Liiga sulkeutuu taas – mihin menet Mestis?

  • 1 047 422
  • 5 672
Suosikkijoukkue
Vaasan ylpeydet, punavalkoiset & Voittamaton Vaasa
Jos liigavalmentajatkin alkavat puhua karsintojen puolesta niin eiköhän joku muutos saadaan aikaan.

RD on kyllä ollut kokoajan muutoksen puolestapuhuja, joten mitään uutta hänen kommenteissaan ei ole. Hänhän juuri nosti viime keväänä ilmoille ajatuksen ruotsinmallin karsintasarjastakin. Toivottavasti jotain tällaista tosiaan tapahtuisi, eikä ketään nostettaisi ainakaan ilman pelillistä menestystä liigaan.
 

Santsu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, LiPu
Monet nykyisistä liigavalmentajista varmasti jakavat nämä RD:n mielipiteet ruotsin mallisesta karsintasarjasta, mutta harmi että osa itse seuroista ja niiden johtoportaista eivät tätä kannata jokunen jopa haluaisi vieläkin suljetun liigan. Itse näen asian niin, että tähän ruotsin malliin ollaan liigaa varmaankin ajamassa, mutta ei vielä, koska tarpeeksi moni seura ei pystyisi mestiksen puolelta vielä nousemaan liigan vaatimalle tasolle organisaationsa puolesta. Uskon että 3-5 vuoden sisällä olemme tässä ruotsin mallisessa karsintasarjassa kunhan vain liiga ilmoittaa mahdollisesta uudistuksesta tarpeeksi ajoissa, että tähän ollaan siirtymässä jotta mestiksen puolella seurat pystyvät tekemään organisaatioilleen suunnitelmat kehitystä varten.
 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
Jokerit ei varmaan ole viimeinen joukkue Liigasta joka liittyy KHL:ään.

Näin todennäköisesti tapahtuu ja kun laskee yhteen Mestiksen pienentämisen kymmenen joukkueen sarjaksi kahden vuoden sisällä, niin usko karsintasarjaan lisääntyy kummasti. Liigaseurojen keskuudessa on varmasti näitä väliinputoajia, joilla rahkeet eivät riitä KHL:än, mutta oma tuote pitäisi silti pitää mielenkiintoisena kuluttajalle tulevaisuudessakin. Tässä tilanteessa karsintasarja alkaa kultapossukerhossakin kuulostaa ihan validilta ratkaisulta. Toinen vaihtoehto on esim. "kolmen suuren" eli Sportin, KooKoon ja Jukurien nostaminen liigaan näiden lähtevien joukkueiden tilalle, mutta ongelmaksi muodostuvat tässä skenaariossa ne mahdolliset välikaudet Mestiksessä, jos/kun koko kolmikkoa ei nosteta kerralla. Aikataulu on muutoinkin kovin avoin tässä hahmotelmassa ja riippuu paljon siitä miten Jokerien siirtyminen KHL:än sujuu. Lisäksi tämän kolmikon häipyminen Mestiksestä olisi, jos ei nyt kuolinisku, niin ainakin iso askel taaksepäin sarjalle ja melkoinen hv-heitto TuTon, JokiPon, Hokin ja SaPKon kaltaisille perinneseuroille.
 

Mazaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Karsinnat
Nyt vain se 2+4 (tai jopa 3+3) mallinen karsintasarja käyttöön, niin sarjojen kiinnostus nousee toiseen sfääriin pikimmiten!

Putoaminen ei tarkoita lopullista katastrofia, vai mitä KalPa, Kärpät, Pelicans, tai SaiPa?!
 
Suosikkijoukkue
Vaasan ylpeydet, punavalkoiset & Voittamaton Vaasa
Mä kyllä uskon, että vielä tämän vuoden puolella akselilta Kärpät, TPS, HIFK ja/tai Tappara kuullaan siirtymisestä KHL:ään.

Tämä on tai olisi todella mielenkiintoinen tilanne. Voi olla, että takit liiganpuolelta yht'äkkiä kääntyisivätkin monellakin taholla avoimen liigan puolesta. Enkä usko, että tässä tilanteessa enää kukaan jaksaisi muistutella mistään lisenssimaksuista, päinvastoin. Jos irtiottoja tulee enemmänkin, voi koko sm-liiga oy:nä olla vaarassa. Silloin kultapossukerhon liigalisensseilläkin voi pyyhkiä sitä itseään. Elämme todella mielenkiintoisia aikoja. Muutosten tuulet voi suorastaan imaista sieraimiin.
 

Santsu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, LiPu
Mä kyllä uskon, että vielä tämän vuoden puolella akselilta Kärpät, TPS, HIFK ja/tai Tappara kuullaan siirtymisestä KHL:ään.

Muistaakseni Kärpät ilmoitti jo, että eivät ole KHL:ään lähdössä. Tapparalla en usko, että rahkeet vielä riittävät ja HIFK:lla on sen verran kiinni tässä Helsinki Garden -projektissa että tuskin ovat ennen Gardenin valmistumista siirtymässä ja jotenkin en uskoa, että Helsinki elättäisi kahta KHL joukkuetta. TPS:stä en sano juuta enkä jaata.
 

Satunnainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Vaikea uskoa, että Suomessa olisi koskaan kovin suurta määrää KHL-joukkueita, paitsi jos liigan joukkuemäärä paisuu merkittävästi nykyistä suuremmaksi. Minä ainakin oletan, että mielenkiinto kohdituu pikemminkin uusien maiden "valtaamiseen" (Ruotsi, Saksa, Sveitsi, jne.) kuin laajenemiseen nykyisissä/varmistuneissa. Osa heikoimmista venäläisjoukkueista voidaan toki myös mahdollisesti pudottaa pois, mutta käsittääkseni Venäjällä on aika suuriakin kaupunkeja ilman KHL-joukkuetta, ja voisi kuvitella, että esimerkiksi uudelle olympia-areenalle halutaan sijoittaa joukkue.

Liigalisenssijärjestelmästä luopumista en ymmärrä lainkaan. Henkilökohtaisesti tosin olen sitä mieltä, että yleisökapasiteettirajaa ei pitäisi asettaa nykyhalleista pienintä suuremmaksi. Muutoin pidän kuitenkin ilmeisenä, että jonkinlainen lisenssijärjestelmä on hyvä olla; onhan sellainen nykyään jo Mestiksessäkin.
 

Mr.Bletch

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen mestarit 2013
Mä kyllä uskon, että vielä tämän vuoden puolella akselilta Kärpät, TPS, HIFK ja/tai Tappara kuullaan siirtymisestä KHL:ään.

Khl toimii tälläkin hetkellä täysin oligarkkien rahoituksella ja vaikea nähdä, että he lähtisivät sponssaamaan hyvää hyvyttää em. seuroja. Ylipäätään Suomi markkina-alueena on niin pieni, että tokkopa heillä kauheasti hinkua olisi täältä lisää jengejä ottaa. Saksa lienee Ruotsin ohella se paikka jossa on suurempaa potentiaalia.

Toisekseen, harva joukkue tai sen kannattajat olisivat kovinkaan innokkaita seuraamaan jotain venäjän liigaa, jossa oma seura olisi lähes pomminvarmasti kaudesta toiseen viimeisten joukossa. Henkilökohtaisesti diggaan ainakin sm-liigasta, sen hyvine ja huonoine puolineen. Omalta kohdaltani toivotan Sportin tervetulleeksi liigaan, tosin mielellään Mestiksen mestarina.
 

Apa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara,NFL,jalkapallo ja persoonat
En ole kerennyt ihan jokaista uutista ja keskustelupalstaa viimeaikoina lukemaan, joten saattanut mennä itseltäni ohi, mutta onko muuten missään ollut juttua siitä, mitä tapahtuu Jokereiden liiga-osakkeelle? Jokerithan ei sitä enää tarvitse, niin saiskos sen mahdollinen nousia ostaa Hjallikselta ale-hintaan? Sehän on Hjalliksen kassakaapissa pelkkä turhake, niin ei kai siitä nyt täyttä hintaa voi pyytää vai voiko kuitenkin SM-liigan hallitus määrittää sille hinnan, eikä myyjä?

En tosiaan ole minkään kabinettinousun kannalla, mutta tämä osakekuvio on sen verran outo, etten ainakaan minä oikein tahdo ymmärtää...
 

Eesau_65

Jäsen
Suosikkijoukkue
TuTo
En itsekkään tuosta muuta tiedä kuin mitä normaalisti putoajan ja nousijan välillä ehkä tapahtuisi.

Kun tämä tilanne on mikä on ja tosiasiassa homma hoidetaan lopulta kuitenkin kulisseissa, mistä sitten lehdet saavat kehitellä otsikoita ja voi joku oikeaan arvattakkin.
Mutta tähän kysymykseesi laitan pienen oman kehitelmäni.

Harkimo ei sulata Liigan uhoilua. Joku Mestiksen joukkoeista omaa hyvät suhteet Harkimoon. Sopivat keskenään jostain hinnasta ja maksuohjelmasta.

Harkimo saa enemmän kuin liiga suostuu antamaan ja tämä hyvät suhteet omaava joukkoe saa aikaa rahan keräämiseen usemalla vuodelle.

Eli posti nyt joukkoiden johdoille ja parempaa asemaa tavoittelemaan :-).

Minäkään en mitään muuta toivo kuin urheilullista ratkaisua tähän.
 
Viimeksi muokattu:

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...Harkimo ei sulata Liigan uhoilua. Joku Mestiksen joukkoeista omaa hyvät suhteet Harkimoon. Sopivat keskenään jostain hinnasta ja maksuohjelmasta.

Harkimo saa enemmän kuin liiga suostuu antamaan ja tämä hyvät suhteet omaava joukkoe saa aikaa rahan keräämiseen usemalla vuodelle...

Tästä on keskustelu aikaisemminkin. Jokerit tuskin pystyy myymään liigaosaketta kenelle haluaa, eiköhän SM-liiga Oy:n osakassopimuksessa ole määritelty asia aika tarkasti.
 

Murmeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Vancouver Canucks
Putoaminen ei tarkoita lopullista katastrofia, vai mitä KalPa, Kärpät, Pelicans, tai SaiPa?!
Putoaminen vuonna 1990 saattoi jopa pelastaa SaiPan. Joukkueen taloustilanne oli sen verran kehno, että putoamista seuraavalla kaudella tehtiin pian ratkaisu, jossa pelaajapalkkiot sidottiin yleisötuloihin. Kaikille pelaajille annettiin lupa purkaa sopimus ja poistua seurasta mutta vain muutama näin teki.

En muista mitä aikakirjoihin on tuosta ajasta kirjoitettu mutta on täysin mahdollista, että liigassa seura olisi ajanut itsensä konkurssiin ilman yllättävää menestystä.

Tuolloinhan SaiPa putosi "liian hyvällä" joukkueella, sillä taistelu liigan peräpäässä ratkesi lopullisesti vasta viimeisellä kierroksella. Viimeinen putosi suoraan, vaikka SaiPan silloinen joukkue - johtotähtenään Otakar Janecky - olisi hyvin todennäköisesti selvittänyt karsinnat kunnialla.

Karsintasarjan 2+2 / 1+3 kannalla olen mutta pääasia on, että jonkinlainen karsintajärjestelmä säilyy.
 

John Lidgett

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, Vilmos Gallo
Omalta kohdaltani toivotan Sportin tervetulleeksi liigaan, tosin mielellään Mestiksen mestarina.

Samaa mieltä. Tervemenoa vaan liigaan, jos voittaa Mestiksen. Ajatus jostain kabineteissa sovitusta liigapaikasta lähinnä yrjöttää. Mitä järkeä pelata edes koko sarjaa, jos yhden jengin paikka liigassa on jo varma? Menee maku koko touhusta, jos näin tapahtuu. Tässä on jo vuosia huudeltu avoimen liigan ja urheilullisuuden perään, niin olen kyllä ymmälläni, että jotkut ovat valmiita nostamaan Sportin liigaan, vaikkei se edes voittaisi Mestistä.

Mukavasti pääsee esimerkiksi KooKoo iskemään jälleen puskista ensi kaudella, kun kaikki hehkuttaa Sportia jo varmana liiganousijana. Jotenkin palan halusta nähdä sellaisen skenarion, että Sport jää mitalipelien ulkopuolelle toista kautta putkeen ja Mestiksen sattuukin voittamaan Jukurit tai Kookoo.
 
Suosikkijoukkue
Vaasan ylpeydet, punavalkoiset & Voittamaton Vaasa
Jotenkin palan halusta nähdä sellaisen skenarion, että Sport jää mitalipelien ulkopuolelle toista kautta putkeen ja Mestiksen sattuukin voittamaan Jukurit tai Kookoo.

Menee kyllä hieman offtopiciksi ja uhon puolelle, mutta mä en jaksa uskoa, että Sport ensi kaudella floppaa. Joukkueeseen on valittu tarkasti niitä herroja, jotka haluavat pelata juuri Sportille. Viime kaudesta siis otettiin onkeen. Joukkue on jo nyt mielestäni erittäin kilpailukykyinen, vaikkei ole vielä valmis. Ainoa kysymysmerkki on uusi oletettava ykkösmaalivahtimmme.

Sport on todella hereillä, mitä liigassa tapahtuu. Jos esim. Mestiksen voittaja nousee suoraan, pannaan Vaasassa varmasti vielä lisäpaukkujakin. Toki näin tekee muutkin the ehdokkaat, lähinnä KooKoo sekä Jukuritkin. Usko omiin on ennennäkemätön jo tässä vaiheessa. :)
 

teroz

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, KPU, Eno Jets & Jan Lundell
Samaa mieltä - Sportin kokoonpano näyttää hyvin rakennetulta ja paljon viime kautta paremmalta, jo tässä vaiheessa. Mutta se siitä offtopiikista.

Toki toivon, että KooKoo veisi ja nousisi - kukapa ei tälläistä kohtaloa omalle joukkueelleen toivoisi. Kuitenkin KooKoon kannattajuuden lisäksi olen myös Mestiksen kannattaja, ja nostan hattua sille valtavalle työmäärälle mitä seuroissa on tehty toiminnan kehittämiseksi, vaikka toimintaympäristön nykytila ja tulevaisuus ovat olleet hyvin epävakaita.

Yli kaiken haluan, että tämä raskas työ kantaisi hedelmää ja jonkin seuran unelma realisoituisi. Mutta yhtälailla toivon, että toiminnan kipinä ja kehittäminen pysyisi muillakin paikkakunnilla voimissaan, vaikka se yksi paikka menisikin tässä kohtaa ohi suun. Tähän vaikuttaa tietenkin ratkaisevasti tuleva sarjajärjestelmä, joten mielestäni paukut pitäisi nyt tässä kohtaa laittaa siihen suuntaan - nyt on tarjolla yksi paikka, mutta Mestiksen ja suomalaisen jääkiekon elinvoimaisuus sekä kiinnostavuus pitäisi olla tässä keskustelun ytimessä - ei niinkään se kuka nyt nousee tai ei nouse, tai se kellä on juuri nyt paras rosteri.
 

C Waddle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport
Yli kaiken haluan, että tämä raskas työ kantaisi hedelmää ja jonkin seuran unelma realisoituisi. Mutta yhtälailla toivon, että toiminnan kipinä ja kehittäminen pysyisi muillakin paikkakunnilla voimissaan, vaikka se yksi paikka menisikin tässä kohtaa ohi suun. Tähän vaikuttaa tietenkin ratkaisevasti tuleva sarjajärjestelmä, joten mielestäni paukut pitäisi nyt tässä kohtaa laittaa siihen suuntaan - nyt on tarjolla yksi paikka, mutta Mestiksen ja suomalaisen jääkiekon elinvoimaisuus sekä kiinnostavuus pitäisi olla tässä keskustelun ytimessä - ei niinkään se kuka nyt nousee tai ei nouse, tai se kellä on juuri nyt paras rosteri.

Täyttä asiaa ja täysin samaa mieltä. Uskon myös että sarjajärjestelmä ja mahdollinen kabinettinousu ovat käsikädessä. Jos liiga halutaan taas sulkea tai tehdä nousemisen (tai itse asiassa tippumisen) taas vitun hankalaksi sen jälkeen kun yksi joukkue sinne hyväksytään niin uskon että nousu tapahtuu suljettujen ovien takana ja silloin sinne nostetaan Sport. Ei, en jaksa perustella. Jos taas liiga oikeasti avataan en usko kabinettinousuun vaan silloin mehukannun voittaja pelaa ensi vuonna liigaa.

Mitä tulee Sportin tulevaan kauteen niin valitettavasti usein käy Suomalaisessa joukkueurheilussa niin että jos lähdetään ennakkosuosikkina johonkin kisaan niin vituiksihan se menee. Varsinkin jos takana on vielä vuosikymmenten odotus ja sen mukana tuomat paineet. Hyvältähän se joukkue tässä vaiheessa näyttää joten toivotaan parasta ja luotetaan siihen että kiekkojumalat ovat keväällä meidän puolella (ja nyt en puhu Kummolasta)
 

WLuK

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hokki
Mikäli tapahtuu suora nousu Mestiksen voittaneelle (jos rahkeet muuten riittävät), niin toivottavasti käydään silti karsinnat Mestiksen toisen (mikäli rahkeet riittävät) ja Liigan viimeisen välillä. Itsellä on eniten sympatian joukkueen puolella, jolla ei ole mahdollisuuksia nousuun, vaikka hyvin yleensä pärjäävätkin Mestiksessä.
Mikäli joku ns. mielenkiintoinen joukkue nousee ja mitään yhtä mielekästä/mielekkäämpää vastustajaa ei tipu alaspäin (ja vielä vähennetään peräpäästäkin joukkue), niin syöhän se vähän omaa mielenkiintoa, vaikka asia on toki loistava nousijajoukkueelle.
No tässä eletään muutosten aikaa, joten kaikenlaista voi sattua. Lähes pahin tapaushan on näin minun näkökulmasta se, että tulevaisuudessa Mestiksessä ei pelaa enää mielenkiintoisia perinneseuroja. Kannatan etänä Hokkia ja uskon, että tulevaisuudessa sekä Sport, KooKoo, Jukurit ja vielä pienellä varauksella TuTo ja Jokipo (joskus sitten tulevaisuudessa) pelaavat jonkinmallista liigaa. En ole aivan varma, onko Hokilla siinä tilanteessa mitään jakoja. No kait me sitten pelataan SapKoa, Rokia ja muita vastaan Mestistä.
Mainitsin, että tämä olisi lähes pahin tilanne. Pahin tilanne olisi varmaan konkurssi tai tippuminen.

PS: Anteeksi kirjoituksen ulkoasu.
 
Mitä tulee Sportin tulevaan kauteen niin valitettavasti usein käy Suomalaisessa joukkueurheilussa niin että jos lähdetään ennakkosuosikkina johonkin kisaan niin vituiksihan se menee. Varsinkin jos takana on vielä vuosikymmenten odotus ja sen mukana tuomat paineet. Hyvältähän se joukkue tässä vaiheessa näyttää joten toivotaan parasta ja luotetaan siihen että kiekkojumalat ovat keväällä meidän puolella (ja nyt en puhu Kummolasta)
Joo, kokemuksen syvällä rintaäänellä täytyy toivoa että Sport kasaisi mahdollisimman kalliin joukkueen, ja Sportin nousua hehkutettaisiin pitkin kautta mahdollisimman paljon :)
 

MrMacmanaman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport
Suosikkijoukkue
Vaasan ylpeydet, punavalkoiset & Voittamaton Vaasa
Eihän ne nyt saatana niin tyhmiä ole, että liigan suurimmat tuotot tekevä seura suljettaisiin kiukkupäissään sarjasta. Sehän on sama, kuin ampuisi itseään kumpaankin polveen. Miettikääpä jo kauden katsojamääriä, kun ka. 10.000 henkeä / kotiottelu vetävä kärkinimeä kaukutettaisiin. Mitkä taloudelliset menetykset.

Mitä tulee taas tohon hypoteettiseen kysymykseen, niin Sport se ei ainakaan olisi. Sport nousee ensi kauden lopuksi, voittaen Mestiksen mestaruuden ja ilman karsintoja liigaan. Tekee hyvää tämä tuleva välikausi myös liigan häntäpään jengeille, kun ei ole painetta joutua karsimaan / putoamisesta lainkaan. Tosin, kausikorttilaisethan "maksavat" tämän huvin maksamalla täyden kausikorttihinnan ja katsomalla hyvissäajoin loppukauden höntsäkiekkoa, kun pajatsot tyhjennetään kuluja pienentämällä.
 

Satunnainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Eihän ne nyt saatana niin tyhmiä ole, että liigan suurimmat tuotot tekevä seura suljettaisiin kiukkupäissään sarjasta. Sehän on sama, kuin ampuisi itseään kumpaankin polveen. Miettikääpä jo kauden katsojamääriä, kun ka. 10.000 henkeä / kotiottelu vetävä kärkinimeä kaukutettaisiin. Mitkä taloudelliset menetykset.

Onko SM-liigassa siirrytty tulojen tasaamiseen runkosarjan osalta, vai miten tuo Jokereiden kotiotteluiden peruminen olisi muilta seuroilta rahallisesti pois? Vai onko tässä nyt jokin muu mekanismi, joka ei vain tule mieleeni. Vierasottelut olisivatkin sitten eri asia, jos tilalle ei tulisi korvaavia otteluita.

Mihinkään sulkemiseen en toki usko minäkään, mutta tuo logiikkasi siis ei nyt aukea lainkaan.
 

EagleEye

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Onko kellään tietoa, koska liiga julkaisee suunnitelman, jolla narrit korvataan? Itse toivoisin, että mestari nousisi suoraan ja kakkonen karsisi liigan jumboa vastaan. Kyllä liigassa pitää olla karsintapeikko. Muuten alkaa se idioottimainen tyhjennysmyynti ennen siirtoajan umpeutumista.
 
Suosikkijoukkue
Vaasan ylpeydet, punavalkoiset & Voittamaton Vaasa
mekanismi, joka ei vain tule mieleeni.

On! Tässä on juuri se, että SM-Liiga on osakeyhtiö. Mistä sä luulet itse oy:n saavan tulonsa, jos ei eri seurojen kassasta? Vai tyhjästäkö nämä Vuoriset palkkansa tempaisevat?
 

PH7

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
On! Tässä on juuri se, että SM-Liiga on osakeyhtiö. Mistä sä luulet itse oy:n saavan tulonsa, jos ei eri seurojen kassasta? Vai tyhjästäkö nämä Vuoriset palkkansa tempaisevat?

Saisikohan SM-Liiga Oy tulonsa vaikka TV-sopimuksesta ja sponsoreilta? Raha liikkuu juurikin päinvaistaiseen suuntaan eli liigasta seuroihin. Eiköhän noilla Liigan sopimuksilla makseta Vuorisen palkka ja jää vähän jaettavaksi seuroillekkin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös