Löytyykö kokkeja?

  • 581 297
  • 2 902

Nikke

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sinivalkokeltainen
Jos on säilötty tyyliin "sikanauta" niin joko tekisin maistuvan keiton tai sitten yksinkertaisesti hyvän juuston kanssa hyvän leivän päälle sellaisenaan. Olutta kyytipojaksi. Saahan tuosta kastikkeenkin pottumuusin kylkeen...eli perus ruskea soosi ja säilyke paloiteltuna sekaan.
Itselle uppoaisi varmaan parhaiten sellaisenaan mutta ajattelin että tuosta riittää vähän isommallekin porukalle. 17% oli rasvaa ja on myös sikaa joukossa. Itsellä kävi mielessä joku leikkelelautanen hieman napostelutyyliin juustojen, leivän, hapankorppujen jne kera ja varmaan olut se juoma olisi. Toki lisää vinkkejä otan mielelläni vastaan.
 

Nume

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, FC Bayern München, SoJy
Pääsiäisenä täytyy kyllä tehdä ainakin Keltainen Pashatorttu.

Muutenkin tulee ruokaa tehtyä aika säännöllisesti (enkä tarkoita mitään tonnikalariisiä), jälkiruoat on kuitenkin mun bravuuri! :)
 

thego

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nashville
Ankanrintaa tuli ensimmäistä kertaa elämässä tehtyä ja varmasti teen toistekin. Hain Supermarketin lihatiskiltä reilun 300g:n kimpaleen johon oli nahkaan tehty viillot valmiiksi. Tunti huoneenlämmössä ja tämän jälkeen kylmälle pannulle ja levy täysille. Siitä vaiheesta kun rasva alkaa tirisemään niin kolmisen minuuttia paistoa puoleensa, suolat ja pippurit päälle, folion sisään ja 200- asteiseen uuniin. Sisälämmöksi laitoin 52 astetta ja omaan makuun ois voinu olla pari astetta enemmänki. Hyvää kuitenki tuli, erittäin mureaa ja mehukasta lihaa.

Kaveriksi keitin porkkanaa, paistoin parit tikkuperunat ja valmistin punaviinikastikkeen Blå Bandin pussista. Ihmettelin kovasti tuota kylmälle pannulle laittoa, mutta kun sitä melkeinpä jokaisessa löytämässäni ohjeessa suositeltiin niin pitihän se kokeilla. Ideana ilmeisesti, että se ankan oma rasva alkaa hajoamaan?
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Nakkikastiketta alan nyt tehdä. Olisihan tuolla internetin saloissa jotain tarkempia ohjeita, mutta on sitä ennenkin tehty.

Muistaakseni noin 13 vuotta sitten.

Suurus siinä on tärkeä ja sen saa vedellä ja vehnäjauhoilla, ketsuppia ja mausteita sekaan ja jos sipulia sattuisi olemaan.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Ite käytän voita niiden vehnäjauhojen kanssa ja lisään veden sitten myöhemmin, mutta kait se noinki käy.

Olet oikeassa, noin se on parempi, tutkailin vähän Googlea.

NYT kone kiinni (tai siis jää se auki, mutta pois) ja keittiöön.

EDIT:

Tuntia myöhemmin. Olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen, olen aika varma, että tuota olisi kehdannut joillekin lapsillekin tarjota.
 
Viimeksi muokattu:

Tpip

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, L'equip blaugrana, La Albiceleste, Raiders
Ihmettelin kovasti tuota kylmälle pannulle laittoa, mutta kun sitä melkeinpä jokaisessa löytämässäni ohjeessa suositeltiin niin pitihän se kokeilla. Ideana ilmeisesti, että se ankan oma rasva alkaa hajoamaan?

Juu, tuohan siinä on tarkoitus että ankan oma rasva saadaan sulatettua pois.

Parsa on tällä hetkellä parhaimmillaan ja grillikausi aluillaan. Tunsin itseni hieman vähemmän heteroksi kun olimme isolla lössillä grillailemassa ja muiden kaivaessa kyrsät esille nappasin itse ritilälle nipullisen vihreää parsaa. Grillauksen ohessa valelu sitruunavoilla (voita, sitruunan kuori ja suolaa) ja tarjoilu kylmäsavulohen kera (Puumalan punainen, ainakin Suomessa paras kaupasta kylmäsavulohi, kuivaa kiinteää ja tuhdilla savulla ryyditettyä kamaa, ei mitään ällölöllöä mitä muut merkit tarjoavat pääsääntöisesti).
 

Hanskaaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
sm-liiga.fi
Onko paikalla kasvisruoan ystäviä?
Täällä kaivattaisiin hyviä ja kokeilemisen arvoisia reseptejä.
Etenkin pihveistä.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Onko paikalla kasvisruoan ystäviä?
Täällä kaivattaisiin hyviä ja kokeilemisen arvoisia reseptejä.
Etenkin pihveistä.

Kasvisruoan ystävä en niin ole kun lukkeudun lihansyöjiin mutta koitan mutulla auttaa sua.

Kasvispihvit saa mielestäni tehtyä mistä tahansa rehusta johon sekoittaa vaikkapa perunaa ja kananmunia. Massan pitää olla hyvin vaivattua etteivät pihvit murene/hajoa. Ehkäpä hyviä raaka-aineita voisi olla:

-porkkana
-peruna
-sipuli
-palsternakka
-juuriselleri

Sitomiseen lisäksi öljyä, korppujauhoa, juustoraastetta jne. Kylmä kermaviilikastike sopii hyvin rehuihin. Leiväksi tummaa kera hyvän rasvan ja tomaatin.
 

Fernando

Jäsen
Suosikkijoukkue
los serranos
Miten jauhelihakastikkeesta saa paksua? Amatöörikokkina teen sitä niin että jauhelihat ja sipulit sekasin, mausteeksi suolaa, pippuria, paprika- ja grillimaustetta sekä chiliä ja vielä lopuksi valkosipuli/chili-tomaattimurskaa. Ihan hyvvee on, mutta kastikemaisuus puuttuu. Vinkkejä?
 

Hans Geering

Jäsen
Suosikkijoukkue
Doncaster Spinners
Tee falafelejä. Valuta neste pois ja huuhtele tölkillinen kikherneitä ja laita ne tehosekoittimeen tai mortelliin, pari ruokalusikallista jauhoja, teelusikallinen leivinjauhetta, jeeraa (juustokumina), suolaa, pippuria, tuoretta korianteria silpuksi, valkosipulia, chiliä, tuoretta tai kuivattua, kaikkia maun mukaan.

Aja sellaiseksi kohtuu tasaiseksi massaksi, saa tosiaan jäädä sattumia. Tuo jauhon määrä on suuntaa antava, voi olla, että tarvitsee lisätä jos jää liian löysäksi tuo massa. Siitä vaan sitten mieleisen kokoisia pihvejä, pannulla väriä pintaan ja syömään, kypsää tavaraa nuo tölkki kikherneet niin ei tartte turhaan pitkään paistella.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Miten jauhelihakastikkeesta saa paksua? Amatöörikokkina teen sitä niin että jauhelihat ja sipulit sekasin, mausteeksi suolaa, pippuria, paprika- ja grillimaustetta sekä chiliä ja vielä lopuksi valkosipuli/chili-tomaattimurskaa. Ihan hyvvee on, mutta kastikemaisuus puuttuu. Vinkkejä?
Perinteiseen suomalaiseen jauhelihakastikkeeseen laitetaan hieman vehnäjauhoja ja vettä.
 

kone82

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Perinteiseen suomalaiseen jauhelihakastikkeeseen laitetaan hieman vehnäjauhoja ja vettä.

Vehnäjauhot laitetaan toki ennen vettä, ettei vaan tule niitä kivoja kikkareita. Itse teen niin että käristän lihat/sipulit "valmiiksi" ja sitten lisään jauhot ja käristelen/pyörittelen niitä jauhoja pannulla niin ettei näy paakkuja. Vesi ja muut mausteet lopuksi.
 

Hans Geering

Jäsen
Suosikkijoukkue
Doncaster Spinners
Miten jauhelihakastikkeesta saa paksua? Amatöörikokkina teen sitä niin että jauhelihat ja sipulit sekasin, mausteeksi suolaa, pippuria, paprika- ja grillimaustetta sekä chiliä ja vielä lopuksi valkosipuli/chili-tomaattimurskaa. Ihan hyvvee on, mutta kastikemaisuus puuttuu. Vinkkejä?

Ootko ihan maitsenaa koittanu? Sillä se ainakin onnistuu, tuorejuustoa voi myös koittaa sellaisissa kermaisissa kastikkeissa.

Noista kasvispihveistä vielä, yksi hyvä ohje on sellainen kun juuriselleri keitetään kokonaisena kypsäksi ja jäähtyneenä leikataan siitä sellaisia pihvin kokoisia kiekkoja jotka sitten leivitetään ja paistetaan pannulla, hyvää tulee.
 

TQoFE

Jäsen
Suosikkijoukkue
En gång IFK, alltid IFK, FREE SCHOLL!
Tein tuossa taannoin lohipastramia; suola, musta- ja rosepippurit sekä seesaminsiemenet pintaan ja jääkaappiin kelmussa muutamaksi tunniksi, sitten kuumalle, kuivalle pannulle ja nopea kymmenen sekunnin paistaminen per pinta. Lisäksi tein salaatin, johon perusvihreän lisäksi laitoin villirucolaa, kirsikkatomaatteja sekä fetaa ja aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä. Kastikkeeksi sotkettiin kermaviili ja tsatsikidippi, pureskeltavaksi ruisvalkosipulisnäksejä. Tuli muuten hyvää.

Jotain samantyyppistä eli kevyttä ja raikasta mutta nälän vievää olisi mukava tehdä ensi viikonloppunakin tuolle miehelle. Hiilareita ei tarvitsisi olla paljoa, ja merenelävät maistuisi. Onko palstaveljillä ja -siskoilla hyviä ideoita?
 

-Jonne-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP
Miten jauhelihakastikkeesta saa paksua? Amatöörikokkina teen sitä niin että jauhelihat ja sipulit sekasin, mausteeksi suolaa, pippuria, paprika- ja grillimaustetta sekä chiliä ja vielä lopuksi valkosipuli/chili-tomaattimurskaa.

Pistä tomaattimurska heti alkujaan mukaan, keitä kokoon. Siis keittele ihan reilun aikaa että vesi haihtuu. Kermaa voi lorauttaa myöskin hiukan joukkoon loppuvaiheessa jos haluaa pyöristellä maut.

Ja jätä tuo grillimauste pois. Tuore yrttejä joukkoon. Basilika, valkosipuli, tomaatti yhdistelmä on lyömätön. Sokeri ripauksella voit korostaa tomaattipohjaisen safkan aromeja.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Perus jauhelihakastikkeesta saa paksua ainoastaan suurusteella ellei tuota korttia käytä jo kastikkeen alkuvaiheessa eli ruskista rasvassa jauhoja. Ei tuossa ole mitään oikotietä onneen tyyliin "keitä kasaan" jne. Maizenaa tai vehnäjauhoja vajaa ruokalusikalinen lämpiään veteen sekoitettuna ja sitten norona kastikkeen joukkoon samalla hyvin vispaten.
 

Tulppu

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Miten jauhelihakastikkeesta saa paksua? Amatöörikokkina teen sitä niin että jauhelihat ja sipulit sekasin, mausteeksi suolaa, pippuria, paprika- ja grillimaustetta sekä chiliä ja vielä lopuksi valkosipuli/chili-tomaattimurskaa. Ihan hyvvee on, mutta kastikemaisuus puuttuu. Vinkkejä?

Jo mainittu kokoon keittely toimii oikein hyvin. Toinen vinkki on käyttää paistijauhelihaa josta ei turhia nesteitä kastikkeeseen tule.

Tein muuten joskus jauhelihakastiketta Sami Garamin stadinslangisella ohjeella jossa käytettiin kastikkeen täyttäjänä porkkanaraastetta. Oli todella hyvää kun sitä pariin otteeseen kokkasin. Huonona puolena oli, että tuota piti keitellä kasaan muistaakseni parisen tuntia.

Vielä kun löytäisi tuon reseptin jostain.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Jo mainittu kokoon keittely toimii oikein hyvin.

Heitä tästä reseptiä kehiin vaikkapa perus viiden hengen kastikkeeella. Miten paljon nestettä ja kuinka pitkään keitetään ns kasaan että tulee paksua soosia. Kiinnostaa tietää jos kokoon keittely toimii hyvin. Hieman neuvoja kaivataan koska itse olen aina vain suurustanut liemen.
 

-Jonne-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP
Heitä tästä reseptiä kehiin vaikkapa perus viiden hengen kastikkeeella. Miten paljon nestettä ja kuinka pitkään keitetään ns kasaan että tulee paksua soosia.

Itse teen jauhelihakastiketta "suomalaisittain" ja sitten myös ilman jauhoja. Ilman jauhoja tehdessä käytän nesteenä vain tomaattimurskan ja kerman.

Esim.

Jauheliha, Sipuli, Valkosipuli, Suola, Pippuri, Tomaattimurska, Lihaliemikuutio, Yrttiä. Antaa porista niin kaun kun on tarpeeksi mennyt kokoon, ehkä n. 1h.

Sauce Bolognese

Paistijauhelihaa, Sipulia, Juureksia kuutioina (porkkana, palsternakka, juuriselleri), Tomaattisose, Pippuria, Valkosipulia, yrttimausteita, lihalientä.

Freesaa juurekset ja sipulit rasvassa. Ruskista jauheliha ja yhdistä juuresten kanssa. Lisää lihaliemi ja mausteet. Hauduta 3-4h ja lisää hauduttamisen loppuvaiheessa valkosipuli ja yrttimausteet.

Suomalainen jauhelihakastike valmistetaan ruskistamalla jauheliha ja sipuli. Vehnäjauhot ripotellaan jauhelihasipuliseoksen päälle ja neste (lihaliemi) lisätään. Kastike maustetaan suolalla ja pippurilla.
 

Fernando

Jäsen
Suosikkijoukkue
los serranos
Kiitoksia vaan kaikille vastaajille! Sen verran on tää kokkaus viha-rakkauslaji kun kiva on tehä mutta lopputulosta on syötävä tuli siittä hyvä tai ei. :D Täytyy koittaa ainakin basilikaa ja valkosipulia ja suurustaa sitten jauholla (<- mahtaako tästäkään tulla mittään :D.)

Toinen herkku on riisi ja kana(kastike). Tuohon kaipailisin myös vihjeitä kun ite en oo paljoo uskaltanut värkkäillä muuten kuin uncle benssin ja wok vihannesten kera. Joku vika saattaa pääkopassakin olla sillä koulussa ihan peruskoulusta lukioon oon digannut koulun riisi ja kanakastike-ateriasta. Täytyisköhän lähtee keittäjätädeiltä kyselemään kuinkas luonnistuu tämä. :D
 

odwaz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kepa ja Pena
Kiitoksia vaan kaikille vastaajille! Sen verran on tää kokkaus viha-rakkauslaji kun kiva on tehä mutta lopputulosta on syötävä tuli siittä hyvä tai ei. :D Täytyy koittaa ainakin basilikaa ja valkosipulia ja suurustaa sitten jauholla (<- mahtaako tästäkään tulla mittään :D.)
Siis vehnäjauholla itse en ainakaan tee muuta kuin ihan perinteisen ruskean kastikkeen, esim. lihapullien kanssa tai tyyliin läskisoosi. Mutta tuommoinen tomaattimurskajauheliha-asia ei vaadi kuin ruskeaa kastikesuurustetta, oli sitten maizenaa tai pirkkaa. Ja sehän on maailman helpointa käyttää. Kun kaikki aineet on koossa, ripottelee kastikkeeseen sopivasti (ruokalusikallinen?) suurustetta, sekoittaa, antaa porista väh. muutaman minuutin ja se on siinä. Ei tarvitse sekoitella kylmään veteen tai muuta.

Ja tosiaan sitä grillimaustetta ei tarvitse, eikä kannata laittaa. Oikeastaan mihinkään.
 

Maila

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Slavia Praha
jauhelihasoosi

Tässä yksi hyvä ohje jauhelihasoosille. Jauheliha kuuluu mielestäni näihin halpoihin ruhonosiin, eikä fileryhmään, joten pikaruokaa tämä ei ole.

400-600g mahd. rasvaista naudan jauhelihaa
(1-2dl porkkanaraastetta)
1-2dl maitoa (ei rasvatonta...)
2-4dl kuivaa valkkaria
2prk kokonaisia, kuorittuja tomaatteja (luomu)
valkosipulia, sipulia, mustapippuria, paprikajauhetta, suolaa, sokeria...

Ruskista jauhelihat, heitä sekaan reilulla kädellä mausteita, sipulit ja pilkotut valkosipulit (ja porkkanaraaste). Lisää maitoa niin, että lihat kunnolla peittyy.
Porisuta hissukseen n.30min, niin että maito imeytyy ja haihtuu. Lisää valkkaria, niin että taas on lihat peitossa, älä välitä omituisesta ulkonäöstä. Keittele n.30min kansi auki, jotta alkoholi haihtuu kunnolla.
Saksi tomaatteja purkissa hitusen pienemmiksi, poista halutessasi kannat. Lisää tomaatit sekaan.
Keittele noin 4-5 tuntia välillä kansi auki, lisää tarvittaessa valkkaria/lihalientä. Soosin on tarkoitus olla paksua, ei järin kastikemaista.

Yleensäkin suosin mieluummin kokonaisia kuorittuja luomutomaatteja kuin tomaattimurskaa, maku on jotenkin vähemmän metallin ja teollinen.

Perustomaattisoosikin noista syntyy helposti, korvaa vain jauhelihan, maidon ja porkkanaraasteen 1-2prk:lla tomaattipyrettä.

-Maila
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös