Monikulttuurisuus – rikkaus vai vitsaus?

  • 3 117 409
  • 24 186

Viljuri

Jäsen
Itsekin alueelta puoliksi kotoisin olevana ainakin minua Pohjois-Karjalassa kiinnostaisi enemmän saattaa maakunnan elinehtoja edes jollekin tolalle, nythän on niin, että kaljupäät ajoivat kyllä pakolaiset ja ulkomaalaistaustaiset yrittäjät pois kaupungista ja maakunnasta, mutta maakunnan ykköstulo muodostuu edelleen valtiollisista subventioista, kärjistäen sairauseläke lienee alueen kantaväestön tärkein tulonlähde. Tässä se on mennyt huonompaan suuntaan kuin mikään muu maakunta, ohittaen tilastojen synkyydessä mm. Kainuun ja Nälkämaan.

Lienee selvää, ettei tilanne ole kestävä, ja pohjois-karjalaisten integroimiseen varsinaiseen Suomeen ja yhteiskuntaan ylipäätänsä tulisi kiinnittää entistä enemmän huomiota. ;-)
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Tarjoat humänitääristen maahanmuuttajien joukolle siis lähinnä suomalaisten vieroksumia "toisen luokan" pienipalkaisia töitä. Minulle ei oikein avaudu että nuoret patriarkaalisista kulttuureista tulevat 20-30 vuotiaat "tosi"miehet (niitähän suurin osa humanitäärisestä maahanmuuttajista on ollut, on nyt ja on tulevaisuudesta) haluaisivat runsain joukoin ryhtyä hoitoaloille. Enkä oikein jaksa uskoa että he ehdoin tahdoin suostuisivat meidän alaluokaksemme.

Luetun ymmärtäminen. En pidä turvapaikanhakijoita ratkaisuna näihin ongelmiin, mutta otaksun että heistäkin joku hyöty pakosta tulee. Viljurin kanssa olen pääosin asiasta samaa mieltä (helvetti on jäätynyt) vaikka en nyt näe että poliittinen korrektius on juuri mitenkään vaikuttanut viranomaisten toimintaan. Mitä tulee kasvun pysäyttämiseen ja väestön vakauttamiseen 4 miljoonan tasolle niin olisihan se hyvä, kai, mutta en usko että se on mahdollista - ainakaan hyvinvointivaltion kontekstissa. Emme vain kykene säätelemään toimintaamme niin rationaalisesti. Yritetty kyllä on.
 

Dissonanssi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Moderaattorit
Ei taas viitsi ruveta toistelemaan jo aikaisemmin moneen kertaan sanomaani, mutta onhan tämä edes jonkinasteista ajankulua. Sanotaan nyt jotain.

Käsittääkseni siitä on varsin laaja konsensus, että työntekijöitä tarvitaan. Tietenkin on jonkilainen marginaaliryhmä, joka vastustaa ihan kategorisestikkin maahanmuuttoa, mutta minun on nimimerkki mjr:n ainaisesta vahvasta vihjailusta huolimatta vaikea nähdä minkään vakavasti otettavan tahon edustavan tätä joukkoa. Kun en nyt kuitenkaan ole saanut silmiini niitä tahoja, jotka tosissaan jotain puhdasta rotua pitävät ideologisena johtotähtenään. Mitkä ovat Suomen toimet sen suhteen, että tänne saataisiin niitä koulutettuja (edes jollain tasolla, vähintään luku-/kirjoitustaidon omaavia).

En tiedä onko Suomi ryhtynyt mihinkään konkreettisiin toimiin tämän asian suhteen? Jos on, niin se on mennyt minulta kokonaan ohi. Jos ei, niin sopii kysyä miksi? Se filippiiniläisten sairaanhoitajien pilottihanke taisi epäonnistua johonkin teknisiin seikkoihin, mutta minkä takia tämän tyylistä toimintaa ei lähdetä jalostamaan pidemmälle?

Tuntuu, että tällä hetkellä koitetaan jotenkin kummasti lyödä monta kärpästä yhdellä iskulla. Käytännössähän tämä tarkoittaa sitä, että yritetään yhdistää humanitäärinen maahanmuutto työperäiseen. Mielestäni on kuitenkin empiiriseen aineistoon vedoten syytä sanoa, että tämä ei käytännössä kyllä onnistu. Voidaanhan tosiaan ajatella, että pakataan sitä porukkaa "reserviin", mutta mielestäni on täysin älytöntä ruveta lappaaman niitä lihapullia lisää lautaselle, kun nykyisetkään eivät tuppaa uppoamaan. Nyt olisikin mielestäni syytä erottaa ihan käytännön tasolla humanitäärinen ja työperäinen maahanmuutto.

On tämä keskustelu sinäänsä mennyt eteenpäin, että nykyään ongelmia ei enään kiellettä. Nyt vain ollaan siirtymässä siihen klassiseen "Suomella on suurempiakin ongelmia", mihin tämä taloustilanne antaa hyvän keppihevosen. En vain ole ikinä ymmärtänyt tätä logiikkaa, että vuotavaa sormea ei ole syytä laastaroida, koska vasen jalka on irti. Seuraava vaihe taitaa sitten olla "Kyllähän jotain oli tehtävissä, mutta se on jo liian myöhäistä". Toivottavasti tähän ei päädytä.

Nyt olisi viimeisiä hetkiä miettiä, minkälaisella volyymilla aiomme humanitääristä maahanmuuttoa jatkaa. Moni viranomainen on tullut julkisuuteen asian osalta sanomalla, että nykyiset resurssit eivät riitä edes vastaanottotoiminnan pyörittämiseen. Miten on sitten resurssien laita itse integroimisen yms. osalta? Sehän tarkoittaa sitä, että resursseja on pakko allokoida, mikä taas tarkoittaa sitä, että yksittäisen henkilön integrointi panos putoaa. On todella harmillista, että media keskittyy pelkästään Halla-aho-ilmiöön eikä jalosta keskustelua eteenpäin niiltä muilta tahoilta, jotka ovat avauksia tehneet. Ehkä merkittävimpänä Helsingin kaupunginjohtajan Jussi Pajusen kannanotto; "Sisäänheittäjästä portinvartijaksi".

En myöskään oikein kykene ymmärtämään näitä kommentteja "Ei tässä vielä mitään ongelmaa ole". Koska sitten voidaan todeta, että on ongelmia? Onko aiheellista sanoa, että Ruotsissa on ongelmia? Jos on, niin mitkä ovat perustavanlaatuiset erot, jotka estävät saman käymistä Suomessa?

Kuten todettua, niin monesta tahosta on tullut viestiä, että nykyinen tulijamäärä ei ole hallittavissa nykyisillä resursseilla. Ja jokainen varmasti tietää, että tulijatulva jatkuu. Helsingin Sanomatkin uutisoi, että laskelmien mukaan somalipopulaatio (tuntuu nämä somalit nyt pyörivän koko aika teksteissä.., mutta varmasti sama pätee akselilla Irak-Somalia-Afghanistan) tulee parissa vuodessa kaksinkertaistumaan. Mikä on nimimerkki mjr:n mielestä radikaali lisääntyminen? Kymmenkertainen? Nuo tilastot eivät ole edes mitään luonnollista vaihtelua. Joku nimimerkki toi esille tilaston, jossa näkyi, että vastaavanlainen nousu oli aikaisemmin tämän vuosituhannen puolella. Kyseessä vain oli sillon albaani(?)väestön suuri määrä, jotka tosin varsin nopeasti palasivat takaisin kotimaihin. Kyseessä oli siis akuutista kriisistä johtuva poikkeama. Kukaan tuskin sanoo Irakia, Afghanistania tai Somaliaa akuutinkriisin maiksi. Selkkaukset ovat niissä maissa kroonistunu varsin pahasti.

Tämä kaikki huomioiden on suorastaan käsittämätöntä, että media ei ole yhtään käsitellyt tulevaa Thorsin lakiesitystä, joka käytännössä konstituoi tuon humanitäärisen maahanmuuton (menemättä sen enempää siihen seikkaan, että mitä lakia tällä hetkellä sitten noudatetaan, jos lakiesitys vain tekisi käytännöstä legaalisen).

Elänkö totaalisessa pussissa vai pystyykö joku jotenkin kunnolla perustelemaan, että nykyinen humanitäärinen maahanmuutto tulee pysymään kontrollissa. Esim. nimimerkki mjr, joka jatkuvasti sanoo homman olevan kontrollissa. Onko tämä tilanne mennyt parempaan vai huonompaan suuntaan nyt vuoden sisällä? Entäpä tulevan vuoden aikana, saati pitemmälle?

Myöskin olisi aiheellista kysyä, mikä on tämän politiikan todellinen legitimiteetti kansan keskuudessa? Kyllä mielestäni on täysin aiheellista keskustella asiasta ihan periaatekysymyksenäkin. Varsinkin siinä vaiheessa, jos taloustilanne heikkene siihen malliin, että jonkinlaisia leikkauslistoja joudutaan laatimaan, tai tietyt sosiaalietuudet junnaavat vuositolkulla paikallaan samaan aikaan, kun humanitääriseen maahanmuuttoon lisätään resursseja nykyistä tahtia.

PS. nimimerkki mjr:lle: En vieläkään diagnosoisi itseäni white supremacy-mieheksi. En myöskään vieläkään (koe) omaa(vani) mitään obsessioita ko. topiccia kohtaa. Varmaan vielä paljon muutakin pitäisi huomattaa, mutta nuo riittäkööt.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
En kulttuurin, ehkä se tosin rikastuu, talouden, se huoltosuhde, muistatko: peteihinsä mädäntyvät suuret ikäluokat, ajamattomat bussit, siivoamattomat asemat.

Niin, siis ymmärsitkö nyt oikein mitä tarkoitan huoltosuhteella? En puhunut Suomen huoltosuhteesta.

Fakta nyt on, että jos tiettyjen etnisten ryhmien työllistysmisaste on suuruusluokkaa 10-20% ja näistäkin töistä osa on luultavasti näitä sovittelijan/tulkin pestejä joita ei olisi jos ko. etnistä ryhmää ei olisi Suomessa.
Tämä tarkoittaa siis sitä, että Suomen talous ei nykymenolla pääse missään vaiheessa hyötymään näistä maahanmuuttajista, eikä heistä ole huoltosuhteen korjaajiksi. Ja sitten kun muistetaan se, ettei muslimiperheissä nainen juurikaan tee töitä.

Ajamaton bussi on ongelma, jonka markkinatalous voi korjata, mutta tällä hetkellä en näe kovinkaan järkeväksi että saadaksemme yhden bussikuskin, Suomeen roudataan bussikuskin 5-10 sukulaista elämään sosiaalituilla.
Ja samalla sitten maaseudun työttömät paperimiehet pyörittelevät peukaloitaan, kun kyvyille (napin painaminen) sopivia töitä ei ole tarjolla ja "neekerit ovat vieneet työt"...en näe mitään hyvää tässä kehityksessä, puhumattakaan juuri siitä että "paskaduunien" kyllästäminen halvimmilla mahdollisilla työntekijöillä, eli maahanmuuttajilla, aikaansaadaan se ettei alojen palkkataso nouse vastaamaan kantaväestön palkkavaatimuksia (ts. markkinatalous) ja suurin osa suomalaisista ei ko. töihin vaivaudu, vaan mieluummin passivoituu työttömyyskorvauksien varaan.

Mutta kun päätös kerran tehtiin niin siitä ja sen seurauksista on otettava vastuu. Tätä ongelmaa ei saa ajaa joidenkin ääliö-populistien lottovoitoksi ja kaikkien muiden tappioksi.

Niin, vastuu on todellakin otettu, kun ihan pääministerin suulla sanotaan että kansa ei saisi ilmaista vääriä mielipiteitään. Tai maahanmuuttoministeri haukkuu jokaista suomalaista syylliseksi kaikkiin maahanmuuttajien ongelmiin (pääsyy maahanmuuttajien huonolle työllistymiselle kun on Thorsin mukaan suomalaisten rasismi...ei esim. se ettei lukutaidottomalle ja kouluttamattomalle ihmiselle ole juurikaan töitä nyky-yhteiskunnassa).
 
Viimeksi muokattu:

Laakamato

Jäsen
Suosikkijoukkue
Philadelphia Flyers (Jokerit)
Minua häiritsee suunnattomasti se, että tätä raiskausteemaa pidetään lyömäaseena maahanmuuttajia vastaan. Suomessa raiskaus ei ole mikään kovinkaan suuri synti niin kuin raiskauksista saatavista tuomioista voidaan päätellä. Miksi siis maahanmuuttoa pitäisi rajoittaa sellaisen asian takia, joka ei ole "parhaissa" tapauksissa kuin sakkorangaiastuksen arvoinen rike, varsinkin jos sen suorittaa ripeästi? Asiaa voisikin sarkastisesti verrata siihen, että suomalaiset pitäisivät mamujen mahdollisia rattijuopumuksia esteenä maahanmuutolle.

Minä tiedän ettet sinä voi olla vakavasti tuota mieltä mutta silti pakko kysyä:

Mikä sinua vaivaa?

Ok, ajoin miinaan kun vastasin tohon edes noin mutta oli pakko...
 

Laakamato

Jäsen
Suosikkijoukkue
Philadelphia Flyers (Jokerit)
Fakta nyt on, että jos tiettyjen etnisten ryhmien työllistysmisaste on suuruusluokkaa 10-20% ja näistäkin töistä osa on luultavasti näitä sovittelijan/tulkin pestejä joita ei olisi jos ko. etnistä ryhmää ei olisi Suomessa.
Tämä tarkoittaa siis sitä, että Suomen talous ei nykymenolla pääse missään vaiheessa hyötymään näistä maahanmuuttajista, eikä heistä ole huoltosuhteen korjaajiksi. Ja sitten kun muistetaan se, ettei muslimiperheissä nainen juurikaan tee töitä.

Niin, vastuu on todellakin otettu, kun ihan pääministerin suulla sanotaan että kansa ei saisi ilmaista vääriä mielipiteitään. Tai maahanmuuttoministeri haukkuu jokaista suomalaista syylliseksi kaikkiin maahanmuuttajien ongelmiin (pääsyy maahanmuuttajien huonolle työllistymiselle kun on Thorsin mukaan suomalaisten rasismi...ei esim. se ettei lukutaidottomalle ja kouluttamattomalle ihmiselle ole juurikaan töitä nyky-yhteiskunnassa).
Ensimmäiseen aamen minultakin. NÄyttäkää miten tämä epäkohta korjataan niin yksi parhaista argumenteista monikulttuurisuutta vastaan katoaa.

Toiseen kommentoisin sen verran että jos rouva Thors väittää että hänen ajamaa lakia vastustetaan vain koska hän on suomen-ruotsalainen niin se kertoo ihan kaiken. En edes tiedä mistä aloittaa tuon lausunnon pilkkaamisen, alas-ampumiskulmia on vaan liian monta...

Jos kotiseudullaan 30v hitsannut Minttu-Adolf saa potkut ja hän syrjäytyy työttömyyden takia, miten käy huonoa suomea puhuvan erilaisen ihon, tapakulttuurin yms yms omaavan turvapaikanhakijan jos ei heti pääse ns. työ- tai koulutusputkeen? Ja kun kerran on käytännön mahdottomuus sellaiseen päästä niin mitä vittua?
Turvapaikanhakijoiden haaliminen on ane-kauppaa. Ostamme omatuntoamme puhtaaksi Afrikan yms ongelmista pahentamalla niitä. En vieläkään käsitä mitä hyötyä nykyisenmuotoisesta turvapaikanhakijoiden haalimisesta on suuressa kuvassa kenellekkään?
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Niin, vastuu on todellakin otettu, kun ihan pääministerin suulla sanotaan että kansa ei saisi ilmaista vääriä mielipiteitään. Tai maahanmuuttoministeri haukkuu jokaista suomalaista syylliseksi kaikkiin maahanmuuttajien ongelmiin (pääsyy maahanmuuttajien huonolle työllistymiselle kun on Thorsin mukaan suomalaisten rasismi...ei esim. se ettei lukutaidottomalle ja kouluttamattomalle ihmiselle ole juurikaan töitä nyky-yhteiskunnassa).

Ikävä kyllä etteivät kaikki tahot välttämättä tule huomioineeksi sitä kuinka todellisuudesta vieraantuneita pääministerin tai maahanmuuttoministerin lausunnot monasti ovat olleet asioissa jotka koskevat maahanmuuttajia olipa kyseessä humanitäärinen maahanmuutto tai työperäinen. Ensimmäisen ryhmän kohdalla suuri osa on kouluttamatonta ja osa lähes lukutaidotonta porukkaa. Eikä työperäisessäkään maahanmuutossa kaikkien kohdalla alkuperämaan koulutustaso vastaa Suomen tasoa, jolloin on joko annettava täydentävää koulutusta (esim. venäläiset lääkärit/sairaanhoitajat) tai maahanmuuttaja sijoittautuu matalamman koulutustason töihin.

vlad.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Niin, siis ymmärsitkö nyt oikein mitä tarkoitan huoltosuhteella? En puhunut Suomen huoltosuhteesta.

Fakta nyt on, että jos tiettyjen etnisten ryhmien työllistysmisaste on suuruusluokkaa 10-20% ja näistäkin töistä osa on luultavasti näitä sovittelijan/tulkin pestejä joita ei olisi jos ko. etnistä ryhmää ei olisi Suomessa.
Tämä tarkoittaa siis sitä, että Suomen talous ei nykymenolla pääse missään vaiheessa hyötymään näistä maahanmuuttajista, eikä heistä ole huoltosuhteen korjaajiksi. Ja sitten kun muistetaan se, ettei muslimiperheissä nainen juurikaan tee töitä.

Äh, ymmärsin. Minusta jotenkin tuntuu, että tämä somali-aihe on vahvasti aivotoimintaan vaikuttava - on toki epäilemättä kaikenlaista pohtimista siinä, onko tämän pienen ryhmän kanssa merkittäviä vai ihan vaan suht. normaaleja integraatio-ongelmia. Mutta se ei tässä kontekstissa ole itsessään kovin olennainen asia - olennainen asia on se, että tämän yhteiskunnan huoltosuhde on pian radikaalisti heikkenemässä erittäin vaikean taloudellisen kilpailutilanteen kontekstissa. Turvapaikka-kysymys ja perheiden yhdistäminen on puhdasta marginaalia, ja lienee viisasta että se pysyy myös marginaaleissa, ja tässä lienen eri linjoilla kuin nämä myyttiset humanistit, jotka kuulemma haluavat maahan miljoonia ääri-muslimeita. Voi taivahan jumala, mikä kummallinen obsessio yhden kansallisuuden suhteen.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
PS. nimimerkki mjr:lle: En vieläkään diagnosoisi itseäni white supremacy-mieheksi. En myöskään vieläkään (koe) omaa(vani) mitään obsessioita ko. topiccia kohtaa. Varmaan vielä paljon muutakin pitäisi huomattaa, mutta nuo riittäkööt.

Niin no, miten vaan - tosiasia kuitenkin on se, ettei näillä volyymeillä ole tapahtumassa yhtään mitään merkittävää suomalaisen yhteiskunnan kannalta. Perusratkaisu tehtiin 90-luvun alussa ja sen kanssa nyt eletään niin kuin oikeusvaltiossa nyt yleensä eletään. Toki ymmärrän, että lyhytnäköinen poliittinen korrektius ärsyttää, ärsyttää se minuakin, mutta en ole siitä huolissani, mikä johtuu siitä, että perustan yhteiskunnalliset kantani rationaaliseen empirismiin. Varmasti on kuohuttavia asioita, ja roskalehdet ja halla-ahot vielä urakalla kuohuttavat niitä lisää, mutta en jaksa kiinnostua olennaisten ongelmien kannalta marginaalisista kysymyksistä. Työperäisen maahanmuuton järkevä ja huomattava kasvattaminen tulee olemaan meille se tärkein kysymys - tehdään turvapaikan hakijoiden suhteen kansainvälisesti vaadittu minimi, täytetään oikeusvaltion normaalit vaatimukset ja kohdistetaan merkittävää apua pakolaisongelmien hoitoon lähempänä ongelma-alueita. Ja lisätään huomattavasti ulkomaalaisten määrää Suomessa.
 

Tami Talk

Jäsen
Suosikkijoukkue
Daespoo moderators
Yhden näkökulman tähän raiskauskeskusteluun antaa Poliisi-Tv:n selvitys, jossa on haastateltu joukkoraiskausilmoituksia tutkineita poliiseja eri puolella Suomea. Mielenkiintoinen juttu, jonka luotettavuuden ja ulottuvuudet jokainen saa itse arvioida.

Ja jotten heti joudu syytetyksi raiskaajien hyysäämisestä, niin korostan, että mielestäni raiskaukset ovat vastenmielisiä tekoja, joista toivon tekijöille ankaria rangaistuksia ihonväristä riippumatta.
 

Gentleman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Tami Talk; kirjoitti:
Yhden näkökulman tähän raiskauskeskusteluun antaa Poliisi-Tv:n selvitys, jossa on haastateltu joukkoraiskausilmoituksia tutkineita poliiseja eri puolella Suomea. Mielenkiintoinen juttu, jonka luotettavuuden ja ulottuvuudet jokainen saa itse arvioida.

Ja jotten heti joudu syytetyksi raiskaajien hyysäämisestä, niin korostan, että mielestäni raiskaukset ovat vastenmielisiä tekoja, joista toivon tekijöille ankaria rangaistuksia ihonväristä riippumatta.

Niinpä, juuri se osa raiskausilmoituksista joka on perätön vääristää sekä tilastot että mielikuvat.

Toistan tässä aiemman oman kommenttini, joka on se että perättömästä ilmoituksesta tulisi saada tuomio sen mukaan mikä olisi syytetyn kohtalo jos ilmoitus todettaisiin aiheelliseksi.

Perättömät raiskaussyytteet ovat samanlainen tabu kuin naisten väkivalta parisuhteessa/perheessä.

Totuus, vaikka kipeäkin esiin.

Itse arvostan naisia, miehiä, lapsia ja eläimiä. Ja juuri siksi haluan kitkeä ne tapaukset, jotka luovat ja levittävä totuuden vastaisia mielikuvia todellisuudesta.
 
Viimeksi muokattu:

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Sama asia on ollut havaittavissa myös suomea äidinkielen tasoisesti puhuvien keskuudessa - viime yönä täysin sujuvaa suomea puhunut mies tappoi kirveellä yhden henkilön ja vakavasti haavoitti toista. Mikä on kun emme saa näitä kuriin?

Kyllä, sekin on huolestuttavaa. Mutta näitä kirveen kanssa heiluvia urpoja on häviävän pieni osuus kantaväestöstä verrattuna näihin mulkun kanssa heiluviin ulkomaalaisiin.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Kyllä, sekin on huolestuttavaa. Mutta näitä kirveen kanssa heiluvia urpoja on häviävän pieni osuus kantaväestöstä verrattuna näihin mulkun kanssa heiluviin ulkomaalaisiin.

Niin, mutta välillä tulee tässä hulinassa miettineeksi, että aika huomattava osa rikollisuudesta jää keskustelusta täydellisesti pois - tässä kotoperäisessä touhussa ei sitten nähdäkään mitään etnistä tai kulttuurista vivahdetta, se on "normaalia" rikollisuutta, jonka kanssa on ilmeisesti sitten enemmän tai vähemmän vain elettävä. Edelleenkin, olisi oikeasti kiinnostavaa nähdä tilastollisesti järkevä vertailu näistä tietyistä rikoksista. Sen puutehan voi myös johtua siitä, että ero kansallisuuksien välillä on siltikin merkittävä. Jotenkin näen itseni tässä omalaatuisessa somali-keskustelussa puhtaasti kiihkottomaksi agnostikoksi: olen valmis uskomaan luotettavaa dataa, jos se on luotettavaa dataa. Sen sijaan en muotoile yhteiskunnallisia käsityksiäni roskalehtien lööppien perusteella tai populististen blogien. Mutta ennen kuin voimme ryhtyä ratkaisemaan yhteiskunnallisia ongelmia, on meidän pystyttävä hahmottamaan niiden reaalinen laajuus ja luonne - ja siihen tarvitsemme kiihkotonta ja analyyttistä tutkimusta. Oudon epäanalyyttisesti tähän kysymykseen suhtaudutaan vaikka se ei ole mitenkään keskeisen tärkeä asia maassa.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Niin, mutta välillä tulee tässä hulinassa miettineeksi, että aika huomattava osa rikollisuudesta jää keskustelusta täydellisesti pois - tässä kotoperäisessä touhussa ei sitten nähdäkään mitään etnistä tai kulttuurista vivahdetta, se on "normaalia" rikollisuutta, jonka kanssa on ilmeisesti sitten enemmän tai vähemmän vain elettävä. Edelleenkin, olisi oikeasti kiinnostavaa nähdä tilastollisesti järkevä vertailu näistä tietyistä rikoksista. Sen puutehan voi myös johtua siitä, että ero kansallisuuksien välillä on siltikin merkittävä. Jotenkin näen itseni tässä omalaatuisessa somali-keskustelussa puhtaasti kiihkottomaksi agnostikoksi: olen valmis uskomaan luotettavaa dataa, jos se on luotettavaa dataa. Sen sijaan en muotoile yhteiskunnallisia käsityksiäni roskalehtien lööppien perusteella tai populististen blogien. Mutta ennen kuin voimme ryhtyä ratkaisemaan yhteiskunnallisia ongelmia, on meidän pystyttävä hahmottamaan niiden reaalinen laajuus ja luonne - ja siihen tarvitsemme kiihkotonta ja analyyttistä tutkimusta. Oudon epäanalyyttisesti tähän kysymykseen suhtaudutaan vaikka se ei ole mitenkään keskeisen tärkeä asia maassa.

Näyttäisi siltä, että somalit ovat (edelleen?) yliedustettuina väkivaltarikoksissa:

Suomessa asuvat Somalian kansalaiset ovat väkimääräänsä nähden rikostilastoissa yliedustettuina. Hannu Niemen tutkimuksesta voidaan laskea, että Suomessa asuviin Somalian kansalaisiin kohdistuvia rikosepäilyjä on väkilukuun suhteutettuna lähes kolminkertainen määrä suomalaisiin verrattuna. On kuitenkin huomioitava, että rikosasteen kunnollinen vertailu vaatisi tarkasteltavien väestöryhmien ikä- ja sukupuolijakauman sekä asuinpaikan huomioimisen. Toisaalta eri kansalaisuusryhmien rikosten määrää osoittava suhdeluku ja eri kansallisuuksien keskinäinen järjestys näyttävät pysyvän vuodesta toiseen melko samanlaisina
. (wikipedia -> Hannu Niemi & Matti Lehti... Ulkomaalaisten rikollisuus).

Trendi on kuitenkin laskeva, kun 1997-2006 kun ryöstöistä tai törkeistä ryöstöistä epäillyistä noin 4% oli somalian kansalaisia, kuitenkin 2005 heitä oli 12% mutta tämän jäkkeen %-osuus on kuitenkin ollut ymmärtääkseni laskeva. Vuonna 2007 somalian kansalaisiin kohdistui enää 38 rikosepäilyä, mutta on kuitenkin huomioitava se, että nuoremmasta polvesta monet ovat jo Suomen kansalaisia tai syntyperäisiä suomalaisia, joten ovatko he sitten enää edustettuinä näissä rikoksissa/epäilyissä? En ole laisinkaan varma.

Toisaalta khat-huumeen mukanaan tuoma ongelma on kasvava. Tällä hetkellä, tätä Suomessa kiellettyä huumaavaa ainetta, käyttää satoja jollei jopa tuhansia somaleja. Tämän ongelman osa somaleistakin tunnustaa ja trendi näyttää monilla kohdin olevan sellainen, että ongelma kasvaa tulevaisuudessa. Tuleeko tästä sitten suuri ongelmarypäs Suomeen vai tullaanko jatkossa sulkemaan silmät khat-epäilyiltä? Jos khat laillistetaan niin tuolloin voitaisi laillistaa eräs toinenkin laittomaksi julistettu huume.

Seuraava on myös syytä ottaa huomioon kun tarkastellaan somali-ongelmaa:

Viranomaisia huolettaa myös naisen sukupuolielinten silpominen. Somaliassa 95% naisista ympärileikataan, ja poliisi epäilee, että myös Suomesta lähetetään lapsia ympärileikattaviksi. Tyttöjen ympärileikkaus uskonnollisista syistä on Suomessa laitonta... (wikipedia -> Voima: Vaiennettu väkivalta).

Lisäksi Voima-lehden haastattelujen mukaan Suomesta viedään ulkomaille silpottavaksi somali-tyttöjä (ympärileikkaus). Tällaiseen toimintaan voidaan toki vaikuttaa valistuksella ja tiedottamisella sekä kotouttamisella mutta en voi edelleenkään olla muuta kuin sitä mieltä, että toistaiseksi ongelmia on runsaasti. Jotain on siis tehtävä, muutakin kuin heilutettava käsiä - sitähän tämä toiminta on tällä hetkellä monasti ollut, kummallakin taholla. Tuntuu siltä, että järkiperäinen keskustelu uupuu täysin.

vlad.
 

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Mutta sillä lienee merkitystä sen kannalta kokevatko somalialaiset raiskauksen olevan Suomessa iso rikos jos rangaistukset ovat kovempia kuin heidän kotimaassaan.

Somaliassa rangaistukset raiskauksista ovat samalla tasolla kuin Suomessa 1918, joten eipä näitä kannata paljon vertailla. Suomalaisten kannattaisi ehkä nostaa raiskauksista saatavia rangaistuksia kuitenkin siihen suuntaan, että niistä saisi ehdottomat tuomiot, jolloin maastakarkotus tulisi pelotteeksi.

Niin ilmeisesti sinun mielestäsi ihmisillä on sama kosketus asiaan, jos asuvat vaikkapa luumäellä tai meri-rastilassa (aka mogadishu), molemmissa suurin piirtein sama asukasluku, tosin luumäellä vain 2% on ei suomen- tai ruotsinkielisiä ja meri-rastilassa ehkä vähän enemmän.... Tietysti, jos kyseessä on todellakin natsi, skini, tms. niin eihän sillä paikkakunnalla väliä ole, mutta jos perustaa käsityksensä omiin kokemuksiin, niin silloin ehkä jopa saattaa ollakin.

En nyt usko, että tämä asia voi olla kenellekään kovin epäselvä.

Kenellekään ei pitäisi enää nykypäivänä olla epäselvää, että pakolaisten vastaanottokeskuksia löytyy ympäri Suomea ja paikkakunnilta, joissa asuu vähemmän ihmisiä kuin Helsingin kaupunginosassa Meri-Rastilassa.
 
Viimeksi muokattu:

Kyynikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK / HJK + Porin Ässien sympatiakannattaja
Kyllä, sekin on huolestuttavaa. Mutta näitä kirveen kanssa heiluvia urpoja on häviävän pieni osuus kantaväestöstä verrattuna näihin mulkun kanssa heiluviin ulkomaalaisiin.

Ihan turha on näille maailmanparantajille yrittää mitään selittää. Heidän mielestään on täysin normaalia ja hyväksyttävää että ulkomaalaiset suhteutettuna lukumääräänsä "johtavat" rikostilastoja. Kantaväestön tehtävä on ymmärtää ja antaa anteeksi, toisin sanoen, hyväksyttävä sitä että varsinkin afrikkalaistaustaiset tykkäävät raiskata. Se on heidän kulttuuriaan emmekä saa rajoittaa tai estää heitä. Me ollaan jo niin syväkyykyssä omassa kotimaassamme että en yhtään ihmettele että persut tulevat olemaan tulevien eduskuntavaalien selvä voittaja. Ulkomaalaisvastaisuus ja ongelmat tulevat moninkertaistumaan tulevaisuudessa, huolimatta maailmanparantajien lässytyksistä!
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Toisaalta khat-huumeen mukanaan tuoma ongelma on kasvava. Tällä hetkellä, tätä Suomessa kiellettyä huumaavaa ainetta, käyttää satoja jollei jopa tuhansia somaleja. Tämän ongelman osa somaleistakin tunnustaa ja trendi näyttää monilla kohdin olevan sellainen, että ongelma kasvaa tulevaisuudessa. Tuleeko tästä sitten suuri ongelmarypäs Suomeen vai tullaanko jatkossa sulkemaan silmät khat-epäilyiltä? Jos khat laillistetaan niin tuolloin voitaisi laillistaa eräs toinenkin laittomaksi julistettu huume.

Seuraava on myös syytä ottaa huomioon kun tarkastellaan somali-ongelmaa:

Viranomaisia huolettaa myös naisen sukupuolielinten silpominen. Somaliassa 95% naisista ympärileikataan, ja poliisi epäilee, että myös Suomesta lähetetään lapsia ympärileikattaviksi. Tyttöjen ympärileikkaus uskonnollisista syistä on Suomessa laitonta... (wikipedia -> Voima: Vaiennettu väkivalta).

Lisäksi Voima-lehden haastattelujen mukaan Suomesta viedään ulkomaille silpottavaksi somali-tyttöjä (ympärileikkaus). Tällaiseen toimintaan voidaan toki vaikuttaa valistuksella ja tiedottamisella sekä kotouttamisella mutta en voi edelleenkään olla muuta kuin sitä mieltä, että toistaiseksi ongelmia on runsaasti. Jotain on siis tehtävä, muutakin kuin heilutettava käsiä - sitähän tämä toiminta on tällä hetkellä monasti ollut, kummallakin taholla. Tuntuu siltä, että järkiperäinen keskustelu uupuu täysin.

Sen verran kun olen kuullut, vähän, niin en itse pidä khatin käyttöä missään suhteessa rikollisena tai tuomittavana toimintana. Kriminalisointi on ampumista omaan jalkaan (ja tiedän, on monia vasta-argumentteja, mutta tapellaan niistä siinä huume-ketjussa) - jos missään niin näiden lievähköjen (joskin silti vaarallisten ja epäterveellisten) nautintoaineiden käytössä pitäisi päävastuu sälyttää yksilöille itselleen niin karulta ja kovalta kuin se ehkä kuulostaakin. Sen sijaan tyttöjen silpominen on vastenmielinen rikos, jota ei tule ymmärtää tai sietää millään tavalla. Toki voimme käydä asiasta jonkinlaista dialogia, jos se on tehokkain keino estää nämä teot, mutta itse asiasta ei ole kahta sanaa.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Ihan turha on näille maailmanparantajille yrittää mitään selittää. Heidän mielestään on täysin normaalia ja hyväksyttävää että ulkomaalaiset suhteutettuna lukumääräänsä "johtavat" rikostilastoja. Kantaväestön tehtävä on ymmärtää ja antaa anteeksi, toisin sanoen, hyväksyttävä sitä että varsinkin afrikkalaistaustaiset tykkäävät raiskata. Se on heidän kulttuuriaan emmekä saa rajoittaa tai estää heitä. Me ollaan jo niin syväkyykyssä omassa kotimaassamme että en yhtään ihmettele että persut tulevat olemaan tulevien eduskuntavaalien selvä voittaja. Ulkomaalaisvastaisuus ja ongelmat tulevat moninkertaistumaan tulevaisuudessa, huolimatta maailmanparantajien lässytyksistä!

Jaa, jäikö tavuviivat pois? Oliko liian pitkiä sanoja? Anyway, juuri tämän tason "argumentointi" saa epäilemään että tässä ei-maailmanparantaja -leirissä ei ole kaikki veitset terässä, piknikistä tuntuu puuttuvan useampikin pikkuleipä. Toistan, että jos haluamme eristää vain somaliuden, vain kansallisuuden ja kulttuurin, rikollisasteen eroa selittäväksi tekijäksi niin sitten meidän pitää - ihan oikeasti - eliminoida muut tekijät. Mikä tässä on niin pirun vaikeata tajuta? Ja sellaista tilastoa ei vaan vielä ole missään esitetty. Olen täysin valmis uskomaan, pidän sitä jopa todennäköisenä, että näillä tekijöillä on todella merkitystä, mutta onko liikaa pyydetty tosiaan nähdä tämä asia empiirisesti, tilastotieteellisesti vahvistettuna? Taivahan jumala.
 

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Canucks, BC Lions
Ihan turha on näille maailmanparantajille yrittää mitään selittää. Heidän mielestään on täysin normaalia ja hyväksyttävää että ulkomaalaiset suhteutettuna lukumääräänsä "johtavat" rikostilastoja. Kantaväestön tehtävä on ymmärtää ja antaa anteeksi, toisin sanoen, hyväksyttävä sitä että varsinkin afrikkalaistaustaiset tykkäävät raiskata. Se on heidän kulttuuriaan emmekä saa rajoittaa tai estää heitä.

Asiaan en ota kantaa, mutta tästä kiinnostaisi lukea enemmän. Kenen/keiden mielestä afrikkalaistaustaisten suorittamia raiskauksia ei saa estää?
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Sen verran kun olen kuullut, vähän, niin en itse pidä khatin käyttöä missään suhteessa rikollisena tai tuomittavana toimintana. Kriminalisointi on ampumista omaan jalkaan (ja tiedän, on monia vasta-argumentteja, mutta tapellaan niistä siinä huume-ketjussa) - jos missään niin näiden lievähköjen (joskin silti vaarallisten ja epäterveellisten) nautintoaineiden käytössä pitäisi päävastuu sälyttää yksilöille itselleen niin karulta ja kovalta kuin se ehkä kuulostaakin.

Se on totta, että huumeena khat ei ole vaarallinen, käyttö lisää puheliasuutta ja piristää mutta käytön seurauksena voi olla unettomuutta, kiihtyneisyyttä, ahdistushäiriöitä etc. Asioita jotka voivat vierottaa käyttäjän työelämästä ja ymmärtääkseni osin tämän tähden osa somaleista ilmaisee huolensa aineen käytöstä, koska se voi eristää käyttäjänsä yhteiskunnasta (samalla tavalla kuin muutkin huumeenkäyttäjät). Tietty somaleille ei pidä olla omaa rangaistuskäytäntöä huumeiden käytön suhteen vaan oikeuslaitoksen on oltava tasapuolinen, mikäli epätasa-arvoa ilmenee valtaväestöä syrjivästi ongelmia seuraataatusti, toisaalta taasen jos somaleita syrjitään niin yhtälailla oikeuslaitos on laitettava ruotuun. Kuuntelisin kuitenkin khat-ongelmassa myös somaliedustajia - millaisena haittana he näkevät aineen nyt ja tulevaisuudessa, ja tämän jälkeen liene syytä tehdä pidemmälle meneviä johtopäätöksiä. Henk.koht. olen kuitenkin sitä mieltä, että on syytä koettaa tehdä jotain jottei käy siten, että yksi maahanmuuttaja/pakolaisryhmä eriytyy entisestään yhteiskunnasta koska laaja joukko ryhmästä käyttää huumaavaa ainetta, ja jos perheessä yksi käyttää niin se heijastuu koko perheeseen jne. Ongelman, jos se sellainen on, lakaiseminen maton alle on kaikkea muuta kuin järkevää toimintaa. No, tämä tästä...

vlad.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös