Minkä kirjan luit viimeksi / mitä luet nyt?

  • 655 534
  • 5 582

Palstalegenda

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ukraina, Eveliina Määttänen
Blaine Harden (Shin Dong-hyuk) Pako Pohjois-Koreasta, Leiri 14.
Suljettu maa tuli noin kuukausi sitten luettua ja tuon "Leiri 14" näin viime viikolla ensi kertaa kirjakaupassa. Kyllähän se täytyy tuokin kirja lukea, on sen verran sen maan meininki erikoista, erityisen hullua menoa jopa tämän planeetan mittakaavaan.

Hulluudesta tulikin mieleeni... Eilen luin alusta loppuun Kalervo Palsan sarjakuvan Eläkeläinen muistelee - harmaa komedia. Jos joku ei tiedä mitä tuossa 140-sivuisessa sarjakuvassa on aihepiirinä, niin sen verran voinen mainita, että pääasiallinen aihepiiri on ruumiisiin sekaantuminen ja homostelu, suorastaan homo-orgiat. Syödään siinä naista elävältäkin ja sekaannutaan omaan 5-vuotiaaseen lapseen (ainakin yritetään), jonka se kirjan päähenkilö on juuri tappanut syöttämällä lapselleen (ja vaimolleen) valkoisia kärpässieniä.

Nyt minä sitten olen vissiinkö sivistyneempi ihminen, kun olen tuon lukenut. Epäilenpä tuota asiata melko jyrkällä vastakulmalla. Sairas hullu runkkarihomo se Palsa oli, tämän lausuntoni hän varmasti ottaisi kehuna jos eläisi. Hyvä kuitenkin että kuoli edes noinkin nuorena, ettei moista paskaa ole tehty tuota enempää. En suosittelee kyseistä kirjasta kenellekään.

Tarkoitin siis, etten tykännyt, vaikka ymmärsinkin kirjan näennäisen syvällisemmän viestin, niin tyylikeino oli kirjaimellisesti aivan perseestä.
 

-RVL-

Jäsen
Esa Sirénin Sissien tulimarssi ja Sissivääpeli Rusa.

Tällä kertaa ilman pidempiä arvosteluja totean vain, että positiivinen yllätys. Luulin jo lukeneeni kaiken, mutta tämän kirjoitukset oli unohtunut.

Kirjailija on varmastikin tuttu useimmille tämän palstan kirjoittajille. Valmentanut siis useaa Eurooppalaista jääkiekkojoukkuetta ja poika Niki on pelannut jo pienen ikuisuuden Sveitsissä.

Onkohan Risto Dufvalta tulossa joku hyvä sota tai elukk....kirja joskus?
 

Dishier

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Itse aloitin kolme viikkoa sitten paikata yleissivistyksessäni ollutta aukkoa, ja lainasin kirjastosta Väinö Linnan kirjoittaman Täällä Pohjantähden alla -kirjan ensimmäisen osan. Nytten olen kolmessa viikossa lukenut jo kaksi ekaa osaa, ja kolmanen ajattelin huomenna käydä lainaamassa.

En oikeastaan ennen lukemisen aloittamista tiennyt, että mitä kirjoilta odottaisin. Vaikka moni olikin kyseisiä kirjoja minulle kehunut, pelkäsin etten jaksa keskittyä mihinkään tuon tapaiseen kirjalllisuuteen. Pääosin olenkin ennen lukenut vain Ilkka Remeksen ja Reijo Mäen kirjoittamia suhteellisen lyhyitä ja kevyitä romaaneja (plus jotain elämänkertoja ja muuta pientä).

Mutta kun tämän kirjan lukemisen aloitin, en lukemista meinannut enää lopettaa. Kerronta ja teksti olivat yksinkertaisesti niin hyvää, etten aikaisempaa ennen ollut kokenut. Henkilötkin oli kirjoitettu niin todentuntuisiksi, etten voinut kuin ihmetellä. Vaikka lukion historian kirjoista olin mielestäni hyvän käsityksen Suomen historiasta saanut, avasi tämä Linnan teos silmäni kuitenkin lopullisesti. Esimerkiksi vuoden 1918 sisällisodan kauheus avautui vasta nytten tosissaan minulle kirjan lukemisen yhteydessä.

Vaikka viimeistä osaa en vielä ole lukenut, voin kyllä yhtyä ihmisiin, joiden mielestä Täällä Pohjantähden alla -romaani on mestariteos. Ennen tätä oli vain nähnyt leffasta jonkin pätkä ja tiesin, että jotkut Koskelat siellä kai seikkailee. Kuitenkin kirjaa lukiessani tämä kaikki tuli minulle todella esille ja ihmettelin, että miksi vasta nytten 18-vuotiaana aloin kirjaa lukemaan.

Kirjaa on varmaan paha monelle suositella, sillä uskoisin että suurin osa ainakin vanhemmista ihmisistä on sen jo lukenut. Kuitenkin ainakin näille nuoremmille kirjoittajille, jotka eivät sitä ole vielä lukeneet, voisin sitä suositella. Vaikka itsekään en ole mikään kirjojen suur kuluttaja, tykkäsin silti kirjasta todella paljon. Kannattaa siis lukea, mikäli sitä ei vielä ole tehnyt!!
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Täällä Pohjantähden alla on hieno teos kaikin puolin, kirjallinen mestarisaavutus. Minullakin kesti yllättävän pitkään ennen kuin tuohon tartuin aikanaan, mutta teos veti heti mukaansa. Ja tarjoaahan se useita kuolemattomia lauseita, jotka lähes jokainen suomalainen tunnistaa, kuten "alussa oli suo, kuokka ja Jussi" sekä "Suomen kesä on kaunis mutta lyhyt" yms.

Nyt kun tuota luet, niin suosittelen lukaisemaan seuraavaksi putkeen Tuntemattoman sotilaan. Vänrikki Koskelan eli Vilho Koskelan osuus tässä tarinassa avautuu entistä syvemmin kun olet lukenut hänen sukunsa vaiheista, ja vänrikki Koskelan kohtalo tuntuu entistä traagisemmalta. Harvoin minussa kirjat herättävät syviä liikutuksen tunteita, mutta Tuntemattoman sotilaan tiettyjen sotilaiden kuolinkohtaukset tuovat ja ovat tuoneet ihan kyyneleet silmäkulmiin. Erityisesti Koskelan kohtalo, mutta myös Hietasen kauhea loppu.

Pitääkin varmaan taas lukaista Tuntematon uusiksi pitkästä aikaa. Jos vaikka ottaisi tavoitteekseen saada teos luettua joko ennen Talvisodan alkamisen vuosipäivää (30.11.) tai ennen itsenäisyyspäivää.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Hulluudesta tulikin mieleeni... Eilen luin alusta loppuun Kalervo Palsan sarjakuvan Eläkeläinen muistelee - harmaa komedia.

...

Tarkoitin siis, etten tykännyt, vaikka ymmärsinkin kirjan näennäisen syvällisemmän viestin, niin tyylikeino oli kirjaimellisesti aivan perseestä.

Kävin varmaan vuosikymmen sitten Kiasmassa katsomassa Kalervo Palsan näyttelyn - varsin mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä näyttely kieltämättä. En laskenut kuinka monessa taulussa hän tappoi itsensä tai raiskasi jonkun mutta monessa, todella monessa. Kokoelma piti sisällään myös otteita jostain sarjakuvasta, nimi painunut jo unholaan, olisikohan ollut samainen jonka luit.

Viestisi perusteella minussa heräsi voimakas ajatus sivistää itseäni lukemalla Palsan sarjakuvallista tuotantoa. Pitänee katsastaa löytyykö paikallisesta kirjastosta, vai onko peräti ryhdyttävä kaukosuhteeseen.

Eläköön Kalervo!

vlad.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Muut tekevät mitä tahtoo, Hannu Koli tekee mitä haluaa! Eläkeläinen muistelee on klassikko alallaan. Ei ole Kolin nekrofiilisten fantasioiden voittanutta, edes oma vaimo ja tytär eivät ole turvassa.

Omalla tavallaan Palsan teos kuitenkin myös läpileikkaa vallan, vallankäytön ja vallan väärinkäytön epäpyhää kolminaisuutta ja antaa huomattavan raadollisen kuvan maailman menosta ja ihmisluonteesta.

Vallan kamareissa kun on symbolisesti tapana nussia heikompia perseeseen ja jatkaa häpäisyä sen jälkeenkin kun henki tai ainakin tahdonvoima on jo kaikonnut. Ja kulissien taakse voi kätkeytyä minkälaisia kieroutumia tahansa, joita toteutetaan kun pysäyttäjää ei ole näköpiirissä.

Toki ylläoleva pohdinta voi olla vain tekotaiteellista paskaa, ja oikeasti Palsan teos on vain kokoelma sairaan mielen irstaita seksuaaliväkivaltaisia perversioita, jotka on tarkoitettu nekrofiileille.

vlad: Minulla on Eläkeläinen muistelee omassa hyllyssäni, mutta kyllä se kirjastojenkin kokoelmissa on, tai ainakin pitäisi olla. Like-kustannushan tästä otti jokunen vuosi sitten uuden painoksenkin.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Omalla tavallaan Palsan teos kuitenkin myös läpileikkaa vallan, vallankäytön ja vallan väärinkäytön epäpyhää kolminaisuutta ja antaa huomattavan raadollisen kuvan maailman menosta ja ihmisluonteesta.
Edes tuonpuoleisuus ei ollut Palsan sarjakuvassa vapaa näiltä ilmiöiltä. Mitä sairaimpien perversioiden taustalla on yllättävän monitasoista kerrontaa näistä teemoista. Pitää myös muistaa missä olosuhteissa ja minkä ikäisenä Palsa Eläkeläisensä teki.

Käyttäjänimettömän Palsa-määritelmä sairas hullu runkkarihomo osuu kohtuullisen hyvin maaliinsa. Kyse oli epävakaasta joskin huomattavan lahjakkaasta kaverista, jonka lempiharrasteita oli juuri runkkaaminen. Homostelukaan ei ollut vierasta, mm. Reidarin kanssa Palsa tätä touhua toimitti. Palsan päiväkirjojen perusteella naisen kaipuu oli kuitenkin iäti ja raskaasti taiteilijaa jäytänyt asia.

Kalervo Palsa ei ollut mikä tahansa pillunkuvien piirustelija, joka töhertää päivät hävyttömyyksiä apurahojen turvin ja käy iltaisin apeksimassa graavilohta Lions-veljien kanssa. Palsa oli nälkätaiteilija (omien sanojensa mukaan), joka teki perversioiden, kuoleman ja hulluuden kolmiossa keikkuvaa taidetta läpi elämänsä.

Edellä vlad viittasi takavuosina Suomea kiertäneeseen laajaan Kalervo Palsa -näyttelyyn. Siellä minäkin kävin. Itse asiassa vielä useampaan kertaan, eri seurueiden mukana. Viimeistään tuo näyttely paljasti Palsan suunnattoman produktiivisuuden ja totaalisen paneutumisen mielisairauden, juopottelun ja seksuaalisten perversioiden sävyttämän mielenmaiseman siirtämiseen kuvalliseen muotoon. Kävi myös monin tavoin ilmi, että köyhyyden ja jatkuvan juopottelun ynnä yhteisön ylenkatsonnan alla elänyt Kalervo Palsa oli kohtalaisen hyvin perehtynyt kirjallisuuteen ja taiteisiin yleisemminkin.

Luin Palsan Eläkeläisen ensimmäisen kerran 20 vuotta sitten. Kyllä siitä jonkinlainen kuvottava olo tuli. Ei tuollaista teosta monikaan kykene tekemään, ei sen paremmin lahjoiltaan keskitasoinen eikä myöskään täysin terve. Mitä kaikkea onkaan sanottu hulluuden ja nerouden suhteista.
 
Viimeksi muokattu:

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Parissakin ketjussa mainittu Patrick O'Donnellin teos Soluttautujat (saatavilla nyt halvalla pokkarina, sekä tietysti kirjastosta) on esimerkiksi varsin hyvä teos, jos haluaa lukea paitsi jännittävästi kirjoitetuista tositapahtumista myös saada rautaisannoksen tietoa toisen maailmansodan tietyistä vaiheista. Teoshan siis kertoo juutalaisista vapaaehtoisista soluttautujista, jotka pudotettiin laskuvarjolla natsien rintamien taakse, ja jotka pyrkivät soluttautumaan natsijoukkoihin ja sekä tekemään sabotaasia että informoimaan liittoutuneita natsien joukoista ja näiden liikkeistä. Tämä on kuin Korkeajännitystä tai sotaseikkailuromaania lukisi, mutta kyse on tosiaan tositapahtumista.

Tulipa noin vuorokauteen luettua Patrick K. O'Donnellin teos Soluttautujat (juuri pokkariversiona hankittu). Täytyypi todeta, että teos yllätti minut positiivisesti ja se oli rakenteeltaan hyvin toteutettu ja vaikka kyseessä onkin tietokirja, teksti oli soljuvaa ja melkeinpä tuli tunne kuin olisi sotaromaania lukenut mutta taustalla oli raakaa dataa ja tuhansia tehtyjä työtunteja.

Teoksen sisällöstä ei minun oikeastaan enää tarvitse mainita mitään, koska tiivistit sen olennisella tavalla - mainitaan kuitenkin se, että joukot pudotettiin Itävallan alueelle, tai pyrittiin pudottamaan mutta osa OSS:n joukoista pudotettiin jopa kymmeniä kilometrejä väärään paikkaan suunnistusvirheiden vuoksi.

PublishersWeekly.com kuvaa teosta "tosielämän vastine Quentin Tarantinon... elokuvalle Kunniattomat paskiaiset..." Mutta minä voisin tähän jatkaa sen verran, että vaikka pidinkin Kunniattomista paskiaisista niin kyllä O'Donnellin teos vie sitä kuin litran mittaa. Mikäli haluja riittäisi niin esim. Operaatio Greenupin vaiheista saisi tehtyä mitä parhaimman sotaelokuvan, ja tuskin kukaan ehtisi katsomossa pitkästyä koska toiminta oli rautaista koulutuksesta alkaen ja hermojaraastavaa loppuun saakka.

Patrick K. O'Donnell on muuten ollut tekemässä myös Taistelutovereita, sivuhuomautuksena mainiten.

vlad.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Hiroshima Toyo Carp
Lukaisin juuri Heikki Ylikankaan Romahtaako rintama?, joka siis käsittelee karkuruutta ja sotilaskurin palauttamisen keinoja kesällä 1944, kun suursuomispedeily tungettiin lopullisesti vessasta alas.

Tämä tutkimus viimeistään romuttaa sen myytin, että suomalaiset kävivät sotaansa "kiltimmin", kuin sodan muut osapuolet yleisesti ottaen(toki Saksan ja NL:n diktatuurit sekä Japanin absurdi kunniayhteiskunta olivat vielä oma lukunsa). Suomenkin herra kenraaliherrat ehdottivat ihan vakavalla naamalla karkureiden ampumista suoraan riviin niin kauan, että mieli muuttuu. Toki sitten olivat vielä nämä yhtä sairaat kenttäkomentajat, kuten "sankarillinen" kiilusilmä ja änkyttäjä A. Ehrnrooth, joka Äyräpäässä käski oman tykistön ampua Vuoksen toiselle puolelle vetäytymisen aikana jääneitä omiaan. Totuus vain sattui olemaan Ehrnroothin kannalta aika kiusallinen sikäli, että nämä "antautujat" eivät ilmeisesti osanneet uida ja vaihtoehdot olivat ammusten loppuessa aika vähissä. Suivaantunut eversti varmaan oletti näiden lähtevän vielä puukoin ja kivin vasta-iskuhun.

Tunnettu Huhtiniemen joukkohautamysteeri on sekin jo aikaa sitten paljastunut pelkäksi huijaukseksi, mutta kirjan mukaan teloitettujen määrää jatkosodassa on silti virallisissa lähteissä pyöristetty alakanttiin. Tähän antavat viitteitä esimerkiksi pari heti sotien jälkeen Ruotsiin muuttaneet kenttäoikeuksien tuomaria. Linjojen takana, esimerkiksi henkilöstötäydennyskeskuksissa tapahtuneet teloitukset on aika tehokkaasti vaiettu sodan jälkeen ja osittain jo sen aikanakin. Kenraali käytännössä rikollinen Heinrichsin käsky ampua jokainen kahdesti linjaan palaamisesta kieltäytynyt karkuri antoi melkoiset valtuudet järjestää nopeita teloituksia vailla normaalin kenttäoikeuden aikaa vievää byrokratiaa.

Karusta aihepiiristään huolimatta oikein sujuvasti kirjoitettu ja jännittäväkin teos, jota voi suositella kaikille Suomen historiasta kiinnostuneille. Sopii myös niille, joita itseni tavoin sankarillinen ja kiillotettu sotahistorian kirjoitus yleisesti ottaen lähinnä tympii.

Sota - Vittu mitä paskaa.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Karusta aihepiiristään huolimatta oikein sujuvasti kirjoitettu ja jännittäväkin teos, jota voi suositella kaikille Suomen historiasta kiinnostuneille. Sopii myös niille, joita itseni tavoin sankarillinen ja kiillotettu sotahistorian kirjoitus yleisesti ottaen lähinnä tympii.

Sota - Vittu mitä paskaa.

Samaa mieltä sinänsä sodasta, tosin rintamakarkurien ampumiset ovat kaksipiippuinen juttu. Jatkosodan loppuvaiheilla rintaman oli yksinkertaisesti pakko kestää ja rivit oli koottava sen jälkeen, kun linjoilta tuli lähes paniikinomainen lähtö neukkujen suurhyökkkäyksen alettua.

Liioittelematta voi sanoa, että kyllä tuossa itsenäisen Suomen olemassaolosta väännettiin ihan tosissaan. Paska hommahan se on omia karkureita teloittaa, mutta toisaalta kuolemantuomio se on omille asetovereillekin, jos jotkut jättävät asemat ja pötkivät pakoon, eikä miehiä enää riitä torjumaan neuvostoarmeijaa.

Karkurien teloittaminen ei tietysti niihin miehiin tepsinyt, jotka olivat hermoromahduksen partaalla ja joiden psyyke oli täysin pettänyt, mutta saattoi se hieman miettimistä antaa sellaisille henkilöille, jotka olivat ajatelleet hipsiä linjoilta tiehensä, jättää kaverit sinne kuolemaan ja itse päätyä sotaoikeuden jälkeen linnaan makaamaan ja lihomaan, kaukana rintamasta. Näinhän aiemmin pitkälti toimittiin, mutta kenttäoikeudessa tulikin sitten kuolemantuomioita pikateloituksin, mikä toimi pelotteena käpykaartia harkitseville.

Paska homma yhtä kaikki, mutta sitä sota on. Mitä tulee suomalaisten sodan "kiltteyteen", niin mielestäni jo Väinö Linna nämä myytit murskasi 1950-luvulla Tuntemattoman sotilaan myötä. Siinähän on myös tämä kahden oman sotilaan teloituskohtaus, ja upseerien Suur-Suomi -fantasiat pistetään ihan omaan valoonsa. Myöskään eversti Karjula (sekopää, joka lopussa ampuu sotamies Viirilän, joka oli lähdössä Inariin susia naimaan) ei mitään myyttiä pönkittänyt.

Suur-Suomi -hanke oli mitä oli (=älytön), mutta ilman sitäkin Suomi olisi Neuvostoliiton kanssa uuteen sotaan joutunut, ja Neuvostoliitto sotatoimet kuitenkin Jatkosodassakin aloitti, joten Suur-Suomi -fantasiat eivät ole sinänsä niin olennainen osa Jatkosotaa ja sen käymistä kuin ehkä ajatellaan. Mannerheim kuitenkin viime kädessä veti suitsia takaisin, lopetti hyökkäysvaiheen ja esti mm. Muurmanskin radan katkaisemisen, mikä olisi johtanut helvetinmoiseen retribuutioon jälkeenpäin.
 

MAKE #89

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Tuo kirja herätti aikanaan aika kovaakin keskustelua mediassa: Heikki Ylikangas: Romahtaako rintama? | YLE Elävä Arkisto. Ylikangas sai aika paljon kritiikkiä muilta historioitsijoilta. Monia Ylikankaan väitteitä kumottiin tai kritisoitiin sittemin teoksessa Teloitettu totuus. En ole itse tuota Ylikankaan teosta lukenut mutta tuon jälkimmäisen olen. Valitettavasti en nyt muista tarkalleen niitä argumentteja, mutta Hesarin arvostelussa on kirjan perusidea tiivistettynä: Teloitettu totuus on kirjaksi laajennettu kritiikki - HS.fi - Kulttuuri
 
Suosikkijoukkue
Hiroshima Toyo Carp
Kyllähän Ylikangas selkeästi sohaisi tutkimuksellaan sellaista myyttien ja tabujen nukkuvaa muurahaispesää, että siinä moni kirkasotsaisempi "sotahistoriaguru" oli heti valmis lähtemään sotajalalle Suomen arrrmeijan kunnian puolesta. Tasapuolisuuden nimissä täytyy toki lukaista tuo Teloitettu totuuskin, jahka siihen jää muilta lukuprojekteilta aikaa.

Kyllähän Nuolen mainitsema Linna esitti vahvaa sodanvastaisuutta etenkin alkuperäisessä Sotaromaanissaan, mutta valitettavasti kiltimmästä Tuntemattomasta on sittemmin tullut lähinnä melkoinen kossua kittaavien ja saunassa uhoavien patrioottien raamattu. Hankala kuitenkin sinällään alkaa näitä vertailemaan oikeisiin tutkimuksiin, jotka kuitenkin ovat lähtökohtaisesti neutraaleja ja etsivät vain totuutta tiettyihin kysymyksiin.

Mannerheim kuitenkin viime kädessä veti suitsia takaisin, lopetti hyökkäysvaiheen ja esti mm. Muurmanskin radan katkaisemisen, mikä olisi johtanut helvetinmoiseen retribuutioon jälkeenpäin.

Hyökkäysvaiheen Itä-Karjalassa lopetti käsittääkseni etupäässä armeijan hyytyminen ja resurssien hupeneminen. Esimerkiksi Karhumäen valtaus oli jo sen verran vaivalloinen ja monia ruumiita vaatinut viimeinen ponnistus, että jatkaminen tuskin oli enää kovin mielekästä. Kaiken takana synkkänä varjona lymyilleen ylipäällikön suurin ansio on edelleenkin innostuminen lähteä "vapauttamaan" Aunusta ja Vienaa miekka heiluen.
 
Viimeksi muokattu:

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Canucks, BC Lions
Viimeksi meni Stephen Kingin 11/22/63 ja nyt työn alla Cormac McCarthyn The Road. Tuon kun on saanut luettua niin työn alle otetaan Suzanne Collinsin The Hunger Game Trilogy.
 

Amerikanihme

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vegas Golden Knights, TPS, Florida Gators
Nyt ei parhaillaan mitään uutta kirjaa ole luvussa, mutta odottelen vesi kielellä Esko Valtaojan uuden kirjan "Kaiken käsikirja" kimppuun pääsemistä. Pitänee joulupukilta toivoa. Esko vähän väläytteli, että antaisi kirjan draftin minulle luettavaksi ja kommentoitavaksi ennen julkaisua, vaan eipä ole mitään kuulunut. Kirja julkaistaan Turun kirjamessuilla tänä viikonloppuna.
 

Chespa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Jää-Ahmat & HPK
Lauri Törni - Ristiretki 1965-1999 Kallonen, Kari & Sarjanen, Petri.
Töissä tuli luettua kun on niin hiljasta. Hyvää jatko Leijonamielelle ja Purppurasydämmelle.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Nyt ei parhaillaan mitään uutta kirjaa ole luvussa, mutta odottelen vesi kielellä Esko Valtaojan uuden kirjan "Kaiken käsikirja" kimppuun pääsemistä. Pitänee joulupukilta toivoa. Esko vähän väläytteli, että antaisi kirjan draftin minulle luettavaksi ja kommentoitavaksi ennen julkaisua, vaan eipä ole mitään kuulunut. Kirja julkaistaan Turun kirjamessuilla tänä viikonloppuna.

Laitoin jo viikolla kirjan ennakkovaraukseen, ja odotan sitä suurella mielenkiinnolla. Josko ensi viikolla tulisi ilmoitus kirjan saapumisesta kirjakauppaan. Säästöjä tulee postikulujen verran kun käyn noutamassa kirjan paikallisesta Suomalaisesta kirjakaupasta, Akateemista kun täällä ei ole.

***

Pitkällisen projektin sain vihdoin ja viimein päätökseen. Alfred Döblinin Berlin Alexanderplatz oli hyvin pitkälle todella puuduttavaa luettavaa enkä millään meinannut saada otetta kirjan kerronnasta, "döblinismi" ei meinannut aueta minulle ei niin millään ja monta viikkoa kirja lojui pyödällä täysin koskemattomana ja olin jo valmis heittämään pyyhkeen kehään ja luovuttamaan suosiolla, olisi ollut niitä harvoja kirjoja jotka jätän kesken. Sinnittelin ja taistelin kuitenkin sivu tai kaksi kerrallaan kunnes Mirrin kuolema käänsi totaalisesti kelkan ja hyppäsin vauhdilla Franz Biberkopfin maailmaan ja "döblinismi" tuntui aukeavan minulle sivu sivulta paremmin ja kirja viimeinen viidennes (?) menikin sitten yhdessä hujauksessa ja sen lukeminen korvasi kaiken sen tuskan ja epävarmuuden, jota Franz ja Döblin minulle sitä ennen tarjosivat.

Kun Mirri tapettiin raa'asti, kaikki muuttui kertalaakista ja hoiperrellen edennyt kirja - aivan kuin kyseessä olisi katua myöten hoiperteleva juopunut jonka puheesta ota erkkikään selvää - jytisti aivan hetkessä eteenpäin kuin mahtavin pikajuna ja se rysäytti menemään uskomatonta vauhtia. Ja eräänlainen kliimaksi saavutettiin Franzin "kuoltua" ja hänen uuden minän herättyä henkiin Buchin mielisairaalassa tuulenpieksämällä aukiolla - vum vum!

Eikä Kuoleman niittomies halunnut niittää satoaan vaan Franz sai vielä yhden mahdollisuuden, vaikka hänet oli jo monasti katuun isketty ja petetty. Ja niin Franzista tappajasta, sutenööristä, hulttiosta tuli kunnon mies.

vlad.
 

-FNM-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Tällä hetkellä luen Matti Hagmanin elämäkertaa. Ainoa iso vika on kirjoittaja Lempinen, joka kirjoittaa kuin kuka tahansa yläasteikäinen.

Seuraavana vuorossa on Andre Agassin elämäkerta, joka jo pienen vilkaisun perusteella on ihan eri tasoa.

Löytyyl listalta myös Bukowskin Postitoimisto.
 

Amerikanihme

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vegas Golden Knights, TPS, Florida Gators
Tällä hetkellä luen Matti Hagmanin elämäkertaa. Ainoa iso vika on kirjoittaja Lempinen, joka kirjoittaa kuin kuka tahansa yläasteikäinen.

Seuraavana vuorossa on Andre Agassin elämäkerta, joka jo pienen vilkaisun perusteella on ihan eri tasoa.
En ole lukenut Hagmanista, mutta luulen, että Agassi vie häntä kirjassaan 100-0, vaikka eri laji onkin kyseessä. Mukavia lukuelämyksiä!
 

-FNM-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
En ole lukenut Hagmanista, mutta luulen, että Agassi vie häntä kirjassaan 100-0, vaikka eri laji onkin kyseessä. Mukavia lukuelämyksiä!

Itseasiassa isäni, joka suhtautuu yleensä kriittisesti elämäkertoihin johtuen niiden huonosta kielellisestä asusta, suositteli Agassia minulle. Kuulemma hieno tarina, ja etenkin hienosti kerrottu.
 

Nume

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, FC Bayern München, SoJy
Aloin lukemaan Michael Crichtonin "Herrasmiesryöstäjä"- kirjaa. Jo ensimmäisten sivujen aikana on tullut huomattua hänen paneutumisensa kirjan aiheeseen ja 1850- luvun Englantiin, teollistumiseen ja rautateiden tulemiseen. On hyvin virkistävää lukea pitkästä aikaa "kunnon" kirjaa, jossa pääsee ikäänkuin aikamatkalle todellisiin historiallisiin tapahtumiin, hyvine kuvauksineen. Edelliset kirjat kun ovat olleet tenttikirjoja sekä kaksi Jouni Hynysen kirjaa.

Tämä on kiva tunne, kun iltaa jo odottaa, että voi laittaa yövalon päälle ja alkaa lukemaan. Päivällä en osaa lukea muuta kuin "pakollisia" kirjoja.
 
Suosikkijoukkue
Kärpät
Scott Siglerin Ancestor on tässä jonkun aikaa ollut luettavana. Hitaasti lähti käyntiin, mutta nyt näyttää jo paremmalta. Takakannessa mainitaan mm. "Jurassic Park meets Predator" ja "Part Stephen King, part Chuck Palahniuk".

Pari Siglerin kirjaa olen jo aiemmin lukenut, ja samaa teknistä scifi/kauhua näyttää olevan luvassa tässäkin.
 

soros

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Watchmen

Elokuvaketjussakin esiin tullut Watchmen-sarjis (bookdepository.com) tuli napattua Akateemisen hullujen päivien tarjouksesta mukaan. Eilen aloittelin tuota ja kylläpäs vaikuttaa loistavalta, nyt pitäisi malttaa vaan rauhassa nautiskella tuosta. tuossa kai pitäisi olla mukana 1986-1987 julkaistut kaksi sarjaa. Sarjisten välissä tuossa on hahmon/-jen(?) päiväkirjamaisia kirjoituksia, jotka antaa taustaa mukavasti itse sarjikselle. Visuaalinen ilme ja muutenkin apokalyptinen tunnelma on tuossa ainakin alun perusteella loistavasti kohdillaan. 9,95 € ei todellakaan paha hinta tästä.

Muutenkin tullut viime aikoina lueskeltua 'Graphic novels'- luokittelun alle meneviä juttuja ja ainakin Art Spiegelmanin Maus-kirjat (Bookdepository.com) sekä Reinhard Kleistin (Bookdepository.com) Castro sekä Dylan-kirjat olivat kaikki omalla tavallaan olleet mieleenpainuvia kokemuksia. Erityisesti tietenkin Maus, joka on aika erityislaatuinen ja kokolailla omaperäinen kuvaus keskitysleirimeiningeistä.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Laitetaan nyt tähän ketjuun maininta Nobel-voittajasta, palkinto meni siis kiinalaiselle Mo Yanille.

Kirjailijan teoksia ei ole vielä suomennettu laisinkaan, mutta "Mo Yanin kerrotaan kirjoittaneen viimeksi julkaistun teoksensa Life and Death Are Wearing Me out 43 päivänä aikana perinteiselle kiinalaisella paperille musteella ja siveltimellä.

Otava on ilmoittanut julkaisevansa teoksen ensi syksynä. Teoksen suomentaa Riina Vuokko.
" (lainaus uutisesta).

Minulla ei ole käytännössä laisinkaan tuntumaa nyky-kiinalaiseen kirjallisuuteen, joten en oikein tiedä mitä siltä voi odottaa. Kenties koetan tutustua kyseiseen suomennettavaa teokseen sitten aikanaan kun se julkaistaan. Jos enää edes tuolloin muistan kuka Mo Yan (oikealta nimeltään Guan Moy) oikein on.

vlad.
 

repe_joke

Jäsen
Suosikkijoukkue
Anaheim
Seuraavana vuorossa on Andre Agassin elämäkerta, joka jo pienen vilkaisun perusteella on ihan eri tasoa.

Täältäkin varauksemattomat suosittelut Agassin kirjasta. On yksi parhaista kirjoista minkä olen ikinä lukenut, eikä tennis edes lajina juurikaan kiinnosta.


Tässä on muuten itsellä ruvennut lukeminen maittamaan kesän aikana. Seuraavat kirjat on tullut luettua Agassin lisäksi:
Theo Fleury: Playing with fire(eng) <-- loistava kirja, suosittelen kaikille. Ei kevyin mahdollinen luettava, mutta pitää kyllä otteessaan loistavasti
Bob Probert: Though guy(eng) <-- kerronnaltaan aika tylsä kirja, luin loppuun lähinnä sen takia että kirja kiinnosti jääkiekon kautta.
Raimo Summanen: Meidän päivä valmentamisen vaikea taito <-- Ihan jees kirja kerronnaltaan, ei kuitenkaan kesän parhaita.
Sami Helenius: Seitsemäs puolustaja <-- yllättävän hauska kirja, voin suositelle kaikille jääkiekosta kiinnostuneille, vaikka se lähinnä tappeluista kertookin. Isona plussana että on kevyttä luettavaa, voi siis lukea käytännössä missä vain välissä.

Tällä hetkellä on kesken kirjat Pelestä ja Gretzkystä. Elämänkertojen kautta tämä lukuinnostus on siis löytynyt. Mutta ehkäpä tästä tulee jossain vaiheessa siirryttyä toisenkinlaiseen kirjallisuuteen.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Sebastian Jungerin Sota, kirjassaan Junger tunkeutuu sodankäynnin ytimeen Afganistanissa Korengalin laaksossa sotivien amerikkalaisten nuorukaisten kautta - pääasiassa kyseessä oli nuorukaisista, osa olisi voinut olla jopa minun lapsiani.

Kirjassa sota käydään läpi näiden nuorukaisten silmien kautta, heidän kokemustensa kautta, joten sodan oikeutusta ei juuri käsitellä - suurimalle osalle miehistä tämä asia oli likimain tuiki tuntematon käsite. Sen sijaan rintamalinjojen takana, selustassa tämä asia nousi jo enemmän esille mutta kirjassa siihen viitataan ohuelti, koska sen puolentoista vuoden ajan jonka Junger ja kuvaajansa Hetherington viettivät reportaaseja tekemässä se olivat etulinjassa sodan kiivaimpien taisteluiden ytimessä Korengalin laaksossa, jota yksikään ulkoinen valta ei ollut aiemmin valloittanut. Yhdysvaltojen asevoimien yksiköt olivat ensimmäiset ulkovaltojen joukot jotka laaksoon onnistuivat tunkeutumaan. Neuvostojoukoiltase jäi yritykseksi satojen ja taas satojen miesten kuoltua laaksossa käydyissä taisteluissa.

Toisaalta vaikka kirjassa ei käsitellä sodan oikeutusta, tuodaan kuitenkin esille hyvin voimakkaasti ne asiat miksi miehet taistelevat ja ovat valmiit kuolemaan - monen kohdalla isänmaa ei ole syy, vaan syy on kaverit - miehet joiden kanssa taistelee laaksossa talebaneja vastaan. Tunneside taistelutovereihin on voimakas, kenties tunnesiteenä verrattavissa jopa rakkauteen.

Samalla hyvin voimakkaasti käsiteltiin myös tutkimuksia, joita on tehty sodankäynnistä ja miehistä jotka sotivat tai miehistä jotka, luovuttivat helpoiten. Länsiliittouman tutkijat tarkastelivat toisen maailmansodan ratkaisuvaiheilla Saksan asevoimien Wehrmachtin miehiä ja havaittiin, että ensimmäiseni luovuttavia ja loikkaajia yhdisti se, että he olivat ryhmässään ja joukko-osastossaan ulkopuolisia, heillä oli vähän ystäviä, monella oli rikosrekisteri tms. He eivät olleet ryhmäytyneet, joten painetta sotia viimeiseen saakka ei ollut, sen sijaan ne osastot, jotka olivat ryhmäytyneet hyvin taistelivat epätoivoisesti vielä siinäkin vaikeessa jossa järki kenties sanoi, että sotiminen on jo turhaa. Tappio on tullut ja vihollisen hyökkäys on romahduttanut puolustuksen täysin.

Tuotiin myös esille mielenkiintoisen esimerkin kautta se millaisia lupauksia sotilaat ovat valmiit tekemään. Amerikkalaisen B-17 -pommikoneen miehistö taka-ampujaa lukuunottamatta teki sopimuksen, jossa taistellaan yhdessä viimeiseen saakka. Sopimus konkretisoitui kun eräällä pommituslennolla koneeseen osui ja lentäjä käski jättämään koneen. Mutta ala-ampumon mies ei päässyt ampumosta pois, koska tulitaistelun seurauksena ampumon luukku oli mennyt jumiin. Vain taka-ampuja hyppäsi ja pelasti henkensä, muu miehistö jäi koneeseen sopimuksena mukaisesti. He olivat yhdessä viimeiseen saakka vaikka jokainen koneeseen jäänyt tiesi, että he tulevat kuolemaan maahansyöksyssä.

Kaikkiaan hyvin mielenkiintoinen ja raadollinenkin kirja. Ei todellakaan maalaile ruusuista kuvaa sodankäynnistä vaan ennemminkin piikikkään mutta samalla hyvin maskuliinisen ja yhteisöllisen kuvan. Toisen puolesta ollaan valmiit vaikka mihin, ja siksi koska tietää, että toinen on valmis samaan.

Kirjan aineistoon perustuva dokumenttielokuva Tarkkailuasema Restrepo löytyy nyt myös Suomesta. Ostin ja jos vähänkään on kirjan tasoa niin edessä on mielenkiintoinen katselukokemus.

vlad.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös