NY RILLATAAN – miksi Suomi ei ole enää jääkiekon huippumaa?

  • 283 337
  • 799

choose_life

Jäsen
Suosikkijoukkue
-
Seuroilta puuttuu selkeä tavoiteasetelma junnupuolelta. Ihan ymmärrettävää, sillä SM-liigan seuroilta se puuttuu myös edustuksesta lähes kaikilta. Tehdään mitä sattuu valmentaja- ja pelaajarintamalla sen paremmmin asioita miettimättä. HIFK on minusta Kärppien ohella hyvä esimerkki päinvastaisesta toiminnasta, jossa siis on tavoite ja visio. Jokerit puolestaan oli Kekäläisen aikaan asti hyvä esimerkki junnuvalmennuksesta, jossa tehtiin suunnilleen jokainen virhe. Toiminnassa ei juuri järkeä ollut ja tulokset A:sta eteenpäin myös sen mukaisia.

Termeistä on moneksi:) puhuttiin eri asioista. Ylläoleva on toki helppo allekirjoittaa.

edit: Älyvapaat "visiot", joissa F-, D- tai edes B-junnuille luultiin voivan opettaa samaa settiä samalla tavalla kuin liigajoukkueelle, ovat tietenkin perseilyä pahimmasta päästä. Ymmärsin kuitenkin, että kirjoituksessa haettiin nimenomaan pitkäjänteistä yleisnäkemystä, jota toteutetaan kaupunkilaisjärjellä kunkin ikäluokan kehitysvaiheen mukaan - myös yksilölliset erot, muutokset ja takapakitkin huomioon ottaen.
Tästä Kärppien (ja laillaan KalPankin) junnutyö on tosiaan monissa suhteissa hyvä esimerkki. Oulun touhuista oli iso juttukin muistaakseni Veikkaajassa pari vuotta sitten.
 
Viimeksi muokattu:

PJx

Jäsen
Seuroilta puuttuu selkeä tavoiteasetelma ja visio junnupuolelta.
Valitettavasti tästä voi olla osin eri mieltä. Käsittääkseni visiota on ohjattu jopa ylhäältä päin. Valitettavasti visio on vaan osoittautunut lähinnä vahingolliseksi ja sitä onkin päivitetty.

Ihan ensimmäiseksi voi pohtia mikä vaikutus on ollut kun tavoitteellinen toiminta ja harrastustoiminta päätettiin jättää erottamatta toisistaan. Esimerkiksi Tampereella tämä jako lakkautettiin muistaakseni vasta joskus suunnilleen vuosituhannen vaihteessa. Vaikea nähdä valinnan positiivisia vaikutuksia tavoitteellisen kiekon urheilulliseen kehitykseen.
 

Mordjinn

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Erinomaista ja tärkeää keskustelua isosta asiasta. Vielä kun saisi jääkiekkoliiton päättäjät tähän ketjuun kertomaan mitä on tehty ja mitä on suunnitteilla. Olen Cobolin kanssa samoilla linjoilla valmentamisesta ja jopa liigatasolle asti tietystä ammattitaidottomuudesta, joka tuntuu vaivaavan vähäisiä poikkeuksia lukuunottamatta koko Suomen urheiluelämää. Syy tähän on että siinä missä urheilu esimerkiksi Pohjois-Amerikassa on bisnestä, räpläävät Suomessa pääosin seurat ja liitot ja yhdistykset. Yritä nyt siinä rakentaa johonkin pikkukaupunkiin ammattimaiset olosuhteet junnuille opetella laukomaan ja pelaamaan. Ruotsissakin ollaan urheilussa aivan eri tasolla, mikä näkyy tuloksissa.

Se että jääkiekko ei ole Suomessa bisnestä näkyy niin kaukalossa kuin sen ulkopuolellakin. Luuletteko tosiaan että NHLlän toimitusjohtajat antaisivat jonkun kukkahattutätipoliitikon kieltää kaukalotappelut ja pilata tuotteen. Jenkkilässä myös pelaajan sidosryhmät näkevät nuoren pelaajan kehityksen myös bisnesmielessä ja valmennukselta ja seuroilta vaaditaan ammatimaisuutta, koska junnun kehitykseen satsataan isot rahat ja investoinnilla halutaan takaisinmaksu korkojen kanssa. Suomessa taas urheilu on kiva harrastus, mutta ei siitä mitään ammattia kannata itselleen toivoa. Lisäksi lahjakkailtakin puuttuu sellainen tietty röyhkeys, jolla itselle varmistetaan paras mahdollinen kehitys. Case Granlund ja sen aiheuttama paskamyrsky oli erinomainen esimerkki tästä.
 

Fiftie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kokudo Keikaku
Auttaisikohan mitään, että vaikka mestikseen tulisi juniori-pakko, eli vaikka joka tiimissä pitää olla 5 alle 20-v pelaajaa? :D

Saisivat vähän "kovia pelejä" pakosta alle.
 

MiksuMan

Jäsen
Se ainakin auttaisi, että vähän "rauhoitettaisiin" tuota päätöntä, älytöntä ja "jalatonta" harjoittelua. Koko ajan vedetään pää ja jalat tukossa 7-10 km juoksu lenkkejä. Siihen puntit, loikat, vedot, spurtit mukaan ym... Sitten kaukalossa säpistään menemään sinne ja tänne eikä nähdä ja kuulla mitään. Lopuksi kiekko päättyy "silmät kiinni ja täysillä" vastustajan maalivahdin logoon.

Eli sitä kuuluisaa henkistä valmennusta tarvitaan ja laukoja, laukoja, toistoja, toistoja. Ei jääkiekkoilijat mitään ravihevosia ole. Ja joskus ravihevonenkin lepää ja keskittyy suoritukseen..
 

Viltsu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Samoin olisi paikallaan, että nuorten maajoukkueissa sama valmentaja pysyisi hieman pidempään ruorissa. Nyt tuntuu, että yksi koutsi käy vetämässä yhdet kisat ja sitten tulee tilalle toinen. Taitaa vuoden päästä olla jälleen uusi päävalmentaja kehissä kakskymppisten joukkueessa.
 

Hxxx

Jäsen
Suosikkijoukkue
Mental tension
Samoin olisi paikallaan, että nuorten maajoukkueissa sama valmentaja pysyisi hieman pidempään ruorissa. Nyt tuntuu, että yksi koutsi käy vetämässä yhdet kisat ja sitten tulee tilalle toinen. Taitaa vuoden päästä olla jälleen uusi päävalmentaja kehissä kakskymppisten joukkueessa.

Hyvä pointti. Melkein toivoisi, että hommaan hankittaisiin päätoiminen päävalmentaja apulaisineen samaan tyyliin, kuin aikuistenkin joukkueeseen. Jortikan ja Simpsonien papan voi kuitenkin jättää laskuista pois.

Jatkuvuuttahan tuo homma kaipaa, jotta voidaan haaveilla edes jonkinlaisesta menestyksestä.
 

Ritola#24

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Minkä ihmeen takia Bluesin molemmat valmentajat ovat maajoukkueessa. Ilmeisesti Bluesin valmentamisessa ei juuri haastetta kavereille ole. Tai sitten Bluesilla on vaan niin paljon tietämystä jääkiekkossa, että sitä pitää ammnetaa maajoukkueeseen, vaikka väkisin. Mikä tämä tietämys on?

Nuorilla sais olla se vaikka yksi päätoiminen valmentaja.
 

PJx

Jäsen
Suomennan. Seuroilta puuttuu selkeä tavoiteasetelma ja visio junnupuolelta.
Tätä piti sulatella yön yli ennen kuin ajatukset tietyssä mielessä selkenivät. Väittäisin, että seurat eivät yksinkertaisesti välitä omien junnujen urheilullisesta kehityksestä. Junnutyön tavoitteet ovat jotain muuta kuin pelaajien kehittäminen liigaan. Lähtee varmaan siitä, että junnutyön hedelmät leviävät helposti maailmalle.

Kun organisaatiossa oikeastaan välitetään ainoastaan "superjunnuista" tyyliin Rajala, Pulkkinen ja Grandlun (eikä heistäkään kovin paljon, case MG), niin tässä sitä ollaan (Tampereen näkökulmasta katsottuna).

Junnuputken ensimmäiset askeleet ovat "tavallaan" parhaassa jamassa, tai polku näyttää ainakin menevän johonkin osapuilleen oikeaan suuntaan. Valitettavasti touhu hakee itseään koko junnuputken yhtä epämääräisenä vielä junnuputken päässä ASM:ssä. Koska hommaa ei oteta missään vaiheessa kunnolla haltuun, on selvää, ettei siihen tunneta organisaatiossa tarvetta. Junnujoukkueet elävät tavallaan omaa elämäänsä...

Se missä tämä näkyy on, että johonkin ikään asti tärkeintä on, että kaikilla on kivaa. Myöhemmin taas, että mennään normien mukaan aiheuttamatta hämminkiä.

Eniten minua riepoo nähdä valtakunnallisesti potentiaalisten kavereiden ryytyvän järjestelmään ja lähtevän joukkueesta ilman tietoa seuraavasta etapista. Nyt en tarkoita niitä, jotka ovat kyllästyneet lajiin/sen vaatimuksiin, vaan niitä, jotka ovat joutuneet jonkin sortin koirankoppiin. Seuran puolelta ei juuri asiaan puututa, vaikka kyseessä olisi MJ-tason "sopimus"-pelaaja. Se kertoo siitä, ettei näistä välitetä oikeasti, vaikka heihin ollaan investoitu huomattavasti rahaa. Tässä suhteessa valmennus ei tunnu olevan vastuussa tekemisistään.

Jotenkin uskon, että tämä vastuun puute yksilöistä mahdollistaa sen mädännäisyyden, joka junnukiekkoon on pesiytynyt. Monesti tulee mieleen, ettei raaka kilpailullisuus aiheuttaisi oleellisesti enempää lieve-ilmiöitä. Ainakin ne olisivat erilaisia ja lahjakkaimmilta vaikuttavia olisi hyvä syy viedä eteenpäin...
 

lätkämies

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Columbus Blue Jackets
Samoin olisi paikallaan, että nuorten maajoukkueissa sama valmentaja pysyisi hieman pidempään ruorissa. Nyt tuntuu, että yksi koutsi käy vetämässä yhdet kisat ja sitten tulee tilalle toinen. Taitaa vuoden päästä olla jälleen uusi päävalmentaja kehissä kakskymppisten joukkueessa.
Ja tästä voitasiin tehdä myös silleen että hankittaisiin oikeasti joku pätevä mies sinne Tehtäisiin samanlailla kun Ruotsi että hankittaisiin todella ansioitunut kaveri sinne se vetää siellä sen 5-vuotta. Sitten nostetaan maajoukkueen ppävalmentajaks Pär Mårtsin tapaan. Tässä nuoret pelaajat tietäisivät mkiestenmaajoukkueessa debyyttejä tehdessään mitä se mies sielä penkin takana haluaa nähdä ja miten se ajattelee jääkiekosta.. Voisi pelaajillakin olla jo junnujoukkueissa iskostunut se maajoukkueen pelityyli ja ei tarvitsisi sitte 23-vuotiaana debytanttina koko ajan miettiä että mitähän mä teen...

Musta tuntuu että Oulun Kärpillä olisi mahdollisuus olla dominoiva joukkue niin SM-Liigassa kuin junnusarjoissa jos sielä syydettäisiin rahaa oikeaan paikkaan eikä näihin ''huippuihin jotka floppaa liigassa'' tää kausi on ollut loistava esimerkki hankitaan Petr Tenkrat iso palkka ura laskussa sama pätee Marti St.Pierreen. Mitä jos nämä rahat säästettäisiin ja Oulu Kärpät rakentaisivat ikioman harjoitushallin johonkin Ouluun? Miksi? Koska jäämaksut ovat aivan helvetin kalliita ja tämän takia junnujen kausimaksut ovat yli-isoja ja joillain ei vaan ole varaa pelata vaikka taidot riittäisivät hyvin. Tämä aiheuttaisi sen että yhtäkkiä Kärpillä on enää maksettavanaan hallin rakentaminen ja kun se on maksettu niin Kärpillä ei enää maksa liikaa jäät ja rahaa jää ammattivalmentajiin, jopa junnuille. Tämä olisi iso investointi mutta maksaisi varmasti itsensä tulevaisuudessa takaisin monellakin tapaa, taloudellisesti, liigajoukkueeséen kehittyisi uusiia pelaajia omista junnuista ja niin edelleen. Ja tälläisen oman hallin rakentamisen jälkeen olis 100% varmaa että muiden tarjoamien jäiden hinnat laskisivat koska käyttäjiä ei yhtäkkiä olekkaan ja siitä sitten voi hankkia halpaa lisä jäätä. Olis Tamin sanoin Low risk high Reward.

Miksi valitsin esimerkiksi Oulun? Koska kaksi viime kautta on osoittanut kuinka surkeita hankintója hintalaatusuhteeltaan yksi joukkue pystyy tekemään.
 

Fiftie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kokudo Keikaku
Kaikki turhat ikämiehet sais kyllä olla tulematta sm-liigaan, vaikka ois miten nhl-kokemusta, jos nyt selänne tai joku muu legenda ei ole tulossa.

Nuorille vaan enemmän mahdollisuuksia noiden sijaan.

Kehittyykö Donskoi esim. Kärpissä, jos sitä pidetään 4 ketjussa? Tulee sellainen
perus suomalainen puurtaja, joita on ihan tarpeeks jo, eikä ne tuu loppumaan.
 

Ölppä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kaikki turhat ikämiehet sais kyllä olla tulematta sm-liigaan, vaikka ois miten nhl-kokemusta, jos nyt selänne tai joku muu legenda ei ole tulossa.

Nuorille vaan enemmän mahdollisuuksia noiden sijaan.

Kehittyykö Donskoi esim. Kärpissä, jos sitä pidetään 4 ketjussa? Tulee sellainen
perus suomalainen puurtaja, joita on ihan tarpeeks jo, eikä ne tuu loppumaan.

Jaa no en tiedä minkä takia ihmiset noita pelejä menevät katsomaan mutta ainakin itselläni se pääsyy on nähdä hyvätasoista* ammattilaisjääkiekkoa eikä joukkueellista A-junnuja jotka räpeltävät. Kyllähän pelaajat kehittyvät jos tulee vastuuta jne. mutta kyllä se pelipaikka mielestäni tulee ansaita muullakin kuin nuorella iällä ja oman junnun statuksella.

*nojoo
 

ditrim

Jäsen
Suomi ei ole huippumaa missään siksi, että meidän nuoria aivopestään koko lapsuus sillä, että lohdutellaan heitä kuinka elämässä tärkeintä on olla hyvä ihminen ja miellyttää Jeesusta. Opetettaisiin suoraan vaan, että voittajat muistetaan ja vässyköinti voitaisiin jättää pyhäkouluille.

Mentaliteetti on jotakuinkin tälläinen: Mutta kun ei se ole mun vika jos vastustaja vie voiton aina nenän edestä, jäähän mulle Jeesus ja perhe vaikken mitään ikinä voittaisikaan. Jes pääsee vetään keittoo!!! Jätkät!!

Olisiko aika oppia jotain noilta menestyviltä kiekkomailta?
 

Eino_Mies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Suomi ei ole huippumaa missään siksi, että meidän nuoria aivopestään koko lapsuus sillä, että lohdutellaan heitä kuinka elämässä tärkeintä on olla hyvä ihminen ja miellyttää Jeesusta. Opetettaisiin suoraan vaan, että voittajat muistetaan ja vässyköinti voitaisiin jättää pyhäkouluille.

Mentaliteetti on jotakuinkin tälläinen: Mutta kun ei se ole mun vika jos vastustaja vie voiton aina nenän edestä, jäähän mulle Jeesus ja perhe vaikken mitään ikinä voittaisikaan. Jes pääsee vetään keittoo!!! Jätkät!!

Olisiko aika oppia jotain noilta menestyviltä kiekkomailta?
No niin, selvisipä tämäkin asia vihdoin. Eli vähemmän pyhäkoulua ja Jeesusta lapsille, niin alkaa jääkiekkossakin sujua. Hurraa!

Mikäs muuten Kanadan pojille tuli, kun niillä ei pää kestänyt finaalissa Venäjää vastaan? Piti olla lätkän huippumaa, mutta sitten perseilevät selvän johdon. Ny rillataan vaahteranlehtiä!
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Yksittäisissä otteluissa ja yksittäisissä turnauksissa voi hyvä valmentaja tehdä selvänkin eron tulokseen, mutta fakta on, että Suomen materiaali on vuodesta toiseen kisoissa 5-6 sijoilla(tai huonompaakin). Tämä siis sekä aikuisissa, että nuorissa. Toki vuosikertojen välillä on pienoisia eroja, mutta nämä johtuvat erilaisista yksilöistä.

Toisaalta Suomen vahvuus tulee samasta syystä. Eli jo nuorena opetellaan pelaamaan joukkueen puolesta, taktiikan mukaisesti ja pelikuri säilyttäen. Tästä ei poiketa. Kisoissa sitten Suomi onkin vuodesta toiseen se koviten töitä tekevä joukkue, ainakin yleensä.

Vaikka siellä olisi ollut tänä vuonna Scotty Bowman penkin takana, niin ei se välttämättä tulos olisi ollut parempaa. Olisi voinut, mutta ei välttämättä. Sen sijaan jonkun Kanadan ohjaksissa valmentajalla on vielä suurempi rooli, koska materiaali on niin laajaa ja laadukasta.

Niin kauan kun valmennuksen "perusopit" ovat kova fyysinen kunto, kurinalainen pelaaminen, jne. niin kauan sitten turha haaveilla mistään valtaisista harppauksista yksilötasollakaan. Yksilövalmennukseen entistä enemmän pitäisi panostaa ja samalla antaa juuri yksilöille mahdollisuudet olla yksilöitä. Kuitenkin merkittävin tekijä on juniori/pelaaja itse, mutta merkittävässä roolissa on valmentaja, joka ei voi yksin pelaajaa nostaa, mutta "laskea" voi hyvinkin tehokkaasti.
 

PJx

Jäsen
Niin kauan kun valmennuksen "perusopit" ovat kova fyysinen kunto, kurinalainen pelaaminen, jne. niin kauan sitten turha haaveilla mistään valtaisista harppauksista yksilötasollakaan. Yksilövalmennukseen entistä enemmän pitäisi panostaa ja samalla antaa juuri yksilöille mahdollisuudet olla yksilöitä. Kuitenkin merkittävin tekijä on juniori/pelaaja itse, mutta merkittävässä roolissa on valmentaja, joka ei voi yksin pelaajaa nostaa, mutta "laskea" voi hyvinkin tehokkaasti.
En tiedä lähteekö nämä avautumiset esimerkiksi Tapparan A:n taaperruksesta. Saattaa olla hyväkin esimerkki siitä missä mennään junnutyössä. Jos olen ymmärtänyt oikein, on iso joukkueen potentiaalista jo hukattu ja kato saattaa kasvaa. Tässä pari esimerkkiä lähtijöistä seuraavien U20-kisojen vastuunkantoikäluokasta, joiden ura saattaa olla katkolla:

Molemmat pojat olleet ahkerasti nuorten MJ-palveluksessa:

Pyry Niemi: Ikäluokan ehdottomasti taitavimpia kavereita. Näin taitavat kaverit todella rajallinen luonnonvara. Ei ole ollut käsittääkseni mikään himoharjoittelija ja haasteena on ollut saada kaveri pelaamaan joukkueelle. Nyt luotto/peliaika meni ja samalla motivaatio.

Olli Eiranto: Poikkeukselliset jalat. Oli B-ikäisenä A-joukkueen profiilipelaajia. Kun saa kiekkoja liikkeeseen kaverille tulee kiire. Kun pelihuumori on kohdallaan mahtuu läpi ihmeen pienistä raoista.

Kun tällaisia kavereita on on varaa dumpata surutta alakasti joukkueessa, antaa se hyvän kuvan missä mennään. Uskoisin, että lähtee siitä, ettei seurassa uskota, että omat junnut pystytään pitämään. Siksi junnutyön tuloksilla ei nähdä olla merkitystä. Tähän täytyisi saada muutos, että junnutyön tuloksiin alettaisiin kiinnittää selkeästi lisää huomiota.

Jollain tavalla junnutyön tuloksilla pitäisi pystyä "rahastamaan", että se kannustaisi ihan oikeasti tulokselliseen toimintaan.
 
Suosikkijoukkue
En gång HIFK, alltid HIFK. Real Madrid
Niinpä vaan meni näissä ikäluokissa Suomen tasolla oleva Venäjä päätyyn asti. Kun on lajissa muutama kova maa niin mestaruuksia tulee kaikille suurille, paitsi näköjään Suomelle. Viime keväänäkin MM-kisat vei ihan voitettavissa ollut Tshekki. Esim nimenomaan MM-kisoissa voi Suomenkin kaltainen maa voittaa. Suomella on juniorituotannossa, pelaajien laadussa ja määrässä ja valmennuksessa ongelmansa mutta kyllähän sitä häviämisen pelkoakin on. Niin se vain on, kun ainut mestaruus on se -95 ja junnuissa -98. Toki myös junnuissa -88 tuli mestaruus, mutta sehän tuli sen takia kun Kanada ja NL diskattiin sen joukkomyllyn takia. Ei se vain mene niin, että ylisuorittaa ja taistella voi finaaleihin asti mutta sitten on pakko hävitä kun on heikompi materiaali. Kautta historian myös pienet suuremmissakin lajeissa ovat vieneet mestaruuksia. Suomessa finaalia lähdetään aina pelaamaan uhkakuvien kautta ja eri tavalla kuin muissa peleissä. Pitäisi vain vaihto toisensa jälkeen jauhaa yhteisiä kuvioita miettimättä tulostaulua yhtään. Silloin voi Kanadakin kaatua suuresta johtoasemasta, niinkuin Venäjä osoitti. Vittu pelaa täysillä koko matsi välittämättä paskaakaan mitä ottelussa on tapahtunut ja kuuntele koutsia jos se halua muuttaa jotain. Lopulta lätkäkin on kärkipelaajien laji ja monesti kärkipelaajien pelivire ratkaisee voittajan. Toki myös duunareita tarvitaan ja hyvää joukkuehenkeä. Mutta niin se vain menee, että esim kuningasleijona Selänne ei ole tehnyt maaliakaan Suomen paidassa finaaleissa. Silloin jää se hopealätkä kaulaan jos ne Jokiset ja Selänteet ei skodaa maaleja. Tämä nyt ei tarkoita, että syyttäisin Olli Jokista tai Teemu Selännettä Suomen huonoista finaalistatistiikoista.

Näihin juniorituotantoon ja valmennusasioihin en jaksa ainakaan nyt ottaa kantaa. Ne on niin monimutkaisia kuvioita ja hukkuu tänne viestitulvaan. Ei se ihan niinkään mene, kun cobol sanoi. Valmennuksen panosta kansainvälisissä turnauksissa voi yliarvostaa tai myös aliarvostaa.
 
Viimeksi muokattu:

PJx

Jäsen
Jotain voi selittää näillä henkisillä jutuilla. Menestymättömyyttä junnukisoissa voi katsoa myös peruutuspeilistä. Missä ovat ne suomalaiset kaverit, jotka ovat näitä kisoja hävinneet? Onko muista maista löytynyt kavereita, jotka ovat tehneet parempaa uraa?

Ainakin minun näppituntuma on, että suunnilleen sitä on tullut mitä ollaan ansaittu. Keskimäärin parempi joukkue voittaa ja sitä kertoo myös historia myös meidän näkökulmasta.

Loppujen lopuksi kuinka monta kertaa ollaan hävitty iso peli "huonommalle" joukkueelle? Miesten tasolla ainakin 94. Parempia joukkueita suomalaiset ovat kyllä voittaneet matkalla kohti isoja pelejä.

Toki tilastot ovat karut, mutta niiden taakse olisi hyvä muistaa katsoa. Jos finaalipaikka on vaatinut suurta venymistä (+ ripaus onnea) ja kannu vielä suurempaa, niin onko silloin häviössä kyse epäonnistumisesta? Jos nämä tapaukset siivotaan tilastoista, niin voi helpottaa hieman sitä pantaa pään ympärillä...
 

ditrim

Jäsen
Mikäs muuten Kanadan pojille tuli, kun niillä ei pää kestänyt finaalissa Venäjää vastaan? Piti olla lätkän huippumaa, mutta sitten perseilevät selvän johdon. Ny rillataan vaahteranlehtiä!

Voi olla että seuraavalla kerralla Kanadan pojat laittaa häviöstä suuttuneina venäläisille luut kurkkuun. Suomipoika nyt ainakin oppi vaan sen, että kannattaa luovuttaa ajoissa ettei harmita niin paljon. Voittaminen on kulttuuria ja täällä sitä ei ole juurikaan. Sitä voidaan kuitenkin harjoittaa. Ai niin, ei voidakaan ettei niitä heikompia satu yhtään. Siinähän jostain tulisi huonompi kuin toinen, eikä niin voi käydä Suomessa. Ei meidän Jaakolle.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
En tiedä lähteekö nämä avautumiset esimerkiksi Tapparan A:n taaperruksesta.

Jollain tavalla junnutyön tuloksilla pitäisi pystyä "rahastamaan", että se kannustaisi ihan oikeasti tulokselliseen toimintaan.

Kyllä nämä "avautumiset" omalta kohdaltani lähtee ihan yleisellä tasolla kun katselee juniorikiekkoa(ja silloin kun avaudun fudiksesta, niin toki sen katsomisesta) ja sitä miten sitä valmennetaan. Toivon tosiaan että ne ns. muutosryhmät saavat jotain aikaiseksi.

Mielestäni jonkunlainen juniori/kasvattiraha voisi olla ihan tervetullut järjestelmä Suomeen. Siis esim. SM-liigaseurojen yhteinen suunnitelema malli, jossa laitettaisiin jokaiselta seuralta jonkun mallin mukaan tietty summa eri pelaajista näiden kasvattiseuroille. Tätä kautta saataisiin jotain porkkanaa ja mahdollisuutta myös pienemmille seuroille kehittää toimintaansa. Nykyisin kun jääkiekon varsinainen kehittäminen on vain näiden liigaseurojen ja niiden organisaatioiden varassa, niin valtavasti jää käyttämättä potentiaalia Suomessa. Mallin tarkempaa systeemiä en kyllä ole huvikseni edes lähtenyt hahmottamaan, koska ei se kuitenkaan tule tapahtumaan. Sen verran lyhytnäköisesti Suomessa toimitaan näiden asioiden suhteen.

Suomessa on mielestäni jo valmennuksessa erittäin merkittävä ero myös siinä suhteessa, että Suomessa ei juurikaan arvosteta juniorivalmentajia. Tästä esimerkkinä tarkoitan sitä, että jokaisen juniorivalmentajan tavoite tuntuu olevan joku muu, kuin kehittyä erinomaiseksi juniorivalmentajaksi. Joko se on tehdä itsestään SM-liigavalmentaja, pönkittää omaa itsetuntoaan nopeilla tuloksilla tai vaikkapa peluuttaa sitä omaa poiksaansa mahdollisimman paljon. Tämä näkyy toki myös rahallisella ja seurojen resurssien tasoilla. Eli panostus alkaa vasta siinä vaiheessa, kun on jo usein liian myöhäistä.

Sitten ihan toiseen asiaan. Sihvonen puhui kovasti Suomen yhteydessä kiekkokontrollista. Itse edelleen kysyn, miksi Suomi melkeinpä joka kerta keskialueen ylittämisen jälkeen kuitenkin luopui kiekosta? Tiedän että viivalla ei kiekkoa parane menettää, mutta samalla ihmettelen miten voidaan puhua kiekon kontrolloimisesta, jos siitä kokoajan luovutaan. Noh toki kontrolliakin oli välillä, mutta valitettavasti tuntuu että hyvin paljon se keskittyy juurikin sinne kulmiin. Suomen joukkue oli vielä varmaankin kisojen yksi nopeimmista, silti vain Junttila x 2 ja Haula x 1 taisivat kisojen aikana kunnolla käyttää sitä nopeutta hyväkseen nousemalla laidasta, vauhdilla, maalille. Röyhkeyttä selvästi puuttuu ja jos sinne maalille ei pääse ns. varmasti, niin ei sinne ei oikein edes yritetty ajaa. Yv-pelissä tämä korostui sitten maskin puutteena. Suomalaiset kun ovat muuten niin kovin kurinalaisia, kovaa joukkueen eteen töitä tekeviä kavereita, niin vähän kyllä kaipaan sitä röyhkeyttä ja uskallusta myös kiekon kanssa, eikä vain kiekon eteen syöksymisessä.

Sihvonen taisi myös mainostaa modernin kiekon yhteydessä sitä että mennään kolmelta kaistalta alueelle ja sitä käytetään hyökkäyksissä hyödyksi. Ei kauheasti tuotakaan tule Suomen pelistä mieleen. Varsinkaan sellaisia suoria hyökkäyksiä, että laidalta kiekkoa nopeasta, suorasta, hyökkäyksestä maalille ja siitä sitten maalintekopaikka.
 

Fernando

Jäsen
Suosikkijoukkue
los serranos
On se aika karua kun aattelee että 1/5 000 000, on Teemu Selänne. Mm. Kanadalta löytyisi 6 Selännettä ja Ruotsilta melkeen kaks, mutta kun nämä maat ovat junnutuotannossa maailmanhuippuja niin tuo (hieman kärjistettykin) todennäköisyys suurenee paljon huokeammaksi. Varsinkin Kanada, joka on jääkiekkomaiden numero uno, jossa varmasti kaikki vaavista vaariin seuraa lätkää. Mitä enemmän junnuja pelaa niin sitä todennäköisempää että heidän joukossaan on yksi huippulahjakkuutta.

Suomen jääkiekko on vähän niin ja näin. Kunnon menestystä on tullut kerran, räkäisiä pronsseja ja jopa ansaittujakin hopeahäviöitä on tullut kourallisen verran enemmän. Kun joka kevät otetaan paskaa niskaan niin naperoiden kiinnostus jääkiekkoon vähenee kokoajan kun pleikkarikakarojen määrä vaan suurenee. Jos meillä olisi omia Ovie:ita, Kovie:ita ja Crosbyja niin varmaan olisi junnujenkin kiinnostus lajiin suurempi. Kuka jaksaa fanittaa jotain hikistä Jussi Jokista?

EDIT: ja nyt juolahti mieleen pahempi jehu: Antti Miettinen, montako fania sillä on? Jos ei lasketa huumorimiehiä.
 

Major Julli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Puttosen, Järvelän ja Ranniston potkut
Minkä ihmeen takia Bluesin molemmat valmentajat ovat maajoukkueessa. Ilmeisesti Bluesin valmentamisessa ei juuri haastetta kavereille ole. Tai sitten Bluesilla on vaan niin paljon tietämystä jääkiekkossa, että sitä pitää ammnetaa maajoukkueeseen, vaikka väkisin. Mikä tämä tietämys on?

Tietämys siitä, että jääkiekko-ottelun voittaa se joukkue, joka pörrää enemmän päättömästi sinne tänne ja heittelee enemmän rännikiekkoja. Sylettää, että näiden kaverin varaan tuntuu olevan liiton tulevaisuuden suunnitelmat rakennettu.

Eipä tosiaan nämä nykytähdet kauheasti houkuttelua nuoria pelaajiksi taikka kiekkofaneiksi. Aikoinaan oli Kurrit, Tikkaset, Selänteet ja Koivut, nykyään maalivahtien lisäksi lauma nelosketju/AHL-koohoja.
 

Rocco

Jäsen
Auttaisikohan mitään, että vaikka mestikseen tulisi juniori-pakko, eli vaikka joka tiimissä pitää olla 5 alle 20-v pelaajaa? :D

Saisivat vähän "kovia pelejä" pakosta alle.
Miksi Mestiksen pitäisi toimia taas kerran liigajoukkueiden kasvatusalustana? Liigajoukkueen junnuista on kyse, niin sittenhän pitäisi tulla Liigaan moinen juniorikiintiö.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Miksi Mestiksen pitäisi toimia taas kerran liigajoukkueiden kasvatusalustana? Liigajoukkueen junnuista on kyse, niin sittenhän pitäisi tulla Liigaan moinen juniorikiintiö.

Niin tässähän on jo niin paljon paapottua liigajoukkueiden tarpeita(vrt. nykyinen SM-liiga, puhumattakaan A-nuorten SM-sarjan järjestelmästä), että ei tuo olisi kovinkaan ihme jos toteutuisi. Siis juuri Mestis joukkueiden kustannuksella. Valitettavasti tämä suljettu liiga on juuri ajanut seurat niin eri arvoiseen asemaan. Entisillä melko hyvillä junioriseuroillakin, jotka nyt tahkoavat Mestistä tai Suomi-Sarjaa tai jopa alempana, on kehitys mennyt junioreissakin juuri väärään suuntaan. Tästä merkittävin syy menee juuri suljetun liigan ja näiden sen lieveilmiöiden piikkiin.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Miksi Mestiksen pitäisi toimia taas kerran liigajoukkueiden kasvatusalustana? Liigajoukkueen junnuista on kyse, niin sittenhän pitäisi tulla Liigaan moinen juniorikiintiö.

Käsittääkseni AHL:ssä on joku pakollinen määrä nuoria pelaajia kokoonpanossa. Tämä on tietysti ymmärrettävää, koska kyseessä on farmisarja. Tämän voisi siirtää Mestikseen koskemaan liigaseurojen farmijoukkueita eli jos Mestisjoukkue tekee farmisopimuksen, lainapelaajista pitäisi tietty määrä olla nuoria pelaajia. Minusta tämä olisi jopa reilu niitä seuroja kohtaan, jotka haluavat panostaa Mestiksen voittoon. Tällöin liigapelaajat eivät sotkisi liikaa sarjaa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös