Miksi "B" maiden taso ei nouse?

  • 4 973
  • 12

Eddie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät & kaikki karsintasarjat
Olen itse katsellut jo aika monet vuodet MM-kisoissa nimenomaan näiden B maiden otteita ja kehitystä. Jo kymmenen vuotta sitten taisi esimerkiksi Sveitsi olla potentiaalinen seuraava iso maa jääkiekolle ja vieläkään se ei ole noussut sille tasolle, että se haastaisi isommat tosissaan joka vuosi. Sen juniorit ovat jo jonkinmoista menestystä saavuttaneet useana vuonna, mutta aikuisten karkeloissa tämä ei pysyvästi näy. Olisihan se jääkiekon kannalta hieno asia, että välieräparit eivät aina koostuisi joistakin näistä 7 joukkueesta. Toki niitä poikkeuksiakin mahtuu mukaan.

Sveitsi: Onko maan pääsarja liian turvallinen työpaikka omille junnuille? Vain kolme ulkolaista takaa kyllä sen, että Sveitsiläiset pääsevät pelaamaan, mutta tekeekö sarjasta vähemmän tasokkaan, vaikka rahaa on vaikka millä mitalla? Tämä sitten kostautuu MM-kisoissa vuosi toisensa jälkeen? Missä NHL hyökkääjät?

Saksa: Päinvastainen esimerkki. Aivan liikaa täytepelaajia Pohjois-Amerikasta ja Saksalaiset imevät tuppea? Ennen ei rajoituksia, mutta nyt laitettu 11 pelaajaan, joka sekin liikaa. kaksi parasta kentällistä voivat olla tuontipelaajia. Tulevaisuus näyttää taas valoisammalta?

Itävalta: Itse en tiedä tästä maasta mitään. Suhteellisen tasokas pääsarja ja muutama loisto yksilö Vanekin johdolla, mutta missä ovat ne Kallioiden ja Pärssisten tasoiset pelaajat?

Valko-Venäjä: Kohtuu kovia pelimiehiä NHL:ää ja Venäjän liigaa myöten, mutta ei pärjää. Junnujen menestys aika heikkoa, vaikka tähtiä pulpahtelee silloin tällöin esiin. Väläytellyt, mutta pysyvä nousu huippujen joukkoon näyttää olevan mahdotonta.

Sitten tulee vielä Tanska, Latvija ja Norja (+ vanhoja Neuvostomaita) joilla kaikilla muutamia huippuyksilöitä, mutta sitten ilmeisesti Itävallan tapaan tyhjiötä perusmassan tasolla.

Kaikki nämä mainitut maat pystyvät silloin tällöin urotekoihin yksittäisissä peleissä, mutta pysyvä nousu tasossa ei tapahdu sitten millään. Voiko se koskaan tapahtuakkaan vai pystyykö joku maa oikeasti joskus haastamaan nykyisen seitsikon pysyvämmin? Itse olen kaikkein eniten pettynyt Sveitsiin.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Menestys vaatii riittävän suuren harrastuspohjan ja olosuhteet. Jos näitä ei ole, ei menestystä voi tulla.

Nykyisistä alemman tason maista vain Saksalla ja Sveitsillä on nykyolosuhteissa mahdollisuus nousta "suurten" joukkoon. Valko-Venäjä on mielenkiintoinen tulokas, mutta toistaiseksi maassa on liian vähän jäähalleja (muistaakseni kymmenkunta) jotta siitä voisi tulla kestomenestyjä MM-kisoissa.
 

scholl

Jäsen
Saksa ja Sveitsi ovat varmasti nousussa. Vain huono tuuri esti Saksan pääsyn nyt 8 parhaan joukkoon ja Sveitsi oli hyvä junnukisoissa. Toki harrastajamäärät ja lajin suosio ovat noissa maissa aika alhaiset, joten ei se tasonnousu niin hirveän helppoa ole.

Mielestäni lajin kannalta on parempi esim. Saksassa se, että siellä on ulkomaalaisia reilusti DEL:ssä kuin tilanne, missä sarjan taso olisi niin huono, että kannattajat jäisivät kokonaan pois ja seuraisivat jotain toista lajia. Tuo on kuitenkin viihdeteollisuutta ja kilpailu on kovaa. Eikä oman maan pelaajat pärjäisi senkään vertaa kansainvälisesti - puhumattakaan NHL:stä, jos kotimainen liiga olisi heikkotasoinen.
 

dude

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kalevan Haukat
Tanskakaan tuskin ihan big seveniä nousee haastamaan, mutta kyllä tässäkin turnauksessa on nähtävissä Tanskan tason nousu. Jannik Hansen pelasi jo NHL:n pudotuspelejä, Frans Nielsenkin toistakymmentä NHL-peliä jne.

Väitän, että seuraavan viiden vuoden aikana Tanska pääsee jo ainakin kerran puolivälieriin. Siellä on muutenkin kiekkosarjan taso nousussa ja Tanskahan hakee 2012 kisoja. Jos IIHF ajattelisi järkevästi, Tanska saisi kisat, Ruotsi 2013 ja Suomi 2014. Tuskin näin kuitekaan käy, koska kyse on politiikasta ja siitä, että Pohjoismaat eivät saa kolmia kisoja peräkkäin.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
dude kirjoitti:
Tanskakaan tuskin ihan big seveniä nousee haastamaan, mutta kyllä tässäkin turnauksessa on nähtävissä Tanskan tason nousu. Jannik Hansen pelasi jo NHL:n pudotuspelejä, Frans Nielsenkin toistakymmentä NHL-peliä jne.

Väitän, että seuraavan viiden vuoden aikana Tanska pääsee jo ainakin kerran puolivälieriin. Siellä on muutenkin kiekkosarjan taso nousussa ja Tanskahan hakee 2012 kisoja. Jos IIHF ajattelisi järkevästi, Tanska saisi kisat, Ruotsi 2013 ja Suomi 2014. Tuskin näin kuitekaan käy, koska kyse on politiikasta ja siitä, että Pohjoismaat eivät saa kolmia kisoja peräkkäin.

Ensi kisoissa on hyvät saumat jatkolohkoon ja mikä ettei pudotuspelipaikkaankin: lohkoista A ja D menee ensin kolme maata kustakin jatkolohkoon, ja jatkolohkosta sitten neljä puolivälieriin.

Group A
Sweden
Switzerland
Belarus
France

Group D
Czech Republic
Russia
Denmark
Italy

Pikainen veikkaus olisi, että A-lohkosta jatkavat olisivat Ruotsi, Sveitsi ja Valkko-Venäjä, D-lohkosta Tsekki, Venäjä... ja Tanska, jos Italia sattuu kaatumaan. Sitten vain joko sopivaa ristiinpelaamista tai kylmästi voitot V-Venäjästä ja Sveitsistä, niin neljäs jatkopaikka on siinä. Ehkä epätodennäköistä, mutta kuitenkin mahdollista, koska jatkolohkossa on vain kolme varmaa jatkajaa. Toisessa jatkolohkossa tilanne onkin sitten eri asia, siellä menevät jatkoon neljä suurmaata (Kanada, USA, Slovakia ja Suomi, osapuilleen tässä järjestyksessä).

Itsekin näkisin kernaasti Tanskan paremmilla sijoituksilla - ja Sveitsin joskus jopa välierissä - kuin muuttumattoman tilanteen, jossa seitsemännen suurmaan ja kahdeksannen b-maan välillä on ammottava kuilu. Kuilun korjaamiseen tarvitaan aikaa - ehkä jonain päivänä jääkiekossa taso laajenee sen verran, että mahdollisia mitaliehdokkaita löytyy säännöllisesti Big Sevenin ulkopuoleltakin. Nousihan Suomikin jääkiekon B-maan asemasta jääkiekon suurmaaksi ajan kanssa.
 

Ghost

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Pittsburgh Penguins
Itse toivoisin, että noista maista löytyisi huomattavasti enemmän Oliver Setzingerin tavoin toimivia pelaajia. Rohkeasti nuorena poikana ulkomaiseen junioriliigaan pelaamaan, jotta pelivastus nousisi paremmin kehitystä tukevalle tasolle. Kaikkein lahjakkaimmat luonnollisesti nousevat miesten sarjoihin omissa maissaan nopeasti. Miehissä 15-vuotiaana pelaaminen varmasti kehittää, jos taso oikeasti riittää miehiin ja mikäli myös harjoittelu on ammattimaista.

Miten tämä sitten käytännössä onnistuisi? On kova vaatimus sanoa 15-vuotiaalle kiekkoilijan alulle, että lähdepäs Itävallasta Venäjälle kiekkoilemaan. Olisiko kenties mahdollista kehittää jonkinnäköistä stipendijärjestelmää, jolla tuettaisiin ja turvattaisiin taloudellisesti pienempien maiden kiekkojunioreiden (muutama per maa) lähtemistä ulkomaille? Entä löytyykö kärkimaista joukkueita, jotka ovat halukkaita ottamaan tällaisia pelaajia, ohi oman juniorimyllyn pelaajien?

Vai voisiko pikkumaiden pelaajille kehittää samanlaisen järjestelmän kuinUSA:n juniorimaajoukkueella?Ainoana erona se, että järjestelmä toimisi jossain isossa eurooppalaisessa kiekkomaassa ja pelit pelattaisiin siten, että joukkue osallistuisi paikalliseen juniorisarjaan. Kaikki pikkumaiden pelaajat siis samaan joukkueeseen.
 
Tuli käytyä keväällä Frankfurtissa ja Lions - Ingolstad ottelussa. Suosittelen reissua kaikille jääkiekosta kiinnostuneille

1) Ottelutapahtuma ja tunnelma olivat jotain uskomattoaman hienoa Hakametsän kirkkoon tottuneelle
2) DEL-liigan matsin jälkeen SM-liigan huonoksi väitetty taso näkyy hieman eri valossa.

Ingolstad oli sarjataulukon kärkipäässä ja Lions taisteli viimeisestä playoff-paikasta. Pelin tempo oli yllättävän vaisu ja SM-liigaan tottuneelle varsinkin Frankfurtin peli muistutti harrastekiekon höntsypelejä, jossa halukkain ja taitavin ottaa kiekon ja kuskailee sitä niin pitkälle kuin pääsee. Ingolstad sentään esitti nykyjääkiekkoa muistuttavia leveän rintaman hyökkäyksiä ajoittain. Tempo ja taitotaso oli kohtalaisen vaatimatonta, ja Frankfurtin maalivahti näytti melkoiselta rysäpeikolta SM-liigan veskoihin verrattuna. Hiukan yllättäin myös fyysisyys loisti poissaolollaan. Kanadalaisetkaan eivät ajaneet taklauksia perille asti, vaan kontaktit olivat herrasmiesmäisiä nojauksia - liekö pojat liian hyviä kavereita keskenään? Yleisö tuntui innostuvan kovasti pienestäkin kontaktista, mutta kai se sitten oli fyysistä peliä futiskansan silmissä. Tässäkin suhteessa SM-liigan pelit vaikuttivat olevan aivan eri planeetalta.

Toki yhden ottelun otanta ei kerro vielä juuri mitään, mutta tuon pelin perusteella ei ole mikään ihme ettei Saksan sarjan pelaajilla pitkälle pötkitä MM-tasolla.
 
Viimeksi muokattu:

Zednik

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Voimalaituri kirjoitti:
Tuli käytyä keväällä Frankfurtissa ja Lions - Ingolstad ottelussa. Suosittelen reissua kaikille jääkiekosta kiinnostuneille

1) Ottelutapahtuma ja tunnelma olivat jotain uskomattoaman hienoa Hakametsän kirkkoon tottuneelle
2) DEL-liigan matsin jälkeen SM-liigan huonoksi väitetty taso näkyy hieman eri valossa.

Ingolstad oli sarjataulukon kärkipäässä ja Lions taisteli viimeisesta pelipaikastaan. Pelin tempo oli yllättävän vaisu ja SM-liigaan tottuneelle varsinkin Frankfurtin peli muistutti harrastekiekon höntsypelejä, jossa halukkain ja taitavin ottaa kiekon ja kuskailee sitä niin pitkälle kuin pääsee. Ingolstad sentään esitti nykyjääkiekkoa muistuttavia leveän rintaman hyökkäyksiä ajoittain. Tempo ja taitotaso oli kohtalaisen vaatimatonta, ja Frankfurtin maalivahti näytti melkoiselta rysäpeikolta SM-liigan veskoihin verrattuna. Hiukan yllättäin myös fyysisyys loisti poissaolollaan. Kanadalaisetkaan eivät ajaneet taklauksia perille asti, vaan kontaktit olivat herrasmiesmäisiä nojauksia - liekö pojat liian hyviä kavereita keskenään? Yleisö tuntui innostuvan kovasti pienestäkin kontaktista, mutta kai se sitten oli fyysistä peliä futiskansan silmissä. Tässäkin suhteessa SM-liigan pelit vaikuttivat olevan aivan eri planeetalta.

Toki yhden ottelun otanta ei kerro vielä juuri mitään, mutta tuon pelin perusteella ei ole mikään ihme ettei Saksan sarjan pelaajilla pitkälle pötkitä MM-tasolla.

Et oo itseasias itekses mielipitees kans. On itekki nähnyt Hamburg Freezersien pelaavan ja aivan samat asiat tuli mieleen. Äijät ei taklaa ei sit millään,sentää Hampurillaki sellane kaveri ku Cory Cross rosterissa. No jos ei taklauksia mut tunnelmaa sitäkin enemmän niin kyl Saksan maalla osataan nauttia tosta lätkästä kaikin puolin. No nyt riittää offtopic....
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
The Original Jags kirjoitti:
Menestys vaatii riittävän suuren harrastuspohjan ja olosuhteet. Jos näitä ei ole, ei menestystä voi tulla.

Nykyisistä alemman tason maista vain Saksalla ja Sveitsillä on nykyolosuhteissa mahdollisuus nousta "suurten" joukkoon.

Itse asiassa Itävallassa on hieman enemmän rekisteröityjä jääkiekon harrastajia, kuin Saksassa ja Sveitsissä. Tosin halleja paljon vähemmän.

On harmillista, että Itävalta ei pystynyt positiivisesti kisoissa yllättämään. Nyt kun Vanek on sytyttänyt kiekkobuumin, olisi maajoukkueen positiiviset esitykset olleet bensaa liekkeihin.

Itävallan kiekkoilun taso on ollut hienoisessa nousussa, mutta viime aikoina on tullut suuria takaiskuja, joista yhtenä Red Bullin mukaantulo jääkiekkoon. Red Bull on pumpannut Salzburgin joukkueeseen suhteettoman paljon rahaa, jolla se on ostanut Itävaltalaisia (mm. Koch, Ulrich, Divis, Kalt, Trattnig) ja ulkomaisia tähtipelaajia (mm. Banham, Lind, Hendrickson). Nämä itävaltalaiset voisivat pelata vielä ulkomailla - paljon kovatasoisemmissa liigoissa, jolloin heistä olisi maajoukkueelle paljon enemmän hyötyä. Mainittakoon, että kaikki nuo yllämainitut itävaltalaispelaajat epäonnistuivat raskaasti MM-kisoissa. Salzburg voitti kuluneella kaudella niin ylivoimaisesti mestaruuden, että siitä kärsi myös liigan mielenkiinto.

Junioripuolella on Itävallassa asiat edelleen täysin lapsen kengissä. Osaamista ei vain ole riittävästi. Jopa vanhimmissa junioriluokissa on valmentajia, jotka eivät tiedä jääkiekosta juuri mitään. Toiminta kehittyy kyllä koko ajan, mutta suurmaissa se kehittyy vielä nopeammin.
 

Pata#10

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, SBS Pori, NTK
Voisin väittää,että Slovakian taso tulee putoamaan,kunhan vanhat tähdet (Demitra,Satan jne.) lopettavat.Se on tietysti varmastikin vasta viiden vuoden päästä,ehkä myöhempäänkin.No ei liittynyt asiaan,mutta kuitenkin..

Eiköhän sieltä "A-tason" maaksi ole nousemassa Sveitsi,ehkä Saksa ja Valko-Venäjä ja jopa Latvialla on siihen potentiaalia.Itävaltaan en usko,vaikka resurseja löytyy.Kaikki eivät varmastikaan,mutta ainakin yksi,parhaassa tapauksessa kaksi.
 

tomageeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens, Suomi, finska nhl spelarna
Mikäs on Slovenian tilanne? Kopitarin jälkeen pitkä syvä kuilu? Sikäli mielenkiintoista, että rekisteröityjä harrastajia taisi olla Sloveniassa jotain parisataa(?) ja sitten sieltä nousee yksi mies 19 -vuotiaana maailman huipulle.
Toki Itävallan Vanek vähän vastaavanlainen tapaus, mutta itävaltalaisia taitaa olla muutama muukin sm-liigatasolla pärjäävä.
Latvian menestys on selvästi laskussa. 90 -luvulla heillä oli kovia nimiä: Cipruss, Fandul, Tambijevs, Irbe, Ozolinsh ... parhaina vuosinaan nämä kaverit olisivat mahtuneet kenties suomenkin joukkueeseen (ja Ozolinsh parhaina päivinään ehkä jopa mihin tahansa joukkueeseen) Nyt näyttää vähän ikävältä tilanne. Harmi sinänsä.

edit. joo muokkasin, ao. lainaus ei tainnut muuttua

edit 2. Ja juu Slovakian taso tulee varmasti putoamaan kun vanhempi kaarti lopettelee, mutta suomella kyllä vähän sama tilanne. Slovakialla on kuitenkin Gaborik. Vähän pelottaa että viiden vuoden päästä suomen joukkue koostuu lähinnä 2.-3. kentän NHL-duunareista, mutta se nyt ei taas liity tähän ketjuun mitenkään.
 
Viimeksi muokattu:

Zednik

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
tomageeni kirjoitti:
Mikäs on Slovenian tilanne? Kopitarin jälkeen pitkä syvä kuilu? Sikäli mielenkiintoista, että rekisteröityjä harrastajia taisi olla Sloveniassa jotain parisataa(?) ja sitten sieltä nousee yksi mies 19 -vuotiaana maailman huipulle.
Toki Itävallan Vanek vähän vastaavanlainen tapaus, mutta itävaltalaisia taitaa olla muutama muukin sm-liigatasolla pärjäävä.

Eiks Slovenial joku Marcel Rodman siel ollu ainaki pari vuotta sit lahjakkuus eipä oo sit pahemmi kuulunu ni tuski lyöny itteesä läpi,eipä slovenial hirveesti sellast lahjakasta junnukaartia ollu tai tullu seurattuu...enimmäksee 30v ikääntyvää sakkia toi maajoukkekki.
Itävallan näiden mm-kisojen joukkueesta kovin moni kenttäpelaaja ei kyl liigaan pääsis,kenttäpelaajist ehkä Lakos,Divis,Setzinger,Kalt,puolustajia ei tuu mielee ja Bernd bluesis onkin,saa toki korjata...
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Slovenia on tosiaan mielenkiintoinen jääkiekkomaa. Parinsadan rekisteröidyn pelaajan voimin he voittivat B-sarjan ylivoimaisesti ja pelaavat siis jälleen eliittitasolla ensi vuonna. Maa on pieni, joten "mielettömästä" potentiaalista ei voi puhua, mutta kiekkoilu on maassa suosittu laji ja siten potentiaali on suuri. Ensi kaudella slovenialaiset joukkueet Olimpija Ljubljana ja Acroni Jesenice pelaavat unkarilaisen Alba Volan Szegesfehervarin tavoin Itävallan liigassa. Jesenice pelasi jo viime kaudella ja oli sarjan väriläiskä loistavien faniensa avustuksella: heidät povattiin sarjajumboksi, mutta vain viimeisen ottelun rankkaritappion takia playoffit jäivät haaveeksi.

Täytyy antaa iso RESPECT Sloveniaan: jalkapallossa maa kuuluu niihin, jotka lähtevät jokaisissa karsinnoissa realistisesti tavoittelemaan arvokisapaikkaa ja koripallossa he ovat euroopan eliittiä. Jääkiekossa pelataan A-tasolla, vaikka maassa on 200-300 rekisteröityä harrastajaa. Ja maassa on 1,5 miljoonaa asukasta.

tomageeni kirjoitti:
edit 2. Ja juu Slovakian taso tulee varmasti putoamaan kun vanhempi kaarti lopettelee, mutta suomella kyllä vähän sama tilanne. Slovakialla on kuitenkin Gaborik. Vähän pelottaa että viiden vuoden päästä suomen joukkue koostuu lähinnä 2.-3. kentän NHL-duunareista, mutta se nyt ei taas liity tähän ketjuun mitenkään.

No, onhan Suomella kuitenkin vielä T. Ruutu, M. Koivu, J. Pitkänen, V. Filppula, joissa on hyvinkin potentiaalia nousta aina NHL:n terävimpään kärkeen asti. Eikä niitä ykköskentän jätkiä siellä ole tähän mennessäkään ollut kovin paljoa. Kyllä Suomen maajoukkue Olympialaisissa ja World Cupissa menestyksestä taistelee vielä pidemmän aikaa. Huolestuttava on enemmänkin tilanne tämän 83-84 ikäluokan jälkeen.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös