Löytyykö kokkeja?

  • 580 962
  • 2 902

TQoFE

Jäsen
Suosikkijoukkue
En gång IFK, alltid IFK, FREE SCHOLL!
Ainoa oikea tapa tarjota possua on toki pitkään hauduttaminen ja omenan yms. kanssa, mutta neljän juuston possustakaan ei tullut yhtään hullumpaa tuossa taannoin. Pannulle ensin possunsuikaleet, mustapippuri ja suola. Hetken päästä perään kaikki jämäjuustot jääkaapista (homejuustoa, joku kermajuustoksi epäilty, mozzarella-emmental-raastetta ja yrttipippurisulatejuustoa), pilkottua kevätsipulia sekä pari purkkia kermaa. Haudutetaan riittävän miedolla lämmöllä tarpeeksi pitkään, tarjotaan vapaavalintaisten lisukkeiden kanssa. Mulla oli pennepastaa.

Taidan tehdä toistekin. Ja jos jollain on täydellinen possuresepti, niin saapi laittaa jakoon.
 
Viimeksi muokattu:

RauMan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Detroit Red Wings
Ainoa oikea tapa tarjota possua on toki pitkään hauduttaminen ja omenan yms. kanssa, mutta neljän juuston possustakaan ei tullut yhtään hullumpaa tuossa taannoin. Pannulle ensin possunsuikaleet, mustapippuri ja suola. Hetken päästä perään kaikki jämäjuustot jääkaapista (homejuustoa, joku kermajuustoksi epäilty, mozzarella-emmental-raastetta ja yrttipippurisulatejuustoa), pilkottua kevätsipulia sekä pari purkkia kermaa. Haudutetaan riittävän miedolla lämmöllä tarpeeksi pitkään, tarjotaan vapaavalintaisten lisukkeiden kanssa. Mulla oli pennepastaa.

Taidan tehdä toistekin. Ja jos jollain on täydellinen possuresepti, niin saapi laittaa jakoon.

Tiedä täydellisestä mutta itse olen hionut maustesekoituksen pohjana ohje joka löytyy BBQ Ribs Recipes, Barbecue Recipes, Grilling Recipes, Baby Back Ribs, Barbecue Spare Ribs, Outdoor Cooking, Rating Barbecue Grills and Smokers. Linkki vie sivustolle jossa löytyy kaikki tarvittava onnistuneeseen lihan maustamiseen.

Tuolta mausteosiosta Memphis rub- niminen sekoite toimii loistavasti. Itse vähensin sokerin määrää ja lisäsin chiliä ja savupaprikajauhetta. Kannattaa ensin tehdä satsi alkuperäisohjeella ja tuunata siitä eteenpäin jos kokee tarvetta.

Tuolla sivustolla on paljon muutakin hyödyllistä, lähinnä grillaukseen liittyviä ohjeita, bbq:en perusteita, salaattilisäkkeitä jne.
 

Buffalo_1988

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Kävelin tänään (Citymarket) kauppaan, josta ostin kilon kanan reisipaloja (2,20€/Kg), perunoita (0,70€/Kg) ja Valkosipuli-jauhetta. Perunat lohkoiksi, sekä Kanat uuniin, reilusti öljyä ja valkosipuli-jauhetta.

halvin ja herkullisin ruoka mitä Suomesta löytyy. Koko setti maksoi ehkä 3,90€ ja siitä riittää 3-4 henkilölle.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Heitin eilen ihan kivat grillisetit, vaikka itse sanonkin. Yrttimarinoitua possua, savupaprikamarinadissa lillunutta broileria, tomaatti-mozzarella -salaattia, valkoviinimarinoituja herkkusieniä ja coleslaw-salaattia. Tomaatit annoin kuivahtaa uunissa ja jäähdytin. Tykkään enemmän noin kaupan öljyisistä versioista ja on vähän vaihtelua tuoreille tomaateille.

Possun ulkofilepiffit vähän kuivahti grillissä, mutta broitskuista tuli hyviä. Valelin ne vielä Lidlin smoky-kastikkeella. Rintafileet leikkasin pituussuunnassa puoliksi, ovat sopivan kokoisia noin.

Mutta ensi lauantaina pitää hakea ruoat torilta. Miksei viikollakin jo, koska olenhan LOMALLA!
 

Footless

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Lohikeiton tekeminen on muuten helppoa ja tulos on hyvä. Tänään tuli tehtyä ensimmäistä kertaa kotona ja jopa onnistuen.

Aineksina:

vesi
kalafondi
perunoita
lohta
sipulia

Vesi lämpenemään ja fondi sekaan. Hyvä hetki silputa sipulit, käyttää ne nopeasti pannulla (ihan vaan käyttö, irtoaa maku paremmin) ja heittää ne veteen. Perunat palasiksi ja perään. Antaa kiehua niin kauan että perunat alkaa olemaan valmiit, sitten lohi sekaan kuutioina. Keitä kunnes lohi kypsää. Kerma sekaan, keitto on valmis siinä vaiheessa kun kiehuu taas. Viereen vaikka saaristolaisruisleipää ja voita. Ruokajuomana vettä, maitoa, sahtia tai hyvää valkoviiniä (Chardonnay toiminee, jos jätetään Chilen hedelmäpommit pois laskuista).
 

TQoFE

Jäsen
Suosikkijoukkue
En gång IFK, alltid IFK, FREE SCHOLL!
Laitoin puolisen kiloa naudan sydäntä paloina uuniin hetki sitten. Mukaan meni punasipulia lohkoina, kourallinen kirsikkatomaatteja puolikkaina ja muutama valkosipulin kynsi sekä nesteeksi punaviiniä, vettä, itsetehtyä chili-oliiviöljyä ja ihan vähän balsamicoa. Mausteeksi chipotlea, suolaa ja mustapippuria. Kauanko ja missä lämpötilassa tuon pitäisi olla uunissa? Muuta huomioitavaa? En siis ole ikinä ennen laittanut sydäntä, mutta nyt päätin kokeilla ihan arpomalla, kun yllytettiin.
 

LannyMc

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Tarkoituksena olisi valmistaa tulevana viikonloppuna isompi satsi grillikylkeä. Mikähän mahtaisi olla paras keino esikypsentää kylki?

Grilliin en viitsisi täysin raakaa kylkeä laittaa, koska haluaisin vain saada lihaan rapean pinnan ja grillin maun. Helposti taitaa kylki palaa jos se täytyy grillissä kypsentää kokonaan. En myöskään ole selvillä vuokramökiltä löytyvän grillin laadusta, joten haluan pelata varman päälle. Ajattelin keittää kyljen mausteliemessä ja laittaa lihan marinaadiin keittämisen jälkeen. Onko kellään kokemuksia tällaisesta?
 

HJL

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Katso Pallo, Vancouver Cancouver
Laitoin puolisen kiloa naudan sydäntä paloina uuniin hetki sitten. Mukaan meni punasipulia lohkoina, kourallinen kirsikkatomaatteja puolikkaina ja muutama valkosipulin kynsi sekä nesteeksi punaviiniä, vettä, itsetehtyä chili-oliiviöljyä ja ihan vähän balsamicoa. Mausteeksi chipotlea, suolaa ja mustapippuria. Kauanko ja missä lämpötilassa tuon pitäisi olla uunissa? Muuta huomioitavaa? En siis ole ikinä ennen laittanut sydäntä, mutta nyt päätin kokeilla ihan arpomalla, kun yllytettiin.

En ole itse tehnyt, mutta vanhemmat ovat joskus tehneet. 175 astetta ja pari tuntia oli silloin lukemat. Paloina kun laitoit, lyhempikin aika varmaan riittää.

Joku paremmin tietävä voi korjata, jos puhun ihan pehmeitä.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Tarkoituksena olisi valmistaa tulevana viikonloppuna isompi satsi grillikylkeä. Mikähän mahtaisi olla paras keino esikypsentää kylki?

Grilliin en viitsisi täysin raakaa kylkeä laittaa, koska haluaisin vain saada lihaan rapean pinnan ja grillin maun. Helposti taitaa kylki palaa jos se täytyy grillissä kypsentää kokonaan. En myöskään ole selvillä vuokramökiltä löytyvän grillin laadusta, joten haluan pelata varman päälle. Ajattelin keittää kyljen mausteliemessä ja laittaa lihan marinaadiin keittämisen jälkeen. Onko kellään kokemuksia tällaisesta?

Itse keitin sunnuntaina siankylkeä pari tuntia rauhallisella voimakkuudella, vesi kiehui nippanappa, suola, maustepippuri, laakerinlehti liemessä. Tämän jälkeen grillausmarinaadiin tunniksi maustumaan ja sitten grillistä rapsakka pinta, hyvää tuli
 

SamSpade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ikurin Vire
Tarkoituksena olisi valmistaa tulevana viikonloppuna isompi satsi grillikylkeä. Mikähän mahtaisi olla paras keino esikypsentää kylki?

Grilliin en viitsisi täysin raakaa kylkeä laittaa, koska haluaisin vain saada lihaan rapean pinnan ja grillin maun. Helposti taitaa kylki palaa jos se täytyy grillissä kypsentää kokonaan. En myöskään ole selvillä vuokramökiltä löytyvän grillin laadusta, joten haluan pelata varman päälle. Ajattelin keittää kyljen mausteliemessä ja laittaa lihan marinaadiin keittämisen jälkeen. Onko kellään kokemuksia tällaisesta?

Tuossa jo tulikin ohjeita alempana. Toinen tapa on laittaa sentti kaksi vettä uunivuoan pohjalle ja grillikylki sinne matalalla lämmöllä pariksi tunniksi, kääntää välillä. Veteen voi toki lisätä mausteita. Loistavan marinadin saat kun ostat 100% ananasmehua ja käytät sitä öljyn kanssa marinadin pohjana. Lisäät sitten mausteita oman maun mukaan. Mm viherpippuri, inkivääri toimivat hyvin possun kanssa. Ananaksen mehussa on entsyymejä jotka rikkovat possun lihan sitkeimpiä osia ja auttavat kemiallisesti mureuttamaan lihaa.
 

LannyMc

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Kiitokset TosiFanille ja SamSpadesille vinkeistä. Eiköhän se näillä konsteilla onnistu. Taidan kokeilla tuota uunissa hauduttamista, tunnostaisi että pystyy hiukan paremmin seuraamaan mitä lihalle siellä tapahtuu. Marinadiohjeita näkyy olevan netti pullollaan, joten tarvitsee vain valita omaan makuun parhaiten sopiva soossi. Ananasmehua voisi kyllä kokeilla marinadissa, jos sillä maun lisäksi on tuollainen vaikutus lihaan.
 

Target

Jäsen
Suosikkijoukkue
Löytyy
Tarkoituksena olisi valmistaa tulevana viikonloppuna isompi satsi grillikylkeä. Mikähän mahtaisi olla paras keino esikypsentää kylki?

Karkea ohje
1) keitä ribsit maustetussa vedessä kypsäksi (1 – 1,5h)
2) jäähdytä ja kaada marinadi päälle
3) anna maustua jääkaapissa ainakin 12h
4) kuumenna ribsit uunissa tai grillissä

Itse olen käyttänyt alla olevaa ohjetta perusmättönä, jota voi muokata makunsa ja saatavilla olevan materiaalin mukaan.



BBQ-kastike ribseille
2-3 kynttä valkosipulia hienonnettuna
1/2 tl chili-jauhetta
1/2 tl juustokuminaa
1,5 dl ketsuppia
0,5 - 1,0 dl kolajuomaa
2 rkl soijakastiketta
2 rkl siideriviinietikkaa
1/4 tl mustapippuria myllystä
oliiviöljyä

Kuumenna öljy pienehkössä kattilassa ja lisää valkosipuli, chili ja jeera.
Freesaa sekoitellen puolisen minuuttia ja lisää sitten loput ainekset. Sekoita ja hauduta miedolla lämmöllä viisi minuuttia.

Ja mikä parasta koko setin voi tunkea suureen muovikassiin ja roudata siinä mökille tai botskiin. Grilli kuumaksi --> läskit grilliin--> 15 min. ja murkina valmis.
 
Viimeksi muokattu:

SamSpade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ikurin Vire
Kiitokset TosiFanille ja SamSpadesille vinkeistä. Eiköhän se näillä konsteilla onnistu. Taidan kokeilla tuota uunissa hauduttamista, tunnostaisi että pystyy hiukan paremmin seuraamaan mitä lihalle siellä tapahtuu. Marinadiohjeita näkyy olevan netti pullollaan, joten tarvitsee vain valita omaan makuun parhaiten sopiva soossi. Ananasmehua voisi kyllä kokeilla marinadissa, jos sillä maun lisäksi on tuollainen vaikutus lihaan.

Piti sanoa vielä että jos uunissa kypsennät, niin matala lämpö ja pitkä aika. Koosta riippuen joku 115-120 astetta voisi olla sopiva aikaa 3 tuntia, ehkä 4 jos isompi jööti.
 

Target

Jäsen
Suosikkijoukkue
Löytyy
Piti sanoa vielä että jos uunissa kypsennät, niin matala lämpö ja pitkä aika. Koosta riippuen joku 115-120 astetta voisi olla sopiva aikaa 3 tuntia, ehkä 4 jos isompi jööti.
Suora vastaus ravintola Savusta, kun kysyin miten he olivat valmistaneet ribsinsä:
Ribsien haudutusaika on 12 tuntia ja uunin lämpö 95 astetta. Kun ribsit ovat hautuneet hyvässä liemessä 12h sen jälkeen ne jäähdytetään. Jäähtyneet ribsit paahdetaan uunissa jotta saadaan pinta rapeaksi.
 

SamSpade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ikurin Vire
Suora vastaus ravintola Savusta, kun kysyin miten he olivat valmistaneet ribsinsä:
Ribsien haudutusaika on 12 tuntia ja uunin lämpö 95 astetta. Kun ribsit ovat hautuneet hyvässä liemessä 12h sen jälkeen ne jäähdytetään. Jäähtyneet ribsit paahdetaan uunissa jotta saadaan pinta rapeaksi.

Jep. Ammattikäyttöön tarkoitetulla uunilla jossa on yhdistelmäkypsennys, eli höyry, kiertoilma, erilliset grillaus pellit jne. Onnistunee ehkä kotikonsteinkin, mutta lopputulos ei vain ole sama, johtuen uunin kyvystä.
Vielä parempi tulee jos käytetään sirkulaattoria ja pidetään ribsejä kevyessä mausteessa siellä 62 asteessa 48 tuntia ja sitten jäähdytys ja grilliin.
Tosin nyt mennään jo normi jampan laitteiston yläpuolelle.
 

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters
Viikonloppuna laittelin ribsejä ja hyvin onnistuivat kokonaan grillissä tehtynä. Otin ensin lämpöjä ihan reilulla tulella koko ajan käännellen, jonka jälkeen lihat teräspakkiin, johon folio päälle ja grilli mahdollisimman pienelle lämmölle. Reilun tunnin annoin muhia, jonka jälkeen lihät ritilälle ottamaan pintaa ja eikun syömään. Tuli mehukasta ja aivan tarpeeksi kypsää. Ohkaiset ribsit ei mitään tuntikausien haudutusta kaipaa. Nykyään tuntuu olevan trendi kypsentää possu aivan turhaan oikein viimeisen päälle ylikypsäksi töhkäksi. Ei siinä mitään, jokainen makunsa mukaan.
 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Laitoin puolisen kiloa naudan sydäntä paloina uuniin hetki sitten. Mukaan meni punasipulia lohkoina, kourallinen kirsikkatomaatteja puolikkaina ja muutama valkosipulin kynsi sekä nesteeksi punaviiniä, vettä, itsetehtyä chili-oliiviöljyä ja ihan vähän balsamicoa. Mausteeksi chipotlea, suolaa ja mustapippuria. Kauanko ja missä lämpötilassa tuon pitäisi olla uunissa? Muuta huomioitavaa? En siis ole ikinä ennen laittanut sydäntä, mutta nyt päätin kokeilla ihan arpomalla, kun yllytettiin.

Mä olen sydäntä duunaillut ainoastaan grillissä vartaina, jotka Perussa ja Boliviassa tunnetaan nimellä Anticuchos. Olen reseptin laittanut aiemmin tähän ketjuun, mutta erilaisia ohjeita löytyy myös googlaamalla ja muistaakseni espanjan kielikään ei tässä muodostu esteeksi. Harmi vaan, että en ole Suomesta onnistunut löytämään tuota Huacatay-nimistä yrttiä, joskaan en kyllä tiedä edes, mikä tuo nimi voisi olla suomeksi.

Mutta siis yhtä kaikki: sydäntä kannattaa syödä ja hintahan on suorastaan naurettava. Helsingin Liha-experteillä naudan sydän taisi maksaa 6,90/kg eli sellainen 15 euroa kipale.
 

HJL

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Katso Pallo, Vancouver Cancouver
Mutta siis yhtä kaikki: sydäntä kannattaa syödä ja hintahan on suorastaan naurettava. Helsingin Liha-experteillä naudan sydän taisi maksaa 6,90/kg eli sellainen 15 euroa kipale.

Jos sattuu pitämään esim. sydämestä, maksasta ja munuaisista, niin halvat ja hyvät ruoat on taattu. Itse maistoin pari kuukautta sitten ensimmäistä kertaa karitsan munuaisia ja oli niin hyvää, että... jäin sanattomaksi.
 

TQoFE

Jäsen
Suosikkijoukkue
En gång IFK, alltid IFK, FREE SCHOLL!
Kiitoksia Snakster ja HJL! Sydän oli lopulta uunissa vajaat 3,5 tuntia vaihtelevassa lämpötilassa (90-150) ja sen jälkeen vielä keittiön tasolla folion alla parisen tuntia. Sydän jäi selkeästi pureskeltavaksi, mutta ei sitkeäksi, ja soosin maku on enemmän kuin kohdallaan. Lientä jäi jonkun verran, laitoin pakkaseen ja teen vaikka kastikkeen tässä joku päivä.

Grillaamistakin pitänee jossain vaiheessa kokeilla, olisiko Snaksterilla jakaa vielä sen kastikkeen reseptiä pääpiirteissään?

Jos sattuu pitämään esim. sydämestä, maksasta ja munuaisista, niin halvat ja hyvät ruoat on taattu.

Mä olen viime aikoina innostunut maksasta ja tämän kokeilun myötä laitan myös sydäntä toistekin. Eilen illalla mietin, että munuaisiakin pitäisi kokeilla - jos sattuu olemaan hyviä vinkkejä tai reseptejä, niin riemulla otan vastaan.
 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Grillaamistakin pitänee jossain vaiheessa kokeilla, olisiko Snaksterilla jakaa vielä sen kastikkeen reseptiä pääpiirteissään?

Marinadiin, jossa sydänslaissit pidetään yön yli, tulee öljyä, etikkaa (punaviinietikkaa olen käyttänyt eikä missään nimessä mitään balsamicoa), suolaa, pippuria, juustokuminaa, valkosipulia pilkottuna, chiliä (aji panca, mutta arvelisin, että oman maun mukaan haettu mikä tahansa chili kelpaa). Marinadia voi levitellä myös paistamisen aikana vartaiden päälle.

Valmiiden vartaiden päälle lautasella laitetaan soosia, johon tulee keltaista chiliä tahnaksi hakattuna, huacatayta (korianteri ja persilja kimpassa on ehkä paras korvaava tuote) ja suolaa ja pippuria. Jotkut laittavat myös jotain pehmeää ja mietoa juustoa joukkoon ja ajavat soosin sitten tasaiseksi, jotta siihen saadaan paksumpi rakenne.

Ja tässä kuva valmiista annoksesta: Anticuchos, popular comida peruana | Sobre Peru
 

Beneway

Jäsen
Suosikkijoukkue
Buffalo Sabres, Mario Lemieux, Jyp
Tuli ostettua kaupasta paketti punaviinihärkää suikaleina. Ajettelin tuosta kastikkeen nykäistä, niin kuinkakohan kauan nuo saa pannulla muhia ennen kuin ovat syötävässä kunnossa?
 
Pitää testata vaikkapa kanalla ihan mielenkiinnon vuoksi.

Joko on herra Len testannut tuota pyyn (tai tässä tapauksessa kanan) luuttomaksi tekemistä? Itse olen tässä puolihuolimattomasti odotellut muutaman pakasteessa viime syksyn jäljiltä olevan kanalinnun kanssa, että josko sitä joku sen aukottoman ohjeen kanssa astuisi esiin.

Kyllähän noille linnuille noita "perinteisiä" valmistusmetodeja löytyisi, mutta jotenkin on sellainen fiilis, että jotain uutta tarvitsisi tähän hommaan. Varsinkin, kun tuolla verkkohäkin perukoilla tuollainen innokas suomenpystykorvan pentu odottelee ensi syksyn varalle! Toisin sanoen tämä kanalintujen määrä uhkaa vain moninkertaistua tuleville vuosille.

Toinen kysymys sitten. Miten yleensä maustatte tällaiset pihviksi leikatut fileet ym? Suola ja pippurihan ne on yleensä melko toimivia hyvän kastikkeen kanssa, mutta jos vaikka hirven sisäfileen tarjoilisi sellaisenaan, niin mistä siihen löytäisi parhaan maun? Pitäisihän siitä kuitenkin se riista maistaa ja toisaalta saisihan sitä suolaakin olla. Tokihan sen voi suolan, pippurin, valkosipulin ja rosmariinin kanssa kokonaisenakin paistuu, mutta olisi mukava noille vieraille ja paremmille puoliskoille paistella maukkaita pihvejäkin!
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös