Löytyykö kokkeja?

  • 580 211
  • 2 902

Metso

Jäsen
Paikallisen lähiruokakauppiaan kanssa asia tuli esille asioinnin yhteydessä, ja hän totesi juuri tuon kotimaisen hevosenlihan vähäisen tarjonnan olevan syynä hevosen harvinaisuuteen ruokapöydässä.

Toisaalta kun kysyntä on käsittääkseni vähäistä, ei kilohintakaan omistajalle nouse kummoiseksi. Esim. tämän mukaan Tarulandia: Hevonen teuraaksi? "Tavallisen kokoisesta lämminverisestä saa rahaa suunnilllen sadan euron verran". Siitä kun vähennellään bensat ym. ymmärrän ettei sitä omaa hevosta kauhean kauaksi aleta kuljettelemaan. Tietysti ruhon hävitysmaksut ne ovat kotitallin pihalle kuolleillakin... Periaatteessa kuitenkin tuntuu että ongelma on se, ettei ole kysyntään koska ei ole tarjolla, ja tarjolle ei tule koska ei ole kysyntää...

Edit. Niin ja lisätään vielä se, että käsittääkseni lähellekään kaikki teurastamot eivät hevosta edes ota vastaan vaikka pihalle tuotaisiin.
 

Tkachuk7

Jäsen
Suosikkijoukkue
CBJ, WPG, BUF, EDM, STL
Kyllä suomalainen hevoskultturi on aika marginaalista, kun verrataan lähes mihin tahansa maahan Keski-Euroopassa, Britanniassa, Pohjois-Amerikassa tai esim. arabimaissa.
 

Jeffrey

Jäsen
Vähän ollut tässä mieli matalalla viimepäivät, kun hammaslääkäri kusaisi viisaudenhampaan poiston, ja joutunut nyt sitten juoksemaan tuolla kidutettavana jatkuvasti. Masterchef AU:n hengessä kuitenkin päätin joskos sitä jotain kivaa pientä herkuttelisi illalla kun jalkkistakin telkkarista tulee, herkuttelun tulisi olla kuitenkin helpohkosti pureskeltavaa. Ohjelman hengessä päädyin tuollaiseen crispy chickeniin. Mahtaakos palstalaisilla olla tähän topikkiin omia ohjeita? Joskus olen ihan leivittämällä mennyt, ja luulen että tänään myös mennään helpoimman jauho-muna-leipä kautta. Kertokaa kuitenkin ihmeessä jos jollain oh hyviä vinkkejä tähäh! Kenties mausteita jauhoihin, joku helppo taikina, tai mahtaisiko olla joku hyvä dippi vinkki myös tiedossa?
 

Anssi #5

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ohjelman hengessä päädyin tuollaiseen crispy chickeniin. Mahtaakos palstalaisilla olla tähän topikkiin omia ohjeita? Joskus olen ihan leivittämällä mennyt, ja luulen että tänään myös mennään helpoimman jauho-muna-leipä kautta. Kertokaa kuitenkin ihmeessä jos jollain oh hyviä vinkkejä tähäh! Kenties mausteita jauhoihin, joku helppo taikina, tai mahtaisiko olla joku hyvä dippi vinkki myös tiedossa?
Jos jauho-muna-leipä linjalle päädyt, niin tuohon viimeiseen vaiheeseen suosittelen pankoa, eli japanilaista korppujauhoa. Löytyy ainakin tämännäköisissä pusseissa usein sieltä osastolta, missä on nuudeleita, sushi pakkauksia yms myynnissä: Yutaka Panko-japanilaistyylinen korppujauho, 180 g - Kokkiman.com verkkokauppa (linkki kokkimanin sivuille).

Pankolla saa mukavan rapsakan lopputuloksen ja leivitys myös pysyy rapeana, vaikka ne kanapalat jonkun aikaa lautasella odottelisivat.
 

Mechalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, Idän ihme, Honka
Kun tuossa @Jeffrey dippivinkkiä kyselit niin kokeiles tällaista komboa:

- Hellmansin majoneesia/Valio kermaviiliä
- Heinz tavallista/Mexican ketsuppia tai Felix pippuriketsuppia
- loraus tabascoa
- ripaus paprikajauhetta
 

Mechalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, Idän ihme, Honka
Kun faija tuossa alkukesästä jäi eläkkeelle ja säännöllinen ruoansaanti sai lopun niin mitäs suosittelisitte että kokkaisin? Itse kun olen himokokkailija ja bravuurejani ovat mm. erilaiset pastaruoat, tomaatti-mozzarellasalaatti ja munakas, joten näitä olen useimmiten itse tehnyt kotona.
 
Viimeksi muokattu:

mikko600

Jäsen
Suosikkijoukkue
NUFC, Steve Clarkes tartan army
Kun faija tuossa alkukesästä jäi eläkkeelle ja säännöllinen ruoansaanti sai lopun niin mitäs suosittelisitte että kokkaisin? Itse kun olen himokokkailija ja bravuurejani ovat mm. erilaiset pastaruoat, tomaatti-mozzarellasalaatti ja munakas, joten näitä olen useimmiten itse tehnyt kotona.

Meikä on huomannut hyväksi sen, että kokkailee mitä tekee mieli sillä hetkellä. Jos ei osaa, niin katsoo reseptin vaikka netistä.
 

MunkADunk

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp, Penguins
Kuinka pitkään käytetty friteerausöljy säilyy? Rasvaa käytetty kolmen kuukauden aikana kahdesti, molempien kertojen jälkeen kylmänä suodatettu tähteet pois ja pullotettuna jääkaappiin. Viikonloppuna tarkoitus vetää taas siipiä kaksin käsin, eiköhän tuo vielä mene?
 

V-G-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна | isn't
@Hauptmann Toi juttu on aikamoista hevon ulostetta. Pelkästään tämä aiheutti pienen facepalmin: "Riisiä ei koskaan tulisi säilyttää huoneenlämmössä. Ruoka nimittäin aiheuttaa ruokamyrkytyksen uudelleenlämmitettynäkin, sillä riisiin muodostuneet bakteerikannat kestävät lämmityksen." Huoneenlämmössä säilytetty riisi ei aiheuta automaattisesti ruokamyrkytystä, vaan on olemassa riski, että riisissä on ruokamyrkytystä aiheuttavia itiöitä, jotka voivat aktivoitua, vaikka ruoan kuumentaisi uudelleen. Mutta kuka muutenkaan säilöö kertaalleen valmistettua ruokaa huoneenlämmössä? Piakkoin valmistuksen jälkeen kylmään laitettu riisi on ihan ok seuraavanakin päivänä. Tässä, kuten tuossa peruna-kohdassakaan ei ollut tosiaan mitään tekemistä ruuan uudelleenlämmitäämisen, vaan säilömisen kanssa.

Muutenhan tuolla oli muutama aika daiju ruoka-aineohje ihan jo maunkin näkökulmasta:

Kananmuna --> alkaa uudelleenlämmitettynä maistua rikiltä, nam!
Nauris --> voimakas kitkeröityminen uudelleenlämmitettäessä.
Salaatti --> eissaatana. Kaksi kertaa lämmitetty salaatti.

Muita aivopieruja:
"Herkkusienet tulisi nauttia valmistuspäivänä niiden monimutkaisen proteiinirakenteen vuoksi. Paista siis herkkusieniä juuri se määrä, jonka aiot syödä päivän aikana." <-- Mikä monimutkainen proteiinirakenne ja miten se tarkalleen vaikuttaa tähän kaikkeen? Ihan tyhjä lause. Herkkusienessä on proteiinia 2,1% ja esimerkiksi Beef Wellingtonissa Duxelles tulee jäähdyttää ennen sen lisäämistä lihan ympärille.

"Muun muassa maapähkinä-, avokado-, hasselpähkinä- ja pellavansiemenöljyt kypsyvät hyvin alhaisessa lämpötilassa. Näitä öljyjä ei siis kannata käyttää ruoan kypsentämiseen.Muun muassa maapähkinä-, avokado-, hasselpähkinä- ja pellavansiemenöljyt kypsyvät hyvin alhaisessa lämpötilassa. Näitä öljyjä ei siis kannata käyttää ruoan kypsentämiseen." <-- Tämä on jo aivan silkkaa paskaa. Esimerkiksi avokadoöljy sopii nimenomaan erittäin kuumiin lämpötiloihin, vaikka stirfry-wokkeja varten. En tosin tiedä mitä helvettiä tarkoitetaan öljyn kypsymisellä tässä kontekstissa; ei se öljy siinä pannulla _kypsy_ eikä sitä myöskään kaadeta siihen pannulle mitenkään raakana. Ja jälleen aivan vallankumouksellinen ohje, kun ajattelee makua: älä käytä paistoöljyä uudelleen. WAU!

Tuosta kanasta mulla ei ole hajua, mutta kun sitä ei tuossa selitetä sen tarkemmin ja koska en googlettamalla löytänyt yhtään järjellistä varoitusta kanan uudelleenlämmittämisestä, suhtaudun epäillen.

Punajuuren ja pinaatin karsinogeenilöpinöihin suhtaudun sinänsä varauksellisesti, että karsinogeenit ovat ymmärtääkseni aika pakollinen paha. Niitä tulee vähän väkisin, samoin kuin se syöpä. Jos joku asiantuntija kertoo että pinaattiin tulee jotenkin aivan poikkeuksellisen suuri pitoisuus karsinogeenejä, niin ok, ehkä sitten rajoitan sen uudelleenlämmitystä...
 

Hauptmann

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Menin poistamaan sen viestini jo (tulee aika helposti poistettua kirjoittamiani viestejä), mutta tässä se on:

Onko näillä msn.com:in jutuilla mitään merkitystä? Onko niillä mitään totuuspohjaa? Jotenkin tuntuu, että on vain etsitty jokin englanninkielinen juttu ja se on käännetty suomen kielelle, yleensä ihan pieleen.

Nyt olisi tällainen juttu: Älä koskaan lämmitä näitä ruokia uudelleen!

Eli siinä on kymmenen ruokaa, joita ei saisi lämmittää uudelleen. Sitten kun päästään perunaan asti, niin siinä ei puhuta mitään uudelleenlämmittämisestä, vaan siitä, että sitä ei saisi jättää liian pitkäksi aikaa huoneenlämpöön. Ihmetyttää, että mitä se tekee tuolla listalla.

Ja sitten puhutaan kanasta. Joskus olen tehnyt perunakanalaatikkoa ja lämmitellyt sitä ehkä 3-4 päivää myöhemmin mikrossa. Näköjään kanaa ei saisi lämmitellä uudelleen. Tämän saattaisin melkein uskoa, mutta jotenkin tuo lista epäilyttää minua. Eikö jatkossa voi enää tehdä broilerilaatikoita ja lämmitellä niitä paria päivää putkeen?
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Munan ja kanan kohdalla syyksi ilmoitetaan korkeaproteiinipitoisuus, hä, eikö ole muitakin ruoka-aineita joissa on korkea proteiinipitoisuus, eli listaa voisi jatkaa sataan saakka. Nitraattipitoisia on myös vaikka millä mitalla, varmaan puolet suomalaisista vetää nakkimaggararuokia ja siitä puolet lämmittelee niitä uudelleen. Olemme tuhoon tuomittuja.

_
 

V-G-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна | isn't
Munan ja kanan kohdalla syyksi ilmoitetaan korkeaproteiinipitoisuus, hä, eikö ole muitakin ruoka-aineita joissa on korkea proteiinipitoisuus, eli listaa voisi jatkaa sataan saakka.
Tämä on muutenkin hassu juttu, sillä kanassa on yli 20% proteiinia ja kananmunassa vain 12%. Logiikka ei siis sikälikään aivan kolahda.

Sitten on siankinkku n. 30%, possun sisäfilee 21%, kaikki naudan lihaosat n. 20% jnejnejne.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Tämä on muutenkin hassu juttu, sillä kanassa on yli 20% proteiinia ja kananmunassa vain 12%. Logiikka ei siis sikälikään aivan kolahda.
Täähän on ihan simppeliä päättelyä. Kun kana kuoriutuu munasta, sen proteiinipitoisuus nousee 8 prosenttiyksiköllä. Tästä voimme vetää aukottomasti johtopäätöksen, että siinä munankuoressa ei ole juuri ollenkaan proteiinia. Lienee kalsiumia muutenkin.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Munan sisällöllä ei ole sulkia, tipulla ja kanalla on jonkinmoinen peite ympärillään. Onko siis niin, että sulat ovatkin proteiinia? Olisiko tässä suht. eettinen lisäravinnerako?
 

Mechalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, Idän ihme, Honka
Kun tuossa viime joulun aikaan teimme ensimmäistä kertaa itse makkaraa niin teimme siitä ilmeisesti liian pliisua koska tulisuusaste ei ollut odotetunlainen. Kysymys kuuluukin: kuinka paljon tulisia mausteita tulisi käyttää jotta tulisuusaste olisi riittävän vahva(paprikajauhe, pippuri, jauhettu chili esim.)?
 
Kun tuossa viime joulun aikaan teimme ensimmäistä kertaa itse makkaraa niin teimme siitä ilmeisesti liian pliisua koska tulisuusaste ei ollut odotetunlainen. Kysymys kuuluukin: kuinka paljon tulisia mausteita tulisi käyttää jotta tulisuusaste olisi riittävän vahva(paprikajauhe, pippuri, jauhettu chili esim.)?

Vaikea sanoa, mutta sellainen vinkki, että maistelet maustamisen lomassa joko raakaa taikinaa tai paistat pannulla pieniä paloja ja säädät maun mukaan tulisuutta.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Riippuu aika paljon tietysti käytetyistä mausteistakin. Noissa kaupan jauhetuissa chileissä ei ole potkua juuri ollenkaan. Tulisen ruuan tekeminen ei ole mitenkään helppoa muutenkaan. En osaa tarkemmin selittää, mutta usein lopputulos on mausteista, mutta ei tulista. Tai sitten syöminen sattuu, mutta ruoka ei maistu millekään. Maustettu ja tulinen eivät siis ole millään tavalla synonyymejä keskenään. Tämä johtuu pitkälti siitä, että kapsaisiini tuntuu, muttei maistu.

Harjoittelu auttaa, ja raaka-aineidensa tunteminen myös.
 

RauMan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Detroit Red Wings
En keksi parempaakaan paikkaa niin kysytään täältä. Onko antaa vinkkiä paikasta josta saisi ostettua teräksisiä Gn- vuokia kotitalouksiin? Löysin jonkun forssalaisen kaupan mutta valikoima oli aika onneton. Tosin jos lojuu nurkissa teräksistä reikäpakkia 1/1 koossa niin saa tarjota yv:llä...
 

V-G-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна | isn't
En keksi parempaakaan paikkaa niin kysytään täältä. Onko antaa vinkkiä paikasta josta saisi ostettua teräksisiä Gn- vuokia kotitalouksiin? Löysin jonkun forssalaisen kaupan mutta valikoima oli aika onneton. Tosin jos lojuu nurkissa teräksistä reikäpakkia 1/1 koossa niin saa tarjota yv:llä...
GN-astiat | E.Ahlström Sieltä piisaa.
 

RauMan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Detroit Red Wings

V-G-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна | isn't

Mechalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, Idän ihme, Honka
Näin vähän yli kuukauden päästä lähestyvän joulun puitteissa kyselisin onko kellään hyviä joulureseptejä? Olisi kiva kokeilla jouluna jotain erikoista perheporukalla. ;)
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Näin vähän yli kuukauden päästä lähestyvän joulun puitteissa kyselisin onko kellään hyviä joulureseptejä? Olisi kiva kokeilla jouluna jotain erikoista perheporukalla. ;)
Nopeasti sanoisin että unohda kinkku. Kalkkunastakin saa ihan helvetin maukkaan kun hakee kunnon kokoisen linnun jostain oikealta lihatoimittajalta, ostat sellaisen 5 kiloisen fogelin minkä täytät kaikilla herkuilla. Se että ei tule kuivaa vaatii vähän malttia mutta lopputulos palkitsee ja maut mitä kalkkunan kanssa voi käyttää on ihan erilaisia, paljon näkee omenaa ja luumua käytettävän.
Esimerkiksi tässäkin reseptissä lopussa suositellaan jopa jauheliha-pekoni täytettä joten kyse ei ole mistään laihduttajan kuivasta broilerista.
Kalkkuna | Kodin Kuvalehti

_
 

V-G-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна | isn't
Duunasin tänään kolme, jos ei klassikkoa, niin ainakin klassista annosta kun kaveri tuli kylään. Olivat helppoja tehdä, jos kohta osa veikin enemmän aikaa ja huomiota ja toinen saattoi sisältää muutaman vaiheen, jonka kanssa on syytä olla tarkkana. Periaatteessa yksittäin nautittuna tässä on tavallaan kolme kasuaalia ja rentoa annoskoossa eteenkannettavaa ruokalajia, joista jokainen toimii mainiosti pieneen juhlatilaisuuteen. (Pieneen siinä mielessä, että vierasmäärän on oltava maltillinen, jotta kokkaaminen onnistuu kotioloissa ilman sähellystä (johon itsekin hieman sorruin)).

Paneroidut kalmarirenkaat ja Marinara-kastike
Tämä on todellinen klassikko, alkupalojen alkupala ja jokaisen äyriäisiä rakastavan lempiherkku. Tärkeintä on maustaa jauhoseosta riittävästi, jottei kalmari jää mauttomaksi ja toisaalta olla varovainen Marinara-kastikkeen ylimaustamisen varalta.

Marinara-kastike (neljälle)
- 1 prk kokonaisia kuorittuja säilyketomaatteja (alkuperäinen ja paras lopputulos syntyy San Marzano-tomaateista, joita on Suomessa ainakin Mutti-tuotemerkillä)
- 0,5 dl extra virgin-oliiviölyä (Extra neitsyt öljy on maultaan ja tekstuuriltaan rikkaampi ja täyteläisempi kuin tavallinen oliiviöljy ja tuo siten tasapainoa tomaattien hapokkuuteen)
- 7 valkosipulin kynttä kuorittuna ja murskattuna
- Kuivattua oreganoa, mustapippuria ja suolaa
- Pari basilikan oksaa
- Halkaistu mieto chili haluttaessa

1. Kaada tomaatit isoon kulhoon. Kaada tyhjään säilyketölkkiin desin verran vettä, huljuta ja säästä seuraavaan vaiheeseen. Murskaa tomaatit käsin! Tämä ei ole vain siksi, että saisit henkilökohtaisen rakkaussuhteen Marinarasi kanssa.

2. Kuumenna öljy paistinpannussa miedolla lämmöllä ja kaada sen sekaan valkosipulimurska. Anna valkosipulien tiristä hetki pannussa, mutta varo ehdottomasti ruskistamasta sitä. Ideana on, että valkosipuli samalla maustaa kuumaa öljyä ja menettää omaa luontaista tiukkaa makuaan. Hitaasti paistettu valkosipuli maistuu aromikkaalta ja pehmeältä.

3. Kaada sekaan murskatut tomaatit ja tölkissä oleva tomaattivesi. Anna kiehahtaa, mutta älä ylikiehuta! Hella saa olla koko ajan joko kolmosella tai nelosella, eli keskilämmöllä. Mausta suolalla, pippurilla ja oreganolla maun mukaan.

4. Lisää basilikan oksat pinnalle (sekä halkaistu mieto chili halutessasi). Anna basilikanlehtien "lakastua" kuumuudessa kastikkeen pinnalla ja sekoita sen jälkeen oksat kastikkeen sekaan.

5. Keitä kastiketta kasaan kymmenisen minuuttia, tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja oreganoa. Keitä vielä viisi minuuttia tai kunnes öljy kastikkeen pinnalla on muuttunut selkeästi oranssiksi. Ota basilikan oksata (ja chili) pois kastikkeesta ja kaada kulhoihin.

Kalmarirenkaat
- Kokonainen kalmari tai valmiiksi viipaloidut renkaat (pakaste ok!)
- Maissi- tai perunajauhoa
- Korppujauhoa
- Vehnäjauhoa
- suolaa, pippuria ja savupaprikajauhetta
- rypsiöljyä paistamiseen

1. Jos käytät kokonaista kalmaria, maku on vielä täyteläisempi, pähkinäisempi ja "makeampi". Pyydä tällöin kalakauppiasta leikkaamaan kalmarin pää pois, erottamaan lonkerot (säilytä!!!) ja putsaamaan liha sisäelimistä. Leikkaa liha tasaisiksi, n. puolen sentin paksuisiksi renkaiksi. Jos puolestaan käytät valmiita pakasterenkaita, sulata suljetussa pakkauksessa yön yli, jotta renkaat ovat varmasti sulia ruoanlaiton alkaessa (esim. yön yli jääkaapissa).

2. Sekoita isossa kulhossa rouhittu mustapippuri, paprikajauhe ja runsas määrä suolaa (suolaa on oltava riittävästi, jotta se riittää maustamaan myös renkaat, jälkeenpäin maustaminen on mahdotonta!) keskenään. Lisää joukkoon jauhot niin, että korppu- ja venhäjauhoa on yhtä paljon ja maissi- tai perunajauhoa yhtä paljon kuin kahta edellistä yhteensä. Älä kainostele, jauhoa on oltava riittävästi, jotta panerointi onnistuu! Sekoita kunnolla.

3. Laita kalmarirenkaat jauhoseokseen ja sekoita käsin niin, että jauhoa on jokaisen renkaan jokaisessa kohdassa.

4. Varista siivilän avulla renkaista ylimääräinen jauho pois paakkujen välttämiseksi.

5. Kaada riittävän kokoiseen kattilaan n. 5cm rypsiöljyä (0,5-1l) ja kuumenna täydellä teholla ilman kantta. Öljy on riittävän kuumaa, kun pienikin määrä korppujauhoa kuohauttaa pintaa.

6. Nostele varovaisesti paneroidut renkaat öljyyn, varo pärskeitä. Paista pari kolme minuuttia tai kunnes pinta on kauniin vaaleanpronssinen. Jos renkaita on paljon, älä laita kaikkia kerralla, vaan tee erissä.

7. Nosta renkaat haarukalla tai siivilällä öljystä lautaselle (ei liinalle, se pehmentää paneroidun pinnan!) jäähtymään n. viideksi minuutiksi. Tarjoile marinara-kastikkeen ja sitruunaviipaleen kera.

Perinteisesti kalmarirenkaat dipataan Marinara-kastikkeeseen.

Jättikatkaravunpyrstöt ja sitruunamajoneesi
Jättikatkaravut ovat Suomessa kalliita, mutta hintansa väärtejä; kyseessä on todellinen superherkku. Tämä annos on yksinkertainen kuten edellinenkin, mutta löytää vuodesta toiseen tiensä niin huippuravintoloiden sunnuntaibrunsseille kuin tasokkaiden rantaravintoloiden alkupalalistoillekin. Tärkeää on olla kypsentämättä katkarapua liikaa; mikään ei masenna kuten purkkamaiseksi paistettu jättikatkarapu. Tätä on syytä harjoitella, jotta osaa onnistua tiukassa paikassa.

Sitruunamajoneesi (neljälle)

- 2 kananmunaa
- 1 teelusikallinen Dijonin sinappia
- 2 dl rypsiöljyä (myös oliiviöljy on ok)
- 1 sitruuna
- suolaa ja pippuria

Ideana on tehdä perus majoneesi, joka maustetaan lopuksi raastetulla sitruunan kuorella.

1. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta sen kuori hienolla terällä talteen. Raasta vain ylin kerros, älä sen alla olevaa valkoista puisevan makuista kerrosta.

2. Erottele kananmunien keltuaiset valkuaisista. Majoneesiin käytetään vain keltuaiset, joten valkuaiset voit joko säästää (esim. marenkia varten) tai heittää pois. Jos kaadat valkuaiset viemäriin, valuta perään kylmää vettä (kuuma vesi hyydytää valkuaisen erittäin tehokkaaksi viemärin tukkeeksi).

3. Lisää keltuaisten joukkoon sinappi ja pippuri. Sekoita tasaiseksi.

4. Kaada keltuaisseokseen tippa öljyä ja sekoita voimakkaasti vatkaten. Toista muutamaan kertaan. Kun seos alkaa selkeästi paksuuntua, kaada öljyä sekaan ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Tarkkaile kastikkeen konsistenssia; sekoita hetki ilman lisäöljyä, jos tuntuu, että seos ei sekoitu. Tavoitteena on saada aikaa paksu ja ei liian valuva rakenne. Kaupan majoneeseihin on turha verrata, niiden väri ja rakenne ei ole kovinkaan luonnollinen (ks. ainesosaluettelo).

5. Kun olet saavuttanut haluamasi paksun tekstuurin, mausta suolalla ja vajaan neljännesosasitruunan mehulla ja sekoita tasaiseksi. Maista, ja lisää tarvittaessa suolaa ja happamuutta. Kun olet tyytyväinen, lisää joukkoon koko sitruunan raastettu kuori. Sekoita, kaada sopivan kokoiseen kulhoon, peitä ja laita jääkaappiin vetäytymään ja maustumaan.

7. Valmis tuote on jääkaapissa oltuaan rakenteeltaan jämäkkää ja helposti muotoiltavaa.

Paistetut jättikatkaravunpyrstöt (neljälle)

- 12 kpl jättikatkaravunpyrstöjä
- 1 valkosipulin kynsi
- suolaa
- voita paistamiseen

1. Ota katkaravut huoneenlämpöön n. puoli tuntia ennen paistamista. Mausta kevyesti suolalla molemmin puolin juuri ennen ennen paistamista (älä irrota pyrstö"evää").

2. Kuumenna paistinpannu keskilämmöllä ja lisää siihen voita. Voin sulettua murskaa pannulle valkosipulin kynsi, sekoita ja anna voin hieman ruskistua.

3. Laita katkaravut pannulle. Aloita kuvittelemalla paistinpannu kellotauluksi, ja laita ensimmäinen rapu klo 12:n kohdalle, seuraava klo 1:n jne, jotta tiedät, mikä rapu tulee kääntää ensimmäisenä. Katkaravut paistuvat kumimaisiksi äärimmäisen nopeasti, joten paista yhtä puolta vain reilu puoli minuuttia.

4. Nosta paistetut katkaravut lautaselle vetäytymään pariksi minuutiksi. Sopivan kypsyyden voi todeta kimmoisasta, mutta pehmeästä sormituntumasta ja syödessä siitä, että liha irtoaa evästä helposti, muttei ole purtaessa purkkamainen.
 

V-G-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна | isn't
Hitaasti kypsytetty ja käristetty naudan lapa, maa-artisokkapyre ja paistetut ruusukaalit (neljälle)
Naudan lapa on naurettavan aliarvostettu ruhon osa. Kun jaksaa käyttää aikaa ja rakkautta, lavasta saa vallankumouksellisen herkullista ruokaa ilman turhan vaikeita vaiheita. Maa-artisokkapyre on puolestaan kenties hienostunein olemassaoleva lisäke. Sen silkkinen koostumus ja tasapainoinen maku ovat omiaan täydentämään punaviinissä marinoidun lavan hapokkuutta ja umamia.

Maa-artisokkapyre

- 8 kpl isoa tai 10-12 kpl pientä maa-artisokkaa
- 1 kpl isoa tai 2 kpl pientä jauhoista perunaa (esim Van Gogh)
- 1-2 dl kuohukermaa
- 1-2 dl maitoa
- reilu nokare voita
- suolaa

1. Kuori ja kuutioi peruna ja artisokat, ja laita ne kattilaan. Lisää kattilaan kerma ja maito ja kiehauta.

2. Keitä n. vartti tai kunnes kuutiot ovat selkeästi pehmenneet.

3. Siilivöi kuutiot, mutta säästä keitinliemi. Soseuta artisokat ja peruna joko blenderillä tai kattilassa sauvasekoittimella erittäin tasaiseksi (silkkiseksi) tahnaksi. Lisää keitinlientä vähän kerrallaan sopivan konsistenssin aikaansaamiseksi. Tavoite on pehmeä, mutta jämäkkä rakenne.

4. Lopuksi lisää joukkoon iso nokare voita. Pyreen voi valmistaa myös etukäteen, jolloin lisää voi vasta uudelleenlämmitettäessä. Sekoita sula voi tasaisesti pyreen joukkoon. Mausta tuoreella timjamilla, mutta vältä Järvikylän ruukkutimjamia, joka on turhan pehmeää ja kestää siksi heikosti lämpötiloja.

Ruusukaalit ja naudan lapa

- 700-800 naudan lapaa
- 1 plo punaviiniä (älä käytä kallista punaviiniä, se ei ole tarpeen!)
- pari oksaa rosmariinia, muutama timjamin oksa, kolme laakerinlehteä, viisi kevyesti murskattua valkosipulin kynttä
- pippuria ja sokeria
- 2 kpl varsiselleriä
- 2 kpl porkkanaa
- 2 kpl sipulia
- 3 valkosipulin kynttä (jep, valkosipulia tarvitaan kahteen otteeseen)
- 12 kpl ruusukaaleja
- voita paistamiseen
- suolaa

1. Laita naudan lapa keskikokoiseen kulhoon. Ripottele päälle pieni ripaus sokeria ja reilusti mustapippuria. Kaada päälle punaviiniä niin, että koko liha jää pinnan alle. Jos koko liha ei jää pinnan alle, vaihda pienempään kulhoon. Lisää timjami, rosmariini, laakerin lehdet ja viisi kevyesti murskattua valkosipulin kynttä. Peitä ja anna marinoitua jääkaapissa vähintään 12 tuntia.

2. Nosta liha marinadista, kuivaa sen pinnat kevyesti ja mausta reippaasti suolalla. Paista lihan pinnat umpeen kuumassa pannussa. Käytä paistamiseen öljyä, mutta lisää lopuksi myös voita.

3. Nosta lapa pois pannulta. Lisää pannulle pari desilitraa vettä ja kiehauta. Nosta pannu pois liedeltä.

4. Paloittele selleri, porkkana ja sipuli sekä valkosipuli ja laita ne paistovuoan pohjalle. Tee krouveja palasia; hienosteluun ei ole tarvetta, sillä nämä vain maustavat lientä. Nosta naudan lapa kasvisten päälle.

5. Siivilöi punaviinimarinadi kattilaan. Lusikoi epäpuhtaudet pinnalta ja kiehauta.

6. Kaada kiehautettu marinadi lihan päälle ja tee sama paistinrasva-vesi-liemelle.

7. Paista lapaa 120-asteisessa uunissa n. viisi tuntia

8. Nosta liha uunista ja paistovuoasta suljettuun folioon lepäämään. Vartin päästä viipaloi sentin paksuisia viipaleita vastasyyhyn.

9. Leikkaa ruusukaalin kannasta puoliksi ja poista tummentuneet ja helposti irtoavat lehdet.

10. Kuumenna voi paistinpannussa ja kypsennä siinä kaalin puolikkaita koko ajan pannua ravistaen. Viiden minuutin paistamisen jälkeen käännä kaalien halkaistu pinta alaspäin ja ruskista. Tällöin kaalin syyt imevät paistovoita sisäänsä. Nosta ruskistetut ruusukaalit sivuun lepäämään. Mausta halkaistu ja ruskistettu pinta suolalla.

11. Samaa pannua käyttäen ruskista lapaviipaleet voissa (voita voi lisätä pannuun). Puoli minuuttia riittää per puoli. Tavoitteena on rapea pinta mutta erittäin murea ja pehmeä liha.

Tarjoa maa-artisokkapyreen ja ruusukaalien kanssa. Ripottele päälle tuoretta timjamia.

edit. Ja nappasin kuvankin, joskin kännykkäkameralaatua. Liitteenä kuva kaikista kolmesta samalla lautasella.
 

Liitteet

  • 20151111_214435.jpg
    20151111_214435.jpg
    656 KB · kertaa luettu: 617
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös