Liigan tiedotustilaisuus sarjajärjestelmästä 12.10.2023

  • 75 680
  • 840

Aukeaako Liiga?

  • Kyllä, kunnolla

    Ääniä: 11 4,1%
  • Kyllä, mutta ei kunnolla

    Ääniä: 187 69,0%
  • Ei

    Ääniä: 73 26,9%

  • Äänestäjiä
    271
  • Poll closed .

Lösönen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Arizona Coyotes
Tästä samaa mieltä. Onhan tämä Jokereille sellainen (toivottavasti) viimeinen "fuck you" liigalta. Kiekko-Espoo nostetaan kabinetissa liigaan ja Jokerit pääsevät aikanaan karsintojen kautta, jos pääsevät.
En kyllä ymmärrä että miten tämä on "fuck you" Jokereille. Ensinnäkin Jokerit saivat aloittaa suoraan Mestiksestä ja Jokereilla on mahdollisuus nousuun jo toisella kaudellaan. Muut Mestis-joukkueet ovat pelanneet lähemmäs kymmenen vuotta ilman minkäänlaista mahdollisuutta nousuun. Saa nyt nähdä että jos siellä joku muu kuin Jokerit voittaa Mestiksen niin täyttääkö siellä muut joukkueet edes lisenssiehtoja Hiltusen ja kumppaneiden mielestä.
 

Sphinx

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Ei jumbojoukkueen mitään tyhjennysmyyntiä kannata tehdä. Sensijaan, jos Liigassa on selvä yksittäinen heittopussi, sijoilla 11-14 tyhjennysmyynti voi olla ihan mahdollinen.
Nimenomaan näin. Hyvä esimerkki löytyy viime kaudelta, kun SaiPa oli selvällä erolla jumbona, ja Sport suoritti tyhjennysmyynnit. Mikään ei estäisi jatkossakaan samaa toimintaa vastaavassa sarjatilanteessa.
 

P Giroux

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avoimen liigan karsinnat, Marcin Kolusz
Jokerit nostaa pelaajabudjetin ensi kaudeksi miljoonaan euroon, kertoo Saarni Iltalehdessä.

Aika kovan joukkueen aikovat kasata. Mestiksessä varmaan ikinä nähty vastaavaa panostusta?
On tehty kerran aikaisemmin. Juhani Tammisen Sport teki nykyrahassa miinusta yli miljoonan edestä kahden kauden aikana. Liigakarsintakaudella 2008-09 ilmoitettu pelaajabudjetti oli 600 000 ja taloudellinen tulos pakkasella noin 300 000 euroa. Tuo 600 000 on jo itsessään nykyrahassa 750 kiloeuroa. Kun tulopuolella oli mm kolme loppuunmyytyä Ässätmatsia kalliilla lipuilla ja kassaa ei kuitenkaan saatu lähellekään nollaa, oikea pelaajabudjetti oli todennäköisesti yli miljoonan.

Iltalehden kaksi juttua aiheesta vuodelta 2017:

Tammisen Putin/Valavuori -tasoinen selittely ja uhkailu vahvistaa Iltalehden ja mainitun kirjan keissiä. "Kyseiset veljet kuulevat minusta seuraavaksi juristin kautta", paitsi että tietenkään missään vaiheessa ei tapahtunut yhtään mitään.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Suomi, KTP
Hiltusen Tulosruutu-esiintymisestä ymmärsin, että karsintaa ei pelata mikäli "väärä" joukkue voittaa Mestiksen.
Eli K-Espoo ja Jokerit sisään ja sitten aletaan odotella, mitä tapahtuu Joensuussa, Turussa ja mahdollisesti Vantaalla ja ehkä Rovaniemelläkin voi olla jotain kaavailuja. Ei ainakaan voi sitten pysähtyneisyyden tilaa pistää sen syyksi, että Liiga on kiinni.
 

exau

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport
Jotenkin voisin kuvitella että tässä odotellaan meneekö joku nykyisistä konkkaan ja sit päätetään että nostetaanko Espoo vai ei. Tuntuu vaan siltä että halutaan väkisin pitää joukkuemäärä parittomana ja täten ne välisarjat + ylimääräiset paikallisottelut Tampereella, Satakunnassa ja ehkä pk-seudulla tulevaisuudessa.
 

Kalikankosto

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Ei ketään palvele se, jos liigaan nousee resursseiltaan sellainen joukkue joka alkaa jojoilemaan tuossa mestiksen ja liigan välillä, tai jolla budjetti taipuu alle miljoonaan ja pelaa josskain tuhannen katsojan pakastimessa pelinsä. Näin voi käydä niin kauan kun kyseessä ei ole ammattilaissarja, kuten nyt on tilanne.
Jos tälläinen kuvailemasi seura onnistuu ensin voittamaan Mestiksen ja perään vielä Liiga-karsinnat niin minun mielestä he todellakin ansaitsevat nousun.
 

huhheijaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Odotan innolla mitä tuolle karsinnalle käy, kun siellä on eka kerran joku Liigan isoista, tai edes parempaa keskiluokkaa edustavista jengeistä. Nyt näkyy kaikilla pelkkää keltamustaa silmissä, mutta vaikka tietty kahden kerroksen väki on löydettävissä Liigasta, niin sen verran henkimaailman touhua tuo on, että hyväkin seura voi tuhota kautensa huonoilla valinnoilla (esim. valmennus) ja silkalla epäonnella. Tosin sitten pitää Mestis-jengiltäkin löytyä muskeleita haastamaan liigaseura.
Pitää tosiaan muistaa, että on aika paljon helpompi asia jäädä Liigassa viimeiseksi kuin hävitä mestisseuralle. Liigan pienseurojenkin osalta tilanne on se, että niistä löytyy yksittäisiä pelaajia, jotka täyttäisivät Mestisseurojen budjetin. Mestis ei kuitenkaan ole ammattilaissarja.

Uskoisin, että Liigaan nouseminen vaatisi aika määrätietoisen kauden, jolloin joku mestisseura nostaa budjettia älyttömästi ja kasaa oikeasti kilpailukykyisen jengin. Ongelma on vähän siinä, että sitten pitää ensin läpsytellä amatöörisarjassa se kausi ennen kuin pääsee edes karsimaan. Aika vaikea houkutella Liigatason pelaajia Mestikseen läpsyttelemään kaudeksi, vaikka palkka olisi kilpailukykyinen.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
Nyt näkyy kaikilla pelkkää keltamustaa silmissä, mutta vaikka tietty kahden kerroksen väki on löydettävissä Liigasta,
Kieltämättä itseänikin häiritsee SaiPa Mestikseen -ajattelu. Ehkä keskeisin kysymys on tuleeko tästä itseään toteuttava ajatelma?

Seuraavan kauden pelaajarunko luodaan tulevien viikkojen aikana. Jää nähtävksi, tuleeko kaikkiin pelaajasoppareihin putoamisklausuuli vai palkkaleikkuri. Jos liigalta ei heru "sateenvarjorahaa" ja edellä mainittuja keinoja ei ole, saa pidempien pelaaja- ja valmentajaopimusten kanssa olla tarkkana.

Ja vaikka pelaajasta pääsisi eroon, pitäisi korvaavat pelaajat löytää pääosin maalis-huhtikuusta eteenpäin sarjatason varmistuessa. Mielenkiintoista nähdä, yleistyykö joukkueiden rakentaminen vuoden diileillä ja lisävuosien osalta joukkueen optioilla.

Toisaalta, ne rikkaimmat seurat voivat halutessaan taata saman palkkatason sarjatasosta huolimatta ja saafa näin kilpailuetua neuvotteluihin. Tilanne ei ainakaan tasaa liigan tasoeroja.

Aika näyttää, miten uusi sarjajärjestelmä muuttaa liigan luonnetta. Oma arvaukseni on, että tasoerot kasvavat entisestään ja mainitsemasi kahden kerroksen väki erottuu jatkossa entistä selvemmin.
 

Bunder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Coyotes, Thrashers
Ei, vaan vaikka SaiPa häviäisi maanpäältä, niin Jokereiden on Mestiksen lisäksi voitettava karsinnat. Jos ei voita, niin ketään ei nosteta konkkaseuran tilalle.
Mielenkiintoinen tilanne siis jos elettäisiin Helmikuun alkua ja SaiPa on selkeä sarjajumbo. Eroa edellä olevaan Sporttiin on jo 30 pistettä ja Vaasassa pukumiehet ovat huokaisseet helpoituksesta ja aloitettu tyhjennysmyynnit, kun yhtäkkiä SaiPa meneekin konkurssiin ennen kauden loppua, mistä syystä toiseksi viimeinen eli Sport joutuu karsintoihin.
Näin se ilmeisesti menisi?
 

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Jos tälläinen kuvailemasi seura onnistuu ensin voittamaan Mestiksen ja perään vielä Liiga-karsinnat niin minun mielestä he todellakin ansaitsevat nousun.
Varmastikin ansaitsevat, mutta onko siihen resursseja onkin sitten kokonaan toinen juttu. Ei siis mahdollisesti hyödytä edes mahdollisesti nousevaa joukkuetta, ja voi jopa olla etteivät edes hae liigalisenssiä. Tuskin kukaan alkaa pelaamaan kuitenkan mestistä mentaliteetilla, että ei nyt vaan voiteta sarjaa ettei päädytä liigaan.

Kyllä realiteetti kuitenkin lienee se, että mestiksen on enemmän ja enemmän muututtava ammattilaissarjaksi ja panostuksen myös sponsorimarkkinoilla oltava sitä luokkaa, ettei taloudelliset erot liigajoukkueisiin nähden ole liian isot.
 

Oadie

Jäsen
Eli K-Espoo ja Jokerit sisään ja sitten aletaan odotella, mitä tapahtuu Joensuussa, Turussa ja mahdollisesti Vantaalla ja ehkä Rovaniemelläkin voi olla jotain kaavailuja. Ei ainakaan voi sitten pysähtyneisyyden tilaa pistää sen syyksi, että Liiga on kiinni.

Jos 24-25 Mestiksen voittaa joukkue Jokereiden tai (Espoon) ulkopuolelta tulee ensimmäisen kerran kyseenalaiseksi Liigan "avoimuus". Pannukakku on aikamoinen, kun vaikka Ketterä, JoKP tai TuTo sattuisi voittamaan ja ilmoitetaan ettei karsintoja tarvitse pelata lainkaan. Tuolla aikataululla nousuun on valmis vain Jokerit ja (Espoo).
 

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Niin, olisiko nykyisellä liigahallituksella, tai sen jäsenillä motiivi näyttää persettä nousukkaalle, joka vie asiaa kilpailuviranomaisille.
Luultavasti tässä tilanteessa olisi, tai voisivathan ihan kiusaksi sitten päästää kaikki huvikseen paikkaa hakevat liigaan tuhoamaan seuransa tulevaisuuden.

Espoolle piseet myös siitä, etteivät yrittäneet väkisin nopeuttaa omaa aikatauluaan. Nyt mennään vanhalla kaavalla, ja siten espoolla nyt halutessaan on hakea tuota paikkaa ja edelleen on sen myös omalla työllään ansainnut.

Tämän jälkeenhän liiga nyt sitten on auki sille urheilulliselle ratkaisulle, joten kenelläkään ei pitäisi olla enää asiasta nokan koputtamista.

Näen kuitenkin, että liigalla pitää olla oikeus sekä velvollisuuskin turveta seurojenkin resursseja sekä tuotteensa laatua siten, ettei yksikään joukkue aja itseään tuhon tielle tulemalla liigaan ilman mahdollisuuksia vetää sitä läpi realisistisesti. Vaikka varmaankin se urhelullisuuden romantisointi muuta väittäisikin, niin se ei tosiaankaan palvele kenenkään etua.

Toki jos alkaa löytymään resursseja saada mestisseurat kautta linjan taloudellisesti vakaammallae pohjalle, löydetään ratkaisuita taloudellisia resursseja tukeviin halliratkaisuihin jne, niin mikäpä siinä sitten.
 

Doug93

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Idänpään Toive, Romford Raiders
Saipaa täällä paljon morkataan. Ehkä karsinnat tarvitaan siksikin, että nähdään ne todelliset tasot. Väitän että nykyisestä Mestiksestä ei ainakaan löydy haastajaa, jos karsinnat olisivat nyt keväällä.
Eli ensikaudella meillä on laadukkainen Mestis vuosikausiin. Jos siis on haluja Liigaan ja onhan niitä.
En myöskään pidä Saipaa varmana karsijana, erot ovat loppujen lopuksi pienet. Talousvaikeudet on asia erikseen.
 

blackhawk

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Chicago
Mielenkiintoinen tilanne siis jos elettäisiin Helmikuun alkua ja SaiPa on selkeä sarjajumbo. Eroa edellä olevaan Sporttiin on jo 30 pistettä ja Vaasassa pukumiehet ovat huokaisseet helpoituksesta ja aloitettu tyhjennysmyynnit, kun yhtäkkiä SaiPa meneekin konkurssiin ennen kauden loppua, mistä syystä toiseksi viimeinen eli Sport joutuu karsintoihin.
Näin se ilmeisesti menisi?
En usko, että mikään seura lopettaa toimintaansa kesken kauden. Muilla seuroilla on intressi antaa tarvittaessa sen verran lisärahoitusta, että kaikki saavat kauden pelattua loppuun. Tv-yhtiönkin kanssa tulee hankaluuksia, jos pelattavaksi sovittuja otteluita jää pelaamatta.
 

Malmi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sympatiat: DIF
Ei ketään palvele se, jos liigaan nousee resursseiltaan sellainen joukkue joka alkaa jojoilemaan tuossa mestiksen ja liigan välillä, tai jolla budjetti taipuu alle miljoonaan ja pelaa josskain tuhannen katsojan pakastimessa pelinsä. Näin voi käydä niin kauan kun kyseessä ei ole ammattilaissarja, kuten nyt on tilanne.
Siitä täysin samaa mieltä, että turha Liigaan on nostaa sellaisia joukkueita, jolla eivät ole resurssit riittävällä tasolla, kuten nyt vaikka sellaista joilla budjetti on alle miljoonan tai halliin mahtuu maksimissaan tuhat henkeä. Mutta mitä haittaa tuosta jojoilusta sitten on? Sitähän nimenomaan tapahtuu eurooppalaisissa palloilusarjoissa, kun sarja on auki. Ihan jo siitä suurimmasta eli Englannin Valioliigasta lähtien.
 

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Siitä täysin samaa mieltä, että turha Liigaan on nostaa sellaisia joukkueita, jolla eivät ole resurssit riittävällä tasolla, kuten nyt vaikka sellaista joilla budjetti on alle miljoonan tai halliin mahtuu maksimissaan tuhat henkeä. Mutta mitä haittaa tuosta jojoilusta sitten on? Sitähän nimenomaan tapahtuu eurooppalaisissa palloilusarjoissa, kun sarja on auki. Ihan jo siitä suurimmasta eli Englannin Valioliigasta lähtien.
Noissa mainitsemissasi sarjoissa siellä jojoilee joukkueet joilla ei juurikaan taloudelliset resurssit tulevaisuuden suhteen vaarannu. Meillä ei Suomessa tuskin koskaan ole tilannetta jossa meillä olisi saman lajin sisällä kaksi ammattimaisena toimivaa sarjatasoa.

En siis usko ketään varsinaisesti hyödyttävä sen -eikä siis edes Suomalaisen pääsarajan kansainvälistä tasoa- että täällä lähinnä tuotetaan tällä järjestelyllä tuhoa seurojen tulevaisuuden suhteen. Nyt saraja on auki, ja hyvä niin kun sitä kaikki halusivat, mutta tämän maan resursseihin suhteutettuna tämä lienee se paras mahdollinen kuvio sen mahdollisuuden tarjoamiseksi.

Tokihan tähän voisi vaikuttaa sillä, jos liiga tekisi päätöksen siitä, että nousevalle sekä tippuvalle seuralle tarjotaan taloudellinen tukipaketti, jonka turvin pyrkiä rakentamaan liiga tai mestisjoukkue, jolloin ei ehkä resurssit tulevaisuuden suhteen vaarannu mahdolliseti pysyvästi.
 

Erkka Lapanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK - FC Liverpool
Sarjan avaaminen ja joukkuemäärän kasvattaminen on virhe. Tätä uudistusta tullaan lähivuosina vielä muokkaamaan moneen kertaan.
 

Malmi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sympatiat: DIF
Noissa mainitsemissasi sarjoissa siellä jojoilee joukkueet joilla ei juurikaan taloudelliset resurssit tulevaisuuden suhteen vaarannu. Meillä ei Suomessa tuskin koskaan ole tilannetta jossa meillä olisi saman lajin sisällä kaksi ammattimaisena toimivaa sarjatasoa.
Miksi ei voisi olla? Ruotsissakin tämä onnistuu, niin miksi ei Suomessa? Joo, väkeä on toki enemmän mutta jääkiekko ei todellakaan ole mikään ykköslaji Ruotsissa. Kysehän on kuitenkin loppupeleissä ainoastaan siitä, kiinnostaako se joukkue ihmisiä. Jos se kiinnostaa, se kiinnostaa myös yrityksiä.
Tokihan tähän voisi vaikuttaa sillä, jos liiga tekisi päätöksen siitä, että nousevalle sekä tippuvalle seuralle tarjotaan taloudellinen tukipaketti, jonka turvin pyrkiä rakentamaan liiga tai mestisjoukkue, jolloin ei ehkä resurssit tulevaisuuden suhteen vaarannu mahdolliseti pysyvästi.
Mä en taas yhtään liputa minkään tukipakettien puolesta. Kyllähän tässä nyt markkinatalouden mukaan pitäisi toimia ja jos joku seura ei sitten Mestiksessä enää onnistu keräämään yhteistyökumppaneita, eikä yleisöä kiinnosta, niin sen tulisi olla vain sen seuran ongelma. Ei mitään jengiä keinotekoisesti pitäisi pitää olemassa jos se ei ihmisiä kiinnosta.
 

Entrosantier

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport
En nyt jaksa asiaa sen enempää miettiä useammalta kannalta, mutta eikö jokin playout-systeemi estäisi ketään suorittamasta tyhjennysmyyntejä? Eli kausi jatkuisi tavallaan kaikilla vielä runkosaran jälkeenkin.
 

wunderveba

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Toivottavasti Espoota ei oteta mukaan ensi kaudeksi. Torpataan tuo vaikka "taloudellisiin epäselvyyksiin" vedoten.

Tuosta kun saadaan joku saipahpk heittämään pyyhe kehään, niin pääsee kaudelle 25-26 lähtemään jo paljon sopivammalla 14 joukkueella.
 

Poro24

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Yön sulattelun jälkeen olen edelleen positiivisesti yllättynyt, että nykyiset osakkaat saivat tälläisen päätöksen aikaiseksi. Odotin vähintään usean vuoden siirtymäaikaa jotta seurat saavat "valmistautua" karsintojen paluuseen. Tai Jokerit napattaisiin ihan ensin kabinettipäätöksellä mukaan. Mutta että suoraan ensi kaudesta alkaen rehdit karsinnat rullaamaan. Mieletöntä! Nyt on viimein Mestiksellä ja sen seuroilla joku mihin tähdätä ja lähteä rakentamaan toimintaansa sitä kohti. Nyt vain töitä!

Jos nyt Jokerit sattuu ensi kaudella karsinnoissa pelaamaan, niin tuleehan se olemaan seuratuin ottelusarja varmaan sitten 90-luvun TPS-Jokerit finaalisarjojen.

16 joukkuetta liigassa on paljon, mutta on otettava vastaan se mitä nyt saatiin. Näin yksinkertaista tämä kiinnostuksen palautus minun kohdalla oli. Suomikiekko alkaa vuosikymmenen tauon jälkeen herättämään jännitystä ja tunteita.

Erikoispalkinnot seuraaville seuroille:

1. SaiPa: kiitos kun saitte ihmiset kyllästymään siihen, että sarjaan voi vain osallistua ilman tulosvastuuta
2. Kiekko-Espoo: kiitos Liigan osakkaiden herättelystä ja paineesta
3. Jokerit: kiitos hyvin hoidetusta uudesta tulemisesta ja buumin tuomisesta Mestikseen
 

Rautapohkeet

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Mä en taas yhtään liputa minkään tukipakettien puolesta. Kyllähän tässä nyt markkinatalouden mukaan pitäisi toimia ja jos joku seura ei sitten Mestiksessä enää onnistu keräämään yhteistyökumppaneita, eikä yleisöä kiinnosta, niin sen tulisi olla vain sen seuran ongelma. Ei mitään jengiä keinotekoisesti pitäisi pitää olemassa jos se ei ihmisiä kiinnosta.
Käsittääkseni Ruotsissakin pääsarjassa tippuvat seura saa jonkinlaisen tukipaketin. Ja siellä kuilu sarjojen välillä ei ole kovinkaan iso. Miksi ei siis täälläkin, jotta tippuvat seura pääsisi heti rakentamaan uutta tulemista Mestiksessä?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös