Mestiksen tuomaritoiminta

  • 3 837
  • 30
Mr.Piilin kirjoitus oli ihan aiheellinen.Olen hänen kanssaan samoilla linjoilla.Mutta tuomarit,toimitsijat,pelaajatkin tekevät virheitä pelissä.Ei ne virheet mihinkään häviä.Suomessa tämä katsomokulttuuri on niin ja näin vertaa mitä se on Ruotsissa(pelejä jopa paikanpäällä nähneenä).

Suomalaisilla pelaajilla on oppimista myös kunnioittamisessa vastustajaa,tuomareita ja joskus jopa lopputulosta kohtaan.Eletään junnuissa jotain Nuori-Suomi hengessä,kun tosi pelit alkavat siinä C-vanhemmassa ikäluokassa ,niin kaikki unohdetaan.Katson näin ,että sellainen on joukkue,kun on valmentajakin.

Katsomosta tilanteet näkyy erilailla,kun jäänpinnasta.Joskus tuomareillekin tulee sellasia black-out tilanteita,että käsi oli pitänyt nousta.Mutta ei se vaan nouse,eikä lähetä sitä sitten sekunnin päästä nostamaan.Tuomareillakin pitää olla samanlainen paineensitokyky,kun pelaajillakin.Ainahan tuomarin virheet huomataan,(pelaajilla huomataan kotijoukkueen pakkien ja maalivahtien mokat,mutta huomataanko lopullisesti sitä virhettä ,että jos vaikka kotijoukkueen hyökkääjä olisi menettänyt kiekon hyökkäyspäässä ,huutaako kotikatsomo sille kotijoukkueen pelaajalle pää punasena??)Ei huuda?

Useinhan monella monella paikkakunnalla faneilla on ns"tietoisuus" ketä vierasjoukkueen pelaajia tai ottelun päätuomaria lähdetään psyykkamaan(merkatut miehet)
Uskon,että nykypäivän dumareilla ei ole paljoa varaa epäonnistuakkaan omissa tehtävissä,koska paikan päällä on erotuomarija-tarkkailija,jolta saa heti palautetta pelin jälkeen.

Oletan,että lisää tunkua on tulossa tuomari puolelle.Mutta,voihan siellä olla jotain liiton suojatti-dumareita,jotka saavat enemmän pelejä,kun muut kolleegat.Sitä en kiellä.
 

Mr Pilli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tuomarit
Viestin lähetti Jaska85
Lisää nyt ainakin nollat noiden lukujen perään. Kaikki tuomarit eivät virheitä tee, vaan ne keskittyvät nimenomaan muutamaan tuomariin, joiden nimet tälläkin palstalla on monesti tullut esiin.


Mikkelissä tuomari Virolainen teki kyllä myös virheitä. Varsinkin ensimmäisen erän lopussa oli muutama niin selvä Sport-jäähy, että en vieläkään pysty ymmärtämään, miksi hän ei näitä viheltänyt.

Mielestäni sääntöjen vastaista toimintaa kuitenkin tuomareilta tulee. Muutamilta nimiltä useinkin otteluissa.


Jaska et huomannut mitä tarkoitin, ainakin niin luulen. Kun sanoin että tuomari tekee virheen niin se ei tarkoita sääntövirhettä, vaan tulkintaa tai sitten tuomari ei ole tilannetta nähnyt.

Silloin on sääntöjenvastaista toimintaa eli sääntövirhe kun tuomari toimii vasten sääntökirjaa ja silloin tuomari saa "hyllyä" eli seuraava saman tason peli otetaan pois. Näitä ei ole tapahtunut yhtään tällä kaudella ja viime kaudella mestiksessä muistaakseni vain 2-4.
Otetaan esimerkki, tuomari antaa estämisestä jäähyn 5+20min, tämä on sääntövirhe koska tuollaista ei ole mahdollista antaa edes.
Toinen klassinen sääntövirhe sudenkuoppa on kumoutuvat jäähyt, eli pelataan väärällä miehityksellä, ja sotkua lisää vielä jatkoaika sääntö jolloin pitäisi aloittaa 4-4. Jos tällöin jatketaan väärin niin silloin tuomari tekee sääntövirheen.
Kolmas esimerkki, aloittaja vaihdettu ja uusi aloittaja rikkoo, tuomari antaa aloittajalle 2min jäähyn, vaikka olisi pitänyt antaa joukkuerangaistus.
Nämä on sääntövirheitä, ei siis ne antaako helpon jäähyn tai ei anna edes selvää jäähyä, ne on vaan tuomarin tulkintaa ja hyvyyttä osata antaa oikea jäähy oikeaan paikkaa.
 
Lisäystä

Mitä tuomareilta(kolmikko) vaaditaan?
-tasapuolisuutta,ymmärtää pelin luonne,linjanveto,johtaminen/paineensietokyky,sääntötuntemus,"ulosanti"/"näyttävyys"(nykyään halutaan hyvin luistelevia,tyylikkäitä pitkiä tuomareita)

Linjanveto?/pelin luonne?
-niin,pelit ei ole samanlaisia,pelien tasokin heittelee
-annetaanko pelata?vai otetaanko pikkutarkka-linja,että voi tulla pelissä jopa 14*2 min.--peli kärsii?

Mestis on tuomareille samanlainen ponnahduslauta SM-liigaan,kun pelaajillekin.Ja totuushan on ettei sinne SM-liigaan niin vaan mennä.

Persoonia?
-Persoonia tarvitaan myös tuomari-puolelle,mutta onko liitto nykyään sitä mieltä
-luulen ,että jotkut dumarit on saanut paikkansa ns.per*että nuolemmalla.Kyllä siellä olisi pienemilläkin paikakunnilla tulossa kyvykkäitä tuomareita.Mutta nyt on akseli J-kylä-Tampere-Turku-Helsinki painotteinen.
-Persoonat alkaa häviämään myös pelaaja puolella,alkaa olemaan sellasia sähköjäniksiä/kulmissa pörrääjiä

Tuomaritaso?
Onko tuomaritaso yhtä heikko ,kun sarja taso?

Mr.PilliltäKIN pyytäisin ajatuksia

Kiitos

"kaksi minuuttia sulle annetaan,kympin sä otat" :tokaisi Pepe Juhola 80-luvun loppupuolella
 

hokkineito

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kajaanin Hokki ja jossain määrin Oulun Kärpät
Punainen 3... Ei niille "omien" pelaajien mokille huudeta, mutta kyllä mä ainakin pistän ne merkille ja kiroilen joskus melko kovaanki ääneen, ku tulee pahoja kiekonmenetyksiä. Että en huomaa vaan tuomareiden mokia... Tää ketju nyt vaan sattu olemaan nimenomaan tuomaritoiminnasta, eikä pelaajista.

Pitäis varmaan kirjottaa joku romaani omista mielipiteistä, ettei tulis mitään väärinkäsityksiä. Käsittelin vaan ketjuun kuulunutta aihetta.

Ja jos et ollu kattomassa Hokki-Sport matsia loppiaisena, nii paha sun on mennä sanomaan, osuko se kiekko tuomariin vai oliko katsojan silmässä jotain vikaa. Koska tuomari itte myös tunsi sen kiekon osuvan jalkaansa johonki nilkan korkeudelle. Nosti käden heti ylös, kun huomas sen...

Mutta en jaksa alkaa haastamaan riitaa, lopussaan mulle aivan sama, kunhan ne epäsopivat tuomarit, joiden linjasta tai linjattomuudesta ei ota kukaan edes hyvällä tahdolla selvää, karsittais pois.

Kunpa kaikki olisivat sellaisia tuomareita, kuin vanha kunnon Seppo Mäkelä...
 
Viimeksi muokattu:

Mr Pilli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tuomarit
Re: Lisäystä

Viestin lähetti punainen 3

Persoonia?
-Persoonia tarvitaan myös tuomari-puolelle,mutta onko liitto nykyään sitä mieltä
-luulen ,että jotkut dumarit on saanut paikkansa ns.per*että nuolemmalla.Kyllä siellä olisi pienemilläkin paikakunnilla tulossa kyvykkäitä tuomareita.Mutta nyt on akseli J-kylä-Tampere-Turku-Helsinki painotteinen.
-Persoonat alkaa häviämään myös pelaaja puolella,alkaa olemaan sellasia sähköjäniksiä/kulmissa pörrääjiä

Tuomaritaso?
Onko tuomaritaso yhtä heikko ,kun sarja taso?

Mr.PilliltäKIN pyytäisin ajatuksia


Jaa- a oikein ajatuksia ja minulta vielä ,se voikin olla vaikeata, mutta yritetään.

Persoonia tarvitaan ja pitää ja pitäisi olla, mutta liiton "koulutusputki" tappaa sen alkuunsa, eli punainen kolme on tulkinnut asian oikein. Tuomarin pitää olla vähintään Holmenin kuntoinen Taitava luistelemaan vähintään Ruotsalaisen Reijon tasoinen, mielummin vähän nopeampi, hapenottokyky Kirvesniemen Harrin tasoa ja vielä ilman nesteytystä, ponnistusvoima eli liiton leirilla mitattava maksimaalinen voimantuottokyky pitäsi olla Ahosen Jannen luokkaa. Toinen hyvä kriteeri on entinen liiga tai mestis pelaaja, tällöin reitti vuodessa liigaan on takuu varma, aivan sama miten viheltää tai mikä on kunto tai ulkoinen olemus.
Lisäksi tänä päivänä on tärkeätä myös missä asut, varsinkin Liigassa, tottkai liigapaikkakunnalla olikos Liigassa ketään muualta tällä hetkellä???
Kruus - Espoo
Favorin - Tampere
Rantala - Turku
Salminen - Hämeenlinna
Ringbom - Rauma
Rönn - Jyväskylä
Pajunen - Lahti
Laaksonen - Helsinki
Toivola - Tampere
Henriksson - Tampere
Levonen - Lappeenranta/Pori

Eli tärkeää, ellei välttämätöntä on asua oikealla paikkakunnalla??
Eihän Arto I. Järvelä eihän sillä ole mitään väliä?? Kunha nyt vaan sattui käymään näin että turust oli pakko nostaa joku Liigaan vaikka ei edes yltänyt Mestiksen pleijareihin viime vuonna??
Toki en kritisoi kaikkia tuomareita tai heidän sopivaa asuin paikkaansa, kyllä Rönn on aivan aiheesta liigassa vaikka asuukin Jyväskylässä.
Oikein rupes vituttamaan en viitsi avautua nyt edes enempää, pyh
 

tappi

Jäsen
Eilen (24.01) selvisi miksei Jarkko Kosonen tullut ,ennen kauden alkua pidetyssä liigatuomari leirillä,valituksi tuomitsemaan SM-liiga otteluita.
Täytti kyllä ed. mainitut vaatimukset ja osasi sääntökirjan ulkoa pilkulleen,,,,,yksi taito vaan puuttui ; tuomita jääkiekko otteluita !

Viite: ottelu Hermes-Kookoo Kokkolassa 24.01.04.
edit. Ehkä se johtuu siitä että itse yritti kiekkoilian uraa mutta siitä tuli yhtä valmista kuin tästä tuomari hommasta;täytyy päteä nyt näin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös