Löytyykö kokkeja?

  • 581 036
  • 2 902

wundermann

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, LUFC
Punkkusoosin jos haluaa tehdä ihan alusta alkaen niin pannulle vaan joitain juureksia (porkkanaa, lanttua yms.) sekä sipulia, kevyt kuullotus, vettä niskaan ja pari laakerinlehteä. Tota keittelee aikansa jonka jälkeen ottaa sen liemen talteen siivilän läpi. Tän jälkeen pannulle sokeria joka paahdetaan, lisätään punaviinit ja lopuksi toi liemi. Kamaa keitellään sen aikaa et maku on kohdillaan ja lopuksi tarvittava määrä Maizenaa niskaan. Yrtit toimii melkeinpä aina punaviinikastikkeessa.

Ei kyllä kevyt freesaus riitä, jos haluaa kunnon soosin tehdä. Niiden rehujen pitää olla pinnasta mustia. Siitä tulee kastikkeen väri ja luonne. Tomaattipyree pitää polttaa samalla tavalla.
 

Alamummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool FC, Heiskanen, Lundell, Rantanen
Raaka-aine on karitsan kare ja sitä on neljälle hengelle n. 900 grammaa. Paljon wanhana kotikokkina olen ruokaa laittanut mutta en aiemmin näitä karitsan kyljyksiä. Ongelmana on mielestäni se, että niissä ei paljon lihaa ole, luuta enemmänkin ja miten ne tulisi laittaa jotta niistä saa parhaan irti. Olen toki syönyt niitä jonkun kerran, hienoissakin paikoissa, mutta aina on jäänyt hiukan sellainen olo että eipä noissa paljon syömistä ollut.
Karitsan kare eli kyljysriviä tarkoitat? Yhtä syöjää kohti pitäisi olla sellaiset 3-4 kyljystä. Minä en tuota marinoisi, vaan paistaisin joko rivinä ja laittaisin sitten uuniin joksikin toviksi, ehkä 8-10 min riittäisi. Mausteeksi pippuria ja suolaa. Vaihtoehtoisesti leikkaisin kyljykset auki, paistaisin ja laittaisin uuniin max 5 minuutiksi etteivät kuivu liikaa. Jos haluaa italialaistyylistä, niin päälle voi duunata tomaatista, valkosipulista ja yrteistä sössön, jonka levittää kyljysten päälle. Tarjoaisin nämä ehkä uunissa paahdettujen vihannesten kanssa (paprikaa, munakoisoa, kesäkurpitsaa, kokonaisia tomaatteja, pikkusipuleita, valkosipulia ja yrttejä) tai tekisin samoista vihanneksista ratatouillea.

EDIT: tietysti jos sulla on taginepata niin noista saisi loihdittua hyvän lähi-itäherkun couscousin kanssa.
 

fiftyeight

Jäsen
Suosikkijoukkue
Iddrott Förskott Puukädet
Karitsan kare eli kyljysriviä tarkoitat?
- - -

Tällaisesta juuri on kyse. Tokihan sitä on lammasta tullut laitettua tavalla jos toisellakin, mutta kun nyt lähes kilon sitä on saanut lahjana, niin ei viitsisi tärvätä sitä pahasti.

Niin ja kiitos kaikille jo ohjeita lähettäneille. Valinnan varaakin alkaa jo olla; harmi ettei ole aikaa kokeilla ja harjoitella kaikkia.

Ja punaviinikastikkeen osaan tehdä alusta asti, kiitos silti ohjeista. Olen kastikkeet opetellut jo alle kaksikymppisenä vlta 1956 olevasta Kastike-kirjasta ja ne yleensä ovat olleet parasta antia sapuskoissani.
 

fiftyeight

Jäsen
Suosikkijoukkue
Iddrott Förskott Puukädet
- - -
Minä en tuota marinoisi, vaan paistaisin joko rivinä ja laittaisin sitten uuniin joksikin toviksi, ehkä 8-10 min riittäisi. Mausteeksi pippuria ja suolaa. - - -
Jos haluaa italialaistyylistä, niin päälle voi duunata tomaatista, valkosipulista ja yrteistä sössön, jonka levittää kyljysten päälle.
- - -

Tälle ohjeelle kymppi!

Tottakai tein pientä variointia, mutta pääosin näin. Ts. paistoin rivinä kunnon värin parilapannulla pintaan, mutta otin pois levyltä ja laitoin uuniin 150 asteeseen risoton viimeistelyn ajaksi, 5-6 min jotta pysyy lämpimänä.

Tarjoilu lautasille, kareitten päälle lämmintä tomaattisurvos+pyre-seosta, basilikaa, valkosipulia, mustapippuria ja ripaus suolaa; tästä tuli reilunkokoinen lusikallinen per annos paksuhkoa kastiketta. Rehuina jotain rapeita salaatinlehtiä ja tamarilloja eli puutomaatteja. Niistä kannattaa kuori poistaa ennen tarjoilua, koska se on hiukan karvas mutta muutenhan tamarillo on makea ja hauskan näköinen. Risotto á la Jamie Oliver.

Oikein oli onnistunut ateria, kovasti tuli kehuja jotka mitä nöyrimmin välitän eteenpäin!

Alkupalana oli siianmäti-smetana-sipuli -ruisleipäsiä ja jälkkäriksi juustoja. Ja vinkkua yms. pakollista.

Kokkaaminen on kliffaa. Ja siivotessa menee kaljaa...
 

J.Petke

Jäsen
Tuota lampaankaretta teimme pääasiäisenä niin, että leikkasimme ne irralleen ja löimme toviksi savustimeen jonka jälkeen pannulla nopea pyöräytys pippurin ja suolan kanssa jonka jälkeen naamariin. Voin sanoa, että montaa kertaa en ole parempaa lihaa syönyt.
 

Murmeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Vancouver Canucks
Kuvailkaas joku asiasta oikeasti tietävä millaista tuo ankka oikein laitettuna pitäisi olla? YouTubesta löytyneellä Gordon Ramseyn ohjeella koetettiin lahjakorttiankkafileetä tehdä mutta ei se nyt tajuntaa ainakaan räjäyttänyt.

Näinköhän tuli ylikypsennettyä koko pulu, kun osittain (tosin hyvin vähän) hieman jopa sitkeältä tuntui?
 

J.Petke

Jäsen
Näinköhän tuli ylikypsennettyä koko pulu, kun osittain (tosin hyvin vähän) hieman jopa sitkeältä tuntui?

Tuo on monesti juuri se virhe minkä monet suomalaiset tekevät kokatessaan lihaa. Heidän mielestään lihan pitää olla maantienharmaa läpikotaisin jotta sitä voidaan kutsua kypsäksi. Jotenkin pelätään sairaanloisesti jotain tauteja mitä punertavasta lihasta voi saada. Mitä harmaampaa, sitä parempaa. Ja maitoa lasiin.
 

Murmeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Vancouver Canucks
Tuo on monesti juuri se virhe minkä monet suomalaiset tekevät kokatessaan lihaa. Heidän mielestään lihan pitää olla maantienharmaa läpikotaisin jotta sitä voidaan kutsua kypsäksi. Jotenkin pelätään sairaanloisesti jotain tauteja mitä punertavasta lihasta voi saada. Mitä harmaampaa, sitä parempaa. Ja maitoa lasiin.
Tässähän ei nyt kauheasti kysymykseen vastattu, jollet sitten viitannut minun kuuluvan tähän kuvailemaasi joukkoon...

Pihvini syön kyllä lähes raakana mutta kun ensimmäistä kertaa ankkaa tuli laitettua niin ei välttämättä ollut ihan tatsi sataprosenttinen. Lisäksi tuli mietittyä, josko pitäisi minuutti tai pari lisätä ohjeen paistoaikoihin, koska filee vaikutti selkeästi isommalta kuin ohjevideossa, mitä tuli vahdattua.
 

Maila

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Slavia Praha
Kuvailkaas joku asiasta oikeasti tietävä millaista tuo ankka oikein laitettuna pitäisi olla? YouTubesta löytyneellä Gordon Ramseyn ohjeella koetettiin lahjakorttiankkafileetä tehdä mutta ei se nyt tajuntaa ainakaan räjäyttänyt.

Ankka on ns. sunnuntaivakio meillä ja tässä yksi (ja paras) tapa ankanrinnan kypsytykseen:

Leikkaa huoneenlämpöiseen rasvaan ristikkäisviiltoja, ei kuitenkaan lihaan asti. Siisti rasvareunat - rasvapuoli leikkuulautaa vasten ja lihan alta näkyvät rasvat pois.

Laita ankat (2kpl) rasvapuoli alaspäin kylmälle paistinpannulle ja roiskeritilä päälle. Pannu täysille lämpenemään. Vahdi ankkoja, ettei rasva kärähdä. Kun rasva alkaa saamaan väriä, pienennä virtaa reilusti. Käytä ankkaa hetken (alle minuutti) toisinpäin niin, että lihapuoli saa hitusen kuumasta rasvasta väriä ja ankaa lähtee tältäkin puolelta kypsymään. Ota virta liedestä pois ja käännä vielä rasvapuoli alspäin tirisemään (=roiskumaan...) muutamaksi minuutiksi. Lihan tulee olla vielä reilusti kimmoisa ja lähestulkoon nesteitä tihkuva. Paistourakka vie <=10min. Laita ankat n.10-15 minuutiksi hengähtämään lautasen ja folion päälle rasvapuoli ylöspäin, nosta folion reunoja hieman ankan lihan ympärille lämpösuojaksi, mutta älä peitä rapeaa rasvaa.

Leikkaa ohuiksi viipaleiksi tarjolle, kokonaista rintamötkälettä ei ole tarkoituksenmukaista lautaselle mätkäistä.

Ranskisversioon viereen öljyssä/voissa paistettuja vihreitä papuja ja punaviinisoosia, japsilaiseen kaveriksi soijaa dippailuun (tai teriyaki-soosia). Jos et tarjoa soijaa kaverina, kannattaa jossakin vaiheessa pannulle heittää reilusti sormisuolaa.

-Maila
 

Mynttoni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool FC, TPS
Mailalta jo hyvät ohjeet tulikin. Lisään kuitenkin sen verran että jos haluat ankkasi tasaisen suolaiseksi niin pistä tissit esim. 5% suolaliemeen ~vuorokaudeksi. (5% suolaa 95% vettä). Näin suola jakaantuu tasaiseksi ja kaikki kohdat ovat yhtä suolaisia. Ja jos haluat ankan värittämisen jälkeen saada tarkan sisälämmön niin ankka 140 asteiseen uuniin, sisälämpömittari kyljestä sisään ja lämpö noin 50 asteeseen riippuen omasta kypsyys mieltymyksestään. Ei kuitenkaan missään nimessä kypsäksi asti kannata ottaa.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Kiitos hyvistä ohjeista. Meillä onkin jo hiukan aikaa ollut tarkoitus tehdä Akusta sapuskaa. Noilla minäkin onnistun.
 

Hans Geering

Jäsen
Suosikkijoukkue
Doncaster Spinners
Niin voihan sen ankan (toimii myös esim. sorsalla) myös hauduttaa selvästi ylikypsäksikin, hyvää se on niinkin.

Viilot rasvaan ja paistumaan niin kuin aiemminkin neuvottiin, kun rasva irtoaa panulle nosta rinnat pois, kaada liika rasva myös pois.

Kuulota lopussa rasvassa isoja palsternakka-, porkkana-, selleri- ja sipuli kuutioita, ne siiviloidään lopuksi pois eli saa olla minkä muotoisia tahansa. Kun kasviksissa on kunnolla väriä lisää sitruunan mehua hapoksi, vesi, lihat, suola, mustapippuri ja vaikkapa maustepippuria ja laakerinlehtiä, sitten se saa hautua n. kaksi tuntia.

Lopuksi nosta varovasti rinnat pois nesteestä, siivilöi kasvikset pois, suurusta liemi ja lisää vaikka kermaa jos haluat. Tarkista suola ja pippuri.

Siitä vaan sitten kastiketta lautaselle, jotain tärkkelystä ja kasviksia lisukkeeksi ja ylikypsä rintaa päälle, nam nam.
 

Gags

Jäsen
Suosikkijoukkue
Charlestown Chiefs
Nyt olisi kysymys alan ammattilaisille ja asiaan muutoin perehtyneille, eritoten ihanille poronhoitoalueen ihmisille. Kiirekin on vielä kaiken lisäksi. Huomisen illallisen pääruoka tulee olemaan poronkäristys. Lihat on hankittu "ensikertaa" varten (kynttilät myös) ja pientä vaivaa aiheuttaa se, että kaiken maailman resepteissä menee suunnilleen 50/50 sen suhteen, pitääkö lihan olla jäistä vai sulatettua kun sitä ruvetaan käristämään?

Jos löytyy pottuvoille vielä joku lapinnoidan erikoisresepti, niin saa myös kertoa.

Kiitos jo etukäteen kaikille!

edit: tuolla aiemmin ketjussa oli puhetta poronlihan tarjonnasta, muillekin etelän vetelille tiedoksi tämä mahdollisuus.
 

koo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Lihat on hankittu "ensikertaa" varten (kynttilät myös) ja pientä vaivaa aiheuttaa se, että kaiken maailman resepteissä menee suunnilleen 50/50 sen suhteen, pitääkö lihan olla jäistä vai sulatettua kun sitä ruvetaan käristämään?
Vau, kynttilätkin!
Minä olen suoraan Lapista joten neuvon, että käristä jäisenä. Tosin jäisenä käristämisestä tulee enemmän "käryä" huoneistoon mutta on kai sulla liesituuletin.
Jos löytyy pottuvoille vielä joku lapinnoidan erikoisresepti, niin saa myös kertoa.
Keitä pienen pieniksi silputtu sipuli voin kanssa ja lisää sitten maito. Hauduta tuota sipulimaitoa kunnolla ja lisää lopuksi maitoseokseen ihan vähän hienonnettua varsiselleriä. Ihan vähän selleriä kahden hengen annokseen voisi olla vaikka 2 tl.

Terveisin koo
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Nyt olisi kysymys alan ammattilaisille ja asiaan muutoin perehtyneille, eritoten ihanille poronhoitoalueen ihmisille. Kiirekin on vielä kaiken lisäksi. Huomisen illallisen pääruoka tulee olemaan poronkäristys. Lihat on hankittu "ensikertaa" varten (kynttilät myös) ja pientä vaivaa aiheuttaa se, että kaiken maailman resepteissä menee suunnilleen 50/50 sen suhteen, pitääkö lihan olla jäistä vai sulatettua kun sitä ruvetaan käristämään?

Jos löytyy pottuvoille vielä joku lapinnoidan erikoisresepti, niin saa myös kertoa.

Kiitos jo etukäteen kaikille!

edit: tuolla aiemmin ketjussa oli puhetta poronlihan tarjonnasta, muillekin etelän vetelille tiedoksi tämä mahdollisuus.

Jäisenä, voissa paistaen ja mausteeksi suola, pippuri ja loraus hyvää tummaa olutta. Pottuvoista en lähde kilpailemaan koo:n kanssa, kuulostaa hyvältä. Itse lyön nyrkillisen voita perunoiden joukkoon ja survon käsin, ei missään nimessä koneellisesti.
 

Ötökkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Panthers, Lentävä maalivahti
Mä en usko että on merkityst
onko luha jäistä vai ei. Käristysliha on niin ohutta, että toimii hyvin jäisenäkin :) Meillä liha leikataan hiukan jäisenä (silloin siitä saa ohuemmat ja paremmat "siivut", ja heitetään sitten tosiaan puolijäisenä pannuun. Sekaan sitten suolaa ja mustapippuria, niin ei paljon parempaa ruokaa voi olla! Itse laitan paistovaiheessa mukaan myös sipulia.

Niin, ja poronkäristyksen kanssa suosittelen ehdottomasti perunamuusia! Edellä jo sanottiinkin että sekaan vaan paljon voita ja sitten vaan käsin murskataan. maitoa voi myös hiukan laittaa.

Lisukkeeksi puolukkahilloa, jos sellaista löytyy. Tässähän tulee ihan ikävä vanhempien kotia, jossa saa aina vieraillessaan poronpaistista tehtyä käristystä. Ehkä voisin itsekin satsata vaikka siihen pakastealtaasta löytyvään kärustyslihaan, sekin on ihan kelvollista. Ei tietysti tuola "aitoa" kotipakasteesta löytyvää lihakimpaletta voita mitenään ;)
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Jumankautsu. Ostin tänään kalatiskiltä yhden (1) tuoreen osterin, kun ensimmäistä kertaa satuin moisen möllin näkemään esillepantuna paikallisessa sittarissamme. Kaivelin sen juuresveitsellä auki ja sitten tökin sitä epäuskoisena haarukalla, kun kuulin, että pitäisi varmistaa sen elävän. No eli, kun yritti kovasti karkuun haarukkaa. Siitä sitten sen kauhoin turpaani ja pureskelin. Hämmentävä kokemus, todella suolainen ainakin, jos ei muuta. Maistui periaatteessa ihan syötävälle, mutta pakko myöntää, että kaadoin perään aika ripeään tahtiin trappistia, kun jotenkin alkoi etoa siinä vaiheessa, kun muljuskan nielaisin. Niin, teinkö nyt jotakin erityisen väärin, kun en sitä huuhdellut tai maustanut mitenkään. Tulipahan ainakin kokeiltua, kun sitä niin monet jehut ovat kehuneet. Hämmentävä kokemus, mutta ei mitenkään tajuntaaräjäyttävä.
 

vstk

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Rangers
Niin, teinkö nyt jotakin erityisen väärin, kun en sitä huuhdellut tai maustanut mitenkään. Tulipahan ainakin kokeiltua, kun sitä niin monet jehut ovat kehuneet. Hämmentävä kokemus, mutta ei mitenkään tajuntaaräjäyttävä.

No etpa nyt mitaan kauhean vaaraa, kylmassa osteria kannattaa pitaa aina kaupasta kotiin asti ja varmistaa ettei paase lampenemaan missaan vaiheessa. Lammin osteri on aika etova kokemus. Kuori kannattaa pesta mahdollisimman hyvin ja avattua laittaa jaapedille hetkeksi. Mikali osterin kuori on auki, kannattaa osteri heittaa samointein roskiin. Tama tarkoittaa yleensa sita etta raukka on kuollut ja syominen saattaa olla vaarallista. Mikali kuori ei tunnu aukeavan millaan, heita pakastimeen kymmeneksi minuutiksi jolloin lihakset rentoutuu riittavasti ja avaaminen helpompaa. Sama juttu hummerin kanssa ennenkuin sen heittaa kattilaan. Avot, tarjoile sitruunan, tabascon ja/tai Ponzu-kastikkeen kera.
 

Mogly

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Joulukinkku Toast

Alkoi tuo joulukinkku tökkimään tuollaisenaan joten oli aika kehittää jotain muuta joulukinkusta, kun ei viitsi poiskaan montaa kiloa heittää ja ajattelin jakaa tämän mielenkiintoisen makuelämyksen kanssanne.

Eli on siis aika tehdä joulukinkusta toasti paistinpannulla, voi myös toasterilla tehdä mutta itse suosin paistinpannua.

Tarvitaan seuraavia ruoka-aineksia:

- Paahtoleipää 2 palaa per toasti
- Muutamat siivut joulukinkkua
- Jonkunnäköinen majoneesi tai kastike esimerkiksi perus kaupan hampurilaiskastike tai vaikkapa BBQ-Kastike?:)

1. Aseta kinkut ja leivät paistinpannulle
2. Kun leivät ja kinkut ovat saaneet mukavan värin, ota ne pois pannulta.
3. Asettele kinkku leivälle ja päälle valitsemaasi kastiketta
4. Nauti, itselläni alkoi joulukinkku "sellaisenaan" tökkiä joten tulipahan kokeiltua. Eikä omiin makuhermoihini kinkku maistunut joulukinkulta enään ja jos tietämättään silmät kiinni syö, voi luulla syövänsä pihviä :)
 

thego

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nashville
Nyt olisi kysymys alan ammattilaisille ja asiaan muutoin perehtyneille, eritoten ihanille poronhoitoalueen ihmisille. Kiirekin on vielä kaiken lisäksi. Huomisen illallisen pääruoka tulee olemaan poronkäristys. Lihat on hankittu "ensikertaa" varten (kynttilät myös) ja pientä vaivaa aiheuttaa se, että kaiken maailman resepteissä menee suunnilleen 50/50 sen suhteen, pitääkö lihan olla jäistä vai sulatettua kun sitä ruvetaan käristämään?

Jos löytyy pottuvoille vielä joku lapinnoidan erikoisresepti, niin saa myös kertoa.[/URL].

Jäisenä ehdottomasti, mutta kuten joku totesi niin käry on silloin melkoinen. Eli jos se daami on kotona jo ruuan laiton aikaan niin suosittelen ehkä tekemään sulasta lihasta. Käristyksen on myös tarkoitus olla nimensa mukaista eli pannu oikeasti kuumaksi (mieluiten valurauta) ja kunnolla käristät ne lihat. Kahden hengen annosta jos teet niin joudut kyllä osissa käristämään poron.

Mauksi riittää suola ja poron kuu (sian silava ja voi käy korvikkeena). Pippurit on jonku etelän perkeleen keksintöjä.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Nyt olisi kysymys alan ammattilaisille ja asiaan muutoin perehtyneille, eritoten ihanille poronhoitoalueen ihmisille. Kiirekin on vielä kaiken lisäksi.?

Jos löytyy pottuvoille vielä joku lapinnoidan erikoisresepti, niin saa myös kertoa.

Juttu on jo kai ohi mutta minusta on aivan sama maun kannalta teetkö käristyksin jäisestä, kohmeisesta tai sulasta lihasta. Pääasia kuitenkin on, että käytät kuumaa valurautapannua ja voita. Mausteina suolaa ja hieman mustapippuria rouhittuna.

Pottumuusiin myös voita ja punaista maitoa. Muuten teko tavanomaisesti. Poronkäristykseen kuuluu osana puolukkahillo ja ehkäpä ruskea kastike käristeen liemestä. Riippuu miten nestettä tuli jne.
 

Gags

Jäsen
Suosikkijoukkue
Charlestown Chiefs
Vau, kynttilätkin!

Terveisin koo

Jäisenä, voissa paistaen ja mausteeksi suola, pippuri ja loraus hyvää tummaa olutta. Pottuvoista en lähde kilpailemaan koo:n kanssa, kuulostaa hyvältä. Itse lyön nyrkillisen voita perunoiden joukkoon ja survon käsin, ei missään nimessä koneellisesti.

Mä en usko että on merkityst
onko luha jäistä vai ei. Käristysliha on niin ohutta, että toimii hyvin jäisenäkin :)

Lisukkeeksi puolukkahilloa, jos sellaista löytyy.

Jäisenä ehdottomasti, mutta kuten joku totesi niin käry on silloin melkoinen. Eli jos se daami on kotona jo ruuan laiton aikaan niin suosittelen ehkä tekemään sulasta lihasta. Käristyksen on myös tarkoitus olla nimensa mukaista eli pannu oikeasti kuumaksi (mieluiten valurauta) ja kunnolla käristät ne lihat. Kahden hengen annosta jos teet niin joudut kyllä osissa käristämään poron.

Mauksi riittää suola ja poron kuu (sian silava ja voi käy korvikkeena). Pippurit on jonku etelän perkeleen keksintöjä.

Pääasia kuitenkin on, että käytät kuumaa valurautapannua ja voita. Mausteina suolaa ja hieman mustapippuria rouhittuna.

Pottumuusiin myös voita ja punaista maitoa. Muuten teko tavanomaisesti. Poronkäristykseen kuuluu osana puolukkahillo ja ehkäpä ruskea kastike käristeen liemestä. Riippuu miten nestettä tuli jne.

Kiitos teille rakkaat palstalaiset ! Oikeassa olitte kaikki. Herkullista oli ja loppiaisena uudestaan!

Loppujen lopuksi päädyin jättämään käristelihat yön yli pakastimeen, mutta aamulla heitin ne jääkaappiin kun lähdin töihin. Olivat sopivasti sulaneet hiukan, mutta edelleen kohmeisia kun aloitin käristyksen iltapäivällä. Kuuta ei ollut, joten hoidin homman puhtaasti voilla, ilman silavaa. Hiukan kesytin sääntöjenvastaisesti Sandels-oluella, ei Lapin Kullalla kuten moni ohje sanoo. Mausteeksi laitoin pääosin suolaa, ihan pikkasen valkopippuria ja mustaapippuria myllystä, mutta sopivasti niin ettei porolihan maku kadonnut.

Tein oman settini valurautapannu+valurautapata yhdistelmällä niin, että käristin lihaa useasssa erässä ja heittelin pataan sitä mukaa.

Pottuvoista jätin koon ehdottamat sellerit veks henkilökohtaisten mieltymysten takia, mutta en varmaan ikinä tee enää normaalia perunamuusia tämän jälkeen, vaan aina pottuvoita Lapin puikulaperunoista. Loistava uusi tuttavuus.

Survottuja puolukoitakin sain tilattua kämpille viime tingassa, joten tuli kyllä kaikki annetut ohjeet käytettyä.

Ruokajuomana Chianti Colli Senesi toimi erittäin hyvin.

Kehotan kaikkia palstalaisia jotka eivät ole ennen itse poronkäristystä tehnyt, kokeilemaan ym. ohjein. Jos minäkin onnistuin, niin kyllä tekin onnistutte !
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös