Liigan erotuomaritoiminta – ajatuksia ja kehittämisideoita

  • 2 141 119
  • 14 552

Andrei

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Ei se samalla sekunnilla luonnollisestikaan tapahdu, mutta vaatimustasoa voidaan nostaa potenssiin kun dumarit ovat ammattilaisia. Kun leipätyö poistuu ympäriltä ja voi keskittyä kokopäiväisesti tuomarityöskentelyyn niin totta hemmetissä sillä on vaikutusta työn tulokseen. Veikkaanpa että tänä päivänä nuo opettajat sun muut jotka tuomaroivat työnsä ohessa, eivät juurikaan jouda reenaamaan tuomarityöskentelyä. Kun siitä aletaan maksamaan palkkaa, voi aikaakin ruveta käyttämään ihan eri tavalla varsinaisten matsien viheltämisen lisäksi myös harjoitteluun. Tämä johtaa vääjäämättä pitkällä tähtäimellä siihen että tuomareiden taso nousee. Perusjanari tietenkin haukkuu systeemin ensimmäisen viikon jälkeen ja sanoo että samoja paskojahan nuo on edelleenkin.

Mitenhän paljon SM-liigan tuomarit nykyisellään otteluiden ulkopuolella "reenaavat tuomarointia" eli esim. katselevat videoita ym. ja istuvat palavereissa? Ja kyllä kai heille tästä jotain maksetaan vai ovatko tosiaan vain ottelupalkkioiden ja kilsareiden varassa? Onko kellään faktatietoa?

Itse en näe että ammattilaistuomarit voisi olla kovinkaan realistinen vaihtoehto. Ehkä entiset pelaajat joilla ei muuta ammattia ole voisi olla mahdollista, mutta tuskin eläkeikäkään voisi mikään 65 olla tässä ammatissa, joten siitä pitäisi sitten maksaa kunnolla että jää sukanvarteen. Jos vanhat naamat ammattilaisina ei kelpaa niin onko tässä maassa tarpeeksi halukkaita tähän hommaan?

Ja SM-liigaseurat eivät mitään rahantekoautomaatteja tosiaankaan ole vaikka muutama seura pientä voittoa tekeekin, joten yleisökö tämän sitten maksaisi?

Entäs tuomarien koulutus? Olisiko se jossain Vierumäellä, viikon kurssi ja valmis oon? Vai useampivuotinen AMK-tutkinto? Seppo Mäkelä rehtoriksi?
 

Viuhahtaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hifk, Pittsburg Penguins, Charlestown Chiefs.
Entäs tuomarien koulutus? Olisiko se jossain Vierumäellä, viikon kurssi ja valmis oon? Vai useampivuotinen AMK-tutkinto? Seppo Mäkelä rehtoriksi?

eikös niillä tuomareilla ole ihan tänä päivänäkin koulutus?
Eihän sitä tarvitse millään tavalla muuttaa..
 
Suosikkijoukkue
Broadstreet Bullies, Scott Stevens, Wendel Clark
Ensimmäinen ja ylivoimaisesti tärkein asia tuomaritoiminnan kehittämisessä on linjanveto s.e. tämä tuomarinelikko ei heti ole ryntäämässä sekaan kun kentällä tulee tarve ryhtyä ns. poliisitoimiin. Tuoreena esimerkkinä tämä Jokelan ja Lähteen välinen vääntö. Kyllä sen ottelurangaistuksen (joka sekin on niin perseestä kuin olla ja voi) ehtii antamaan taiston tauottuakin.

Tämän epäkohdan rinnalla on totaalisen yhdentekevää ovatko ne pillipiiparit olevinaan ammattilaisia vai jostain pihapeleistä revittyjä hanslankareita.
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
TomTom vetää taas sellaista settiä Jyväskylässä ettei mitään rajaa,pohjanoteeraus!
 

Rebel

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK Helsinki
Olisi mielenkiintoista kuulla syy IFK:n maalin hylkäämiseen, kun sen kuitenkin teki kädellään KalPan pelaaja. Josta siis KalPan pelaajat protestoivat aluksi ja sitten katsottiin vielä nauhaltakin.
 

Toni85

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoolainen jääkiekko oikeissa käsissä

NFL-tyyliset kamerat käyttöön, eli lisää virallisia kulmia noihin hidastuksiin. Nimittäin mistä kulmasta ne tuonkin päätöksen teki? Siitä kamerasta, mikä kuvaa maalia suoraan yläpuolelta? Ei ihmekään, etteivät nähneet KalPan pelaajan huitovan kiekon reppuun. Uskoisin, että videotarkistuksessa ei näkynyt mitään ihmeellistä, ja päätös tehtiin tuomareiden näkemän mukaan. Itsekin katsoin aluksi, että IFK:n pelaaja osui kädellä kiekkoon ja vasta hidastus kertoi totuuden.

Eihän SM-liiga käytä telkkarikuvaa hyväkseen videotarkistuksissa, tietääkseni? Viisaammat korjatkoon.
 

Moto

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Päätös tuli niin nopeasti, että uskon tilanteen menneen jokseenkin niin, että tuomari on kysynyt videotuomarilta "menikö kädestä?". Videotuomari on katsonut ja huomannut että kädestähän se ja paukutellut henkseleitään, että sai kerrankin tilanteen tarkistettua nopeasti. Sen verran pidempään olisi pitänyt kuitenkin katsoa, että olisi tarkistanut, minkä värinen hiha sen käden ympärillä oli.
 

MacRef

Jäsen
Suosikkijoukkue
KuPS - elä laakase, naatittaan
TomTom vetää taas sellaista settiä Jyväskylässä ettei mitään rajaa,pohjanoteeraus!

Tämän tyyppiset viestithän auttavat erotuomaritoiminnen kehittämisessä... Yritän itse parempaa.

En tiedä kuinka moni on seurannut NHL:n kauden alkua ja siellä jaettuja pelikieltoja. NHL:ssä on otettu käyttään tiukempi linja päähän osuneiden taklausten suhteen. Jotta asia ei olisi tullut ihan yllätyksenä, on liigan uusi kurinpitopäällikkö (vai mikä tuo oikea suomennos hänen tittelilleen onkaan) jo kesällä (siis hyvissä ajoin ennen kauden alkua) julkaistulla videolla kertonut ja selittänyt tilanteita ja tapauksia, jotka ovat rangaistavia ja mitkä eivät. Lisäksi, nyt ennen kauden alkua on ollut tilanteita joista on jaettu pelikieltoja ja tilanteita, joista ei pelikieltoja ole jaettu. NHL:n nettisivuilta löytyy moneen moiseen tilanteeseen video (vie yhteen videoon, sivuilla paljon muita vastaavia) jossa Shanahan selittää miksi pelikieltoa on jaettu tai miksi pelikieltoa ei ole annettu.

Vähän saman tyyppisen julkaisun on tehnyt kanadalainen junioriorganisaatio, Greater Toronto Hockey League (no, pientä vähättelyä ehkä termi junioriorganisaatio...). Youtubesta löytyvässä videossa selitetään tarkasti ja selkeästi, mikä on jatkossa rangaistavaa ja miten moisista rangaistaan. Video on julkaistu syyskuun puolessa välissä ja siten käsitykseni mukaan hyvissä ajoin ennen kauden alkua.

Milloinkahan meillä päästäisiin edes liigassa tuolle tasolle, että sääntölinjauksista tehtäisiin videoita, jotka sen lisäksi, että ne näytettäisiin ainakin tuomareille ja joukkueille, olisivat julkisia kaikelle kansalle? Jos jotain sääntölinjauksia tehdään, niin silloin selvästi ohjeistetaan näyttämällä esimerkkejä. Ja kun sitten tulee tilanteita eteen, tehdään päätöksetkin kunnolla julkiseksi ja perustellaan hyvin.
 

Toni85

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoolainen jääkiekko oikeissa käsissä
Olisi myös mukavaa nähdä SM-liigassa päättävänä elimenä joku äskettäin uransa lopettanut arvostettu kiekkoilija, kuten Shanahan. Työ vaatii kuitenkin juuri tietyntyyppisen kaverin hoitamaan hommaa, pitää välittää koko lajista ja sen tulevaisuuden takaamisesta. Mielellään kaveri ei olisi myöskään mikään puhdas pulminen peliuraltaan, jotta tietäisi erilaiset niksit, miten sääntöjä yleensä yritetään kiertää. Äkkiseltään mieleen tulee esim. Tomek Valtonen, mutta hän on päätynyt valmentajaksi. Suuntaus, mikä on täysin ymmärrettävää kun miettii, kuinka paljon SM-liigan erotuomarityötä arvostetaan.
 

aquanqua

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Helsingin paikallispelin tuomaritoimintaa seuratessa herää pakostakin kysymys, onko kotimainen liigakiekko sittenkään näiden sopupeli- ja vedonlyöntisotkujen ulkopuolella.

Toivottavasti ainakin tämän Salmisen toimet tutkitaan tarkasti.
 

Stemu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin Jokerit, Vancouver Canucks
Kieltämättä alko naurattaa vähän jo nuo Jokerit - HIFK pelin jäähyt ja Ruudun 10minuutin käytösrangaistuskin ihan umpiturha.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Helsingin paikallispelin tuomaritoimintaa seuratessa herää pakostakin kysymys, onko kotimainen liigakiekko sittenkään näiden sopupeli- ja vedonlyöntisotkujen ulkopuolella.

Toivottavasti ainakin tämän Salmisen toimet tutkitaan tarkasti.

No toivotaan, ettei suomalaiset kiekkoseeprat sentään näin rottia ole, vaikka välillä täysin käsittämättömiä ratkaisuja. Selvät jäähyt taisi mennä tyyliin 3-4 tai jotain siihen suuntaan, mutta ne vaikeasti aukeavat kakkoset murskaavat 0-3 ja tästä puuttui vielä se Pesosen jäähy, josta ei hidastusta saatu. Jos jotain positiivista haetaan, niin tuo 0-3 lukema kertoisi siitä, ettei hyvittely jäähyjä enää harrasteta, edes omien virheiden jälkeen. Toisaalta helppo se on täältä sohvalta hidastusten kanssa huudella....
 

Kaulasuoja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kreikka
Kieltämättä alko naurattaa vähän jo nuo Jokerit - HIFK pelin jäähyt ja Ruudun 10minuutin käytösrangaistuskin ihan umpiturha.

Pelaajalle joka tarkoituksellisesti pudottaa yhden tai molemmat pelihanskansa tuomitaan 10 min käytösrangaistus.

Ruutua oli varoitettu siitä jo kerran kun viskasi lapasen aiemmin pelissä.
 

bultsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kyllähän tuo on ihan naurettavaa että kapteeni käy aina kentällä ollessaan mussuttamaan oman joukkueen kakkosta tuomareille tilanteen jälkeen.

Ville Peltonen harrasti tätä tänään joka kerta. (Okei, kerran oli vaihdossa eikä ilmeisesti viitsinyt lähteä protestoimaan.) Miten tästä mussuttajasta saadaan liigan herrasmiespelaaja? Samaa oli viime kaudella havaittavissa. Eikö pitäisi jatkuvasta protestoinnista tulla kymppi tai jotain? Ainiin, se on Ville Peltonen eikä Jarkko Ruutu.

Samassa ottelussa Ruutu tulee maalille kun Riksman on sulkenut kiekon. Ruutu ei osu Riksmaniin tilanteessa. Söderholm tulee ja vetää ilman syytä poikkarin Ruutua keskivartaloon. Ruutu ei mielestäni ollut edes maalinvahdin alueella. Aloitus viedään jostain syystä keskialueelle.

Ketäköhän tässä suositaan?
 

Apassi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ketäköhän tässä suositaan?

Et sitten katsonu tarpeelliseksi kommentoida niitä tilanteita, joista HIFK kärsi?

Kommentoit tuossa tilannetta, jossa aloitus vietiin keskialueelle aiheettomasti. HIFK sai 2-3 jäähyä, joita ei olisi pitänyt viheltää ja 2 näistä kostautui maalin muodossa, mutta on se niin väärin, kun teiltä ehkä mahdollisesti vietiin turhaan aloitus keskialueelle. Suosittelisin ihan oikeasti joskus katsomaan tilannetta myös vastustajan näkökulmasta. Ikään kuin puolueettomasti. Itselläni ei tee yhtään pahaa myöntää, että pelillisesti Jokerit oli edellä, jopa pelottavan paljon. HIFK vain jotenkin onnistui raapimaan voiton. Ottelu muistuttikin siinä mielessä painia, että aloitteellisempaa joukkuetta palkittiin lyömällä vastustaja mattoon.

Tuolla on useat Jokerikannattajat kommentoineet HIFK:n kärsineen tuomarilinjasta. Se on vaan välillä niin uskomatonta miten puusilmäistä porukkaa sitä edes on.
 

J57

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Tottenham
Kyllähän tuo on ihan naurettavaa että kapteeni käy aina kentällä ollessaan mussuttamaan oman joukkueen kakkosta tuomareille tilanteen jälkeen.

Ville Peltonen harrasti tätä tänään joka kerta. (Okei, kerran oli vaihdossa eikä ilmeisesti viitsinyt lähteä protestoimaan.) Miten tästä mussuttajasta saadaan liigan herrasmiespelaaja? Samaa oli viime kaudella havaittavissa. Eikö pitäisi jatkuvasta protestoinnista tulla kymppi tai jotain? Ainiin, se on Ville Peltonen eikä Jarkko Ruutu.

Allekirjoituskamaa, itseänikin sylettää Villen jatkuva mussutus tuomareille.

Eikö teistä IFK-faneista ketään moinen toiminta inhota?
 

mixu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hifk
Allekirjoituskamaa, itseänikin sylettää Villen jatkuva mussutus tuomareille.

Eikö teistä IFK-faneista ketään moinen toiminta inhota?

Vastaus on ei? Muutenkin narri-fanien kannattaa mielummin olla huolissaan omista pelaajistanne kuten Filppulasta josta on hyvää vauhtia tulossa uusi massi-Esa. Yksi maali tähän mennessä narrien kohu-hankinnalta ei pitäisi paljon naurattaa faneja.
 

JjZz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit. Sympatiat kaikille paskoille.
Vastaus on ei? Muutenkin narri-fanien kannattaa mielummin olla huolissaan omista pelaajistanne kuten Filppulasta josta on hyvää vauhtia tulossa uusi massi-Esa. Yksi maali tähän mennessä narrien kohu-hankinnalta ei pitäisi paljon naurattaa faneja.

Kerrotko vielä että miten tuo liittyy sm-liigan erotuomaritoimintaan?
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Omasta mielestäni ehdotus Tomek Valtosesta kurinpitäjänä on todella huono. Siinä missä Shanahan on tunnettu fiksuna ja sivistyneenä miehenä, niin Tomekilta ne näytöt ovat toistaiseksi jääneet antamatta.

Liusjärvellä on kokemusta muistaakseni A-junnuihin asti, mutta toki se ei meriitiksi riitä arvostetuksi kiekkomieheksi.

Mites sitävastoin olisi Kalle Sahlstedt?

Muutenkin narri-fanien kannattaa mielummin olla huolissaan omista pelaajistanne kuten Filppulasta josta on hyvää vauhtia tulossa uusi massi-Esa. Yksi maali tähän mennessä narrien kohu-hankinnalta ei pitäisi paljon naurattaa faneja.
Pitää tähän off-topiciin kommentoida, että ehkä 1+6=7 I.Filppula voisi konsultoida Kim Hirschovitsiä aiheesta "kuinka olla floppaamatta maalinteossa kohusentterihankintana".
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös