Minne menet, Oulun Kärpät?

  • 864 727
  • 3 169
Suosikkijoukkue
Semo tutti parrucchieri.
Päivän Kalevassa haastateltiin Ahoa, ja tuon haastattelun perusteella sekä Junttilalle, että muillekin lupaaville junioreille on tehty sopimukset.

Oli mennä ohi kun ei eksynyt urheilusivuilla silmään, mutta netistäkin löytyi. Erittäin hyvä esiintulo Aholta ja selkeytti asioiden hoitotavat tässä organisaatiossa.
 

chris

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Tämä lämmitti mieltä. Jotenkin Aholla tuntuu olevan oikea asenne hommaan ja uskon sanojen takaa löytyvän myös tekoja.

Et ollut liigajoukkueen organisaatiossa silloin, kun niin sanottu tapaus-Granlund oli päällä, mutta onko Kärpissä opittu siitä jotain?
Varmaan ainakin se, että meillä on selvä suuntaus antaa omille junioreille tulevaisuudessa mahdollisuuksia pelata liigajoukkueessa.
http://kiekko.kaleva.fi/kiekkok/index.cfm?p=juttu&id=843271
 

Palstalegenda

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ukraina, Eveliina Määttänen
Eihän tuossa kohdassa mitään uutta ole: "meillä on selvä suuntaus antaa omille junioreille tulevaisuudessa mahdollisuuksia pelata liigajoukkueessa." Granlund ja Pekkalahan pelaavat isoilla minuuteilla liigajoukkueessa.
 

Päätykiekko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kaikki vakavasti otettavat organisaatiot.
Joo se on hieno homma, että annetaan mahdollisuuksia. Toivottavasti tulevaisuudessa näille nimenomaan lahjakkaille junioreille annetaan entistä enemmän vastuuta. Muutenkin kuin vain silloin, kun kärkiketjuista joku pelaaja sattuu loukkaantumaan. Toki taas toinen puoli minusta on se, että se pysyvä paikka edustusjoukkueessa pitää ansaita omilla näytöillä.
 

Kh

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Tämä lämmitti mieltä. Jotenkin Aholla tuntuu olevan oikea asenne hommaan ja uskon sanojen takaa löytyvän myös tekoja.
Kärppien urheilutoimenjohtajan tehtävä on kyllä erittäin kunnianhimoisen kaverin tehtävä. Toivottavasti Harri Aholla riittää tuota kunniahimoisuutta ja hiukan jopa jääräpäisyyttä tuohon tehtävään. Aholla olisi nyt huippupaikka rakentaa itse jotain menestyksestä. Hänellä täytyisi olla tästä menestyksestä päässä selkeä visio, mitä hän haluaisi ja mitä se vaatisi sekä jääräpäisyyttä potkia myös koko organisaatiota eteenpäin. Myös tuleva päävalmentaja Mikko Haapakoski on nyt samanlaisen tilanteen edessä. Toivottavasti myös Haapakoski kokee, että jumalauta, hänellä on nyt edessä elämänsä mahdollisuus ja tämän täytyy onnistua. Nyt olisi Aholla ja Haapakoskella kaksikkona mahdollisuus rakentaa jotain vastaavaa, mitä Arponen, Junno, Jalonen ja kumppanit saivat aikaiseksi 2000-luvun puolivälin maissa (eli menestyviä joukkueita). Ahon ja Haapakosken täytyy olla dynaamisia ja mennä tiukkana kaksikkona eteenpäin ja piiskata muuta organisaatiota tekemään yhtä lailla kovasti hommia. Hommassa varmasti löytyy selkäänpuukottajaa yms. venkoilijaa - nyt vaan Haapakosken ja Ahon täytyy näyttää, että koirat haukkuu ja karavaani kulkee, ja rakentaa jotain menestyksekästä.

Toistaiseksi en kyllä jaksa itse yhtään intoilla tai kauhistella Kärppien tulevista pelaajista käytyä huhuilua ja keskustelua. Oikeastaan yksittäiset pelaajat eivät ole se menestyksen tai menestymättömyyden tekijä, joka ratkaisee onnistuuko seura rakentamaan menestyvän joukkueen vaiko ei. Mielestäni tämä on huomattavasti monimutkaisempi homma: se lähtee seurajohdosta, valmentajavalinnoista, pelaajavalinnoista, pelitavasta. Noiden tekijöiden täytyy vaan toimia tiukasti yhdessä tiiviinä pakettina ja saatava yhdessä homma toimimaan. Ehkä ratkaisevimmassa asemassa on joukkueen pelitapa, joka on koko seura- ja joukkueenjohdolla oltava tiedossa/näkyvissä/selvillä, ja jonka ympärille sitten rakennetaan joukkue ja tehdään pelaajavalinnat. Helpoimmin sisäistettävä ja ymmärrettävä pelitapa, että miten joukkue yhdessä puolustaa ja miten se hyökkää, on helpompi myydä joukkueen pelaajille ja näin saada menestyvä joukkue.

Uskon, että Mikko Haapakosken Kärpät pyrkii pelaamaan perinteistä Kärppä-jääkiekon näköistä jääkiekkoa: liikkuvaa ja luistelevaa taitojääkiekkoa, jossa puolustetaan ja hyökätään tiukasti yhdessä ja tehdään pirusti töitä treeneissä ja peleissä. Pelitapa täytyisi olla selkeä ja kaikille selkäytimessä. Kentälliset täytyisi olla harmonisia keskenään ja materiaalissa pitäisi olla paljon monipuolisuutta. Hyökkääjien täytyisi pelata hyvin molempiin suuntiin ja puolustajien tuettava hyökkäyksiä ja pelattava oma pää varmasti. 2000-luvun menestysjoukkueihin ajettiin omia kasvatteja hyvin ja menestyksekkäästi sisään - niin heitä voi ajaa myös 2010-luvun menestyviin Kärppä-joukkueisiin. 2000-luvun menestysjoukkueissa pelasi tsekkiläisiä ja kotimaisia huippupelaajia - niin niitä voi pelata 2010-luvun Kärpissäkin. Joukkueen runkopelaajista nyt puhumattakaan. Olennaista oli, että sekä Heikkilä että Jalonen onnistui myymään "menestysreseptinsä", edusti pelaaja sitten joukkueen junioriosastoa, tähtikaartia tai sitten duunariosastoa. Kaikkia noita tarvitaan.

"Raha rauhoittaa." Menestys on helpointa rakentaa vakaan talouden varaan. Jos taloudessa on turbulenssia, näkyy se joukkueen toiminnassa. Toivottavasti tämän kauden Kärppä-joukkueen turbulenssi ei ole seuraus Kärppä-talouden turbulenssista, toivottavasti tätä sponsorirahaa on yhä eikä heikentäisi joukkueen menestysmahdollisuuksia. Toivottavasti tämä joukkueen turbulenssi on todellakin valmennusjohdosta riippuvaista, kuten usein syytetään, eikä suinkaan seuraus Kärppä-talouden ongelmista, joita ainakin itse usein pohdiskelen. Maailmantaloudessa on näkyvissä jo hiukan valoa tunnelin päässä ja toivottavasti tämä näkyy myös Kärppä-taloudessa ja rauhoittaa sitä myöten myös Kärppien tilannetta. Taloudelliset resurssit ovat tärkein tekijä, kun kotimaisia ja ulkomaisia huippupelaajia koetetaan värvätä pukeutumaan Kärppä-paitaan.

Omavaraisuus erittäin lupaavien junioripelaajien suhteen oli avainasemassa 2000-luvun menestysjoukkueissa. Sitä myöten joukkueeseen tuli sekä omia huippupelaajia että myös tärkeitä joukkueen runkopelaajia. Muutama viimeinen vuosi on ollut heikompi kausi Kärppien juniorituotannossa. Nyt näyttäisi myös silläkin rintamalla valoa olevan tunnelin päässä. Lupaavia junioreita on tulossa niin paljon, että muutamia on voitu ulkoistaa etelän seurohinkin. ;) Junttila ja Donskoi ovat vahvasti murtautumassa edustusjoukkueeseen ja varmaankin ensi kaudella suorittavat kansallisen läpilyönnin SM-liigassa. Kärppien A- ja B-junnut olivat runkosarjassa kolmosia ja C-junnutkin runkosarjan kutosia. Hyviä joukkueita => hyviä yksilöitä. Hyvän lupaavan pelaajamassan varaan on Kärppienkin helpompi joukkuettaan rakentaa. Muutama runkopelaaja ja muutama tähtipelaaja omasta juniorimyllystä => säästetään pitkä penni pelaajapalkkioissa, ja voidaan sekin säästynyt penni käyttää oman juniorituotannon pyörittämiseen tai tsekkiläisen tähtipelaajan hankintaan.

Näillä... näillä nyt mennään. Toivottavasti Kärppä-organisaatio suhtautuisi asioihin samoin. Minusta Kärppien menestysreseptiä ei pitäisi keksiä uudelleen. Kärpät on tehnyt sen aiemminkin ja Kärpät pystyisi sen tekemään uudestaankin. Kärppien johtajilta vaaditaan nyt kuitenkin terävää otetta. Uusia tulokkaita päävalmentajan ja urheilutoimenjohtajina ei saa etukäteen tyrmätä - heille pitää antaa mahdollisuus. Ei Junnostakaan etukäteen tiedetty, millaisen menestysorganisaation pomo hänestä tulisi, tai Jalosesta/Heikkilästä, että millaisen menestysjoukkueen he pystyisivät rakentamaan. Yhtälailla heidänkin menestysmahdollisuudet olivat etukäteen epävarmat. Yhtälailla Haapakoskella ja Aholla on mahdollisuus menestyä.
 

MikGo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, Leijonat
Hieno homma, että Komulainen, Junttila ja Lehto tekivät kolmen vuoden sopimukset Kärppiin. Eihän tuossa kyllä olisi ollut muuta vaihtoehtoa, mutta lähiaikojen tapahtumat pistivät hieman jännittämään.

Toivottavasti Pekkala nähdään myös ensivuonna Kärpissä vaikka täysin ymmärrettävää sehän olisi, että Pekkala luistelee ensivuonna jossakin muussa joukkueessa. Onhan hänellä myös sopimus ensikaudelle Kärppiin.
 
Suosikkijoukkue
Kärpät
Tyytyväinenhän tässä täytyy julkaistuihin papereihin olla, mutta vielä tyytyväisempi olisin ollut jos mukana olisi ollut myös Miikka Salomäki vähintään kolmen vuoden paperilla.

Komulaisen liigakyvyistä en kyllä itse ole niin vakuuttunut että kolmen vuoden paperia olisin hänelle halunnut. Suoritukset A-junnuissa tällä kaudella on kuitenkin niin hyviä että mahdollisuus hänelle täytyy kuitenkin antaa todistaa kykynsä myös liigassa. 166cm on kuitenkin sellainen rääpäle että siinä ollaan ihmeissään kun 190 senttiset puolustajakolossit runnoo vastaan maalinedustalla ja kulmissa.

Joka tapauksessa ehdottomasti askel oikeaan suuntaan.
 

kakkonen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Komulaisen liigakyvyistä en kyllä itse ole niin vakuuttunut että kolmen vuoden paperia olisin hänelle halunnut. Suoritukset A-junnuissa tällä kaudella on kuitenkin niin hyviä että mahdollisuus hänelle täytyy kuitenkin antaa todistaa kykynsä myös liigassa. 166cm on kuitenkin sellainen rääpäle että siinä ollaan ihmeissään kun 190 senttiset puolustajakolossit runnoo vastaan maalinedustalla ja kulmissa.
Nyt oli varmaan sellainen tilanne (Pekkala, Granlund juttujen ansiosta) että junnuilla oli suht helppo neuvotella itselleen sopiva soppari. Ei ollut varaa menettää "taas yhtä lupaavaa junnua"..
 

Stultus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Haukiputaan LämyAkat
Ei ollut varaa menettää "taas yhtä lupaavaa junnua"..
Nämä Pekkalat, Komulaiset ja Lehdot ovat marginaali-prospekteja, jos heitä verrataan Granlundiin, Donskoihin ja M. Salomäkeen. Granlund kustiin, Donskoille saatiin sopimus, ja M. Salomäki on vielä kysymysmerkki. Pessimisti ei pety, mutta kai sitä jonkinlaisena ennusmerkkinä voi pitää, ettei Salomäen sopimusta julkaistu tänään... Paremmin asioista perillä olevat voivat toki korjata.
 

Boozer

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Nämä Pekkalat, Komulaiset ja Lehdot ovat marginaali-prospekteja, jos heitä verrataan Granlundiin, Donskoihin ja M. Salomäkeen. Granlund kustiin, Donskoille saatiin sopimus, ja M. Salomäki on vielä kysymysmerkki. Pessimisti ei pety, mutta kai sitä jonkinlaisena ennusmerkkinä voi pitää, ettei Salomäen sopimusta julkaistu tänään... Paremmin asioista perillä olevat voivat toki korjata.

Näistä marginaali-prospekteista on todennäköisesti Kärpille enemmän hyötyä tulevaisuudessa, kuin noista huippulupauksista. Tuota Salomäen sopimusta jäin kyllä myös itse kaipaamaan. Joka tapauksessa hyviä sopimuksia ja viesti on nyt annettu, että mihin suuntaan Kärpät on tulevaisuudessa menossa. Hyvä Harri, hyvä Junno, hyvä pojat.
 

-Mercury-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
En kyllä millään näe Salomäkeä vielä ensi kaudella liigamiehistössä, satunnaisia keikkoja lukuunottamatta. Silloin riittää aivan hyvin vakiintunut käytäntö jossa pelaaja saa ottelukohtaisen korvauksen liigapeleistä. Ja mitä lie sopinut kun tänne tuli täksi kaudeksi? Ei mitkään grandet muuta sitä linjaa jolla pelaajia on ennenkin noussut ylös ja hiljalleen kasvaneen roolin myötä lähteneet lopulta suoraan tai välietapin kautta NHL:aan yrittämään.

Aika monta ikäluokkaa on menetetty ja muuallakin kuin Kärpissä (pikkuleijonien menestys vaikka esimerkkinä), hankala sieltä on ollut viime aikoina ketään edes nostaa. Eikä Kärppien menestys ole ainakaan yhtään helpottanut sitä puolta.

Kaikilla nyt sopimuksen tehneillä on hyvät saumat ottaa paikka ylhäältä ensi kaudella. Sitä ennen heitä kannattaa käydä seuraamassa A:n playoffseissa.
 

Stultus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Haukiputaan LämyAkat
Näistä marginaali-prospekteista on todennäköisesti Kärpille enemmän hyötyä tulevaisuudessa, kuin noista huippulupauksista.
Mahdollista tämäkin, mutta näkisin että Donskoi ja Salomäki ovat talenttitasoltaan lähellä nuorta Jussi Jokista, ja uskon että he tulevat pelaamaan useita vuosia SM-liigassa ennen mahdollista siirtymistään Pohjois-Amerikkaan tai esim. Elitserieniin.

En kyllä millään näe Salomäkeä vielä ensi kaudella liigamiehistössä, satunnaisia keikkoja lukuunottamatta.
Salomäen pelaaminen on kokonaisuudessaan paljon kypsempää ja tehokkaampaa, kuin Donskoilla viime kaudella, joten yksi kesä liigaringissä voi hyvinkin riittää pelipaikan ottamiseen ylhäältä, mikäli vain Kärpissä jatkaa. Kyse on kuitenkin huomenna 17 vuotta täyttävästä pelaajasta, ja tämän ikäiset kaverit kehittyvät vielä usein melkoista vauhtia.

Silloin riittää aivan hyvin vakiintunut käytäntö jossa pelaaja saa ottelukohtaisen korvauksen liigapeleistä.
Vakiintuneet käytännöt ovat se syy, miksi Kärpät ovat tässä ojassa valmentajanaan harhainen lahna. Se mikä joskus toimi, ei välttämättä toimi enää, eikä varsinkaan kaikissa tapauksissa.

Kaikilla nyt sopimuksen tehneillä on hyvät saumat ottaa paikka ylhäältä ensi kaudella. Sitä ennen heitä kannattaa käydä seuraamassa A:n playoffseissa.
No jos pelkästään A:n pleijareita katsotaan, niin siellähän on ollut kaksi parempaakin pakkia, kuin Lehto, nimittäin Niemelä ja Mattila. Lehto on tehnyt todella hyvin pisteitä osana A-junnujen murhaavaa YV:tä, mutta muuten kyseessä on melko keskikertainen tapaus, nimenomaan puolustajana. Keskivertoa heikompi liike ja huono kaksinkamppailupelaaminen ovat asioita, joista liiga-tasolla rokotetaan ankarasti. Ehkä nämä asiat korjaantuvat parilla Mestis-kaudella, mutta mielestäni kolmen vuoden sopimus on hätävarjelun liioittelua tämän kaverin kohdalla.

Komulainen on kyllä todella taitava, älykäs ja liukasliikkeinen pelaaja, ja mikäli mitta olisi 180cm, niin kyseessä olisi ehkä jopa tuleva NHL-pelaaja. Valitettavasti vain sitä mittaa on sulka hatussa se 165cm, joten tasoitusta muille annetaan rankemman kautta. Puolustuspelaaminen tulee tuottamaan vaikeuksia johtuen heikosta ulottuvuudesta, ja isoimpien pelaajien pysäyttäminen keskialueella, maalin edustalla ja kulmissa tulee olemaan todellinen haaste. Myös hyökkäyspelaaminen tulee kärsimään, koska liigatason puolustajat kykenevät ottamaan ajan ja tilan pois paljon tehokkaammin, asioita joihin Komulaisen hyökkäyspelaaminen pitkälti perustuu. Komulainen pystyisi luultavasti jo nyt parantamaan liiga-jengin YV:tä, mutta tasakentällisin pelaaminen vaatinee paljon totuttelua. Ehkä jopa liian paljon, aika näyttää.

Ainut näistä sopimuksista, jota pidän tärkeänä, on Junttilan sopimus. Liikettä löytyy lähes yhä paljon kuin Koskenkorvalta, ja kun huomiointikykyä, peliälyä ja taitoa löytyy selvästi enemmän, niin tässä vaihtokaupassa jäädään ajan myötä voitolle. Koulu ja armeija pois alta, lisää papua ylävartaloon, hieman totuttelua liigavauhtiin ja parin vuoden päästä kyseessä on vahvistus.
 

Tuzzi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Komulainen on kyllä todella taitava, älykäs ja liukasliikkeinen pelaaja, ja mikäli mitta olisi 180cm, niin kyseessä olisi ehkä jopa tuleva NHL-pelaaja. Valitettavasti vain sitä mittaa on sulka hatussa se 165cm, joten tasoitusta muille annetaan rankemman kautta. Puolustuspelaaminen tulee tuottamaan vaikeuksia johtuen heikosta ulottuvuudesta, ja isoimpien pelaajien pysäyttäminen keskialueella, maalin edustalla ja kulmissa tulee olemaan todellinen haaste. Myös hyökkäyspelaaminen tulee kärsimään, koska liigatason puolustajat kykenevät ottamaan ajan ja tilan pois paljon tehokkaammin, asioita joihin Komulaisen hyökkäyspelaaminen pitkälti perustuu. Komulainen pystyisi luultavasti jo nyt parantamaan liiga-jengin YV:tä, mutta tasakentällisin pelaaminen vaatinee paljon totuttelua. Ehkä jopa liian paljon, aika näyttää.

Komusta tuskin on sentteriksi SM-liigassa, mutta laiturina uskon hänen mahdollisuuksiinsa. Joonasta verrataan muuten Kärppien kotisivuilla Aleksei Simakoviin, joka on hurjat 168 cm pitkä ja luo kelpo uraa KHL:ssä.

Kiitos Aholle vielä näistä soppareista. Hyvä että luottoa omiin on ja mahdollisuus annetaan. Toivottavasti näitä täytemiehiä muualta ei enää raahata. Huhuissa pyörineistä nimistä Luomala vaikuttaa juuri sellaiselta pelaajalta (vaikka onkin iskenyt hurjasti maaleja tällä kaudella). Joonas Kemppainen olisi puolestaan juuri sellainen haku, mitä itse haluaisin Kärppien tekevän enemmänkin.
 

jussimy

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Tuo harhainen lahna on aika kuvaava nimi Matille, jopa parempi kuin muikisteleva budha.
Pelistä ei tule yhtään mitään, siinä ei ole mitään ideaa. Edes ylivoimalla ei saada mitään aikaiseksi. Vastustaja taas pääsee pyörittämään ylivoimaa heti samantien. Kärppälauma on tasaista surffailevaa massaa, kesälomat lienee jo mielessä. Välillä joku hieman yrittää pinnistää, mutta kun ei niin ei.
Ei varmaan Lehtosellekaan ole kovin mieltä ylentävää kun joutuu tuollaisessa saamattomassa lammaslaumassa pelaamaan..
 
Suosikkijoukkue
Susanna Pöykiö
Ketjun otsikkoon vastaten: näyttää ja tuntuu siltä, että Kärpät on paniikista pikku hiljaa siirtymässä luovutukseen. Lehtosen aikainen paluu on vain merkki epätoivosta, sillä kaikki munat pitää saada samaan koriin ja pian pelastamaan sitä jotain mitä saattaisi vielä olla pelastettavissa. Kun ei omien nimimiesten tulo takaisin enää tuo pisteitä, eikä väkeä halliin, niin se tietty puutuneisuus ja kylläisyys mikä joukkueesta on johdosta alaspäin näkynyt korostuu entisestään.

Kärpät on kokonaisuutena ihan vitun avuton tämän nykytilanteen edessä. Tämä joukkue ei tule taistelemaan välieräpaikasta. Se on aivan varmaa. Joku voisi nähdä Alatalon säilyneen työpaikan "pitkäjänteisenä työnä" tai "määrätietoisena johtamisena" tai jonain muuna vitun korulauseena. Totuus ei ole puettuna tuollaiseen sontaan, vaan sen voi sanoa suoraankin: Kärpät kusi tällä kaudella lopullisesti allensa. Alatalon jatko, epäonnistunut pelaajapolitiikka, Haapakosken palkkaaminen ja kruununa kaikessa täydellinen lamaantuminen päivänselvien ongelmien edessä.

Vitun lampaat.
Rakastan itseäni niin paljon, että lainaan itseäni melkein kuukauden takaa.

Onko joku asia muuttunut? Tietysti on kyse hyvin lyhyestä aikavälistä, mutta edes pieni valon pilkahdus tähän touhuun olisi ollut mahdollista saada. Junioreiden sopimukset, no hyvä että joku perusasia edes onnistuu.

Mutta onko tällä hetkellä tilanne se, ettei koko organisaatiosta löydy tekemisen meininkiä? Ei henkeä? Ei sydäntä? Tai vittu edes pulssia?

Pelaajat lakkoilevat ja valmennus ei saa mukavuusalueelle juuttuneita "seuraikoneita" kuriin/pelaamaan? Seuran johtoa ei kiinnosta joukkueen asiat, kunhan vain väkeä kertyy halliin riittävästi?

Kuinkahan pitkä alamäki tässä on nyt tällä kertaa alkamassa, sillä mikään ei tule käytännössä muuttumaan ensi kausiksi. Rahaa ehken vähemmän käytettävissä joukkueeseen, mutta samanlaiset saatanan lampaat jengissä pelaajista johtajistoon. En usko, että Haapakosken nimi päävalmentajana houkuttelee Alatalonkaan vertaa kausikortin ostajia...
 

kakkonen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Onko joku asia muuttunut?
Saarenheimon kone on käynnistynyt, sehän teki maalin viime viikon tiistaina. Enteilee tulikuumaa pisteputkea loppukaudeksi (oletuksena siis että mahtuu pelaavaan kokoonpanoon).
 

Itäpuu

Jäsen
Onko patsashanke mennyt niin pitkälle, että Junno ja Pörhö on muuttuneet sellaisiksi? Ei saatana jos porukka ei ala pelaan tai Matti saa välittömästi kenkää, niin menen käymään toimistolla ja vaadin rahat takaisin (kaikki rahat joilla tuota paskaa on tuettu). En tietenkään saa rahoja, mutta saanpahan purkaa tämän vitutuksen sinne minne pitääkin.
Nyt on aika, Matille porttikielto halliin! Lähteekö joku kaveriksi estämään pääsyn?
 

Jeff

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkueet
Kärppien vetovoima tällä hetkellä taitaa olla aika heikko. Urheilullista menestystä ei ole tullut ja seuran kurssi on laskusuunnassa, joten houkuteleeko Kärpät muita kuin veteraaneja, palkkasotureita jotka etsivät vain mahdollisimman rahakasta sopimusta ensi kaudelle? Jos näin on, niin eipä tule asennepuolelle mikään muuttumaan ensi kaudella. Mukavuusalueen miehet surfailee jälleen kaukalossa isolla palkalla yhden kauden ja tammikuussa on sopimus jo muualle, jolloin suoritustaso laskee entisestään. Mutta miten seuraan, jonka vetovoima on tällä hetkellä heikko, saadaan nuoria lupauksia jotka ovat jo pelimiehiä, mutta koko ura vielä edessä? Ei niitä taideta nyt saada, joten on pakko turvautua vanhoihin palkkasotureihin tai sitten pelattava rohkeasti omilla junnuilla. Tilanne ei ole millääntapaa ideaalinen ja kokoajan tuntuu, että seuran alamäki vain jyrkkenee.

Kärpät muistuttaa maahan syöksyvää lentokonetta. Kauan on lennetty korkealla, mutta nyt on moottorivika ja tonttiin tullaan väistämättä. Tähän on nähdäkseni kaksi eri tapaa. Yritetään viimeiseen saakka sinnitellä ilmassa ja pudotaan lopulta hallitsemattomasti maahan tai tehdään hallittu pakkolasku (tuhoamatta koko konetta), korjataan moottori ja lähdetään uuteen nousuun. Ensimmäinen tarkoittaa käytännössä sitä, että tässä seuraavat 3-5 vuotta yritetään sinnitellä kärkitaistossa palkkaamalla näitä yhden kauden palkkasotureita isolla rahalla. Mestaruuksia tuskin tulee, floppikausia luultavasti tulee. Meno on tasapaksua, paineet on valtavat koko organisaatiolla ja meno muutenkin yhtä hampaiden kiristelyä. Kun ei tule (suurta)menestystä, mutta pelataan kaudesta toiseen pirun kalliilla joukkueella niin syödään pikku hiljaa seuran kovalla työllä rakentama vakavaraisuus. Lopulta ollaan siinä tilanteessa joskus viiden vuoden kuluttua, ettei ole rahaa, ei ole menestystä eikä oikein ketään kiinosta. Noin kärjistäen jatketaan Jokereiden viitoittamalla tiellä.

Toinen vaihtoehto on pudottaa hetkeksi tavotteita. Jätetään palkkaamatta Rosat ja Kasparit. Annetaan Junttilalle, Donskoille ja kumppaneille isot roolit. Haetaan vielä lisäksi muista seuroista lupaavia junnuja ja mestiksestä nuoria lupauksia. Annetaan Haapakosken kasvaa valmentajana. Pidetään muutamia kokeneita pelaajia mentoreina (Viuhkola, Mikkola etc) ja näytetään tylysti ovea pelaajille tyyliin Normio, Viitakoski, Kiiholma etc. Ei tule menestystä tälläkään reseptillä heti, mutta ehkä saadaan takaisin suht nopeasti peli-ilo, ehkä saadaan takaisin Kärppien iloinen hyökkäyspeli, ehkä saadaan kasvatettua vaikka Donskoista liigan mittapuulla superpelaaja. Nämä voivat palauttaa myös yleisön mielenkiinnon ja innostuksen vaikkei mestaruuksia (heti) tulekaan. Tällä reseptillä voisi olla esimerkiksi kahden vuoden kuluttua sellainen tilanne, että marraskuisena lauantaina Raksilaan luistelee kolminkertainen suomenmestari JYP laiskanpulskealla peli-ilmeellä; Kärpät pörrää asenteella hurrikaanin tyyneksi. Prkl, minä ainakin haluan huutaa runkosarjapelissäkin samalla tunteella kuin syyskuussa 2000 Kärppien kaataessa Lieversin 5-4 maalilla hallitsevan suomenmestarin TPS:n kauden ensimmäisessä pelissä.

Jos lähdetään ensinmainitulle tielle, niin siitä ei hyvä seuraa. Noin viiden vuoden kuluttua kassa on tyhjä, taskussa on ehkä joku kämänen pronssi ja kirstussa ei ole rahaa juuri yhtään. Seura on edelleen pöhöttynyt hasbeen suurseura. Tässä vaiheessa on pakko lähteä tälle toisen vaihtoehdon tielle, kun kaikki on pitkälti tuhottu. Pitää muistaa, että meillä ei ole mitään konsernia taustalla, kuten Jokereilla, joka kuittaa joka vuosi isot tappiot +/- nollaan konserniavustuksella. Siinä vaiheessa ei auttaisi muu, kuin ristiä kädet ja toivoa, että joku Kärppien NHL:n kasvattamista pelimiehistä olisi tehnyt änärissä helvetin rahakkaan uran ja sattuisi kiinostumaan Kärppien pelastamisesta. Itse en laskisi kyllä mitään tämän kortin varaan. Oulusta ei löydy myöskään sponsorirahaa lähelekään samaan malliin kuin vuosituhannen vaihteessa, joka oli sponsorirahan mielessä once in a lifetime juttu.

Jos valitaan tämä jälkimäinen vaihtoehto, niin veikkaisin että viiden vuoden kuluttua pelataan finaaleissa, Oulussa on, jos ei nyt kiekkobuumi niin ainakin hyvinvoiva kiekkokulttuuri ja Kärpät on freshinä haastajana hätyyttelemässä terävintä kärkeä ellei jo peräti ole siellä. Kärpissä on jälleen vetovoimaa ja imua, menoa ja meininkiä.
 
Mikäli lähdetään sille tielle, että nostetaan kaikki kynnelle kykenevät nuorukaiset rosteriin sekä muista joukkuiesta päälle, niin toivon tosiaan niitä vanhempia kavereita sinne sekaan. Tuossa skenaariossa olisi kuitenkin se pelaajien kehittäminen avainasiana ja siihen tavoitteeseen noustaan parhaiten, kun on kokemusta opettamassa näitä nuorukaisia. Opetuksen lisäksi nämä kokeneemmat kaverit pystyvät auttamaan isällisestikin, ettei lopputulos ole junnuilla pelkästään pyyhkiytyä jokaisen tilanteen jälkeen pitkin jäätä.

Tulevalla kaudella tulisikin valmennuksen tosiaan miettiä sitä, että niille halutuille pelaajille saadaan sitä jääaikaa eli aikaa oppia sitä joukkuepeliä, puolustamista sekä lopulta ihan totuttautumista miesten pelien fysiikkaan. Se ei ole itsestään selvyys, vaikka moni mielellään niin ajatteleekin.

Tästä skenaariosta ei lopulta ole iso matka siihen, että sekaan mahdutetaan niitä Rosia ja Kaspareita, jotka pystyvät ratkomaan isoja pelejä. Tähtiä, kokemusta ja nuoruutta. Mitäpä sitä muuta on ennenkään rosterilta odotettu? Itse olen tietysti sitä "paha palaa takaisin" teemaa toivonut pitkään, mutta saan ilmeisesti jatkaa toivomista. "Suikkasia" kaipaisin joukkueeseen "Smythien" tapaan.

Valmennuksen osalta toivon edelleen sitä Suikkasta myös. Summasen kaltaista valmentajaa en toivo edelleenkään, vaikka räväkkyyttää haluankin. Haapakosken räväkkyydestä en tiedä mitään, enkä siitä, onko hänellä jotain annettavaa pelille. Toivotaan toivotaan, sitähän tämä on jonkun vuoden jo ollutkin.
 

Jeff

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkueet
Mika Pieniniemestä tuli Oulun Kärpät 46 RY:n toiminnanjohtaja eli Ahon paikalle Pieniniemi tuli. Mikäs siinä, kiekkomies ja Kärppätausta. Tervetuloa ja onnea tehtävään.
 
Suosikkijoukkue
Kärpät
Mika Pieniniemestä tuli Oulun Kärpät 46 RY:n toiminnanjohtaja eli Ahon paikalle Pieniniemi tuli. Mikäs siinä, kiekkomies ja Kärppätausta. Tervetuloa ja onnea tehtävään.
Hyvinkin odotettu ratkaisu. Taisin jossain vaiheessa ehdottaakin jo Pienaria tuohon hommaan. Pieniniemihän hoiti jo ko. pestiä ennen Ahoa pari vuotta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös