Minkä kirjan luit viimeksi / mitä luet nyt?

  • 649 512
  • 5 561

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Tuosta Ihmispedoista syntyy sopiva aasinsilta teokseen, joka minulla on ollut jo jonkin aikaa työn alla (luen useita kirjoja kerralla, limittäin ja lomittain) eli legendaarisen FBI:n tutkijan ja profilointiyksikön perustajiin kuuluneen John Douglasin teos "The Anatomy of a motive". Linkki vie Wikipediaan Douglasin sivuille.

Triviatietona mainittakoon, että Douglasia käytettiin suorana esikuvana Thomas Harrisin teoksissa Uhrilampaat ja Punainen lohikäärme, jossa esiintynyt FBI:n käyttäytymistieteiden yksikön johtaja ja mm. Clarice Starlingin esimies Jack Crawford pohjautuu siis Douglasiin.

Teoksessaan Douglas selvittelee erilaisten sosiopaattien, sarjamurhaajien, -raiskaajien ja tuhopolttajien yleisimpiä profiileja, luonteenpiirteitä ja erilaisten motiivien perusteita ja niiden syntyä. Douglas käyttää paljon tosielämän esimerkkejä, ja niitä hänellä riittää, sillä herralla on takanaan paitsi monta vuosikymmentä FBI:n palveluksessa ihmispetoja jahtaamassa, myös taustallaan kattava psykopaattien ja sarjamurhaajien syvähaastattelututkimus.

Douglas on haastatellut paikan päällä vankiloissa yli viittäkymmentä korkean profiilin seriaalia ja psykopaattia (joukossa Mansonia, Gacya ja monia "tuttuja alan miehiä", sekä vähemmänkin tuttuja mutta ei vähemmän vaarallisia). Hän on pyrkinyt luomaan kontaktia näihin miehiin ja saanutkin usein hyviä tuloksia ja oivalluksia, kun murhaajat ovat purkaneet hänelle tekojensa motiiveja, omaa elämäänsä ja kokemuksiaan. Osa on kerskunut teoillaan, osa hekumoinut niillä muuten vain elämänsä kohokohtina ja osa on jollain lailla katunut - ainakin sitä, että eivät kyenneet hillitsemään tappovimmaansa ja jäivät kiinni, jos ei muuta.

Teos avartaa entisestään käsitystä näiden epäinhimillisesti käyttäytyvien ihmisten taustoista, teoista ja motiiveista. Olen lukenut tuota luku kerrallaan, joka luvussa on oma teemansa esim. tuhopolttajista raiskaajiin.

Douglas ei havainnoi vain tekoja vaan niiden motiivien taustoja. Hän erottelee selvästi ns. sattumarikolliset kuten vaikkapa hetken mielijohteesta johonkin taloon murtautuneen ja stereoita yms. pöllineen nuorukaisen sekä toisen vastaavan murtautujan, jolla oli motiivina lähinnä valta, tirkistely ja seksuaalinen tyydytys. Jälkimmäinen siirtyi sitten myöhemmin katselusta tekoihin ja päätti "uransa" lopulta raiskausmurhaan.

Douglasin kanta tuntuu olevan, että siinä missä ns. normaalimmat rikolliset voivat ottaa rangaistuksista opikseen ja heidät voi päästää perusvankeustuomioilla, niin nämä kovan linjan väkivaltarikolliset, sosiopaatit ja muut tulisi vähintäänkin eristää pitkillä tuomioilla muusta yhteiskunnasta tai pahimmissa tapauksissa myös teloittaa, jotta myöhemmin ei vaarantuisi kenenkään uuden uhrin henki. Ja nämä pahimmat tapaukset todella ovat niitä pahimpia tapauksia, joten olen pitkälti samaa mieltä Douglasin kanssa. Jos ei kuolemantuomiota, niin sitten ainakin loppuelämä eristyksessä.

Ajatusleikkinä olen miettinyt, että mitäköhän tohtori Douglas sanoisi, jos hänet kutsuisi Suomeen, esittelisi hänelle meikäläisten tyypillisiä usean elinkautisen ja tappotuomion saaneita murhamiehiä, sarjaraiskaaja-Ruumensaaria sekä pahimpia friikkejä kuten äitinsä, pikkutytön ja naisystävänsä hengiltä kuristaneen Michael Maria Pentholmin, joka pääsi aina vapaaksi tekojensa välillä ja joka tällä hetkellä istuu uutta tuomiota yritettyään taas kuristaa jonkun naisen. Sitten voisi Douglasille mainita, että täällä tosiaan voi päästä tappotuomiostakin parhaimmillaan kolmen vuoden kakulla ja että jos ei tapa heti pariin vuoteen uudestaan, niin sitten on taas "ensikertalainen".

Taitaisi John Douglas pudistella päätään.
 

adston

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pens
Menossa Dale Carnegie: miten saan ystäviä, menestystä, vaikutusvaltaa. On muuten aika helvetin hyvä kirja mikäli haluaa kehittää omaa toimintaansa toisten kanssa. Itselläni ei ole ollut muiden ihmisten kanssa mitään älyttömän suuria ongelmia, mutta kyllä tästä kirjasta silti on löytynyt lukemattomia vinkkejä, joita omassakin käytöksessä voi parantaa.

Suosittelen kaikille, jotka joutuvat esim. työssään kohtaamaan paljon ihmisiä, myös niitä hankalia.
 

tinkezione

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pens, Ipa, Rod Weery
Tuosta Ihmispedoista syntyy sopiva aasinsilta teokseen, joka minulla on ollut jo jonkin aikaa työn alla (luen useita kirjoja kerralla, limittäin ja lomittain) eli legendaarisen FBI:n tutkijan ja profilointiyksikön perustajiin kuuluneen John Douglasin teos "The Anatomy of a motive". Linkki vie Wikipediaan Douglasin sivuille.

Kiitokset tästä! Meni suorilta suositteluun paremmalle puoliskolleni ja taatusti itsellenikin lukulistalle.
 

Amerikanihme

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vegas Golden Knights, TPS, Florida Gators
Nyt sain tuon Jeremy Roenickin omaelämäkeran "J.R.: My Life as the Most Outspoken, Fearless, and Hard-Hitting Man in Hockey" luettua loppuun. Kirjoittajana on myös arvostettu USA Today -sanomalehden NHL-toimittaja Kevin Allen.

Mielestäni tuo oli ihan viihdyttävästi kirjoitettu kirja, joskaan se ei ihan Agassin elämänkertakirjan tasolle noussut. Mutta Roenick toi hyvin esille millainen persoona hän on, eli sellainen, joka sanoo asiat suoraan sellaisina kuin hän ne näkee. Erityisesti hänen suhteensa valmentajiin olivat herkullista luettavaa. Kyllähän tiesin, ettei Mike Keenan niitä mukavampia valmentajia ollut, mutta nyt tiedän vähän tarkemmin kuinka epämiellyttävä hän oli. Silti J.R. listaa Keenanin yhdeksi parhaimmista ystävistään. Yksi heidän ensi tapaamisistaan oli miesten vessassa pissalavuaarin äärellä. Keenan kysyi, että "onkos sinulla munaa (tarkoittaen pelaajana rohkeutta)?" ja Roenick vastasi, että "on, ja iso onkin, haluatko nähdä?". Roenickin kuvaukset lukemattomista NHL-pelaajista, GM:istä ja valmentajista avasivat silmiäni paremmin ymmärtämään, millaisia ihmisiä nämä ovat. Roenick tuntuu suuresti arvostavan Keith "Walt" Tkachukia, josta minä en koskaan persoonana välittänyt. Kuulemma paras mahdollinen kapteenin esikuva yhdessä Chris Chelioksen kanssa.

J.R. käy läpi lukemattomia hauskoja tapahtumia urallaan, mm. miten hän meni hotelliin sisälle ilmanvaihtokanavan kautta, koska tuli hotellille aamuyöstä ja pelkäsi Keenanin olevan vahtimassa. Pippelivitsejä pukukopissakaan ei olla säästelty, ja tuota f-sanan käyttöä on kirjassa melkein häiritsevän paljon. Suomalaisiakin on muistettu. Kari Takko oli ensimmäinen NHL molari, joka sai kunnian päästää J.R.:n tekemän maalin taakseen NHL-pelissä. Ja Teemua Roenick ylistää 10.:ksi muistiinpainuvammaksi vastustajaksi jota vastaan hän koskaan pelasi (kuulemma Teemu oli mukavin kaikista NHL-pelaajista, joita vastaan J.R. urallaan pelasi). Löytyy sieltä sitten sellaisia pelaajiakin, joita Jeremy ei arvostanut ollenkaan, mm. Roman Cechmanek, Oleg Tverdovsky, Patrick Marleau ja Robert Reichel. Koutseista meni sukset ristiin mm. Gretzkyn kanssa, vaikka J.R. Waynea arvostaakin. Haastattelu Marc Crawfordin kanssakaan ei mennyt kovin hyvin. Sean Averya Roenick taas arvosti, vaikka sanoi, että hullu se on ja syöpä pukukopissa.

En tiennyt Roenickin vakavasta uhkapeliongelmasta ennen kuin tässä kirjassa siitä luin. Kirjan viimeinen lause oli myös todella hyvä, mutta sen ymmärtääkseen ja sitä todella arvostaakseen on ensin luettava koko kirja.

Löysin jonkun ikivanhan Jeremy Roenick -ketjunkin NHL-osiosta, mutta en viitsinyt sitä nostaa ylös, koska nimimerkki moderaattorit ei taida pitää tällaisten vanhojen asioiden kaivelusta, ja eihän se Jeremy enää siellä NHL:ssä pelaile, vaikka NBC:lle kai edelleen niistä peleistä kommentoikin.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Kiitokset tästä! Meni suorilta suositteluun paremmalle puoliskolleni ja taatusti itsellenikin lukulistalle.

Eipä kestä! Näyttää kirja lähtevän pokkarina "hovihankkijaltani" eli brittifirma Book Depositorylta kuudella eurolla, sisältäen toki postikulut Suomeen. Douglasin aiempi teos Mind Hunter on myös tarjolla pokkarina 6,65 eurolla. Sitä en ole itse lukenut, mutta tuotakin on kehuttu.

Suosittelen lämpimästi Book Depositorya muutenkin kirjan kuin kirjan hankkimiseen. Suht edulliset hinnat, sujuva sivusto ja melko nopeat toimitukset (jotka tosin monesti tyssäävät Suomen Itellan etananvauhtiin, mutta Britanniasta kirjat lähtevät liikkeelle rivakasti). Tuolta olen tilannut vuosien varrella teoksen jos toisenkin aina kirjoista sarjakuva-albumeihin.

vladille muuten kiitos Dahlenin Ihmispetojen kattavasta esittelystä, täytyypä pistää tuo itselläni varaukseen kirjastosta. Seriaaleista kiinnostaa aina lukea.
 

SamSpade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ikurin Vire
Vittuuntuneena taas kotimaisiin kustantajiin tilasin Amazon Uk kautta itselleni
koko James Lee Burken tuotannon, koskien siis Dave Robicheaux sarjaa.
Taisi tulla 19 tai 20 kirjaa. Pari ekaa on luettu ja edelleen pidän.
Yleensäkään en lue enää mitään Suomeksi. En jaksa odottaa vuotta että uutuskirja käännetään, hinta on pilvissä kun tulee ja isoa osaa ei koskaan käännetä.
Tällä kertaa kypsyminen johtui siitä että olen aikanaan lukenut muutamia kirjoja tästä sarjasta ja kustantamojen logiikka ei aukea. Käännetään Suomeksi sarjan toinen! kirja ja aloitetaan sillä. Sitten sarjasta käännetään kirjoja satunnaisesti, mutta jätetään välistä aina joku pois. Mitä helvettiä?
No nyt on alkuperäiskielellä hetkeksi luettavaa.

Kirjat sijoittuvat "syvään etelään" eli New Orleansiin ja Louisianaan. Päähenkilönä on mainittu Dave Robicheaux, joka on entinen New Orleansin poliisi, nykyinen toipuva alkoholisti ja apulais-sheriffi Ibearin piirikunnassa, Louisianassa. Alkoholismin lisäksi Dave kamppailee menneisyyden haamujen kanssa, Vietnamin sotaveteraani ja rankka lapsuus.
 

Milanista

Jäsen
Suosikkijoukkue
AC Milan
Kevyemmällä dekkarilinjalla on viime aikoina menty. Nyt on menossa Sam Eastlandin jo neliosaiseksi laajentunut ja Venäjän vallankumouksen ja WWII:n aikaan sijoittuva Pekkala-sarja(RED-sarja). Ensimmäisessä osassa tutkittiin Tsaari Nikolai II:n ja Romanov perheen viimeisiä vaiheita. Toisessa osassa murhamysteerin keskipisteessä T-34 tankki.
 
Suosikkijoukkue
Kärpät
Fiktiota vaan, tällä kertaa teknotrillereiden merkeissä. Ensin Daniel Suarezin Daemon, ja nyt on loppusuoralla kyseisen romaanin jatko-osa Freedom.

Tarina tiivistettynä kertoo edesmenneestä it-miljonääristä, jonka viimeiseksi tuotokseksi jää internettiin leviävä haittaohjelma "Daemon". Ja daemonhan tietenkin sitä kautta levittäytyy kaikkialle missä tietotekniikkaa käytetään, saaden aikaan maailmanlaajuisen (myös Amerikan ulkopuolisen) kaaoksen.

Suarez kieltämättä osaa ja tietää sen teknisen osion varsin mainiosti, onhan hän sentään it-konsultti ammatiltaan. Toisaalta, hiukkasen puuduttavaksi meinaa siellä täällä käydä kerronta, liian pitkiksi yltyvät luvut.

Näitä kahta, varsinkin sitä ensimmäistä osaa voi kyllä suositella, jos tämä genre kiinnostaa. Toisaalta saattaa olla jopa niin, että Daemonia ei sitten juuri muille kuin nörteille voi suositellakaan, sen verran reippaasti on alan slangia käytetty.

Molemmissa osissa vaikuttaa myös mystinen henkilö, joka tunnetaan vain nimellä "The Major". Mitähän se Suarez on lueskellut pohjustukseksi.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Luin Hilary Mantelin Cromwell-trilogian kaksi ensimmäistä teosta, ja hämmästyin, näköjään historiallista fiktiota on mahdollista tehdä korkeimmallakin kirjallisella tasolla: Wolf Hall ja Bring Up the Bodies ovat loisteliaita kuvauksia. Ei voi kuin hämmästellä parhaimpia kirjailijoita, harvoin ajatellaan miten mahdottoman vaikeata on luoda edes jotenkin toimivaa tekstiä saatikka sitten tälläistä. Hyvä kirjallisuus on jotensakin hämmentävän hyvä asia...
 

-FNM-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Siinä sivussa luettu Bukowskilta ja tänä iltana aloitan Matti Myllykosken teoksen Jeesuksen viimeiset päivät. Tätä odotan mielenkiinnolla. Myllykoskihan sai aikanaan tappouhkauksia, kun väitöskirjansa aiheesta julkaistiin. Mies uskalsi epäillä Jeesuksen hautaustapaa ja tällä tavoin kyseenalaisti yhden kristinuskon tärkeimmistä perusteista, eli ylösnousemuksen.
 

regularflex

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Jotain klassikkoja on tullut viime aikoina koulukirjojen lisäksi luettua. Olen yrittänyt niitä (siis klassikkoja, ei koulukirjoja) lukea ihan yleissivistyksen vuoksi, mutta täytyy myöntää että hieman ovat olleet ehkä pettymyksiä. Nyt on siis takana Hemingwayn Jäähyväiset aseille, Goldingin Kärpästen herra ja Tolkienin Hobitti. Näiden lisäksi luin joulun jälkeen Kalle Isokallion teoksen Vesimeloni mutta siitä ei sen enempää.

Mutta pisti silmään tietty negatiivinen ihmiskäsitys kaikissa näissä kolmessa kirjassa lähtökohtaisena vastaan. Olisiko nyt vastapainoksi kenelläkään suositella mitään hyvää klassikoksi luokiteltavaa teosta, jossa tämä ihmiskuva olisi positiivinen?
 
Serbia - Euroopan sairain mies.
Jugoslavian hajoamissotien paikan päällä eläneen suomalaistoimittajan tekele.

Tekijä maalaa pitkälti samaa kuvaa kuin länsimaat ylipäätään, eli että Serbia ja sen valtiojohto olivat syypäitä ja rikollisia, muut uhreja.
 

tsajari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Penguins
Luen parhaillaan Zlatanin kirjaa ja täytyy sanoa vaikuttavan oikeinkin mielenkiintoiselta omaan makuun. Juuri ennen sitä ahmaisin Theoren Fleuryn vastaavan, ja vaikka samoihin kauhuuksiin ei tässä jälkimmäisessä päästä niin silti voidaan puhua karuista oloista tulleesta kaverista. Heille nousee kirjojen myötä aina sympatiat ja ymmärrys noita isoimpia hölmöilyjä kohtaan. Kasvatuksella ja nuoruudella on niin paljon vaikutusta myöhempään elämään ettei sitä kaikki edes käsitä. Vielä kun jostain syystä tommoinen machoilu toimii itselle paremmin (mm. Balotelli, Ibrahimovic ja jos näiden sekaan voi mainita C. Ronaldo) kuin semmoinen rauhallinen persoona (Messi etc.).

Vähän jälkijunassa tuli kirja hankittua, mutta hyvä, että edes ylipäätään tuli aloitettua koko tekelettä.
 

Palstalegenda

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ukraina, Eveliina Määttänen
Tekisi mieleni lukea tämä:

Omaan kotiin: opas naimisiin aikoville naisille, kirjoittanut V.A.Astra, Helsinki 1926.

Eipä sitä näytä olevan Oulun kirjastoissa. Surusilmin totesin tämän seikan. En halua olla aikani lapsi vaan menneisyyden haamu, ruumismadoton elokas.
 

-FNM-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Juha Ruusuvuoren Tarzanin haudan luin. Ihan ok. Sellaista kevyttä iltalukemista. Nyt on menossa Lasse Lehtisen ja Arto Paasilinnan tekemä elämäkerta Nätti-Jussista. Myös hvyin kevyttä tavaraa.
 
Suosikkijoukkue
Tappara
Theo Fleuryn - Kovaa peliä omaelämänkerta tuli luettua.

Villiä menoa ollut ainakin aikanaan nahilassa. Välipäivinä osattiin irroittautua lätkästä oikein kunnolla. Toki Fleuryn elämä ja ura ei taida vastata ihan keskimääräistä änärijätkää.

Suosittelen.
 

Balrog

Jäsen
Suosikkijoukkue
Erilliset saarekkeet
Tim Weinerin FBI - liittovaltion poliisin historia, kyseessähän on "trilogian" toinen osa, ensimmäinen kertoi CIA:sta ja kolmas kertoo Pentagonista, aika mielenkiintoisia vaiheita FBI:ssä on ollut aina 1900-luvun alusta tähän päivään asti, J. Edgar Hoover oli kirjan mukaan jonkinlainen puolijumala FBI:ssä, miehen aikakaudella FBI tulkitsi lakia varsin mielenkiintoisesti, kaiken kaikkiaan nuo Weinerin kirjat CIA:sta ja FBI:stä ovat hyvin mukaansatempaavia ja informatiivisia, Pentagon-kirja tullee olemaan aikanaan varmasti edellisten kirjojen tasoinen.
 

tsajari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Penguins
Blaine Hardenin Leiri 14 (Escape from camp 14). Kirja aukaisee hyvin silmiä niin Pohjois-Korean maan tilanteesta samalla kertoen päähenkilön paon kauheudesta kohti tuntemattomuutta. Käsittämätöntä, että Pohjois-Koreasta puhutaan niin vähän kun olot ovat järkyttävät. Mm. nälänhätä on paikoitellen isompi kuin kurjissa(ja/tai kurjimmissa?!) Afrkikan maissa.

Google Earthista näkee kirjan avulla tuosta leirityksestä ja henkilön pakoreitistä kuvia. Hyvää ajanvietettä siis löytyy kirjan jälkeenkin samasta aihepiiristä.
 
Suosikkijoukkue
Ikuiset sydämen jääriitteet. Elementti: Pimeä aine
Käsittämätöntä, että Pohjois-Koreasta puhutaan niin vähän kun olot ovat järkyttävät. Mm. nälänhätä on paikoitellen isompi kuin kurjissa(ja/tai kurjimmissa?!) Afrkikan maissa.
Pisarakin öljyä Pjongjangin edustalla, niin tilanne olisi tyystin toinen. Toisaalta silloinkaan tuskin puhuttaisiin Pohjois-Koresta - enää.
 

Turha Kaukalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, RM, Hyvinkään Tahko, Leijonat
Muutamanniin vujen jäläkeen jatkan Kalle Päätalon Iijoki-sarjan lukemista ja osa nummero 18 alkaa olla selevitetty. Pakko vissii lukia nro 19 kansa. Jollei löyvy kirjahyllystä niin juostava ihan just kirjastoon. Vittu kun en osaa tota murretta. Kait Piätalo vielä tapaa Vempel-Villen? Se yllättää ettei Kalle oo vielä tässä osassa käyny vieraissa saati tavotellu toisen omaa eli toisen omana tavotellu toista. Luotan että harjannostajaisissa Piä-Kallela suoro tojottaa niin että on pakko panna aulista karjalaista evakkoa. Harmi kun eivät saaneet Hutun koulun urakkaa, niin kun siinä mielesä harmi kun tuntee nämä Kallen lihan heikkouvet mutta toki kivempi ettei sitten tuu Kallen käytyä vieraisa. Tyrämäen tyttärethän kolkytäluvula vittuili jauhonhakijalle, jotta olis ollu hyvä näytönpaikka nyt uunituoreella rakennusmestarilla esitellä uusia saavutuksiaan. Mitä tulee tähän Laina Päätaloon, niin on todella rasittava ihminen, tulee väkisinkin oma onneksi ex-vaimo mieleen. Samanlaisia saatanan viinan haistelijoita. Eikö ne tajua, että se vain yllyttää juomaan ja ikävää kun ei voi olla kaverien kanssa kun koko ajan kotihirviö epäilee viinasta ja entä sitten jos hieman viinaksia otellaan. Häh. Vittusaatana.
 
Tuomas Hoppu, Vallatkaa Helsinki -Saksan hyökkäys punaiseen pääkaupunkiin 1918.

Olen sivulla 35. Ihan lukukelpoinen teos. Henk.koht. miellyttää aina ruohonjuuritason tapahtumien kuvaaminen ja aikalaisten äänten päästäminen kuuluviin.
 

Drivedog

Jäsen
Suosikkijoukkue
Blues, Hongat, Lädit
Sain toissapäivänä loppuun Paolo Coelhon "Paholainen ja neiti Prym". Ei nyt mitään ihan huikeaa vaikutusta jättänyt, mutta eipä kyllä kadutakkaan että tuli luettua. Mitäänsanomaton, jos yhdella sanalla pitäisi kuvailla. Pää pointtina siinä oli kysymys, onko ihminen sisimmissään hyvä vai paha.

Sitä ennen oli Henning Mankellin "Kiinalainen". Sitä voin kyllä suositella lämpimästi, tapahtumia oli neljästä maanosasta ja yli sadan vuoden aikaskaalalla. Hyvin kuitenki Mankell onnistui saamaan kaiken niputettua toimivaksi kokonaisuudeksi.

Nyt lähtee J.M. Coetzee:n "Elizabeth Costello". Luin takakannen just neljännen kerran, eikä vieläkään ole oikein hajua, mistä toi kertoo. Pistän updatea jos/kun aukeaa. Valintaperusteena oli kirjan saama Nobel, ei varmaan ihan paskaa voi siis olla.

Ikuisuusprojektina tossa pöydällä on Kafkan Oikeusjuttu. Se ei kyllä etene yhtään, ei todellakaan helpoimmasta päästä. 30 sivua oon päässy, mutta ei nappaa hirveästi jatkaa. Tästä mä oisin mielellään ottanut mielipiteitä. Ajattelin tässäkin, että klassikkoksi tuskin ihan paska kirja nousee, mutta ei ole ainakaan vielä auennut. Onko hyvä? Tapahtuuko siinä missään vaiheessa yhtään mitään?

Edit.
Tuo Nobel on ilmeisesti mennyt kirjailijalle, eikä siis tuolle yhdelle teokselle.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös