Nuori Suomi ry

  • 989 839
  • 5 368
Suosikkijoukkue
HIFK
Ongelmahan on aina siinä, että urheilun harrastajista alle 1% pääsee huipulle, siis kansallisen tason huipulle tai vielä pienempi määrä kansainvälisen tason huipulle.

NS pohtii sitä, mitä niille 99% pitäisi tehdä ja Jääkiekkoliiton tulisi pohtia miten se 1% olisi mahdollisimman lähellä maailman kärkeä. Suomella ei tule ikinä olemaan yhtään enempää kansallisen tason huippupelaajaa kuin nykyäänkään.

Sen 1% tason nostaminen tapahtuu 12-vuotiaasta eteenpäin, jolloin toiminnan pitää olla niin laadukasta että se pärjää kansainvälisessä vertailussa. NS-toiminnalla voidaan vaikuttaa siihen, että meillä on 12-vuotiaita motivoituneita tulevia huippu-urheilijoita enemmän ja saman porukan takana mahdollisuus jatkaa urheilua kykyjensä ja tavoitteidensa mukaisesti. Joka tapauksessa lähes minkä tahansa liigajoukkueen junnuikäluokassa on vain pari tulevaa potentiaalista huippua/ikäluokka ja loput on drop-outteja tai alempien tasojen pelaajia.

Kansanterveydellisesti, joka onkin NS:n arvo (eikä huippu-urheilun kehitys) onkin tärkeämpää liikuttaa sitä huipun takana olevaa massaa. Suomalaisen junnukiekon lama kansainvälisessä vertailussa on ihan jääkiekkoliiton omaa taitamattomuutta valmennuksellisesti, se että siitä samasta pelaajamäärästä ei ole saatu hiottua huippuja.

Tässä NS:n arvostelussa on kyse siitä, että halutaan jotenkin nähdä se, että kun ei anneta alle 12-vuotiaiden juniorien kilpailla mitaleista huippu-urheilun säännöin on se taso PERUUTTAMATTOMASTI pilattu jo nuorena. Kuitenkin meillä on kehittynyt jostain syystä NS:ta huolimatta huipputaitavia junnuja kansalliselle ja kansainväliselle tasolle. Tätä ei haukkujat pysty perustelemaan mitenkään.

Unohdetaan samalla, että kiekossa esim. vasta 90-luvulla alettiin varaamaan NHL:ään pelaajia euroopasta suurina massoin, ihan senkin takia meillä on ollut 90- ja 2000 luvulla ennätysmäärä NHL-pelaajia, ei siksi että massa oli niin valtavasti parempaa kuin nyt, vaan sen takia että markkinat aukesivat ja liiga laajeni. Samaa ilmiötä on nyt mm. Tanskassa, jonka harvalukuisesta kiekkomateriaalista NHL:ssä pelaa mitä 5 pelaajaa, (joista 4 muuten on pelannut ruotsissa ennen NHL:ään siirtymistään.)

Nyt suomalaisia viedään NHL:n lisäksi KHL:ään, jossa käsittääkseni pelaa aikalailla huomattavasti enemmän suomalaisia kuin ruotsalaisia. Taso ei kuitenkaan ole hirvittävästi NHL:ää huonompi, mutta aika reilusti edellä SM-Liigaa ja Elitserieniä. Eli jos suomalaisia junnutuotannon kavereita lasketaan, niin kyllä KHL:ssä löytyy aika monta kansainvälisen tason suomalaista huippunimeä. Eli sitä pitää kanssa muistaa tarkastella, onko huippu-urheilussa tapahtunut jotain liikettä elinoloissa koska NHL-varaus tai pelatut pelit ei ole mikään absoluuttinen osaamisen mittari. Itse arvostan vaikkapa Jori Lehterän tai Jarkko Immosen tekemiä valintoja huippupelaajana, jonka on parempi pelata KHL:ssä ja olla maajoukkueen kantavia voimia kuin vaikkapa Ville Leinon, joka joutuu kamppailemaan paikasta Buffalon top-6 hyökkääjänä.

Suomi kuitenkin kieputteli pari vuotta sitten melko nuorella joukkueella MM-kultaa ja junnukisoissa ollaan jatkuvasti oltu ihan kärjen tuntumassa. Ei tässä minun mielestäni ole missään vaiheessa ollut mitään paniikkinappulan hakkaamisen aihetta.

Palatakseni NS-asioihin. NS:n suurin saavutus on ollut hidastaa lapsien ja nuorien liikunnallista rapautumista jo 90-luvulta alkaen, "Kaikki Pelaa" on vain yksi osa siitä mitä siellä ollaan tehty, nyt on esimerkiksi Easy Sportia ja Fun Actionia, jotka on molemmat hyviä projekteja. Suomalaisen nuoren kiinnostus liikuntaa kohtaan on huomattavasti alempi kuin vaikkapa 80 ja 90-luvulla, toki urheilua seurataan suurella innolla. Mutta ei takapihojen mäissä hypitä Toni Niemisenä minisuksilla samalla tapaa kuin ennen.

Fakta on se, että meillä EI ole samalla tapaa liikunnallisesti lahjakasta nuorisomassa kuin aiemmin. Meillä ON huippulaadukkaat seurat, valmennus ja olosuhteet joista voidaan ponnistaa huipulle jos motivaatota riittää.

Nyt voidaan sitten pohtia kukin sitä, että millä tavalla me saamme niiden olosuhteiden sisään motivoituneita nuoria paremmin (tai yhtä hyvin) kuin aiemmin ja jatkuvasti.

Sillä idealla, että jokainen nuori kasvatetaan liikkumaan monipuolisesti ja opettelemaan liikuntataitoja monipuolisesti. (Kuten olen aiemmin sanonut, luistelemisen pitäisi olla samalla tapaa suomalaisen uoren "kansalaistaito" kuin hiihtämisen tai vaikkapa juoksemisen.) Osallistumaan sellaiseen lajitoimintaan mistä pitää ja saada siellä onnistumisen kokemuksia ja haasteita. Valita sitten kun oma tietoisuus itsestään on riittävän hyvä (esim. 12-vuotiaana) tavoitteellisemman tavan urheilla, kilpaurheilun, missä opetellaan ja ylläpidetään urheilijan elämäntapoja.

Vai sitten sillä tavalla, että aletan kilpailemaan mahdollisimman nopeasti? Sillä, että me aikuiset valitsemme lasten puolesta sen, että me tavoitteleme kansakuntana urheilullista menestystä. Pitäisiköhän kysyä lapsilta ja nuorilta?
Paitsi, että Fordelin lähteen mukaan: "Nuorisosta vain noin joka viides pitää kilpailuelementtiä tärkeänä liikunnassa. Sen sijaan suuri osa nuorista haluaa liikunnan tarjoavan pikemminkin mielekkään tavan mukavaan yhdessäoloon. Ei-tavoitteellisen urheilun marginaaliasema urheiluliikkeessä voi synnyttää tilanteen, jossa moni lapsi ja nuori sivuuttaa jatkossa liikuntaharrastuksen."

Mm. Hakkarainen on sanonut luennoillaan, että "liian aikainen lajivalinta edistää drop-out ilmiötä". Tässä Hakkarainen ei ollut enään luotettava auktoriteetti Siffan silmissä, mutta halutessaan tukea omia argumenttejaan aiemmin olikin luotettava auktoriteetti.
 

pikkusikaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kapteenit tanskalaisen taxin takapenkillä
Mutta kun on vain 24 tuntia vuorokaudessa. On Urheilulehti, on Paf, on Viikkouutiset, on katsottava 2-3 lätkämatsia videolta päivässä, on valmennettava 01-syntyneitä lätkäjunnuja (tämä olkoon aasinsilta Nuori Suomi -myyttiin), on oltava lapsille isä ja morsiammelle mies, niin ei siinä ole aikaa sitten enää heikkoihin kysymyksiin vastata. Anteeksi.

Johtava

Provosoivaan trollailuun päätit siis käyttää ne vähäiset minuuttisi vapaa-aikaa. No, jokainen tekee ajallaa mitä tahtoo.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Harvalla on aikaa tutustua kaikkiin mahdollisiin lasten harrastusmahdollisuuksiin. Paljon vähemmällä pääsee, kun rajaa ensin ne huonoimmilta tuntuvat pois ja tutustuu potentiaalisiin vaihtoehtoihin. Ja jääkiekko nykyisin rajautuu pois jo tässä vaiheessa.

Tuntuisi olevan joo, jos täytyy median avulla tehdä päätös :D

Niinkö? (linkki vie kuvaan, jossa NHL-pelaajia kauden kynnyksellä)

Mitä luulet, päästäisikö vaikkapa Tero Pitkämäki itseään tuohon kuntoon syyslomansa aikana? Ja mahtaisiko kuntoutuminen kauden alkuun onnistua?

Jaa-a, mitähän mahtaa Seppo Räty olla mieltä. Dustin Byfuglien on siis yhtä kuin kaikki NHL-pelaajat? Asia selvä. (Samainen Byfuglien on muuten kolmen viime kauden aikana pelannut 251 ottelua NHL:ssä, aika hyvin huonokuntoiseksi epäurheilulliseksi ihmiseksi, löytyypä vyöltä vielä Stanley Cup. Helpolla pääsee tuolla NHL:ssä).

Nuori Suomea tuskin voi syyttää. Tai tasapäistämistä. Ennemminkin tässä juurikin näkyy se kovan kilpaurheilun vetovoiman puute.

Mistä tiedät? Vai onko tämä sinun tulkintasi?

Se voi olla vetovoiman puute tai se voi olla joku muu syy. Nuori Suomi ei siltikään kuulu urheiluun.

EDIT. Ja kannattaa varmaan lukea mitä siinä linkin takana sanotaan.
 
Viimeksi muokattu:

Fordél

Jäsen
Mutta kun on vain 24 tuntia vuorokaudessa. On Urheilulehti, on Paf, on Viikkouutiset, on katsottava 2-3 lätkämatsia videolta päivässä, on valmennettava 01-syntyneitä lätkäjunnuja (tämä olkoon aasinsilta Nuori Suomi -myyttiin), on oltava lapsille isä ja morsiammelle mies, niin ei siinä ole aikaa sitten enää heikkoihin kysymyksiin vastata. Anteeksi.

Täällä on aika monella duunit hoidettavana, matsit katottavana, perheet, vaimot ja tyttöystävät, harrastukset hoidettavana jne. Tietysti eipä tämä yllätä. Toisilla on halkopino, jonka taakse piiloudutaan ja toisilla elämän perusmernot.

Suoraselkäinen kaveri vastaisi hänelle esitettyihin kysymyksiin vaikka ne olisivat hänen mielestään kuinka heikkoja tahansa. Jos keskusteluun ottaa osaa ja heittelee omia kärjekkäitä näkemyksiä, pitää olla valmis myös keskustelemaan niistä eikä häipyä taka-alalle heti kun tulee "heikkoja kysymyksiä".
 

P.Sihvonen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ei ole. Antaa urheilun näyttää, kuka kulloinkin on
Provosoivaan trollailuun päätit siis käyttää ne vähäiset minuuttisi vapaa-aikaa. No, jokainen tekee ajallaa mitä tahtoo.

No vähän voi teutaroida, kun palkka kuitenkin juoksee koko ajan.

Ja, mitä Nuori Suomi -järjestöön tulee, sen työntekijöiden palkka-aikaa ei saisi käyttää urheiluun, vaan ainoastaan liikuntaan.
Johtava
 

Marre

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, (HIFK)
Dustin Byfuglien on siis yhtä kuin kaikki NHL-pelaajat? Asia selvä. (Samainen Byfuglien on muuten kolmen viime kauden aikana pelannut 251 ottelua NHL:ssä, aika hyvin huonokuntoiseksi epäurheilulliseksi ihmiseksi, löytyypä vyöltä vielä Stanley Cup. Helpolla pääsee tuolla NHL:ssä).

Mistä päästäänkin pointtiini. Jos NHL:ssä on varaa antaa noin paljon tasoitusta kilpakumppaneilleen ja silti olla todella hyvä, mitä Byfuglien siis tietenkin on, niin se ei ole kovin äärimmilleen kilpailtu tai urheilullinen sarja.

En tarkoita, etteikö jääkiekko olisi fyysisesti rankkaa ja paljon taitoa vaativaa urheilua. Mutta vaatimustaso pelaajien urheilullisuuden osalta on kaukana jopa hyvin pienistä yksilölajeista. Veikkaanpa myös, että lahjoiltaan vähän vaatimattomammatkin jannut, jotka suhtautu(isi)vat urheiluunsa samalla pieteetillä kuin keskitason estejuoksija, saattaisivat lajissa päästä yllättävän pitkälle. Juuri siksi, että muut antavat tasoitusta urheilullisuudessa. Mutta se vaatisi sitä kilpailullisuutta ja urheilullista asennetta touhuun.

Edarina voi jääkiekossa päästä aika pitkälle, todellisessa kilpaillussa huippu-urheilussa ei niinkään.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
No vähän voi teutaroida, kun palkka kuitenkin juoksee koko ajan...

Ja työtähän tämä keskustelukin sinulle on, provosoivia mielipiteitä ja mainokset sopivassa kohdassa. Ylläpidetään keskustelua, jota sitten jatketaan artikkeleissa ja blogeissa. Keskustelun joukossa puolihuolimattomia viittauksia näihin ja klikkausmäärät kasvavat.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Vai sitten sillä tavalla, että aletan kilpailemaan mahdollisimman nopeasti? Sillä, että me aikuiset valitsemme lasten puolesta sen, että me tavoitteleme kansakuntana urheilullista menestystä. Pitäisiköhän kysyä lapsilta ja nuorilta?
Paitsi, että Fordelin lähteen mukaan: "Nuorisosta vain noin joka viides pitää kilpailuelementtiä tärkeänä liikunnassa. Sen sijaan suuri osa nuorista haluaa liikunnan tarjoavan pikemminkin mielekkään tavan mukavaan yhdessäoloon. Ei-tavoitteellisen urheilun marginaaliasema urheiluliikkeessä voi synnyttää tilanteen, jossa moni lapsi ja nuori sivuuttaa jatkossa liikuntaharrastuksen."

Mistähän on syntynyt käsitys, että joskus on ollut aika kun KAIKKI ovat halunneet kilpailla? Mietin vain, kun minusta tuo 20% kuulostaa ihan normaalilta määrältä. Tai, että nyt pitäisi KAIKKIEN kilpailla.

Tämä on taas tätä samaa, kun puhutaan asian vierestä eikä asiasta. Jujuhan on se monta kertaa tässä ketjussa esitetty asia, eli urheiluseuran tulee kuitenkin lähteä tuon 20%:n tarpeista.

Ei-tavoitteellisella urheilulla tuleekin olla marginaaliasema URHEILUliikkeessä. Se kun on liikuntaa.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Mistä päästäänkin pointtiini. Jos NHL:ssä on varaa antaa noin paljon tasoitusta kilpakumppaneilleen ja silti olla todella hyvä, mitä Byfuglien siis tietenkin on, niin se ei ole kovin äärimmilleen kilpailtu tai urheilullinen sarja.

En tarkoita, etteikö jääkiekko olisi fyysisesti rankkaa ja paljon taitoa vaativaa urheilua. Mutta vaatimustaso pelaajien urheilullisuuden osalta on kaukana jopa hyvin pienistä yksilölajeista. Veikkaanpa myös, että lahjoiltaan vähän vaatimattomammatkin jannut, jotka suhtautu(isi)vat urheiluunsa samalla pieteetillä kuin keskitason estejuoksija, saattaisivat lajissa päästä yllättävän pitkälle. Juuri siksi, että muut antavat tasoitusta urheilullisuudessa. Mutta se vaatisi sitä kilpailullisuutta ja urheilullista asennetta touhuun.

Edarina voi jääkiekossa päästä aika pitkälle, todellisessa kilpaillussa huippu-urheilussa ei niinkään.

Ihan kiva tarina mutta edelleen täyttä hölynpölyä.
 
Suosikkijoukkue
Kalpa
Ihan kiva tarina mutta edelleen täyttä hölynpölyä.

Sen verran täytyy puuttua tähän, että Marre on oikeilla jäljillä. Todelliset urheilijat löytyvät ihan muista lajeista kuin jääkiekosta. Sen ymmärtäisin jos huonosti urheilua tuntevat nimimerkit, kuten Siffa ja P.Sihvonen tämmöisiä kommentteja kirjoittaisi, mutta sinua olen pitänyt todellisena urheilumiehenä. Ilmeisesti olet kuitenkin harrastanut/seurannut pelkkiä joukkuelajeja? Totta sen on, että jopa SM-liiga tasolle voi päästä todella epäurheilullisia kavereita jos pelisilmä vaan on kunnossa. Puhun siis ihmisen fyysisestä suorituskyvystä.
 

Fordél

Jäsen
Tämä on taas tätä samaa, kun puhutaan asian vierestä eikä asiasta. Jujuhan on se monta kertaa tässä ketjussa esitetty asia, eli urheiluseuran tulee kuitenkin lähteä tuon 20%:n tarpeista.

Ei-tavoitteellisella urheilulla tuleekin olla marginaaliasema URHEILUliikkeessä. Se kun on liikuntaa.

Miksi sillä pitää olla marginaaliasema? Miksei voida tarjota molemmille sitä mitä he haluavat? En ymmärrä miksi nämä asiat sulkevat toisiaan pois millään tavalla.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Sen verran täytyy puuttua tähän, että Marre on oikeilla jäljillä. Todelliset urheilijat löytyvät ihan muista lajeista kuin jääkiekosta. Sen ymmärtäisin jos huonosti urheilua tuntevat nimimerkit, kuten Siffa ja P.Sihvonen tämmöisiä kommentteja kirjoittaisi, mutta sinua olen pitänyt todellisena urheilumiehenä. Ilmeisesti olet kuitenkin harrastanut/seurannut pelkkiä joukkuelajeja? Totta sen on, että jopa SM-liiga tasolle voi päästä todella epäurheilullisia kavereita jos pelisilmä vaan on kunnossa. Puhun siis ihmisen fyysisestä suorituskyvystä.

Pidän MMA:ta, painia, nyrkkeilyä ja kymmenottelua maailman kovimpina ja vaikeimpina lajeinia. Arvostan myös näitä urheilijoita eniten kaikista ja pidän heitä kovempina urheilijoina kuin jääkiekkoilijoita. Samoin pidän NBA:n kovimpia tähtipelaajia aivan ylivertaisina urheilijoina kiekkoilijoihin verrattuna.

Mutta jääkiekon kutsuminen semi-huippu-urheiluksi on naurettava provo, johon ei liene tarvetta vastata sen kummemmin. Uskon myös, että SM-Liigan tasollakin on oltava jo liikunnallisesti lahjakas sekä hyväkuntoinen, ja pärjätäkseen siellä on oltava jo hyvä urheilija.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Miksi sillä pitää olla marginaaliasema? Miksei voida tarjota molemmille sitä mitä he haluavat? En ymmärrä miksi nämä asiat sulkevat toisiaan pois millään tavalla.

Eivät ne suljekaan kunhan vain ymmärretään niiden ero. Nuori Suomi liikunnalle ja urheilu urheiluna. Capisce?
 

Fordél

Jäsen
Eivät ne suljekaan kunhan vain ymmärretään niiden ero. Nuori Suomi liikunnalle ja urheilu urheiluna. Capisce?

Ihan samaa mieltä, että ero on ymmärrettävä. Mulla ei ole mitään kilpailua vastaan lasten ja nuorten liikunnassa. Urheilu on mitä parhain ja turvallisin paikka lapselle ja nuorelle kilpailla. Silti en ymmärrä miksi liikunnan pitäisi olla mitenkään marginaaliasemassa seurojen toiminnassa. Suoraan sanottuna ihan käsittämätön ajatusmalli, mutta ehkä haluat sillä vain korostaa tätä kahden asian eroa.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Ihan samaa mieltä, että ero on ymmärrettävä. Mulla ei ole mitään kilpailua vastaan lasten ja nuorten liikunnassa. Urheilu on mitä parhain ja turvallisin paikka lapselle ja nuorelle kilpailla. Silti en ymmärrä miksi liikunnan pitäisi olla mitenkään marginaaliasemassa seurojen toiminnassa. Suoraan sanottuna ihan käsittämätön ajatusmalli, mutta ehkä haluat sillä vain korostaa tätä kahden asian eroa.

No siis, urheilu ja kilpailuhan on myös kivaa hommaa ja sitä (kilpailua) voi olla myös ihan harrastetasolla. Minusta esimerkiksi "peli" on käsitteenä jo sellainen, että se sisältää kilpailuelementin. Se mitä joskus näin nuorten poikien kiekkoturnauksessa oli ikävän kaukana siitä, kun peliaika oli sama teki siellä mitä tahansa. Osa oli jaloissa ja osa täysin ylivoimaisia ja ihmettelin siinä, että miten tässä kumpikaan voi kehittyä tai yleensä nauttia siitä hommasta. Kyseessä oli muistaakseni 8-11-vuotiaita poikia.

Kilpailun ei todellakaan tarvitse olla totista, vaan lähtisin siitä, että tulee antaa harjoituksissa pikku porkkanoita pelaajille, kilpaillaan jostain pikku palkinnosta, vaikka limpparista. Esimerkiksi niin, että jos opetellaan joku harhautus niin se joka osaa soveltaa sitä pelissä ensimmäisenä saa limpparin.

Siitä se ymmärrys pikkuhiljaa kasvaa ja pienikin pelaaja alkaa oppia, että toisen saama palkinto ei ole rangaistus hänelle, vaan sen voi saada jos onkin itse parempi seuraavalla kerralla.

Mitä vanhemmiksi tullaan ja mitä "korkeammalla" ollaan, niin toki homma kovenee ja muuttuu totisemmaksi. Jalkapallo on tiukkaa hommaa jo 12-vuotiaana edustustasolla. Tunnen lukuisia pelaajia jotka ovat futisuransa lopettaneet, koska eivät jaksaneet enää sillä tasolla mutta heidän intonsa lajiin ei ole hävinnyt mihinkään ja se sama kilpailuhenki näkyy divareissa tai harrastesarjoissa. Ja se on aivan helvetin hienoa. Itse en siedä sekuntiakaan jotain läpsyttelyhöntsyjä.

Eli voidaan harrastaa monella tasolla tottakai mutta AINA niin, että kilpailuelementti on mukana, se vain kuuluu urheilemiseen, etenkin pallopeleissä.

Siksi hoen koko ajan sitä, että urheiluseuroissa urheilun tulee saada olla se tärkein asia. Jos joku haluaa vain luistella tai potkia palloa sinne tänne, niin voihan se seura sellaisiakin ryhmiä järjestää mutta näitä ei pidä sotkea joukkueurheiluun niiden kanssa jotka haluavat tehdä sitä hommaa tosissaan ja oppia siitä koko ajan lisää. Kilpailu omia joukkuekavereita ja vastustajia vastaan on mitä parasta oppimateriaalia.

TosiFani kirjoitti:
Nuori Suomi ei estä mitenkään kilpailullista urheilua, osalle jääkiekkoihmisistä on tullut erikoisia käsityksiä Nuoren Suomi -ideologiasta.

Hyvä jos ei estä. Se mitä siellä mainitsemassani junnuturnauksessa näin ei sitten toivottavasti ollut Nuori Suomea, vaan jotain ihan muuta.

EDIT. Ässien joukkueessa pelasi mm. ex-liigapelaaja Harri Lönnbergin poika (tai näin päättelin sukunimestä ja katsomossa istuneesta Harri Lönnbergistä) joka oli täysin ylivoimainen ja samaan aikaan kentällä oli poikia jotka hädin tuskin pysyivät luistimilla pystyssä, sitten tuomari vihelsi pilliin, jätkät vaihtoon ja niin edelleen. Futiksen puolella valmentajana toimiva ystäväni totesi muistaakseni vielä pari vuotta sitten siihen suuntaan ettei junnupeleissä laskettu pisteitä tai jotain vastaavaa.
 
Viimeksi muokattu:

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Hauska yksityiskohta on tullut vastaan etenkin jalkapallon puolella. Maahanmuuttajat ja muut ulkomaalaistaustaiset pelaajat ovat alkaneet löytää mm. harrastesarjoja isommilla joukoilla ja heitä vastaan pelatessa huomaa kyllä hyvin sen tietyn eron ajattelussa.

En tiedä onko kyse juuri futiksesta ja sen merkityksestä vai yleisemminkin muiden maiden urheilukulttuurista mutta lähes yhdeksän kymmenestä on pelaajia jotka eivät tunne sanaa "höntsy". Kun ne kaverit astuvat kentälle niin siellä pelataan TÄYSILLÄ alusta loppuun. Jalkapallossa ja futsalissa olen kohdannut ainakin brittejä, brasseja, venäläisiä, aasialaisia ja afrikkalaisia pelaajia, parhaimmat entisiä Sierra Leonen U17-maajoukkueen pelaajia. Sama toistuu kansallisuudesta toiseen.

Olen joskus Kaupin kentällä seurannut ihan omatoimisen potkimisen lomassakin näitä heidän "höntsyjään" eikä siellä kyllä paljoa säästellä :D Kaipa ulkomaalaistaustaisiinkin mahtuu monenlaista mutta olisi siinä asenteessa todella paljon opittavaakin. Se pelin kunnioitus on aivan huikeaa!

TPS:n joukkueeseen hiljattain palannut Roope Riski sanoi Inter-ottelun alla, että suurin kulttuurishokki Italian Cesenassa tuli vaatimustasossa ja siinä, että joka harjoituksissa pitää olla 110-lasissa. Mielestäni se oli itsessään jo paljon puhuva kommentti.
 

LaTe_Show

Jäsen
Suosikkijoukkue
Colorado Rockies: 1980-1981.
TPS:n joukkueeseen hiljattain palannut Roope Riski sanoi Inter-ottelun alla, että suurin kulttuurishokki Italian Cesenassa tuli vaatimustasossa ja siinä, että joka harjoituksissa pitää olla 110-lasissa. Mielestäni se oli itsessään jo paljon puhuva kommentti.

Kyllä kai 20-vuotiaalta Roope Riskiltä voidaan jo odottaa, että menee 110-lasissa kun kerta hänelle maksetaan pallon potkimisesta.

Sinänsä ihmettelen miten tuo voi tulla kenellekään enää yllätyksenä.
 

choose_life

Jäsen
Suosikkijoukkue
-
Kyllä kai 20-vuotiaalta Roope Riskiltä voidaan odottaa, että menee 110-lasissa, kun kerta hänelle maksetaan pallon potkimisesta.
Sinänsä ihmettelen miten tuo voi tulla kenellekään yllätyksenä.

Jep. Tässä(kin) tapauksessa ongelma on jossain aivan muualla kuin minkään valtakunnan järjestelmissä. Ja se on takuulla selvää jokaiselle, jonka tämän(kin) jätkän touhuja on yhtään seurannut.
Ei sinänsä kuulu ketjuun, mutta jos 20-vuotias ei pärjää sitä vertaa omillaan että osaisi itsenäisen elämän alkeishommat kentän ulkopuolella ja tietäisi, mitä ammattifutaajalta lajin huippumaassa vaaditaan, niin morjens. Toki Italia on monella tapaa kova ja kuppainen koulu - mutta sori, elämä on. Lisätiedot esim. Perparim Hetemaj:).

Sama kyvyttömyys/haluttomuus sietää vastoinkäymisiä ja hoitaa asioitaan itsenäisesti pätee myös (liian) moneen kiekkoilijapojuun, ja on pätenyt joka ikisellä vuosikymmenellä. Jolloin tullaan taas kerran siihen kotikasvatukseen, koulunkäyntiin ja miksei siihenkin, millaista mallia hallia annetaan.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Kyllä kai 20-vuotiaalta Roope Riskiltä voidaan jo odottaa, että menee 110-lasissa kun kerta hänelle maksetaan pallon potkimisesta.

Sinänsä ihmettelen miten tuo voi tulla kenellekään enää yllätyksenä.

Voidaan ja varmasti odotetaan mutta ei se ole nyt merkityksellistä. Se on, että se tulee 20-vuotiaalle pelaajalle kulttuurishokkina. Se nimittäin kertoo myös suomalaisesta valmennuksesta. Ja hyvin menisi jos Riski olisikin ainoa esimerkki...
 

LaTe_Show

Jäsen
Suosikkijoukkue
Colorado Rockies: 1980-1981.
Se nimittäin kertoo myös suomalaisesta valmennuksesta.

Tuskin kenellekään tulee yllätyksenä se, että TPS:n valmennuksen taso ja resurssit ovat eri tasolla vaikka Serie A:ssa pelaavaan Cesenaan. Sitäpaitsi kannattaa lukea Riskin omat kommentit Veikkaajasta jossa käy ilmi, miten moni asia pitää siviilissä saada kuntoon ennen kuin kentällä sujuu... Toisaalta UL:ssä Timo Innanen on kirjoittanut Roope Riskistä ja käyttänyt Roopesta mm. seuraavilla termejä: itsekäs, lapsi, yksipuolinen, muinaisjäänne, ongelmapelaaja, täydellinen kysymysmerkki. Mutta en osaa sanoa miten nämä pitäävät paikkaansa, sillä en tunne häntä tarpeeksi hyvin.

Mutta mielestäni nimimerkki choose_life tuossa yllä tiivisti tämän suht hyvin yleisellä tasolla.

Nuori Suomi ei ole ongelma, ongelma* on muualla - 06.08.2012, 16:50:

Tässä eräs näkemys missä mennään (AL 28.07):

Aki Virtanen että poika Miko Virtanen (huom: 12/13v) ovat havainneet, että suurimmat erot Suomen ja Englannin juniorijalkapallon välillä ovat tempossa ja asenteessa. -Kaikki yrittävät koko ajan täysiä. Harjoituksissa ei pelleillä oikeastaan yhtään.
...

Asenne-ero on näkynyt jalkapallomihen silmään selvästi. Teknisesti pelaajat eivät olet juurikaan edellä.

-Yli-ihmisiä ei ole tullut vastaan. Suomessa valmentaja joutuu aina valvomaan ja tsemppaamaan, jotta suorituksen tehdään hyvin. Britanniassa se tulee automaattisesti, Virtanen sanoo.

*) Ongelma ja "ongelma", sillä tuskin Suomen Veikkausliigasta on koskaan haastamaan Italian ja Englannin futisliigoja laaja-alaisesti ja kokonaisvaltaisesti. Reaaliteetit pitää ottaa huomioon. Mutta täältä on aina mahdollista saada loistavia yksilöitä.
 
Viimeksi muokattu:

Pekkis

Jäsen
Ihan kiva tarina mutta edelleen täyttä hölynpölyä.

Byfuglienin kuva toimikoot yhtenä NHL-esimerkkinä siitä, mistä mm. Ape joitain vuosia sitten kertoi.

Pekka Virran parin vuoden takaisesta haastattelusta Jatkoaikaan irroitin kaksi lausetta: "Nykyisessä SM-liigassa pyörii paljon semmoisia pelaajia, jotka vain roikkuvat matkassa mukana ja tekevät surkeita testituloksia", sekä "Joskus kun valmentaja joutuu vähän vaatimaan, niin kohta on hauskaa kun puhelin soi ja agentti sanoo pelaajien lähtevän muualle".

Jääkiekon parista löytyy varmasti yksittäisiä huippu-urheilijoita, mutta itse lajin vaatimustasosta kertokoot vaikka nämä hääkuvat ja valmentajien kommentit.

Kuinka turhautunut täytyy muuten SM-liigavalmentajan olla, kun päättää julkisesti tuoda näitä asioita esille?
 

13~

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Eli voidaan harrastaa monella tasolla tottakai mutta AINA niin, että kilpailuelementti on mukana, se vain kuuluu urheilemiseen, etenkin pallopeleissä.

Ottamatta varsianaiseen asiaan kantaa, en oikein ymmärrä miten argumentoit liikunnan ja urheilun eron.

Kyllähän kaksi kaikki pelaa -joukkuettakin kilpailee ja voitoista varmaan nautitaan, voittaminen vaan ei ole se tärkein asia ja siihen ei siksi panosteta kaikkea, eli anneta parhaiden pelata maksimaalisesti.

Kun pelaan divarissa jefua niin teen toki peleissä kaikkeni, jotta joukkueeni voittaisi, mutta panostus kokonaisuudessaan, esim. duuniin verrattuna, on mitätöntä firman, perheen ym takia. Eli pelin voittaminen ei tässäkään tapauksessa ole se tärkein asia.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles

Et ymmärrä kirjoitukseni pointtia vieläkään.

Pekkis kirjoitti:
Pekka Virran parin vuoden takaisesta haastattelusta Jatkoaikaan irroitin kaksi lausetta: "Nykyisessä SM-liigassa pyörii paljon semmoisia pelaajia, jotka vain roikkuvat matkassa mukana ja tekevät surkeita testituloksia", sekä "Joskus kun valmentaja joutuu vähän vaatimaan, niin kohta on hauskaa kun puhelin soi ja agentti sanoo pelaajien lähtevän muualle".

Jep, kysymys kuuluu mitä he tekevät huippu-urheilun parissa. Saatte olla vapaasti sitä mieltä, että NHL-jääkiekko ei ole huippu-urheilua, minä olen vankasti eri kannalla. Ja kuten sanottu, pidän myös SM-tason jääkiekkoilijoita hyvinä urheilijoina. Joskus olin samaan aikaan harraste 7-ottelussa Tapparan Sami Venäläisen kanssa (tosin eri ryhmässä) ja kyllä hän piti ainakin liigapelaajien lippua hyvin korkealla.

13~ kirjoitti:
Kyllähän kaksi kaikki pelaa -joukkuettakin kilpailee ja voitoista varmaan nautitaan, voittaminen vaan ei ole se tärkein asia ja siihen ei siksi panosteta kaikkea, eli anneta parhaiden pelata maksimaalisesti.

Kun pelaan divarissa jefua niin teen toki peleissä kaikkeni, jotta joukkueeni voittaisi, mutta panostus kokonaisuudessaan, esim. duuniin verrattuna, on mitätöntä firman, perheen ym takia. Eli pelin voittaminen ei tässäkään tapauksessa ole se tärkein asia.

Voittaminen ON urheilun tärkein asia, yksilötasolla ja joukkueena. Muuten siinä ei ole mitään järkeä. Liikunnassa ja höntsäämisessä voittamisella ei ole niin merkitystä, kunhan pidetään hauskaa ja hikoillaan. Kyllä nämä pitää osata erottaa aina.

Ollessasi jefumatsissa kentällä, onko sinulle voitto pääasia, vai se, että saat hien pintaan? Jos teet virheen ja suoristat selän ja katselet hymyillen, kun vastustaja tekee vaikka touchdownin tai saa syötönkatkon, niin hyväksyykö joukkueesi sen vai ei?

Siinä on kilpailuhenkisen urheilun/harrastamisen ja liikunnan ero.
 

13~

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Voittaminen ON urheilun tärkein asia, yksilötasolla ja joukkueena. Muuten siinä ei ole mitään järkeä. Liikunnassa ja höntsäämisessä voittamisella ei ole niin merkitystä, kunhan pidetään hauskaa ja hikoillaan. Kyllä nämä pitää osata erottaa aina.

Ollessasi jefumatsissa kentällä, onko sinulle voitto pääasia, vai se, että saat hien pintaan? Jos teet virheen ja suoristat selän ja katselet hymyillen, kun vastustaja tekee vaikka touchdownin tai saa syötönkatkon, niin hyväksyykö joukkueesi sen vai ei?

Siinä on kilpailuhenkisen urheilun/harrastamisen ja liikunnan ero.

Eli ero syntyy siellä kentällä, eikä kentän ulkopuolisella panostuksella ole merkitystä?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös