Liigan erotuomaritoiminta – ajatuksia ja kehittämisideoita

  • 2 124 845
  • 14 542

A.P.Järvi

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Jyväskylän Lohi
Jos KalPan joukkue lähtee tuohon tämän palstan "hylätty maali ratkaisi" -uhriutujien kuoroon henkisesti, on sarja taputeltu. En kuitenkaan usko näin käyvän, vaan tiistaina nähdään taas taisteleva ja energinen joukkue.
Pelaajan pääkopan sisälle on hankala mennä - varsinkaan kun en ole itse pelannut jääkiekkoa. Kannattajana ja katsojana sen sijaan voi olla aiheellista pohtia kysymystä, mitä jää jäljelle, kun menettää luottamuksensa järjestelmän puolueettomuuteen. Noh, eipä juuri mitään.

Mieleen tulevat Suomi-Norja -hiihtotaistelut. Katsojilla vaikuttaa olevan lapsenusko siihen, että reilu urheilu voittaa, vaikka todellisuudessa enemmän tai vähemmän kaikki tietävät, etteivät osapuolet ole millään tasolla sääntöjen osalta samalla viivalla.
 

Taapertaja73

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Suosikkijoukkue
Old time hockey, Hamilton Mustangs

Hollanti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Varmaan se KalPa

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Vaadin pysäytyskuvaa!

Mutta jos se näyttää, haisee ja maistuu salaliitolta, lisäksi kävelee kuin salaliitto, Liigan tuomareiden ollessa kyseessä se ei ole salaliitto. Se on vaan huonoa tuomarointia. Joskus se on myös hyvää tuomarointia, mutta katsojan kompetenssi ei vain riitä.
 

Taapertaja73

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Tää on taas ihan vitun tuubaa tämäkin. Laitetaan joku rupinen videoklippi joka rajattu silleen, että kaikki oleellinen jäänyt pois ts. pelkästään loppukontakti näkyy. Mut näillä mennään, sano Virmasen Matti.
No laita sinä klippi, jossa näkyy "kaikki oleellinen".

Tuubaa on kuitenkin tämä salaliittoteoriapotaska, oli maalin hylkäämisestä mitä mieltä tahansa.
 
Suosikkijoukkue
Old time hockey, Hamilton Mustangs
No laita sinä klippi, jossa näkyy "kaikki oleellinen".

Tuubaa on kuitenkin tämä salaliittoteoriapotaska, oli maalin hylkäämisestä mitä mieltä tahansa.
Ei tässä mitään foliohyeenapaskaa nyt viljellä. Mua ihmetyttää vaan maalin hylkäysperusteet... ja jos välttämättä nyt sitä salaliittoteoriapotaskaa haluat, niin POV: Tappara johdossa 5-0 ja KalPa olisi tehnyt tällaisen maalin, niin maali olisi hyväksytty eikä mitään videoita olisi edes katseltu. The truth is out there.
 

Delta88

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
No laita sinä klippi, jossa näkyy "kaikki oleellinen".


Katsopa Simontaipaleen jalkoja mihin suuntaan hän on menossa ennen kontaktia ja kontaktin jälkeen. Itsekkin pidin tätä hallilla selvänä hylkäyksenä, mutta tästä videosta näkee selvemmin että puolustaja aiheuttaa Simontaipaleen suunnan muutoksen josta seuraa törmäys maalivahtiin. Mielestäni Simontaival oli siis luistelemassa maalin edestä alunperin maalin vasemmalle puolelle.
Puolustajan kontakti ei ollut kova ja jos Simontaipaleen luistelusuunta olisi ollut maalivahtia kohti, olisi hylkäys ollut selvä.
 

FinnPeak

Jäsen
Tässä on nyt paljon puhuttu Tuulolan tönäisystä. Nyt kun ekaa kertaa tuon näen itse, niin en mä siinä kyllä "tönäisyä" pysty näkemään. Tuulolahan pitää oman luistelulinjansa ja peittää mailalla keskikaistaa mutta ei mielestäni aktiivisesti paina tai työnnä.

Onko yllämainuttu sitten olennaista, se riippuu. Oleellistahan näissä ovat tuomarien yksityiskohtaiset tulkintaohjeet, joilla tällainen keissi ratkaistaan. Niistä ei paljoa tietoa näy kun katsojat täällä kiistelevät mutupohjalta.

Mutta. Jos tuomarien ratkaisua pitäisi nyt oikeuttaa, niin voisin kuvitella että tulkinnassa on nyt nähty merkityksellisenä se, että Tuulola pitää linjansa, ja että Simontaival pyrkii tästä linjasta aktiivisella suunnanmuutoksella "läpi" --> törmäys veskariin. Siksi tapahtumaa luetaan riittävissä määrin Simontaipaleen syyksi.

Jos tulkinta tehdään näin, ymmärrän tuomion.
 
Viimeksi muokattu:

Maukka187

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Florida Panthers, Koovee, FC Haka, NHL
No tossa vauhdissa ei tarviikaan kummoista kontaktia kun se suunta muuttuu. Jokainen molarin sylissä ollut ja mahdollisesti myös puolustajan hanskaa sen jälkeen haistellut varmasti tämän tietää.
No mutta eihän nyt oikeasti nyt oikeasti ole kontaktia tyyliin ollenkaan. Jalkoja ja luistinten teriä kun katsoo, niin Simontaival on ihan itse menossa kohti Heljankoa.

Ymmärrän ehkä, että tuosta voi olla hiukan eri mieltä, koska nää on tulkinnanvaraisia asioita, mutta täällähän ei olla hiukan eri mieltä, vaan pidetään tuota jonain salaliitosta johtuvana oikeusmurhana.
 

Saul Goodman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pekka Virta
Karri Rämö on puhunut! Ketju kii, ite olisin hyväksynyt mut kyllä luotan enemmän Rämöön joka pari peliä ammatikseen pelannut
Voi hyvä luoja. Yllätyit että entinen maalivahti on aina maalivahdin puolella? Nämä on niitä nollatason höpinöitä, nuo ei ole ikinä eläessään nähneet myöskään yhtään maalia joka menisi maalivahdin piikkiin vaikka se olisi toskalamainen hörppy omasta päädystä.

Tuossakin pätkässä näkyy hyvin että hyökkääjä kaartamassa vasemmalle mutta puolustajan estäminen muuttaa luistelusuunnan ja aiheuttaa kontaktin.
 

axe

Jäsen
Voisikohan kiekossa seuraava evoluutio olla että pakki työntää hyökkääjän viime tingassa veskarin syliin jos tilanne näyttää todella pahalta. Jos sillä nyt ei ole väliä onko tahallaan vai tahattomasti.
Ooh, tämä olisi ihan uutta. IKINÄ ei pakit ole työntäneet hyökkääjiä omien molariensa päälle! Mistä tällainen idea nyt yhtäkkiä?
 

FinnPeak

Jäsen
Tuossakin pätkässä näkyy hyvin että hyökkääjä kaartamassa vasemmalle mutta puolustajan estäminen muuttaa luistelusuunnan ja aiheuttaa kontaktin.

Luulen että tämä tulkittiin nyt niin, että puolustaja piti oman asemansa. Hyökkääjän aktiivinen liike taas aiheutti törmäykset ja siten oli peruste hylätä. Ei se tahallista ole koska tämä ei varmasti ollut hyökkääjän tarkoitus, mutta sanotaanko "riittävän varomatonta". Juuri tähän Rämökin viittaa.

Verrokkina voi ajatella vaikka selkeämpää tilannetta, jossa puolustaja olisi paikallaan maalin edessä ja tilaa ei ole. Jos hyökkääjä sitten tunkee tälläiseen liian pieneen rakoon ja sen törmäyksen takia ajautuu veskarin päälle, ja jatkotilanteesta maali - olisi monelle ehkä helpompi mieltää hylkäystä puoltavat seikat.

Jos Tuulola esim selkeästi käsillään tönäissyt hyökkääjää, tulkinta olisi varmaankin keikahtanut taas enemmän Kalpan eduksi.
 

taspmas

Jäsen
Suosikkijoukkue
Örebro. Turisti liigakartalla.
Jotenkin toivois sitä samaa linjaa kiekkoon mikä on tuolla jenkkifutiksen puolella; jos videotarkastuksella ei voida aukottomasti todistaa kentällä tehtyä tuomarin päätöstä vääräksi jää tuo kentällä tehty päätös voimaan. Toki kyseessä on ihan eri lajit, mutta jäisi nämä tulkinnasta riippuvat tilanteet sen livetilanteessa tehdyn päätöksen varaan jos sieltä videoilta ei löydy _selkeitä_ hylkäämisperusteita joiden kanssa voidaan avoimesti tulla tuomarien/liigan toimesta pelien jälkeen esiin.

Tämä ihan näin yleisesti ottaen, ei pelkästään eiliseen Kalpa-Tappara peliin viitaten. Näitä samanlaisia tulkinnan kautta suuntaan tai toiseen tilanteita on ollut koko kauden ja osa tuomioista on ollut vähintäänkin huvittavia...
 

JohnVeiNe

Jäsen
Suosikkijoukkue
TURKU - ÅBO
@JohnVeiNe eikös Tappars vs TPS sarjassa sitä TPS maalia Mansessa kelattu aika kauan, joka sittemin hylättiin kun peli oli vihelletty poikki. Väärinhän sekin meni.
Oisko siinäkin pitäny todeta minsan jälkeen, et no kato ny tuli minsa täyteen.
Olis. Jos siihen mennes ei ole hylkyperusteita niin good goal. Jos tilannehuone ei kykene sanomaan onko peli vihelletty poikki ennen kuin kiekko on maalissa, niin ovat väärässä paikassa.

Tuomareilla on valta ja ennenkaikkea vastuu tehdä tulkinnat eri otteluissa ja eri tilanteissa, jotka eivät ole koskaan täysin samanlaisia keskenään ja kärsinyt osapuoli on aina eri mieltä päätöksen kanssa.

Jos pienen kuluttajan - eli yleensä kärsineen osapuolen fanin - tukka menee nutturalle eikä kykene pettymykseltään hyväksymään tulkintaa, so fucking what? Ei se siitä oikeusmurhaa tee.
Älä viitti kiroilla. Tottakai, mut niin kauan kun poikkarilla vedetään selästä nurin eikä tuu jäähyä, mutta kun poikkarilla vedetään selästä nurin ja tulee jäähy, niin tässä se ongelma. Liikaa vaihtelua pelien sisällä, puhumattakaan runkosarjan aikana.
Alkukaudesta tuli estämisjäähy kun puolustaja katsoi kiekon perään kirmaavaa hyökkääjää. Loppukaudesta saikin jo kahden miehen toimesta estää sitä. Kyllä tää ainakin mua turhauttaa, kun koittaa pelejä seurata.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers

Niilo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Olis. Jos siihen mennes ei ole hylkyperusteita niin good goal. Jos tilannehuone ei kykene sanomaan onko peli vihelletty poikki ennen kuin kiekko on maalissa, niin ovat väärässä paikassa.

No hallissa kuului selvästi että peli vihellettiin poikki, ennen kuin kiekko meni maaliin. Saattoi olla hätäinen vihellys, mutta vihelletty mikä vihelletty.
 

hyperion

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara




Peli oli vielä 2-1 tiedä sitten mitä olisi tapahtunut jos ammattituomarit olisi nähneet tämän selkeän kiekottoman taklauksen. Hyvä että Tanus selvisi ilman vahinkoa

On kyllä ihan käsittämätön aivopieru Tavernierilta. Mitä hän edes ajattelee tuossa tilanteessa, mitä liikkuu päässä? Riskitaso 5+20:een aivan uskomattoman korkea tuossa taklauksessa (nyt toteutuneella tavalla ei ollut 5+20, mutta kun vedät 30 metrin päässä kiekosta kiekotonta joka ei odota taklausta, esim. pääosuman mahdollisuus-% on todella korkealla). Peli tiukka 2-1. Tanus ei varsinaisesti muodosta kovinkaan aktiivista uhkaa, syöttökin on lähdössä eri suuntaan. Kiekko 30 metrin päässä. Pimeneekö Tavernierilla päässä tuossa tilanteessa vai mistä on kyse? Vaarallinen pelaaja?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös