Liigajoukkueiden voimasuhteet kaudella 2014–2015

  • 1 201 164
  • 3 230

McTorso

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
@Sekera, Olen kovin koettanut tuoda näkemystäni esille, muttet tunnu näkevän siitä muuta kuin sarjataulukon, omat havainnot ja musta tuntuu -aspektin. Et ole jostain syystä halunnut ymmärtää näkemystäni siitä, että joukkueet tulevat eri tulokulmista pudotuspeleihin ja tähän tulokulmaan on vaikuttanut koko kausi ja siihen liittyneet painotukset esimerkiksi harjoittelun ja CHL:n suhteen sekä odottamattomat yllätykset esimerkiksi loukkaantumisten tai pelaajavaihdosten suhteen. Tämä kaikki näkyy suorituksessa ja sitä kautta sarjasijoituksessa. Runkosarjan voitto käytännössä ratkesi hyvissä ajoin Kärpille. Se kertoo jotain myös viimeisimmistä peleistä ja siitä missä asetelmissa pudotuspeleihin lähdetään. Se, että Tappara on saalistanut joulun jälkeen kuusi pistettä enemmän kuin Kärpät, ei tee minun silmissäni Tapparasta mestarisuosikkia.

Toinen perustelusi voimasuhteiden käännähtämiselle Tapparan suuntaan on ollut keskinäiset pelit. Tässä kaksi viimeisintä ottelua ovat varmaan ne kaikista merkittävimmät. Tappara on voittanut ne ja osoittanut, että kovan haasteen he pystyvät Kärpille mahdollisessa pudotuspelikohtaamisessa lyömään. On kuitenkin tärkeää nähdä tuloksen taakse. On tärkeää ymmärtää lähtökohdat otteluille. On tärkeää nähdä itse peli ja sen virtaukset. On tärkeää tulkita tilastoja. Tulkintamme taisivat olla tässä tapuksessa täysin erilaiset. (Tai no, sinä taisit olla sitä mieltä, ettei Kärppien vahvuuksia niistä tilastoista tarvitse mainita, koska ne ovat itsestäänselvyyksiä) Kaikki nämä seikat huomioiden, mielestäni Kärpät on Tapparaa edellä. Toki annan tunnusta Tapparan voitoille. Tappara tarvitsi niitä enemmän ja ansaitsi ne erinomaisilla otteillaan.

Mielestäsi Kärppien puolustus on liian virhealtis kovia joukkueita vastaan ja tästä syystä Lukko ja Tappara pystyvät tehokkaasti iskemään Kärppiä vastaan. Minä olen kertonut olevani erimieltä ja perustellut väitteeni. En tiedä, mitä sinä oikein vielä olet vailla minulta väitteeni tueksi. Tilastot keskinäisistä peleistä tukevat väitettäsi. Olen kuitenkin pyrkinyt katsomaan myös näiden tilastojen taakse ja osin myös selventämään, miksi näille keskinäisille peleille ei voi antaa liiaksi painoarvoa. Niin kuin olen kirjoittanut jo aiemmin, sinulla on hyvät perusteet mielipiteellesi. Ei minulla ole tarvetta mielipidettäsi kääntää. Haluan kuitenkin kertoa oman näkemykseni asiasta, vaikka se sinun näkemyksestä poikkeaakin. Mielenkiintoista on nähdä, mitä pudotuspeleissä tapahtuu.

Jos saan tähän loppuun ennustaa historian perusteella jotakin, niin epäilen, että Kärpät hieman antaa periksi pudotuspelien alkaessa kiekollisesta pelistään. Keskikaista puolustetaan tarkasti ja tunnollisesti ja kiekonriistoista käännetään peliä nopeasti. Näin Marjamäen Kärpät toimi viime pudotuspeleissä ja tällä kaudella siinä vaiheessa, kun runkosarjan voitosta vielä pelattiin.
 
... Näin Marjamäen Kärpät toimi viime pudotuspeleissä ja tällä kaudella siinä vaiheessa, kun runkosarjan voitosta vielä pelattiin.
Eli runkosarjan voitto oli Kärpillä taskussa jo lokakuussa, kun hävisivät Lukolle 5-1 ja 6-5 (vl.) ja Tapparalle 2-0? Tätä tarkoitin jo aiemmassa viestissäni, kun ihmettelin, että missä vaiheessa runkosarjapelejä Kärpillä alkoi jo se viimeinen puristus puuttumaan.
 

McTorso

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Eli runkosarjan voitto oli Kärpillä taskussa jo lokakuussa, kun hävisivät Lukolle 5-1 ja 6-5 (vl.) ja Tapparalle 2-0? Tätä tarkoitin jo aiemmassa viestissäni, kun ihmettelin, että missä vaiheessa runkosarjapelejä Kärpillä alkoi jo se viimeinen puristus puuttumaan.
Huoh, en tarkoittanut tuota. Olen pahoillani liian väljästä ilmauksestani. Kärppien alkukausi oli erittäin vaikea. En jaksa mennä sinulle päivämääriä nyt katsomaan siitä, milloin tarkalleen Kärppien paras rypistys alkoi. Tuolloin Kärppien puolustuspelaaminen oli timanttista ja Kärpät alkoi repimään eroa vastustajiinsa. Toki eihän sillä enää ole mitään merkitystä, koska se oli silloin se ja Tappara on nyt parempi, vai mitä?
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
No niin. Jos nyt annetaan oikeasti jo olla ja suunnataan katseet vaikka tiistain ja torstain peleihin. Playoffit alkaa sit jossain vaiheessa. Luulen, että niin tapparalaisten kuin McTorson eriävät näkemykset on nyt tullut harvinaisen selväksi. En tosin ymmärrä, mitä vaikeaa on myöntää, että Kärpät kaiketi edelleen se suurin mestarisuosikki on ja siinä perässä keikkuu heti Lukko. Katsotaan vaikka ihan ensiksi miten keltanokka päävalmentaja Tapola selviää puolivälieristä. Näillä nuorilla valmentajilla on yleensä ollut näissä sarjoissa muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta vaikeaa. Se, että ekalla yrittämällä on selvittänyt puolivälierät on sitten yleensä osoittanut vääjäämättä, että kyse on huippuvalmentajasta. Viime vuosilta tulee mieleen esim. Lauri Marjamäki ja Jyrki Aho, jotka selvittivät heti ensimmäisellä vastuuvalmentajakaudellaan puolivälierät. Molemmat ovat nyt alansa huippuja Suomessa.

Esimerkkejä sitten toiseen suuntaan löytyykin jo paljon enemmän kuten vaikka JYPin Marko Virtanen, Jokerien Tomi Lämsä, Kalpan Tuomas Tuokkola. Toivottavasti Tapola selviää tulikasteestaan.
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
Kärpät oli marras-joulukuussa ihan naurettavan ylivoimaisen näköinen. En tiedä oliko sitten ylivoimainen, mutta ainakin siltä se peli näytti. Siitä täällä varmasti on jonkintasoinen yksimielisyys, ettei se ole enää kevätkaudella ollut samalla tasolla, eikä ylivoimaista.

Ja turha tässä Tappara-fanienkaan on toisaalta lähteä vähättelemään, kyllähän tuosta Tapparan pelistä on kevätkaudella ollut hyvin vaikeaa löytää selviä heikkouksia/ongelmakohtia, ja kaiken lisäksi kuntokäyrä on edelleen nouseva. Silloin menee aika hyvin, kun joudutaan kaivamaan esiin keltanokkavalmentajat ja Metsulaat.

Kärpät on silti hyvä, Lukko painii ahkerasti ja SaiPakin painaa veemäisesti päälle. Ja onhan siellä Virtasen reagointipelikin mukana, ja Hirschovitsin pisteputki. Ja Ilveksen taitokiekko on aina paha, Porin yleisömeri petollinen ja IFK:kin semi-iso ja paha. Ja kaiken lisäksi Virran pelitapa ärsyttää Tapparaa.
 

Nemesis63

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, sympatiat Pelicans
Jos nyt tuosta @Väsyneet Kädet viestistä koppaisi oman näkemyksen, että Kärppien kausi on tietyllä tapaa ollut kolmijakoinen.

Kärppiin vahvistuksiksi hankitut Deschamps ja Haataja floppasivat. Tämä luonnollisestikin vaikutti esityksiin myös sen jälkeen, kun miehet oli laitettava kilometritehtaalle. Ketjukoostumuksia kokeiltiin runsaasti, löytämättä mitään standardit täyttävää kokoonpanoa. Peli nyt ei suoranaista katastrofia muistuttanut muttei lähellekään sitä mihin tähdättiin.

Näiden kahden jakson, tähtien floppien ja sen jälkeisen ruletin jälkeen tilanne analysoitiin, ja Kärpät päätyi hankkimaan tulivoimaa Kasparin ja Maxwellin muodossa. Nyt kolmannen jakson edetessä, tilanne on stabiloitunut ja käytännössä ykköstä lukuun ottamatta Kärppien hyökkäys alkaa vasta nyt lähestyä sitä tulivoimaa, joka tällä viimeisen vaiheen koostumuksella on mahdollista saavuttaa.

Tässä mielessä ja tulosten valossa, Kärppien vaikea jakso alkoi helmikuusta, johon myös ajoittuu uusien vahvistuksien sisäänajo. Kärppien hallinta sarjatilanteen osalta kesti tuon, sekä Humlin loukkaantumisen, joka kertoo ainakin itselleni siitä että Kärpät nousi sarjakärkeen ja pysyi siellä siitä huolimatta, että joukkue ei ollut mitään siitä mitä se edustaa jo tänään.

Tällaiset asiat nyt sitten ainakin omalta kohdalta vievät melko tehokkaasti mielenkiintoa spekuloida talven otteluilla ja esityksillä. Tuloksellisesti Kärpät teki tarvittavan kovin vaatimattomillakin esityksillä. Se ei kuitenkaan hämännyt vain voittoa tavoittelevaa seurajohtoa, joka tietää kyllä että panosten kasvaessa puolivalot eivät enää riitä.

Melko tarkasti Kärppien koostumusten toimivuutta seuraten, uskon että poffien Kärpät on täysin eri joukkue kuin runkosarjassa. Kritisoimani kolmonen heräsi vihdoin, kakkonen on löytänyt lopullisen koostumuksensa ja ykkönen on pientä vaille standardin mukaista tehoa. Pakistokaan ei ole mikään kysymysmerkki tai yllätysmomentti, sen puutteet tiedetään ja sieltä pari palloa tiukkaan paikkaan lipsahtaa varmasti. Sen kanssa eletään, uskotaan että maalivahti ja tulivoima kompensoi. Ja että se riittää, ja sen pitää riittää.
 

HockeyBoy66

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Kärpät on silti hyvä, Lukko painii ahkerasti ja SaiPakin painaa veemäisesti päälle. Ja onhan siellä Virtasen reagointipelikin mukana, ja Hirschovitsin pisteputki. Ja Ilveksen taitokiekko on aina paha, Porin yleisömeri petollinen ja IFK:kin semi-iso ja paha. Ja kaiken lisäksi Virran pelitapa ärsyttää Tapparaa.

Siinäpä se kiteytettiin pähkinän kuoreen.

Yhtään ottamatta kantaa tähän Kärpät - Tappara ennakkovääntöön sanon vain sen, että pleijareissa ratkaisee välillä niin pienet asiat suuntaan tai toiseen, että siinä ei runkosarjan mitkään tilastot enää päde. Yks pomppu sinne tänne, tai joku helppo jäähy tuonne. Oma maailmansa siis, täällä on hauska tietysti vääntää kättä, mutta ratkaisut voivat olla hyvinkin vähästä kiinni. Erittäin tasaiselta vaikuttaa liigan kärki näin runkosarjan loppumetreillä. Monta hyvää jengiä, joiden peli on asettunut uomiinsa juuri kauden oikealla hetkellä.

Kiima kasvaa ja kohta mennään!
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
Edellyttäänee kaiketi että molemmat pääsevät joko finaaliin tai pronssipeliin?

Niin, terävästi havaittu. @Okkul han tuossa käyttääkin termiä "aikaisintaan", mistä on pääteltävissä, että kummankin joukkueen on ensin päädyttävä välieriin, joissa kummankin joukkueen pitää päätyä jatko-ohjelman kannalta keskenään vastaavanlaisiin lopputuloksiin. Joten näin se tosiaan on, molempien on päästävä finaaliin, tai molempien on päästävä pronssiotteluun. Aiemmin eivät voi toisiaan kohdata, sillä Tapparan sijoitus on 2. tai 3. ja Kärppien 1..
 

Nemesis63

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, sympatiat Pelicans
Sellainen tilastospesiaali tuli muuten mieleen, että miten usein Liigassa/SM-sarjassa runkosarjan voittanut joukkue on voittanut lopulta mestaruuden?

Löysin käytännössä vain vanhan tilastoinnin v. 2009, joka tietysti antanee osviittaa tulevasta omalta osaltaan. Kärpät teki vastaavan myös viime vuonna, se tietysti muistetaan lisätä.

Runkosarjan voittaja mestariksi 16. kerran | Uutiset | Liiga

Linkki vie Liiga.fi -sivuston tilastoon.

**Lisäys. Jaahans, no wikipediastahan tuo selviää. 2010-11, 2011-12, 2012-13 -kausilla runkosarjan voittaja ei ole voittanut mestaruutta. Kärpät ylsi siihen kaudella 2013-14, joten runkosarjan voittaja on voittanut mestaruuden 17. kertaa 40 mahdollisesta 1975-2014.
 
Viimeksi muokattu:

Hannutic

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Oho! Keskustelun taso on noussut, etenkin muutaman Kärpät-kannattajan johdosta. Kärpät on ennakkosuosikki, mutta silti on todennäköisempää että joku muu joukkue voittaa mestaruuden. Itse pelkään eniten Tapparaa.
 

Nemesis63

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, sympatiat Pelicans
Oho! Keskustelun taso on noussut, etenkin muutaman Kärpät-kannattajan johdosta. Kärpät on ennakkosuosikki, mutta silti on todennäköisempää että joku muu joukkue voittaa mestaruuden. Itse pelkään eniten Tapparaa.

Tämä on tietysti totta, se on pakko myöntää, tilastoista. Lievästi, mutta kuitenkin.

Toisaalta se, että runkosarjan voittanut on vienyt myös kannun hieman alle 50 % todennäköisyydellä, ja se että nyt ns. tasavahvoja haastajia on tänä vuonna muutamia, laskee näiden haastajien todennäköisyyksiä mestaruuteen 15...25 % tasoon per joukkue, riippuen siitä kuinka montaa joukkuetta haluaa pitää todellisena mestaruuden tavoittelijana. Tämä antaa tietysti jotain perustetta vedonlyöntitoimistojenkin Kärppien kertoimelle mestaruuteen. Joka siis on 2+ -kertainen muihin joukkueisiin nähden (ei kerroin, vaan todennäköisyys).

Enkä pelkää Tapparaa. Tampere on sitäpaitsi tosi mukava kaupunki. Vissiin pariinkin otteeseen saa tulla Rosendahliin lomailemaan ensi kesänä, niinkuin viime kesänäkin.
 

Bulldog

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, QPR, St Pauli
Mä arvioisin että ykköskorin jengit on Kärpät/Tappara/Lukko, veikkaan finaaliin Kärpät-Tappara.
Lukko ja Blues pronssipeliin, elleivät kohtaa jo aikaisemmin. Blues vie pronssit.
Kalpa/Jyp seuraavina
Saipa
Ässät/Ilves/Hifk., jossain järjestyksessä ( ihan sama missä)
Pelicans, Kerho, Tps ja Sport
Siinä se.
 

Noutolokku

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Kanen Pate ja Dominaattori
Mä arvioisin että ykköskorin jengit on Kärpät/Tappara/Lukko, veikkaan finaaliin Kärpät-Tappara.
Lukko ja Blues pronssipeliin, elleivät kohtaa jo aikaisemmin. Blues vie pronssit.
Kalpa/Jyp seuraavina
Saipa
Ässät/Ilves/Hifk., jossain järjestyksessä ( ihan sama missä)
Pelicans, Kerho, Tps ja Sport
Siinä se.
Ihan fiksut päätelmät. Runkosarjaa 2 kierrosta pelaamatta ja sarjataulukkohan on esityksesi mukainen. Eli samassa järjestyksessä kun arvioit "itse" joukkueet nyt. Mut mitä tulee tuohon ketkä mitalleista pelaavat, niin samaa mieltä olen siitä, että Kärpät ja Tappara liene finaalissa. Lukko on kovin haastaja, mutta ehkä ei sitten vielä tänäkään vuonna. Bluesin tai kenenkään muiden en usko yltävän päätyyn asti, en edes pronsille. Toki joku nuista kolmen ulkopuolelta siihen pronssipeliin tulee ja saattaa sen voittaa, jos vastustajaa kiinnostaa vähemmän. Tänä vuonna vaikka on mustia hevosia kaavailtu, niin niitä ei tule ensimmäistäkkään tapahtumaan. Mennään ns niin kuin on uumoiltukkin. 4-3 sarjoja nähdään vain kaksi koko playoffien aikana.
 

chris

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Täällä kun kovasti spekuloidaan Kärppien pelivireellä eri kauden vaiheissa (erityisesti nyt keväällä), niin kannattaa käydä lukemassa Jatkoajan tekemä Lauri Marjamäen haastattelu viime viikolta: http://www.jatkoaika.com/Artikkeli/lauri-marjam%C3%A4ki-ajoittain-vaikeasta-kaudesta-%E2%80%93-riipaisi-syv%C3%A4lt%C3%A4/165571.

Siinä hän avaa mielestäni aika hyvin syitä Kärppien suoritustason vaihtelulle kauden aikana. Myöntää mm. ihan suoraan Kärppien heikon suoritustason tammikuun viimeisen CHL-matsin jälkeen.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
chris artikkeli on erittäin mielenkiintoinen, mutta miten se liittyy voimasuhteisiin? Ei se, että päävalmentaja myöntää joukkueen olleen jossain vaiheessa huono tee siitä yhtään isompaa tai pienempää suosikkia eikä se myöskään tarkoita, että vire olisi automaattisesti parempi. Kyllähän J. Tapolakin varmaan kysyttäessä myöntäisi, että loka-marraskuu ei mennyt kovin hyvin :D
 

avatar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aidosti Sysipaska
On kyllä hyvin mielenkiintoiset pari kierrosta tulossa. Tyystin mahdotonta arvata helpolla, mikä on runkosarjan lopullinen lopputulema. Sijat 4-7 voivat vielä vaihtua melkoisesti. Itse henkilökohtaisesti jaksan vielä uskoa, että SaiPa kairaa paikkansa 6. joukkoon, mikä on ensisijaisen tärkeää, jos tänä vuonna tahdotaan pelata välierissä.

Kärpät kyllä vielä pleikkojen alkaessa parantaa tasoaan. Ja Tappara on kovassa vedossa, enkä usko, että sekään jättää säälien jälkeen 7. joukkueelle paljoa saumaa. Voi olla, että vetää sarjan vielä tylymmin kuin Kärpät kasia vastaan. Oli näillä joukkueilla vastassa sitten miltei joukkue kuin joukkue.

Blues on kyllä hurjassa lennossa ja jos vastaan ei sattuisi asettumaan SaiPa, on joukkue kyllä lähellä välieräpaikkaa. Lukkoon en tällä hetkellä oikein usko ja Jyp tuntuu olevan katsottu kortti. KalPa on musta hevonen, mutta jotenkin en niiden menoveden riittävyyteen jaksa kiekkokontrolleineen riittävän kovin pitkälle, kun tosipelit alkavat. Varmasti olen sitten tyystin väärässä.

Mutta noita pleikkapareja ja mahdollisia välieräpareja on vähän paha mennä arvaamaan, kun runkosarja on vielä niin auki. Vaikka SaiPa pelasikin pari huonompaa peliä Kärppiä ja Kalpaa vastaan ja tuskaili maalinteon kanssa jypiä vastaan, on joukkueen yleisilme muutoin ollut hyvä. Mutta malintekopeli on maalintekopeli. Jos ei ala laatta osumaan paremmalla prosentilla, ei välieriä nähdä. Jos pomppiin vähän paremmin, uskon, että SaiPa on lopulta neljän joukossa. Varmasti seinä tulee taas tuolloin vastaan. Mutta katsellaan.

Tällä kaudella on kyllä sellainen käry nenässä, että Tappara on lähempänä haastaa Kärpät mestaruustaistossa mitä viime vuonna. Olisko pronssipelissä sitten SaiPa ja Blues.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Loistavaa pohdintaa Avatarilta. Tuo Kalpa on kyllä mielenkiintoinen, koska kyllähän Kalpa on pelannut tuolla joukkueella kaikesta huolimatta melkoisen onnistuneen kauden, mutta materiaalin rajallisuus kyllä pitäisi tulla vastaan jossakin vaiheessa. Jos ihan katsellaan paperilla joukkueita niin Kalpa taitaa olla sellaisen n. 2 miljoonan jengi, Kärpät lienee lähellä kolmea ja Tapparakin yli 2,5 ja Lukko jossakin tuossa kanssa.

Jos Kalpaa jostain pitäisi kehua on se, että suoritus on aika maksimaalinen jo nyt, jos mietitte, että Kalpa käytännössä vetää samalla jengillä kuin viime kaudella. Pekka Virta on epäonnistunut monessa paikassa, mutta Kuopiossa näyttää olevan oikea paikka, jos hän onnistuu. Tuossa on aivan hirvittävä ero meinaan Laukkaseen ja hänen kykyihinsä tuolla materiaalilla. Virta saanee Kalpasta ulos maksimisuorituksen ja pysyminen top 6:ssa olisi Kalpalle materiaalin ja lähtökohtien vertailussa aika optimaalinen suoritus. Mielestäni matematiikka tulee kuitenkin vastaan ja tullut juuri tässä loppua kohti selväksi, että jos Kalpa laskee enemmän kuin kaksi maalia omiin niin se ei enää voitosta taistele tässä sarjassa.

Kalpan kiekottelu tuottaa pelissä semmosta 2-3 maalipaikkaa, vaikka Kalpa ei paljoa maalille menekään. Tietty neppailu on edelleen aika yleistä ja mun mielestä Kalpalla ei vaan oo niitä pelaajia rosterissa, jotka sinne maalille menisi tekemään niitä rumia maaleja. Miten tämä sitten istuu playoffeihin, jää nähtäväksi. Kuitenkin tavallaan toivon, että Saipa nousisi top 6:n, koska mikäli lukko pysyy kolmantena niin Kalpa on kyllä mun mielestä sille pelkkä suupala, jolla päästään 4-0 voitoin viettää vapaaviekkoa.
 

chris

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
chris artikkeli on erittäin mielenkiintoinen, mutta miten se liittyy voimasuhteisiin? Ei se, että päävalmentaja myöntää joukkueen olleen jossain vaiheessa huono tee siitä yhtään isompaa tai pienempää suosikkia eikä se myöskään tarkoita, että vire olisi automaattisesti parempi. Kyllähän J. Tapolakin varmaan kysyttäessä myöntäisi, että loka-marraskuu ei mennyt kovin hyvin :D
No tarkoitus oli avata tuota McTorsonkin esittämää motivaation vaikutusta.

Kärpillä on nyt kevätkaudella ollut hiukan fokus hukassa pelaamisessa ja yksi iso tekijä siinä on ollut motivaatiovaikutus. Tämä on näkynyt mm. tuon CHL:n loppumisen jälkeen ja nyt runkosarjan loppupuolella panoksettomissa otteluissa. Kärpät oli jo käytännössä varmistanut runkosarjan voiton, kun vastaan tuli useita pudotuspelipaikasta ja runkosarjasijoituksesta vielä taistelevia joukkueita.

En siis näin ollen pistäisi kovin hirveästi painoarvoa yksittäisille otteluille, joissa joukkueilla saattaa olla hyvinkin erilaiset lähtökohdat ottelun panoksen ja valmistautumisen osalta. Lisäksi päiväkohtainen vire vaikuttaa yksittäisiin otteluihin. Enemmän katsoisin joukkuiden pelitapaa, maalivahtipeliä ja mahdollista ratkaisupotentiaalia.

Yksi mielenkiintoinen pohdiskelun aihe on joukkuiden pelitavan soveltuvuus toisilleen ja myöskin tuomarilinja eri pelitapoja toteutettaessa. Näissä kahdessa asiassa saattaakin piillä Kärppien heikkous. Aika pitkälti Kärppien pelitapa perustuu pitkään kiekonhallintaan hyökkäyspäässä ja kärsivälliseen pyöritykseen maalipaikkaa haettaessa. Tätä on kuitenkin kohtuullisen helppo puolustaa, jos jaksaa tunnollisesti roikkua iholla eikä anna hyökkäävälle joukkueelle tilaa päästä kunnon maalipaikoille. Tällaisessa pelitavassa on lisäksi tuomareiden vaikea puhaltaa puolustavalle joukkueelle jäähyjä, koska liikenopeuserot hyökkääjien ja puolustajien välillä ovat pieniä ja vastustajan rikkeet eivät ole niin selkeitä, kuin esimerkiksi nopeisiin vastaiskuihin perustuvassa pelissä. Kärppien ylivoima-ajat ovatkin olleet liigan pienimpiä koko sen ajan kun Marjamäen pelikirjalla ollaan pelattu. Tämä ongelma mielestäni korostuu vielä pudostuspeleissä, kun linja muuttuu entistä sallivammaksi.

Tappara osoitti viime keväänä, että sillä on lääkkeet tuon Kärppien pelitavan puuduttamiseksi. Mielestäni myös Lukko on osoittanut sitä tämän kauden osalta ja siksi pidänkin noita kahta joukkuetta Kärppien pahimpina uhkaajina.
 

Sekera

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, prosessit ja yrittäminen
@Sekera, Olen kovin koettanut tuoda näkemystäni esille, muttet tunnu näkevän siitä muuta kuin sarjataulukon, omat havainnot ja musta tuntuu -aspektin. Et ole jostain syystä halunnut ymmärtää näkemystäni siitä, että joukkueet tulevat eri tulokulmista pudotuspeleihin ja tähän tulokulmaan on vaikuttanut koko kausi ja siihen liittyneet painotukset esimerkiksi harjoittelun ja CHL:n suhteen sekä odottamattomat yllätykset esimerkiksi loukkaantumisten tai pelaajavaihdosten suhteen. Tämä kaikki näkyy suorituksessa ja sitä kautta sarjasijoituksessa. Runkosarjan voitto käytännössä ratkesi hyvissä ajoin Kärpille. Se kertoo jotain myös viimeisimmistä peleistä ja siitä missä asetelmissa pudotuspeleihin lähdetään. Se, että Tappara on saalistanut joulun jälkeen kuusi pistettä enemmän kuin Kärpät, ei tee minun silmissäni Tapparasta mestarisuosikkia.

Kerroin viestissä #2979 ymmärtäväni Kärppien tilanteen, kun viime kauden Tapparassa samankaltaisia selityksiä esitettiin, mutta sinä sanoit vastaan viestissä #2991 etten ymmärrä. Nyt sanot vielä etten halua ymmärtää, edistääkö se keskustelua? Toisaalta ymmärrän tarpeesi vastata asiaväitteisiini tunnepohjalta.

Tulkintamme taisivat olla tässä tapuksessa täysin erilaiset. (Tai no, sinä taisit olla sitä mieltä, ettei Kärppien vahvuuksia niistä tilastoista tarvitse mainita, koska ne ovat itsestäänselvyyksiä)

Kuten kirjoitin viestissä #2989, Kärpät on laukonut huomattavan määrän Tapparaa enemmän kokonaisuudessaan. Jos luet viestini ajatuksella, tulkintamme tilastoista taitavat olla ihan samanlaiset sillä lisäyksellä, että näen lukemissa myös Tapparan puolustuspelin tiiviydestä kertovan puolen. Jos Kärppäläiselle tarvitsee lukujen esittämisen ja viestissä #2979 kirjoittamani "On totta, että Kärpät on päässyt hyökkäyspelissään Tapparaa enemmän vaaralliselle maalintekoalueelle" lisäksi vielä toiseen kertaan eri sanoin mainita, että esim. vaarallisen maalintekoalueen laukauksissa 44 on enemmän kuin 19, niin ihmettelen että miksi?
 

Yuppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team, Україна
Blues on kyllä hurjassa lennossa ja jos vastaan ei sattuisi asettumaan SaiPa, on joukkue kyllä lähellä välieräpaikkaa. Lukkoon en tällä hetkellä oikein usko ja Jyp tuntuu olevan katsottu kortti. KalPa on musta hevonen, mutta jotenkin en niiden menoveden riittävyyteen jaksa kiekkokontrolleineen riittävän kovin pitkälle, kun tosipelit alkavat. Varmasti olen sitten tyystin väärässä.

Ihan yleisestikin ihmettelen sitä, kuinka Blues poikkeuksetta leimataan "hurjavireiseksi" tjsp., mutta Lukko toisaalta on monen mielestä vähän niin ja näin. Kuitenkin jos katsotaan kuntopuntaria melkein millä tahansa otannalla viimeisten 15 pelin osalta, niin se on juuri Lukko, joka on lähinnä Tapparaa ja oikeastaan nämä kaksi joukkuetta erottuvat suht selkeästi edukseen. Minua ei tämä sinänsä haittaa, mutta faktat osoittavat tuollaisen mutuilun vääräksi.
 

Sekera

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, prosessit ja yrittäminen
Yksi mielenkiintoinen pohdiskelun aihe on joukkuiden pelitavan soveltuvuus toisilleen ja myöskin tuomarilinja eri pelitapoja toteutettaessa. Näissä kahdessa asiassa saattaakin piillä Kärppien heikkous. Aika pitkälti Kärppien pelitapa perustuu pitkään kiekonhallintaan hyökkäyspäässä ja kärsivälliseen pyöritykseen maalipaikkaa haettaessa. Tätä on kuitenkin kohtuullisen helppo puolustaa, jos jaksaa tunnollisesti roikkua iholla eikä anna hyökkäävälle joukkueelle tilaa päästä kunnon maalipaikoille. Tällaisessa pelitavassa on lisäksi tuomareiden vaikea puhaltaa puolustavalle joukkueelle jäähyjä, koska liikenopeuserot hyökkääjien ja puolustajien välillä ovat pieniä ja vastustajan rikkeet eivät ole niin selkeitä, kuin esimerkiksi nopeisiin vastaiskuihin perustuvassa pelissä. Kärppien ylivoima-ajat ovatkin olleet liigan pienimpiä koko sen ajan kun Marjamäen pelikirjalla ollaan pelattu. Tämä ongelma mielestäni korostuu vielä pudostuspeleissä, kun linja muuttuu entistä sallivammaksi.

Tappara osoitti viime keväänä, että sillä on lääkkeet tuon Kärppien pelitavan puuduttamiseksi. Mielestäni myös Lukko on osoittanut sitä tämän kauden osalta ja siksi pidänkin noita kahta joukkuetta Kärppien pahimpina uhkaajina.

Kiitos vähän syvemmästäkin näkemyksestä Kärppien pelistä. Tapparalla on hieman samat elkeet omassa pelissään, sillä esimerkiksi pienestä kulmasta eli teoreettisesti huonolta maalintekoalueelta Tappara laukoo suhteessa vastustajaan huomattavasti vähemmän. Koko kauden ajalta vastustaja on laukonut Tapparan peleissä yli 130 laukausta Tapparaa enemmän pienestä kulmasta (Tappara 250-Vastustaja 385) ja joulutauon jälkeen 60 laukausta Tapparaa enemmän (Tappara 103-Vastustaja 163).

Muutenkin Tapparan laukausten jakauma verrattuna vastustajaan noudattaa mielenkiintoisesti kauden kulkua. Alkusyksystä tyypillistä oli se, että Tappara laukoi 38 % laukauksistaan vaaralliselta maalintekoalueelta ja vastustaja keskimäärin 41 %. Joulutauon jälkeen nämä suhteet kääntyivät toistepäin, sillä joulutauon jälkeen Tappara on laukonut keskimäärin 43 % laukauksistaan vaaralliselta maalintekoalueelta ja vastustaja 37 %. Vaikka erot eivät lukuina vaikuta isoilta, niin ottelusta toiseen 30 ottelun ajan kertautuneena ne luovat jo selkeitä eroja ja kertovat, että A) lähteekö joukkue hyökkäämisessä räiskimään "joka paikasta" vai hakeeko se laukauspaikoissaan laatua määrän kustannuksella ja B) onnistuuko joukkue puolustamaan vaarallisen maalintekoalueen ja vielä tärkeimpänä pitämään vastustajan maaleitta.

Mielestäni Tapparan ja Kärppien mahdollisesti vielä kohdatessa korostuu huomattavan paljon puolustuksen tiiviys omalla puolustusalueella, koska molemmat painottavat kiekkokontrollia ja esimerkiksi Tapola on suoraan kehunut Peltola-Dixon-Erkinjuntti-ketjun kykyä luoda pitkiä hyökkäyksiä pelitavan mukaisina tekoina.
 
H

Hidas_ja_kankea

Ihan yleisestikin ihmettelen sitä, kuinka Blues poikkeuksetta leimataan "hurjavireiseksi" tjsp., mutta Lukko toisaalta on monen mielestä vähän niin ja näin. Kuitenkin jos katsotaan kuntopuntaria melkein millä tahansa otannalla viimeisten 15 pelin osalta, niin se on juuri Lukko, joka on lähinnä Tapparaa ja oikeastaan nämä kaksi joukkuetta erottuvat suht selkeästi edukseen. Minua ei tämä sinänsä haittaa, mutta faktat osoittavat tuollaisen mutuilun vääräksi.

Johtuisikohan asia Lukon korkeammasta odotusarvosta ennen kauden alkua rankkauksessa? Lukon lasken joukkueeksi, jonka mestaruutta ei voisi pitää yllätyksenä. Tylsäähän tuo olisi kaiken mennessä etukäteiskaavailuiden mukaisesti. Bluesilla vahvuutena ja heikkoutena on kovavireinen Hirso. Ei nyt äkkiseltään tule mieleen yhtään toista poff joukkuetta, jonka menestys olisi riippuvainen yhdestä pelaajasta noin paljon.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös