MM 2024: Slovakia

  • 5 473
  • 23

vetoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Slovakia, Bolts
Slovakian 1. MM-leiriryhmä (8.4-14.4. viikko)

Maalivahdit


Filip Belanyi, Poprad
Samuel Hlavaj, Plzen (CZE)
David Hrenak, Liberec (CZE)

Puolustajat

Patrik Bacik, Banska Bystrica
Boris Brincko, Poprad
Martin Bucko, Plzen (CZE)
Andrej Golian, Slovan Bratislava
Mario Grman, Vitkovice (CZE)
Michal Ivan, Liberec (CZE)
David Mudrak, Zvolen
Rayen Petrovicky, Dukla Trencin

Hyökkääjät

Josef Balaz, Dukla Trencin
Lukas Cingel, Brno (CZE)
Martin Fasko-Rudas, Liberec (CZE)
Marek Hecl, Zvolen
Matej Kaslik, Zvolen
Andrej Kollar, Brno (CZE)
Andrej Kukuca, Poprad
Silvester Kusko, Olomouc (CZE)
Robert Lantosi, Mlada Boleslav (CZE)
Oliver Okuliar, Mountfield (CZE)
Samuel Takac, Slovan Bratislava
Alex Tamasi, Mountfield (CZE)


Slovakia kohtaa tuolla ryhmällä Sveitsin tämän viikon kahdessa harjoitusottelussa. Ne pelataan slovakkien kotikaukalossa Humennessa to 11.4. klo 17.30 ja pe 12.4. klo 17.30.

Harjoitusotteluiden ohjelma ennen MM-kisoja:

to 11.4. Slovakia - Sveitsi 3-0, klo 17.30, Humenne
pe 12.4. Slovakia - Sveitsi 5-3, klo 17.30, Humenne
to 18.4. Saksa - Slovakia 7-3, klo 20.30, Kaufbeuren
la 20.4. Saksa - Slovakia 4-5 ja., klo 18.00, Augsburg
pe 26.4. Slovakia - Tshekki 2-4, klo 17.30, Trencin
la 27.4. Slovakia - Tshekki 1-4, klo 15.00, Bratislava
pe 3.5. Slovakia - Puola, klo 19.00, Zilina
ti 7.5. Slovakia - USA, klo 19.00, Bratislava

* * * * *

Joitain mietteitä Slovakiasta tässä vaiheessa, kun Skoda Cupiin (10.5.-26.5.) on aikaa vielä kuukausi. Slovakian virallinen valmistautumisrupeama alkoi siis tällä viikolla. Pitkälti sama miehistö piti lajituntumaa yllä viime viikon epävirallisella campilla Bratislavassa. Slovakian 1. MM-leiriryhmässä ei ole kovin montaa nimeä, joilla on vähintään jonkinlaiset mahdollisuudet lopulliseen kisarykelmään. MV: Hlavaj, Hrenak | P: Grman, Ivan, Mudrak | H: Cingel, Lantosi, Okuliar, Takac, Tamasi.

Katsaus Slovakian maajoukkueen edesottamuksiin vuodesta 2017 alkaen. Nykyinen päävalmentaja, 73-vuotias kanadalaisveteraani Craig Ramsay päätti viime kesänä allekirjoittaa jatkosopimuksen vielä tästä kaudesta, vaikka hänen odotettiin siirtyvän sivuun kevään 2023 MM-kisojen jälkeen. Slovakian maajoukkueen GM Miroslav Satan palkkasi Ramsayn kesällä 2017 vaihtopenkin taakse.

Päävalmentajavalinta on näin jälkikäteen osoittautunut erinomaiseksi. Ramsayn kädenjälki ei näy pelkästään miesten mj:ssä, vaan kyseessä on ollut laaja projekti ulottaa samankaltainen pelisysteemi myös juniorimaajoukkueisiin. Ramsaylle korkeat pisteet siitä, että hän on seurannut jääkiekon evoluutiota ja pitänyt työkalupakkinsa päivitettynä ajantasalle.

Slovakian rajallisesta pelaajamateriaalista huolimatta Ramsay korostaa aloitteellisuutta, aktiivisuutta ja rohkeutta. Slovakia pyrkii pelaamaan kiekkokontrollia, karvaamaan hanakasti aina tilaisuuden tullen ja välttämään prosenttikiekkoa. Välillä jälkimmäistä on kuitenkin mahdotonta karttaa, sillä monesti vastustaja on tasoltaan parempi - sekä kaukalossa että paperilla. Ramsay ansaitsee suurta tunnustusta käyttämästään pelifilosofiasta. Sen pääydin on hyvin luisteleva pelaajatyyppi, joita kanadalaisluotsi suosii pelaajavalinnoissaan. Mikäli pitää mainita vain yksi tietty asia, jossa Slovakia on ottanut suurimman harppauksen 7 vuodessa, se on juuri luistelu.

Maan kultaisen sukupolven aikakauden voidaan katsoa päättyneen lopullisesti vuoden 2015 MM-kisoihin. Sen jälkeen, vuoden 2016 ja 2017 Skoda Cupit olivat Slovakian mj:n Mariaanien hauta. Kelkka kääntyi Slovakian ottaessa käyttöön Pohjois-Amerikasta tutun General Manager -toimintamallin pienin viilauksin. GM:n tontille nimettiin siis mj-legenda Satan, joka taas pestasi Ramsayn vastuukäskyttäjäksi kesällä 2017. Slovakian GM eroaa Pohjois-Amerikasta siten, että pelaajavalinnat turnauksiin tekee valmennusjohto.

Vajaassa 7 vuodessa on ehtinyt tapahtua myönteisiä edistysaskelia. Slovakian pelaajamateriaali on nyt selvästi leveämpi. Lajin absoluuttisella huipulla NHL:ssä se ei vielä ole näkynyt kasvaneena pelaajamääränä. Kaksi erinomaista NHL-draftia 2022 ja 2023 (yhteensä 10 pelaajaa huudettiin varhaisessa vaiheessa ja näistä heikoin varausnumero oli 76) takaavat sen, että lähivuosina taalakaukaloissa tahkoaa slovakkeja nousevin lukemin. Talviolympialaiset 2026 tulevat vastaan vähän liian nopeasti Slovakian tulevalle mj-corelle, jonka lakipiste osunee 2030-luvun alkuvuosiin.

Ramsayn uskotaan jättäytyvän eläkkeelle tämän vuoden Skoda Cupin jälkeen. GM Satanin yhtenä suurimpana tavoitteena on ollut valita kotimainen seuraaja Ramsaylle, mutta rehellisyyden nimissä on todettava, että sellaista ei taida löytyä. Vanhan herrasmiehen olemus on yhtä kuin hänen auktoriteettinsa. Hän ei vaahtoa pelaajilleen vaihtoaitiossa, vaan kerää arvostuksen äänettömästi. Ramsay on myynyt oman juttunsa pelaajille ja pelaajat ovat ostaneet sen. Näin mj:n edesottamuksia jonkin aikaa seuranneena olisi mielenkiintoista nähdä Ramsay vielä 2026 olympialaisissa. Se olisi palkinto vuosikymmeniä kestäneestä valmennusurasta (NHL-debyytti Buffalon apuluotsina kaudella 1985-1986) käskyttää maajoukkuetta parhaat vs. parhaat -turnauksessa.

Slovakian arvokisamenestys on siis ollut nousujohteista Ramsayn aikakaudella. Olympialaiset 2018 sekä vuosien 2018 ja 2019 MM-kisat eivät vielä johtaneet 8 sakkiin, mutta jo kättelyssä kävi selväksi, että Ramsay toi valtavan ryhtiliikkeen 2016-2017 taaperrukseen. 2021 maa nappasi MM-pudotuspelipaikan ensimmäistä kertaa 8 vuoteen. Olympialaisissa 2022 tuloksena oli kaikkien yllätykseksi pronssia. Oikeastaan Ramsayn aikakauden ainoa notkahdus on viime vuoden Skoda Cup, jolloin slovakit jäivät rannalle puolivälieristä. Se menee heikomman pelaajamateriaalin, maalintekovoiman puutteen ja muiden maiden ristiinpelaamisen piikkiin. Ryhmä kyllä venyi yksittäisissä peleissä, kuten Tshekkiä ja Kanadaa vastaan. Isoveljeä vastaan yhden maalin tappio hyvin tasaväkisessä kamppailussa. Kanada pakotettiin ylitöihin ja slovakit kokivat tappion vasta vl-kisassa. Homma kaatui lopullisesti pistemenetyksiin heikommalle Kazakstanille.

Tämänvuotiset MM-kisat kiekkoillaan Tshekissä. Slovakia pelaa Ostravan lohkossa. Kaupunki sijaitsee Slovakian ja Tshekin välisen rajan tuntumassa. Odotettavissa on jälleen runsaslukuinen slovakkikannattajakunta. Ostravan lato on myös sellainen, jossa tunnelma ei karkaa kattorakenteiden kautta avaruuteen. Näitä voidaan pitää enemmän kuin 50 %:n kotikisoina Slovakialle. Turnauksen pitämisen Tshekissä odotetaan lisäävän slovakkipelaajien halukkuutta saapua mj-paitaan. Kaikki ennusmerkit viittaavat siihen, että tämänvuotisesta nipusta tulee nimekkäin sitten MM-hopeajoukkueen 2012. Slovakkimediassa on ollut juttua, että NHL-pelaajat olisivat keskustelleet keskenään MM-edustuksesta. Se on hyvä merkki. Samalla alkaa myös sisäinen mittelö olympiamiehistöön pääsystä. Tämä ei koske NHL-statuksen kiekkoilijoita, vaan farmi- ja europelaajia. Yleisellä tasolla vajaa kaksi vuotta ei ole kovin pitkä ajallinen periodi.

Tämän hetken ikävin keskustelunaihe on KHL-pelaajien tilanne, johon ei ole vieläkään, kuukautta ennen MM-kisoja saatu yksiselitteistä vastausta. Viime kaudella KHL-kiekkoilijat jätettiin mj:n ulkopuolelle. Slovakian valtionjohto ja sen politiikka, johon en nyt kovin syvällisesti mene, suhtautuu Venäjään sangen ei-kriittisesti. Maan presidentinvaalit voitti viime viikolla Peter Pellegrini ja äskettäin pääministeriksi palasi vasemmistopopulisti Robert Fico. Pellegrini on henkilökohtaisesti toivonut, että Slovakian jääkiekkopäättäjien olisi harkittava uudelleen KHL-pelaajien päästämistä maajoukkueeseen. Vaikka poliittinen johto edustaa yleiseurooppalaista vastavirtaa, Slovakian urheilumedia on vahvasti KHL-kiellon kannalla.

Urheilullisesti KHL-nimet eivät toisi paljoakaan lisäarvoa. Toki muutama mahtuisi pelillisesti mukaan, maalivahdit Adam Huska ja Patrik Rybar, puolustajat Michal Cajkovsky ja Martin Gernat sekä hyökkääjä Michal Kristof. Kaikki häiriötekijät olisivat kuitenkin moninkertaiset siiheen verrattuna, miten paljon edellä mainitut nimet toisivat hyötyä jäälle. Yksikään heistä ei ole sateentekijä. Jos KHL-sulku päätettäisiin, voitaisiin puhua rikkinäisestä pukukopista. Kaikki jäällä tapahtuva tekeminen hukkuisi valtavaan hälyyn. Tänä vuonna MM-kisoja seurataan Slovakiassa entistäkin intensiivisemmin, sillä ne pelataan Tshekissä ja maa on saamassa jalkeille parhaan joukkueen yli 10 vuoteen.

KHL on siis epämieluisa keskustelunaihe mj:n johdolle, joka ei ole jostain kumman syystä tullut ulos selkeällä kyllä- tai ei-kannalla. Nyt se on jossain epämääräisessä välimaastossa, josta kukaan ei ota selvää. Slovakian kiekkoliiton politiikka eroaa merkittävästi esimerkiksi Tshekistä ja Pohjois-Euroopan maista. Tähän KHL-sekasotkuun saadaan varmasti lisäselkoa jossain vaiheessa MM-leiritystä, kun GM Satanin on pakko tuoda julki virallinen kanta. Koko härdelliltä oltaisiin vältetty, mikäli lopullinen päätös olisi tehty jo ajat sitten.

Takaisin itse MM-kisajoukkueen rakentamiseen. Slovakian heikoin osa-alue on ennakkoon maalivahtiosasto. Maan kaksi parasta veräjänvartijaa, Adam Huska ja Patrik Rybar torjuvat kiekkoja KHL:ssä. Pitkän uran Pohjois-Amerikassa luonut Jaroslav Halak, 38, ei ole virallisesti lopettanut uraansa, mutta hän ei ole torjunut ainuttakaan virallista peliä tällä kaudella. Näin katseet kohdistuvat jälleen euronimiin. Viime vuoden MM-kisoissa torjuntavastuun kantaneet Samuel Hlavaj (Plzen, CZE) ja Stanislav Skorvanek (Dukla Michalovce) sekä vahvasti keväällä esiintyneet David Hrenak (Liberec, CZE) ja Matej Tomek (Litvínov, CZE) ovat kaksi muuta varteenotettavaa kisanimeä. U20-läpimurtovahti Adam Gajan (Green Bay, USHL) lienee ulkona laskuista jo tässä vaiheessa. Eli summattuna, Slovakialla ei ole selkeää ykkösmolaria. Käytännössä neljä kandidaattia mittelee kolmesta paikasta.

Puolustusta pidettiin Slovakian puutteellisempana jaostona vuosi sitten. Se osoittautui kuitenkin varsin pitäväksi etenkin sen jälkeen, kun Simon Nemec saapui Pohjois-Amerikasta kesken turnauksen. Maa päästi 7 alkulohkopelissä vain 15 maalia. Nyt slovakeilla on mahdollisuus saada jalkeille erittäin hyvä alakerta jos tähdet ovat oikeassa asennossa. Lukittuina euroniminä voidaan pitää: Peter Ceresnak (Pardubice, CZE) ja Martin Marincin (Trinec, CZE). Erittäin hyvät saumat ovat luutijoilla: Michal Ivan (Liberec, CZE) ja Mario Grman (Vítkovice, CZE). Pohjois-Amerikan vahvistuksista Simon Nemec (New Jersey) on mukana, mikäli terveysasiat ovat kunnossa. Martin Fehervary (Washington) on vielä playoffsjahdissa. Samuel Knazko (Cleveland, AHL) menee farmin pudotuspeleihin. Patrik Koch (Tucson, AHL) tulee olemaan Nemecin pakkipari, mikäli kevät jää lyhyeksi uudella mantereella. Erik Cernak (Tampa Bay) olisi merkittävä vahvistus, mutta hänellä on alla jälleen rikkonainen runkosarja pikkuvammoineen. Vaikka Cernakin seurajoukkuepelit päättyisivät nopeassa tahdissa, pidän hänen ilmaantumistaan Skoda-karnevaaleihin epätodennäköisenä. Jos P-Amerikan vahvistusten määrä jää kovin pieneksi, Euroopan-listan kärkipäässä ovat Frantisek Gajdos (Nitra) ja David Mudrak (Zvolen).

Aloitetaan hyökkäyskatsaus NHL-draftin 2022 ykkösvarauksella. Juraj Slafkovsky (Montreal) on esiintynyt erittäin vahvasti regularin jälkimmäisellä puoliskolla ja tehnyt läpimurron isoon rooliin. Uran ensimmäinen hattutemppu 9.4.-10.4. välisenä yönä NHL:ssä. Slafkovsky on ilmaissut halukkuutensa pelata MM-kisoissa. Mikäli Canadiensin seurajohdossa ja lääkärintarkastuksessa näytetään vihreää valoa, kisamatkalle ei pitäisi olla esteitä. Tätä kirjoittaessa kahden tärkeimmän eurohyökkääjän, Peter Cehlarik (Leksand, SWE) ja Marek Hrivik (Leksand, SWE), status on pikkuvammojen parantelu. Heitä ei nähdä ainakaan ennen 3. MM-leiriä. Cehlarik - Hrivik - Slafkovsky muodosti Slovakian 1. ketjun Pekingin olympialaisissa 2022.

Viime vuoden MM-kisat kaatuivat heikkoon viimeistelytehokkuuteen - tai paremminkin maalipaikkojen luomisen vaikeuteen. 7 lohko-ottelua tuottivat vain 15 osumaa. Maalta ei yksinkertaisesti löydy samaa tulivoimaa kuin 20 vuotta sitten. Hyökkäyksessä on paljon samantyyppisiä pelaajia: luisteluvoimaisia, hyvällä asenteella varustettuja, hieman puukätisiä laitureita ja senttereitä. Edellä mainituista syistä johtuen Slovakialla ei ole realistisia menestysmahdollisuuksia, mikäli ykköskorin tekijät puuttuvat rivistöstä.

Tätä A-kategorian materiaalia edustaa Tomas Tatar (Seattle), joka on jo yli vuosikymmenen kuulunut maan eturivin hyökkääjiin. Vaikka 33-vuotiaan Tatarin urakäyrä on ollut jyrkässä laskusuunnassa, hän olisi edelleen erittäin merkittävä lisä kisanippuun. Hänellä on sopimus katkolla, mutta tietäen iän, kymmenet miljoonat pankkitilillä, voisi puolittaisten MM-kotikisojen kuvitella kiinnostavan. Show'n puolelle kammennut hyökkääjä Martin Pospisil (Calgary) olisi kokeilemisen arvoinen keskushyökkäjäksi etenkin kun Adam Ruzicka (ei seuraa) meni hölmöilemään itsensä ulos NHL:stä viivakuvakohun vuoksi. Pospisilla on voimassa olevan kontrahti ensi kaudesta ja Flamesin kausi päättyy runkosarjaan. Keskushyökkääjädepartment ei ole koskaan kuulunut Slovakian kivijalkoihin. Nytkin se vaikuttaa ohuelta. Hrivik on ykkösnappula, mutta hänen jälkeen on kysymysmerkkejä, miten osasto tulee rakentumaan.

Pohjois-Amerikan farmissa vakiosti pelaavien hyökkääjien lista: Martin Chromiak (Ontario, AHL), Jakub Demek (Henderson, AHL), Milos Kelemen (Tucson, AHL), Pavol Regenda (San Diego, AHL), Marian Studenic (Coachella Valley, AHL) ja Adam Sykora (Hartford, AHL). Lähtökohtaisesti näistä jokainen voisi olla kisajoukkuetta vahvistava palanen, mutta löytyykö esimerkiksi Chromiakin kaltaiselle hieman yksipuoliselle laiturille käyttöä. Chromiak on puhtaasti yv:n vasen siipimies ja sen lisäksi hyödyllinen oikeastaan vain kiekollisena. Viime vuonna roolia ei löytynyt ja MM:t päättyivät viltissä. Mj-valmennuksella ei luultavasti ole tarkkaa kuvaa Demekin nykytasosta. Luettelon muiden nimien näkisin varsin todennäköisesti ottavan paikan MM-nipusta. Tämä tapahtuisi siis ilman, että heidän pitäisi lunastaa kisakutsu MM-leirityksen kautta.

Euroopan sarjat ovat vielä osittain kesken ja tästä syystä tilannetta on hankala arvioida. Päävalmentaja Ramsaylla on tiettyjä luottoheppoja, joiden kanssa hän on tehnyt yheistyötä oikeastaan kaikki nämä vuodet. Heitä ovat mm. hyökkäjät Libor Hudacek (Trinec, CZE), Robert Lantosi (Mlada Boleslav, CZE) ja Matus Sukel (Litvinov, CZE). Kunnioitettavan NHL-uran (521 ottelua) takonut ja sittemmin Eurooppaan palannut hyökkääjä Richard Panik (Pardubice, CZE) todisti vuosi sitten MM-kisoissa, miksi hän pelasi taalajäillä niin pitkään. Hän oli yksi Slovakian parhaista hyökkääjistä. Viime ja tällä kaudella uudelle tasolle yltäneet hyökkääjät Marko Dano (Trinec, CZE) ja Oliver Okuliar (Mountfield, CZE) ovat kisakandidaattilistan kärkipäässä. Kokeneemmalla iällä pelitasoaan nostaneet Lukas Cingel (Brno, CZE) ja David Griger (Karlovy Vary, CZE) ovat todennäköisesti sentteriyksikön lopullisella ehdokaslistalla. Yksi potentiaalinen nimi keskikaistalle on erittäin nopealiikkeinen Alex Tamasi (Mountfield, CZE). Dano, Hudacek ja Lantosi kykenevät kaikki tarvittaessa pelaamaan keskellä, vaikka he ovat lähtökohtaisesti laitureita. Menee kyllä hankalaksi kokoonpanon rakentelu hyökkäykseen.

Päävalmentaja Ramsaylta kysyttiin suoraan, ottaako hän testiin Pohjois-Amerikan junnusarjojen ykkösnimiä. Hyökkääjät Dalibor Dvorsky (Sudbury, OHL) ja Filip Mesar (Kitchener, OHL) olivat ne, joista häneltä tiedusteltiin. Ramsayn mukaan hän on suhtautunut Slovakian-vuosinaan junnutesteihin avoimin mielin. Tästä todisteena Ramsayn aikakaudella alaikäisinä MM-karkeloissa viilettäneet Nemec, Slafkovsky ja Sykora. Dvorskylla ja Mesarilla on esteenä se, että he ovat kiinni OHL:n playoffseissa ja pääkäskyttäjä ei halua luvata suoraa MM-kisapaikkaa. Eli reitin olisi kuljettava leirityksen kautta ja siihen ei mahdollisesti tule tilaisuutta. Erinomaiset U20-kisat huhkinut puolustaja Maxim Strbak (Michigan State Univ., NCAA) olisi ollut omissa papereissani kokeilemisen arvoinen. Olisiko niin, että yliopistovelvoitteet jatkuvat, vaikka pelit yo-kaukaloissa ovat ohi.

* * * * *

Kertauksena vielä Pohjois-Amerikan mahdollisten vahvistusten tilanne. AHL-pelaajien kohdalla on huomioitava, että vaikka farmikausi olisi ohi, heidät saatetaan kutsua NHL:n puolelle ns. playoffs-reserviin. Listaus ohessa:

Puolustajat

Erik Cernak, Tampa Bay | menee pudotuspeleihin, sopimus jatkuu
Martin Fehervary, Washington | taistelee pääsystä pudotuspeleihin, sopimus jatkuu
Samuel Knazko, Cleveland (AHL) | menee pudotuspeleihin, sopimus jatkuu
Patrik Koch, Tucson (AHL) | menee pudotuspeleihin, sopimus päättyy
Simon Nemec, New Jersey | ei mene pudotuspeleihin, sopimus jatkuu

Hyökkääjät

Martin Chromiak, Ontario (AHL) | menee pudotuspeleihin, sopimus jatkuu
Jakub Demek, Henderson (AHL) | ei mene pudotuspeleihin, sopimus jatkuu
Milos Kelemen, Tucson (AHL) | menee pudotuspeleihin, sopimus päättyy
Martin Pospisil, Calgary | ei mene pudotuspeleihin, sopimus jatkuu
Pavol Regenda, San Diego (AHL) | ei mene pudotuspeleihin, sopimus päättyy
Juraj Slafkovsky, Montreal | ei mene pudotuspeleihin, sopimus jatkuu
Marian Studenic, Coachella Valley (AHL) | menee pudotuspeleihin, sopimus päättyy, "Ruotsi 2024-2025"
Adam Sykora, Hartford (AHL) |taistelee pääsystä pudotuspeleihin, sopimus jatkuu
Tomas Tatar, Seattle | ei mene pudotuspeleihin, sopimus päättyy

* * * * *

Lista nimistä, jotka eivät tässä vaiheessa ole mj:n käytettävissä MM-kisoissa:

Maalivahdit

David Godla, Slovan Bratislava | perheenlisäys
Branislav Konrad, Olomouc (CZE) | loukkaantuminen

Puolustajat

Marek Daloga, Brno (CZE) | loukkaantuminen
Martin Marincin, Trinec (CZE) | loukkaantuminen
David Mudrak, Zvolen | loukkaantuminen

Hyökkääjät

Jakub Demek, Henderson (AHL) | loukkaantuminen / pelituntuma aivotärähdyksen jäälkeen
Milos Kelemen (Tucson, AHL) | perhesyyt
Kristian Pospisil, Brno (CZE) | sukset ristissä mj-valmennuksen kanssa
Peter Zuzin, Zvolen | loukkaantuminen

* * * * *

Slovakia pelaa B-lohkossa Ostravassa yhdessä USA:n, Saksan, Ruotsin, Latvian, Ranskan, Kazakstanin ja Puolan kanssa. Lähtökohtaisesti USA ja Ruotsi ovat selkeät ennakkosuosikit. Kahdesta muusta puolivälieräpaikasta taistelu käydään mitä todennäköisimmin Saksan, Slovakian ja Latvian välillä. 8 sakkiin pääsy on ehdoton minimitavoite Slovakialle. Lähihistoria on kuitenkin osittanut, että altavastaajat ovat tuottaneet hankaluuksia. Esimerkiksi Kazakstan löi Slovakian vl-kisassa viime vuonna. Peliaikataulu on suosiollinen. Slovakia pääsee tositoimiin heti avauspäivänä ja tärkeänä yksityiskohtana back-to-back -tilanteen välttäminen kahtena viimeisenä kisapäivänä.

pe 10.5. Slovakia - Saksa, klo 17.20
su 12.5. Kazakstan - Slovakia, klo 13.20
ma 13.5. USA - Slovakia, klo 17.20
ke 15.5. Slovakia - Puola, klo 21.20
la 18.5. Ranska - Slovakia, klo 21.20
su 19.5. Slovakia - Latvia, klo 21.20
ti 21.5. Ruotsi - Slovakia, klo 21.20

Slovakian menestys riippuu pitkälti siitä, löytyykö veräjälle heti kiekkoja pysäyttävä maalivahti sekä ovatko puolustuksen ja hyökkäyksen ykköshahmot - Nemec, Fehervary, Slafkovsky, Tatar, Hrivik ja Cehlarik - käytettävissä. Sen takana kakkostulosyksikön on päästävä vähintään omalle tasolleen. Ylivoimapeliin on olemassa kyvykkään osat. Nuo kaikki yksityiskohdat kun lohsahtavat paikalleen vahvan slovakkikannattajatuen säestyksellä, joukkue pystyy kiusaamaan ennakkosuosikkeja.
 
Viimeksi muokattu:

Oles

Jäsen
Suosikkijoukkue
Anaheim Ducks, Leijonat
Huhujen mukaan Simon Nemec ja Juraj Slafkovsky olisivat kiinnostuneita edustamaan Slovakiaa kisoissa. Martin Pospisilin Calgary ei ole menossa pudotuspeleihin kuten ei myöskään Pavol Regendan NHL- tai AHL-joukkue, joten siinäkin olisi kaksi mahdollista nimeä kisakoneeseen. Martin Fehervaryn ja Washingtonin kohdalla pudotuspelit eivät ole vielä varmoja, mutta siinä on yksi potentiaalinen nimi kanssa.
 

vetoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Slovakia, Bolts
Huhujen mukaan Simon Nemec ja Juraj Slafkovsky olisivat kiinnostuneita edustamaan Slovakiaa kisoissa. Martin Pospisilin Calgary ei ole menossa pudotuspeleihin kuten ei myöskään Pavol Regendan NHL- tai AHL-joukkue, joten siinäkin olisi kaksi mahdollista nimeä kisakoneeseen. Martin Fehervaryn ja Washingtonin kohdalla pudotuspelit eivät ole vielä varmoja, mutta siinä on yksi potentiaalinen nimi kanssa.

Nemec, Slafkovsky ja Pospisil tulevat, mikäli saavat luvan NHL-seuroiltaan. Samoin Regenda. Fehervary tosiaan vielä kilvassa pudotuspelipaikoista. Lisäsin höpinää Slovakian MM-kisakuvioista ketjun avausviestiin.
 

vetoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Slovakia, Bolts
Muutama viiva:

- Slovakian harjoitusottelurupeama pyörähti liikkeelle 3-0- ja 5-3-kotivoitoilla Sveitsistä (linkit ottelutilastoihin). Vieraat olisivat ansainneet voitot molemmista peleistä. Slovakia käytti kuitenkin maalipaikkansa tehokkaasti hyödykseen, tilkitsi A-sektorin omalla puolustusalueellaan ja torjuntavastuussa olleet David Hrenak ja Samuel Hlavaj hoitelivat loput pienellä tuurillakin. Taistot olivat kokonaan Sveitsin hallussa oikeastaan to 1. erää ja pe 2. erää lukuun ottamatta. Yhteislaukaukset näissä Sveitsin hallitsemissa 4 erässä 14-46 ja itse asiassa noista 14:stä slovakkikudista 2 katsotaan tehdyiksi tyhjiin eli tilaston pitäisi olla 12-46.

- Tämä 1. MM-leiriryhmä on tavallista heiveröisempi jopa slovakkimittapuulla, joten ottavana osapuolena oleminen ei ollut järin suuri yllätys. Sveitsillä on joukkuesysteemi kunnossa, oli rosterissa ketä tahansa, ja pelaavat hyvin yhteen. Käkikellomaan heikkous piilee juuri viimeistelytehokkuudessa. Siihen heidän hommansa kaatui torstaina ja perjantaina.

- Slovakian onnistujiksi on laskettava maalivahdit Hrenak ja Hlavaj. Puolustusksessa paperilla kyvykkäimmät eli Michal Ivan ja Mario Grman pärjäsivät tällä tasolla (todennäköinen pakkipari myös MM-kisoissa). Hyökkäyksen paras ketju oli ehdottomasti Samuel Takac - Andrej Kollar - Martin Fasko-Rudas. Kollar (2+3=5 kahdessa SUI-ottelussa) ja Fakso-Rudas (3+2=5) varmistivat paikat leirityksestä hyvin pitkälle kevääseen. Kaksi nimekkäintä hyökkääjää Oliver Okuliar ja Robert Lantosi erottuivat massasta, mutta suurimman yv-vastuun saaneen kaksikon otteet erikoistilanteissa jättivät toivomisen varaa.

- 2. MM-leirityksen listaa ei vielä julkaistu, mutta GM Miroslav Satanin mukaan maalivahti Filip Belanyi (Poprad) putoaa pois ja tilalle tulee erinomaisen playoffskevään Tshekissä torjunut Matej Tomek (Litvínov, CZE). Puolustaja David Mudrak (Zvolen) loukkasi kätensä torstain Sveitsi-ottelussa, ja hänen kautensa on ohi.

- GM Satan antoi Pohjois-Amerikan -tilanteesta lisäselvyyttä. Tällä kaudella 11 pelaajaa (P: Cernak, Fehervary, Koch, Nemec | H: Kelemen, Pospisil, Regenda, Ruzicka, Slafkovsky, Studenic, Tatar) on saanut vyölleen vähintään 1 NHL-ottelun. Näistä hyökkääjä Adam Ruzicka (ei seuraa) on viivakuvatoheloinnin takia poissa laskuista. Hyökkääjä Milos Kelemen (Arizona / Tucson, AHL) on ainoa kieltäytynyt (perhesyyt) tässä vaiheessa. Eli esimerkiksi hyökkääjä Tomas Tatar (Seattle) on näillä näkymin valmis saapumaan Skoda Cupiin siitä huolimatta, että hänellä ei ole sopimusta ensi kaudeksi.

- Hyökkääjät Peter Cehlarik (Leksand, SWE) ja Marek Hrivik (Leksand, SWE) ovat suunnitellusti sivussa myös 2. MM-leiriltä ja parantelevat pikkuvammojaan. Heidän pitäisi liittyä 3. vaiheeseen.

- Slovakian kiekkoliitto vahvisti, että maan KHL-pelaajia ei nähdä MM-kisoissa. Hyvä, että tämä asia saatiin pois päiväjärjestyksestä.
 
Viimeksi muokattu:

vetoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Slovakia, Bolts
Slovakian 2. MM-leiriryhmä (15.4.-21.4. viikko)

Maalivahdit


Samuel Hlavaj, Plzen (CZE)
David Hrenak, Liberec (CZE)
Matej Tomek, Litvinov (CZE)

Puolustajat

Patrik Bacik, Banska Bystrica
Boris Brincko, Poprad
Martin Bucko, Plzen (CZE)
Daniel Gachulinec, Zvolen
Andrej Golian, Slovan Bratislava
Mario Grman, Vitkovice (CZE)
Michal Ivan, Liberec (CZE)
Rayen Petrovicky, Dukla Trencin

Hyökkääjät

Josef Balaz, Dukla Trencin
Lukas Cingel, Brno (CZE)
Martin Fasko-Rudas, Liberec (CZE)
Marek Hecl, Zvolen
Matej Kaslik, Zvolen
Andrej Kollar, Brno (CZE)
Andrej Kukuca, Poprad
Silvester Kusko, Olomouc (CZE)
Robert Lantosi, Mlada Boleslav (CZE)
Oliver Okuliar, Mountfield (CZE)
Servac Petrovsky, Owen Sound (OHL)
Samuel Takac, Slovan Bratislava
Alex Tamasi, Mountfield (CZE)


Uusina niminä 2. MM-leiriryhmään liittyvät maalivahti Matej Tomek (Litvinov, CZE), puolustaja Daniel Gachulinec (Zvolen) ja hyökkääjä Servac Petrovsky (Owen Sound, OHL). Putoavia olivat maalivahti Filip Belanyi (Poprad) ja puolustaja David Mudrak (Zvolen). Mudrakin kausi päättyi loukkaantumiseen viime viikon ensimmäisessä Sveitsi-harjoituspelissä.

Tomek on varteenotettava ehdokas lopulliseen kisajoukkueeseen veräjänvartijaksi. Gachulinecin näen lähinnä loukkaantumispaikkaajana. Hän on kyllä muutaman kerran ollut MM-kisoissa, mutta puhtaana right-kasipakkina. Slovakian alakerta tulee olemaan normivuotta parempi, joten Gachulinecin kaltaiselle paklle ei jää tilaa.

Petrovsky saa näyttöpaikan miesten puolella. Hän pelasi mainiosti kahdet U20-MM:t ollen molemmissa Slovakian kakkossentteri. Mikäli Petrovsky vakuuttaa valmennusjohdon leirityksen edetessä, en pitäisi täysin poissuljettuna, että hän murtautuisi lopulliseen kisaporukkaan. Mj:n keskikaista on sen verran heiveröinen. Petrovskylla riitti fysiikka ja nopeus parhaita U20-maita vastaan. Niitä hän tarvitsee siirtyessään P-Amerikan junnukaukaloista miesten painoluokkaan. 19-vuotias Petrovsky on monipuolinen keskushyökkääjä, jolla ei kuitenkaan ole mitään erikoisvahvuutta. Siitä kertoo myös yksityiskohta, että hänet huudettiin 2022 NHL-draftissa vasta 6. kierroksella numerolla 185 (Minnesota). On täysin oletettavaa, että NHL-uraa hän ei tule rakentamaan, mutta hyvän ammattilaisuran kuitenkin.

Slovakian harjoitusottelut jatkuvat tällä viikolla, kun vuorossa on kevään ainoa pelireissu maan rajojen ulkopuolelle, Saksaan.

to 18.4. Saksa - Slovakia, klo 20.30, Kaufbeuren
la 20.4. Saksa - Slovakia, klo 18.00, Augsburg

Tällä alkaneella viikolla Pohjois-Amerikan runkosarjat saadaan pakettiin ja myös Euroopan sarjoissa ollaan finaalivaiheessa. Seurajoukkuekauttaan jatkavia slovakkeja ei enää ole ruuhkaksi asti. Slovakia on yleensä antanut viikon-pari huiliaikaa seurajoukkuevelvoitteensa päättäneille mj-pelaajille ennen kuin heitä aletaan kutsua MM-leiritykseen. Nämä kaikki edellä mainitut seikat puhuvat sen puolesta, että MM-leiriryhmä kokee suurempaa vaihtuvuutta ensi viikon 3. vaiheeseen.
 
Viimeksi muokattu:

vetoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Slovakia, Bolts
- Puolivirallinen vahvistus sille, että hyökkääjä Juraj Slafkovsky (Montreal) saapuu MM-kisoihin Slovakian paitaan. GM Miroslav Satanilta tiedusteltiin tänään pressitilaisuudessa, pystyykö hän vahvistamaan Slafkovsky-uutisen, mutta hän ei vielä halunnut tehdä siitä virallista ennen kuin kaikki muodollisuudet on saatu hoidettua kuntoon. Menee viikonlopun yli, että Pohjois-Amerikan -tilannetta päivitetään. Hyökkääjä Pavol Regenda (San Diego, AHL) on toinen pelaaja, joka on käytännössä virallista ilmoitusta vailla varma MM-nimi.




- Yleensä asioista hyvin perillä oleva slovakkitoimittaja Tomas Prokop viestittää ilmassa olevan myönteisiä signaaleja, että myös puolustaja Simon Nemec (New Jersey) ja hyökkääjä Martin Pospisil (Calgary) olisivat tulossa MM-kisoihin. Tämä ei ole vielä virallinen vahvistus, mutta Prokop osuu tikkatauluun yleensä aika hyvällä prosentilla.



EDIT: Nemec näyttää olevan sinettiä vailla saletti Skoda Cup -edustaja.



Satan otti lehdistötapaamisessa kantaa pariin muuhunkin aiheeseen.

- Hyökkääjä Marek Hrivik (Leksand, SWE) on enemmän hajalla kuin alunperin arvioitiin. MM-reissu on vielä mahdollinen, mutta toipumiseen tarvitaan lisää aikaa. Hrivik törmäsi maalitolppaan Ruotsin playoffseissa ja potee edelleen siitä tulleita vammoja, joita ei ole tarkemmin yksilöity. Hrivik olisi terveenä ollessaan Slovakian 1-sentteri.

- Pohjois-Amerikan junioriliigojen pudotuspeleissä hyökkääjät Dalibor Dvorsky (Sudbury, OHL) ja Filip Mesar (Kitchener, OHL) ovat 0-3-tappiolla ottelusarjoissaan eli lähellä seurajoukkuekauden päättymistä. Satanilta kysyttiin Dvorskysta ja Mesarista. GM:n mukaan todennäköisyys sille, että Dvorsky ja Mesar saisivat vielä MM-leirikutsun ovat nyt vähäisemmät kuin kaksi viikkoa sitten. Toisin sanoen, mitä pidemmälle leiritys on edennyt, sitä epätodennäköisempää on, että junnuja otettaisiin mukaan. Satan ei kuitenkaan laittanut ovea kokonaan kiinni.
 
Viimeksi muokattu:

red.machine

Jäsen
Suosikkijoukkue
Slovakia
Mesar ja Dvorsky ovat kuitenkin pari astetta Petrovskya parempia pelaajia, niin siihen nähden erikoista, jos eivät saa kutsua mikäli kausi lähipäivinä päättyy. Onkohan Honzekia kysytty?

Slafkovsky ja Nemec luonnollisesti valtavat vahvistukset. Juraj oli jo varausikäisenä majussa erinomainen, niin mielenkiintoista ja hienoa päästä nyt hieman varttuneempana seuraamaan hänen otteitaan.
 

vetoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Slovakia, Bolts
Mesar ja Dvorsky ovat kuitenkin pari astetta Petrovskya parempia pelaajia, niin siihen nähden erikoista, jos eivät saa kutsua mikäli kausi lähipäivinä päättyy. Onkohan Honzekia kysytty?

Slafkovsky ja Nemec luonnollisesti valtavat vahvistukset. Juraj oli jo varausikäisenä majussa erinomainen, niin mielenkiintoista ja hienoa päästä nyt hieman varttuneempana seuraamaan hänen otteitaan.

Totta, Mesar ja Dvorsky ovat vähintään yhtä pykälää laadukkaampia pelaajia kuin Petrovsky. Puhtaana arvauksena mj:n politiikka, että lähtökohtaisesti näitä P-Amerikan junnuliigojen kiekkoilijoita oltaisiin otettu testiin kahden ensimmäisen viikon aikana. Mesarin ja Dvorskyn seurajoukkuekaudet tulivat päätökseen OHL:n pudotuspeleissä. Molemmat lähtivät kesälomalle 0-4-otteluvoitoin. Parhaassa tapauksessa he ehtisivät mukaan jo ensi viikoksi, mikäli mj kelpuuttaisi heidät leiritysvahvuuteen.

GM Satan on puhunut neljästä junnunimestä, jotka he olivat ympyröineet papereihinsa. Petrovsky, Mesar ja Dvorsky ovat varmasti näistä kolme. Neljäs on luultavasti joko Strbak tai sitten juuri Honzek. En kuitenkaan oikein näe Honzekille käyttöä. Hän on fyysisesti ikäistään valmiimpi miesten koitoksiin, mutta sellaista spesiaaliosaamista, jota Mesarilta ja Dvorskylta löytyy, puuttuu. Strbakista en osaa sanoa. Olisiko hänellä ollut jotain yliopistovelvoitteita, vaikka NCAA-kiekkokausi on ollut jo muutaman viikon paketissa.

* * * * *

- Slovakia sai negatiivisia uutisia, kun luottopuolustaja Martin Marincin (Trinec, CZE) loukkasi selkänikamansa Tshekin playoffseissa. Hänen kautensa on ohi ja MM-kisat jäävät väliin. Olen aiemmissa viesteissä maininnut, että Slovakia voisi saada näihin kisoihin normivuotta paremman alakerran. Se on edelleen mahdollista, mutta edellytyksenä olisi nyt vähintään kahden lisäpakin saaminen kisaryhmään P-Amerikasta. Simon Nemec (New Jersey) ei yksinään riitä. Eli realistisimpina vaihtoehtoina ovat Martin Fehervary (Washington), Samuel Knazko (Cleveland, AHL) ja Patrik Koch (Tucson, AHL). Tietenkin mieluiten Fehervary ja sitten jompikumpi - tai molemmat - AHL-luutijoista. Erik Cernak (Tampa Bay) on minun listassa epävarma tapaus, vaikka pudotuspelikevät jäisi lyhyeksi.
 

vetoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Slovakia, Bolts
- Slovakian MM-joukkueeseen ovat NHL:stä tulossa puolustaja Simon Nemec (New Jersey) sekä hyökkääjät Juraj Slafkovsky (Montreal), Martin Pospisil (Calgary) ja uusimpana Tomas Tatar (Seattle).

- Hyökkääjä Jakub Demek (Henderson, AHL) on nähtävästi poissa laskuista aivotärähdyksen vuoksi.

- Hyökkääjät Dalibor Dvorsky (Sudbury, OHL) ja Filip Mesar (Kitchener, OHL) eivät tule saamaan kutsua MM-leiritykseen. Asian vahvisti mj:n päävalmentaja Craig Ramsay.

- Uusina niminä 3. MM-leirille kelpuutetaan slovakkimedian mukaan maalivahti Stanislav Skorvanek (Dukla Michalovce) sekä hyökkääjät Peter Cehlarik (Leksand, SWE), Andrej Kudrna (Litvinov, CZE) ja Matus Sukel (Litvinov, CZE). Hyökkääjä Marek Hrivik (Leksand, SWE) ei ole pelikuntoinen vielä ensi viikolla loukkaantumisen vuoksi.


Päivitän tätä viestiä, kunhan slovakkimediat uutisoivat vähän kattavammin...
 
Viimeksi muokattu:

red.machine

Jäsen
Suosikkijoukkue
Slovakia
Petrovskykaan ei kovin kauaa ole vielä leirityksessä ollut ja alla vasta 1 harjoitusottelu, niin hieman hankala olla kritisoimatta päätöstä olla antamatta Mesarille ja Dvorskylle näytönpaikkaa. Toki tuskin mitään käänteentekeviä pelaajia olisivat olleetkaan, mutta kuitenkin.

Tatar ja Pospisil hienoa saada mukaan. Slovakian pitäisi saada maan mittapuulla kasaan varsin hyvät tulosyksiköt, ja jonkin verran ratkaisuvoimaa löytyy myös alemmista kentällisistä. Vielä kun puolustusosastolle saataisiin vaikkapa edes Fehervary.
 

vetoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Slovakia, Bolts
Slovakian 3. MM-leiriryhmä (22.4.-28.4. viikko)

Maalivahdit


Samuel Hlavaj, Plzen (CZE)
Stanislav Skorvanek, Dukla Michalovce
Matej Tomek, Litvinov (CZE)

Puolustajat

Patrik Bacik, Banska Bystrica
Boris Brincko, Poprad
Martin Bucko, Plzen (CZE)
Daniel Gachulinec, Zvolen
Andrej Golian, Slovan Bratislava
Mario Grman, Vitkovice (CZE)
Michal Ivan, Liberec (CZE)
Rayen Petrovicky, Dukla Trencin

Hyökkääjät

Josef Balaz, Dukla Trencin
Peter Cehlarik, Leksand (SWE)
Lukas Cingel, Brno (CZE)
Martin Fasko-Rudas, Liberec (CZE)
Marek Hrivik, Leksand (SWE)
Matej Kaslik, Zvolen
Andrej Kollar, Brno (CZE)
Andrej Kudrna, Litvinov (CZE)
Robert Lantosi, Mlada Boleslav (CZE)
Oliver Okuliar, Mountfield (CZE)
Servac Petrovsky, Owen Sound (OHL)
Matus Sukel, Litvinov (CZE)
Samuel Takac, Slovan Bratislava
Alex Tamasi, Mountfield (CZE)


- 3. MM-leirille valittiin uusina maalivahti Stanislav Skorvanek (Dukla Michalovce) sekä hyökkääjät Peter Cehlarik (Leksand, SWE), Marek Hrivik (Leksand, SWE), Andrej Kudrna (Litvinov, CZE) ja Matus Sukel (Litvinov, CZE). Hrivik ei ole pelikuntoinen tällä alkaneella viikolla, ja häneltä jäävät väliin Tshekki-harjoitusottelut. P-Amerikan vahvistukset eivät ole mukana vielä tässä vaiheessa.

- MJ-vahvuudesta pudotettiin 2. MM-leirin jälkeen maalivahti David Hrenak (Liberec, CZE) sekä hyökkääjät Marek Hecl (Zvolen), Andrej Kukuca (Poprad) ja Silvester Kusko (Olomouc, CZE).

- Slovakian valmistavat pelit MM-kisoihin jatkuvat tällä viikolla kotijäällä Tshekkiä vastaan. Ero pelaajamateriaalissa on musertava ja slovakit jäävät kyllä pahasti jalkoihin. Joukkuepuolustamista saavat ainakin harjoitella.

pe 26.4. Slovakia - Tshekki, klo 17.30, Trencin
la 27.4. Slovakia - Tshekki, klo 15.00, Bratislava

- Tällä kertaa NHL- ja AHL-pelaajista ei ollut uutta tiedotettavaa.

EDIT: Pohjois-Amerikasta saatiin kuitenkin hyviä uutisia. Hyökkääjä Tomas Tatar (Seattle) on suuntaamassa MM-kisoihin.



EDIT2: Nemec, Slafkovsky, Tatar, Pospisil ja Regenda on nyt vahvistettu myös Slovakian kiekkoliiton taholta. He ovat mukana ensi viikon 4. MM-leirillä.



- Euroopan sarjojen tilanne on sellainen, että MM-ryhmään voidaan odottaa lisäyksiä enää Tshekin ja Slovakian liigoista. Tshekissä on menossa loppuottelusarja, jossa ovat vastakkain Pardubice ja Trinec. Voitot ovat tasan 2-2. Slovakiassa finaalipari on Nova Ves - Nitra, voitot 0-2.

Pardubice: Peter Ceresnak (P), Richard Panik (H), Matej Paulovic (H)
Trinec: Martin Marincin (P), Viliam Cacho (H), Marko Dano (H), Vladimir Dravecky (H), Patrik Hrehorcak (H), Libor Hudacek (H), Milos Roman (H)
Nova Ves: Oleksii Myklukha (H)
Nitra: Frantisek Gajdos (P), Samuel Bucek (H)

Yllä olevalla listalla ovat käytännössä kaikki ne nimet, jotka ovat vielä lisättävissä Euroopasta. Osa heistä on jo automaattisesti ulkona laskuista, kuten Marincin (loukkaantuminen) ja Dravecky (mj-ura loppunut aikoja sitten). Osalle taas ei ole käyttöä, esim. Paulovic ja Bucek löytäisivät itsensä hyvin eri rooleista mj:ssä. Myklukha tuskin ratkaisisi sentteripulmaa.

Ceresnak, Panik, Dano, Hudacek ja Gajdos ovat laadullisesti standardit täyttäviä. Cacho ja Roman rajatapauksia. Paljon riippuu siitä, miten mj:n valmennusjohto näkee roolituskysymykset. Cacho ja Roman antaisivat keskikaistan rakentamisen hahmotteluun kaksi pelimerkkiä lisää.
 
Viimeksi muokattu:

Eugene

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, SaiPa, Ketterä
@vetoo Onko Bucek edes enää edustuskelpoinen Slovakian jääkiekkoliiton silmissä tuon viime kauden Venäjän syrjähypyn jälkeen? Eikös Slovakia ole kuitenkin mennyt järkilinjalla, jossa Venäjälle sodan jälkeen suunnanneet tai siellä jatkaneet on suljettu pois maajoukkueesta. Miten on laita tälläisessä tapauksessa, jossa tultiin häntä koipien välissä takaisin kotiin, kun ei riittänyt taso kohelossa?
 

vetoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Slovakia, Bolts
@vetoo Onko Bucek edes enää edustuskelpoinen Slovakian jääkiekkoliiton silmissä tuon viime kauden Venäjän syrjähypyn jälkeen? Eikös Slovakia ole kuitenkin mennyt järkilinjalla, jossa Venäjälle sodan jälkeen suunnanneet tai siellä jatkaneet on suljettu pois maajoukkueesta. Miten on laita tälläisessä tapauksessa, jossa tultiin häntä koipien välissä takaisin kotiin, kun ei riittänyt taso kohelossa?

@Eugene, Bucek itse asiassa sai kutsun maajoukkuepaitaan pari kuukautta sitten, kun Slovakia kohtasi Saksan kahdessa harjoitusottelussa. Päävalmentaja Ramsay sanoi, että Bucek on ansainnut uuden mahdollisuuden tai jotain vastaavaa. Samuel Buček je v reprezentácii po viac ako dvoch rokoch: Ramsay tvrdí, že si zaslúži príležitosť (artikkeli slovakiksi, kääntäjä pelittää).

En nopealla googlauksella löytänyt syytä, miksi Bucek ei lopulta pelannut noissä peleissä. Muistan kuitenkin sen, että slovakkimedian vastaanotto ei ollut kovin lämmin ja tyyliin ainoa, mitä häneltä kysyttiin liittyi tähän lyhyeen KHL-visiittiin ja etteikö näe mitään ristiriitaa ollessaan mj:ssä.

Jos ajatellaan ihan puhtaasti pelillisesti, niin Bucek voisi olla käyttökelpoinen sellaisessa tapauksessa, että Slovakian hyökkäys olisi erittäin heikkolaatuinen. Hän on kuitenkin tämän kauden Slovakian liigan paras maalintekijä runkosarja ja pudotuspelit yhteenlaskettuna sekä playoffsien tämän hetken pistekärki. Mitä olen lukenut, niin Bucek on nyt monipuolisempi pelaaja kuin silloin epäonnistuneella Suomen-visiitillä nuorena miehenä. Taannoin suurimpana kompastuskivenä taisi olla se, että SM-liiga oli liian nopea sarja Bucekille.

Mutta ei tiikeri raidoistaan pääse. Ne muutamat KHL-ottelut ovat siellä historiankirjoissa, eivätkä poistu. Mutulla heitän, että slovakkimedia on vähemmän tykästynyt näiden ex-KHL-pelaajien mj-comebackeista. Itse mj ja maan kiekkoliitto eivät tunnu välittävän järin hirveästi. Se nähtiin jo tässä parin viikon takaisessa KHL-sopassa, jolle laitettiin piste vasta MM-leirityksen alettua. Eli siis ilmoitettiin, että ruplamiehet eivät edusta maajoukkuetta tämän kevään MM-kisoissa.
 
Viimeksi muokattu:

Oles

Jäsen
Suosikkijoukkue
Anaheim Ducks, Leijonat

Slovakia saa MM-kisoihin viisi merkittävää NHL-vahvistusta​


Hyvä hyvä, lisää pelaajia änäristä vaan

Joskin ehkä vähän paksua kutsua Regendaa NHL-vahvistukseksi, kun ei änärissä vakituisesti pelaa. Toki hän on vahvistus maajoukkueelle, mutta ärsytti vaan tuo otsikointi täällä Jatkoajassa.
 

vetoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Slovakia, Bolts
Muutama päivitys:

- Pohjois-Amerikan ykkössarjoissa vakiosti kiekkoilevien slovakkien tilanne pudotuspeleissä to 25.4.:

Puolustajat

Erik Cernak, Tampa Bay | tappiolla 0-2 (4 voittoa)
Martin Fehervary, Washington | tappiolla 0-2 (4 voittoa)
Samuel Knazko, Cleveland (AHL) | ottelusarja alkaa huhti-toukokuun vaihteessa (3 voittoa)
Patrik Koch, Tucson (AHL) | tappiolla 0-1 (2 voittoa)

Hyökkääjät

Martin Chromiak, Ontario (AHL) | johdossa 1-0 (2 voittoa)
Milos Kelemen, Tucson (AHL) | tappiolla 0-1 (2 voittoa)
Marian Studenic, Coachella Valley (AHL) | ottelusarja alkaa huhti-toukokuun vaihteessa (3 voittoa)
Adam Sykora, Hartford (AHL) | ottelusarja 0-0 (2 voittoa)

- Slovakian maajoukkueen GM Miroslav Satan on sanonut, että P-Amerikan pelaajien kanssa on pidetty yhteyttä aikaisemmin ja pudotuspelien ajaksi heidän tilanteensa on rauhoitettu. Uusi kontakti luodaan vasta siinä vaiheessa, kun playoffskevät päättyy seurajoukkueessa. Kaikki viittaa siihen, että kaikki yllä listatut nimet ovat mj:n kaavailuissa. Myös hyökkääjä Milos Kelemen (Tucson, AHL) on mukana laskuissa, vaikka hänen kerrottiin aiemmin keväällä jättävän mahdollisen MM-reissun väliin perhesyiden vuoksi.

- Satanin mukaan Tshekin pääsarjan finaalisarjan joukkueista kiikarissa on 4-5 pelaajaa. Hän ei halunnut mainita tarkempia nimiä. Loppuotteluseriesissä olevat slovakit:

Pardubice: Peter Ceresnak (P), Richard Panik (H), Matej Paulovic (H)
Trinec: Martin Marincin (P), Viliam Cacho (H), Marko Dano (H), Vladimir Dravecky (H), Patrik Hrehorcak (H), Libor Hudacek (H), Milos Roman (H)

Marincin on loukkaantuneena sivussa loppukauden. Dravecky ei enää ole vuosiin pukenut mj-paitaa ylleen. Paulovic ja Hrehorcak eivät lähes varmuudella mahdu mukaan. Cacho ja Roman ovat rajatapauksia. Tämä jättää jäljelle nimet Ceresnak, Panik, Dano ja Hudacek. Tuossa lienee neljä varmaa tapausta ja sitten mainitsemani fifty-sixty -kerholaiset Cacho ja Roman. Heistä Cacho on etulyöntiasemassa puolustavan sentterin erikoismiehenä. Myös Romanilla on keskushyökkääjänä ollessaan kohtalaisen hyvä jarruketjuosaaminen, mutta hän on häärinyt seurajoukkueessaan laiturina.

- Slovakian pääsarja päättyi aiemmin tällä viikolla Nitran lyötyä finaalisarjassa Spisska Nova Vesin puhtaasti voitoin 4-0. Nitra nousi yllätysmestariksi oltuaan runkosarjassa vasta 8:s. Luetteloin teoreettiset mj-kutsun saavat pelaajat jo aiemmassa viestissä, mutta laitetaan se tähän uudestaan kaikessa lyhykäisyydessään:

Spisska Nova Ves: Oleksii Myklukha (H)
Nitra: Frantisek Gajdos (P), Samuel Bucek (H)

Realistisesti ajateltuna vain Gajdos on mitat täyttävä MM-joukkueeseen siinä tapauksessa, että lisävahvistuksia ei enää tule P-Amerikan sarjojen playoffseista.

- Slovakia kohtaa tällä viikolla Tshekin kahdessa lämmittelymittelössä:

pe 26.4. Slovakia - Tshekki, klo 17.30, Trencin
la 27.4. Slovakia - Tshekki, klo 15.00, Bratislava

P-Amerikan dollarimiehiä - puolustaja Simon Nemec (New Jersey) sekä hyökkääjät Martin Pospisil (Calgary), Pavol Regenda (San Diego, AHL), Juraj Slafkovsky (Montreal) ja Tomas Tatar (Seattle) - ei nähdä vielä näissä peleissä. He liittyvät ensi viikon MM-leirille. Nähtäväksi jää, missä määrin NHL- ja AHL-ukot ovat mukana pe 3.5. Puolaa vastaan. Loogisesti ajateltuna jo varmat vahvistukset ovat kaikki tositoimissa viimeistään kenraalissa ti 7.5. USA:ta vastaan.

- Tällä hetkellä Slovakian MM-leiriryhmä on vielä aika vaiheessa. Nimilista tulee kokemaan noin 50 %:n vaihtuvuuden Skoda Cupiin. En vielä tässä kohtaa lähde pyörittelemään tarkemmin, miltä kisajoukkue tulee näyttämään ennen kuin selviää, ketkä tulevat P-Amerikan pudotuspelien 1. kierroksella putoavista ja minkälaiseksi Tshekin finalistien saapujalista muotoutuu. Parhaassa tapauksessa Slovakia saa maan mittapuulla erittäin hyvän nipun jalkeille MM-karkeloihin. Huonossa tapauksessa puolustus jää keskinkertaiseksi. Niin paljon riippuu muutamasta kiekkoilijasta, että panttaan vielä hetken tarkempaa analyysiä MM-joukkueen iskukyvystä.

- Tässä vaiheessa pystyy kuitenkin tekemään johtopäätöksen, että Slovakia pystyy rakentamaan erittäin hyvän 1-yv:n (olettaen, että Hrivik on pelikykyinen): Simon Nemec - Juraj Slafkovsky - Tomas Tatar - Peter Cehlarik - Marek Hrivik. Laitahyökkääjäosasto on myös kunnossa, vaikka se kasattaisiin kokonaan nyt käytettävissä olevista pelinappuloista.

- Mj:n kaikesta myönteisestä kehityssuunnasta huolimatta keskushyökkääjätilanne on kysymysmerkkien sävyttämä. Ensinnäkin, 1-sentteri Hrivik ei välttämättä ehdi kuntoutua loukkaantumisistaan kisoihin. Toiseksi paras eurosena Michal Kristof on eksynyt KHL:ään. Heidän takanaan on runsaasti tyhjää. Slovakia saattaa joutua ratkaisemaan sentteripulman siten, että keskikaistaa operoivat vakiosti laitahyökkääjinä pelaavat. Pospisil on aikoinaan stuntannut C-pelipaikalla, viimeksi Calgaryn farmissa, mutta siitäkin on jo aikaa. Hudacekilla on jonkin verran kokemusta vähemmän tutulta tontilta, mm. Pekingin olympialaisista 2022 (Slovakia otti yllätyspronssia). Mielestäni suurin problematiikka piilee siinä, että keskushyökkääjältä edellytettävää riittävää pelirakentelutaitoa ei välttämättä löydy kummaltakaan. Pystyisikö esim. Pospisil pelaamaan itsensä käytettäväksi keskikaistalle ja jakamaan siitä kiekkoa laitahyökkääjille? Täytyy myöntää, että luotto ei yllä 100 %:iin.

- Kieltämättä tässä ihmetyttää nyt entistäkin enemmän, miksi Dalibor Dvorsky -korttia ei haluttu edes katsoa. On ymmärrettävää, että esim. MM-joukkueen kakkossentterin vastuu olisi luultavasti ollut liikaa, mutta kun Dvorsky jäi kokonaan testaamatta. Dvorsky, 18, on siis Slovakian kiekkoilun lahjakkain keskushyökkääjä, viime kesän 1. kierroksen varaus (#10, St. Louis) ja erinomaisen kauden OHL:ssä tahkonnut. Hänen kautensa päättyi viime viikolla, mutta mitään suoraa kommunikaatiota ei harrastettu mj-johdon suunnalta liittyen leiritykseen.

- Palaan asiaan viimeistään Tshekki-pelien jälkeen uusin päivityksin.

EDIT: Lyöntivirheet pois.
 
Viimeksi muokattu:

red.machine

Jäsen
Suosikkijoukkue
Slovakia
Washingtonin kausi päättyi, joten Fehervary on halutessaan vapaa osallistumaan kisoihin, kunhan Capitals näyttää vihreää valoa. Tampan Cernakin kausi tullee myös päättymään piakkoin. Toki hänen osallistumisensa suhteen ei ehkä voida olla niin optimistisia kuin Fehervaryn.

Tšekin Extraliigan finaalisarja tuli päätökseensä, ja tämän myötä leiriryhmäkin vahvistunee pykälän tai pari. Jos pakistoa mietitään, niin Ceresnak olisi vielä tärkeää saada mukaan. Hänellä jälleen alla vahva kausi Tšekissä; sarjan paras +/- ja lähemmäs 40 pistettä. Toissa kaudellahan Ceresnak valittiin myös koko sarjan sarjan parhaaksi puolustajaksi.
 

vetoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Slovakia, Bolts
Slovakian 4. MM-leiriryhmä (29.4.-5.5. viikko)

Maalivahdit

Samuel Hlavaj, Plzen (CZE)
Stanislav Skorvanek, Dukla Michalovce
Matej Tomek, Litvinov (CZE)

Puolustajat

Patrik Bacik, Banska Bystrica
Martin Bucko, Plzen (CZE)
Frantisek Gajdos, Nitra
Andrej Golian, Slovan Bratislava
Mario Grman, Vitkovice (CZE)
Michal Ivan, Liberec (CZE)
Simon Nemec, New Jersey
Rayen Petrovicky, Dukla Trencin

Hyökkääjät

Peter Cehlarik, Leksand (SWE)
Lukas Cingel, Brno (CZE)
Martin Fasko-Rudas, Liberec (CZE)
Marek Hrivik, Leksand (SWE)
Andrej Kollar, Brno (CZE)
Andrej Kudrna, Litvinov (CZE)
Robert Lantosi, Mlada Boleslav (CZE)
Oliver Okuliar, Mountfield (CZE)
Martin Pospisil, Calgary
Pavol Regenda, San Diego (AHL)
Juraj Slafkovsky, Montreal
Matus Sukel, Litvinov (CZE)
Samuel Takac, Slovan Bratislava
Alex Tamasi, Mountfield (CZE)
Tomas Tatar, Seattle


- Uusina pelaajina leiritykseen tulevat puolustajat Frantisek Gajdos (Nitra) ja Simon Nemec (New Jersey) sekä hyökkääjät Martin Pospisil (Calgary), Pavol Regenda (San Diego, AHL), Juraj Slafkovsky (Montreal) ja Tomas Tatar (Seattle).

- 3. MM-leirin jälkeen ryhmästä tippuivat puolustajat Boris Brincko (Poprad) ja Daniel Gachulinec (Zvolen) sekä hyökkääjät Josef Balaz (Dukla Trencin), Matej Kaslik (Zvolen) ja Servac Petrovsky (Owen Sound, OHL).

- Tshekin Extraliigan finalistit (Trinec löi Pardubicen Game Sevenin 2. jatkoajalla) eivät ole mukana tällä viikolla. Siitä, ketkä mahdollisesti otetaan mukaan MM-kisaporukkaan, ei ole tietoa. Loppuotteluseriesin slovakit:

Pardubice: Peter Ceresnak (P), Richard Panik (H), Matej Paulovic (H)
Trinec: Martin Marincin (P), Viliam Cacho (H), Marko Dano (H), Vladimir Dravecky (H), Patrik Hrehorcak (H), Libor Hudacek (H), Milos Roman (H)

- Pohjois-Amerikan tilanne on sellainen, että puolustajat Martin Fehervary (Washington) ja Patrik Koch (Tucson, AHL) sekä hyökkääjä Milos Kelemen (Tucson, AHL) ovat pudonneet pudotuspeleissä. He siis vapautuvat mj:n käyttöön, mikäli terveystilanne sallii ja halukkuutta on tulla kisoihin. Fehervary olisi ensimmäisten tietojen mukaan tulossa. Tälle saadaan vahvistus varmaan päivän-parin sisällä.

- NHL:ssä ainoastaan puolustaja Erik Cernak (Tampa Bay) ei ole vielä kesälomalla. Tampa Bay on 1-3-tappiolla Florida-ottelusarjassa. Panthersilla on seuraava ottelupallo ma-ti-yönä (29.4.-30.4.).

- Farmin säälipleijareissa jatkoon menivät hyökkääjät Martin Chromiak (Ontario, AHL) ja Adam Sykora (Hartford, AHL). Pudotuspelissä ovat mukana myös puolustaja Samuel Knazko (Cleveland, AHL) ja Marian Studenic (Coachella Valley, AHL). Knazko ja Studenic aloittavat urakkansa 1. kierrokselta. Kaikkien neljän slovakin sarjat eivät olleet tätä kirjoittaessa vielä pyörähtäneet vauhtiin. Avausroundi pelataan paras viidestä -systeemillä. AHL:n 1. kierrokselta ehtisi Skodan Cupiin huonoimmassa tapauksessa siten, että pari ensimmäistä alkulohkon peliä jäisi väliin. Uskoisin Slovakian katsovan ainakin Knazko-kortin loppuun asti.

- Jos Fehervary ja Koch sonnustautuvat slovakkipaitaan toukokuussa (ja Cernak puolestaan ei), rakentaisin MM-pakkiparit seuraavasti:

Koch - Nemec
Fehervary - Ceresnak
Ivan - Grman
Gajdos - Bucho

Vaikka tuossa on Slovakian omalla mitta-asteikolla varsin nimivahva alakerta, se ei vielä ole kovin lähellä teoreettista parasta versiota. 1. ja 2. parien nimet olisivat joka tapauksessa kahdeksan parhaan pakin joukossa - oli kyseessä mikä tahansa kiekkoturnaus. Korvaisin yllä olevat 3. ja 4. duot nimillä Cajkovsky, Cernak, Knazko ja Marincin. Olympialaisiin on vielä vajaat kaksi vuotta aikaa, mutta jos tällä hetkellä pitäisi lähteä rakentamaan viisrinkulapareja, lottorivini olisi Koch - Nemec, Fehervary - Ceresnak, Cajkovsky - Cernak, Knazko - Marincin. 22 kuukautta ehtii koulia esimerkiksi Strbakista NHL:n rajamaastoon kuuluvan luutijan.

Uskoisin, että hahmottelemani pakkiparit tämän vuoden MM-kisoihin ovat aika lähellä totuutta. Koch - Nemec pelitti erinomaisesti vuosi sitten, Fehervary - Ceresnak puolestaan vuonna 2022. Nemec ja Fehervary tahkoavat sen vajaat 25 minuuttia. Koch ja Ceresnak vajaat 20 min. Ivan - Grman vajaat 15 min ja Gajdos - Bucho -kaksikolle jää karkeasti 10 min.

- Slovakialla on ohjelmassa vielä kaksi lämmittelymittelöä ennen MM-kisoja:

pe 3.5. Slovakia - Puola, klo 19.00, Zilina
ti 7.5. Slovakia - USA, klo 19.00, Bratislava
 
Viimeksi muokattu:

Oles

Jäsen
Suosikkijoukkue
Anaheim Ducks, Leijonat
Nyt kun Cernak vapautui on Slovakialla mahdollisuus laittaa kasaan miltei paras mahdollinen maajoukkuekokoonpano. Fehervary on alustavien huhujen mukaan tulossa ja toivottavasti myös Cernak haluaa lähteä ja saa luvan.
 

vetoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Slovakia, Bolts
Nyt kun Cernak vapautui on Slovakialla mahdollisuus laittaa kasaan miltei paras mahdollinen maajoukkuekokoonpano. Fehervary on alustavien huhujen mukaan tulossa ja toivottavasti myös Cernak haluaa lähteä ja saa luvan.
Cernakin seurajoukkuekausi tuli tosiaan päätökseen viime yönä. Tampa Bayn otteita on tullut seurattua melko tarkkaan viime vuodet. Pelityyli, jolla Cernak pelaa, on hyvin kuluttavasta päästä. Valitettavasti kun hän allekirjoitti 8-vuotisen jatkosopimuksen täksi kaudeksi, ensimmäisenä ajatuksena oli, miten monta kautta niistä jää joko kokonaan pelaamatta tai menevät hyvin rikkonaisiksi. Toki kokemuksen karttuessa Cernak löytää myös sellaisia vähemmän oleellisia pelin yksityiskohtia, joita välttämällä kilometrit tulevat hitaammin täyteen.

Cernak on kärsinyt koko uransa pikkuvammoista ja tuskin siellä on ollut kovin pitkiä jaksoja, jolloin paikat ovat olleet täysin kunnossa. Päättyneessä Florida-ottelusarjassa meno vaikutti kuitenkin aika hyvältä ja mitään näkyvämpiä hidastavia tekijöitä ei silmämääräisesti erottunut. Eli MM-kisareissu voisi tulla kyseeseen. vaikka olen pitkin kevättä suhtautunut siihen varauksellisesti. Cernak on sanonut, että mj:n edustaminen kiinnostaa aina, mikäli seurajoukkuevelvoitteet ja terveystilanne mahdollistavat sen.

Eilen tuli kirjoiteltua Slovakian absoluuttisesti parhaasta puolustuskalustosta ja miltä se näyttäisi. Oletetaan, että kaikki nyt saatavilla olevat nimet, joiden seurajoukkuekausi on ohi, tulevat. Kahdeksasta parhaasta pakista olisivat mukana (abc): Ceresnak, Cernak, Fehervary, Koch ja Nemec. Parhaaseen TOP8:iin kuuluvista eivät olisi mukana (abc): Cajkovsky, Knazko ja Marincin. MM-kisoissa TOP8:iin tulevat Gajdos, Grman ja Ivan. On tuossa tasollisesti jonkin verran eroa, mutta ei hirveästi.

Parhaasta mahdollisesta hyökkäyksestä uupuvat ainakin Kristof, Ruzicka ja Studenic. Hrivik tuskin ehtii 100-pelikuntoon, vaikka päättäisi pelata MM-kisoissa. KHL-maalivahdit Huska ja Rybar ovat tällä hetkellä Slovakian kaksi parasta veräjänvartijaa, mutta heidän läsnäolo tai puuttuminen ei vaikuttaisi kokonaisuuteen kovinkaan merkittävästi. Slovakian MM-joukkue on laadukas maan omilla standardeilla, mutta ei aivan parhaat vs. parhaat -turnauksen muodossa.

Valittavista Tshekin Extraliigan finalisteista saadaan luultavasti tänään joitain tietoja - jos ei nimiä niin ainakin päivitys tilanteeseen - Slovakian leirityksen jatkuessa Zilinassa. Myös Pohjois-Amerikan kuvioihin saattaa olla luvassa ajankohtaista tietoa. Mediaa Zilinan-leirin alku kiinnostaa, sillä NHL-vahvistukset liittyvät mj:n vahvuuteen tänään.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös