Jotta on jotain muutakin juteltavaa kuin Floridan maantiede, niin tässä ajatuksia draftista.
Ennakkotoiveet kauden alussa:
Detroitille todella hyvä pelaaja. Jotta saataisiin jotain valoa sinnekin risukasaan.
Alexis Lafrenière Columbukseen mihin näyttäisi sopivan pelityyliltään täydellisesti ja Columbus saisi hyvästä työstään palkinnoksi French connectionin Duboisin kanssa.
Tai sitten Montrealiin, jotta voisi taas katsoa ja huvittua kun yrittävät tehdä taas yhdestä laiturista sentterin. Columbus olisi siinä voinut jopa uudestaan onnistua.
Detroitin huono tuuri ja Columbus + Montreal pilasivat sitten tämän huvin. Noh, ihan mielenkiintoista nähdä Lafreniere Isossa Omenassakin.
Nettiscouttauksen (tekstiä, highlightejä ja yksi top prospects game) perusteella syntynyt ennakkomielikuva huippuprospecteista (järjestyksessä):
1. tason prospectit: tähdet
Tim Stutzle - Tästä kaverista en ollut kuullut ennen draftivuotta mutta hänestä oli helppo innostua kun tuntuu olevan ideaalinen nykykiekkoilija. Huippuluistelija, -peliäly, taidot ja ennen kaikkea "like a dog on a bone" peräänantamattomuus. Sen vuoksi miellyttää Lafrenieriä enemmän omaan makuuni. Vaikuttaa kaverilta joka pystyy pelaamaan sentterinä NHL:ssä. Tulee väistämättä mieleen, että hän on draftin paras pelaaja.
Alexis Lafreniere - Epäilemättä tuleva ykkösketjun laituri, vaikka hieman ylihypetetty, koska jos hän on melkein "generational talent" niin miksei hän pelaa sentterinä? Mahtoi olla jumalan toinen tuleminen pelaamassa siinä jengissä keskellä jos näin kova prospecti ei päässyt ratkaisevimmalle pelipaikalle.
Jake Sanderson - Vaikuttaa highlight videon perusteella selvästi aliarvostetulta, draftin paras pakki. Todella hyvä luistelu, mailapeli, "gap control" ja sopivasti kokoa pakille. Toisaalta ehkä arvostan puolustajassa puolustustaitoja enemmän kuin draftin kärjessä varaavat.
Jamie Drysdale - Ihan pätevän hyökkäävän pakin oloinen kaveri, mutta en ole täysin vakuuttunut että onko ykkös- vai pikemminkin kakkospakkiparin talentti? Onko pärjännyt vain hyvällä luistelulla vai riittääkö kykyä ja taitoa nähdä myös syöttelyn osalta hyökkäykseen nousut paremmin? Tai löytääkö selviytymiskeinot painavampia ja vahvempia NHL pelaajia vastaan.
2. tason prospectit: "top6" pelaajat + aloittava maalivahti
Yaroslav Askarov - Nähnyt aivan liian vähän kaverista sanoakseni kummempaa kuin että raamit ja liike kohdallaan, mutta sen verran mitä lukenut niin kyllähän joku tämän nappaa pois kuljeksimasta ennen 16. vuoroa. Saattaisi kuulua jopa 1. kategoriaan.
Lucas Raymond - Ruotsalaisista kavereista oli todella vaikea saada hyvää kuvaa. Osa scouttauksista tuntui olevan sitä mieltä että pitäisi olla jopa draftin top3 kaveri, mutta vaikuttaa vähän yläkanttiin arvioidulta.
Anton Lundell - Jäänyt mielikuva varmasta valinnasta kahden suunnan sentterinä. Jotenkin jäänyt riskitön kuva, että potentiaalia kakkosketjun hyväksi sentteriksi, mutta huonoimmillaankin vähintään 3. ketjun hyvä sentteri. Nykyjääkiekossa menestystä haluavalle joukkueelle todella fiksun oloinen valinta. Pahoittelut jo etukäteen mahdollisista typoista yhdellä l:llä nimen lopussa.
Marco Rossi - Hyvä peliäly, ja kaikin puolin oikeita asioita nykyjääkiekkoilijalle, ilmeisesti hyvä kahden suunnan peli, kaikin puolin pätevän oloinen kaveri paitsi aivan liian pieni ja silloin herää aina kysymys riittääkö hänen luistelunsa taso kompensoimaan sitä?
3. tason prospectit: 2.-3. ketjun pelaajat
Quinton Byfield - Ymmärrän toki mikä isossa, kovaa luistelevassa, taitavassa, muita nuoremmassa pelaajassa houkuttaa. Fyysisestä näkökulmasta katto on korkeammalla kuin muilla. Mutta highlight reeliä katsellessa ei voinut väistää tunnetta, että peliälyä puuttuu ja pahasti. Ratkaisut olivat joko täysin oman joukkueen peliä edistämättömiä hutasuja tai mielikuvituksettomia yrityksiä. Tai hyvään paikkaan pelattuja helppoja ratkaisuja mikä on ok. Sen lisäksi tuntui ettei herran ratkaisut tuntuneet tapahtuvan paineen alla tarpeeksi nopeasti/laadukkaasti. Ja NHL:ssä tila tehdä yhtään mitään katoaa paljon nopeammin kuin junnuna. Näyttää pelaajalta joka olisi voinut menestyä loistavasti esim. Lafin ja Brady Tkatchukin välissä Ottawassa, mutta ei kykene itse kannattelemaan 1. tai 2. ketjun tasolla ketjuaan. En ylläty jos päätyy 3. kentän energiapelaajaksi. Draftin kärjen isoin floppivaara painottaa korkeaa kattoa.
Alexander Holtz - Ruotsalaisista kavereista oli todella vaikea saada hyvää kuvaa. Jäi kuva lähinnä maaliruiskusta ilman dramaattisempia ongelmia, mutta että kasvun varaa on vielä pari vuotta ennen kuin tullaan NHL:ään.
Cole Perfetti - Kattona kakkosketjun laituri. Ei ole vakuuttanut minua pärjäävänsä NHL tasolla hyökkäävässä roolissa, etenkään sentterinä ja ilmeisesti puolustavampi peli ei ole hänen juttunsa?
Jack Quinn - Jäänyt mielikuva että hän on Holtzin lisäksi se draftin toinen kovemman luokan maalintekijä ilman merkittäviä heikkouksia.
4. tason pelaajat ovat jo arpoja joista jollain voi voittaa, ehkä.
Miten odotan näiden menevän ja miksi:
1. NYR
Lafreniere - en näe NYRin yllättävän valitsemalla toiseksi/kolmanneksi povattua saksalaista kaveria. Jos jonkun reachin tekevät niin Byfieldin.
2. LA
Stutzle - Ottaen huomioon kuinka paljon LA:n 1. kierroksen varaamista senttereistä on kuultu draftin jälkeen, niin voisi kuvitella bustiksi povaamani Byfieldin olevan sopiva kaavaan, mutta eiköhän täälläkin ole jo jotain opittu ja napataan draftin paras pelaaja?
3. OTT
Drysdale - Uskon Ottawan taktikoivan tämän vuoron. Käsitykseni on, että Detroit oli kiinnostunut nimenomaan Stutzlesta tässä draftissa(?), enkä yllättyisi jos Drysalekin kiinnostaisi, mutta Byfieldistä ei ole juuri ollut puhetta Detroitin kohdalla. Joten varaamalla Drysdalen tässä (mikä sopii Ottawan puolustuksen depth charttiin kätisyydenkin puolesta kuin nenä päähän), voi Ottawan näkökulmasta Yzerman päätyä muuhunkin ratkaisuun kuin Byfieldiin, mutta jos varaat Byfieldin niin Detroitilla on suuri houkutus poimia Drysdale. Ja silloin joutuvat joko valitsemaan kaksi sentteriä tai alemmas rankatun leftin pakin mikä ei sopisi heidän depth charttiin yhtä nätisti. + Ottawa voi paikata sentterin osalta Rossillakin.
4. DET
Sanderson - Yzerman osaa scoutata, joten hyvin luistelevat vahvan peliälyn ja hyvän mailapelin omaavat kaverit varmasti osuvat varmasti Stevien tutkaan. Jostain syystä tuo puolustuspeli ja liike miellyttää jo nyt niin paljon, että näen tässä tulevaisuuden Twin Towerssin Seiderin kanssa. Detroitissa tulevaisuudessa Columbuksen lisäksi kovimmat kaksi puolustajaa joihin voi nojata aina finaaliin asti eikä vain runkosarjassa pisteitä nakuttelemassa? Stutzlen lisäksi se pelaaja kärjestä, jonka olisin mielelläni ottanut omaankin joukkueeseeni. Ymmärrän että osa Detroitin faneista olisi toivonut jo hyökkääjää, mutta jos saa näin laadukkaita puolustajia pari draftia peräkkäin, niin todellakin kannattaa rakentaa puolustuksen runko näin jämäkäksi.
5. OTT
Byfield - Vaikka Ottawakin olisi rekisteröinyt huolen peliälystä, niin tässä vaiheessa upside on aivan liian kova ohitettavaksi kun miettii seuraavien vaihtoehtojen riskitekijöitä. Enkä usko että Rossin pelaaminen maantieteellisesti lähellä organisaatiota on vaikuttanut mielipiteisiin niin paljoa, että uskaltaisivat jättää goljatin valitsematta. Ottaen huomioon, että joukkue kaipaa enemmän ykkössentteriä kuin middle6 sentteriä, niin näkisin että Lundell ei ihan tänne asti nouse, vaan ottavat vähän isomman riskin ja potentiaalin sentterin.
6. ANA
Raymond - Jotenkin se vähä mitä tiedän Raymondista vaikuttaa niin Anaheimiin päätyvältä pelaajalta, että en osaa jättää laittamatta tänne kun kaksi parasta pakkia on jo viety ja maalivahdille ei ole niin tarvetta. Eikä sentteriprospectitkaan ole aivan tyhjää täynnä. Toki jos uskoa ei ole omiin sentteri prospecteihin niin tässä on mahdollisuus Lundellin tai Rossin näköiselle valinnalle.
7. NJD
Holtz - Paha paikka, joukkue tarvitsisi pakkeja, mutta parhaita ei ole tässä vaiheessa tarjolla. Huippu maalivahtikin olisi fiksu valinta, mutta koko muukin joukkue huutaa niin kovaa lisää talenttia, että tuskin uskaltavat. Joten valinnaksi päätynee korkeimmalle rankattu maalintekijä. Itse epäilen vielä Hughesin hyödyllisyyttä NHL sentterinä joten Lundell tai Askarov olisi ollut oma valintani ja siirtää Jack laituriksi jos Lundelliin päätyisivät.
8. BUF
Rossi - Jos ovat fiksuja valitsevat Lundellin tai Askarovin. Kuvitelkaa niitä kulmakiviä kun ykkössentterinä olisi Eichel, ykköspakkina Dahlin ja maalissa Askarov, siihen olisi hyvä rakentaa päälle pitkäksi aikaa. Ovat Buffalo joten todennäköisesti valitsevat jotain muuta ja silloin tässä vaiheessa lopuista Rossi on paras valinta. Eikä todennäköisesti ole huono valinta kakkossentteriksi.
9. MIN
Askarov - 50/50 onko Askarov vai Lundell menossa tänne, enkä nyt nojaa tässä kolikon heitossa siihen, että Guerin juuri totesi maalivahtiosaston kaipaavan parannusta. Vaan siihen, että hyökkäyksessä nyt sentään on jotain potentiaalisia prospecteja, maalissa vain Kaapo. Jos Guerin ei ajatellut signata Lehneriä/Holtbyä offseasonilla, niin joukkueen laadukkaat pakit ehtivät kulahtaa pois ennen kuin saavat tarpeeksi kovan maalivahdin draftaamatta nyt.
10. WPG
Lundell - Näin riskitön potentiaalinen kahden suunnan sentteri tarjolla joukkueeseen joka kaipaa nimenomaan middle6 sentteriä. Jaa'a, mitäköhän sitä valitsisi?
11. NSH
Jarvis - Jotenkin tuntuu ettei Nashville organisaationa kaipaa enää yhtään epäonnistunutta sentteriä, joten jättävät Perfettin, mutta ottavat riskin Seth Jarviksen kohdalla Quinnin sijaan.
12. FLA
Perfetti - Hei katsokaa saatiin uusi halpa kakkossentteri kun leikattiin budjettia, täähän meni ihan nappiin? Ei mene ja joukkue tarvitsee edelleen kakkossentterin.
13. CAR
Quinn - Ei vielä harmita ykköspickin menettäminen tänne, mutta jatkossa voi jos Quinnista tulee kovempikin maaliruisku. Carolinahan on tainnut kaivata top6 hyökkääjiä ja maalivahtia. Koska Askarov on mennyt ja farmista löytyy Alex Ned johon itselläni on tavallista enemmän uskoa liigan maalivahtiprospecteista, niin valitsevat sitten viimeisen hyökkääjän mikä ei ole täysi arpa.
14. ja siitä eteenpäin valitsevat joukkueet pääsevät osallistumaan tietyntapaiseen draft lotteryyn kun tarjolla on lähinnä projekteja ja toiveita paremmasta.
Tämän kaiken lopputuloksena kiinnostaisi kuulla palstalaisten mielipiteitä siitä, että jos Laf on todella niin kova kaveri että melkein ”generational talent”, niin miksei hän pelaa sentterinä? ”Joku vaan on niin luontainen laituri.” Ehkäpä, mutta en keksi yhtään ”generational talent” tason laituria. Ei se tee esim. Panarinista sen huonompaa laituria, mutta en kutsuisi häntä ”generational talentiksikaan”. Onko hypejuna vaan lähtenyt täysin käsistä Kanadassa? Ja toisekseen, eikö Byfieldin peliäly oikeasti huolestuta muita? Etenkään niitä joiden suosikkijoukkue on kärjessä?