Naapurisota – HIFK vs. Jokerit

  • 363 711
  • 1 176
Suosikkijoukkue
HIFK
Jokereiden KHL-lähdön jälkeen seuraavaa stadin derbyä saa odottaa siihen kun HIFK soccer nousee Veikkausliigaan eli valitettavan pitkään. En kaivannut Jokereita liigaan 87-89 joten tuskinpa parin vuoden päästäkään on ikävä.
 

atsku

Jäsen
Nyt kyllä et tiedä mistä kirjoitat.

Slovan Bratislavan ja Lev Prahan kohtaamiset ovat olleet jotain aivain uskomatonta KHL:ssä.
Niin, eli täsdäkin derbyssä on kyse tavallaan kansallisesta pelistä. Kyllä se vaan niin on että yhteinen historia synnyttää tällaista. Kenen kanssa Jokerit saa hurmoksen halliin?
 

charger

Jäsen
Suosikkijoukkue
Se Puree! , Україна
En usko siihen skenaarioon, että Jokereiden tai HIFK:n kannattajat hyppisivät toistensa leiriin. Olen syntynyt ja kasvanut Stadissa, vaikea kuvitella, että joku loikkaisi toisen leiriin. Vaikka jääkiekko on vain viihdettä niin tämä on asia missä ihmiset ovat todella uskollisia.

En tarkoittanutkaan pomppimista leiristä toiseen vaan niitä 7-10 vuotiaita pikkunassikoita joilla on tämä iso päätös edessä.
 

starcat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tässä olet paikalliskamppailujen hengen ytimessä. Nyt kun ajatellaan KHL:ssä pelaavia joukkueita, niin keiden kanssa ajattelisit Jokereilla/Helsingillä olevan edellytykset tämmöiseen?

Talvisodan hengessä vaikkapa Pietari ja Moskova.
 

ultras

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara Tampere
Slovan Bratislavan ja Lev Prahan kohtaamiset ovat olleet jotain aivain uskomatonta KHL:ssä. Ne alkavat jo muistuttaa Barcelonan ja Real Madridin kohtaamista jalkapallossa.

Eli muovista ja ylihypetettyä ottelua? Sopii siis hyvin Jokereille. Kukas on rival-kumappani? Emoseura SKA?
 

Buccaneer

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Tuomo Ruutu, Sean Bergenheim
Sota on ohi. Jokerit voitti. HIFK:ta ja sen faneja odottaa enää sotavankeus ja nöyryytys.

Kun Jokerit siirtyy KHL:ään ja alkaa operoimaan ensi kaudesta alkaen HIFK:hon 5-6-kertaisella tai jopa 10-kertaisella budjetilla, ei IFK:lla ole enää mitään edellytyksiä kilpailla pelaajista, sponsoreista tai yritysasiakkaista. Tilannetta pahentaa HIFK:n osalta vielä krittiisesti se, että Hjallis säilyi Jokereissa toimarina. Puhtaasti venäläisin voimin johdettuna olisi Jokereiden toiminta varmasti ollut IFK:hon nähden "kliinisempää", mutta nyt mukana säilyy vittuilutyylinen kiusanteko, jonka naapuriin verrattuna käytännössä rajattomat resurssit mahdollistavat.

=> Veikkaan edelleen että HIFK tullaan liittämään osaksi Jokereita seuraavan 10 vuoden aikana. Ehkäpä 125-vuotisjuhlauvuosi 2022 olisi tähän Hjalliksen ja Frankin mielestä sopiva?

Muutenkin olisi kyllä mukava kuulla Mobergin kommentteja tähän Jokereiden lähtöön...
 

Masculine

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Jokereiden KHL-lähdön jälkeen seuraavaa stadin derbyä saa odottaa siihen kun HIFK soccer nousee Veikkausliigaan eli valitettavan pitkään. En kaivannut Jokereita liigaan 87-89 joten tuskinpa parin vuoden päästäkään on ikävä.

Kyllähän derbyjä näkyy myös salibandyssa, alkaen heti ensi kaudesta! Toivotaan vaan, että molemmat nousevat kivuttomasti kohti liigaa, niin päästään katsomaan niitä todellisia paikallisia.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Nyt on minusta vähän liikaakin ilmassa fiilistä, että Jokereiden siirron myötä muut joukkueet taantuvat ja fanit siirtyvät seuraamaan vain KHL- Jokereita. Ei se noin mene, niin liigassa kuin Elitserienissä tullaan edelleen pelaamaan huippukiekkoa, vaikka Ruotsistakin joku jengi siirtyisi. Vaikutuksia tällä on, mutta ei tässä mitään syytä epätoivoon ole esimerkiksi HIFK- faneilla. Kuvion lopullinen voittajakin on vielä täysi mysteeri.

Minä en ymmärrä lainkaan, miten Jokereista voisi edes tulla mikään koko kansan seura.

Latviassa, Slovakiassa, Valko-Venäjällä, Kroatiassa, Ukrainassa ja Kazakhstanissa tilanne on sinänsä täysin eri, että kyseisissä maissa ei omalla liigalla ole minkäänlaisia perinteitä eikä siten ole ollut varsinaista "support your local team" -mentaliteettiakaan. Siksi joku koko maan oma jengi KHL:ssä saattaa jotenkin muodostuakin.

Latviassa ja Valko-Venäjällä näistä tilanne on selkein: niissä on kiekkokulttuuria, mutta ei mitään perinteitä omalle liigalle. Näin Dinamo Rigasta ja Dinamo Minskistä on muodostunut koko kansan joukkue jo niiltä ajoilta asti, kun ko. seurat pelasivat Neuvostoliiton liigaa. Varauksin samaan kategoriaan menee myös Ukraina ja Kazakhstan, joissa on Neuvostoliiton aikaan ollut omat seuransa - tosin eri nimillä kuin nykyiset.

Slovakiassa on siinä mielessä sama tilanne, että myöskin siellä oma liiga nyhjästiin tyhjästä itsenäistymisen jälkeen. Kroatiassa puolestaan kiekkokulttuuria ei ole - sinne on rakennettu yhden seuran ympärille muutaman vuoden aikana kiekkobuumi sikäläisen seuran liityttyä Itävallan liigaan.

Mutta meillä tilanne on aivan toinen. SM-liiga ja sen edeltäjä SM-sarja on ollut valtakunnan ykkösliigojen joukossa (ellei koko ajan se ykkönen) ainakin sotien jälkeisestä ajasta lähtien ja monia seuroja on kannatettu sukupolvesta toiseen.

Miten tätä jatkumoa muuttaisi mihinkään se, että nyt myös meidän maastamme on itäisessä kiekkoliigassa seura?

"Koko Suomen Jokerit voitti Neftekhimik Nizhnekamskin, jee jee"
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Minä en ymmärrä lainkaan, miten Jokereista voisi edes tulla mikään koko kansan seura...

Luuleeko joku nyt edes oikeasti noin?

Ehkä muutama huru-ukko, jos nekään.

Sanomattakin on selvää, että suomalaisen kiekkoväen ja kiekkoa seuraavan peruskuluttajan pääfokus säilyy liigassa.

Kuten varsin moni on jo uumoillut/toivonut, en itsekään usko Jokerien jatkavan kovin pitkään tuolla ruplaliigassa.

Faneja käy sillä tavoin sääliksi, että eivät enää ole osa tätä meidän yhteistä hiekkalaatikkoa. Keskustelut käydään lähinnä keskenään + TOJ tukee taustalla.
 

IceBlacks

Jäsen
Suosikkijoukkue
Uusi-Seelanti, Islanti, Espanja, Viro, Tanska, JYP
Kroatiassa puolestaan kiekkokulttuuria ei ole - sinne on rakennettu yhden seuran ympärille muutaman vuoden aikana kiekkobuumi sikäläisen seuran liityttyä Itävallan liigaan.

Ai Kroatiassa ei ole kiekkokulttuuria? KHL Medvescak on perustettu jo 1961 (Jokerit 1967) ja perustamisestaan lähtien se oli heti futisseura Dinamo Zagrebin jälkeen suosituin urheiluseura. Nykyään Medvescakin yleisökeskiarvo on suurempi kuin Dinamo Zagrebilla.

Jugoslavian aikaan lätkä oli erittäin seurattu ja suosittu laji ja Medvescak on aina ollut Kroatian jääkiekon lippulaiva. Kroatian ja Serbian sodan jälkimainingeissa jengiltä loppui rahat kesken ja se joutui aloittamaan puhtaalta pöydältä. Ensin paikallisessa sarjassa, sen jälkeen Interligassa, jossa oli jengejä Puolasta, Unkarista, Romaniasta ym ja lopulta Medvescak pääsi EBELiin pelaamaan.

Heidän kotipelit on lähes aina loppuunmyytyjä, ihan sama pelaavatko he 6400 ihmistä vetävällä Dom Sportovalla vai 15 000 ihmistä vetävässä monitoimihalli Zagreb-areenassa. Mitä olen paikallisten ihmisten ja pelaajien kanssa puhunut niin tunnelma ja mökä peleissä on täysin käsittämätöntä. Mm. ex-NHL-pelaaja Joel Prpic pelasi muutaman kauden Medvescakissa ja hän sanoi, että edes täpötäysi NHL-halli ei vedä tunnelmaltaan vertoja Medvescakille. Ja hän on pelannut Bostonissa ja Coloradossa.

Sitä innostusta mikä Kroatiassa nyt on ja tulee olemaan, ei todellakaan syntynyt vain sen takia, että he pääsivät EBEL:iin pelaamaan. Sen juuret ovat kaukana historiassa. Paikallisen liigan peleissä tosin ei käy kovinkaan paljon ihmisiä, mutta se ei vähennä kroatialaisten urheiluhulluutta.

Kroatiassa pelaajia on niin vähän, että heillä ei riitä rahkeet laadukkaaseen kotiliigaan, joten joukkueita pelaa oman sarjan lisäksi Sloveniassa, jotta pelaajat saavat kovempia pelejä.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
(koko teksti)

Ok, kiitoksia paljon tarkennuksesta. Mielenkiintoinen tausta Kroatian jääkiekolla. Koska seuraan paljon itävaltalaista kiekkoa, minua hieman hävettää, etten tätä historiaa tuntenut...

Tiesin kyllä, että tunnelma Medveczakin matseissa on huikea, mutta luulin tätä hyvin tuoreeksi buumiksi.

Tämä ei kuitenkaan muuta edellisen viestini pointtia Jokereiden muuttumisesta "koko Suomen joukkueeksi" :)
 

Varis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, KiVa, EK65
Faneja käy sillä tavoin sääliksi, että eivät enää ole osa tätä meidän yhteistä hiekkalaatikkoa. Keskustelut käydään lähinnä keskenään + TOJ tukee taustalla.
Sääliksi? Tämähän olisi melkoinen siunaus meille, jotka joka ikinen kausi miettivät tätä provoviidakkoa ja väärin ymmärtämisen mekkaa selaillessaan, että perkele kun osaisi käyttää aikansa johonkin muuhun. Jos vittuilun keskipiste jäisi jatkossakin tänne Sm-liigaosioon, tekisi se ihmeitä verenpaineelleni. Eipä vaan tule tapahtumaan. Jo nyt voit käydä (ja olet käynytkin) Jokereiden KHL-aiheisissa viestiketjuissa tarkistamassa millä suhteella siellä on viestejä kun verrataan omia faneja ja muuta maailmaa. Tuskin se siitä hirveästi tulee muuttumaan.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Sääliksi?...

En tarkoittanut tätä millään muotoa provona.

Totta on, että välillä tunteet otteluketjuseurannoissa sun muissa käyvät kuumina, mutta mitä sitten? Ihan hauskaahan nämä väännöt ovat.

Mitä olisi alkusyksy ilman paikallisvastustajien isottelua ja loanheittoa, puhumattakaan poff-kevään ikimuistoisista heitoista ja kuiteista..

Esimerkiksi itselleni jotkut Steegilin ja flintstonen tuomareista valittamiset sun muut käyvä välillä hermon päälle, mutta arvostan silti heitä: elävät ja hengittävät selvästi jääkiekkoa!
 
Suosikkijoukkue
Suomen suurin ja kaunein
Kyllä sitä pitkä historia tässä 'vihanpidossa' naapurin kanssa on ollut. Erityisen vakavaa se ei ollut vaan lähinnä väittelyä siitä stadin herruudesta. Tämän jälkeen se ei ole enää väittelyaihe. Toinen pelaa maailman toisiksi kovimmassa kiekkoliigassa ja toinen sympaattinen hesalaisjengi pelaa maakuntaliigassa joka toimii lähinnä kasvattisarjana/ponnahduslautana isojen poikien kaukaloihin. Eli peace & love.
 

Andrew

Jäsen
Kyllähän paikallispelejä tulee ikävä, mutta minusta silti Jokereilta oikea ratkaisu siirtyä isompiin ympyröihin.

Viime vuoden paikallispelit ovat olleet hyvää viihdettä ja jännittäviä pelejä. Paljon on tapahtunut, mutta jos ihan realistisesti miettii niin ei niitä ylilyöntejä oikeastaan ole ollut muita kuin Ville Peltosen "teloitus" Eurohockey tourissa.

Jarkko Ruutu ja Siim Liivik ovat muutaman kerran ehkä tehneet jotain "vähemmän" urheiluhengen mukaista kaukalossa, mutta ei nekään nyt mitään törkeyksiä ole olleet.

Ehkä HIFK löytää Tapparasta tai Kärpistä oman seuraavan rivalryn ja Jokerit esimerkiksi Tukholmasta tai Frankfurtista. Elämä menee eteenpäin.
 

Max Power

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit 1967-2013
Nyt hei oikeasti myös täällä niitä valoja päälle. Ei uuttaa derbyä voi repäistä tyhjästä varsinkaan sellaisten joukkueiden kanssa joihin on välimatkaa satoja kilometrejä. Ihmetyttää aika paljon myös tuossa ylempänä jokerifanin kommentit miten vihollisuus jullien kanssa ei muka ole ollut vakavaa. Jos joltakin henkilöltä löytyy oikeasti sydän, joka sykkii Jokereille ei silloin voi missään tapauksessa pitää pahimmasta kilpailijasta eikä sen pitäisi herättää edes minkäänlaisia sympaattisia fiiliksiä.

Miksi muutenkin monille paikalliskilpailijan ''vihaaminen'' on niin iso punainen vaate täällä? En yleensä viitsi käyttää tätä korttia mutta tämä ns ''viha'' on aivan normaalia derbyissä ympäri koko Euroopan. Ja silti nekin katsojat, jotka varsinkin näissä derbyissä nojaavat primitiivisimpien vaistojensa varaan, ovat kuitenkin otteluiden ulkopuolella yleensä ihan tavallisia kunnollisia veronmaksajia siinä missä muutkin. Itse en ainakaan näe tässä mitään ongelmaa.
 
Sanomattakin on selvää, että suomalaisen kiekkoväen ja kiekkoa seuraavan peruskuluttajan pääfokus säilyy liigassa.

Taas yliarvioidaan suomalaista kiekkoväkeä! Tosissaan ja hartaasti liigaa seuraavat suomalaiset ovat pieni marginaalinen joukko. Loput = siis leijonanosa on satunnaiskatsojia ja "mukana eläviä", jotka syttyvät joukkueen voittaessa ja kevään MM-kilpailuissa. Jokereilla on kiistatta potentiaalia nousta "koko kansan" joukkueeksi ja on täyttä valetta väittää muuta.

Lauri "Lätkäfanille" sanoo ihan yhtä paljon joku Ville Uusitalo ja Vladimir Loginov tai Ilya Gorokhov.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Taas yliarvioidaan suomalaista kiekkoväkeä! Tosissaan ja hartaasti liigaa seuraavat suomalaiset ovat pieni marginaalinen joukko. Loput = siis leijonanosa on satunnaiskatsojia ja "mukana eläviä", jotka syttyvät joukkueen voittaessa ja kevään MM-kilpailuissa. Jokereilla on kiistatta potentiaalia nousta "koko kansan" joukkueeksi ja on täyttä valetta väittää muuta...

Itse taas olen sitä mieltä, että sinä nimenomaan aliarvioit suomalaista kiekkoväkeä ja heidän samaistumistaan oman maan liigaan, omaan jengiin jne..

Mutta tästä on jo kirjoitettu muualla, joten let's agree to disagree.

Toi nyt tosin on ihan läppä, että Jokereista tulisi "koko kansan Jokerit".
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
jotka syttyvät joukkueen voittaessa ja kevään MM-kilpailuissa. Jokereilla on kiistatta potentiaalia nousta "koko kansan" joukkueeksi ja on täyttä valetta väittää muuta.

Tämä on toki totta, että potenttiaalia on, mutta suomalaiset ovat kovasti menestyshullua kansaa. Jos Jokerit jäävät tusinajoukkueeksi, niin alkuinnostuksen jälkeen saattaa karu arki iskeä päälle. Itsekin varmasti tulee uudessa tilanteessa Hartwallilla vierailtua muutoinkin, kuin HIFK:n vieraspelissä, mutta ei siitä välttämättä mitään tapaa muodostu. Ak Barsit ja SKA:t pitäis ainakin kerran nähdä ja ehkä Artjuhinille tulla läpällä huutelemaan mahdollisesti venäjäksi opeteltu lause "tapa se kusipää!" ja näyttää erään epäsuositun pelaajan kuvaa, jos vielä tuolloin kyseisellä areenalla kurvailee (hymiö).
 

vsmo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, ManU
Jokereilla on kiistatta potentiaalia nousta "koko kansan" joukkueeksi.

Eli "kaikki vihaa meitä, we don't care", muuttui "kaikki rakastaa meitä, we don't care" juuri sillä hetkellä kun venäläiset tuli mukaan teidän kuvioihin?

Vatsaan sattuu..
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Jokereilla on kiistatta potentiaalia nousta "koko kansan" joukkueeksi ja on täyttä valetta väittää muuta.

Suomalaisilla on perinteisesti ryssävihaa ja Jokerit on sämpyläpäätynsä myötä asemoinut itsensä kaikkien vihaamaksi ja voipi ollakin niin, että muu kiekkoa seuraava Suomi toivookin venäläisten voittoa ja kaikkien vihaamien sämpylän jakajien häviötä.
 
Suomalaisilla on perinteisesti ryssävihaa ja Jokerit on sämpyläpäätynsä myötä asemoinut itsensä kaikkien vihaamaksi ja voipi ollakin niin, että muu kiekkoa seuraava Suomi toivookin venäläisten voittoa ja kaikkien vihaamien sämpylän jakajien häviötä.

Tulevaisuudessa nähdään miten käy ja toki on myönnettävä, että Jokerien menestys tai menestymättömyys ratkaisee. En tosin näe mitään syytä, miksei Jokerit taistelisi joka kausi pudotuspelipaikasta keskivertoresursseilla, keskivertoa paremmalla sitoutumisella ja keskivertoa paremmalla pelin organisoinnilla. Jokerien lohko tulee olemaan SKA:ta lukuunottamatta heikompi.

Ratkaisevaa on kuitenkin se, että kaikilla kiekkoseuraajilla on jokin tunne Jokereihin. Oli se vihaa tai rakkautta. Se on pääasia ja tulee vaikuttamaan siihen, että Jokereita tullaan seuraamaan mielenkiinnolla kirkonkylillä. Joku nauttii siitä, että Jokerit ottaa turpaan, mutta monet tulevat kääntämään myös takkinsa asian suhteen ja vähintään salaa kannattamaan Jokereita.

Se, että SML:n rooli korostuu farmarina, puhuu myös Jokerien puolesta siinä mielessä, että jonkun Joel Armia siirtyminen Jokereihin ja pelaaminen "muoviliigassa" kiinnostaa varmasti myös jatkossa porilaisia. Pikkuhiljaa Jokereihin valuu kaikille suomalaisille Helsingistä Ouluun tunnetuksi tulleita huippupelaajia, joiden perässä tullaan Jokerimatsiin tai katsotaan TV:n välityksellä.

Jokereihin ei välttämättä synny samanlaista tunnesidettä kuin siihen seuraan, minkä kanssa oppi elämään pienenä pojan skloddina. Jokereita tullaan kuitenkin innolla seuraamaan aivan kuten Suomen jääkiekon ja jalkapallon maajoukkueita sekä HJK:n europelejä. Menestyshullu kansa on siinä mielessä myytti, että kyllä kansa kiimassa seuraa, vaikka Klubille ei juuri euromenestystä ole siunaantunut ja Leijonatkin juhlivat kultaa vain 16 vuoden välein.
 

Dev

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Mikäli Jokerit menestyy, niin on mahdollisuuksia nousta koko kansan joukkueeksi. Jos taas ei tule menestystä, niin jäänee aika nopeasti unholaan koko jengi.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös