Ei - jos hän muuttaa pysyvästi Suomeen tämän vuoden puolella, hänen koko tämän kauden tulonsa lasketaan joka tapauksessa verotettavaksi tuloksi kalenterivuonna 2017. Tällöin Nikestä tulee automaattisesti yleisesti verovelvollinen ja verotus suoritetaan joka tapauksessa ihan normaalin verokäytännön mukaisesti. Tästä vain vähennettäisiin jo USA:n suuntaan maksetut verot ja ainoastaan näiden summien erotusta voitaisiin vähennysten jälkeen verottaa Suomessa. Jos henkilö muuttaa pysyvästi Suomeen, ei ole olemassa mitään 6kk "artistiverokoeaikaa". Artistiverotuksessa ei ole mitään merkitystä kalenterivuodella, vaan maassaolopäivillä noin 12kk ajanjaksolla. Jos hän muuttaa heinäkuussa tai vaikka syyskuussa Suomeen pysyvästi ja on siitä eteenpäin noin vuoden aikana yli puoli vuotta suomessa, hänen vuoden 2017 tulonsa katsotaan kuuluvan myös Suomen verotuksen piiriin.
Tottakai tällä mahdollisella verolla on jotain merkitystä, mutta henkilökohtaisesti en usko, että se summa olisi niin suuri, että hän pelkästään sen perusteella päätöksen sinne jäämisestä kattoon syleksimään tekisi.
Ei tämä asia nyt aivan näin mene.
Henkilö voi olla osan verovuodesta yleisesti verovelvollinen ja osan verovuodesta rajoitetusti verovelvollinen, eli osan vuodesta Suomella on oikeus verottaa henkilöä hänen kaikesta (suomalaisesta tai ulkomaisesta) tulostaa ja vastaavati osan vuodesta Suomella on oikeus verottaa vain Suomesta peräisin olevasta tulosta (TVL 9.4 §).
Jos mietimme, että Bäckström saapuu Suomeen 1.7.2016 ja jää sen jälkeen Suomeen asumaan on hän tästä päivämäärästä alkaen yleisesti verovelvollinen Suomessa (oletan, että Bäckström on tällä hetkellä rajoitetusti verovelvollinen). Jos hän tekee ensi kautta koskevan sopimuksen suomalaisen seuran kanssa maksaa hän tästä tulosta veronsa Suomeen, samoin hän maksaa mahdollisesti ulkomailta saamastaan tulosta 1.7.2016 jälkeen veronsa Suomeen. Ulkomaille maksettu vero tosin hyvin todennäköisesti huomioidaan Suomen verotuksessa. Ennen 1.7.2016 hän on ollut rajoitetusti verovelvollinen ja maksanut veronsa Yhdysvaltoihin, tähän tuloon Suomella ei ole ollut eikä tule verotusoikeutta (TVL 77 §, myös verosopimus artikla 17). Jos 1.7.2016 muutetaan toiseksi päiväksi, niin se ei muuta mitään. Yhdysvaltojen kanssa tehdyssä verosopimuksessa on käytössä ns. hyvitysmenetelmä, eli toiseen valtioon maksettu vero samasta tulosta hyvitetään toisen valtion veron määrästä. Siltä saatu tulo siis käytännössä verotettaisiin täysimääräisenä Suomessa, mutta siitä määrättävästä verosta hyvitettäisiin Yhdysvaltoihin maksettu vero.
"Artistiverotuksesta" sen verran, että ei niitä maassaolopäiviä tarkstella minkään ajanjakson puitteissa. Laskuri alkaa juoksemaan kun saapuu maahan ja katkeaa kun poistuu maasta. Jos poissaolo on lyhyt, niin laskuri jatkaa juoksemistaan siitä mihin jäi henkilön poistuessa maasta. Muistaakseni verohallinnon ohjeissa puhutaan, että noin 2 kk:n poissaolo maasta nollaa päivät.
edit. Minulle ei avautunut miksi vuosiluku 2017 oli esillä viestissäsi.