Miksi väestö lihoo, vaikka kevyttuotteita myydään ja liikunta lisääntyy?

  • 12 735
  • 108

JHag

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Leijonat vm. -88 ja -92
Viestin lähetti bebeto
Vaikka tuo Cooperin testi, jonka tulos on alokkailla selvästi laskenut mittaakin aerobista kuntoa, on myös lihaskuntotestien tulokset uusilla alokkailla heikommat kuin vaikkapa kymmenen vuotta sitten.

Juu. Armeijan puolesta tätä asiaa kommentoi lääkintäeverstiluutnantti Koskenvuo (en ole ihan varma nimestä) ja hänen mukaansa toinenkin muutos on tapahtunut 20 vuodessa keskiarvotuloksen heikkenemisen ohella. Nimittäin kuntotason erot ovat kasvaneet huimasti varusmiehillä. Ne, jotka ovat hyvässä kunnossa, ovat todella kovassa kondiksessa - paremmassa kuin huippukuntoiset 20 vuotta sitten. Ja ne, jotka ovat huonossa kunnossa, ovat todella surkeassa jamassa. Surkeammassa kuin huonot 20 vuotta sitten. Ihan mielenkiintoinen tulos, missä näkyy varmastikin ohjatun liikunnan ja esimerkiksi urheilulukioiden mukaantulo. 20 vuotta sitten kaikki liikkuivat kuitenkin jonkun verran - nykyään parikymppiset heiluvat enemmän ääripäissä; puoliammattimaisesti treenaten tai täysin nörtteillen ja sipsejä mässyttäen.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Viestin lähetti JHag
20 vuotta sitten kaikki liikkuivat kuitenkin jonkun verran - nykyään parikymppiset heiluvat enemmän ääripäissä; puoliammattimaisesti treenaten tai täysin nörtteillen ja sipsejä mässyttäen.

Varsin vaikuttavia viestejä ilmaantunut tähän ketjuun. En edes lähde kiistelemään kenenkään kanssa ravinnon terveellisyydestä - mikäpä minä olen kiistelemään kun syön mielettömän epäterveellisesti. Eli olisi opiksi ottaminen minullakin.

Tästä viestin pätkästä tuli mieleeni eräs asia, saattaa olla, että joku on jo sen ottanut tarkemmin esille, mutta jollei muuta niin kertauksena. Varsin moni taho tuo nykyään esille sen, että osa väestöstä liikkuu huomattavan paljon, pitää huolta kunnostaan ja viettää kaikin puolin esimerkillistä elämää, en nyt tarkoita tällä sitä, että pitää olla mieletön terveysintoilija ja jättää kaikki epäterveellinen pois ruoasta ja juomista, mutta elää asia lyhyesti ilmaisten siten, että syö vähemmän kuin kuluttaa.

Tämän ryhmän vastapainona on sitten se toinen, yhä kasvava ääripää, joka syö huomattavasti enemmän kuin kuluttaa.

Eli jos asia esitettäisi tilaston muodossa jossa toista päätä edustaisivat hyvä kuntoiset ja toista todella huonokuntoiset ja muut sijoittuivat sitten tälle välille, olisi ennen tämä tilasto muodostanut pyramidimallin jossa keskivertokuntoisten luokka olisi se selkeästi suurin mutta toisin on nykyään. Tilaston keskivälille sijoittuva, ennen niin suuri ryhmä, on kutistunut huomattavasti, siitä osa on siirtynyt sinne huippukuntoisten porukkaan mutta huomattavasti suurempi osa painunut alaspäin sinne huonokuntoisten ja hyvin epäterveellisiä elämäntapoja viettävien ihmisten joukkoon. tämä hitaasti kasvava joukko sitten vetää kokonaistilastoja hitaasti mutta varmasti alaspäin. Näyttää siltä, että kansakunnan kunto keskimääräisesti huononee - mitä se tekeekin - mutta samalla jää huomiotta se, että vastaavasti osa väestä on parempikuntoista kuin oikeastaan koskaan.

Eikös jossain ole viitattu eräänä epäterveellisiä elämäntapoja lisäävänä tekijänä olevan yhä lisääntyvä vuorotyö, entistä suurempi osa työvoimasta tekee vuorotyötä ja tästä johtuva normaali yhteiskuntaan verrattuna epänormaali vuorokausirytmi aiheuttaa sen, että nämä ihmiset eriytyvät normaan yhteiskunnan rytmistä ja tämä sitten vaikeuttaa, ainakin jonkin verran, liikunnan harrastamista - varsinkin joukkuelajien harrastamista, jollain alueilla jopa kuntosaliharjoittelua (ei ole kuin kunnallinen sali joka on auki kärjistäen kahdeksasta viiteen tai kuuteen illalla). Mikäli tuolloin haluat pitää kunnostasi huolta, olisi sinun oltava huomattavasti aktiivisempi kaikin tavoin kuin normaalirytmillä elävän ihmisen. Osin minulla on tästä omakohtaista kokemusta kun olen vuosikausia tehnyt säännöllistä kaksi tai kolmivuorotyötä, panin tuolloin vain merkille sen, että jos olisin ollut selkeän passiivinen olisi liikunnan harrastaminen ollut huomattavan hankalaa. Puhumattakaan siitä, että jos kuuluu johonkin joukkueeseen, jossa muilla on normaali rytmi, kuinka hankala on järjestää menonsa siten, että pääsee harjoituksiin ja peleihin (tästäkin omakohtaista kokemusta).

Eipä tässä muuta,

vlad#16.
 

JHag

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Leijonat vm. -88 ja -92
Juuri näin on vlad. Toiset kuntoilevat enemmän, useammat ei ollenkaan, ja välistä puuttuu lähes kokonaan ennen niin yleinen keskiverrosti liikkuva ryhmä. Joskus 20 vuotta sitten eivät esimerkiksi autot olleet niin yleistä tavaraa kuin nykyään; Etelä-Suomessa on kaksiautoisia perheitä jo noin 40% kaikista yli 2 hengen talouksista, kun luku 20 vuotta taaksepäin oli alle 10%. Niinpä perheen liikuntaa harrastavia lapsiakin kuskataan täälläpäin mutsin tai faijan autolla harrastuksen pariin, mikä on sinänsä ihan jees, mutta siinä jää mutsilla / faijalla oma hyötyliikunta ottamatta. Kun meikäläinen meni vaahtosammuttimen kokoisena Laaksolahteen lätkätreeneihin 2,5 kilsan päähän, mutsi vei ja haki kävellen vetäen raskasta treenikassia pulkassa. Lumitilanteen ollessa huono jaettiin kantamukset. Faijalla oli perheen ainoa auto ja mutsi oli tyytyväinen, kun sai automaattisesti helppoa hyötyliikuntaa.

Aika selkeän kuvan väestön nykykunnosta saa käymällä vaikkapa Itäkeskuksen uimahallissa. Kuntosalilla, missä itse tulee vietettyä aikaa, saa turhan ruusuisen kuvan ihmisten kondiksesta, mutta paluu arkeen onnistuu juuri esimerkisi em. Itiksen uimahallissa. Tai missä tahansa muussa uimahallissa. Laardin määrä on huikea. Vuosaaren uimahallissa oli joskus seinällä valokuvia 70-luvulta samaisesta paikasta; jengi oli aivan erinäköistä.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Viestin lähetti JHag

Vuosaaren uimahallissa oli joskus seinällä valokuvia 70-luvulta samaisesta paikasta; jengi oli aivan erinäköistä.

Ne kuvat vois muuten pistää takaisin sinne seinille riippumaan. Poistettiinkohan ne muuten sen tähden kun ihmiset rupes moralisoimaan itseään liikaa katsellessaan ja vertaillessaan ihmisvartaloita ennen ja nyt. En todellakaan ole sitä mieltä, että kaikkien tulisi olla mitään langanlaihoja vaan ennemminkin sopusuhtaisia ja kohtuuden fyysisenkunnon omaavia - tämä olisi loppujen lopuksi kaikkien etu, myös yhteiskunnan, joten tämä mielessä pitäen olisi ehkäpä hyvä, että pantaisi ihmiset katsomaan peiliin. Peili on muuten armoton, varsinkin jos rohkenee katsoa peilistä omaa alastonta kehoaan. Oivallinen turhien luulojen karisuttaja - olen saanut huomata tämän sairasteltuani tänä talvena kohtuudella. Kunto on jonkin verran rapistunut ja peili omalta osaltaan kertoo sen aika armottomasti. Nyt suuntaus on onneksi jälleen oikeaan suuntaan, tämä tosin täysin subjektiivisena mielipiteenä.

Uinnista kuitenkin jotain.

Uinti, mikä todella mahtava laji harjoittaa ja parantaa fyysistä kuntoaan mikäli sen vain ottaa tarpeeksi tosissaan. Nykyään vain tuntuu siltä, että kovin moni menee sinne uima-altaaseen lillumaan eikä uimaan. Ei se ole mitään kuntoilua jos altaalle menee tunniksi lillumaan ja siinä samalla tulee "uineeksi" muutaman sata metriä, aivan sama jos menisi juoksemaan ja tunnissa juoksisi kilometrin. Jos kykenee vain tähän muutaman sadan metrin suoritukseen on joko,

a. kehitettävä tekniikkaa eli opeteltava uimaan niin kovaa, että se todella kohentaa kuntoa.

b. vaihdettava lajia.

muutoin kunnonkohentaminen on mahdotonta.

Uinnissa ei ole keskitietä, jollet osaa uida, ei siitä ole hyötyä tippaakaan kunnon kohottamismielessä. Eriasia ovat sitten vesi- sun muut allasjumpat, jotka oikein suoritettuna ovat varsin tehokas (ja niveliä vähän rasittava) kuntoilumuoto.

vlad#16.
 

heikkik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avalanche, LA Kings
Viestin lähetti JHag
Joskus 20 vuotta sitten eivät esimerkiksi autot olleet niin yleistä tavaraa kuin nykyään

Kaksi suurta saatanaa ihmisten kunnon rappeuttajana on auto ja televisio.

Töihin / kouluun / harrastamaan pitää mennä henkilöautolla, vaikka matkaa olisi vain 400 metriä. Ja sitten ihmetellään kun perse kasvaa kun pullataikina, vaikka käydään kaksi kertaa viikossa lenkillä.

Television tuijottaminen on lisääntynyt viime vuosikymmeninä ja vie aikaa fyysisesti rasittavimmalta harrastuksilta. Tämä koskee kaikkia ikäryhmiä lapsista eläkeläisiin.
 

JHag

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Leijonat vm. -88 ja -92
Viestin lähetti heikkik
Kaksi suurta saatanaa ihmisten kunnon rappeuttajana on auto ja televisio.

Totta. Lisätään kolmanneksi hissi. Nykyään tehdään kai kaksikerroksisiinkin taloihin hissit. Portaiden käyttö on helppoa hyötyliikuntaa.
 

bebeto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Ylöjärven Ryhti
Läski tekee miehen tyhmäksi

Näin väittää kuulemma tuore tutkimus.

"Tutkimusta johtaneen professori Merril Eliasin mukaan kyse voi olla ylimääräisen rasvan vaikutuksesta aivoverenkiertoon.

Naisten älykkyyteen ylipainolla ei tutkimuksen mukaan juuri ole merkitystä". Tiedä sitten miten aviomiehen ylipaino vaikuttaa naisen älykkyyteen. ; )

"Jos International Journal of Obesity- lehdessä julkaistun tutkimuksen tulokset ovat yleispäteviä, varsinkin USA:n on syytä olla huolissaan.
Jopa joka neljäs amerikkalainen lapsi on ylipainoinen, ja mitä vanhemmista on kysymys, sitä useammalla on liikaa läskiä kehossaan".

Edellinen poimittu tämänpäiväisestä Iltalehdestä.

Ja kun tämä oma pikkuamerikkamme seuraa uskollisesti isonveljen esimerkkiä asiassa kuin asiassa niin voinemme pikku viiveellä huolestua myös täällä pohjan perukoilla.

Hampurilaisiahan täällä jo mussutetaan niin että heikompaa hirvittää. Tietokone- ja konsolipelien syrjäyttäessä lopullisesti joukkuepelit ei liene kaukana se aika kun kolmekymppiset työn rasittamat ovat kuntoutuksessa jossakin kylpylässä.

Millä saataisiin massat jälleen liikkumaan?
 

JHag

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Leijonat vm. -88 ja -92
Re: Läski tekee miehen tyhmäksi

Viestin lähetti bebeto
Naisten älykkyyteen ylipainolla ei tutkimuksen mukaan juuri ole merkitystä".

No jos ne ovat valmiiksi niin dorkia?

Tästä tuli mieleen suuresti ihailemani Gösta Sundqvist, joka vastasi muutama vuosi sitten Ilta-Sanomien huikeaan kyselyyn "Voiko kaunis nainen olla myös älykäs?" Esa Saarisen ja muiden mielipideautomaattien mukana. Kaikki muut jaarittelivat ympäripyöreästi, että tottakai, mutta Gösta totesi: "No, jotkut uskovat joulupukkiin, jotkut uskovat metsän tonttuihin ja jotkut älykkäisiin naisiin..."
 

bebeto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Ylöjärven Ryhti
Tiijä hänestä

Olen omin silmin nähnyt kauniita, korkeasti koulutettuja naisia.
Mutta tällähän ei välttämättä ole älykkyyden kanssa tekemistä.

Ja jos pieni avautuminen sallitaan ,niin minusta älykäs tai ainakin fiksu nainen on erittäin puoleensavetävä.

Ja sitä älykkyyttäkin on niin monen sorttista, on tunneälyä ja ....
no, jorinat sikseen.

Typerää naista, vaikkakin kaunista, ei määräänsä enempää jaksa.

t: nimim. kokemusta on

ps. ollaanko jo riittävästi sivussa ketjun varsinaisesta aiheesta? ; )
 

Kattila

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuka ketäkin soimaa.
Arvovalintoja, sanoisi airaksinen, eli melkein listaan voisi lisätä vielä tämän mukakiire -keskeisen elämäntavan. Kun duunia (lue istumatyötä) täytyy tehdä kellon ympäri, syöminen täytyy hoitaa nopeasti ja vaivatta, eli pizzalla, välipaloilla, kuten suklaalla jne. jne. Houkuttavuus kasvaa helposti työn ohessa, eli käsin pahvikalustolta syötävien tuotteiden suhteen, samalla tämä on tietysti oire nousseesta elintasosta. Joo, ruumiistaan kiinnostuneet voivat tietysti korvata pizzan salaatilla, vaikkei se kovin miehekästä olekaan, mutta metsään mennään viimeistään siinä vaiheessa, kun väsymystä ryhdytään kompensoimaan ruualla.

Yhteiskunnallisesti katsoen rasva tulee aiheuttamaan paineita terveydenhoitoon, jossa niitä ei vielä tällä hetkellä olekaan. Kansa tulisi siis saada liikkumaan. Kaikenmaailman valistuskampanjoiden tehoihin en jaksa uskoa. Ulkonäkökeskeisyyden lisääntyminen olisi tietysti plussaa. Miten olisi ennaltaehkäisevä panostus? Lisää liikuntaa kouluihin ja rahaa kerhotoiminnalle, voisi lisätä viihtyvyyttäkin. Varsinkin, jos opetetaan muksut vielä ottamaan pyyhe mukaan kouluun. Hiihtoliitolta voisi lohkaista osan opetusministeriölle. Seuroilta tämä ei välttämättä olisi pois, jos kasvanut kiinnostus liikuntaan toisi uusia jäseniä, mikä tietysti edellyttää, että toiminnan lähtökohdat ovat kunnossa.
 

Vaughan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Täällä asiaa jo joku kysyikin, mutta kun vastausta ei kuulunut, kysyn vielä erikseen...

Eli osaako joku sanoa pastan (durumvehnä), riisin ja perunan eroista lihomisen kannalta? Melkein kaikki ruuat sisältävät jotain edellämainitusta, mutta onko niistä joku muita parempi/huonompi lisuke?

Olen ymmärtänyt, että riisissä olisi jonkun verran muita enemmän proteiiniä, durum-pastassa taas kuitua - mutta perunan ravintoarvoista ei ole mitään käsitystä.
 

JHag

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Leijonat vm. -88 ja -92
Vaughan: Kaikki se, mikä luonnossa kasvaa sellaisenaan, on terveellisempää kuin jatkojalostustuotteet. Peruna ja kiillotettu riisi peittoavat mennentullen vehnästä tehdyt pastan ja jauhot. Peruna on kalorimäärältään kevyin, suurin osa sisällöstä on vettä. Proteiinia ei perunassa ole kovin paljon, hiilihydraateista siinä on eniten tärkkelystä. Perunassa on kuitenkin aika hyvin vitamiineja, varsinkin A:ta. Riisi on lähes pelkkää hiilihydraattia (tärkkelystä), mutta proteiiniakin on noin 6 kertaa enemmän kuin perunassa. Riisi ei sisällä vettä kovinkaan paljon ja on kalorimäärältään selvästi perunaa isompi. Lisäksi riisissä ei ole käytännössä mitään vitamiineja, mistä johtunee riisitautikin. Vehnä on terveellisintä alkioina tai leseinä ja tässä muodossaan erinomainen proteiininlähde. Durumvehnästä minulla ei ole mitään hajua, kun vehnä ei missään muodossa lukeudu suosikkeihini. Ruis, ohra ja kaura ovat minusta selkeästi parempia viljatuotteita.
 

Black Adder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, The Original Six
Omaa kokemaa

Vanha sanonta kuluta enemmän kuin syöt on hyvä nyrkkisääntö läskeille, jotka haluavat michelineistään eroon.

Valitettavasti usea sohvaperuna on iskostanut kalloonsa ajatuksen: liikunta ei ole kivaa. Siksipä nämä Me Naiset -lehtien lukijaprototyypit alkavatkin hästäämään ruokavalion kanssa, eli dietteilevät. Eipä siinä mitään, kuihtuminen onkin varmaan tarpeen yhdelle jos toiselle, mutta ihmediettien tulokset ovat hyvin verrattavissa märän sienen kuivaksi puristamiseen, jonka jälkeen se nakataan takaisin saaviin turpoamaan.

JHagilta tuli ihan hyvää perusläppää ravinto asioista, joten ei niistä sen enempää.

Omat rasvaprosentit pyörii aika korkealla. Enpä ole kyllä millään nipistinvempaimilla tai vesiupotuksilla mitannut, mutta ihan perus sähköinen mittaus (kahvawermee) näyttää lukuja 19:n ja 13:n välillä. Riippuen onko takana ankara ryyppyviikonloppu vai paljon aerobista, nämä vaihtelut tapahtuu ihan kuukauden sisällä.

Mutta jottei homma menisi ihan sivuraiteille on kai paikallaan puhua painosta. Omakohtaisesti olen huomannut, että mm. oma aineenvaihdunta ei ole luonnostaan niitä maailman vilkkaimpia ja helpoimpia vaan kaikki mitä syön tai jätän syömättä vaikuttaa suoraan painoon hyvinkin nopeasti. Paras lääke aineenvaihdunnan kiihdyttämiseksi... ei, ei ole ollut ternimaitotabletit, vaan syömisen "lisääminen". No miten niin? Eli olen lisännyt "aterioiden" määrää ja painottanut nimenomaan proteiinien määrän lisäämistä, raejuustoa, tonnikalaa (öljyssä) jne. Päivällä vedän lisäksi paljon hedelmiä nassuun. Tämän seurauksena painon vaihtelut eivät ole olleet niin suuria (95 - 100 kg) ja myös pää pysyy virkempänä, kun ei tarvitse vetää niin kauheita aterioita, jos söisi vain kaksi kertaa päivässä. En tiedä miten muuten aineen vaihduntaa saisi kiihdytettyä kuin urheilemalla ja syömällä "paljon". Siitä olisi kiva saada kokemuksia muulta jengiltä. Ternimaitohumpuukista on ihan turha tulla vouhottamaan, pyh!

Niin ja kaloreita kannattaa laskeskella ihan omaksi ilokseen. Netistä löytyy kalorilaskureita, joihin on helppo syöttää mitä syö esim. viikon aikana ja laskeskella sitten niitä ja verrata omaan kulutukseen. Iso ihminen toki kuluttaa enemmän kuin joku kääpiö.

Suomalaisesta "vanhan ajan" ruokavaliosta itse nostaisin esille kaurapuuron ja puurot yleensä. Erittäin terveellistä safkaa, joka ei lihota ja on vielä mahalle hyvää.

Edit:

Sattuu olemaan kontaktipintaa, muuten kuin oman työn kautta, tuonne koulu-/opiskelijaterveydenhuoltoon, josta tulevat nämä cooperin juoksevat varusmiehet ja tulevat kansakynttilät. Tosi asia on, että nuorten ja lasten fyysinen kunto on rapistumaan päin. Yhä enemmän jo ala-asteelaisissa on liikalihavia ja yläasteelaiset kärsivät tukielinongelmista, koska luiden ympärillä ei ole muuta kuin löysää läskiä. Suuret massat ovat tipahtaneet urheiluharrastusten ulkopuolella ja suurimman karhunpalveluksen ovat tehneet vanhemmat, jotka nykypäivänä kuskaavat lapsiaan autoilla kouluun ja lähes kaikkiin muihinkin paikkoihin. Ennen, hyvään vanhaan aikaan, kyseiset taipaleet taitettiin kesää talvea kävellen tai munamankelilla. Ja katugallupin kyseisestä n. 18 v. tyttöjen osalta voi tehdä kesällä tsiigailemalla napapaitojen suomia näkymiä terasseilta tai bigininäkymiä biitsillä... maharellot vaan roikkuu, kun neidin pyyhältävät kesäkuteissaan.
 
Viimeksi muokattu:

heki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Lisäisin lihomisen syihin alkoholijuomat, joita nautitaan huomattavasti enemmän. Siiderin ja keskioluen kulutus on räjähtänyt verrattuna esim. muutama sukupolvi taaksepäin. Silloin ei edes ollut näitä siiderijuttuja, ja kepukin oli uusi juttu.

Kuten jhag mainitsi, itse alkoholi ei ole erityisin lihottavaa. Mutta siihen päälle tulee usein naposteleminen/roskaruuat. Ennen juotiin paljon ennemmän väkeviä, nykyään taas tissuttelujuomien suosio on suurta. Kansan juomatavat on siis muuttuneet. Juodaan paljon alkoholia, ja huonossa muodossa (siiderit ja kepu). Lisäksi molemmat näistä sopivat erinomaisiksi napostelujuomiksi. Kaljan kanssa vedetään pitsaa/sipsejä, mitä ei todellakaan tehty ennen. Silloin vedettiin kossu ja hk -blöö ja sammuttiin.
 

JHag

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Leijonat vm. -88 ja -92
Black Adder: Aineenvaihduntaa voit kiihdyttää nimenomaan syömällä useammin ja enemmän proteiinia. Ja tonnikala ehdottomasti öljyssä. Lisää tuohon systeemiin vielä runsas, sinun painoisellesi n. 5 litraa päivässä, vedenjuonti.

Amfetamiini tulikin mainittua maailman tehokkaimpana aineenvaihdunnan lisääjänä. Kaikki piristeet tekevät saman, myös alkoholi, kahvi ja tee. Kofeiinin nauttiminen ennen aerobista treeniä lisää vapautuvien rasvahappojen määrää ja tehostaa rasvanpolttoa. Joten vedenjuonnin lomaan kahvia ja teetä ihan surutta, jos vatsa kestää. Samoin guarana tehostaa aineenvaihduntaa.

Alkoholista mainitsinkin aiemmin sen, minkä voi jokainen täysjärkinen urheilulääkärikin vahvistaa: alkoholi ei ole kovinkaan lihottavaa - sivutuotteet ovat. Keskioluessa on vähemmän kaloreita kuin maidossa ja koskas viimeksi on nähty lääkärien varoituksia siitä, että maito lihottaa? Alkoholi, kuten muutkin edelläkin jo mainitut piristeet, päinvastoin lisää aineenvaihduntaa ja lihomista tapahtuu, jos kännipäissään tulee vedettyä snagarilta 6 lihapiirakkaa 12 nakilla. Miespuoliset henkilöt tietävät, ja varmasti monet ihostaan tarkat naisetkin, että kunnon kännäys lisää parrankasvua. Tämä johtuu juuri siitä, että alkoholi kiihdyttää elimistön kaikkia toimintoja eli laajasti ottaen aineenvaihduntaa.

Olenkin aikonut julkistaa jossain naistenlehdessä JHagin ihmedieetin; syö proteiinia ja rasvaa paljon ja usein, juo simona vettä ja kahvia, teetä ynnä energiajuomia ja viikonloppuna kännää kaksi päivää syömättä mitään. Kyllä lähtee. Paino ja puolisokin.
 

Chip

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Re: Omaa kokemaa

Viestin lähetti Black Adder
Ja katugallupin kyseisestä n. 18 v. tyttöjen osalta voi tehdä kesällä tsiigailemalla napapaitojen suomia näkymiä terasseilta tai bigininäkymiä biitsillä... maharellot vaan roikkuu, kun neidin pyyhältävät kesäkuteissaan.

Nyt oli ihan pakko puuttua, sillä kuvittelen kuuluvani tuohon ikäluokkaan (noh, pian 20 vuotta) ja olen kaiken lisäksi tyttö. Nykyiset vaatteet - matalat vyötäröt mm. - aiheuttavat sen, että ylimääräinen lölly kertyy (reisiin ja peppuun tietty, mutta lisäksi) vatsan kohdalle. En nyt halua mitenkään selittää tuolla kaikkien makkaroita, sillä löytyy monia, jotka ovat olleet lihavia tai pyöreitä jo pienestä pitäen ja myös niitä, joilla läskin määrä kasvaa kun ei liikuta mutta syödään senkin edestä.

Minun mielestäni kaikkien suomalaisten rasvaprosentin ei tarvitse olla minimissä, vaan jos joku on itseensä tyytyväinen pyöreämpänäkin, niin se hyväksyttäköön. Itse olen pienestä pitäen ollut laiha tai hoikka ja aineenvaihdunta on, kiitos geeniperimän, sellainen, että saan syödä sipsejä ja muita herkkuja ilman niiden näkymistä painossa muuta kuin hetkellisesti. Tuosta huolimatta kuntoilen muutaman kerran viikossa jo ihan oman terveyteni ja hyvinvointini vuoksi. Koitan myös syödä terveellisesti, mutta aina ei jaksa ajatella vain terveellisyyttä.
 

bebeto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Ylöjärven Ryhti
Diureetti

Jos joku haluaa poistaa ylimääräisiä nesteitä kropastaan, niin suosittelen kokeilemaan koivunlehtiteetä.

Kusettaa enemmän kuin kahvi ja kalja yhteensä, ja on kaiken lisäksi luomua.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
"Nyt oli ihan pakko puuttua, sillä kuvittelen kuuluvani tuohon ikäluokkaan (noh, pian 20 vuotta) ja olen kaiken lisäksi tyttö. Nykyiset vaatteet - matalat vyötäröt mm. - aiheuttavat sen, että ylimääräinen lölly kertyy (reisiin ja peppuun tietty, mutta lisäksi) vatsan kohdalle. En nyt halua mitenkään selittää tuolla kaikkien makkaroita, sillä löytyy monia, jotka ovat olleet lihavia tai pyöreitä jo pienestä pitäen ja myös niitä, joilla läskin määrä kasvaa kun ei liikuta mutta syödään senkin edestä. "

Hmm sarjassamme "loistavat selitykset ylipainolle" tämä vaatejuttu on aivan kärkeä....siis kenties yritit sanoa että nykyinen vaatemuoti saa läskit helpommin esille?

Vaikö tosissasiko sanot että vaatteet vaikuttavat siihen miten läski kertyy? Toki vaikutusta voi olla mutta kyllä itse lasken sen samaan sarjaan muitten selitysten kanssa.

Aineenvaihdunnan eroja laihdutustuloksiin on tutkittu mutta muistaakseni mihinkään valtaisiin eroihin ei olla päästy, voin tarkistaa tämän jos siihen on tarvetta.
Oikeastaan väitteen esittäjä, eli Jhag, voisi pistää esille hieman faktoja...laihdutus kun tuntuu olevan monelle sellainen maaginen asia että todelliset faktat unohtuvat erinäisten ihmetutkimusten valossa. Suomen lihavuustutkijat Ry on jo jonkin aikaa yrittänyt taistella näitä erinäisiä kotitekoisia dieettejä vastaan, ilmeisesti onnistumatta kun kerta kansa yhä lihoo.

Alkoholin ja maidon ero on kulutuksessa, harva juo litroja maitoa päivässä(itse tosin juon >1l ) mutta olutta juodaan muitten juomien lisäksi! suuria määriä. Alkoholi tuottaa helposti energiaa ja sitten muun syömisen mukana kulkeutunut rasva ym. eivät hajoakaan vaan jäävät elimistöön synnyttäen pitkässä juoksussa ns. kaljamahan. Ja itseasiassa kyllä kolmosoluessa enemmän energiaa on kuin maidossa ja kuten todettua, kulutus ratkaisee.

Ehkä pientä provoa voisin heittää siihen suuntaan että en minä niitä hyväkuntoisia punttiksilta löydä....jos tahdon hyväkuntoisia löytää niin suuntaan katseeni vaikkapa erinäisiin "iltarasteihin" ym.

Loppujen lopuksi ruokavaliolaihduttaminen on siinä mielessä väärin että siinä ei varsinaisesti puututa siihen suurimpaan ongelmaan eli liikunnan(oli sitten hyöty tai "tosiliikuntaa") puutteeseen. Sitten kun jossain tilanteessa onkin pakko syödä pidemmän aikaa epäterveellisesti niin putken lopettaminen on vaikeampaa, jos taas taustalla on jatkuvaa liikuntaa niin syömistasojen nousu hetkellisesti tasaantuu.
Lapin vaelluksilla usein tapahtuu sellainen ilmiö kun päiväkulutus huitoo 5000-6500 kilokalorin kieppeillä niin vielä pari päivää reissun jälkeen sitä syö varsin runsaasti.

yksi artikkeli, ehkä hieman puolueellinen, ehkä ei
 

Alien

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
Entäs me "poloiset" jotka voimme syödä mitätahansa, mutta emme lihoa vaikka haluaisimme?

En polta ja juon alle kymmenen pulloa (0,5) siideriä vuodessa (kesäisin). Liikunta tulee työn kautta.
 

Black Adder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, The Original Six
Viestin lähetti Alien
Entäs me "poloiset" jotka voimme syödä mitätahansa, mutta emme lihoa vaikka haluaisimme?

En polta ja juon alle kymmenen pulloa (0,5) siideriä vuodessa (kesäisin). Liikunta tulee työn kautta.

Muutamalla kaverilla sama ongelma. Vaatii pitkäjänteisyyttä ja treenaamista, että alkaa tulemaan massaa ja sittenkin voi olla melko luuviulu. En tiijä... joillekin ei tuu kiloja millään vaikka kuin söis rasvaa ja muuta lihottava ja paljonkin. Eihän kukaan voi ihan läpipasko olla :) Syö vielä enemmän, kyllä se mahalaukku venyy :)
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
hihhu:
Käytä sämpylätaikinaa tehdessäsi vehnä- ja sämpyläjauhojen lisäksi erilaisia lisukkeita, kuten auringonkukansiemeniä, kokojyviä, vehnäleseitä ja kaurahiutaleita. Minäkään en aio lopettaa sämpylöiden leipomista, vaikka muuten syön pääasiassa ruisleipää. Pienillä lisukkeilla sämpylöistä saa kuitenkin terveellisempiä ja minun mielestäni myös parempia. Niin, ja pizzapohjaan voi lisätä ruisjauhoja.

Durumvehnästä oli juttu uudessa Bodaus-lehdessä. En muista tarkemmin sen sisältöä, mutta paremmaksi se ominaisuuksiltaan luokiteltiin, kuin tavallinen vehnä.



Itse pyrin syömään mahdollisimman usein pieniä annoksia, koulupäivisin se ei välttämättä onnistu. Syön ruis- ja kokojyväleipiä, enkä käytä rasvaisia tuotteita. Näkyvän rasvan vättäminen on kuitenkin melko helppoa, ja tarvittava rasva tulee kyllä perusruuassa muutenkin. Näin on paljon parempi olo.
 

Ex

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Ihan hyvää läppää täällä on heitetty ja joitain vinkkejä saatan poimia itsellenikin.

En silti ryhdy välttämään varsinaisesti mitään ruoka-ainetta, varsinkaan vehnää, sillä pullat ja leivonnaiset ja makaroni maistuvat taivaallisen hyviltä. Täytyy elämään mahtua nautintojakin, kuka hitto täällä muutoin jaksaa elää?

Itse syön miten huvittaa ja mitä huvittaa, mutta luonto on ollut minulle armelias: Edelleen mittaa on se 190 cm mutta paino se vaan pysyy 83 kg:ssä. Paino oli vuosien treenitauon aikana jämähtänyt 78 kiloon, mutta kun aloitin punttitreenin uudestaan niin se pomppasi tähän nykyiseen - johon olen siis varsin tyytyväinen. Hiukka lisääkin voisi olla, mutta tulee jos on tullakseen. Joskus heitän treenin jälkeen protskujuoman helttaan jos muistan, mutta en nyt siitäkään stressiä ota.

Mitä siis halusin sanoa? Ruoan ja painon tarkkailu on ihan jees, varsinkin jos aihetta on, mutta kohtuus kaikessa. Ei kaikkea kannata itseltään kieltää, muuten elämänilo lähtee. Tässä ketjussa on paljon vinkkejä siitä miten voi syödä paljon ja silti laihtua - vieläpä terveellisesti. Vaan älkää kokonaan jättäkö elämän pikku kiusauksia. Elämän pitää maistua, kirjaimellisesti.

Ugh.


PS. Rasvaprosentista ole hajuakaan, mutta eiköhän vyötärö ole uhkaavasta turvotuksestaan huolimatta 20 senttiä rintakehää kaposampi - good enough?
 

Brewer

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK,ARSENAL
No muttas entäs sitte ?

Viestin lähetti JHag
finnishninja: Alueellisten erojen tarkastelussa näkyy juuri tuo mainitsemasi "vähän kerrallaan ja usein". Välimeren maissa ei ole kauheasti lihavuusongelmaa, vaikka ruoat uivat öljyssä. Se onkin terveellistä oliiviöljyä. Espanjan tapaskulttuurin kuuluu pikku annosten syöminen pitkin päivää ja oliiviöljyn lisäksi suosiossa ovat reippaasti rasvaiset -ja helvetin terveelliset- mozzarella- ja fetajuusto. Välimeren ruokavalio on juuri sen tympeän ravintoympyrän mukainen. Kuituja he saavat turhan vähän ja kärsivät siksi meikäläisiä enemmän mm. suolistosairauksista. Mutta lihavuutta ei juurikaan esiinny.

Aineenvaihduntaan voi vaikuttaa -paitsi amfetamiinilla, heh- myös sillä, että syö vähän parin tunnin välein ja juo runsaasti vettä. Kone toimii koko ajan.

Välimeren alueen naiset kumoavat tuon oliiviöljy - hölynpöly väitteen heti. Välimeren maissa , kun naiset menevät naimisiin ja saavat lapsen / lapsia , niin he paisuvat kuin pullataikina. Mistä tämä johtuu ? Kuka tietää ?
Itse olen muutamia vuosia sitten pudottanut painoani n. 20 kiloa helvetin yksinkertaisella menetelmällä = lisää liikuntaa ja kaikkea safkaa KOHTUUDELLA. Kohtuus on kaiken A ja O . Pizzaa , burgeria ja bisseä voi vetää , muttei joka päivä saldolla : 4 salamipizzaa , 6 BigMacia ja 8 pitkää KOFFia.
Sitäpaitsi kaikkein ratkaisevinta on miltä itsestä tuntuu.
Minun mielestäni langan laihat naiset ovat helvetin epäseksikkäitä ja AINA sitruunan syöneitä nirppanokka feministejä.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
juu ainakin kreikkalaiset kumoavat Jhagin väitteen(alkaa entistä enemmän haiskahtaa huuhaa-metodeilta nuo Jhagin vinkit kun perustiedot ovat enemmän tai vähemmän virheellisiä, kannattaisiko konsultoida parempaa puoliskoasi?)
Mitenköhän pian Jhag repäisee esiin omenaviinietikan tai Fat Blockerin....

"Kreikassa, Saudi-Arabiassa ja Israelissa on hyvin vaikea lihavuus huomattavan yleistä molemmilla sukupuolilla"

linkki josta nyt teksti ekana tuli esiin

Tiede-lehdessä oli aikanaan tarkat taulukot lihavuudesta mutta niihin en nyt pääse käsiksi kun en ole kotona....JA:ssakin asiaa on käsitelty ja muistaakseni silloin kopioin tuota taulukkoa jonkin verran tänne.

Välimerellä tietty osa väestöstä on toki laihempaa kuin vaikkapa täällä mutta keskiarvoisesti tilanne taitaa olla samankaltainen.

Voin toki olla väärässä mutta odottelen varmistusta.

juuh lainaan itseäni
"Tilastoja:
Eli ensiksi sellaiset kansat joissa esiintyy todellista ylipainoisuutta (indeksi >30).
M N
Nauru 65 77
Länsi Samoa 58 77

Luvut kertovat prosentuaaliosuutta koko kansasta miehissä ja naisissa.
Nämä kaksi ovat siis suunnilleen maailman lihavimmat kansakunnat.

indeksi >25, eli tukevat ja siitä eteenpäin.

M N
Libanon 75 78
Ranskan polynesia 75 73
Kreikka 74 69
Islanti 73 54
.
.muutama sija
Suomi 67 51
Yhdysvallat 66 49
Ruotsi 51 42

Täytyy kuitenkin muistaa että kyseessä on siis vain tukevien ja sita lihavampien määrät, painoindeksi >25 ei ole vielä edes hirveän paha juttu.
Jos taas otettaisiin vertailuun >30 tai >35 niin USA ottaisi piikkipaikan noiden saarivaltioiden kanssa+(Kuwaitissa 36%, Kreikassa 28). Samoin Suomi nousisi korkealle. USA:ssa muistaakseni jo 25% kansasta on näitä _todella_ lihavia ja mikä huolestuttavampaa myös lapsista 25% on ylipainoisia.

Esimerkkinä indeksistä jos joku ei sitä osaa hahmottaa:

180 cm mies
painoindeksi paino
25 81
30 97
35 113

Ja tässäkin pitää ottaa huomioon että 180 cm on jo hiukan pidempi normaalipituuteen verrattuna."

Lähdeviitteenä siis Tiede-lehti ehkä 6kk takaa?

Toki Kreikka on vain yksi Välimeren maista mutta eikös Kreikka juuri ole Fetajuuston&Oliiviöljyn syntysija?
Siinä suhteessa on kyllä myönnyttävä että en tällä hetkellä voi tarkistaa muitten VÄlimeren maitten tilastoja, Libanon tosin taitaa olla sellainen, samoin kuin Israel.
 
Viimeksi muokattu:

Brewer

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK,ARSENAL
Leikkiä ? Vakavalla aiheella

Jep ! Silloin kuin tuo öljytankkeri Stemnitsa seilaili tuossa Itämerellä ja porukka pelkäsi ryppynaru kireällä , että koskas jysähtää ja öljyä valuu mereen. Niin minua huolestutti ihan helvetisti eräs lisäasia. Nimittäin , koska meillä on lande Inkoon saaristossa , niin pelkäsin , että KREIKKALAISESTA Stemnitsa aluksesta valuu myös keittiön oliiviöljyt mereen ja rantautuvat juuri meidän rantaan ! Oi , missä oli silloin Greenpeace , kun se todellinen ympäristökatastrofi oli ovella ?!
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös