PS. Olen sen verran leuhka kokki, että kyllä minä keskiverto-kalaravintolan leipiintyneen kokin simpukat lupaan hakata parin kerran harjoittelun jälkeen. Tämä siis kommenttina tuohon, että ravintolassa saisi muka oletusarvoisesti parempaa kuin kotona.
Eipä tuo ole leuhkuutta, vaan aika kylmä fakta. Mitä pidemmälle stadista liikutaan, niin sitä huonommin saa laadukasta meren elävää saa. Ilmeisen hankalaa saada rafloihin tuoretta simpukkaa yms vähääkään kehäkolmosen ulkopuolelle. Tähän kun lisätään se, etteivät nuo ole olleet Suomessa mitenkään supersuosittua herkkua, niin harva viitsii sitten edes tarjota, vaan tyydytään pakasteisiin. Usein silti tulee otettua simpukat, jos uusi/tuntematon paikka sattuu niitä tarjoamaan (toki paikan atmösfääriä pitää hieman aistia ensin, missään perähikiän räkälässä en lähde tilaamaan). Aika usein joutuu myös pettymään, pahin taitaa olla erään vihreäkorttimafiaan kuuluvan raflan tarjoama vihersimpukka-annos, jossa maistui ikuisuuden pakastimessa seisominen. "Parasta" lautasella oli kuitenkin muutama rikkoutunut simpukankuori. Tuo yhdistettynä valjuun ja oikeasti pahaan makuun sai miettimään, kuinka kauan ennen simpukan elämää tuo kuori oli pasahtanut paskaksi.
Tästä ketjusta näköjään löytyy resepti ensimmäiseen
sinisimpukkakokeiluuni.
Tuli kahlailtua omat viestit lävitse, katsastaen olenko tänne laittanut Carl Butlerin ohjeen
sinisimpukat normandialaiseen tapaan. Imo paras tapa tarjoilla tämä herkku. Laitan sulkuihin omat lisäykset, jotta alkuperäisen reseptin voi tehdä myös ilman meikän tuunauksia.
Sinisimpukat normandialaiseen tapaan
4 hengelle
Valmistusaika 45min
40-50 sinisimpukkaa
1 sipuli
(korvaa 2:lla pienellä salotilla)
(2 valkosipulin kynttä)
1 sellerinvarsi
1 nippu persiljaa
(1½-2 suomalaista ruukkupersiljaa, ovat niin pieniä)
1½ tl timjamia
(laitan yleensä tuoretta, jos sattuu vaan kotona olemaan, pelkät lehdet)
½ pulloa kuivaa valkoviiniä
3 dl kuohukermaa
suolaa ja pippuria
margariinia
(voita tai oliiviöljyä)
pussi sahramia
1.
Raaputa simpukat puhtaiksi. Käytä veistä ja karheaa puhdistuslappua. Huuhdo simpukat kylmässä vedessä huolellisesti. Kuori ja silppua sipuli
(+valkos.). Pilko selleri hyvin pieniksi paloiksi. Silppua persilja.
2.
Sulata isossa padassa kohtalaisella lämmöllä 1rkl margariinia. Kun se vaahtoaa, lisää sipulisilppu ja paista sitä muutama minuutti.
Kuullota sipulia hetki, lisää valkosipuli ja sahrami. Jatka kuullottamista vielä hetki. Lisää sitten selleri ja puolet persijasta. Sekoita ja paista hetki.
3.
Lisää timjami, valkoviini, ½tl suolaa ja 1/4tl pippuria.
4.
Nosta lämpöä ja lisää simpukat. Peitä kannella. 7-8 minuutin kuluttua simpukat ovat avautuneet ja ovat siis kypsiä.
(huom. aika riippuu tietysti simpukoiden koosta, pienemmät saattavat olla jo redi 5 minuutissa. Lisäksi jos käytössä ei ole laakeaa kattilaa tai paistokasaria, kannattaa simpukat pyöräyttää puolessa välissä varovasti ympäri, päällimmäiset alle, alimmaiset päälle.)
5.
Ota simpukat padasta ja nosta ne suureen kulhoon. Pidä se lämpimänä. Kaada liemi padasta kattilaan ja keitä kokoon, kunnes sitä on jäljellä puolet alkuperäisestä määrästä.
(aika usein saatan keittää vielä enemmänkin kasaan, saa järisityttävän hyvän soosin)
6.
Kaada kerma kastikkeeseen ja keitä kovalla lämmöllä, kunnes kastike sakenee. Lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Kaada kastike simpukoille.
Tuo on siis meillä se eniten käytetty resepti ja on kyllä uponnut vieraille kuin vieraille. Pääasiallisesti tarjoillaan tuoreen patongin ja vihersalaatin kera. Maalaisranskalaiset tai pastakin menee hyvin. Ohjeesta puuttuu se mihin puolet persiljasta käytetään, mutta oletan että se tulee tarjoilun yhteydessä joko koristeeksi päälle tai ruokailijan itse annosteltavaksi.