mitä mieltä Norrenan tempauksesta?

  • 4 725
  • 50

martin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
mitä mieltä olette, minusta kiekon heittäminen kohti vastustajaa on todella raukkamaista. Myönnän kyllä että siinä ei tapahtunut mitään vahinkoa mutta eihän Coten potkustakaan aiheutunut muuta kuin viiden ottelun pelikielto tekijälle. Mielestäni kiekon heitosta pitäisi tulla useamman ottelun pelikielto koska se on tekona niin kaukana reilusta urheiluhengestä ja sitäpaitsi jääkiekossa ei normaalioloissa heitetä kädellä mitään joten kiekon heittäminen ei todellakaan voi olla vahinko.
Ennakkotapausta tuskin on koska en ole kuullut edes Ruutun veljesten tai Valtosenkaan sotkeentuneen näin ala-arvoiseen tekoon.
Se nyt on varma että sm-liiga ei tee asialle mitään sillä olisihan useammman ottelun pelikiellossa Norrenalle se pelko että yksi iso halli tippuisi finaaleista. Ja sitäpaitsi Jortikka saattaisi suuttua ja alkaa huutamaan mitä sm-liiga varoo viimeiseen saakka
 

jpp

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, ManU
En ehtinyt katsoa ottelua. Mitä tarkalleen ottaen tapahtui? Minkälaisessa tilanteessa Norrena kiekon heitti?
 

Rebel

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK Helsinki
Kommentoin tästä jo Kärpät-Tps aiheen alla

Tuomio oli mielestäni täysin oikea, Salminen näki varmasti, että Norrena otti kiekon räpyläänsä, joten Salmisen Norrenan patjoihin lyönti oli täysin tarpeetonta. 2 minuuttia oikea rangaistus.

Mikkola teki vain pakille kuuluvia hommia, eli siirsi Salmisen pois huitomasta maalivahtia. Ei jäähyä on oikea tuomio.

Norrenalla kärähti aiheesta, vaikkakin olisin odottanut jotain enemmän Norrenan tyylistä, esim. huitaisu Salmisen suuntaan, kuten tv:stä kuuli, Järvelän selitys turkulaisille oli: "Heitti kiekolla suoraan naamaan". Henkilökohtainen 10minuuttia oikea ratkaisu.

Selkeää oli, että Raksilassa olleet varmasti tuntevat asiat jotenkin toisin, mutta tv:stä kymmenen kertaa nähtynä tuomiot menivät mielestäni oikein.
 

Cube

Jäsen
Etkö juuri sinä, martin, vedonut ennen ottelusarjan alkua tepsifaneihin "puhtaiden" semifinaalien puolesta?? Nyt olet heti itkemäsä ties minkä salaliittoteorian puolesta. Tuomiot menivät ihan oikein, älä ole huono häviäjä! Sitäpaitsi kyllä Tepsi jatkoon menisi, vaikka pitäisi Niittymäki maaliin heittääkin.
 

Noose

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chargers, HPK, Oakland A's, Tampere Saints
Tuomareiden järjetön ratkaisu. imo

Olihan se Norrenan heitto törkeä. Sen pitäisikin johtaa jonkinlaisiin jatkotoimiin, mutta sattuneesta syystä (mieti sitä syytä hiljaa itseksesi) mitään ei tule tapahtumaan. Seikka on saletti.

Se jäi päällimmäisenä mieleen, miten tuomarit sai säädettyä Kärpät alivoimalle tuosta tilanteesta? Lienenkö sitten vain niin yksisilmäinen, mutta mielestäni Kärppäpelaaja löi vain Norrenaa malluille. Sen jälkeen tuli Tepsi pakilta vasen suora päin näkimiä, jonka jälkeen tuli kiekosta visiiriin. Miten ihmeessä tästä tilanteesta voi jäädä Kärpät alivoimalle? Theref, kerrohan ;)

Tämä mielestäni järjetön ratkaisu ratkaisi koko pelin, koska tällä ylivoimalla Tepsihän teki voittomaalinsa. Olihan siinä Kärpillä paikkansa, mutta kun ei mene niin ei mene.
 

martin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Viestin lähettänyt käyttäjä Cube
Etkö juuri sinä, martin, vedonut ennen ottelusarjan alkua tepsifaneihin "puhtaiden" semifinaalien puolesta?? Nyt olet heti itkemäsä ties minkä salaliittoteorian puolesta. Tuomiot menivät ihan oikein, älä ole huono häviäjä! Sitäpaitsi kyllä Tepsi jatkoon menisi, vaikka pitäisi Niittymäki maaliin heittääkin.

Vetosin enkä ole hyökkäämässäkään tällä tps-faneja vastaan mutta teko oli niin ihmeellinen ja ei takuulla kuulu mihinkään reilun pelin sääntöihin joten halusin kuulla mielipiteitä.
Sitäpaitsi jos oikeus tapahtuu ja Norrena on vähintään muutaman ottelun sivussa niin en usko sen ratkaisevan mitään sillä arvostan Niittymäen taitoja kovasti. Pelituntuma on tietenkin hakusassa hänellä mutta eipä Kärpät ole liikaa vielä päässet työllistämäänkään TPS:n maalivahtia.
 

Mr Referee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Käsittämätöntä

Olen Noosen kanssa samaa mieltä tapahtuneesta. Jos Salmisen tuomio oli tuomareiden mielestä pelin hengen mukainen, olisi Mikkolakin kuulunut passittaa jäähyaitioon. Tähän päälle vielä Norrenan kaikin puolin törkeä tempaus, niin saimme yhtälön 1+1=0 ja Kärpät saivat kärsiä.
 

Taklaaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Miten eroaa tuomarien näkökanta tässä tilanteessa verrattuna paljon puhuttuun Hifk-Ilves matsissa tapahtuneeseen tilanteeseen?
Ihmetyttääkin vain se,että miksi tässä tilanteessa piti tuomita kärppä pelaajalle jäähy PALJON pienemmästä virheestä?
Vai onko se niin,että annetaan jäähy koska se varmasti teki jotain,eihän muuten olisi Norrena hermostunut.Ja jos TPS pelaaja hermostuu niin pakkohan silloin on rike tapahtua.
Tilanne olisi mennytkin oikein jos Kärppä pelaaja ei olisi saanut jäähyä taikka molemmille saman arvoinen rangaistus.
Nyt ei vain mennyt taaskaan minun oikeus tajuni ymmärrettäväksi tämä ratkaisu.
 

patapaita

Jäsen
Suosikkijoukkue
ÄSSÄT(kultaa&kunniaa TEPSILLE)
hellanlettas!

joopajoo....
noi tuomiot tossa pelissä meni kyllä aivan oikein,paitsi en tiä siitä kympistä....
meinaa,mun mielestä aina ku lyö/ajaa maalivahtia,pitää tul kakkonen tai 2+2 tai jotakin,ja se,mitä mikkola teki,tai,eihän se edes tehny muuta,kuin sen mitä pelaajat aina tekee,ku joku menee hakkaa joukkueen molkea,eli heitti jätkän(salminenko se oli vai..)reilusti ja oikeutetusti pois!mutta slminen sen kaikkein törkeimmän tempun tossa tilanteessa teki!
ku norrena heitti sen kiekon,ei se nyt niin kovin paha ollu!
eihä siin ollu mitää!!!kait sitä vähemmästäki menee hermot,ku joku tulee hakkaa,vaik selvästi huomaa et on sulkenu kiekon!
 

M@rko77

Jäsen
Suosikkijoukkue
LFC, FC Lahti ja Pelicans
Tuliko

kiekko edes kovaa Kärppäläistä kohti? Sattuiko se yhtä paljoa kuin toi mailalla sörkkiminen? Mene ja tiedä.
 

ahk

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Onko joku sitä mieltä

Että kiekon heittäminen on pahempaa kuin mailalla lyöminen?
Jos nimittäin Norrena olisi huitaissut mailalla, vaikka kovempaakin, Salmista niin kukaan ei olisi hänelle pelikieltoa vaatimassa. Kahden minuutin rangaistus olisi ehkä olut paikallaan.

Teko oli varsin erikoinen, mutta olen sitä mieltä että pahempaakin on kyllä nähty. Ei aiheuttane jälkiseuraamuksia. Kaikki salaliittoteoriat kannattaa toki ottaa nyt esille (vielä kun se on mahdollista, sarjahan katkeaa tiistaina)
 

JanJ

Jäsen
Minun mielipide: Katselin tilannetta nauhalta, Salminen on aika aktiivinen siinä maalinedustalla ja ansaitsi jäähyn. Sen sijaan Mikkola ei juuri mitään tehnyt, vain töni.
Norrenan temppu oli erikoinen. Nyt hän onnekseen vain vippasi kiekon löysästi räpylästä kohti Salmista. Tuskin sattui edes. Kovempi heitto olisi varmaan tuonut suihkukomennuksen.
Eli mielestäni aivan oikeat tuomiot.
 

patapaita

Jäsen
Suosikkijoukkue
ÄSSÄT(kultaa&kunniaa TEPSILLE)
Muutan edellisen mielipiteeni:
Salminen huitas vahtia josta yleensä aiheutuu enintään alotus keskialueelle.Jäähy olisi muuten oikeutettu mutta Mikkolan töniminen ja hanskalla naamaa hierominen on yhtälailla väärä ja provosoiva teko, Norrenan teko oli sitten typerä ja lapsellinen, henkilökohtanen kymppi oli vähintään oikeutettu.Mitäpä jos vihellyksen jälkeen heittäs kevyen rannarin patjoihin, selviäiskö kympillä?
No toivottavasti Norrena jatkaa kuumana käymistään vaikkei se nyt hirveesti tuntunu negatiivisesti peliin vaikuttavankaan.Mielelläni näkisin Norrenan jäässä tuskissaan kun kiakko tuli kivekseen.
 

Roy

Jäsen
Jokaisella tietenkin oikeus omaan mielipiteeseensä.
"mutta slminen sen kaikkein törkeimmän tempun tossa tilanteessa teki!"

Oliko todellakin näin? Mielestäni Salmisen kopautus ei todellakaan ollut hengen mukainen jäähy. Näitä koputtelujahan tulee joka pelissä, joka erässä. Uskomatonta, että oikean ja vasemman suoran antanut Mikkola jäi jäähyittä ja kiekkon naamaan nakannut Norrena sai henkilökohtaisen käytösrangaistuksen. Jos kypärässä ei olisi ollut visiiriä, siinä olisi voinut vaikka nenukki Kimeltä auveta. Oli miten oli...
Eli siis vähiten törkeyksiä tehnyt pelaaja sai rangaistuksen ja TPS tilanteesta ylivoimalle ja kiekko reppuun. Ilta oli ohi.

TPS on mestari..me lähemmä iskeen Ipan kans sitte yhteen pronssista! Sen voittaminen olisikin mannaa :) Ei se 4. sijakaan huono ole. Se on nimittäin loistava.
Vielä ei kuitenkaan siihen tyydytä. Työ jatkuu!

Kärppäfani voittaa aina.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Päädystä ulos...

Vaikka kiekko ei tehnyt pahaa jälkeä niin kuitenkin se heitettiin kohti kasvoja, 5 + 20 min pelirangaistus käytöksestä, lapsellista touhua. Toisaalta ihmettelen miksi Mikkola ei saanut rangaistusta ??
 

JeeJee

Jäsen
Tässähän on loistava ennakkotapaus

Eli kaikki juniorivalmentajat, jotka ottelua katsoivat, tässä vinkki teille. Käskekää joukkueenne maalivahtien nakella mahdollisimman paljon kiekkoja vastustajien naamaan (tosin junnuilla ristikot, joten vaikutus ei ole yhtä tehokas). Tämähän on kai tästä lähtien siinä määrin sallittua, että siitä voi päästä korkeintaan ylivoimalle!

Mitä järkeä on yleensäkin MAALIVAHDIN kymmenen minuutin käytösrangaistuksessa? Siitä ei koidu joukkueelle mitään haittaa, kun joku kenttäpelaaja sen käy kärsimässä..

Vaikka tilannetta kuinka päin pyörittelin videoilta pelin jälkeen, en vieläkään voi mitenkään käsittää, miten Kärpät joutui tuon episodin jälkeen jatkamaan alivoimalla! Oikea ratkaisu olisi mielestäni ollut Norrenalle pieni käytösrangaistus ja jatkaminen neljällä neljää vastaan. No nyt ottelun käännekohta tapahtui tuosta ylivoimasta tulleesta maalista, joten paska maku jäi ottelusta suuhun. Kaiken kaikkiaan TPS ei muutenkaan mitenkään vakuuttanut, ja olen vahvasti sitä mieltä, että kultajuhlia vietetään tänä vuonna Jäähovissa.

Katkerasta ottelusta huolimatta ei voi kuin nostaa hattua omille junnuille. Lootassa on jätkiä, joilla on muutaman ottelun kokemus Miesten peleistä, ja pelaajat varmasti kasvavat korkoa tulevaisuutta varten näissä peleissä. Edelleen poissa oli Palsola, Haapakoski ja Aho joista etenkin kahden ensimmäisen poissaolo ei voi olla näkymättä kapeassa materiaalissa. Mikäli porukka on tiistaina kokonaan kasassa TPS joutuu vielä tekemään täyden työn sarjan katkaisemisessa.


Ja näin Heikkilä asiasta Kalevassa:

”TPS:n olisi pitänyt saada enemmän kaksiminuuttisia siitä kuin meidän. Ne miehet, ketkä siinä nyrkkeili. Stevie Wonderkin näki tilanteen tuomareita paremmin”, Heikkilä sanaili.Heikkilä kävi kommentoimassa asiaa ennen kolmannen erän alkua myös erotuomaritarkkailija Pertti Juholalle. Heikkilä myönsi kuitenkin, että asian vatvominen ei auta enää.
 
Viimeksi muokattu:

Kyyberi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit,Preds,Jordin Tootoo,M.O.P.A.K.
Erikoinen tuomio...

Katselin peliä telkkarista, ja oli kyllä TODELLA erikoinen tuomio!!

Täällä osa vähättelee kiekon heittämistä naamaan??? Perusteluina, että "ei siinä mitään sattunut, enintään vähän kolhaisi". Mikäs peruste toi on? Onko laitataklaus sallittua, jos kohde ei satuta itseään? Korkea maila sallittua, jos se vaan "kolahtaa"?

Ja kun Kärppäläinen hieman huitaisi Norrenaa, niin peliä ei oltu vihelletty poikki. Ja huitaisu tuli suoraan patjoihin, tuskin Norrenaa siinä sattui. Eikö sekin rike pitäisi "unohtaa, kun mitään ei sattunut"?

Huitaisun jälkeen Tepsin puolustaja "töni" Kärppäläisen aika kovin ottein, missä tahansa liigapelissä siitä olisi takuuvarmasti saanut molemmat 2min. Ei missään nimessä Kärppäpelaaja, joka pelasi tilanteen vihellykseen asti (tosin huitomalla).

Ja eikös sen 10min rangaistuksen pohjimmainen idea ole pistää pelaaja pois pelistä vähäksi aikaa miettimään syntyjä syviä? Onko siis MITÄÄN järkeä antaa sitä maalivahdille? Herätys...

Millainen haloo nousisi, jos aikoinaan Gagnon olisi vihellyksen jälkeen poiminut kiekon, luistellut vastustajan lähelle ja heittänyt sen vastustajan naamaan? Varmaan vieläkin sitä puitaisiin täällä...

Ja kiekon heittäminen naamaan ei ole ihan vaaratonta, nyt se sattui vain osumaan siihen visiiriin. Kiekko ei ole maailman pehmeimmistä aineista valmistettu, ja osuessaan nenään tai huuleen heitettynä tekee kyllä kipeää. Entä jos se olisi osunut suoraan huuleen, niin että olisi tullut hieman verta (epätodennäköistä, mutta mahdollista)? Pelkkä kymppi molarille?

En jaksa ymmärtää, että kenenkään (paitsi turkulaisten) mielestä tuomiot menivät oikein, kun kärpät joutuivat alivoimalle!!!

Ja kuvitellaan, että Kärppäpelaaja ei olisikaan huitaissut Norrenaa, ja silti Tepsin pakki olisi samalla tavalla rusikoinut hänet pois maalin läheisyydestä vihellyksen jälkeen. Olisiko silloin tullut jäähyä? Jos olisi, niin miksei sitä tullut? Ilmeisesti tietynlainen "kostaminen" on siis sallittua, jopa suotavaa?

Se vain ihmetyttää, että jos tempun olisi tehnyt joku "pahamaineinen" pelaaja, niin armoton haloo olisi syntynyt. Esim. Nielikäinen olisi heitellyt kiekolla Helmistä. Sen ymmärrän vielä, että vähän tönitään ja tuupitaan, mutta että aletaan hermostuessa heittelemään esineillä... Kas kun ei Norrena viskannut luistimella! ;)
 

bisnesman

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Re: Erikoinen tuomio...

Kaksipiippuinen juttu.
Toisaalta tommoiset ronkkimiset ovat turhia, ja maalivahtihan perinteisesti on koskematon.
Toisaalta kovemmatkin otteet on sallittu näin ratkaisupelien aikana, eli tuomio oli vähintäänkin kyseenalainen.

Itse olisin antanut tilanteessa Salmiselle 2min huitomisesta ja Norrenalle 2 min pieni käytösrangaistus.
Tuo maalivahdin kymppi on aika turha, koska siitä kärsii vain ja ainoastaan se pelaaja joka joutuu sen istumaan.
 

Vekman

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Philadelphia Flyers
Kiekkokulttuuri

Mielestani kiekkokulttuuriin kuuluu, etta maalivahdit ovat melko rauhoitettu laji, ja jos heita kaydaan torkkimassa ja sorkkimassa, tuomarien kynnys antaa jaahyja maalivahtiaan puolustaville pelaajille on hieman korkeampi. Tama on varmasti jarkevaa, koska monille joukkueille maalivahti on tarkein yksittainen pelaaja.

Kieltamatta jarkevinta olisi ollut antaa Norrelle pieni kaytosrangaistus, niin eivat olisi Karpat jaaneet alivoimalle, nyt tuomio oli hieman erikoinen ja viela vahan huonoon aikaan. Peli/ottelukielto olisi kuitenkin ollut hieman kohtuutonta.

Muksu kirjoitteli Karppien sivuilla taas Tepsin "suotuisista olosuhteista" muita joukkueita vastaan, lahinna nuo jutut hymyilyttavat. Kahdessa Karppa ottelussa on jo kellotettu ihan kohtuullisesti jaahyja, vaikkei joukkue ainakaan minun mielestani kovin sikamaisesti pelaa. Ja miksi pelaisi, kun pystyy otteluita voittamaan taidollakin. Norrenalla keitti yli, tuomarit olisivat voineet antaa kakkosen, mutta se siita.

Toivon etta Karpat saavat parhaan mahdollisen joukkueen tiistaina Turkuun, ja etta yksi valipaiva myos antaa uusia voimia.

Tsemppia kaikille Karppakannattajille, kuin myos joukkueelle!
 
Viimeksi muokattu:

pokki

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Minnesota Wild, Manchester United
M@rko 77.......

Niin, että sun mielestä jäähyjä pitäisi antaa sillä perusteella miten paljon joku rike sattuu??? Tuliko kiekko kovaa pelaajaa naamaan?? Eiköhän se ole se ja sama tuleeko se kovaa vai hiljaa, temppuhan on jokatapauksessa törkeä. Kovin usein ei pelaajat ala toisiaan kiekolla naamaan heittelemään! Ja kertoisitko viisaampana mulle, että miten se onnistuu, että rikkeen "pahuus" arvioidaan sen mukaan kuinka paljon se sattui? Jos tuomari pystyy jotenkin kaivautumaan rikotun pelaajan pääkoppaan ja saamaan selville kuinka paljon sattui, niin.....käännetäänkö keskustelu vaikkapa meedioihin?

Jos yhtään olet seurannut jääkiekkoa, niin on varma, että sinun näkökantasi oli hiukan pielessä. Mailapeli on mailapeliä ja sitä on joka vuosi yritetty kitkeä kaukalosta siinä kuitenkaan onnistumatta, mutta kyllähän Norrenan kiekolla naamaan heitto oli sieltä törkeimmästä päästä. Silti mielestäni tuomiot menivät oikein, siellä pelataan Pleijarikiekkoo eikä ole mitään järkeä pitää niin tiukkaa linjaa kun runkosarjassa. Annetaan poikien pelata, vaikka siellä välillä hermokimput vähän kuumeneekin!

Loppuun voisin todeta, että kiekko naamassa sattuu omalla kokemuksella varmasti enemmän, kun maila varusteiden seassa!
 
Viimeksi muokattu:

Barnhill

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
vertailun vuoksi

Ahonenhan lensi runkosarjassa ulos vastaavassa tilanteessa. Vastaavassa sikäli, että puolusti "koskemattomuuttaan", joka tässä viestisarjassa on maalivahtien osalta katsottu lieventäväksi asianhaarakasi Norrenan suhteen. Ahosen tilanteessa Jypin pelaaja ajoi vihellyksen jälkeen Ahoseen kiinni ja otti kädellään Ahosen mailakäden puolelta kiinni. Videokuvan mukaan Ahonen riuhtaisi itsensä irti mailakädellään ja tuomio oli keihästys ja Ahonen lensi ulos.

Pidin sitä itse silloin rankkana tuomiona ja en Norrenaakaan kiekon heitosta ulos ajaisi, mutta olisi se jonkun linjan mukaista ollut, että Tepsikin tästä Norrenan heitosta edes kakkosen olisi saannut.
 

w00kie

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Ässät
Re: Tuomiot

Viestin lähettänyt käyttäjä Hepitus
Salminen 2 min.
Mikkola 2 min.
Norrena 10 min.

Ja aloitus keskialueelle...

Joo, odottelin itse kyllä tuosta tilanteesta jopa Kärppä ylivoimaa, mutta aika yllättävää sinänsä, että tilanne kääntyi täysin päälaelleen...

No, tottahan sekin on, että pakkien tehtävä on myös pitää ne vastustajan pelaajat poissa kassarin kimpusta ja sitähän se Mikkolakin siinä teki. Tosin onhan näistä aiemmin yleensä annettu näitä salomonintuomioita eli molemmat osapuolet istumaan...
 

Jet-Ace

Jäsen
Tuomiot olisivat voineet mielestäni olla (tosin lupasin itselleni, että tuohon turhaan keskusteluun en ota osaa):

Salminen 2 min
Norrena 2+10 min
Mikkola -

Mikkola ei tehnyt tilanteessa mitään muuta kuin normaalia pakin työtä.
Salminen löi, kun kiekko oli jo suljettu ja peli vihelletty poikki.
Norrena heitti typerästi kiekkoa.

Kukaan ei loukkaantunut, tämä koko keskustelu niin kuin erotuomarien ratkaisujen repostelu on turhaa ja saisi tämänkin ratkaisun osalta loppua nyt. Yleisestikin ainainen erotuomarien ratkaisujen vääntely jälkikäteen on turhaa ja typerää. Meidän katsojien tulisi keskittyä pelin arviointiin.

Mitä tulee "pelin ratkeamiseen" näihin tuomioihin, niin turhaa spekulointia. Jos joku ratkaisu olisi erilainen, niin ottelun käsikirjoituskin muuttuisi niin, että me emme voi jälkikäteen olettaa otteluiden tapahtumien kulkevan niin kuin ne ovat kulkeneet jonkin ratkaisun jälkeen.

Näissä keskusteluissa kaipaisi keskittymistä itse peleihin. Nyt saa lukea näitä ainaisia erotuomarien arvosteluja pelien tapahtumien sijasta. Tai jos joku valmentaja on jossain jotain sanonut, niin sekin tuntuu olevan isompi uutinen kuin ottelu sinänsä.

Mitä, jos näissä keskusteluissa keskityttäisiin olennaisiin asioihin?

Mielestäni näistä katsojien ja valmentajien itkuvirsistä on jauhettu jo enemmän kuin tarpeeksi.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös