Monikulttuurisuus – rikkaus vai vitsaus?

  • 3 109 747
  • 24 186

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Ja jos oikeasti joku on sitä mieltä, että vaikkapa afrikkalaisia pitää auttaa, niin miksi hän ei ole opiskellut esim. lääkäriksi ja mene sinne vapaaehtoisesti auttamaan? Tai opiskele insinööriksi ja tee keksintöjä, jotka helpottavat vesihuoltoa, energiantuotantoa, maataloutta yms. kehitysmaissa? Vai onko niin, että pieni apupisara, josta vain pieni prosentuaalinen osuus köyhiä hyötyy, vain takaa hyvän omantunnon ja mahdollisuuden esiintyä moraalisena, eikä kuitenkaan olla valmiita tosissaan panostamaan auttamiseen?

Tässä onkin ehkä suurin ristiriita ikinä, hampputukkainen tyhjäntoimittaja joka menee Tansaniaan opettaman ukulelen soittamista paikallisille orvoille on ehkä maailman paras ihminen mutta toisaalta väitellyt biokemisti joka tutkii Pahan Globaalin Lääkefirman (tm) puitteissa lääkkeitä joilla voidaan parantaa vaikkapa polio on jotenkin vähemmän hyvä, etenkin jos hän ei yrityksensä salassapitosopimusten takia voi tuoda esille työnkuvaansa. Toisen apu auttaa ehkä kämmenellistä ihmisiä, toisen apu voi tulevaisuudessa pelastaa miljardeja.

Kuitenkin eniten äänessä( ja framilla) ovat juuri nuo ensimmäisen kategorian kaverit ja avunantaminen määritellään juuri sillä montako ukulelea on ostettu orvoille tänä vuonna. Entä jos koko Suomen kehitysapupotti sijoitettaisiinkin suomalaisiin bioteknologian ja vaikkapa vedenpuhdistusteknologian yrityksiin ja tämän tuloksena saataisiin aikaan vaikka mitä, olisiko tällainen ratkaisu silti "väärä" koska vaikkapa 10v tutkimusprojektin aikana ehkä muutama sata orpoa jäisikin ilman ukuleleoppitunteja.

Aina puhutaan siitä etteivät isot lääkefirmat halua kehittää lääkkeitä kehitysmaihin, koska sieltä ei saa voittoja, no, tähänhän on helppo ratkaisu, tehdään tämä kehitystyö Suomen rahoilla Suomessa, kyllä Suomesta lääkealan osaamista löytyy. Kyllähän varmaan pienessä mittakaavassa tällaista jo tehdäänkin, mutta Suomen kehitysapumiljardilla kyllä pyörittäisi jo aika merkittäviä tutkimushankkeita monellakin eri osa-alueella. Lisäksi tällaisen eettisen työn hohto houkutelisi Suomeen eri alojen huippuasiantuntijoita (ts. niitä "vääränlaisia" maahanmuuttajia) mikä taas hyödyttäisi teknistieteellisen osaamisen kehitystä entistäkin enemmän.
 

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
aleksander stubb
En tiedä kannattaako tuota Haaviston lausumaa sentään ottaa ihan kirjaimellisesti. Jokainen varmasti ymmärtää että kun luku x menee bruttokansantuotteesta menee kohteeseen y, niin totta kai se on sitten jostakin pois. Haaviston varsinaista tarkoitusta en halua lähteä arvailemaan, oma näkemykseni on, että Suomen maksama osuus on suhteellisesti ajateltuna melko pieni (ja alle kansainvälisten suositusten by the way) ja siinä mielessä sen lisääminenkään ei ole suomalaisilta mitenkään ratkaisevasti pois. Mutta ymmärrän kyllä että tässä polittisessa ilmapiirissä ei kehitysavun lisääminen ole mahdollista.
Minä puolestani epäilen että jokainen ei ymmärrä tuota mitä sanoit. Vielä kun tietäisi mihin politiikan osa-alueisiin liittyen on oikeutettua valehdella Haaviston tapaan ilman että sanomaa pidettäisiin valehteluna vaan ainoastaan "sanomaa ei pidä ottaa ihan kirjaimellisesti", liekö tämä kehitysapu-asia ainoa.
 

muaddib

Jäsen
Suosikkijoukkue
Mimosanherkät Itkupillit ja Setämiehet
Luulisin että on todella pitkä rivi niitä ihmisiä, jotka perustavat humanitäärisen maahanmuuton kannatuksensa johonkin muuhun kuin siihen, että ovat töissä vastaanottokeskuksessa.
Humanitäärisen maahanmuuton kannatus näyttäisi ainakin Jatkoajassa perustuvan vahvasti käsienheilutteluun, kehäpäätelmiin ja perinteiseen vasurilogiikkaan, jonka mukaan omat harrastukset maksaa aina mystinen Joku Muu.

Heidän lisäkseen on sitten varmaan myös ptkä rivi ihmisiä, jotka ihmettelevät että mihin se 120 miljardia euroa vuodessa (EU + USA) häviää, kun ainoat näkyvät hyödyt ovat hommafoorumipersunatsivittuilu, Malmön hymyilevät bussikuskit ja Perparim Hetemaj. Amerikkalaiset saavat sentään kermat päältä, meille jää sitten...niin, ne loput. Voisi tietysti kysyä, että onko organisoitu aivovuoto kehitysmaista (ei tietenkään Suomeen) hyvä asia kenellekään.
On varmasti mukavaa ajatella näin ettei tarvitse argumentoida yhtään mitään muuta kuin näitä taas rikastaja raiskasi -juttuja a la Homma, mutta näkökantana tämä on noin empiirisesti täysin absurdi.

Tämähän noudattaa ihan suomalaisen maahanmuuttodiskurssin ikiaikaisia perinteitä:

K: 800 somalin asuttaminen Suomeen vastaa kustannuksiltaan noin miljoonan somalin ruokkimista ja koulutusta somaliassa. Miksi 800 etuoikeutettua somalia pitää saada Suomeen?

V: Halla-ahonatsipersu!

K: Miljardien investointi vuositasolla ei näytä muuttavan mitään Afrikassa (Case Tansania). Olisiko nykymuotoista kehitysapua syytä arvioida kokonaan uudestaan esim. muuttamalla se vastikkeelliseksi?:

V: Hommapersunatsi!

K: Humanitäärinen apu Afrikassa aiheuttaa vakavia ympäristöongelmia (Madagaskar), vääristää paikallista elinkeinoelämää (Kenia, Tsad, jne.) ja aiheuttaa taloudellista ja poliittista riippuvuutta avunantajiin (kaikki maat). Olisko syytä...

V: Natsipersuhomma!

K: 120 miljardia vuodessa on aika paljon rahaa toimintaan, joka on sanalla sanoen epämääräistä, huonosti organisoitua ja siitä hyötyjät sekä sitä kannattavat ovat kovin aggressiivisia esimerkiksi nettifoo...

V: (Che Guevaralla koristeltu ja orjatyöllä rakennettu iPad räjähtää ja se taotaan myöhemmin auraksi.)

Vaikka Suomessa veronmaksajilla ei ole alkeellisintakaan kuluttajasuojaa, niin olisihan se edelleen virkistävää edes joskus kuulla JOTAIN konkreettista hyötynäkökulmaa täysin järjettömään maahanmuuttobisnekseen.

muaddib
 

Surukuku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sanaan Sepot ja muut jemeniläiset kiekkoseurat
...

Vaikka Suomessa veronmaksajilla ei ole alkeellisintakaan kuluttajasuojaa, niin olisihan se edelleen virkistävää edes joskus kuulla JOTAIN konkreettista hyötynäkökulmaa täysin järjettömään maahanmuuttobisnekseen.

muaddib

Vaihteeksi ihan fiksukin kannanotto tähän mamu-keskusteluun ja etenkin vallalla olevaan -politiikkaan.
En tiedä, arvaan, kutka ovat tämän politiikan teesit johonkin oveen naulanneet, mutta niihin ei ole vastaanväittämistä ellei halua leimaantua vähintäänkin rasistiksi eli "persuksi" tai jopa "hommalaiseksi".

Olen käynyt ao. politiikasta keskustelua s-postitse mm. maamme vähemmistövaltuutetun kanssa, jonka anti keskusteluumme oli ensin mollata minua kirjoitusvirheistäni ja kun en provosoitunut tai lannistunut, sitten uhkailla minua virkavallalla, koska hän otti vallalla olevan käytännön ja politiikan arvostelun uhkailuna omaa persoonaansa kohtaan.
Noh, mitä häneltä sitten odotinkin, hän kykeni alittamaan tuonkin riman aika selkeästi - en oikeastaan yllättynyt...
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Ja jos oikeasti joku on sitä mieltä, että vaikkapa afrikkalaisia pitää auttaa, niin miksi hän ei ole opiskellut esim. lääkäriksi ja mene sinne vapaaehtoisesti auttamaan? Tai opiskele insinööriksi ja tee keksintöjä, jotka helpottavat vesihuoltoa, energiantuotantoa, maataloutta yms. kehitysmaissa?

Tähän voisi kärjistetysti vastata, että siksi koska on mukavampaa halailla täällä puita ja puhua pehmoisia ja moralisoida muuita kuin todella laittaa oma elämä peliin ja tehdä jotain konkreettista paikanpäällä auttaakseen aputarvitsevia.

Tietenkään ei pidä yleistää vaan tässä moraalisaarnoja latelevassa joukossa on myös heitä, jotka todella tekevät työtä avuntarvitsijoiden parissa ja sellaista työtä - tehdäänpä se missä tahansa - arvostan. Toisaalta toisessa vaakakupissa on sitten joukko moralisoijia, jotka nostavat rahansa sossusta tai työkkäristä ja kritisoivat sitä kun Suomi ei anna kehitysapua (oliko se) 0,7% bkt:sta ja ovat valmiit kritisoimaan kansalaisia kun he eivät ole valmiit antamaan vähiä ropojaan kehitysmaiden kansalaisten auttamiseksi.

Minua ei kukaan ole saanut vakuuttuneeksi nykymuotoisen kehitysavun toimivuudesta ja hyödyllisyydestä - ja jopa afrikkalaiset taloustieteilijät ja poliitikot sitä vastustavat ja luulisi, että ainakin osalla heistä on ensikäden tietoa siitä ja sen hyödyistä kehitysapua nauttiville yhteiskunnille. Ilmeisesti hyöty ei kovinkaan kummoinen ole, esim. Dambisa Moyo sitä kritisoi ja eräissä haastatteluissa pitää jopa Kiinan toimintaa monia maita enemmän hyödyttävänä kuin kehitysapua.

vlad.
 
Viimeksi muokattu:
Minua ei kukaan ole saanut vakuuttuneeksi nykymuotoisen kehitysavun toimivuudesta ja hyödyllisyydestä - ja jopa afrikkalaiset taloustieteilijät ja poliitikot sitä vastustavat ja luulisi, että ainakin osalla heistä on ensikäden tietoa siitä ja sen hyödyistä kehitysapua nauttiville yhteiskunnille. Ilmeisesti hyöty ei kovinkaan kummoinen ole, esim. Dambisa Moyo sitä kritisoi ja eräissä haastatteluissa pitää jopa Kiinan toimintaa monia maita enemmän hyödyttävänä kuin kehitysapua.

vlad.

Olen täsmälleen samaa mieltä. Minusta yksi huomionarvoinen asia on myös se, että onko länsimailla ylipäätään oikeasti halua auttaa kehitysmaita. Helpompi on pitää yllä tällaisia kehitysavun tapaisia järjestelmiä, joilla luodaan jonkinlaista illuusiota auttamisesta. Samalla voidaan kuitenkin jatkaa näiden maiden luonnonvarojen ryöväämistä ja vähät välitetään niiden tulevaisuudesta. Kehitysmaiden kehittyminen voidaan kokea myös potentiaalisena uhkana ja tulevana kilpailijana. Miksi siis auttaa ihan oikeasti, kun kehitysapu(yhdessä toimimattoman humanitäärisen maahanmuuton kanssa) kuitenkin pitää pitää länsimaisten kukkahattujen omantunnon puhtaana. Oma mielipiteeni nykyisestä kehitysavusta ja sen toimivuudesta oikeastaan löytyykin tiivistettynä allekirjoituksestani...
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Olen käynyt ao. politiikasta keskustelua s-postitse mm. maamme vähemmistövaltuutetun kanssa, jonka anti keskusteluumme oli ensin mollata minua kirjoitusvirheistäni ja kun en provosoitunut tai lannistunut, sitten uhkailla minua virkavallalla, koska hän otti vallalla olevan käytännön ja politiikan arvostelun uhkailuna omaa persoonaansa kohtaan.
Noh, mitä häneltä sitten odotinkin, hän kykeni alittamaan tuonkin riman aika selkeästi - en oikeastaan yllättynyt...

Tämä on yksi tapa reagoida maahanmuuttokritiikkiin. Toinen, vielä yleisempi, on alkaa heiluttaa rasismikorttia heti maahanmuuttokritiikkiä kohdatessaan.

Vanha esimerkki. Vaikka pilapiirtäjä Kari Suomalainen oli maahanmuuttokriittisyyden lisäksi ehkä rasistikin, ei hänen piirroksistaan rasismia löydy, ellei karrikoidusti piirrettyjä mustaihoisia erehdy pitämään piirrosten pääaiheena. Karin tähtäimessä olivat nimenomaan suomalaiset poliitikot ja virkamiehet. Aina vaan ajankohtainen on esimerkiksi tämä Olemme tulleet Hölmölään vuodelta 1990, josta ei kyllä tikulla kaivamallakaan rasismia löydy.

Olen samaa mieltä siitä, että maahanmuuttokritiikki ei edes kuulu tähän ketjuun, sillä monikulttuurisuus toteutuu mielestäni lähinnä ulkomaisen työvoiman, oikeiden opiskelijoiden (ei kansanopistojen verotukieuroilla kikkailevien) ja seka-avioliittojen kautta - ei ghettoutuvia turvapaikanhakijoita ja pakolaisia maahan tuomalla. Jos joku viimemainittuihin ryhmiin kuuluva tänne integroituu, niin oikein hyvä. Melkoinen joukko ei edes yritä. Jos palaavat kotimaihinsa olojen siellä rauhoituttua, täällä koulutuksen hankittuaan, niin sekin kelpaa.

Mitä tulee tiettyjen maahanmuuttajien rikollisuuteen, niin minä en ainakaan purisi kättä, joka minua ruokkii.
 

Balrog

Jäsen
Suosikkijoukkue
Erilliset saarekkeet
"Ruotsissa antifasistit hakeutuvat aktiivisesti yhteenottoihin fasisteiksi luokittelemiensa henkilöiden tai ryhmien kanssa. Ruotsissa väkivaltaisia antifasistisia ryhmiä, jotka esiintyvät tavallisesti nimikkeiden Antifascistisk aktion (AFA) tai Revolutionärä fronten alla, seurataan tarkasti, sillä verkostojen jäsenet ovat syyllistyneet väkivaltaisiin hyökkäyksiin oikeistopoliitikkoja, ruotsidemokraatteja ja jopa hallituspuolueiden edustajia vastaan. Ruotsin AFA on muun muassa tuhonnut ja vandalisoinut kansallissosialisteina pitämiensä henkilöiden koteja ja muuta omaisuutta. AFA-aktivisteja on yhdistetty myös ihmishenkiä vaatineisiin tuhopolttoihin ja pahoinpitelyihin, jotka se on itsekin myöntänyt kotisivuillaan."
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
V: Natsipersuhomma!

Tuota, arvostan että nämä asiat ovat sydäntäsi lähellä ja suuriakin tunteita nostattavia. Oma suhtautumiseni tähän noin suomalaisessa kontekstissa on aika välinpitämätön, tunnustan. On aika selvää, että pysymme jatkossakin yleisessä länsimaisessa rintamassa (vaikka toki humanitäärinen maahanmuutto onkin merkityksetön ele), ja on myös aika selvää, että linjamme pysyy perinteisen varovaisena. Niinpä tuo sinun vuolaan purkauksesi pääosin koskee ymmärtääkseni 15 000 somalitaustaista Suomessa, mikä on niin pieni määrä (joka toki kasvaa jatkossakin, mutta ei mitenkään radikaalisti), ettei sitä voi pitää minään keskeisenä yhteiskunnallisena haasteena tässä maassa. Sehän on sinänsä selvää, että suuret kulttuuriset kuilut tuottavat ongelmia, mutta eivät kuitenkaan mitään eksistentiaalisia haasteita tässä mittakaavassa. (Tuossa aiemmin perustelin mielestäni aivan koherentisti, miksi ollaan päädytty siihen, että ongelmista huolimatta humanitääristä maahanmuuttoa on sallittu.)

Tuosta halla-ahon puremasta vielä, että se tosiaan usein tuntuu johtavan tiettyyn monokausaaliseen ajatteluun, jopa pakkomielteisyyteen ja salaliittolaiseen maailmankuvaan (että maan vaikutusvaltaisimmat tahot olisivat jossain naistutkimuksen laitoksilla eikä esim. suuryhtiöiden hallituksissa). Minusta on aika ilmeistä etteivät pers-suomalaiset ole natseja, mutta halla-aholainen siipi on kyllä vähän höpsähtänyt, höperöitynyt yhden yksittäisen seikan ympärille kyhättyyn vainoharhaiseen maailmankuvaan. Joillakin tämä perustuu ihan vakavaan Eurabian pelkoon (niin höpsöä kuin se onkin), joillekin se tummempi-ihoisuus on jostain syystä suuren pelon aihe, jotkut (kuten varmaan sinäkin) ovat lähinnä huolestuneita insinööri-veronmaksajia, joilla on aika huonosti informoitu käsitys valtiontalouden todellisista haasteista (monet näistä ovat hurahtaneet myös kultakantaan ja libertaarisuuteen) ja sitten on joukossa - toki pienenä vähemmistönä - jonkinlaiset kansallis-radikaalit, joille oikeastaan vähän kaikki ulkomaalaiset, ovat sitten työperäisiä tai humanitäärisiä, ovat se punainen vaate, ja liberaalidemokratia epäilyksenalainen ovenavaaja.
 

Jämerä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi, Oranje
Sinänsä olen samaa mieltä edellisen kirjoittajan kanssa siitä, että ei(humanitaarinen)mamubisnes ole tällä hetkellä valtiontaloudellisesti suuri ongelma esimerkiksi eurokriisiin verrattuna. Näkisin kumminkin että nykyisessä taloustilanteessa on järkevää kääntää kaikki kivet kun etsitään keinoja valtion menojen pienentämiseen. Ja toisekseen, todellista humanitaarisen maahanmuuton hintaahan ei oikeasti tiedä kukaan, sitä kun ei esimerkiksi edellinen maahanmuuttoministerimme suostunut tutkimaan.

Arvostusta yllä olevalle kirjoittajalle siitä, että myönsi pari sivua sitten että ei turvapaikanhakijoiden ole tarkoituskaan tuoda rahaa valtion kassaan vaan tarkoitus on puhtaasti auttaa näitä ihmisiä. Tämän saman kun kuulisi myös muilta humanitaarisen maahanmuuton kannattajilta, eikä sitä ainaista sumuverhoa. Se on sitten arvokysymys kumpi painaa vaakakupissa enemmän, näiden ihmisten auttaminen vai lieveilmiöt (mm. kustannukset ja rikostilastot).
 
Viimeksi muokattu:

vsmo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, ManU
No niin, kulttuurit kohtasivat ja osui ja upposi, ei anneta silti vaikuttaa kokonaiskuvaan.

Helmiä löytyy.
 

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen
... Sen vain sanon vielä ihan lopuksi, että mikään globaali tietoisuus tai asema hyvinvointimaana ei pakota syytämään rahaa kolmanteen maailmaan ja jakamaan sen kurjuutta....

Riippuu varmaan miten tuon globaalin tietoisuuden ymmärtää, mutta kyllähän se nimenomaan juuri se on, joka meidät ns. pakottaa auttamaan.

Mun mielestä sinä olet täysin hakoteillä arvioidessasi kehitysavun perimmäisiä syitä ja tarpeita. Kyllä tuo jeesustelu ja maailmanparantaminen on hyvin ohut kerros silkkiä sen kovan rautanyrkin ympärillä, mikä homman todellisena veturina toimii. Ensinnäkin kehitysavulla pyritään pitämään banaanivaltiot juuri sen verran siedettävässä tilassa, että niiden kanssa voi yhtäältä käydä kauppaa ja toiseksi pitää porukka siellä, etteivät ne kurjat lähde vyörymään vielä sankemmin joukoin länsimaihin. Suomesta tätä todellisuutta on paljon hankalampi huomata, mutta ei arvon Midnight Ramblerin tarvitse matkustaa Espanjaa kauemmanksi tajutakseen, että jos ja kun elinolosuhteet muuttuvat Afrikan mantereella kurjasta mahdottomaksi, niin väkijoukkoa alkaa pukkaamaan Gibraltarin salmen yli siinä määrin, että merta ei edes näe mustien käkkäräpäiden keikkuessa kohti Eurooppaa.

Toinen iso, oikeastaan vielä merkittävämpi, syy kehitysavulle on kauppasuhteiden rakentaminen, poislukien Suomi... Myydään oman maan asiantuntemusta, tekniikkaa jne. maailmalle. Pahimmillaan (tai parhaimmillaan, riippuu näkökannasta) kyse on puhtaasta köyhien maiden luonnonvarojen ryöväämisestä, kuten Kiina ns. kehitysapunsa nimissä tekee. Luuletko arvon Midnight Rambler, että länsimaat katsovat hyvällä sitä, etä Kiina kasvattaa vielä entisestään asemaansa maailman talousmahtima ryöväämällä entistä enemmän luonnonvaroja kehitysmaista ja sitomalla ne vaikutusvaltansa piiriin. Kyllä tässä(kin) on kyse suuremmista poliittisista kuvioista. Länsimaiden on nimenomaan pakko olla läsnä kehitysmaissa. Joku kyynisempi voisi kutsua tätä uuskolonialismiksi, eikä hänen välttämättä aivan kauhea paljon tarvitsisi liioitella näkökantaansa.

Mielestäni ainoastaan sitä voidaan perustellusti kritisoida Suomen kehitysavussa, että miksi Suomessa vihreät ovat saaneet kaapattua vallan kehitysyhteistyöpolitiikassa? Vihreiden johdolla Suomi hyötyy vähän, jos ollenkaan, antamastaan kehitysavusta? Edes Ruotsissa ei olla näin naiiveja! Väyrysen ministerikaudella hommaan tuli edes hiukan järkeä, mutta nyt vihreät Hautalan johdolla ovat jo tuhonneet senkin vähän, mitä järkeä Väyrynen ministerikaudellaan toi sisään. Suora budjettituki tai kansalaisjärjestöpuolen liiallinen painottaminen kehitysyhteistyön toteuttajana on suurin piirtein hölmöintä, mitä kehitysavun nimissä voidaan tehdä. Ensimmäinen vääristää näiden maiden taloudellista vahvistumista, köyhien asemaa ja yhteiskunnallista vakautta. Kehitysapu virtaa suoraan valtaapitävien taskuihin ja vääristää entisestään mm. markkinoita maan ja omaisuuden siirtyessä kokonaan pienen eliitin haltuun. Kansalaisjärjestötuen kautta Suomi puolestaan menettää miltei kokonaan poliittisen asemansa ja mahdollisuuden vaikuttaa kohdemaiden yhteiskunnallisten rakenteiden kehittämiseen. Tällöin kehitysyhteistyö on juurikin sitä rahan syytämistä mustaan aukkoon, kun hallintorakenteet eivät ole kunnossa.

Tästä kehitysavun lähestymistavasta on juuri vihreät Suomessa vastuussa, pitkälti kuin muita puolueita ei asia kiinnosta. Tai no persuja kiinnostaa, mutta kuten täältäkin on saanut lukea, heidän argumentointi ja logiikka on niin lapsentasolla, niin ei sitä ns. oikeassa elämässä voi kovin tosissaan kukaan järkevä ihminen ottaa tai varteenotettavana vaihtoehtona pitää.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Kai se on niin että valkoisen miehen taakka estää länsimaita yrittämästä riistää Afrikkaa yhtä paljon kuin Kiina tekee, eivät nuo "anna meille luonnonvarat, me rakennamme teille tien jonka avulla kuljetamme luonnonvarat pois maasta nopeammin"-diilit mitä Kiina tekee kauheasti poikkea kaikesta siitä mistä länsimaisia suuryrityksiä on syytetty vuosikymmenet.

Varmasti halukkaita yrityksiä ja ihmisiä olisi ja kyllä tuota hyötynäkökulmaa on tuotu enemmänkin esille kehitysavun osalta aiemminkin. Ongelma vain on juuri se että nykyinen kehitysapujärjestelmä on isoa kansanosaa ruokkiva koneisto jonka muuttaminen bisnesorientoituvammaksi on hankalaa. Kyllähän joku Pöyry tekee jonkin verran konsultointia kehitysapurahoilla, mutta eihän niissäkään tavallaan siirretä kuin rahaa taskusta toiseen, ostamalla alihintaisia luonnonvaroja palveluilla taas pystytään tekemään kaksinkerroin rahaa.

Tärkeintä olisi saada aitoa keskustelua esille koko kehitysapu/maahanmuuttopolitiikka-asiassa mutta jostain syystä pragmatismi on vain niin suuri tabu ettei toimintaa tunnuta haluavan siirtää yhtään sen suuntaan. Lopputuloksena sitten koko asiaa ei tunnuta edes käsittelevan, ainoastaan puhutaan siitä nostetaanko vai lasketaanko budjettia, sen sijaan että tulisi miettiä mitä rahalla tehdään.
Vai onko kyse vain siitä etteivät suomalaiset yritykset vain ole viitsineet hakea kehitysapurahaa esim. kaivoksen perustamiseen Afrikkaan, yritteliäisyyden puutehan nyt on vähän sellainen kansallinen ominaispiirre.
 

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
aleksander stubb
Tai no persuja kiinnostaa, mutta kuten täältäkin on saanut lukea, heidän argumentointi ja logiikka on niin lapsentasolla, niin ei sitä ns. oikeassa elämässä voi kovin tosissaan kukaan järkevä ihminen ottaa tai varteenotettavana vaihtoehtona pitää.
Prof. Puckin viesti oli sinällään hyvä esitellen kehitysapu-myönteisiä näkökulmia. Huono osuus oli tuossa lopussa jossa toisella tavoin ajattelevien logiikka mitätöidään lapsentasolla olevaksi ja ajatusten esittäjät järjettömiksi.
Varmaan on olemassa ihmisiä jotka ovat naulinneet kantansa tähänkin asiaan liittyen. Minä en ole, molemmilta puolilta olen nähnyt niin järkeviä kuin myöskin täysin järjettömiä kirjoituksia. Mun osalta toimii myös se että kun palavasilmäinen julistaja julistaa sen toisen osapuolen typeräksi, vaakakuppini kallistuu noin sanovaa vastaan. Kaikessa yhteiskunnallisessa keskustelussa kritiikki on paikallaan jotta löydetään se paras ja sopivin tapa että asiaa voidaan punnita tarkoin ajatellen mahdollisimman monia eri näkökulmia. Ei se, että joku on eriä mieltä kanssasi, tee hänestä typerää.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Riippuu varmaan miten tuon globaalin tietoisuuden ymmärtää, mutta kyllähän se nimenomaan juuri se on, joka meidät ns. pakottaa auttamaan.

Tämä on varmasti eräs tärkeimmistä syistä sille miksi Suomi tuhlaa rahojan kehitysapuun mutta eräs olenninen kysymys on myös se, että pitääkö meidän tällaisen syyn takia antaa rahaa kehitysapuun? Kun Suomi antaa kehitysapua niin kyllä minusta syyn tulisi olla jokin muu kuin liirum-laarumit globaalista tietoisuudesta tai hyvinvointivaltion velvollisuudesta antaa apua kehitysmaille. Ensisijaisesti olen sitä mieltä, että kehitysavun tulisi perustua molemminpuolisen hyötymiseen eikä mihinkään maailmanparantamiseen. Nyt tuntuu monasti siltä, että todellisia hyötyjiä ovat ensisijaisesti eivät ne jotka apua ja tukea eniten kaipaisivat vaan he jotka vilpillisimmin osaavat ja uskaltavat toimia. En itkisi tippaakaan vaikka Suomi lopettaisi välittömästi kehitysavun jokaiseen maahan jossa havaitaan tehtävän merkityksellisiä väärinkäytöksiä varoilla/avulla, jonka maa on saanut kehitysapuna.

vlad.
 

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen
Prof. Puckin viesti oli sinällään hyvä esitellen kehitysapu-myönteisiä näkökulmia. Huono osuus oli tuossa lopussa jossa toisella tavoin ajattelevien logiikka mitätöidään lapsentasolla olevaksi ja ajatusten esittäjät järjettömiksi...

No, korjataan mielipidettä siten, että minä en ole nähnyt persujen taholta vielä yhtään varteenotettavaa ehdotusta tai edes yksittäistä mielipidettä asiaan liittyen! Mutta toisaalta en ole viimeiseen vuosikymmeneen aktiivisesti Suomalaista polittiista kenttää seurannut, joten voi toki olla mahdollista, että jotain on jäänyt huomaamatta. Myönnän, että mielipiteeni on muodostunut yksittäisten perussuomalaisten kansanedustajien ja persujen tukijoiden mediassa esilletuomien kirjoitusten perusteella. Ja ei, ei todellakaan se, että joku on kanssani vastakkaista mieltä tee hänestä typerää. Monen monituista kertaa elämässäni olen ollut tilanteessa, jossa olen täysin ymmärtänyt vastapuolen näkökannan, vaikka olenkin ollut hänen kanssaan asiasta eri mieltä. Mielelläni lukisin niitä hiukan fiksumpiakin persujen ehdotuksia asiaan liittyen!

Kai se on niin että valkoisen miehen taakka estää länsimaita yrittämästä riistää Afrikkaa yhtä paljon kuin Kiina tekee, eivät nuo "anna meille luonnonvarat, me rakennamme teille tien jonka avulla kuljetamme luonnonvarat pois maasta nopeammin"-diilit mitä Kiina tekee kauheasti poikkea kaikesta siitä mistä länsimaisia suuryrityksiä on syytetty vuosikymmenet. ...

Näinhän se on, mutta mua nyt vaan henkilökohtaisesti harmittaa katsoa, kun monet länsimaat kuitenkin osaavat tehdä ihan järkevääkin businesta pehmeämmän kehitysyhteistyön (mm. koulutus ja terveyssektori) ohella ilman, että puhuttaisiin riistämisestä tai hyväksikäyttämisestä. Loppuosasta viestiäsi (rakenteellisen muutoksen vaikeudesta) olenkin samaa mieltä! Suomessa valta kehitysyhteistyöpolitiikalle on annettu vihreille, ja se kyllä jurppii ainakin allekirjoittanutta, syistä, jotka toin jo tuossa aiemmassa viestissäni esille. Olisi kyllä tervetullutta, jos edes kokoomuksesta löytyisi kiinnostusta asiaan, sillä Pöyryn ja muutaman muun harvan suomalaisen yrityksen tavoin ns. markkinoille pääsy on kutakuinkin mahdotonta, kun Vihreät suojelevat reviiriään ja uusia tulokkaita tai linjauksia ei hyväksytä. Eihän näiden (busines ja kehitysyhteistyö) tarvitse olla edes vastakkain, oikeastaan päinvastoin! Silloin kun myös avunsaajat sitoutuvat yhteiseen asiaan myös omalla rahallaan, niin apu on mun havaintojen perusteella yleensä kestävimmällä pohjalla. Tällä hetkellä Suomi on Hautalan johdolla linjannut Suomalaisen kehitysyhteistön linjaukset koskemaan ihmisoikeuksia, naisten aseman parantamista jne... Kaikki sinänsä arvokkaita teemoja, mutta kun ne sulkevat sitten pois tämän toisen lähestymistavan, siis käytännön tasolla, ei tietenkään juhlapuheissa! Ei se homma vaan niin mene, että Suomi marssii minkään maan (olipa se kuinka rupinen tahansa...) hallituksen pakeille vaatimaan parempia ihmisoikeuksia, muuten ei tukea tipu. Suomi heitetään niska-perse otteella ulos porstuasta nopeammin kuin kissa ehtii aivastaa. Sen jälkeen vaihtoehtona onkin toimia joko ruohonjuuritasolla kansalaisjärjestöjen kanssa tai syytää rahaa suoran bubjetti- tai sektorituen tavoin ilman mitään käytännön kontrollimahdollisuutta pienen eliitin taskuun, joka puolestaan entisestään vääristää maan yhteiskunnalista kehitystä. Suomi on tietenkin valinnut näistä kahdesta huonosta vaihtoehdosta molemmat! Ja kuten jo sanoin, kun avunsaajamaan hallintorakenteet eivät ole kunnossa, niin tämä sinänsä arvokas ruohonjuuritason työ on loputon työsarka, johon rahaa saadaan uppoamaan rajattomasti ilman suurtakaan pysyvää muutosta.

Vladille vielä, että sulta kyllä taisi mennä hiukan ohi ne mun kovat (ns. inhorealistiset) pointit, miksi Suomen pitää muiden länsimaiden tavoin olla mukana kehitysyhteistyössä? Lukaise vielä kerran ensimmäinen viestini ja katsotaan sen jälkeen, olemmeko asiasta vielä eri linjoilla?
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Lukko
Ensisijaisesti olen sitä mieltä, että kehitysavun tulisi perustua molemminpuolisen hyötymiseen eikä mihinkään maailmanparantamiseen. Nyt tuntuu monasti siltä, että todellisia hyötyjiä ovat ensisijaisesti eivät ne jotka apua ja tukea eniten kaipaisivat vaan he jotka vilpillisimmin osaavat ja uskaltavat toimia. En itkisi tippaakaan vaikka Suomi lopettaisi välittömästi kehitysavun jokaiseen maahan jossa havaitaan tehtävän merkityksellisiä väärinkäytöksiä varoilla/avulla, jonka maa on saanut kehitysapuna.vlad.

Onhan siinä nyt jonkinlaista molemminpuolista hyötysuhdetta olemassa kun kehitysmaat kuitenkin pumpataan omista resursseistaan tyhjiksi lännen/Kiinan toimesta. Mielestäni Afrikassa keskeisin dilemma on sivistyksessä, myös satsauksilla maanosan infrastruktuuriin voimakkaammin voidaan tälläisenä tosi long road ahead- suunnitelmana pitää. Tuollainen "rahat menevät väärään osoitteeseen" on melko hohhoi, pienen eliitin ahneuden vuoksi suljetaan silmät 99% kohtalon suhteen. Parempi taustatyö ja valitut kohteet, jotenkin en luota Vihreisiin tässä asiassa. Auttamista vailla omaa hyötyä en myöskään näe vieraana ajatuksena.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Onhan siinä nyt jonkinlaista molemminpuolista hyötysuhdetta olemassa kun kehitysmaat kuitenkin pumpataan omista resursseistaan tyhjiksi lännen/Kiinan toimesta. Mielestäni Afrikassa keskeisin dilemma on sivistyksessä, myös satsauksilla maanosan infrastruktuuriin voimakkaammin voidaan tälläisenä tosi long road ahead- suunnitelmana pitää. Tuollainen "rahat menevät väärään osoitteeseen" on melko hohhoi, pienen eliitin ahneuden vuoksi suljetaan silmät 99% kohtalon suhteen. Parempi taustatyö ja valitut kohteet, jotenkin en luota Vihreisiin tässä asiassa. Auttamista vailla omaa hyötyä en myöskään näe vieraana ajatuksena.

Se voi olla "hohhoi" jos pienen eliitin möhläyksien takia kansa joutuu kärsimään mutta kun porkkanaa on annettu vaikka kuinka paljon niin eiköhän olisi aika kokeilla välillä sitä keppiäkin ja ryhtyä rankaisemaan kovalla kädellä niitä tahoja jotka merkittäviä summia - sikäläisittäin merkittäviä siis - vetävät välistä tai jotka ryhtyvät myymään kokonaisia materiaalieriä pimeille markkinoille.

Minusta suomalaisilla tulee olla oikeus siihen, että valvontaa kiristetään ja rikoksen tekijöitä ryhdytään rankaisemaan. Siinä olen samoilla linjoilla kanssasi, että taustatyö tulee olla tehty paremmin ja kohteiden valintaan tulee kiinnittää huomiota ja mitä vähemmän käypää valuuttaa liikutellaan niin sen parempi. Enkä minäkään oikein jaksa luottaa vihreään "tietotaitoon" tässä asiassa, kenties puolueesta löytyisi osaamistakin tällä saralla mutta tuntuu siltä, että päätöksentekijöinä on henkilöitä joilla sitä ei ole.

vlad.
 

Stultus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Haukiputaan LämyAkat
YLE:llä tuli jokin aika sitten dokumentti nimeltä Miten Somaliaa autetaan? (Vem bryr sig om Somalia? / Does Anyone Care About Somalia?) Kannattaa katsoa, jos vain jostakin löydätte sen käsiinne. Dokumentin englanninkielinen esittelyteksti:

SVT’s reporter Claes JB Löfgren has been in Somalia a number of times during the last year, and has screened how the international help has eased the immediate starvation, but also fertilized corruption, criminality and the bloody civil war.

The mayor of Mogadishu, Mohamoud Ahmed Nur, is critical to the help sent to Somalia. He says that the help makes his country lazy. Rasna Wahra, a former UN employee, is critical to the handling of help in Somalia. According to her, half of the Somalian food aid was sold in markets in Mogadishu and never reached those in need.

“"Does anyone care about Somalia"” is a documentary about starvation and guilt, where the most important question is whether the help is really needed and who gains on the help and on helping.
 

paki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Päivän lehti - Helsingin Sanomat

Huhhuh, uskomattoman lepsu lainsäädäntö kyllä Suomessa. Eli jos käännytettävä "ei halua" palata kotimaahansa, niin häntä ei sinne voi pakottaa vaikka hänen olisi mahdollista sinne itse palata. Hienoa tietää, että rikollisistakaan ei sitten enää päästä käännyttämällä eroon jos he eivät vapaaehtoisesti halua lähteä. Tämä siis Somalian kohdalla,varmaan muitakin vastaavia maita on.
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Tämä on varmasti eräs tärkeimmistä syistä sille miksi Suomi tuhlaa rahojan kehitysapuun mutta eräs olenninen kysymys on myös se, että pitääkö meidän tällaisen syyn takia antaa rahaa kehitysapuun?

Jossain vaiheessa kattelin huvikseen KePan budjettia, niin Kepa saa rahansa kehitysavusta. KePan toiminnasta kuitenkin suurin osa tapahtuu suomessa ja mukana on kaiken maailman festaria ja tollasta. Joku tutkiva journalisti voisi ottaa selvää kuinka paljon valtion kehitysavusta jää suomeen.

Jotenkin itseä kummastuttaa ajatus siitä, että Kehitysapurahaa jää suomeen oikeastaan juuri yhtään. Muutenkin Kehitysavun poliittisuus ihmetyttää aika paljon. Hommaa saisi yksinkertaistaa aika tavalla jotta fyrkka menisi suoraan budjetista suoraan sinne missä apua tarvitaan.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Vladille vielä, että sulta kyllä taisi mennä hiukan ohi ne mun kovat (ns. inhorealistiset) pointit, miksi Suomen pitää muiden länsimaiden tavoin olla mukana kehitysyhteistyössä? Lukaise vielä kerran ensimmäinen viestini ja katsotaan sen jälkeen, olemmeko asiasta vielä eri linjoilla?

Huomasin vasta tänään tämän viestisi kohdan.

Luin viestisi uudelleen ja ajatuksella, ensimmäisellä kerralla kenties liikaa kiinnitin huomiota "taivaanrannanmaalailuun" ja suljin silmäni viestisi inhorealismilta.

Monet esille tuomistasi asioista allekirjoitan, toki pientä viilailua voidaan harjoittaa mutta kaikkiaan esille tuomasi teemat ovat ymmärrettäviä ja myös hyväksyttäviä. Erityisesti kiinnitin huomiotasi asialliseen arvosteluusi jonka kohteena on Vihreät, olen tuonut tämän teeman esille viestissä tai parissa tässä ketjussa mutta puit asian todella hyvin luettavaan muotoon. Viimeisin mahdollinen puolue, jolle kehitysavun kehittäminen tulisi antaa on Vihreä, no jos totta puhutaan niin Vasemmistoliiton voi laskea samaan kategoriaan ja kenties RKP ja Kristilliset keikkuvat myös tässä veneessä, mutta eritoten Vihreät tulisi kenkiä pois asemapaikastaan.

On Vihreidenkin taholta tullut asiallisia esilletuloja, muun muassa Haavisto on tuonut esille kehitysavun kehittämisen ja kohdentamisen tarkemmin kohdealueille mutta kenties hänenkin esilletulossa suurena puutteena on se, että ei painoteta kahdenvälistä hyötymistä ja sitä, että Suomen tulisi osaltaan hyötyä kehitysavusta - kuten moni muu maa tekee. Tässä suhteessa Suomen tulisi ottaa mallia muista maista ja kiinnittää huomiota siihen, että suomalainen tieto-taito hyötyy kehitysavusta ja kykenee sitä kautta välittämään osaamistaan ja kenties saa sen avulla aikaan myös kauppoja kohdemaiden kanssa.

Eli kaikkiaan samoilla linjoilla olen viestisi inhorealistisen osuuden kanssa.

vlad.
 

Balrog

Jäsen
Suosikkijoukkue
Erilliset saarekkeet
Huhtikuussa Ylen esittämä Silminnäkijä: En tahtonut terroristiksi oli varsin mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä, osin myös hieman huolestuttava dokumentti Suomessa kasvaneesta ja syrjäytyneestä Ahmedista joka houkuteltiin Somaliaan terroristiksi pyhään sotaan. Dokumentin on toimittanut aiemminkin hienoja dokumentteja tehnyt Wali Hashi, Yle Areenassa voi vielä nähdä tuon dokumentin:

http://areena.yle.fi/tv/1853304
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös