Monikulttuurisuus – rikkaus vai vitsaus?

  • 3 112 438
  • 24 186

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Ja mitä olen henk.kohtaisti jutellut kanadalaisten (niiden ns. alkuperäisten) kanssa, niin ei heitä juurikaan haittaa että maahan virtaa ulkomaalaisia - kunhan vaan tekevät töitä ja maksavat veronsa.

Samaa olin tulossa arvelemaan kuin @Tadu tuossa ylempänä. Mitään tilastoja mulla ei tämän tueksi ole esittää, ihan mutulla mennään. En usko, että (ylivoimaisesti?) suurinta osaa suomalaisistakaan sen kummemmin haittaa, mikäli maahamme tulee ulkomaalaisia, kunhan maksavat veronsa ja tekevät duunia, ts. kantavat oman painonsa ja omalla panoksellaan auttavat yhteiskunnan rattaita pyörimään. Ehkä Suomessa ollaan Kanadaa enemmän muukalaisvihamielisiä ja muutosvastarintaisia, paha sanoa kun en ole koskaan edes Kanadassa käynyt, mutta väitän, että paljon helpommin hyväksytään Suomessakin ne joilla on aito halu ja aikomus työllistyä ja olla integroitunut yhteiskunnan tuottava palanen, kuin kymmenen maassaolovuoden jälkeenkin kieltä osaamattomat ja päivääkään töitä tekemättömät "vapaamatkustajat". Raflaava termi siksi, että en parempaakaan keksinyt.

*e* Toki voi olla ja varmaan onkin niin, että täällä yleistetään ja niputetaan "koko porukka" samaan negatiiviseen muottiin helpommin ja se kyllä on surullista. Ulkomaalaisella on Suomessa painolastia osoittaa, että esim. haluaa tehdä duunia ja pärjätä omillaan, mutta ei sitä kyräilyä ja epäluuloa kauaa kestä. Tämän johtopäätöksen teen aivan liian pienellä otannalla, myönnän, kun ajattelen lyhyeksi jääneen työurani aikana samoissa duunipaikoissa olleiden ulkomaalaistaustaisten tarinoita. Kärjistetysti hyvä jätkä on hyvä jätkä, tulee sitten Imatralta tai Iranista, vaikkakin noista se Iranista tullut joutuu enemmän alkuun sitä hyvyyttään todistelemaan.
 
Viimeksi muokattu:

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Itselläni on @ipaz vuosien kokemus ulkomailla asumisesta, opiskelusta ja/tai työnteosta. Maita joissa olen käynyt, en ole koskaan laskenut. Määrä on kuitenkin suuri. Tyttöystävä oli vuosia ulkomaalainen. Lähipiirissä on mm. senegalilainen ja lähipiiristä eräs pyöritti vuosia bisnestä mm. somalien kanssa. Sen perusteella mitä itse olen kokenut ja nähnyt, Suomi ei ole poikkeuksellisen negatiivinen suhtautumisessaan ulkomaalaisiin. Somaleista useampi on nostanut esille sen, että kun saa sossusta kaiken valmiina, ei opi työskentelemään. He pitävät tilannetta itsekin ongelmana. Ne taas, jotka ovat duunissa, tekevät sen käsittääkseni mielellään. Ne jotka opiskelevat, häipyvät usein valmistuttuaan Suomesta.

Tähän mikrotason kokemus. Eräs lähipiiriini kuuluva perhe asuu maalla todella pienessä paikassa. Mitä on juteltu, sanoisin, että hyvin konservatiivisen kepun ja/tai persujen linjalla menevät. No, perheen tyttö lähti ulkomaille ja toi tullessaan erääseen pieneen turkkilaisvähemmistöön kuuluvan aviomieskandidaatin. Jotain puolen vuoden päästä juteltiin perheen kanssa. Olivat todella tyytyväisiä tyttärensä valintaan. On kuulemma niin rehellinen, kohtelias ja työteliäskin.

Sanoisin melkein, että vassarit, vihreät, demarit, siniset, persut ja sossutuet on suurin haaste suomalaisille ulkomaalaisten hyväksymisessä. Sen sijaan, että kehitettäisiin Suomea työperäiseen maahanmuuttoon kiinnostavammaksi ja annettaisiin kaikille korkeakoulusta valmistuneille oleskelulupa, työperäisen maahanmuuton parantamisesta ei ole kunnon suunnitelmia ja valmistuneetkin heitetään maasta ulos jopa juuri ennen valmistumista. Vassarit, vihreät ja demarit haalivat mielellään kaikki mahdolliset turvapaikanhakijat ja vaikkaa ei turvapaikkaa olisi tutkimusten jälkeen syytä antaa, löisivät oleskeluluvat silti kaikkien kouraan veronmaksajien kustantamana. Tällainen typeryys herättää vastareaktion. Persujen näkemys, että Suomen tulisi ottaa Japanista esimerkkiä, heittää ulkomaalaisia ulos ja sulkea rajoja ja mukautua vähenevään väkilukuun, on typerä sekin. Suomi ei ole talouden osalta samassa tilanteessa kuin Japani, joka voi mm. pyörittää velkaa oman keskuspankkinsa nimissä miten haluaa

e: kokkina mökillä, jäi viimeinen kappale kesken ja nyt korjattuna.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Suomen suurin ja kaunein
Vassarit, vihreät ja demarit haalivat mielellään kaikki mahdolliset turvapaikanhakijat ja vaikkaa ei turvapaikkaa olisi tutkimusten jälkeen syytä antaa, löisivät oleskeluluvat silti kaikkien kouraan veronmaksajien kustantamana.
Näinkö tosiaan on? En ole koskaan tavannut tuollaisia ihmisiä vaikka ilmeisesti jossain kuplassa elänkin. Mutta näin nämä asiat koetaan.
 
Eniten tässä ihmetyttää se, että kielteisen turvapaikkahakemuksen saannut nainen voivottelee Suomessa pitämänsä kuppilan asioista sanomalehden palstoilla? Tota eikö se pitäisi lähettää kotiin? Miten helvetissä nämä prosessit toimii?
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Näinkö tosiaan on? En ole koskaan tavannut tuollaisia ihmisiä vaikka ilmeisesti jossain kuplassa elänkin. Mutta näin nämä asiat koetaan.

Näin on. Mainittujen puolueiden + ruotsalaisten puoluejohtajat esittivät tilapäistä oleskelulupaa niille, jotka eivät saa turvapaikkaa. Esitys on tässä. Koska puoluejohtajat eivät mitenkään rajaa aikaa tai määrää tai sitä, olisivatko tilapäiset oleskeluluvat vain jo Suomessa oleville, lähdin siitä, että ne koskevat kaikkia ehdotetuin rajauksin. Muu voisi olla vaikeaa perustuslain puitteissa. Toisin sanoen, jos käännytys ei onnistu, saat oleskeluluvan. Euroopan kiristyneen turvapaikkapolitiikan vuoksi tässä tilanteessa olevia ihmisiä saapuisi aiempaa enemmän Suomeen. Ja Ruotsin, Tanskan, Norjan ja monien muiden maiden muuttunut/muuttumassa oleva linja takaisi sen, että kohtuullisella todennäköisyydellä väkeä Suomeen riittäisi. Ja kun on saanut pari tilapäistä, onkin sitten aika pysyvän oleskeluluvan.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Eniten tässä ihmetyttää se, että kielteisen turvapaikkahakemuksen saannut nainen voivottelee Suomessa pitämänsä kuppilan asioista sanomalehden palstoilla? Tota eikö se pitäisi lähettää kotiin? Miten helvetissä nämä prosessit toimii?

Tässä olen sitä mieltä, että oleskelulupa tulee myöntää (ellei ole muita syitä olla myöntämättä). Jos saa aikaiseksi kuppilan ja työllistää itsensä ja mahdollisesti muitakin, tervetuloa. Ehdottomasti. Voisi kysyä, miten helvetissä meillä ei ymmärretä suosia työllistymistä.
 

ipaz

Jäsen
Jos nyt keskityttäisiin tässäkin maassa siihen, millä motivoidaan/painostetaan henkilöt ottamaan töitä vastaan, niin tekijöitä saataisiin omistakin kansalaisista ja samalla estettäisiin syrjäytymistä. Säästyneillä varoilla pystyttäisiin myös tekemään yleistä hyvää. Yksinkertaistettua - kyllä, mahdotonta - ei, mutta työtähän se vaatisi ja uudenlaista ajattelua lainsäädäntöineen.

Tämähän on helppoa. Vähennetään kannustimia lonnia kotoa, jolloin painostus lisääntyy ottaa vastaan sellaistakin työtä josta ei välttämättä pidä, mutta jonka ansiosta valtion ei tarvitse sinua enää elättää. Ihan niin kuin joskus kultaisella kuusikymmentäluvulla, jos et tehnyt töitä niin olit köyhä. Oli parempi mennä töihin, vaikka vähän paskempiinkin sellaisiin. Luulisi ainakin sellaisten paikkojen joihin ei juuri koulutusta vaadita täyttyvän hyvinkin nopeasti. Ja sitten asiantuntijapaikat, joihin on tälläkin hetkellä erittäin hankala löytää päteviä tekijöitä, mahdollistetaan työnantajan täyttää henkilöllä riippumatta mistä päin ikinä hän onkaan kotoisin.
 

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Jo nyt osa näistä henkilöistä kiertää TA--maksuissa,
Tyypillistä sosiaalidemokraatti logiikkaa tällainen että jos joku toimii väärin, pitää kaikkia rankasta.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Olen eri mieltä kanssasi. Jo nyt osa näistä henkilöistä kiertää TA--maksuissa, käyttäen samassa asemassa olevia henkilöitä työntekijöinä. Paperittomina olevia on helppo tällä tavalla käyttää, koske ei heitä kaikkia ole missään rekistereissä.
Ei se pelkkä työllistyminen voi olla pointti siihen, että lupa tulee kuin Manulle illallinen.

Toki väärinkäytöksistä oleskelulupa perutaan. Vakuutuksista eräs tuttava antoi joskus henkilökunnalleen ohjeen, että jos ravintolaan otetaan vain palovakuutus tms eikä ole esittää muita lain vaatimia työnantajamaksuja tai ei niitä halua ottaa, mitään vakuutusta ei myönnetä. Sanoisin, että kun joku saa oman yrityksen toimivana aikaiseksi, oleskelulupa käteen. Samoin oikeasta työpaikasta. Miksi? Jotta emme kasaa vain niitä, joilla on tarkoitus shoppailla ja lomailla vähän aikaa. Näitä ei tarvita lainkaan.

Jos nyt keskityttäisiin tässäkin maassa siihen, millä motivoidaan/painostetaan henkilöt ottamaan töitä vastaan, niin tekijöitä saataisiin omistakin kansalaisista ja samalla estettäisiin syrjäytymistä. Säästyneillä varoilla pystyttäisiin myös tekemään yleistä hyvää. Yksinkertaistettua - kyllä, mahdotonta - ei, mutta työtähän se vaatisi ja uudenlaista ajattelua lainsäädäntöineen.

Jos kantasuomalainen saa yrityksen aikaiseksi ja työllistää kenties muita, kyllä siitä palkitaan. Mutta perusongelma on kantasuomalaisilla ja maahantulijoilla sama: on tilanteita, joissa kaikki tuet yhteensä erityisesti pääkaupunkiseudulla ovat niin merkittävät, ettei lyhytjänteisesti ajattelevan kannata työtä ottaa vastaan. Muistaakseni se aktiivimallin aktiivivastustaja määritteli tason osaltaan jonnekin 2.500 euron tienoille.

Kannattaa muistaa, että ennusteiden mukaan Helsinki, Vantaa ja Espoo ovat 23-29 prosenttisesti ulkomaalaistaustaisten asuttamia jo vuonna 2030. En nyt viitsisi uskoa, että tänne halutaan käännytyspäätöksessä epäonnistuneita eli mm. irakilaisia nuoria miehiä nostamaan tukia. Kyllä mä painottaisin aivan hirveästi työllistymistä, työllistämistä ja ylipäätään halukkuutta elää ja integroitua opiskelun ja työn kautta.
 
Viimeksi muokattu:

molari

Jäsen
Kannattaa muistaa, että ennusteiden mukaan Helsinki, Vantaa ja Espoo ovat 23-29 prosenttisesti ulkomaalaistaustaisten asuttamia jo vuonna 2030. En nyt viitsisi uskoa, että tänne halutaan käännytyspäätöksessä epäonnistuneita eli mm. irakilaisia nuoria miehiä nostamaan tukia. Kyllä mä painottaisin aivan hirveästi työllistymistä, työllistämistä ja ylipäätään halukkuutta elää ja integroitua opiskelun ja työn kautta.

Tuo tarkoittaa n. 300 000 - 350 000:n ihmisen vähemmistöä, josta yksi suurimmista ellei suurin ryhmä on Islamin uskoisia nuoria miehiä Lähi-Idästä ja Pohjois-Afrikasta. Jos tuota porukkaa tai ulkomaalaisia ylipäätään ei saada työelämään ja suomalaiseen yhteiskuntaan "mukaan", kenenkään perse ei kestä elättää heitä ja samanlaiset ongelmat kuin muutamissa ruotsalaisissa lähiöissä ovat täällä arkipäivää.

Jotenkin aiheisiin sopivaa, että Ruotsissa uutisoitiin, että terrorismin kitkemiseksi autoja pitäisi voida "kauko-ohjata" (pelollehan ei pitänyt antaa sijaa).
 

Tuamas

Jäsen
Tuo tarkoittaa n. 300 000 - 350 000:n ihmisen vähemmistöä, josta yksi suurimmista ellei suurin ryhmä on Islamin uskoisia nuoria miehiä Lähi-Idästä ja Pohjois-Afrikasta

Suurin ryhmä on ja tulee ylivoimaisesti olemaan jatkossakin Itä-eurooppalaiset.
 

Liitteet

  • 7F4707A8-D609-412C-A162-73642510830B.jpeg
    7F4707A8-D609-412C-A162-73642510830B.jpeg
    66,7 KB · kertaa luettu: 343

ipaz

Jäsen
Tuo tarkoittaa n. 300 000 - 350 000:n ihmisen vähemmistöä, josta yksi suurimmista ellei suurin ryhmä on Islamin uskoisia nuoria miehiä Lähi-Idästä ja Pohjois-Afrikasta.

Miten niin juuri? Eikös jo nyt suurin osa Suomessa olevista ulkomaalaisista ole venäläisiä ja virolaisia? Ja jos jatkossa maahanmuuttajia otetaan sen mukaan, mikä on heidän koulutustasonsa ja valmius tekemään työtä, niin tänne tulee eniten porukkaa Kiinasta ja Intiasta - eikä suinkaan lähi-idästä.
 

molari

Jäsen
Suurin ryhmä on ja tulee ylivoimaisesti olemaan jatkossakin Itä-eurooppalaiset.

Näin haluaisin myös uskoa optimistina, mutta lienee vain ajan kysymys, että v. 2015 "pakolaisaalto" koetaan uudestaan, mutta määrä voi olla moninkertainen. Viimeksi koko hallitus oli täysin valmistautumaton ja aseeton ja tilannehan jatkuu edelleen. Entäpä jos tänne läpsyttää 100 000 nuorta miestä, ei ole vissiin mitään suunnitelmaa, miten toimitaan.
 
Suosikkijoukkue
Suomen suurin ja kaunein

Minä olen sitä mieltä, että turvapaikanhakijat jotka ennen päätöksen valmistumista, tai päätöstä odotellessa syyllistyy rikoksiin, voidaan palauttaa silloinkin mikäli päätös olisi myönteinen. Mitä vaikutksia tällä olisi, sitä on vaikea arvailla. Yleisesti ottaen kovat rangaistukset eivät toimi erityisen hyvin pelotteena. Voi jopa olla, että maahan katoaisi tällaisen toiminnan myötä enemmän paperittomia kuin nyt.

Myöskin vastuunjakamisen EU alueen sisällä on mielestäni ymmärrettävää, sillä se vähentää myös Venäjän keinoja painostaa Suomea. Kuka tietää millä kassakaappisopimuksella rajan ylittäjiä lopetettiin ohjaamasta Venäjältä Suomeen? Etenkin kun katsoo miten vähällä järjellä tätäkin hallitusta johdetaan. Luulen, että vastuunjakoon suhtauduttaisiin huomattavasti myötämieleisemmin jos itärajalta putkahtaisi vuoden aikana 300 000 turvapaikanhakijaa.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Tuo tarkoittaa n. 300 000 - 350 000:n ihmisen vähemmistöä, josta yksi suurimmista ellei suurin ryhmä on Islamin uskoisia nuoria miehiä Lähi-Idästä ja Pohjois-Afrikasta. Jos tuota porukkaa tai ulkomaalaisia ylipäätään ei saada työelämään ja suomalaiseen yhteiskuntaan "mukaan", kenenkään perse ei kestä elättää heitä ja samanlaiset ongelmat kuin muutamissa ruotsalaisissa lähiöissä ovat täällä arkipäivää.

Jos on ennusteita uskominen, Helsingissä asuu vuonna 2030 noin 56 000 ihmistä, joiden kieli on Lähi-Idän tai Afrikan kieli. Ennusteet löytyvät tästä. Esimerkiksi baltialaisia ja venäläisiä kieliä puhuvia asuisi silloin Helsingissä yhteensä noin 46 000 henkeä. Vaikka laitetaan loput itä-eurooppalaiset kielet mukaan, määrä ei ylitä Lähi-Idän ja Afrikan kieliä puhuvien määrää. Tämä myös @Tuamas

On fakta, että muslimimaista tulevat ovat merkittävä osa Helsingin ja pääkaupunkiseudun väestöä lähivuosikymmeninä. Tämä on myös iso haaste.

Ja @Action Bronson olen samaa mieltä. Ongelma vaan on se, että EU:lla ei ole yhteistä turvapaikkapolitiikkaa ja näyttää yhtenäisyys EU:n sisällä valuvan yhä kauemmaksi. Kannatan silti taakanjakoa ja olen jo pitkään kannattanut myös Suomen pakolaiskiintiön nostamista, mutta valikoiden ja siten, että oikeus turvapaikkaan selvitetään jo ennen Suomen rajaa. Tässä asiassa mm. Ranska ja Saksa ovat tuota mieltä ja EU ei silti pysty tekemään riittäviä päätöksiä mm. Unkarista ja vastaavista johtuen. Nämä maat eivät taakanjakoon suostu.
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Rohkenen tallentaa Jatkoajan historiaan myös tämän MTV3n uutisen: Saksalaiset pakenevat pakolaisia Unkariin – "Täällä kukaan ei tule ahdistelemaan" - Ulkomaat - Uutiset - MTV.fi

Pätkälainaus jutusta, linkin hukkautumisen varalta:

"Vielä tärkeämpi syy oli kuitenkin se, ettei Unkariin ole tullut viime vuosina samalla tavalla pakolaisia kuin Saksaan tai Espanjaan.
– Kun seurasimme, mitä Saksassa tapahtuu, miten paljon siellä on rikollisuutta ja miten tilanne siellä muuttuu koko ajan vaarallisemmaksi, päätimme valita paikan, missä tällaista ei tapahdu, Liebschwager kertoo MTV Uutisille Hevizin kaupungin keskustassa.
– Täällä nainenkin voi lähteä mihin kellonaikaan tahansa kävelylle ja kauppaan. Täällä kukaan ei tule ahdistelemaan, Fabiola Liebschwager korostaa."

Tähän juttuun oli varmaan sitten jotain saksalaisia natsien jälkeläisiä onnistuttu jälestämään. Tai sitten vain jotain muuten rikkaampia immeisiä, joilla on varaa valita.

Minusta olisi kivaa, jos Suomi koettaisiin kiinnostavalta maahanmuuton kohteelta. Ja nimenomaan ei salakuljettajien markkinoiman ikuisen ylläpidon illuusiolta, vaan järkevältä työnteon mahdollisuudelta, turvalliselta erikoisuudelta Euroopassa.
Tanskalaiset, nuo mukavat hyggeilijät ovat jo alkaneet säätämään hieman suuntaansa, jännättävää lienee jopa Ruotsin vaalituloksissa. Luultavasti siis kilpailu monikulttuuriuden minimoinnissa saattaa Euroopassa kiristyä, tarjouskilpailu tuottavista kansalaisista yleistyy.
 

molari

Jäsen
Rohkenen tallentaa Jatkoajan historiaan myös tämän MTV3n uutisen: Saksalaiset pakenevat pakolaisia Unkariin – "Täällä kukaan ei tule ahdistelemaan" - Ulkomaat - Uutiset - MTV.fi

Pätkälainaus jutusta, linkin hukkautumisen varalta:

"Vielä tärkeämpi syy oli kuitenkin se, ettei Unkariin ole tullut viime vuosina samalla tavalla pakolaisia kuin Saksaan tai Espanjaan.
– Kun seurasimme, mitä Saksassa tapahtuu, miten paljon siellä on rikollisuutta ja miten tilanne siellä muuttuu koko ajan vaarallisemmaksi, päätimme valita paikan, missä tällaista ei tapahdu, Liebschwager kertoo MTV Uutisille Hevizin kaupungin keskustassa.
– Täällä nainenkin voi lähteä mihin kellonaikaan tahansa kävelylle ja kauppaan. Täällä kukaan ei tule ahdistelemaan, Fabiola Liebschwager korostaa."

Tähän juttuun oli varmaan sitten jotain saksalaisia natsien jälkeläisiä onnistuttu jälestämään. Tai sitten vain jotain muuten rikkaampia immeisiä, joilla on varaa valita.

Minusta olisi kivaa, jos Suomi koettaisiin kiinnostavalta maahanmuuton kohteelta. Ja nimenomaan ei salakuljettajien markkinoiman ikuisen ylläpidon illuusiolta, vaan järkevältä työnteon mahdollisuudelta, turvalliselta erikoisuudelta Euroopassa.
Tanskalaiset, nuo mukavat hyggeilijät ovat jo alkaneet säätämään hieman suuntaansa, jännättävää lienee jopa Ruotsin vaalituloksissa. Luultavasti siis kilpailu monikulttuuriuden minimoinnissa saattaa Euroopassa kiristyä, tarjouskilpailu tuottavista kansalaisista yleistyy.

Slovenian vaalitulos alkaa olemaan selvä, oikeistopuolue voittaa ja saa > 25 %:a äänistä eli samaa jatkumoa, mitä on nähty entisissä Varsovan liiton alusmaissa, mielenkiintoista nähdä, miten tämä vaikuttaa EU:n kehitykseen.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Millä tavalla? Mätkyillä? Verotarkastuksilla? Kyllä se yrittäminen on tässä maassa noin yleisellään masokistin hommaa, kun ryhdyt itseäsi työllistämään ja hoidat velvoitteesi pilkulleen lain määrittämällä tavalla. Saati sitten, kun palkkaat muutaman työntekijän. Olen riittävän läheltä lapsena seurannut verottajan mielivaltaa, eikä tilanne ole muuttunut siitä tänä päivänä. Sen ovat näyttäneet ex työkaverin konkurssi arvioverotuksen takia etc.

Itselläni on yrittäjätausta. Yritykseni olen tosin jo myynyt. Muiden yrittäjien kanssa keskustellessa esille tuli halu onnistua ja onnistumisen kokeminen eräänlaisena palkintona.

En usko että olet naiivi sen suhteen, miten tuolla parkkihallien autopesuloissa ja ravintoloissa nämä velvoitteet hoidetaan, koska tuo pimeän työvoiman käyttö ja veronkierto on tunnettua arkipäivää. Jos yritys työllistää virallisesti 3 työntekijää, on mahdoton ymmärtää miten siellä on 7 henkilöä pesemässä autoja ja tekemässä muita fiksauksia.

Senpä takia olisi fiksua sitoa työpaikka ja oleskelulupa toisiinsa myös turvapaikanhakijoilla. Samalla kävelisi valvonta sisään yritykseen ja työntekijöihin. Muualla Suomessa tilanne on aivan erilainen kuin pääkaupunkiseudulla, jossa tulee olemaan jo vuonna 2030 ennusteen mukaan se 23-29 prosenttia väestöstä ulkomaalaistaustaisia, joista yli 100 000 Afrikasta ja Lähi-Idästä. Minusta määrä on suuri ja herättää kysymyksiä ja monilla varmasti pelkoja Ruotsin suurimpien kaupunkien tilanteen toistumisesta. Olisi todennäköisesti parempi laittaa vuosittainen kiintiö ja antaa siinä etusija niille, jotka integroituvat opiskelun tai työn kautta, kuin jatkaa nykyisellä tavalla.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Slovenian vaalitulos alkaa olemaan selvä, oikeistopuolue voittaa ja saa > 25 %:a äänistä eli samaa jatkumoa, mitä on nähty entisissä Varsovan liiton alusmaissa, mielenkiintoista nähdä, miten tämä vaikuttaa EU:n kehitykseen.

Myös Italiassa vaihtui hallitus ja uusi hallitus on ns. populistinen ja vähintään ns. maahanmuuttokriittinen. Taustalla on monia syitä. Yhden niistä Italian tuore sisäministeri tiivisti: ”Italia ja Sisilia eivät voi olla Euroopan pakolaisleirejä”.

EU:n sisäministerit ovat kokoontumassa tiistaina keskustelemaan mahdollisista uudistuksista niin sanottuun Dublinin sääntöön. Vähitellen EU:n tulisi saada linjattua koko yhteisön osalta, miten turvapaikanhakija- ja pakolaispolitiikkaa kehitetään. Vaikkapa Dublin sääntö on luotu erilaiseen tilanteeseen kuin missä EU nyt on.
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Sanoisin, että kun joku saa oman yrityksen toimivana aikaiseksi, oleskelulupa käteen. Samoin oikeasta työpaikasta. Miksi? Jotta emme kasaa vain niitä, joilla on tarkoitus shoppailla ja lomailla vähän aikaa. Näitä ei tarvita lainkaan.
.
Kuinka paljon on näitä oikeita työpaikkoja? Kun lukee erinäisiä sivuja netistä niin tulee mieleen, että työpaikkoja ei ole, mutta niitä tehdään keinotekoisesti ja pidetään yllä niin kauan, kunnes hakija saa oleskeluluvan. Sitten työpaikka häviää tai siihen otetaan seuraava hakija. Tämä on myös uusi normaali, jos tarvehankinta poistetaan.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Kuinka paljon on näitä oikeita työpaikkoja? Kun lukee erinäisiä sivuja netistä niin tulee mieleen, että työpaikkoja ei ole, mutta niitä tehdään keinotekoisesti ja pidetään yllä niin kauan, kunnes hakija saa oleskeluluvan. Sitten työpaikka häviää tai siihen otetaan seuraava hakija. Tämä on myös uusi normaali, jos tarvehankinta poistetaan.

Arvaan nuo sivut. Mullahan on kokemusta useista eri maista tulevien ulkomaalaisten työllistämisestä ja lähipiirissä on entinen somalien varmaan suurin työllistäjä Suomessa. Puhutaan yhteensä useammasta tuhannesta ihmisestä vuosien aikana. Suuremmissa yrityksissä tämä toimii tai saadaan toimimaan. Itselläni ongelma oli mm. siinä, että Suomen lupaprosessi on niin hidas, että ei koodareita meinannut saada maahan. Eikä aina saanut. Minusta vaan on jo lähtökohtaisesti täysin perseestä se, että jos mä löysin sopivan ulkomaalaisen työntekijän ja halusin sen palkata meille (siihen aikaan siis), homma oli byrokraattista ja vei helvetisti kaikkien aikaa. En käsitä vieläkään, miten oy:n tai oyj:n henkilöresurssien optimointi ja muu resurssointi kuuluu valtiolle.

Mitä tulee väärinkäytöksiin mainitsemallasi tavalla, ne varmasti ovat ongelma pienemmissä yrityksissä. Mikä olisi sopiva tapa valvoa ja seurata, se pitäisi suunnitella. Ihan äkkiseltään tulee mieleen mm. määräaikainen oleskelulupa, joka raukeaa jos valvonnassa löytyy puutteita tai ongelmia ja jos yritys toimii keinotekoisesti.
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Mitä tulee väärinkäytöksiin mainitsemallasi tavalla, ne varmasti ovat ongelma pienemmissä yrityksissä. Mikä olisi sopiva tapa valvoa ja seurata, se pitäisi suunnitella. Ihan äkkiseltään tulee mieleen mm. määräaikainen oleskelulupa, joka raukeaa jos valvonnassa löytyy puutteita tai ongelmia ja jos yritys toimii keinotekoisesti.
Ruotsissahan tähän työperäisten oleskelulupien väärinkäytöksiin on herätty ja ne tunnustettu. Totuus on, että tarvitsemme tiettyihin asiantuntijatehtäviin apuja ulkomailta, mutta vesittääkö hyödyn se, että yhtä asiantuntijaa kohden tulee sisään kaksi tai jopa kolme "asiantuntijaa"?
Mielestäni kaikki, jotka hyödyttävät yhteiskuntaamme ja toimivat lakiemme mukaan ovat tervetulleita väristä tai uskonnosta välittämättä, mutta olen skeptinen ettei se mene kuin Strömsössä ja tulemme pettymään.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Ruotsissahan tähän työperäisten oleskelulupien väärinkäytöksiin on herätty ja ne tunnustettu. Totuus on, että tarvitsemme tiettyihin asiantuntijatehtäviin apuja ulkomailta, mutta vesittääkö hyödyn se, että yhtä asiantuntijaa kohden tulee sisään kaksi tai jopa kolme "asiantuntijaa"?
Mielestäni kaikki, jotka hyödyttävät yhteiskuntaamme ja toimivat lakiemme mukaan ovat tervetulleita väristä tai uskonnosta välittämättä, mutta olen skeptinen ettei se mene kuin Strömsössä ja tulemme pettymään.

Taitaa asiantuntijat päästä EU/ETA ulkopuolelta aika hyvin nykyään Suomeen. Aiemmin oli ongelmia esim. aasialaisten koodarien saamisessa Suomeen. Muiden osalta (lähinnä siis matalapalkkaiset) pääsy on edelleen vaikeampaa ja kestää. Minusta olet oikeassa siinä, että ongelmia tulee. Toisaalta se mitä itse tästä aiemmin tässä ja muissa ketjuissa ajattelin, kuulostaa - yllätys - minusta järkevämmältä kuin nykytilanne. Tiivistetysti se tarkoittaa uusien osalta ettei rajoilta oteta turvapaikanhakijoita kuin äärimmäisissä poikkeustapauksissa. Tehdään vihdoin kunnollinen otettavista strategia ja toimitaan sen mukaisesti. Määränä se voisi olla vaikkapa 3 000 pakolaista vuodessa, ja määräaikaisella oleskeluluvalla liikkeellä. Tai määrä voisi olla suurempikin, jos saadaan väkeä sinne, minne tarvitaan ja halutaan. Ammatin ja työpaikan kautta pysyvä oleskelulupa. Samoin, jos tulee koulutettuna alalle, jolla on jatkuva työntekijävaje. Tuo voisi olla esimerkiksi 70 prosenttia kokonaisuudesta ja loput sitten strategian mukaisesti eri ryhmille.
 

molari

Jäsen
Jos on ennusteita uskominen, Helsingissä asuu vuonna 2030 noin 56 000 ihmistä, joiden kieli on Lähi-Idän tai Afrikan kieli. Ennusteet löytyvät tästä. Esimerkiksi baltialaisia ja venäläisiä kieliä puhuvia asuisi silloin Helsingissä yhteensä noin 46 000 henkeä. Vaikka laitetaan loput itä-eurooppalaiset kielet mukaan, määrä ei ylitä Lähi-Idän ja Afrikan kieliä puhuvien määrää. Tämä myös @Tuamas

On fakta, että muslimimaista tulevat ovat merkittävä osa Helsingin ja pääkaupunkiseudun väestöä lähivuosikymmeninä. Tämä on myös iso haaste.

Tuossa on kyllä - onneksi kai?? - sellainen käytännön ongelma, että edes triplaamalla nykyinen vuokra-asuntotuotanto, ei kaikille tulijoille saada asuntoja. Tuskin sentään pakkosiirtoihin aletaan :D
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Tuossa on kyllä - onneksi kai?? - sellainen käytännön ongelma, että edes triplaamalla nykyinen vuokra-asuntotuotanto, ei kaikille tulijoille saada asuntoja. Tuskin sentään pakkosiirtoihin aletaan :D

Nyt ei ollut onneakaan. Ulkomaiset ja kotimaiset suursijoittajat haalivat kädet ruvella omistusasuntojen uustuotantoa sekä uusia ja vanhoja vuokra-asuntoja kasvukeskuksissa. Kovimmat ostivat taloja kerrallaan. Kyllä ne lukea osaavat, mitä mm. Helsinki, Espoo ja Vantaa sekä muut isommat kauoungit ennustavat väestön osalta. Sitten kämpät vuokralle, ja meillä Suomessa on Kelan vuokratakuu voimassa. Tuossa alla artikkeli koskien vuokra-asuntoja ja toinen koskien omistusasuntoja:

Vuokra-asuntoja yhä enemmän ulkomaisiin käsiin – verkkouutiset.fi
Sijoittajat kahmivat kasvukeskusten pienet asunnot – kokonaisia kerrostaloja myyty päivässä | Yle Uutiset | yle.fi

Kun linkin tekstit lukee, paljastuu mielenkiintoinen asia. Suomessa on perusteltu eri alueiden suhteellisen vähäisiä ongelmia mm. sillä, että alueittain pelkkiä vuokra-asuntoja ei ole rakennettu, vaan on pyritty rakentamaan sekä omistus- että vuokra-asuntoja. Jatkossa tällaista on vähemmän. Sijoittajat pitävät siitä huolen, ja laittavat ostamiaan omistusasuntoja vuokrakämpiksi. Tällä saattaa olla merkitystä varsinkin pääkaupunkiseudun asumisessa, koska varsinaiset omistusasujat voivat olla joissakin kerrostalossa häviävän pieni ryhmä. .
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös