Viikonloppuna tuli kokeiltua ensimmäistä elävien simpukoiden kanssa leikkimistä. Kerran aikasemmin olen seuraillut vierestä kun faija duunailee, joten puhelimella olin aika paljon yhteydessä sinnepäin valmistuksen suhteen.
Ainekset:
2 säkillistä eläviä simpukoita (taisi yhteensä olla n.1,5kg)
Pari porkkanaa
Pari sipulia
Fenkolia
Tuhti nippu tuoretta timjamia
1,5dl valkkaria
2dl kermaa
1. Ensiksi poistetaan kuolleet ja muuten vaan rikkinäiset simpukat, samalla levät yms. kannattaa poistaa simpukoiden pinnoilta. Kaikki simpukat jotka ovat ehjiä ja visusti kiinni, pitäisi olla kondiksessa. Auki oleville kunnon luunappi, jos ei mene kiinni niin rodeoon.
2. Sipulit, porkkanat ja fenkoli suht kookkaiksi paloiksi, sinänsä koolla ei ole väliä - eivät tule lopulliseen kastikkeeseen.
3. Laajapohjaiseen kattilaan (itselleni kävi kämmi, tein liian pienessä/kapeassa kattilassa, alimmat simpukat olivat ylikypsiä ja päällimäiset eivät olleet valmiita, onneksi oli vain kolme syöjää, niin sai perattua silti hyvän määrän onnistuneita simpukoita) ruikkaus oliiviöljyä, kuumennus ja kasvikset perään. Pienimuotoinen kuullotus/pehmennys ja sen jälkeen valkkari perään.
4. Kun valkkari kiehuu, niin simpukat perään ja kansi päälle. "Höyrystetään" 5min.
5. Tämän jälkeen liemi talteen, kasvikset rodeoon/ mahdolliseen jatkokäyttöön ja simpukat erilliseen astiaan. Aukeamattomat simpukat ovat olleet valmiiksi död, joten ne rodeoon.
6. Liemi takaisin kattilassa hellalle, annetaan kiehua jonkun aikaa kasaan. Tällä välin voi perata simpukat kuoristaan, muutaman voi toki jättää kuorineen tuomaan näyttävyyttä annokseen.
7. Liemen kiehuttua kasaan jonkun aikaa, kerma perään ja kiehautus. Suolaa ja pepparia ja simpukat perään (paitsi tietysti ne kuorien kanssa jätetyt, jotka laitetaan vasta annoksen päälle koristeeksi). VALMIS!
Toki kannattaa pastavesi laittaa jossain vaiheessa kiehumaan. Tuorepastan kanssa ainakin maistui ihan nannalle, toki isin tehdessä oli n. 10x namimpaa. Juomaksi vaikkapa se loppupullollinen valkkaria ja vielä toinen perään.
Yllättävän helppoa ja loppuenlopuksi melkoisen halpaa, näin vähän erikoisemmaksi ruuaksi. Sittarissa oli simpukoiden kilohinta n.6e.
Ainekset:
2 säkillistä eläviä simpukoita (taisi yhteensä olla n.1,5kg)
Pari porkkanaa
Pari sipulia
Fenkolia
Tuhti nippu tuoretta timjamia
1,5dl valkkaria
2dl kermaa
1. Ensiksi poistetaan kuolleet ja muuten vaan rikkinäiset simpukat, samalla levät yms. kannattaa poistaa simpukoiden pinnoilta. Kaikki simpukat jotka ovat ehjiä ja visusti kiinni, pitäisi olla kondiksessa. Auki oleville kunnon luunappi, jos ei mene kiinni niin rodeoon.
2. Sipulit, porkkanat ja fenkoli suht kookkaiksi paloiksi, sinänsä koolla ei ole väliä - eivät tule lopulliseen kastikkeeseen.
3. Laajapohjaiseen kattilaan (itselleni kävi kämmi, tein liian pienessä/kapeassa kattilassa, alimmat simpukat olivat ylikypsiä ja päällimäiset eivät olleet valmiita, onneksi oli vain kolme syöjää, niin sai perattua silti hyvän määrän onnistuneita simpukoita) ruikkaus oliiviöljyä, kuumennus ja kasvikset perään. Pienimuotoinen kuullotus/pehmennys ja sen jälkeen valkkari perään.
4. Kun valkkari kiehuu, niin simpukat perään ja kansi päälle. "Höyrystetään" 5min.
5. Tämän jälkeen liemi talteen, kasvikset rodeoon/ mahdolliseen jatkokäyttöön ja simpukat erilliseen astiaan. Aukeamattomat simpukat ovat olleet valmiiksi död, joten ne rodeoon.
6. Liemi takaisin kattilassa hellalle, annetaan kiehua jonkun aikaa kasaan. Tällä välin voi perata simpukat kuoristaan, muutaman voi toki jättää kuorineen tuomaan näyttävyyttä annokseen.
7. Liemen kiehuttua kasaan jonkun aikaa, kerma perään ja kiehautus. Suolaa ja pepparia ja simpukat perään (paitsi tietysti ne kuorien kanssa jätetyt, jotka laitetaan vasta annoksen päälle koristeeksi). VALMIS!
Toki kannattaa pastavesi laittaa jossain vaiheessa kiehumaan. Tuorepastan kanssa ainakin maistui ihan nannalle, toki isin tehdessä oli n. 10x namimpaa. Juomaksi vaikkapa se loppupullollinen valkkaria ja vielä toinen perään.
Yllättävän helppoa ja loppuenlopuksi melkoisen halpaa, näin vähän erikoisemmaksi ruuaksi. Sittarissa oli simpukoiden kilohinta n.6e.