Pakko jakaa tässä pari jouluna testattua ja tolkuttoman hyväksi havaittua reseptiä. Toinen tuli veljeltäni, ja on yksinkertainen kuten tekijänsäkin, nimittäin palsternakkapyre:
Kilo palsternakkaa paloiksi kattilaan, vettä sen verran, että matsku peittyy juuri. Kiehutellaan niin pitkään, että nesteestä on suurin osa haihtunut, mielellään liki kaikki. Loput vedet siivilöidään varovasti veks, sitten palsternakat blenderiin ja perään puoli kiloa sulaa voita. Seos sileäksi, suolaus maun mukaan - huomioi voin suola, älä suolaa liikaa - ja notkistus n. desillä lämmintä maitoa. Oli mielestäni yksi joulupöydän parhaista ruokalajeista ja natsasi paistetun kuhan kanssa todela hyvin. Käy varmasti muidenkin vaaleiden kalojen kanssa hyvin. Ja nuo ovat siis mittasuhteita, poikamieskokin tuskin kannattaa tehdä itselleen puoltatoistakiloa pyrettä, vaikka kuinka olisi hyvää.
Toinen erityisen onnistunut kokeilu oli mun sovellukseni New Scandinavian Cookingin lakkajuustokakusta:
Pohjaksi perinteinen digestivehässäkkä eli 14 keksiä hienoksi käsin, 100 grammaa voita miedolla lämmöllä kevyesti ruskeaksi ja sekaan n. puoli tl kuivaa rosmariinia. Voi ja keksi sekaisin, irtopohjavuokaan leivinpaperi ja pohjamatsku sinne tasaisesti taputellen odottelemaan.
Täyte on aivan loistava, mielestäni yksi parhaista, mitä olen näissä kylmäkakuissa syönyt, vaikkei ehkä mikään mullistuksellinen: 300g Philadelphia-tuorejuustoa, 400g Arlan ranskankermaa sekaisin huolella - Arla siksi, että heillä on rasvaisempaa ranskista kuin muilla ja Philly siksi, että perhepakkaus on juuri sopivan kokoinen tähän.
Kaksi liivatteenlehteä kylmään veteen lillumaan. Kattilaan tai paistinpannuun desi vettä lämpenemään ja sekaan n. 150g sokeria, muutama lastu sitruunankuorta sekä pari tl sitruunanmehua ja teelusikallinen hunajaa. Noita poristelee niin pitkään, että sokeri sulaa ja vesi kiehuu, liivatteista ylimääräiset vedet puristellen pois ja liemeen sekaan, sekoitus ja pieni jäähdytys. Sitten liemi ohuena norona kerma-juusto -täytteen sekaan ja välillä sekoitellen. Tässä vaiheessa on hyvä, jos täyte on reilussa kulhossa, jottei matskut roisku ympäri lattioita.
Täyte pohjan päälle, pieni tasoittelu ja jääkaappiin yön yli tai useammaksi tunniksi joka tapauksessa. Ikuisuuden päästä laidat pois ja kaakelsbergin päälle lakkahilloa muodossa tahi toisessa. Itse suosin kaupan kivetöntä, olikohan Meritalon hilloa, ja laitoin tekstuuriksi kotitekoista kivellistä pieninä kekoina. Myös tumma suklaa sopi pieninä lastuina koristeeksi/tekstuuriksi, ja saahan siihen kehitellä vaikka mitä kaveriksi.
Alkuperäinen ohje ehdotti havuja pieneksi hakattuna pohjaan, mutta olosuhteiden pakosta heitin tilalle rosmariinia, joka toi kivan pikku metsän vivahteen kakkuun. Sokeria ei kannata paljoa enempää täytteeseen laittaa, jotta täytteestä ei tule liian makeaa. Samalla myös juuston happamuus pääsee paremmin esille. Lakka natsaa tähän todella hyvin, mutta ajattelin kokeilla seuraavaksi karpaloa toisena tuollaisena luonteikkaana marjana.