MM-kisat, onko arvoisensa tapahtuma ?

  • 27 192
  • 121

Juicey

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, G
MM-kisat. Aaah. Neonväriset peruukit ja mustat lasit, pahviset Skoda-hatut, "ketä vielä tulee", Antero Mertaranta, liikaa savuttava putsaamaton grilli, nuorison vappukoomailut lumi/räntäsateessa, Tapio Suominen + YLE kisastudio ja loppumaton spekuloinnin ja kliseiden armada kuten "ensimmäinen peli on aina vaikea", "Suomen ase on liike ja nyt sitä ei ollut", "nyt ne tosipelit vasta alkavat" (todettuna noin jokaisessa turnauksen vaiheessa) ja ne kymmenet muut jokaisissa kinkereissä todetut samat itsestäänselvyydet. Varma kevään merkki ja jo vähintään yhtä perussuomalaista kuin formulat, jauhomakkara ja Karhu-olut.

MM-kisat ovat juuri niitä asioita joita ei juurikaan laadulla myydä, vaan encorena koko kiekkokaudelle - vielä kerran pojat painavat muuallakin kuin hardcore-kiekkofanin seuraamana rapakon takana keskellä yötä hiljaisella äänellä maksukanavilta seurattuna. Vielä kerran työpaikan Pena ja Rape kisaavat kiekkotiedoillaan kahvihuoneessa spekuloiden sillä kaaduttiinko taas maalivahtipeliin vai siihen kun ykkösketjun NHL-vahvistus ei tehnytkään jokaisessa pelissä 4+1 tehoja pyöritellen vastustajia yhdellä kädellä miten haluaa. MM-kisoissa tähdiksi voivat nousta yhtälailla timojutilat kuin ollijokisetkin tason ollessa ajoittain mitä on Penan ja Rapen todetessa yhteen ääneen jälleen tänä vuonna että todistetusti Kimmo Rintanen olisi ollut vähintään Kurrin tasoinen pelimanne rapakonkin takana mutta halusi vain jäädä kotimantereelle uraa luomaan eikä se NHL nyt oikeastaan niin paljoa edellä ole kotimaisestakaan tasosta. Ei ole - odotuksiin nähden - ei, sillä tuollahan nuo eturivin tähdet hukkuvat eurokenttien pelaajamassaan siinä missä muutkin. Iltapäivälehtien superjournalistit spekuloivat söikö pelaaja A väärää aamupalaa hotellissa ja kuinka vapaapäivää vietettäisiin kenties hevosurheilun tai lemmenlaiva-ajelun parissa. Taattua MM-kisalaatua edustavat myös juuri nämä merkityksettömät ensimmäisten kierrosten ottelut ja aina yhtä yllättäen edessä olevat kuolemankamppailut matkalla kohti mitalipelejä.

Melkoista bulkkikamaahan tämä siis vähänkään enemmän jääkiekkoa seuraavalle kansalaiselle on, mutta kaipa lienee paikallaan kysyä tarjotaanko MM-kisoja juuri jääkiekon aktiiviseuraajia varten? Onko ylipäänsä muunlaisia ihmisiä? Miksi ihmiset matkailevat päiväreissuilla tutussa Tallinnassa kun voisit lähteä kulttuurihistoriallisesti merkittävämmälle matkalle kauniiseen Roomaan tai tutustumaan kaukoidän ihmeisiin? MM-kisavastustajina saamme myös seurata monia muiden hienojen kiekkomaiden edesottamuksia, kuten Italia, Sveitsi, Latvia, Ukraina, Puola, Ranska, Norja ja moni muu paikasta auringossa taisteleva kiekkoilun haastajamaa. Eikö pikemminkin vastustajamaiden monotonisuus ja keskittyminen piiri-pieni-pyörii -leikkiin ole se joka omassa erinomaisuudessaan on omiaan syömään kiinnostusta turnausta kohtaan? Eikö MM-kisat nimenomaan ole erilaisuudessaan sitä erilaisuutta korostavaa ja aina jollain lailla puhuttavaa keväistä "vielä kerran pojat" -henkistä kiekkokauden päättäjäisiä joihin on hyvä sitten tavallisen Penan ja Rapenkin hyvä päättää kausi tunnerikkaaseen elämykseen (vaikkakin usein katkeransuloiseen sellaiseen) ja löytää kiekkoilu jälleen uudelleen hyvin levätyn pesäpallokauden jälkeen?

Kaikesta kliseemäisyydestään ja epäkohdistaan huolimatta MM-kisailu on kuitenkin tuottanut useita kiekkoilullisesti merkittäviksi jääneitä muistoja koko suomalaisen maajoukkuekiekkoilun identiteettiin. Se ottamatta jäänyt The Aikalisä, Alex Dell sekä monta muuta monien muistamaa tapahtumaa elävät varmasti pitkään jääkiekkopuheissa joten kohtaamastaan kritiikistä huolimatta turnaus lienee viihdearvoltaan ja merkitykseltään kuitenkin nyt puhuttua mainettaan parempi?

Vahva kyllä - minun mielestäni MM-kisat ovat erilaisuudessaan ehdottomasti tapahtuma paikallaan!
 

kärppä73

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Montreal Canadiens
Minulla on sellainen mielikuva että takavuosina A-sarjaa paisutettiin pariinkiin otteeseen(-90 luvulla) vain sen takia että Saksa saadaan pysymään mukana karkeloissa? Ovatko muut samaa mieltä, vai onko tämä vain yksi minun monista keskioluen aiheuttamista hallusinaatiostani?
 
Viimeksi muokattu:

rossoblu

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK
kärppä73 kirjoitti:
Minulla on sellainen mielikuva että takavuosina A-sarjaa paisutettiin pariinkiin otteeseen(-90 luvulla) vain sen takia että Saksa saadaan pysymään mukana karkeloissa? Ovatko muut samaa mieltä, vai onko tämä vain yksi minun monista keskioluen aiheuttamista hallusinaatiostani?

Tämä on tietysti se todellinen syy paisutetuille kisoille ja ainakin Suomessa tästä on puhuttu ääneenkin, joten ei tuo nyt taida ihan sinun ikioma hallusinaatiosi valitettavasti olla.

Mielenkiintoista muuten, että lopultakin valmentajat, kommentaattorit, ja jopa Kummola ovat myöntäneet, että 16 joukkuetta on liikaa, vaikka se on ollut kaikkien nähtävissä jo ihan alusta saakka. Ilmeisesti on jo hoviväenkin aika tunnustaa, ettei keisarilla ollutkaan vaatteita. Kannattaakohan edes sveitsiläinen hammaslääkäri nykyformaattia?
 

Espen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Old time hockey like Eddie Shore
Nostetaan tämä ylös ja pohditaan kisoja pelaajien poissaolon syiden takia.

Vuonna 2008 tilanne on kääntynyt päälaelleen. Kanada, osin kotikisojen vuoksi, osin yleisen lisääntyneen MM-kisojen arvostuksen takia saa jalkeille lähes parhaimman satavissa olevan joukkueen. 1980- ja 90-luvuilla Kieltäytymiset olivat arkipäivää, mutta nykyisin Kanadalaisilla pelaajilla ei ole juurikaan oikeuksia kieltäytyä team Canadasta mikäli haluaa jatkossa pelata maajoukkueessa. Yhdysvallat seuraa samaa kehitystä. Roosteri on ylivertainen verrattuna 1990-luvun opiskelijaporukoihin.

Venäjällä viimeinen 20 vuoden kieltäytyjälista on negatiivisesti normaalijakautunut. Siinä missä Neuvostoliiton aikaan parhaiden osallistumisprosentti oli 100 jatkui 1990-luvun sekoilun vuosina korkeintaan neljänneksellä tuosta. Todella huonoja vuosia olivat 1994-1997 jolloin kaikki vähänkään kynnellä kykenevät Venäläiset olivat matkanneet kapeisiin kaukaloihin ja maajoukkuetta pitivät pystyssä pari Euroopan sarjojen huippua sekä muutamat keskitason NHL-pelaajat jotka eivät olleet riitautuneet joukkueen johdon ja valmennuksen kanssa. Pietarin kisat osoittivat kuitenkin seuraavaksi että veli Venäläinen oli vielä ylpeä kansalaisuudestaan. Huima talouskasvu 2000-luvulla ja positiivisempi ilmapiiri maajoukkueessa saa nykyisin aikaan tuuletukset pronssimitalin voitosta ja Aleksander Ovechkinin pelaamaan jopa nelosketjussa.

Tsekin kehitys kulki Neuvostoliiton/Venäjän kanssa aluksi samalla linjalla, mutta iskukykyisiä maajoukkueita alettiin saamaan kasaan jo 90-luvun puolivälissä, kun paluun maajoukkuepaitaan teki moni nuorena loikannut tai heti rautaesiripun jälkeen ulkomaille lähtenyt (esim. Petr Svobada ja Radek Bonk). Tämän jälkeen Tsekin joukkueen kieltäytyjälista on pysynyt kohtuullisen pienenä. Pikkuveli Slovakia kansallisylpeyden siivittämänä ei tarvinnut maanitella NHL-huippuja mukaan raskaan kauden päätteeksi, vaan kovat arvokisajoukkueet nostivat sen C-sarjasta maailmanmestariksi 2000-luvun alkuun mennessä. Nykyisin tilanne on tyystin toinen ja joukkueellisen verran pelaajia jää pois esimerkiksi tämän vuoden karkeloista.

Suomella ja Ruotsilla ei ole koskaan ollut mitään huippua kieltäytymisten suhteen. Olympiavuosina ollaan tietysti annettu kokeneempien levätä ja nuoria kavereita ajettu maajoukkueeseen sisään, mutta pääsääntöisesti pohjoismaalainen arvostaa MM-kisat korkealle. Tosin aivan viime vuosina NHL-miehet ovat molempiin leireihin jättäneet tulematta, joka on osin sidoksissa NHL-seurojen motivaatioon kisoja kohtaan. 2000-luvulla NHL-seurat eivät halua kalliiden pelaajien teloa itseään MM-kisoissa jonka johdosta lääkärintarkastukset ovat tiukentuneet. Poisjäävien kansalaisuuksien johdosta äkkinäiset voisivat myös kuvitella että Kanadalaisen pelaajan kysyessä seuraltaan pelilupaa MM-kisoihin Vancouver Canucksilta tämä järjestyy aavistuksen verran helpommin kuin Ruotsalaisen pelaajan kysyessä. Oma lukunsa on lisäksi sopimuksettomat pelaajat, jotka loukkaantumisriskin vuoksi eivät ota... niin, riskejä.. sopimusneuvotteluihin.

Näitä maita pienemmillä kiekkomailla NHL-pelaajia on niin vähän että se ei vaikuta olennaisesti joukkueiden kokoamisiin. Tosin NHL:än suurin kilpailija Venäjältä on vaikeuttanut todella pahasti entisten Neuvostoliton satelliittien maajoukkueisiin. Kazakstan on Venäjän liigan sääntöjen takia menettänyt täysin kilpailukykynsä A-sarjaan, johon se parhaalla osaamisellaan ilman muuta kuuluisi. Valko-Venäjän rikkaampi kiekkohallinto maksaa kiltisti karenssimaksut liigalle että muutama pelaaja on maajoukkueen käytössä.

Pienistä maista juuri Valko-venäjän ja Latvian maajoukkueet saavat yleensä kovimmat mahdolliset maajoukkueet kisoihin. Latvian pelaajia motivoivat kansallisylpeys ja fanit. Valko-Venäjän pelaajia puolestaan maajoukkueen hyvä talous, joka näkyy Pohjois-Amerikkalaisina valmentajina, konsultteina, videokoutseina ja muuna rekvisiittana. Pelaajista pidetään huolta. Myös Länsi-Eurooppalaiset valtiot saavat parhaimmiston kisoihin. Esimerkiksi Sveitsin joukkueesta en muista yhdenkään huipun kieltäytymistä. Sen sijaan köyhillä jääkiekkoliitoilla, kuten Ukrainalla, jo maajoukkueen huonot olosuhteet, esimerkiksi huhut maksamattomista vakuutusmaksuista vievät parhaat pelaajat kieltäytymään tai valitsemaan toisen maan kansalaisuuden.

Summa summarum jääkiekon MM-kisat ovat edelleen aliarvostetuimmat vertailussa muihin palloilulajeihin. Isot ammattilaisliigat vaikuttavat liikaa parhaiden pelaajien esiintymiseen. Koko kansainvälinen jääkiekko (IIHF+NHL+) olisi saatava puhaltamaan yhteen hiileen, jonka tuloksena parhaat pelaajat esiintyisivät MM-kisoissa, jotka pelattaisiin nykyistä harvemmin. Jalkapallon puolella on erinomainen malli, jossa seurajoukkueella ei ole mahdollisuutta kieltää pelaajaa maajoukkuetehtävistä. Tämä malli jääkiekon puolella ei ole ehkä tulevaisuudessa utopiaa, mikäli kisojen suosio Kanadalaisten keskuudessa jatkuu. Muussa tapauksessa jatkakaamme jokavuotisilla B-maajoukkuekisoilla.

Nykyinen malli aiheuttaa erityistä kritiikkiä juuri pelaajien vakuutusmaksujen suhteen. Tsekin kiekkoliitto ilmoitti että se tekee niiden takia hurjat tappiot joka vuosi. Kohta köyhempien liittojen ei kannata kutsua harvoja NHL-pelaajiaan ollenkaan mukaan. Jonkinlaista osapuolien välistä yhteistä vakuuttamista voitaisiin myös harkita.
 
Suosikkijoukkue
Turun Palloseura
Vaikka jääkiekon MM-kisoilla ei ole mitään tekemistä kiekkomaiden paremmuuden mittaamisen kanssa, en kuitenkaan osaisi kuvitella toukokuun alkupuoliskoa ilman näitä jokakeväisiä karjalalippisten juhlapäiviä. Kuvitelkaa nyt itse, jos ette hiirenkorvien ja keväisen auringonpaisteen keskellä kuule keskiolutnousussa Mertarannan puusilmäisiä selostuksia. Tai jos jäisi jonakin vuonna näkemättä Suomen 6-0 ja 7-1 -alkusarjavoitot Ukrainasta ja Sloveniasta. Ja sen, miten Sveitsi ei vielä tänäkään vuonna pystynytkään oikeasti haastamaan isoja kiekkomaita tai se, miten Suomi-Ruotsi -ottelussa...

Eli siis vahva kyllä MM-kisoille, vaikka näillä (arvo)kisoilla ei olekaan koskaan ollut varsinaista urheilullista statusta. Kevät ilman MM-kisoja kun olisi kuin... no, keksikää itse joku kliseinen vertaus tähän kohtaan.
 

vilperi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Kauhajoen Karhubasket
Vaikka jääkiekon MM-kisoilla ei ole mitään tekemistä kiekkomaiden paremmuuden mittaamisen kanssa, en kuitenkaan osaisi kuvitella toukokuun alkupuoliskoa ilman näitä jokakeväisiä karjalalippisten juhlapäiviä. Kuvitelkaa nyt itse, jos ette hiirenkorvien ja keväisen auringonpaisteen keskellä kuule keskiolutnousussa Mertarannan puusilmäisiä selostuksia. Tai jos jäisi jonakin vuonna näkemättä Suomen 6-0 ja 7-1 -alkusarjavoitot Ukrainasta ja Sloveniasta. Ja sen, miten Sveitsi ei vielä tänäkään vuonna pystynytkään oikeasti haastamaan isoja kiekkomaita tai se, miten Suomi-Ruotsi -ottelussa...

Eli siis vahva kyllä MM-kisoille, vaikka näillä (arvo)kisoilla ei olekaan koskaan ollut varsinaista urheilullista statusta. Kevät ilman MM-kisoja kun olisi kuin... no, keksikää itse joku kliseinen vertaus tähän kohtaan.

Olisi kuin nainen ilman sitä?Täsmälleen samaa mieltä,ei niillä mitään merkitystä oikein urheilullisesti ole mutta se vain on kesän tulon merkki ja kuuluu olennaisena osana kevääseen.
 

Naamavelli

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
Olisi kuin nainen ilman sitä?Täsmälleen samaa mieltä,ei niillä mitään merkitystä oikein urheilullisesti ole mutta se vain on kesän tulon merkki ja kuuluu olennaisena osana kevääseen.

Tietäähän sen Lalli Patrinenkin:
http://www.mtv3.fi/urheilu/mmlatka/uutiset.shtml/arkistot/mmlatka/2008/04/640618

Naurattaa hieman, että miksi tällainen uutinen täytyy laittaa kiekkosivuille kun mies ei ole pätkääkään jääkiekosta näköjään kiinnostunut. Viikon kaukaa haettu. Vielä kun tietäisi haluaisiko Anneli Jäätteenmäki tai Hannu Karpo, että Selänne pelaa kisoissa.
 
Suosikkijoukkue
Turun Palloseura

Pilkunnussintaa ja näsäviisasteluahan tämä, mutta vaikka Suomi takavuosina (juuri silloin kun esim. Lalli pelasi) onnistui kerta toisensa jälkeen sössimään sen ensimmäisen mitalin, kuulostaa Valko-Venäjälle häviäminen Tampereen kotikisoissa vuonna 1965 kovan luokan möhläykseltä jopa tuon ajan Suomelta. Miten hitossa tuo on onnistunut...
 

Espen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Old time hockey like Eddie Shore
Pilkunnussintaahan tämä, mutta vaikka Suomi takavuosina (juuri silloin kun esim. Lalli pelasi) onnistui kerta toisensa jälkeen sössimään sen ensimmäisen mitalin, kuulostaa Valko-Venäjälle häviäminen Tampereen kotikisoissa kovan luokan möhläykseltä jopa tuon ajan Suomelta. Miten hitossa tuo on onnistunut...

Se vaati jo melkoisia Neuvostoliiton suhteita. Kekkonen teki kuitenkin kaikkensa että Minskin Dynamo saatiin kansallisvaltioden kanssa pelaamaan. Aika kultaa Lallin muistot..
 

Viljuri

Jäsen
Jos maajoukkueiden toiminta käytännössä estetään, paine kabineteissa kasvaa lainsäädännön käyttämiseen toimintaedellytysten palauttamiseen, tavalla tai toisella, jopa EU-tasolla.

Liiallinen putkinäköisyys ja näköalattomuus ei palvele lajin ja sen toimijoiden intressejä, sillä jokainen asiantunteva ja informoitu neuvonantaja osaa kertoa, että alan kuin alan kannattaa mahdollisimman pitkään pyrkiä välttämään valtiollisia interventioita, niin pitkälle kuin mahdollista. Jos itsesääntely ja järkevät kompromissit eivät alan toimijoiden keskinäisesti sopimana onnistu, saattavat liitot olla pakotettuja käyttämään vaikutusvaltaansa lainsäädännöllisissä kysymyksissä. Eikä kyse ole "kahdella pallilla istumisesta", vaan äänestäjistä. Onhan siitä turhemmistakin asioista sääntöjä tehty, esimerkiksi nyt urheilukilpailujen TV-näkyvyydestä maksuttomilla kanavilla. Populismin voimaa ei kannata aliarvioida.

Olkoonkin, että jopa NHL ja NHLPA ovat tässä suuremmassa pelissä lilliputtikategoriassa, verrattaessa nyt esimerkiksi jalkapallon vastaaviin toimijoihin.
 
Viimeksi muokattu:

steepler

Jäsen
Suosikkijoukkue
chelsea, The Ohio State Buckeyes

En tiedä mitä juttua tämä nyt on, onko kyse siitä kun Kipperiä ei kiinnosta pelata niin pitää selitellä että Calgary ei anna.

"- Voin jo nyt sanoa, että Miikka Kiprusoffia ei tulla näkemään Leijona-paidassa ensi keväänä, Vancouverissa tai jatkossa, mikäli Calgary Flames ei suostu allekirjoittamaan dokumenttia, missä he ottavat kaiken vastuun pelaajan loppu-uran korvauksista."

Itse tukitsen tämän paskapuheeksi. MM-Kisojen kohdalla voisi pitääkin paikkansa, mutta ei Vancouverin kisojen. Itse tulkitsen CBA:ta niin että olympiakisat ovat täysin rinnastettavissa normaaliin NHL pelaamiseen joten se aika menee Calgaryn piikkiin. Siellä ei puhuta mitään olympiakisoihin vaadittavista vakuutuksista, MM-Kisoille vaatimus löytyy, mutta ei olympiakisoille. Lehto tulkitsee dokumentin selvästikin toisin.

Blogissaan Lehto myös kirjoittaa.
"Maailman Cup, missä liiga ja pelaajayhdistys vastaavat riskeistä? Hieman eri juttu, mutta ilmeisesti tätä turnausta ei enää pelata."

Itse kyllä tulkitsen että Olympiakisat rinnastetaan World Cupiin/NHL pelaamiseen ja MM-Kisat vaativat lisävakuutuksia.
 
Viimeksi muokattu:

McKagan

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, KuPS, kotiseutusympatiat KalPalle.
Kuului sitten joidenkin mielestä kevääseen tai ei, niin ainakin olympiavuosina tällaisen ylimääräisen härdellin voisi jättää välistä.

Toki suurten jääkiekkomaiden (kuten Suomen) näkökulmasta katsottuna ottelut esimerkiksi Sloveniaa, Italiaa ja Kazakstania vastaan tuntuvat aivan käsittämättömiltä farsseilta. Toisaalta IIHF:n sikariportaan ajatukset lajin näkyvyyden ja sitä kautta (toivottavasti) suosion levittämisestä ovat kuitenkin aivan ymmärrettäviä. Esimerkiksi erään nimeltä mainitsemattoman vuonomaan huipputasainen ottelu erästä kanadalaisittain valmennettua sinivalkoista joukkuetta vastaan noteerattiin turskansyöjien keskuudessa varmasti suht laajalti. Juuri tällaisilla otteluilla MM-kisojen joukkuemäärää on oikeutettua perustella.

Vertailu esim. jalkapallon MM-kisoihin on typerää rienausta, jota ei kenenkään täysjärkisen tulisi tehdä. Olympiakisat vastaavat niitä jääkiekossa. MM-kisojen rooli on aivan toisenlainen.

Oma ehdotukseni: Joukkuemäärä olkoot minimissään 12, maksimissaan 16. Olympiavuosina kisoja ei kuitenkaan tarvitsisi pitää. Ja ne yli jäävät maat pelaavat noina vuosina b-sarjalaisten kanssa seuraavan vuoden a-sarjapaikasta ja jostain pienemmästä, nätistä pokaalista. Samaa voisi harkita myös NHL:n maailmancupvuosina.
 

uusiolli

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Montreal, Tuto Hammers-95
Tunnustan, olen luuseri

Parhaillaan katselen Venäjä-Tanska -peliä mukamas kiinnostuneena. Tosiasia on kuitenkin että futispuolella esimerkiksi Saksa-Ghana-ottelu on oikeasti paljon enämpi hyvää jalkapalloa kuin matsi jota juuri katselen on jääkiekon puolella.

Tosiasiahan on että Venäjän pitäisi piestä Tanska ihan koska tahansa (esim 14-1). Suurella osalla tanskalaisista ei olis mahkuja edes Mestikseen Suomessa, kun taas Venäjän joukkuueesta kenestä tahansa nousisi iso "JEE" SM-liiga puolellakin.

TS. On tää jokakeväinen karnevaali aika hulabaloota, mutta silti kivaa. "CHEERS"
 

Rike.K

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kissapedot
Itse olen sitä mieltä että 16-maata on hyvä määrä MM-kisoissa. En pysty ymmärtämään niitä jotka haluavat pienentää joukkueitten määrää. Miten se palvelee jääkiekon asemaa globaalisesti, jos vain muutama top-maa höntsäilee nämä!? Ei mitenkään, jos MM-kisoja supistetaan niin pitemmällä tähtäimellä se syö vain lajia itseään. Tottakai tasoerot ovat vieläkin valtavat joidenkin maiden kesken, mutta kokoajan on kehitystä nähtävissä ja tason laajentumista aivan huippumaiden takana. Sitten muutamat maat kuten Sveitsi ja Saksa ovat pikkuhiljaa tunkeutumassa siihen maagiseen top-7:n.

Kyllähän näissä kisoissa tulee turhia pelejä näin kun katsotaan huippumaiden näkökulmasta, mutta pienille mailla tällaiset kovat pelit ovat todella tärkeitä kehityksen kannalta. Jos nämä kisat rajataan vain isojen pippaloiksi, niin pelko on siinä että koko jääkiekkokin jää pieneksi uppopallon tapaiseksi marginaalilajiksi maailmalla.
 

tars tarkas

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS ja SUOMEN JELLONAT.
En oikein ymmärrä olisiko mailma parempi paikka, ilmastonmuutos torjuttu, väestönkasvu pysäytetty, aids parannettu ja terrorismi loppunut jos jokakeväisiä MM-kisoja ei olisi?

Itsellä perinteisesti lomat sopivasti MM-kisojen aikana..:)
Kokemusta vähän jopa Latvian MM-kisoista senverran että tunnelma mainio paikanpäällä sielläkin..
Kisastudioissa kotona ystävien kesken ollut loistava fiilis...

Osalla suunnaton pakko todistaa MM-kisat olevan suoraan saatanasta!
Miksi?

(siirtyy kalsari ketjuun) :)
 
Suosikkijoukkue
Broadstreet Bullies, Scott Stevens, Wendel Clark
Mielestäni 80-luvulla oli paras systeemi käytössä. 8 joukkueen kisat, jokainen pelasi kerran kaikkia vastaan (7 ottelua), ja neljä parasta jatkoi mitalisarjaan sekä neljä heikointa jäi putoamissarjaan. Näissä jatkosarjoissa pelattiin kerran kaikkia vastaan, joten joka maalle tuli yhteensä 10 ottelua. Lopputulos oli aina 60 minuutin jälkeinen tulos, eli mitään jatkoaikoja ei pelattu eikä vedelty rankkareita. Koko kisat eivät siis olleet yhden ainoan puolivälieräottelun varassa.

16 joukkuetta on liikaa, kun käytännössä 7 taistelee mestaruudesta. Siinä mielessä 8 joukkuetta riittäisi edelleen. Tosin 80-luvullakin oli 4 "suurta", eikä muilla ollut asiaa mestaruustaistoon, joten siinä mielessä suhde on sama - puolet pelaa mestaruudesta, puolet jostain muusta.

Sudden Death jatkoajat ja rankkarit ja kerrasta poikki "kuoleman pelit" on juuri sitä viihdettä, jota mm don Kalervo haluaa MM-kisoilta. Paluuta vanhaan sarjamuotoiseen systeemiin ei ole.
Jatkossa Vancouverin olympiaturnauksen jälkeen B-joukkueillekin koittaa toisenlainen aika kun NHL-miehiä ei enää kisoissa (Olympia- tai MM-) nähdä ja joukkueet on koottavat Euroopan sarjoista ynnä satunnaisista ECHL-/UHL-liigojen miehistä. Punakone varmasti tulee jyräämään entistä enemmän vaikka tällaiset Kovalchukit ja Ovechkinit ja Malkinit ei kisoissa olekaan. RHL alkaa olemaan jo NHL:lle kova kilpailija etenkin venäläisten pelaajien silmissä.
 

Afan

Jäsen
Suurella osalla tanskalaisista ei olis mahkuja edes Mestikseen Suomessa
Nyt ovat kyllä realiteetit vähän hukassa. Tanskan maajoukkue veisi mitä tahansa Mestis-jengiä ihan mennen tullen. Siellä on kuitenkin ykköskentällinen kelpo Elitserien- ja AHL-miehiä ja loputkin merkittävässä roolissa Allsvenskanissa tai Tanskan liigassa, jotka lienevät molemmat Mestistä kovempia sarjoja.

Tapparan liigaryhmän mukana ollut Nichlas Hardt on ollut Tanskan maajoukkueessa varsin pienessä roolissa.

Mutta itse asiasta, MM-kisat on eri maiden yhteinen kiekkokarnevaali, ja sitä paitsi hieno vedonlyöntitapahtuma.
 
Nyt ovat kyllä realiteetit vähän hukassa. Tanskan maajoukkue veisi mitä tahansa Mestis-jengiä ihan mennen tullen. Siellä on kuitenkin ykköskentällinen kelpo Elitserien- ja AHL-miehiä ja loputkin merkittävässä roolissa Allsvenskanissa tai Tanskan liigassa, jotka lienevät molemmat Mestistä kovempia sarjoja.

Täyttä asiaa. Tähän kun lisätään vielä, että nykyään tanskalaisjunnut saavat korkeampia varauksia kuin suomalaiset, niin eipä se tulevaisuuskaan Tanskan jääkiekkoilulla huonolta näytä. Ei siitä niin montaa vuotta ole kun Tanska nousi A-sarjaan eli oli periaatteessa jossain sijoilla 15-18. Nykyisellään Tanska hoitaa itsensä helposti 12 parhaan joukkoon. Ei vielä sen pidemmälle, mutta parin vuoden kuluttua haastaa jo tosissaan keskisuuria kiekkomaita paikasta 8 parhaan joukossa.
 

fågel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport Vaasa
Aika puuduttavaa kun 9 kertaa 10;sta samat maat sijoittuvat kahdeksan parhaan joukkoon. Onneksi Sveitsi on nostanut selvästi tasoaan ja tulee nostamaan jatkossakin. Norjassa myös paljon potentiaalia.
 

tapparammies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Nyt ovat kyllä realiteetit vähän hukassa. Tanskan maajoukkue veisi mitä tahansa Mestis-jengiä ihan mennen tullen. Siellä on kuitenkin ykköskentällinen kelpo Elitserien- ja AHL-miehiä ja loputkin merkittävässä roolissa Allsvenskanissa tai Tanskan liigassa, jotka lienevät molemmat Mestistä kovempia sarjoja.

Totta tuo.

Jos multa kysytään, MM-kisoissa nähdään varsin kovia nippuja jopa z-mailta. Kuitenkin siinä on vain parikymmentä jantteria maata kohti, ja kyllä kohtuullisia pelimiehiä nyt sen verran löytyy vaikka mistä. Etenkin kun näillä heikommilla mailla peluutetaan ennen kaikkea yhtä tai kahta kovaa ketjua ja kuormitetaan muutamaa avainpakkia. Asiantunteva valmennus, kova taistelu ja näytönhalu päälle, niin kyllä näillä joukkueilla taistellaan vähintään tasapäisesti SM-liigajoukkueita vastaan ainakin yksittäisissä peleissä.

Vauhti on myös omaan silmääni MM-kisoissa kovempaa kuin vaikkapa SM-liigassa. Onhan esimerkiksi Suomen maajoukkue myös toisinaan esittänyt aivan loistavaa peliä kisoissa, eikä monillakaan noista Suomen joukkueista olisi hädän päivää NHL:ssä.

Jalkapallossa vastaava tilanne entisestään korostuu: vaikka Suomi on b-luokan jalkapallomaa, täältä löytyy kovia ammattilaisia juuri ja juuri täyttämään yksi kunnollinen maajoukkue, jolloin voidaan haastaa ja jopa voittaa näitä Portugaleja ja Saksoja.
 
Jos ei tasoa, niin ainakin näkyvyyttä yritetään lisätä uudella tempauksella. Kuningasideana on viedä Saksan 2010 MM-kisojen avausottelu Gelsenkirchenin futisstadionille, joka vetää noin 76 000 silmäparia. Samalla rikottaisiin kaikkien aikojen katsojaennätys jääkiekossa.

Ihan hieno idea ja toteutuessaan varmasti upea tapahtuma. Saksassa riittää ainakin futiskatsomoissa porukkaa ja tunnelmaa. Eiköhän yhteen kotijoukkueen lätkäpeliinkin massat saada liikkeelle. Toisi ainakin piristysruiskeen koko MM-kisoille.

http://www.iihf.com/
http://www.iltalehti.fi/jaakiekko/200812158775431_jk.shtml
 

HLe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Perhanan hieno idea! Varmasti käsittämätön fiilis seurata lätkää yli 75000 katsojan ottelussa. Uskon täyden yleisömäärän myös toteutuvan, ottaen huomioon Saksan otteluiden yleisömäärät kotikisoissa 2001 ja Eisbärenin tämän vuoden CHL:ssä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös