Korianteri (coriandrum sativum) on perinteisesti erittäin paljon käytetty maustekasvi latinalaisessa Amerikassa, Etelä-Aasiassa, Lähi-idässä ja myöskin Etelä-Venäjällä ja Kaukasuksen alueella. Se ei ole uusi tulokas myöskään Etelä-Euroopassa. Vahva-aromista korianteria on epäilemättä käytetty pidempään vähäisemmässä määrin myös pohjoisemmassa Euroopassa ja Suomessakin, mutta viimeisen 10 vuoden aikana sen käyttö on räjähdysmäisesti lisääntynyt leviten varmaankin aluksi etnisten ravintoloiden kautta esimerkiksi työpaikkaravintoloihin ja ihmisten kotikäyttöön.
Korianterin suosio viittaa siihen, että merkittävä osa ihmisistä on paitsi mieltynyt sen makuun, myös pitää sitä hyvänä ja sopivana mausteena lähes kaikenlaisiin ruokiin.
Korianteri on kuitenkin vahvasti polarisoiva mauste. Voimakkaat mausteet sitä ovat tietysti usein (kuten vaikkapa valkosipuli), mutta erona näihin, korianterin tarjoamaan yksilölliseen makuelämykseen vaikuttaa tutkimusten mukaan ihmisen geneettinen perimä. 4-14% ihmisistä löytää korianterista "saippuaisen" maun, mikä ilmeisesti johtuu siitä, että näillä ihmisillä on geeni, joka altistaa tiettyjen - sekä saippuassa että korianterissa esiintyvien - kemikaalien maun aistimiselle (lähde: Coriander - Wikipedia)
Kuulun siihen vähemmistöön, joka korianterin mausta ei yksinkertaisesti pidä. Minun suussani se maistuu juurikin saippuaiselta ja jotenkin "rautamaiselta". Tottumisesta ei tässä tapauksessa ole kyse, koska olen vuositolkulla yrittänyt "totutella" siihen makuun jo siksikin, että olen pahaa aavistamatta tilannut ruokaa, missä on korianteria tai sitten sitä on ollut siinä ainoassa tarjolla olleessa ruokavaihtoehdossa. Parhaimmillaankin korianteri tarjoaa lievän vitutuksen, pahimmillaan se pilaa koko ruokanautinnon.
Mites teillä muilla? Maistuuko korianteri?
Korianterin suosio viittaa siihen, että merkittävä osa ihmisistä on paitsi mieltynyt sen makuun, myös pitää sitä hyvänä ja sopivana mausteena lähes kaikenlaisiin ruokiin.
Korianteri on kuitenkin vahvasti polarisoiva mauste. Voimakkaat mausteet sitä ovat tietysti usein (kuten vaikkapa valkosipuli), mutta erona näihin, korianterin tarjoamaan yksilölliseen makuelämykseen vaikuttaa tutkimusten mukaan ihmisen geneettinen perimä. 4-14% ihmisistä löytää korianterista "saippuaisen" maun, mikä ilmeisesti johtuu siitä, että näillä ihmisillä on geeni, joka altistaa tiettyjen - sekä saippuassa että korianterissa esiintyvien - kemikaalien maun aistimiselle (lähde: Coriander - Wikipedia)
Kuulun siihen vähemmistöön, joka korianterin mausta ei yksinkertaisesti pidä. Minun suussani se maistuu juurikin saippuaiselta ja jotenkin "rautamaiselta". Tottumisesta ei tässä tapauksessa ole kyse, koska olen vuositolkulla yrittänyt "totutella" siihen makuun jo siksikin, että olen pahaa aavistamatta tilannut ruokaa, missä on korianteria tai sitten sitä on ollut siinä ainoassa tarjolla olleessa ruokavaihtoehdossa. Parhaimmillaankin korianteri tarjoaa lievän vitutuksen, pahimmillaan se pilaa koko ruokanautinnon.
Mites teillä muilla? Maistuuko korianteri?