Missä vika?

  • 11 001
  • 86

Ole Fart

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Onko Virmanen antanut kenkää valmennusjohdolle ja palkannut tilalle Salattujen elämien käsikirjoitustiimin? Muuten ei voi ymmärtää Jokerien viimeaikaisia ‘pelejä’, joissa illasta toiseen esiintyvät tutunnäköiset naamat ilman että katsoja pystyy tajuamaan, mikä noiden laatikossa haahuilevien tyyppien tarkoitus oikein on.

Tuloksissa sinällään ei ole mitään kummallista, mutta se kummastuttaa miten 20 huippuunsa trimmattua urheilijaa voi viettää tuntikausia noin pienessä laatikossa saamatta sitä pientä lätkää sinne häkkiin, edes vahingossa. Jääkiekko on kuitenkin peli jossa maaleja syntyy ja usein kummallisilla tavoilla. Muistan kun Venäjän mestaruusarjan ratkaisuottelussa muutaman vuoden takaa joukkue oli maalin tappiolla aivan lopussa. Puolustaja sai kiekon oman maalin takana, vilkaisi taululle ja totesi, ettei ehdi enää hyökkäämään. Niinpä silmät kiinni ja lämäri oman maalin vierestä toiseen päätyyn. Maaliinhan se meni jollain ihme pompulla.

Olisiko tämä taktinen kuvio jäänyt vielä jokerivalmennukselta käyttämättä?

Ei Jokerit silti ainoa ole, ylivoimainen mestarisuosikki TPS ja kovakuntoinen Lukko onnistuivat tahkoamaan tuplanollapelin. Hyvin on tämä puolustaminen sisäistetty SM-liigassa. Lyön vaikka vetoa, että kun hyökkääjä saa kiekon lapaan tyhjän maalin edessä ja tuhrii sen ohi, niin viimeinen ajatus on, ennen kuin puolustaja rysähtää niskaan ja sammuttaa valot: ‘Sainpa pidettyä oman maalin puhtaana. Nyt on koutsi tyytyväinen.’

En millään usko että Jokereiden pulmat ovat kiinni pelkästään maalintekijöiden puutteesta. Minun mielestäni Turunen, Latvala ja Vertalakin olivat jonkinmoisia tehomiehiä ennen Jokereihin siirtymistään. Jokereissa tehot ovat hävinneet, eikä esimerkiksi Pesonen ole niitä koskaan saanut irti. Drouininkin piti tietojen mukaan olla aika hurja pyssy. Miksei se ammu?

Kun en osaa muuten selittää tätä paralysis hartwaliensis-syndroomaa niin täytyy tarjota se ainoa selitys mikä tuntuu edes vähän järkevältä: Jokerivalmennus on joulun jälkeen päättänyt antaa pitkät runkosarjalle ja satsannut kaiken pleijareihin. Mielenkiintoista on että myös TPS, Kärpät ja Ilves ovat takerrelleet viime aikoina, mutta HIFK porskuttaa. Kenen kunnonajoitus osuu kohdalleen?

Niin, ja siis maalinteko on kielletty etteivät vastustajat osaa varoa.
 

peluri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Eilinen voitto Saipasta ei varmaankaan ole suuri voitto, mutta uskon että sillä on iso merkitys jatkoa ajatellen. Tappioputki poikki, ja voitto paikkakunnalla jossa tappioita on usein tullut.
Maalinteko on hämmästyttävän vaikeata tällä hetkellä, eilen sentään tilastojen valossa Saipan maalivahdilla oli suht runsaasti torjuntoja. Kotipeleissä olen ihmetellyt laukausten vähäisyyttä. Kaikki karttaa vastuuta, ja siirtelee kiekkoa loputtomiin kunnes se menetetään kulmassa. Vain Metron kenttä pääsee edes kunnon maalintekotilanteisiin!
Viime aikoina ylivoima on ollut surkeata, se on saatava kuntoon ennen play off-pelejä. Pakit eivät ole Hifkin pakkien veroisia viivalla, pitäisikö kokeilla jotain hyökkääjä viivalle? Jotain uutta pitäisi kokeilla, erikoistilanteet ovat pudotuspeleissä erittäin tärkeässä roolissa.
Maalivahtien peluutukseen en myöskään ole tyytyväinen. Häkkisellä oli muutama hieman heikompi peli, mutta en usko että Helanen on se voittava maalivahti johon nyt kannattaisi luottaa kun tärkeät pelit lähestyvät. Joka pelissä menee joku helppo, tai sitten tuurilla maali pelastuu. Tyyli joko on hapuileva, tai ainakin näyttää siltä. Häkkinen kehiin loppupeleihin.
 

werty

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Viestin lähetti peluri

Viime aikoina ylivoima on ollut surkeata, se on saatava kuntoon ennen play off-pelejä. Pakit eivät ole Hifkin pakkien veroisia viivalla, pitäisikö kokeilla jotain hyökkääjä viivalle? Jotain uutta pitäisi kokeilla, erikoistilanteet ovat pudotuspeleissä erittäin tärkeässä roolissa.
Drouinia pitäisi mielestäni kyllä kokeilla viiva miehen paikalla ylivoimassa. Miehellähän on kuulemma kauhea pyssy, kunhan hän vain viittii käyttää sitä.
Viestin lähetti peluri

Maalivahtien peluutukseen en myöskään ole tyytyväinen. Häkkisellä oli muutama hieman heikompi peli, mutta en usko että Helanen on se voittava maalivahti johon nyt kannattaisi luottaa kun tärkeät pelit lähestyvät. Joka pelissä menee joku helppo, tai sitten tuurilla maali pelastuu. Tyyli joko on hapuileva, tai ainakin näyttää siltä. Häkkinen kehiin loppupeleihin.
En nytten enää sanoisi niitä Helasen torjunta tuuri torjunnoiksi. Mies on torjunnut niin monta vuotta samalla tavalla, että ei se voi enää tuuri olla. Ja vaikka olisi, niin hyvä maalivahtihan tarvitsee myös tuuria.
 

Jokeriarska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Jos jostain kiven takaa (?) Häkkinen onnistuisi löytämään sen saman vireen mikä oli syksyllä, sillä minun silmissä Häkä olisi kuitenkin edelleen se , joka voisi Jokerit viedä vielä pitkälle. Näytöt syksyltä ovat kuitenkin kovat.

Mutta pakko myöntää, että Helaselle se tällä hetkellä kuuluu, vaikka omintakeisella tyylillä edelleenkin vetää. Sen verran murheellisesti on Häkkisen pelit viime aikoina menneet. Ja niin taitaa Hössö aloittaakin playoffsit ykkösveskarina, ellei Häkkiselle sitten anneta ensi viikon molempia pelejä Pelicansia ja Ilvestä vastaan, mikä on kyllä hyvin mahdollista.

Hössön peli ei ole kaunista, mutta on se vaan pirun tehokasta. Torjuntaprosenteissa liigan eliittiä, ei niihin huono veskari pysty.
 

PeteX

Jäsen
Suosikkijoukkue
Töölön Vesa/Jokerit, Leeds Utd, Only Oranje
Ongelma Häkän pelissä on, että se ei ole vain huonontunut vaan se on lähes totaalisesti kadoksissa. Miksi? Kaveri pelasi todella paljon ja jatkuvasti hyvällä torjuntaprosentilla. Liika peluutus ja siitä johtuva jonkin sortin henkinen väsymys/romahdus tulevat ensiksi mieleen. Pleijareihin on niin vähän aikaa, että Häkän peluuttaminen nyt olisi liian kova riski. Miten sitten Helanen jaksaa fyysisesti ja henkisesti kovat pleijarit? Pelejä hänellä on kuitenkin ollut luvattoman vähän tällä kaudella. Häkkistä olisi ehkä pitänyt säästää ja peluuttaa vähemmän aiemmin.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Häkkinen piti Jokereita pystyssä joulukuun. Esimerkiksi 16.12. HPK-Jokerit 0-1, Häkkinen 37 torjuntaa. Tai 11.12. Blues-Jokerit 1-2, Häkkinen 36 torjuntaa. Tai 14.12. Jokerit-HIFK 2-2, Häkkinen 35 torjuntaa. Joulukuussa ja marraskuussa Häkkinen pelasi ja tsemppasi tapellen siinä sivussa pelipaikasta Hodsonia vastaan. Helanenhan lähetettiin Kaaneihin.

Jälkikäteen on helppo sanoa, että uuden maalivahdin scouttaus ja peluuttaminen meni pieleen. Hodson oli täysi huti 1-maalivahdiksi ja oli osaltaan - mutta toki ilman omaa syytään - sotkemassa maalivahtipakkaa. Itse odotin ja luotin siihen, että Hodson olisi ollut vahvistus, mutta sitähän hän ei missään nimessä ollut.

Niinpä maalivahtiosastolla on käynnissä outo näytelmä kun ensin Helanen passitettiin pois, sitten otettiin takaisin ja nyt ollaan Helasesta tekemässä 1-vahtia. Asiat ovat siis koko ajan Jokereiden maalivahtiasioissa karanneet tavallaan käsistä, koska on jouduttu tekemään erilaisia päätöksiä kuin jokin aika aiemmin oli suunniteltu.

Tähän kun yhdistetään Häkkisen kokemattomuus Helsingin mediasirkukseen ja kovat pelit joulukuussa ylipeluuttamisineen - Häkkistä saadaan kaikki nöyränä kumartaa joulutauon piikkipaikasta - sekä kohahduttava valinta SM-liigan joulukuun pelaajaksi, niin kyllä näissä asioisssa on perseelleen menon aineksia valmiina.

Silti olen tiukasti sillä kannalla, että sekä Häkkinen että Helanen ovat todellisuudessa torjuneet pisteitä Jokereille enemmän kuin ovat niitä pisteitä hävinneet. Varsinkin Häkkinen voitti useita pelejä marras- ja joulukuussa. Heissä siis ei ole vika tämän ketjun otsikon tarkoittamassa mielessä.
 

mystical

Jäsen
Helanen on pelannut viime matsit hyvin ja mielestäni ei ole helppoja maaleja viime peleissä mennyt. Tapparaa ja Saipaa vastaan Hössö otti kiinni muutaman todella pahan vedon ja mielestäni on muutenkin koko ajan parantanut otteitaan. Tyylikin parantunut. Helasella on kuitenkin sitä jokerisydäntä jota playoffseissa tarvitaan. Torjuntaprosenttikin liigan eliittiä, ei noihin lukuihin huono maalivahti pysty.
 

Tomppa#74

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Detroit Red Wings
Viestin lähetti cobol
Niinpä maalivahtiosastolla on käynnissä outo näytelmä kun ensin Helanen passitettiin pois, sitten otettiin takaisin ja nyt ollaan Helasesta tekemässä 1-vahtia.

Tämä on minustakin ollut erittäin outoa. Ihmettelin jo ennen joulutaukoa moneen kertaan, että eikö Helasta oikeasti meinata missään vaiheessa ajaa yhtään sisään ja tauon jälkeen vielä enemmän. Häkkinen pelasi illasta toiseen ja tuo ei voi olla näkymättä otteissa. Sitten pikakomennuksella Helasta peluutetaan tuo huikea 3:n pelin putki (oliko se nyt 44,5h aikana) ja odotetaan että kaveri jaksaa olla skarppina ja lämpimänä vaikkei juurikaan ole saanut peliaikaa.

Viestin lähetti cobol
Silti olen tiukasti sillä kannalla, että sekä Häkkinen että Helanen ovat todellisuudessa torjuneet pisteitä Jokereille enemmän kuin ovat niitä pisteitä hävinneet.

Täysin samaa mieltä myös tästä, varsinkin Häkkinen on ollut todella (yllättävänkin) tasokas maalivahti. Helanen on kyllä torjuntatyyliltään pelottavaa katsottavaa, mutta kummasti onnistuu nytkin ylläpitämää kovaa torjuntaprosenttia.

Toivon kuitenkin todella paljon että Häkkinen löytäisi vireen huipputason pelaamiseen takaisin ja että se mahdollisuus vielä Häkkiselle löytyy. Jaksan uskoa ja toivoa, että Häkkisen erityisen hyvä onnistuminen (vaikkei vika siellä olekaan) nostaisi joukkuetta takaisin oikealle tasolleen ja sitä kautta meillekin olisi vielä kevättä jäljellä. Pienistä asioistahan nämä otteet kaukalossa ovat kiinni (ellei sitten joukkueen sisällä ole isompia ristiriitoja mitä tietenkään toivottavasti ei ole).
 

Maila

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Slavia Praha
Viestin lähetti werty
Drouinia pitäisi mielestäni kyllä kokeilla viiva miehen paikalla ylivoimassa. Miehellähän on kuulemma kauhea pyssy, kunhan hän vain viittii käyttää sitä.

Mielestäni - Lappeenrannan perusteella - Drounin peluutus ylivoimalla oli onnistunut. Hän piti maalin takana kiekkoa, punnersi ja väkersi. Ja kun sai kaksi vastustajaa kimppuunsa, pisti nappisyötön maalin eteen vapaalle Pakaslahdelle. Paka vain suti kiekoista ohi tai veto lähti liplattaen pari metriä ohi maalin. Ehkei vastustaja ollut oikea mittari, mutta toimivalta tuo näytti, jos vain Paka osuisi siihen kiekkoon hieman useammin.

Toinen ylivoimalla huomioni kiinnittänyt asia oli Järvetien arkuus. Loistavia vetopaikkoja maskeineen vaikka kuinka ja kaveri jakaa kiekkoa eteenpäin. Muutenkin otteissa näkyi epäonnistumisen pelko. Ei Maramaisen pelottavia yhden-käden-sinnepäin-kuljetuksia oman maalin editse ja peli hyökkäysalueella, no, jos jäällä olisi puita, olisi Järventie luikkinut rungon taakse kiekkoa piiloon.

-Maila
 

PeteX

Jäsen
Suosikkijoukkue
Töölön Vesa/Jokerit, Leeds Utd, Only Oranje
Viestin lähetti Maila

Toinen ylivoimalla huomioni kiinnittänyt asia oli Järvetien arkuus. Loistavia vetopaikkoja maskeineen vaikka kuinka ja kaveri jakaa kiekkoa eteenpäin. Muutenkin otteissa näkyi epäonnistumisen pelko. Ei Maramaisen pelottavia yhden-käden-sinnepäin-kuljetuksia oman maalin editse ja peli hyökkäysalueella, no, jos jäällä olisi puita, olisi Järventie luikkinut rungon taakse kiekkoa piiloon.
-Maila

Sama oli havaittavissa Tappara- matsissa. Järventiellä oli paikka ylivoimassa vetää sielunsa kyllyydestä n. viidestä metristä sisään. Kaveri päättikin syöttää sivulle, jossa oli kunnon maski edessä ja tilanne valui hukkaan.
Eihän tässä tarvitse saada kuin ylivoima toimimaan, pakit laukomaan, hyökkääjät maalaamaan ja veskaripeli varmaksi. Onneksi aikaa on vielä ;)
 

bozik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Viestin lähetti PeteX
Eihän tässä tarvitse saada kuin ylivoima toimimaan, pakit laukomaan, hyökkääjät maalaamaan ja veskaripeli varmaksi. Onneksi aikaa on vielä ;)
Hitto, nämähän olisi pitänyt huomata aikaisemmin. Tuollaisilla pikku viilauksillahan homma tosiaan saataisiin toimimaan ja aikaakin on tuntitolkulla... Nou hätä ;)

Mutta jos hieman vakavammin asiaa pohditaan, niin kyllähän ongelmia riittää ihan omiksi tarpeiksi. Näistä ongelmista on kuitenkin kirjoiteltu niin paljon, että jätetään ne tällä kertaa väliin ja keskitytään siihen mitä pitäisi/voitaisiin tehdä. Kuulun siihen harvenevaan joukkoon, jonka mielestä jääkiekko on oikeasti yksinkertainen peli ja koska näin on, pelillisiin ongelmiin löytyy usein yksinkertaiset ratkaisut.

Pelikaanipelissä voitaisiin aloittaa vaikkapa näillä teemoilla;

- kaksinkamppailuihin mennään asenteella; "toi on mun kiekko" (tämä korostetusti oman kenttäpäädyn kulmakahinoissa),
- puolustuspäässä Jokerien maalin edessä ei seiso vapaana yhtään vastustajaa. Jokaisesta maalista, jonka vastustaja tekee ribarista, maalin edessä päivystäneeltä pakilta yksi sormi pois -naks,
- hyökkäyspäässä kiekoton hyökkääjä ajaa AINA maalille asenteella; "hakkaa vaan sillä mailalla mua, kohta se katkeaa ja sulla ei ole mailaa ja sitten mä teen maalin",
- ...edelleen hyökkäyspäässä, kiekollinen pelaaja toimittaa kiekkoa maalille eli LAUKOO. Vastustajan maalin edessä päivystää aina yksi ribarihuntteri Jokereista, joka tarvittaessa avittaa laukonutta pelaajaa siten, että hakkaa sen kiekon sisään,
- Lopuksi vielä lääke ylivoimaan. Palataan alkukauden systeemiin, jossa joko Tomek tai Kanki ovat aina maalin edessä ja hyvän pyörityksen aikana mielellään molemmat. Metro ja Jarna huolehtivat kiekosta ja viivalla päivystäväksi pakiksi laitetaan vaikkapa Järventie, Lepistö tai Latvala.

Vaikka nämä yllä olevat eivät aivan tuollaisenaan kelpaisikaan Tamin prinsiipeiksi, niiden takana piilee kuitenkin lopullinen/tilastollinen totuus. Lätkässä maalit tehdään nykypäivänä maalien edestä ja usein vieläpä ribareista. Tämän voi jokainen testata tekemällä vaikkapa kymmenestä liigapelistä laukaisukartan. Voin taata sen, että käytännössä ainoat muualta kuin maalin edestä tehtävät maalit ovat pakkien vetoja maskin takaa. Kuka muistaa siniviivan tasolta tehdyn maalin, jossa ei ollut maskia ?

Toinen fakta on se, että maalinteko yleensä edellyttää sitä, että joukkueella on kiekko hallussaan. Kiekko saadaan omalle joukkueella yleensä voittamalla aloitus (toimii Jokereissa) tai voittamalla kiekosta käytävä kaksinkamppailu. Eli kun voitat aloitukset ja kaksinkamppailut, sinulla on vastustajaa paremmat mahdollisuudet tehdä maali. Tähän saa vielä päälle sellaisen bonuksen, että yleensä rikkomaan joutuu kiekoton joukkue, jonka istuminen boksissa ei ainakaan vaikeuta sitä maalin tekoa.

Näillä kun mennään niin hyvä tulee ja Kaanitkin kaatuvat viimeistään jatkoajalla.

Edit. täsmennystä tähän pyhään yksinkertaisuuteen
 
Viimeksi muokattu:

Finisher

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Viestin lähetti bozik

Pelikaanipelissä voitaisiin aloittaa vaikkapa näillä teemoilla;

- kaksinkamppailuihin mennään asenteella; "toi on mun kiekko" (tämä korostetusti oman kenttäpäädyn kulmakahinoissa),
- puolustuspäässä Jokerien maalin edessä ei seiso vapaana yhtään vastustajaa. Jokaisesta maalista, jonka vastustaja tekee ribarista, maalin edessä päivystäneeltä pakilta yksi sormi pois -naks,
- hyökkäyspäässä kiekoton hyökkääjä ajaa AINA maalille asenteella; "hakkaa vaan sillä mailalla mua, kohta se katkeaa ja sulla ei ole mailaa ja sitten mä teen maalin",
- ...edelleen hyökkäyspäässä, kiekollinen pelaaja toimittaa kiekkoa maalille eli LAUKOO. Vastustajan maalin edessä päivystää aina yksi ribarihuntteri Jokereista, joka tarvittaessa avittaa laukonutta pelaajaa siten, että hakkaa sen kiekon sisään,
- Lopuksi vielä lääke ylivoimaan. Palataan alkukauden systeemiin, jossa joko Tomek tai Kanki ovat aina maalin edessä ja hyvän pyörityksen aikana mielellään molemmat. Metro ja Jarna huolehtivat kiekosta ja viivalla päivystäväksi pakiksi laitetaan vaikkapa Järventie, Lepistö tai Latvala.

Tossahan oli ideoita. Tosiaankaan jokereiden ylivoima ei ole toiminut...alla 36 minuuttia yv:tä ilman maalia. Viimeks tehtiin yv maali 21.2.04 Ässiä vastaan Porissa. Mut eihän tästä voi kuin parantaa...ja parantaa pitääkin...tai meillä on huonompi ylivoima kuin Tapparalla, eikä sellainen käy laatuun...Noi ylläolevat ajatukset täytyis saada vaan toimiin, niin homma sujuis, on eri asia kirjotella noit ylös kuin toteuttaa ne kans...mut toivotaan parasta ja pelätään pahinta...
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös