Minne menet, Oulun Kärpät?

  • 865 075
  • 3 169

1946

Jäsen
Suosikkijoukkue
PM07, Oulun Kärpät
Ainoita positiivisia asioita Kärppien ottelutapahtumassa vähään aikaan on Verkko Heiluun palauttaminen maalibiisiksi.

Tuo yllä mainittu I Will Survive on ties miten monen urheiluseuran käytössä ja pitkän aikaa sai ihmetellä, miten tylsä valinta se oli Kärpille. Onneksi joukkueella on nyt omaperäinen ja nimenomaan Kärpille luotu oma maalilaulu.

Pitkään sai olla kateellinen esimerkiksi TPS:lle ja HPK:lle heidän upeista lauluistaan samalla, kun Oulussa soi joku muovinen ja matkittu viritelmä maailmalta. Ei koskaan enää.

Makunsa kullakin ja tottakai parasta olisi joku nimenomaan Kärpille luotu maalilaulu, mutta itse en ainakaan syty tuolle Verkko heiluulle, sillä siihen on todella vaikea saada yleisöä mukaan. Mielestäni "Kärpät on rautaa" on siinä mielessä olemassa olevista paras maalilaulu.
 

Arthur Morgan

Jäsen
Suosikkijoukkue
AC Oulu, Kärpät, Huuhkajat
Itse sytyn sille miten paljon vitutusta se luo kun joku Hunajata, Se on siellä tai hifkin mamamamaa pärähtää soimaan. Nämä geneeriset laulut mitä kuulee about joka sarjassa, ei herätä mitään tunteita. Toivottavasti Verkko Heiluu tuottaisi joskus tulevaisuudessa saman fiiliksen vastustajan faneissa.
 

Koodari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Nyt on ihan mutuilua mutta joukkueen suoritus alkoi hiukan menemään laskusuuntaan kun tuo maalibiisi vaihdettiin. Toisaalta Verkko Heiluu alkaa väärästä kohdasta. Lyhyempikin oli tuo aikoinaan (esim kohdasta 20:40min -> TAI 51:30 -> jossa maalilaulun jälkeen lähtee Scooter soimaan heti perään ja nostaa tunnelmaa entisestään.



Ihan asian vierestä mutta kylläpä nousi kylmät väreet kun katsomossa alettiin laulamaan Maamme-laulua ihan spontaanisti ja koko halli lähti mukaan. Vasta tuon jälkeen esitettiin virallisesti tuo sama laulu :D Huikeaa settiä

Edit: Muistaakseni tuossa oli jotain teknisiä ongelmia ja virallinen Maamme-laulun esitys hieman takkusi joten yleisö lähti sooloilemaan. Tuollaista tunnelmaa on kyllä ikävä :'(
 

Koskenkorva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
@Yeap vitsi mikä videolinkki, thänx! Tuota tunnelmaa on todellakin ikävä. Ja myös Kärpät - Jokerit pelejä. Niissä oli aina sitä jotain.

Itse muistan aikoinaan kun Pasi Nurminen oli heillä maalissa ja itselleni hän oli sen ajan idoli ja esikuva monessakin ja tuntui ettei mene sinne selän taakse kyllä mitään. Eka runkosarja matsi Jokereita vastaan kotona ja eka kiekko Numpan selän taakse ja koko halli huutaa "seula!!" Oli aika epätodellinen olo. Hienoja aikoja.
 

Löppönen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät,AcOulu,Frölunda,LuleåHF
Nyt on ihan mutuilua mutta joukkueen suoritus alkoi hiukan menemään laskusuuntaan kun tuo maalibiisi vaihdettiin. Toisaalta Verkko Heiluu alkaa väärästä kohdasta. Lyhyempikin oli tuo aikoinaan (esim kohdasta 20:40min -> TAI 51:30 -> jossa maalilaulun jälkeen lähtee Scooter soimaan heti perään ja nostaa tunnelmaa entisestään.



Taivas,mitä muistoja tuo klippi toikaan mieleen!
 

Koffi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Olipahan mukava katsoa finaalia tälle keväälle!!! Ja mikä TUNNELMA!!!! Ja mikä JOUKKUE!!! Mistä tämän kaikki saisi uudelleen ja kokea uudelleen....
 

1946

Jäsen
Suosikkijoukkue
PM07, Oulun Kärpät
Helvetti, kun tuli kylmät väreet! Nähdäänköhän tulevaisuudessa Raksilassa vastaavaa tunnelmaa, toivon mukaan...

mikäli seisomapaikkojen määrä ei ole tulevaisuudessa sama kuin tuolloin, niin ikävä kyllä ei nähdä tuollaista tunnelmaa tulevaisuudessa. Se on kylmä fakta. Bongasin joskus jonku videoklipin vuoden 2003 finaalisarjasta Tapparaa vastaan ja siinä Raksilan mylvintä pesi tuon Jokerit-pelin videon metelin 10-0. Silloin 2003 olikin vielä isot seisomakatsomot sivuilla ja sen kyllä huomas aina isoissa otteluissa mielettömänä tunnelmana.

Noita 2000-luvun Jokerit-pelejä kyllä kaipaa nimenomaan Raksilan tunnelman takia. Niistä sai virtaa ns. marraskuisiin SaiPa-peleihinkin ja niistä aina jauhettiin päivä tolkulla ennen ja jälkeen otteluiden. Nimenomaan silloinen Pohjoinen vs. Etelä -asetelma ja erityisesti se hallin tunnelma varsinkin seisomakatsomoissa sai kansan hallille. Nykyään tuntuu et bisnes on tärkeintä ja se näkyy heti tunnelmassa.
 

lemponen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Toisesta ketjusta siirrän tämän Bukkabuumin kommentin:

Kärpät taitaa nykyisen johdon osalta olla niin mukavuudenhaluinen, että tuollaista puhelua tuskin Kärkkäisen suuntaan kukaan viitsii soittaa. Ja kuten tiedetään, rahat kyllä kelpaa. Laiskaa ja pulleaa on toimiston meno näiltä osin.
Ei vaan ihan oikeasti. Tuo nykyjohdon mukavuudenhaluisuus näkyy tuhannen kilsan päähänkin!

Ensisijassa olen Kärpissä huolissani johdosta, sen jälkeen (vasta) joukkueesta.

Kärppien johdossa on tyyppejä, joille muut ovat rakentaneet pedin. Kyllä siinä on mukava köllötellä. Hemmot paistattelee niin kuin olisivat joitain seuraikoneja! Kaukana siitä!

Siis, Kärpillä on fanit ja kannattajat, omat pelaajat, sponsorit ja yhteistyökumppanit - nyt pitäisi takoa kun rauta on kuumaa. Mutta johdossa ei ole työmiestä takomaan. Merkkejä siitä on ollut viime vuosina, merkkejä näkyy nyt, mutta parin vuoden päästä nähdään tuo entistä pahemmin/paremmin.
 
Viimeksi muokattu:

HokiJone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Luleå HF
Kyllähän tässä kausi kaudelta tummempia pilviä leijuu seuran ympärillä näin fanin näkökulmasta ainakin.

Nyt jos vielä urheilupuoli alkaa oikeasti sakkaamaan, niin ollaan melko mielenkiintoisessa tilanteessa kaikkinensa.

Historiallinen halli ei enää ime käytännössä minkään muun vuoksi viihdekäyttäjiä sisään, kuin laatukiekon ja muun urheilullisen viihdyttävyyen vuoksi. Osa hokiniiloistakin taitaa jo mieluummin valita sen oman nahkasohvan ja See Moren pelipäivinä. Saa nähdä mihin ensi kauden katsojakeskiarvo sijoittuu, laskua varmaan taas luvassa. Toki tuohon nyt vaikuttaa monikin asia, korona etunenässä.

Jotakin uutta tuulahdusta kyllä kaipaa organisaatio niin kovasti, että ei tosikaan. Toivottavasti uuden areenan suhteen kuullaan hyviä uutisia kaupunginvaltuustosta vuoden lopulla.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Kärpät
Jotakin uutta tuulahdusta kyllä kaipaa organisaatio niin kovasti, että ei tosikaan.

Tämä.

Vähän omia mietteitä tosiaan tästä hetkestä:

Itselleni ei oikein ole edes valjennut, että uusi kausi tosiaan alkaisi reilun kolmen viikon kuluttua. En ole oikein edes varma, miksi tulevasta tai tulevista kausista pitäisi innostua. Seura toimii tällä hetkellä aivan uskomattoman välinpitämättömästi kannattajiaan ja oikeastaan kaikkea muutakin kohtaan.

Minkäänlaista hypeä ei ole rakennettu uuden kauden alla. Uusi valmennus, uusia pelaajia, hienoja paluumuuttajia, yleisörajoituksia ei näillä näkymin ole tulossa ja halliakin on vähän remontoitu. Siinä olisi paljon hypettämisen arvoisia asioita, jotta ihmiset kiinnostuisi. Sosiaalisessa mediassa vastaan tulee paljon muiden liigaseurojen videoita ja kuvia, jalkapalloseurojen videoita ja kuvia, AC Oulukin tuntuu näkyvän tällä hetkellä itselleni paljon enemmän, kuin Kärpät, vaikken juuri AC Oulua edes seuraa. Eilisen pelinkään jälkeen en minkäänlaisia kuulumisia ole joukkueen jäseniltä mistään päässyt lukemaan. Ylipäänsä odottaisin paljon enemmän näkeväni videomateriaalia ja lukevani haastatteluja pelaajista, valmennuksesta ja miksei muistakin seuran jäsenistä.

Halli nyt näytti muuten ihan kivalta, mutta sitten ne päädyn siniset penkit, jotka tekee hallista vanhaakin rumemman. Miten voi olla edes mahdollista, että Suomen yksi suurimpia urheiluseuroja ei viitsi sen verran panostaa, että jollain ilveellä saisi noista penkeistä ja muutenkin hallista seuran värimaailmaan sopivat. Onhan tuo aivan kamalan näköinen värikartta tuo halli juuri nyt. On kyllä jälleen kerran Kärpät mennyt sieltä, mistä aita on matalin.

Pelipaitoihinkaan ei ilmeisesti ole tulossa minkäänlaisia muutoksia edelleenkään. Kärpät kykenee normaaleina kausina jo 20 miljoonan euron liikevaihtoon ja on kyennyt tekemään lähes miljoonavoittoakin useampana kautena, silti joukkue esiintyy aivan pubiseuran näköisissä paidoissa kentällä. Enkä pelkästään puhu niistä kymmenistä mainoksista, se paita on muutenkin aivan kammottavan tylsä ja ruma. Näissäkään asioissa ei yhtään osata katsoa sitä, että jos peliasuihin vähän enemmän panostettaisiin, niin ne voisi jopa maksaa itseään takaisin. Hallillahan edelleen näkee todella paljon pelipaitoja joltain 2000-luvun alkupuolelta ja ymmärrän kyllä täysin, miksi ihmiset ei uutta pelipaitaa halua.

Aijemmin viikolla joku tänne linkkasikin Kärppäkaupan sivut ja kertoi, että siellä mainostetaan monta vuotta vanhaa rosteria ja sivuston mainoskasvoina toimivat pelaajat, jotka eivät enää Kärppiä edusta. Siis miten tämä voi olla edes mahdollista? Aivan uskomattoman amatöörimäistä toimintaa.

Itselleni kannattamisen ilo tulee siitä, että tuntee kuuluvansa siihen seuraan ja yhteisöön. Kertaakaan en ole Kärppien toimesta kuullut, että meitä yleisöä kaivattaisiin takaisin. Minkäänlaista viestiä en ole oikeastaan ollut huomaavani siitä, että meitä ylipäätään haluttaisiin takaisin. En ole enää muutamaan vuoteen tuntenut minkäänlaista yhteisöllisyyttä joukkueeseen tai seuraan. En tunne pelaajia juuri yhtään, kun haastatteluja tulee pari per vuosi. Esimerkiksi Michal Kristof edusti seuraa kolme vuotta, enkä muista, että olisin yhtäkään haastattelua hänestä koskaan kuullut. Kärpät ei vain tunnu enää yhtä suurelta asialta, kuin se aikoinaan tuntui. Kaupungissa ei oikeastaan ole mitään viitteitä siitä, että täältä tulisi Suomen paras jääkiekkoseura. Kärpät ei näy kaupungin arjessa millään tavalla.

Ja tosiaan harjoitusottelut alkaneet ilmeisesti todella surkeasti, eikä minulla ainakaan ole minkäänlaista uskoa siihen, että kauden aikana valmennuksessa muutoksia nähtäisiin, vaikka oltaisiin jouluna sijalla 15. Sellainen Kärpät on nykypäivänä.

Katsojakeskiarvo on pudonnut kahdessakymmenessä vuodessa melkein kahdella tuhannella. Nykyään edes pudotuspelit eivät houkuttele keskiarvoltaan, kuin vähän reilu 5000 katsojaa, vaikka pelattaisiinkin mestaruudesta. Saman tahdin jatkuessa 2040-luvulla Kärpät pelaa reilun 3000 ihmisen edessä parhaimmillaan.

Itseäni ei juuri nyt ihan hirveästi kiinnosta tuleva kausi, vaikka joukkueeseen on tullut mielenkiintoisia pelaajia. Tämä siis kannattajalta, joka on Kärppiä kannattanut ihan ensiaskeleistaan lähtien.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Kärpät
@Kuningaskärppä monta hyvää pointtia jäädä kotiin. Reagoisikohan Kärpät millään lailla jos tavallinen tuulipukukansa jäisi kotiin ja hallissa olisi vain yritysporukkaa? Tuskin tämmöinen protestikaan herättäisi ketään.

Niin kauan, kun kassaan kilisee euroja sopivissa määrin, Virkkusta ja kumppaneita ei kiinnosta pätkääkään.
 

McTorso

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
@Kuningaskärppä , olipa hieno viesti sinulta. Rehellistä ja perusteltua tekstiä vallitsevasta tilanteesta kirjoitettuna pitkäaikaisen kannattajan näkökulmasta. Kaikki nuo mainitsemasi kipupisteet tunnistan. Kyllä fanituotteisiin, kausikorttilaisten ja ylipäätään kannattajien huomioimiseen, näkyvyyteen katukuvassa, toimintaan sosiaalisessa mediassa jne... pitää pystyä laittamaan parempaa pöytään. Minullakin on huoli vallitsevasta tilanteesta. Pitkässä juoksussa nykyinen toimintamalli ei johda parhaaseen mahdolliseen lopputulemaan.

Minusta meidän olisi mielekästä pohtia sitä, miten saisimme muutosta aikaan. Keskustelupalstakirjoittelu tai vetäytyminen pois kannustusharrastuksen parista ei muutosta aikaan saa, ainakaan kovin nopeasti. Kuvittelen näkeväni jonkinlaisen kokonaiskuvan tilanteesta. Tiedostan kipupisteet. Aion nostaa niitä esille omaa väylääni pitkin. Erittäin mielelläni ottaisin vastaan konkreettista ehdotuksia asioiden saattamiseksi paremmalle tolalle. Mitä toimia Kärpät voi tehdä yhteisöllisyyden ja yhteenkuuluvuuden tunteen parantamiseksi? Miten routasydän saadaan taas sykkimään kannattajien rinnassa yhtä lujaa kuin kaksikymmentä vuotta sitten?
 

Hanslankari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aktiivinen aloitteellinen rohkea sakki
Tämä.

Vähän omia mietteitä tosiaan tästä hetkestä:

Itselleni ei oikein ole edes valjennut, että uusi kausi tosiaan alkaisi reilun kolmen viikon kuluttua. En ole oikein edes varma, miksi tulevasta tai tulevista kausista pitäisi innostua. Seura toimii tällä hetkellä aivan uskomattoman välinpitämättömästi kannattajiaan ja oikeastaan kaikkea muutakin kohtaan.

Minkäänlaista hypeä ei ole rakennettu uuden kauden alla. Uusi valmennus, uusia pelaajia, hienoja paluumuuttajia, yleisörajoituksia ei näillä näkymin ole tulossa ja halliakin on vähän remontoitu. Siinä olisi paljon hypettämisen arvoisia asioita, jotta ihmiset kiinnostuisi. Sosiaalisessa mediassa vastaan tulee paljon muiden liigaseurojen videoita ja kuvia, jalkapalloseurojen videoita ja kuvia, AC Oulukin tuntuu näkyvän tällä hetkellä itselleni paljon enemmän, kuin Kärpät, vaikken juuri AC Oulua edes seuraa. Eilisen pelinkään jälkeen en minkäänlaisia kuulumisia ole joukkueen jäseniltä mistään päässyt lukemaan. Ylipäänsä odottaisin paljon enemmän näkeväni videomateriaalia ja lukevani haastatteluja pelaajista, valmennuksesta ja miksei muistakin seuran jäsenistä.

Halli nyt näytti muuten ihan kivalta, mutta sitten ne päädyn siniset penkit, jotka tekee hallista vanhaakin rumemman. Miten voi olla edes mahdollista, että Suomen yksi suurimpia urheiluseuroja ei viitsi sen verran panostaa, että jollain ilveellä saisi noista penkeistä ja muutenkin hallista seuran värimaailmaan sopivat. Onhan tuo aivan kamalan näköinen värikartta tuo halli juuri nyt. On kyllä jälleen kerran Kärpät mennyt sieltä, mistä aita on matalin.

Pelipaitoihinkaan ei ilmeisesti ole tulossa minkäänlaisia muutoksia edelleenkään. Kärpät kykenee normaaleina kausina jo 20 miljoonan euron liikevaihtoon ja on kyennyt tekemään lähes miljoonavoittoakin useampana kautena, silti joukkue esiintyy aivan pubiseuran näköisissä paidoissa kentällä. Enkä pelkästään puhu niistä kymmenistä mainoksista, se paita on muutenkin aivan kammottavan tylsä ja ruma. Näissäkään asioissa ei yhtään osata katsoa sitä, että jos peliasuihin vähän enemmän panostettaisiin, niin ne voisi jopa maksaa itseään takaisin. Hallillahan edelleen näkee todella paljon pelipaitoja joltain 2000-luvun alkupuolelta ja ymmärrän kyllä täysin, miksi ihmiset ei uutta pelipaitaa halua.

Aijemmin viikolla joku tänne linkkasikin Kärppäkaupan sivut ja kertoi, että siellä mainostetaan monta vuotta vanhaa rosteria ja sivuston mainoskasvoina toimivat pelaajat, jotka eivät enää Kärppiä edusta. Siis miten tämä voi olla edes mahdollista? Aivan uskomattoman amatöörimäistä toimintaa.

Itselleni kannattamisen ilo tulee siitä, että tuntee kuuluvansa siihen seuraan ja yhteisöön. Kertaakaan en ole Kärppien toimesta kuullut, että meitä yleisöä kaivattaisiin takaisin. Minkäänlaista viestiä en ole oikeastaan ollut huomaavani siitä, että meitä ylipäätään haluttaisiin takaisin. En ole enää muutamaan vuoteen tuntenut minkäänlaista yhteisöllisyyttä joukkueeseen tai seuraan. En tunne pelaajia juuri yhtään, kun haastatteluja tulee pari per vuosi. Esimerkiksi Michal Kristof edusti seuraa kolme vuotta, enkä muista, että olisin yhtäkään haastattelua hänestä koskaan kuullut. Kärpät ei vain tunnu enää yhtä suurelta asialta, kuin se aikoinaan tuntui. Kaupungissa ei oikeastaan ole mitään viitteitä siitä, että täältä tulisi Suomen paras jääkiekkoseura. Kärpät ei näy kaupungin arjessa millään tavalla.

Täsmälleen samaa mieltä ja erinomaisesti kiteytetty. Laita Virkkuselle sähköpostina tuo. Voit kertoa ettet puhu pelkästään yhdellä suulla.
 

Imagined

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jesse Puljujärvi, Jari Viuhkola, Kärpät
Itselleni kannattamisen ilo tulee siitä, että tuntee kuuluvansa siihen seuraan ja yhteisöön. Kertaakaan en ole Kärppien toimesta kuullut, että meitä yleisöä kaivattaisiin takaisin. Minkäänlaista viestiä en ole oikeastaan ollut huomaavani siitä, että meitä ylipäätään haluttaisiin takaisin.

Tässä näkyy arvostus kiekkoväkeä kohtaan. Tämä asia sen todellakin näyttää.
Edes laskeviin yleisömääriin ei ole havahduttu. Turhan helppoa mennä sen taakse, että Kärpät on menestynyt liikaa eikä väki siksi jaksa tulla kannattamaan hallille. Intohimoa jääkiekkoon ja tapahtuman järjestämiseen tuolta puuttuu paljon. Sitä ei yksinkertaisesti nähdä tärkeänä asiana. Palkatkaa ammattilaisia oikeille paikoille.
 

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Tämä.

Vähän omia mietteitä tosiaan tästä hetkestä:

Itselleni ei oikein ole edes valjennut, että uusi kausi tosiaan alkaisi reilun kolmen viikon kuluttua. En ole oikein edes varma, miksi tulevasta tai tulevista kausista pitäisi innostua. Seura toimii tällä hetkellä aivan uskomattoman välinpitämättömästi kannattajiaan ja oikeastaan kaikkea muutakin kohtaan.

Minkäänlaista hypeä ei ole rakennettu uuden kauden alla. Uusi valmennus, uusia pelaajia, hienoja paluumuuttajia, yleisörajoituksia ei näillä näkymin ole tulossa ja halliakin on vähän remontoitu. Siinä olisi paljon hypettämisen arvoisia asioita, jotta ihmiset kiinnostuisi. Sosiaalisessa mediassa vastaan tulee paljon muiden liigaseurojen videoita ja kuvia, jalkapalloseurojen videoita ja kuvia, AC Oulukin tuntuu näkyvän tällä hetkellä itselleni paljon enemmän, kuin Kärpät, vaikken juuri AC Oulua edes seuraa. Eilisen pelinkään jälkeen en minkäänlaisia kuulumisia ole joukkueen jäseniltä mistään päässyt lukemaan. Ylipäänsä odottaisin paljon enemmän näkeväni videomateriaalia ja lukevani haastatteluja pelaajista, valmennuksesta ja miksei muistakin seuran jäsenistä.

Halli nyt näytti muuten ihan kivalta, mutta sitten ne päädyn siniset penkit, jotka tekee hallista vanhaakin rumemman. Miten voi olla edes mahdollista, että Suomen yksi suurimpia urheiluseuroja ei viitsi sen verran panostaa, että jollain ilveellä saisi noista penkeistä ja muutenkin hallista seuran värimaailmaan sopivat. Onhan tuo aivan kamalan näköinen värikartta tuo halli juuri nyt. On kyllä jälleen kerran Kärpät mennyt sieltä, mistä aita on matalin.

Pelipaitoihinkaan ei ilmeisesti ole tulossa minkäänlaisia muutoksia edelleenkään. Kärpät kykenee normaaleina kausina jo 20 miljoonan euron liikevaihtoon ja on kyennyt tekemään lähes miljoonavoittoakin useampana kautena, silti joukkue esiintyy aivan pubiseuran näköisissä paidoissa kentällä. Enkä pelkästään puhu niistä kymmenistä mainoksista, se paita on muutenkin aivan kammottavan tylsä ja ruma. Näissäkään asioissa ei yhtään osata katsoa sitä, että jos peliasuihin vähän enemmän panostettaisiin, niin ne voisi jopa maksaa itseään takaisin. Hallillahan edelleen näkee todella paljon pelipaitoja joltain 2000-luvun alkupuolelta ja ymmärrän kyllä täysin, miksi ihmiset ei uutta pelipaitaa halua.

Aijemmin viikolla joku tänne linkkasikin Kärppäkaupan sivut ja kertoi, että siellä mainostetaan monta vuotta vanhaa rosteria ja sivuston mainoskasvoina toimivat pelaajat, jotka eivät enää Kärppiä edusta. Siis miten tämä voi olla edes mahdollista? Aivan uskomattoman amatöörimäistä toimintaa.

Itselleni kannattamisen ilo tulee siitä, että tuntee kuuluvansa siihen seuraan ja yhteisöön. Kertaakaan en ole Kärppien toimesta kuullut, että meitä yleisöä kaivattaisiin takaisin. Minkäänlaista viestiä en ole oikeastaan ollut huomaavani siitä, että meitä ylipäätään haluttaisiin takaisin. En ole enää muutamaan vuoteen tuntenut minkäänlaista yhteisöllisyyttä joukkueeseen tai seuraan. En tunne pelaajia juuri yhtään, kun haastatteluja tulee pari per vuosi. Esimerkiksi Michal Kristof edusti seuraa kolme vuotta, enkä muista, että olisin yhtäkään haastattelua hänestä koskaan kuullut. Kärpät ei vain tunnu enää yhtä suurelta asialta, kuin se aikoinaan tuntui. Kaupungissa ei oikeastaan ole mitään viitteitä siitä, että täältä tulisi Suomen paras jääkiekkoseura. Kärpät ei näy kaupungin arjessa millään tavalla.

Ja tosiaan harjoitusottelut alkaneet ilmeisesti todella surkeasti, eikä minulla ainakaan ole minkäänlaista uskoa siihen, että kauden aikana valmennuksessa muutoksia nähtäisiin, vaikka oltaisiin jouluna sijalla 15. Sellainen Kärpät on nykypäivänä.

Katsojakeskiarvo on pudonnut kahdessakymmenessä vuodessa melkein kahdella tuhannella. Nykyään edes pudotuspelit eivät houkuttele keskiarvoltaan, kuin vähän reilu 5000 katsojaa, vaikka pelattaisiinkin mestaruudesta. Saman tahdin jatkuessa 2040-luvulla Kärpät pelaa reilun 3000 ihmisen edessä parhaimmillaan.

Itseäni ei juuri nyt ihan hirveästi kiinnosta tuleva kausi, vaikka joukkueeseen on tullut mielenkiintoisia pelaajia. Tämä siis kannattajalta, joka on Kärppiä kannattanut ihan ensiaskeleistaan lähtien.
Loistava viesti @Kuningaskärppä . Tämä on ehdottomasti viesti, joka Tommi Virkkusenkin pitäisi lukea ja ihan ajatuksen kanssa lukeakin. Kuten moni muukin on täällä aiemmin nostanut esille mm. Virkkusta ei voisi suuremmin kiinnostaa tavallinen tuulipukukansa ja nämä mahtifoa esittelevät huutajat, vaan pääfokus on yrityksissä ja sponsoreissa. Toivoisi todennäköisesti, että nämä huutajat pysyisivät hiljaa jossain nurkassa, eikä varmaan haittaisi yhtään jos jäisivät kotisohvalle. Näen, että se on tavallaa tämä joku ylemmyyden tunne ja tietynlainen ylimielisyys, joka paistaa tuosta Virkkusen ja Kärppien toiminnasta. Arvostus tavallisia rivikannattajia sekä intohimoisempia faneja kohtaan on nollissa.

Itselleni kannattamisen ilo tulee siitä, että tuntee kuuluvansa siihen seuraan ja yhteisöön. Kertaakaan en ole Kärppien toimesta kuullut, että meitä yleisöä kaivattaisiin takaisin. Minkäänlaista viestiä en ole oikeastaan ollut huomaavani siitä, että meitä ylipäätään haluttaisiin takaisin.
Tämä on ehkä huolestuttavin asia. Monen muun seuran UTJ ja toimitusjohtaja ovat moneen kertaa koronan aikana toivoneet, että fanit pääsisivät takaisin halliin mahdollisimman pian ja puhuttu yhteisöllisyydestä ja toitotettu tätä koko ajan. Onko Kärpiltä tai Virkkuselta nähty _kertaakaan_ koronan aikana tällaista messagea, että fanit haluttaisiin takaisin luomaan tunnelmaa ja yhteilöllisyyttä. Ok, on saattanut tokaista, jossain Kalevan haastattelussa ohi mennen, että "olisi kiva jos saataisiin yleisö takaisin halliin" jne., mutta tämäkään ei todennäköisesti sen takia, että haluttaisiin fanit takaisin yhteisöllisyyden ja tunnelman takia, vaan sen takia, että kantavat rahaa Virkkusen ja Kärppien kassaan. Tällainen mielikuva ja fiilis minulle on synytynyt. Faneja kohdellaa itsestäänselvänä roskana.

Mitä toimia Kärpät voi tehdä yhteisöllisyyden ja yhteenkuuluvuuden tunteen parantamiseksi? Miten routasydän saadaan taas sykkimään kannattajien rinnassa yhtä lujaa kuin kaksikymmentä vuotta sitten?
Suurin ongelma lienee sellainen ns. kuilu Kärppien ja fanien välillä. Kuten moni on sanonut sellainen tietty yhteisöllisyyden tunteen puute ja, että ollaan kaikki tekemässä tätä yhdessä ja ollaan ns. "samanarvoisia" vai miten sen nyt haluaakaan muotoilla. Jos otetaan esimerkiksi, vaikkapa HIFK ja UTJ Salmelainen, niin jos en nyt ihan väärässä ole, niin Salmelaisella on tapana aina ennen HIFK:n kotipelejä seisoa käytävillä jossain standilla, vastailla mediavastaava kysymyksiin ja vastailla perään vielä yleisöön ja fanienkin kysymyksiin. Salmelaisella on myös mm. tapana kävellä pelipäivänä käytävillä "rahvaan seassa", koska tykkää aistia fanien tunnelmaa, Salmelainen monesti korostaa, että haluaa kuulla fanien palautetta ja sitä palautetta saa antaa rehellisesti ja juuri sen takia mies siellä pelipäivinä patsasteleekin fanien seassa, koska silloin faneilla on mahdollisuus sanoa se palaute face-to-face rehellisesti ja kertoa niitä omia ajatuksia.

Toki törkeyksiäkin joutuu varmasti kuuntelemaan ja, kuten Salmelainen on itsekin todennut, niin ei niiden fanien mielipiteiden voi antaa liiakseltaan (tai oikeastaan ollenkaan) vaikuttaa siihen omaan tekemiseen ja päätöksentekoon, mutta tästä tulee ainakin sellainen fiilis, että faneilla on ääni, jonka saavat kuuluville, mahdollisuus vaihtaa ajatuksia "korkea-arvoisen" UTJ:n kanssa, tulee sellaine yhteisöllisydyen tunne ja, että "kaikkihan tässä ollaan tavallisia ihmisiä, kukaan ei ole toista parempi" jne. Ollaan kaikki tekemässä tätä niin sanotusti yhdessä ja, että "me halutaan teidät tänne hallille ja ihan oikeasti kuunnella, että mitä _te_ olette mieltä" etc.

Nyt kysynkin arvon palstaveljiltä, että pystyisittekö te kuvittelemaan jonkun Harri Ahon saatika Tommi Virkkusen, kävelemässä rahvaan ja tavallisten fanien seassa, jossain tiistai-illan Jukurit pelissä ja vastailemassa fanien kysymyksiin ja vaihtamassa ajatuksia seuran toiminnasta jne? Tästä Kärppien toiminnasta syntyy, vain sellainen kuva, että ei haluta luoda sellaista yhtseiöllisyyden tunnetta ja "lähentää" suhdetta kannattajiin, vaan enemmänkin katsellaan nyrpeästi nenänvartta pitkin ja toivotaan, että nämä huutelijat istuvat hiljaa jossain nurkassa, liekö joku Virkkunen edes huomaisi, jos nämä intohimoisimmat ja henkeen ja vereen Kärppä-kannattajat jäisivät kokonaan pois otteluista?

Se kertoo paljon ja se kyllä kirpaisee ja syvältä, jos intohimoinenkin kannattaja kokee, että omaa tukea ja fanittamista pidetään itsestäänselvyytenä tai sitä arvostetaan, niin paljon, että omaa poissaoloa ei edes huomata millään tavalla tai se ei kiinnosta seurajohtoa millään lailla, vaikka pitkään Kärppiä kannattaneet henkilöt kaikkoaisivat kokonaan pois. Toki intohimoismmat ja pitkä aikaisimmat fanit varmasti ovat matkassa mukana, vaikka tuiskuaksi ja tuulisi, mutta rivikannattajia ei tällä nykyisellä toiminnalla saada innostettua mukaan.

Kärpät voisi myös esim. laittaa kotisvuilleen pystyyn avoimen palaute-boxin tai jonkun foorumin yms. mihin fanit voisivat käydä laittamassa ihan mitä tahansa ajatuksia seurantoiminnasta ja parannuskohteista. Tämä voisi olla toteutettu, niin, että jokainen kannattaja täyttää itsenäisen kaavakkeen ja kertoo siinä ajatuksiaan toiminnasta/parannuskohteita, joka lähetetään eteenpäin jne.

Mutta mielestäni parempi vaihtoehto voisi olla tällainen joku "seinä" (esim. tällainen padlet tyyppinen julkaisu seinä) mihin fanit voisivat kirjoittaa ajatuksia ja niin, että ne julkaisut ja kommentit näkyisivät aina kaikille, ketkä siihen "seinälle" kirjoittavat. Ja jos siellä seassa on hyvä idea, sille voisi antaa tykkäyksen tai siihen postauksen alle voisi kommentoida vielä omia lisäajatuksiaan, herättää keskutelua yms. Kaikki näkisivät ne julkaisut ja kehitysehdotukset ja sitten sieltä Kärpät voisi poimia esim. julkaisuja/parannuskohtia, jotka ovat saaneet eniten tykkäyksiä tai saanet eniten kommentteja ja alkaa parantaa näitä asioita ja keskittyä esim. niiden asioiden kehittämiseen jne.

*Jos joku ei tiedä mikä Padlet on, niin Googleen kun kirjoittaa ja menee kuvahakuun, niin sieltä näkee aika hyvin sen idean ja kuvat miltä se reaaliajassa oleva "keskustelu-seinä" näyttää. Sinne voi myös liittää kuvai ja videoita yms. Eli joku tämän tyyppinen palvelu, mihin fanit voisivat ajatuksiaan laittaa, joka olisi suoraan sen Kärppien valvovan silmän alla. Toki hyviä ajatuksia on pesiytynyt mm. tännekin palstalle (ja varmasti ympäri internettiä), joita voisi poimia, mutta kenties, joku tuollainen ns. virallinen kanava (mihin ei mitään tunnuksia tarvitse, vaan kuka tahansa voi kirjoittaa) voisi olla toimivampi konsepti?
 

pussukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Nyt kysynkin arvon palstaveljiltä, että pystyisittekö te kuvittelemaan jonkun Harri Ahon saatika Tommi Virkkusen, kävelemässä rahvaan ja tavallisten fanien seassa, jossain tiistai-illan Jukurit pelissä ja vastailemassa fanien kysymyksiin ja vaihtamassa ajatuksia seuran toiminnasta jne? Tästä Kärppien toiminnasta syntyy, vain sellainen kuva, että ei haluta luoda sellaista yhtseiöllisyyden tunnetta ja "lähentää" suhdetta kannattajiin, vaan enemmänkin katsellaan nyrpeästi nenänvartta pitkin ja toivotaan, että nämä huutelijat istuvat hiljaa jossain nurkassa, liekö joku Virkkunen edes huomaisi, jos nämä intohimoisimmat ja henkeen ja vereen Kärppä-kannattajat jäisivät kokonaan pois otteluista?
Kontrasti Juha Junnoon ei voisi olla suurempi. Todella harmillista, että vaikka pelaajille Kärpät näyttäytyy todella kovan luokan ammattiorganisaationa, niin tavalliselle kannattajalle kokemus Kärpistä ei-pelilliseltä puolelta alkaa olla kausi kaudelta entistä köyhempi.

Perinteisenä kaudenavaustifona voisi olla tänä vuonna persetifo herättelemään pöhöttynyttä seurajohtoa norsunluutornissaan.
 
Suosikkijoukkue
Kärpät
Mitä toimia Kärpät voi tehdä yhteisöllisyyden ja yhteenkuuluvuuden tunteen parantamiseksi? Miten routasydän saadaan taas sykkimään kannattajien rinnassa yhtä lujaa kuin kaksikymmentä vuotta sitten?

No ihan ensimmäisenä ajatuksena tulee mieleen, että miten halliin voisi saada enemmän väkeä nyt ja tulevaisuudessa? Arkipäivinä kun pelataan, varsinkin näitä häntäpään joukkueita vastaan, niin halliin ei nykyään saada, kuin reilu 4000 ihmistä maksimissaan. Näihin otteluihin voisi aivan hyvin jakaa satoja ilmaislippuja tietylle kohderyhmille, esimerkiksi alakoululaisille. En tiedä ajatellaanko Kärppien toimistolla, että jos ilmaislippuja jaellaan, niin se on pois tulevasta lipunmyynnistä, mutta tällä tavalla niitäkin lapsia, jotka eivät ole jääkiekosta kovin kiinnostuneita, saattavat innostua lajista. Monet lapset varmasti saisivat vanhempansa ostamaan lipun otteluun, kun lapsi on koulusta saanut ilmaislipun. Myös itseänikin kiinnostaisi enemmän ostaa lippu ja mennä paikan päälle katsomaan tiistai-iltana Jukurit-kamppailua, kun paikalla olisikin 4000 katsojan sijasta, vaikka 5000 katsojaa. Ja kun lapsi hienon ottelukokemuksen siivittämänä tiistai-iltana hallilta poistuu, luonnollisesti saattaa hän alkaa vanhemmiltansa pyytämään, että voidaanko myös viikonloppuna mennä Kärppäpeliin? Toisena hyvänä kohderyhmänä voisi myös toimia eläkeläiset.

Toisena ajatuksena äkkiä tulee mieleen, kun Kärpillä on vankkaa kannatusta Lapissa ja tiedän, että paljon Lapista matkustaa ihmisiä katsomaan Kärppien pelejä kauden aikana. Joskus heillekkin voisi antaa jotain takaisin ja vaikka parin vuoden välein järjestää harjoituskaudella kiertueen Lapissa. Viedä vaikka tämä Luulaja Sodankylään, jota vastaan pelataan joka vuosi. Lapissahan luulisi Kärppäpelaajien olevan myös aivan tähtistatuksen omaavia henkilöitä, varsinkin lasten keskuudessa. Ottelun jälkeen sitten vaan hallin käytäville jakamaan nimikirjoituksia. Rovaniemellähän toki on RoKia vastaan joku vuosi pelattukkin.

Harjoitusotteluista nyt muutenkin, niin miksi ne täytyy aina pelata lähes kokonaan niitä samoja joukkueita vastaan, joita kohdataan jo Liigassa muutenkin monia kertoja kauden aikana. Raksilaan saapuisi aivan varmasti paljon katsojia, jos sinne saataisiin KHL-joukkueita harjoitusotteluihin, tai vielä utopisemmin ajatellen jonakin vuonna joku NHL-joukkue. Onhan NHL-joukkueita aijemminkin Suomessa nähty, mutta Kärppien ja Oulun kohdalla tämä tuntuu oikeastaan ihan täysin utopialta. Miksi? Kyseessä kuitenkin 2000-luvun menestynein jääkiekkoseura.

Miksi ottelutapahtumassa ei nykyään soi juuri ikinä Kärppien omat seuralaulut? Legendaarinen Kärpät On Rautaa saa aina koko hallin ryhtymään taputtamaan. Hyvä aika tälle kappaleelle olisi esimerkiksi aina, kun viimeisellä minuutilla tulee pelikatko Kärppien johtaessa. Muutenkin tälläisiä fiiliksen nostatus biisejä tarvittaisiin ehdottomasti enemmän esimerkiksi, kun loppuhetkillä ollaan takaa-ajossa.

Alkushow on nykyään todella laimea. 2000-luvun alkupuolella tuo show oli monesti jopa oiva syy mennä hallille katsomaan peliä. Ameno aiheuttaa edelleen kylmät väreet, se pamahdus oli aivan mahtava, kun Kärpät tuli jäälle. Nykyään hädintuskin huomaa, kun kotijoukkue tulee jäälle. Miksi tässä asiassa todella toimivaa konseptia on lähdetty "korjaamaan", mutta nyt sitten todella surkeaa konseptia ei olla yritettykkään korjata vuosikausiin?

Tässä nyt ainakin muutama asia, mitä äkkiseltään tulee mieleen.
 
Viimeksi muokattu:

McTorso

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
@Kuningaskärppä , hyviä ehdotuksia. Alan listaamaan. Tuo koululaisille lippujen jakaminen oli käytössä HJK:lla, kun työskentelin Töölössä opettajana. Iso nippu lippuja tuli koululle muutaman kerran kaudessa. Itsekin noita ilmaislippuja ajoittain hyödynsin. Hyvä ajatus sinulta.

No sitten lista, jota itsekin näin lennosta täydennän. Toivon, että muutkin heittävät tähän ketjuun ajatuksia ja lisään niitä listalle. Lupaan toimittaa listan syksyn aikana Kärppien hallituksen jäsenelle ja perustella hänelle jokaisen kutakuinkin järkevän ehdotuksen.

•Ilmaislippuja koululaisille
•harjoitusotteluita Lappiin
•enemmän seuralauluja otteluihin
•alkushow sykähdyttävämmäksi (Ameno)
• Kärppälippuja salkoon Merikosken silloilla ainakin ajoittain pelipäivinä
• Kausikorttilaiset teemana yhdessä ottelussa niin syyskaudella kuin kevätkaudella. Ehkäpä oluet puoleen hintaan, ilmainen hodari tai jotain. Ajatus välittämisestä on tärkein.
 

NahkaHagrid

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Jesse Puljujärvi.
@Kuningaskärppä , hyviä ehdotuksia. Alan listaamaan. Tuo koululaisille lippujen jakaminen oli käytössä HJK:lla, kun työskentelin Töölössä opettajana. Iso nippu lippuja tuli koululle muutaman kerran kaudessa. Itsekin noita ilmaislippuja ajoittain hyödynsin. Hyvä ajatus sinulta.

No sitten lista, jota itsekin näin lennosta täydennän. Toivon, että muutkin heittävät tähän ketjuun ajatuksia ja lisään niitä listalle. Lupaan toimittaa listan syksyn aikana Kärppien hallituksen jäsenelle ja perustella hänelle jokaisen kutakuinkin järkevän ehdotuksen.

•Ilmaislippuja koululaisille
•harjoitusotteluita Lappiin
•enemmän seuralauluja otteluihin
•alkushow sykähdyttävämmäksi (Ameno)
• Kärppälippuja salkoon Merikosken silloilla ainakin ajoittain pelipäivinä
• Kausikorttilaiset teemana yhdessä ottelussa niin syyskaudella kuin kevätkaudella. Ehkäpä oluet puoleen hintaan, ilmainen hodari tai jotain. Ajatus välittämisestä on tärkein.

Monella urheiluseuralla on nykyään käytössä sellainen systeemi, että kausarin voi lainata kirjastosta yhden ottelun ajaksi. Täällä Satakunnassa on ainakin kovassa käytössä pesäpallon osalta. Voisihan paikalliselle kirjastolle lahjoittaa muutaman kausarin.. Kyllähän keskivertokävijä kuitenkin kuluttaa jotain pelitapahtumassa, joten ei se täysin hyväntekeväisyydeksi mene, kun väkisinkin noita paikkoja jää tyhjäksi runkosarjapeleissä.

Toki tuo ehdotus nyt menee kategoriaan "ilmaisliput". Mutta voisi kirjastoissakin sitten mainostaa että sieltä saa lainattua pääsylipun yhteen otteluun, ja yksi henkilö saa lainata kausaria vain yhden ottelun kauden aikana, jottei samat hemmot lainailisi sitä loputtomiin.

Parempi tuokin on, kuin tyhjä penkki.
 
Suosikkijoukkue
Kärpät
Monella urheiluseuralla on nykyään käytössä sellainen systeemi, että kausarin voi lainata kirjastosta yhden ottelun ajaksi. Täällä Satakunnassa on ainakin kovassa käytössä pesäpallon osalta. Voisihan paikalliselle kirjastolle lahjoittaa muutaman kausarin.. Kyllähän keskivertokävijä kuitenkin kuluttaa jotain pelitapahtumassa, joten ei se täysin hyväntekeväisyydeksi mene, kun väkisinkin noita paikkoja jää tyhjäksi runkosarjapeleissä.

Toki tuo ehdotus nyt menee kategoriaan "ilmaisliput". Mutta voisi kirjastoissakin sitten mainostaa että sieltä saa lainattua pääsylipun yhteen otteluun, ja yksi henkilö saa lainata kausaria vain yhden ottelun kauden aikana, jottei samat hemmot lainailisi sitä loputtomiin.

Parempi tuokin on, kuin tyhjä penkki.
Itsekin kannattaisin tuota ajatusta. Virkkunen sen sijaan ei tälle ajatukselle ainakaan aikana ennen koronaa puolestaan varsinaisesti lämmennyt. Liekö sitten Kärppien mieli olisi tässä asiassa muuttunut ajan kanssa.


Tässä ketjussa, kuten myös tuolla ottelutapahtumien ja muun toiminnan kehitysideaketjussa, on esitetty paljon hyviä ja varteenotettavia ideoita. Kärppätoimistolla voisi rohkeasti tuon kehitysideaketjunkin lukea vaikka alusta loppuun asti, sen verran puutteellista on ollut vanhoihinkaan ideoihin reagoiminen.


Itsellä nyt sellaisena pienempänä yksityiskohtana tähän suureen kokonaisuuteen liittyen nousi mieleen se, miten joskus 11 vuotta sitten halusin Kärppähaalarimerkin opiskelijahaalareihini. Tuohon maailman aikaan se piti lopulta tilata eBayn välityksellä eräältä perulaiselta kaverilta, joka noita teki. Muistaakseni tuota kautta on tälläkin palstalla mainittu haalarimerkkejä tilatun, koska Kärppäkauppa ei tähän mahdollisuuksia ole tavannut tarjota eikä taida tarjota vieläkään. Tämä on mielestäni aika räikeä puute kun kuitenkin puhutaan opiskelijakaupungista.
 

NahkaHagrid

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Jesse Puljujärvi.
Itsekin kannattaisin tuota ajatusta. Virkkunen sen sijaan ei tälle ajatukselle ainakaan aikana ennen koronaa puolestaan varsinaisesti lämmennyt. Liekö sitten Kärppien mieli olisi tässä asiassa muuttunut ajan kanssa.


Tässä ketjussa, kuten myös tuolla ottelutapahtumien ja muun toiminnan kehitysideaketjussa, on esitetty paljon hyviä ja varteenotettavia ideoita. Kärppätoimistolla voisi rohkeasti tuon kehitysideaketjunkin lukea vaikka alusta loppuun asti, sen verran puutteellista on ollut vanhoihinkaan ideoihin reagoiminen.


Itsellä nyt sellaisena pienempänä yksityiskohtana tähän suureen kokonaisuuteen liittyen nousi mieleen se, miten joskus 11 vuotta sitten halusin Kärppähaalarimerkin opiskelijahaalareihini. Tuohon maailman aikaan se piti lopulta tilata eBayn välityksellä eräältä perulaiselta kaverilta, joka noita teki. Muistaakseni tuota kautta on tälläkin palstalla mainittu haalarimerkkejä tilatun, koska Kärppäkauppa ei tähän mahdollisuuksia ole tavannut tarjota eikä taida tarjota vieläkään. Tämä on mielestäni aika räikeä puute kun kuitenkin puhutaan opiskelijakaupungista.

Virkkusella näytti artikkelin perusteella olevan "kaikki tai ei mitään" kanta koko hommaan. Tuskin kausarilaisia haittaisi kovinkaan paljoa, että joku jannu lainaisi kausaria yhden ottelun ajaksi ja pääsisi tutustumaan ympyröihin.

Hänellä oli kyllä hyvä pointti siinä, että nuo kirjastokausarit lohkeaisivat varmasti myös oulun kaupungin kausarikiintiöstä, mutta yleinen habitus koko hommaan oli kyllä niin mitäänsanomaton että Junnon kravatit karkasi narniaan.

Jotenkin tuntui että Junnon aikoina homma aina toimi, vaikka hänenkään kulta-aikoina internet ei ollut edes "niin kova juttu" kuin nykyään, nyt alustoja ja aivan kaikkea on tarjolla rajatta ja aivan ilmaiseksi.

Teknologian edessä ihminen laiskistuu.
 

McTorso

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
•Ilmaislippuja koululaisille
•harjoitusotteluita Lappiin
•enemmän seuralauluja otteluihin
•alkushow sykähdyttävämmäksi (Ameno)
• Kärppälippuja salkoon Merikosken silloilla ainakin ajoittain pelipäivinä
• Kausikorttilaiset teemana yhdessä ottelussa niin syyskaudella kuin kevätkaudella. Ehkäpä oluet puoleen hintaan, ilmainen hodari tai jotain. Ajatus välittämisestä on tärkein.
• Haalarimerkit
• Kausikortteja kirjastoon
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös