Löytyykö kokkeja?

  • 580 951
  • 2 902

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Enpä minä viitsi sun kanssasi tehdä tästä toista Helsinki-ketjua, mutta totean vain sen, että meillä leivotaan about viikottain kotona, lapset ovat vielä pieniruokaisia ja kalliita liha-annoksia tulee ehkä noin yksi kuukauteen. Broilerin rintaa ja reisiä, possua, kalaa, paljon kasviksia, innovatiivisuutta ja muutamat perustekniikat hallussa. Esim. possun sisäfile --> 500g/5€ + kasviksia + kastike siitä mitä kaapista löytyy, ruokajuomana vesi ja maito --> n. kympin lounas koko jengille. Tai torilta kasvikset + jauhelihaa --> pari ruokakertaa reilulla kympillä. Ruoka on älyttömän hyvää perussafkaa, vaikka itse sanonkin, mutta ei toki mitään hifistelyä. Viikonloppuisin sitten jotain fantsua kastiketta, vaaleaa kalaa ynnä parsaa kera valkkarin, jälkkärit kehiin ja salaatit myös.

Toki tarkennetaan sen verran, että kesäisin ei tule syötyä usein kuin kerran päivässä ja taas koulujen alettua lounas tulee 3/4 perheestämme kaupungin puolesta. Mutta tuli sitä talvella vedettyä parilla kympillä koko viikko muutamaan otteeseen, joten siinä pitää jo vähän säveltää.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Kyllähän sitä tulee toimeen pienelläkin rahalla kun asian ottaa tosissaan. Meilläkin viisihenkisessä perheessä syötiin perusruokaa arjessa eikä paljon maksanut. Tyyliin iso kattilallinen perunoita, jauhelihakastiketta ja salaattia. Seuraavana päivänä yli jääneitä perunoita paistinpannuun, jauhelihakastiketta perään sipulin ja paistetun kananmunan kera...pyttipannua. Tai sitten leivotaan sämpylöitä ja tehdään jälleen iso kattila täyteen keittoa jota syödään pari päivää pienin lisäyksin.

Pasta, riisi ja peruna ovat edullisia perusraaka-aineita. Lapsiperheessä rahaa meneekin sitten aamiaismuroihin, täysmehuihin, jogurtteihin jne. Muksuille kun haluaa antaa terveellisen ja kattavan ravinnon. Näitä sitten toki karsitaan omasta ruokavalikoinnista:)
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Sellainen on kyllä käsittääkseni jo aika epäterveellistä. Tuskin siinä ainakaan paljon lenkillä jaksaa käydä.
Lämmin ruoka. Oletko kenties jotain sukua Käyttäjänimettömälle tai hänen inkarnaationsa?
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Näitä sitten toki karsitaan omasta ruokavalikoinnista:)
En millään tapaa väheksy peruskeittoja tai kastikkeita, mutta kyllä mä tykkään tyrkyttää muksuilleni aika paljon aasialaissävytteisiä ruokia tai sinne suuntaan viittaavia sävellyksiä, samoin kalaa tulee varsinkin näin kesällä kohtalaisesti laitettua. Koulut ja työt kun alkavat, muuttuu linja enemmän siihen laatikko- ja kastikelinjaan, niistä kun saa helposti parin päivän ruoat ja näin säästää vähän ajassa. Toive ja tarkoitus on, että junnut tottuisivat erilaisiin makuihin ja ainakin maistaisivat suurin piirtein kaikkea, vaikkei sattuisi heti olemaankaan herkkua.
 
taas koulujen alettua lounas tulee 3/4 perheestämme kaupungin puolesta.

No sitä ruokaa ei ainakaan pääse laadukkaaksi haukkumaan. Ainakin silloin kun minä viimeksi laitosruokaa söin (vuonna 2005) sai lihanpalaa etsiä lautaseltaan suurennuslasilla.


Lämmin ruoka.

Mun mielestä sen ruuan lämpötilalla ei ole merkitystä, vaan ravintosisällöllä. Jos esim. kanasalaattia väsää isomman satsin, ei lämmintä ruokaa tarvitse syödä pariin päivään ollenkaan.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
En millään tapaa väheksy peruskeittoja tai kastikkeita, mutta kyllä mä tykkään tyrkyttää muksuilleni aika paljon aasialaissävytteisiä ruokia tai sinne suuntaan viittaavia sävellyksiä, samoin kalaa tulee varsinkin näin kesällä kohtalaisesti laitettua.

Meillä muksut iältään 25, 21 ja 16. Vanhin kesätöissä Poppamies Oy:n palveluksessa jossa duunaa pikkupurtavaa festareilla ja keikoilla. Opiskelee restonomiksi. Keskimmäinen on armoton kotikokki, joka valmistaa eri keittiöiden ruokia ulkomaalaisen tyttökaverinsa kanssa. Nuorin hinkui juuri Turussa syömään tuttuun sushiravintolaan. Jantteri sai kotsassa kympin kun "kukaan pissis ei vaan osaa tehdä ruokaa".

Kyllä meidän perheessä ollaan ruuista puhuttu ja erilaisia kokattu. Parasta kuitenkin on se että jannut ovat itse löytäneet ns omat juttunsa eikä säätö ole jäänyt pelkästään johonkin Hesburger/kebab-linjalle.

Vanhimmat kollit eivät syöneet nuorena juurikaan mitään perusruuista poikkeavaa. Nuorin on vetänyt nelivuotiaasta saakkaa melko kriitisiäkin makuja huiviin kuten homejuustoa, oliiveita, paprikaa, hapankaalia ja vaikkapa valkosipulia. Näistä mulle upposi lapsena ainoastaan paprika pienellä varauksella.

Edit. Mielestäni lapsia ei voi opettaa joihinkin makuihin vaan ainoastaan antaa maistaa. Se oma maku löytyy sitten myöhemmin jos on löytyäkseen. Ei mun lapsuudessani ollut mitään erikoisia ruokia mutta nyt kiinnostaa kaikki purtava ja lähes kaikki uppoaa kun heitetään ääntä kohti.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Edit. Mielestäni lapsia ei voi opettaa joihinkin makuihin vaan ainoastaan antaa maistaa. Se oma maku löytyy sitten myöhemmin jos on löytyäkseen. Ei mun lapsuudessani ollut mitään erikoisia ruokia mutta nyt kiinnostaa kaikki purtava ja lähes kaikki uppoaa kun heitetään ääntä kohti.
Ei varmasti voi opettaa tai pakottaa. Tai jos jotain sellaista tapahtuu, se ampuu aika usein itseään jalkaan jossain vaiheessa. Haluan kuitenkin laittaa monipuolista safkaa, ja hyvin harvoin teen muksuille jotain erillistä matskua. Ehkä silloin, kun ruokaan tulee chiliä reilummin tai kikkailen äyriäisten kanssa. Lähinnä yritän opettaa heille sitä, että kaiken ei tarvitse olla juuri hetsilleen hyvää, mutta on kohteliasta maistaa.
 
Haluan kuitenkin laittaa monipuolista safkaa, ja hyvin harvoin teen muksuille jotain erillistä matskua.

Ei kai se huonokaan tosiaan ole, jos Suomessa ihmiset oppisivat siihen, että ruuassa voi käyttää mausteita. Kun minä vein Lontoossa paikallisen maan ainoaan Chipotle-pikaruokalaan (jenkeissä noita on pilvin pimein), se kehui ruokaa hyväksi ja totesi sitten, että "it's hard to believe a Finn would like this, this actually has different flavours".
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Lähinnä yritän opettaa heille sitä, että kaiken ei tarvitse olla juuri hetsilleen hyvää, mutta on kohteliasta maistaa.

Juu, mielestäni tuo kuuluu ihan peruskasvatukseen. Nyt keskustellaan kuitenkin kokkiketjussa eli heitä muutama esimerkki millaisia etnisiä ruokia olet lapsillesi tehnyt.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Ei kai se huonokaan tosiaan ole, jos Suomessa ihmiset oppisivat siihen, että ruuassa voi käyttää mausteita...

Mikäli esimerkiksi paistetussa ahvenessa täytyy käyttää voin, suolan ja pippurin lisäksi muita mausteita, niin syöjän makuaisti on pilalla. Suomessa käytetään mausteita suomalaiseen tyyliin. En ymmärrä chilien yms. käyttöä ylenmäärin, mausteen tehtävä on korostaa raaka-aineen makua.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
En ymmärrä chilien yms. käyttöä ylenmäärin, mausteen tehtävä on korostaa raaka-aineen makua.

Oikein käytettynä juurikin chili korostaa ruan makua ja korvaa usein myöskin suolan tarpeen. Chili ei ole pelkstään tulista suulle vaan myös erilaisia herkullisia makuja. Harrastajat tämän tietävätkin.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Juu, mielestäni tuo kuuluu ihan peruskasvatukseen. Nyt keskustellaan kuitenkin kokkiketjussa eli heitä muutama esimerkki millaisia etnisiä ruokia olet lapsillesi tehnyt.
Tuunaan aika paljon ruokia sen mukaan mitä kaapista löytyy, enkä kovin usein lähde tekemään ihan reseptin mukaan, joten mitään eksaktia ruokalajia mun on vaikea sanoa. Sanotaan nyt, että erilaisia wokkeja lähinnä, ne ovat aika usein nopeita työpäivän jälkeen. Lähinnä ongelmia aiheuttaa chili sekä sipuli ruoassa kuin ruoassa. Jotta aivan aina ei tarvitsisi tapella duunin päätteeksi, lisään joskus osan aineksista vasta aikuisten annoksiin. Lisätään nyt vielä sen verran, että en ole itsekään mikään chilipää, eli hyvin hillitysti sitä heitän sapuskoihin. Ei siis tarvitse kenenkään lastensuojeluilmoitusta alkaa täytellä.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Niin tehdään. Ja sen suomalaisen tyylin ansiosta ensimmäiset Suomesta mieleen tulevat asiat ovat Nokia, "number one suicide rate for young males" ja se, ettei suomalainen ruoka maistu miltään.
Se riippuu aineksista ja tekijästä. Rasvaton, einespohjainen ruokavalio ei varmasti miltään maistukaan. Sen sijaan vaikkapa sipulin, valkosipulin, rasvaisen jauhelihan ja tuoreiden juuresten ynnä pippurin ja suolan kombinaatio jauhelihakeitossa maistuu.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Niin tehdään. Ja sen suomalaisen tyylin ansiosta ensimmäiset Suomesta mieleen tulevat asiat ovat Nokia, "number one suicide rate for young males" ja se, ettei suomalainen ruoka maistu miltään.

Ahven maistuu kalalta ja kun sen paistaa voissa, maustaa suolalla ja pippurilla, niin se maistuu jumalaiselta.

Ikävä maailmankatsomus sinulla.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Mikäli esimerkiksi paistetussa ahvenessa täytyy käyttää voin, suolan ja pippurin lisäksi muita mausteita, niin syöjän makuaisti on pilalla.
Näin on. Tuosta mausteasiasta voisi kyllä keskustella tässä ketjussa enemmänkin. Joskus nuorempana yritin tehdä maistuvaa ruokaa heittämällä soosien sekaan aina vaan enemmän mausteita. Kumma juttu, ei tullut hyvää. Mutta kun rupesi käyttämään kunnollisia raaka-aineita, alkoi hommakin rokkaamaan. Otetaan nyt vaikka joku italialainen peruskastike. Mitä siihen tarvitaan? Tomaatteja, sipulia, valkosipulia, sardelleja (ei pakollinen, mutta suosittelen), tuoretta basilikaa, suolaa ja pippuria. Mikä noista on se mystinen mauste, mikä ei sovi suomalaisen suuhun?

Huom! Kun minä puhun mausteista, puhun lähes yksinomaan kuivamausteista. Niitäkin käytän, mutta yllättävän vähällä määrällä purkkeja tulee toimeen. Äkkiä laskien:

Viikottain
- jeera, korianteri (jauhettu), kurkuma: näistä syntyy yleensä pyhä kolminaisuus, siksi luettelin ne yhdessä

Kerran-pari kuussa
- curry

Vielä harvemmin
- cajun-mauste
- kaneli
- parika

Riippuen mielialasta
- sekalainen valikoima perinteisiä kuivattuja yrttejä

Harmaalle alueelle menevät sitten aasialaisen keittiön perusainekset, osterikastike, kalakastike, soijakastikkeet, currytahnat jne. Raastettua inkivääriä en laske mausteeksi, koska se purkkikama nyt vaan on helppokäyttöisempää kuin tuoreesta raastaminen.

Chileistä voikin sitten vääntää loputtomiin. Käyttäisin mieluiten thai-chilejä, mutta en jaksa ajella ympäri kaupunkia niiden perässä. Niinpä pitää sitten tyytyä kuivattuun chiliin, jos sen hollantilaisen paprikan ja habaneron välistä ei löydy tarjontaa hevi-ostastoilla. Kuivatulla chilillä tulisuus on sentään helppo säätää kohdilleen. Tuoreiden kanssa se on keskimäärin arpapeliä. Yleensä liian mietoon suuntaan, kun se tarjonta on tosiaan aika köyhää kaupassa.
 

Tpip

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, L'equip blaugrana, La Albiceleste, Raiders
Turhat typot pois tekstistä vielä, niin tarjoaa vielä miellyttävämmän lukukokemuksen. Asiasisältöön ei moitteen sijaa.

Laitetaan typotkin osittain ensimmäisen päivityksen tunnekuohujen piikkiin. Toki aterialta ylijäänellää valkoviinillä on myös osansa, tuli nautittua pois samalla kun tuota väsäsin.

Olen ääliöblondi enkä osaa kirjoittaa blogiin kommenttia, ehkä voin antaa sen tässä. Ihmettelen vähän, miksi et hakannut cevichen katkarapuja pieneksi, samoin mikset laittanut tomaattia pieneksi ja ottanut siemeniä pois?

fat of the land tuossa vastasikin, mutta toistetaan. Katkaravut ovat jo itsenään sen verran pieniä, ettei niitä omasta mielestäni tarvise tuosta enää pienentää. Samoin noita pieniä tomaatteja käytettäessä en usein jaksa poistaa siemeniä. Noista ei juurikaan edes lähde nestettä ja pysyvät kiltisti paikallaan. Itse ainakin tykkään, että suulla on tekemistä. Kaiken ei tarvitse olla valmiiksi pureskeltua.


Ahven maistuu kalalta ja kun sen paistaa voissa, maustaa suolalla ja pippurilla, niin se maistuu jumalaiselta.

Ikävä maailmankatsomus sinulla.

Ikävä maailmankatsomus sinulla, jos mielestäsi ahvenen voi valmistaa vain yhdellä tavalla. Ahven on kaloista ehkä jopa suosikkini ja olet siinä aivan oikeassa, että se maistuu jumalaiselta voissa paistettuna. Samoin se maistuu jumalaiselta kun fileet marinoi setillä jossa on sinappia ja rakuunaa, tai raakakypsennettynä cevichessa. Samoin se sopii erinomaisesti myöskin itämaisen keittiön kikkoihin. Tapoja on lukemattomia, kuinka ahvenen voi valmistaa ilman että tuon hienon kalan makua millään lailla pilaisi.

Silmät auki ja ulos tynnyristä.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...Silmät auki ja ulos tynnyristä.

Kannattaa lukea ketjua hieman pidemmälle, niin huomaat, että vastasin Kirjoittelijalle hänen haukkuessa suomalaista ruokaa mauttomaksi. Paistettu ahven oli van esimerkki maukkaasta suomalaisesta ruuasta, johon ei tarvita montaa maustetta.

Maailmankatsomus kommentti viittasi Kirjoittelijan tapaan nähdä suomalaisuus negatiivisessa valossa.
 

Tpip

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, L'equip blaugrana, La Albiceleste, Raiders
Kannattaa lukea ketjua hieman pidemmälle, niin huomaat, että vastasin Kirjoittelijalle hänen haukkuessa suomalaista ruokaa mauttomaksi. Paistettu ahven oli van esimerkki maukkaasta suomalaisesta ruuasta, johon ei tarvita montaa maustetta.

Maailmankatsomus kommentti viittasi Kirjoittelijan tapaan nähdä suomalaisuus negatiivisessa valossa.

Meni pienessä krapulassa ohitse tosiaan. Samaa mieltä ehdottomasti, hyvin laitettu suomalainen ruoka ei todellakaan ole millään tavalla mautonta.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Kannattaa raastaa kerralla suurempi määrä inkivääriä ja jäädyttää se levyksi pakastimeen. Siitä on pirun kätevä lohkoa nopeasti tarvitsemansa määrä käyttöön.
Kiitos vinkistä! Eilen minulle avautui muuten sellainenkin asia, että basilikaa voi pakastaa. Siinä mielessä yllätys, koska talvipakkasilla basilika voi olla entinen, jos saa kylmää matkalla kaupasta kotiin.
 
Kannattaa lukea ketjua hieman pidemmälle, niin huomaat, että vastasin Kirjoittelijalle hänen haukkuessa suomalaista ruokaa mauttomaksi.

Mielipide suomalaisen ruuan mauttomuudesta ei ollut minun, vaan intialais-bangladeshilaistaustaisen britin. Toki sekin asia varmasti muuttuu joka sukupolven myötä parempaan suuntaan, kun nykyään on nämä intternetit ja halpalennot (ja ilman niitäkin suomalaisilla varaa matkustella enemmän kuin koskaan ennen).

Jos joku sanoo, että suomalaiset ovat melkoisia juntteja, niin ei sekään tosiasia muuksi muutu sillä, että jostain Siltasesta löytyy ironisia viiksiä ja silmälaseja.
 
Viimeksi muokattu:

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Mielipide suomalaisen ruuan mauttomuudesta ei ollut minun, vaan intialais-bangladeshilaistaustaisen britin.
Vie se ensi kerralla parempaan paikkaan syömään. Saat lukuisia vinkkejä esim. Helsinki-ketjusta. Jo muuttuu mielipide.
 
Vie se ensi kerralla parempaan paikkaan syömään.

Ko. mielipide ei ollut minun viemisteni tulosta, vaan perheen lomamatkalla syntynyt käsitys. Etkä sinäkään oikeasti voi väittää, että oikean kuvan suomalaisesta ruuasta saa jossain Helsingin edistyksen kuumimmalla forefrontlla kulkevassa trendiravintolassa. Ei esim. suomalaisen pääsarjafutiksen tunnelmaköyhyyttäkään poista TPS-Inter-matsin 8000 katsojaa. Minusta stereotypioiden kuuluukin muodostua keskiarvon kautta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös