Muuten asiallisessa viestissä hieman tökkää tämä "joku Härkälä". Miehen nimi ei varmaan Porin ulkopuolella sano mitään mutta Ässille hän on erittäin tuttu mies joka on on valmentanut pitkään seuran juniorijoukkueita ja ollut edustuksessakin apuvalmentajana pariin otteeseen. Kyllä tähän "suunnitelmaan" omat perusteensa on, myös muut kuin taloudelliset, vaikka tokihan myös riskit ovat ilmeiset ja tiedossa.
Jos pitäisi valita Pikkaraisen ja Härkälän välillä, niin totta munassa enemmistö valitsisi kokeneemman, menestyneemmän ja nimekkään Pikkaraisen. Mutta koska Poriin aika harvoin voidaan valita nimekkäintä vapaata valmentajaa pakan päältä, tarvitaan näitä suunnitelmia jossa tulevaa päävalmentajaa kasvatetaan seuran omista riveistä.
Eikä Pori sen vaikeampi paikka ole kuin mikään muukaan jos on vain osaamista. Muuan Karri Kivi oli valmentanut yhden kauden Mestiksessä Ässissä aloittaessaan.
Jere Härkälä on 36v. nuori valmentaja, joka on yhden kauden ajan toiminut Ässien apuvalmentajana. Toki hänellä on kokemusta junnuista ja nyt Mestiksestä, mutta kyllä hän mun kirjoissani on aikamoinen märkäkorva. Ja kokemattomille liigavalmentajille Liiga ei ole ollut viime vuosina helppo paikka. En sano, etteikö Härkälä voisi olla hyväkin valmentaja, mutta kyllä siinä saa tähdetkin olla oikeassa asennossa, että homma lähtee heti toimimaan. Ja kokemattomilla koutseilla hyvä alku on aivan korostetun tärkeä, koska epäilijöitä on usein paljon normaalia enemmän. Karri Kivi oli kuitenkin kokenut liigapelaaja, joten häntä ei voi laittaa samalle viivalle näiden nuorten "pelkkien" koutsien kanssa. Kokemuksen ja paineensietokyvyn arvoa ei voi aliarvioida, koska kauden aikana tulee paljon erilaisia tilanteita, missä niistä on erityisen paljon hyötyä. Mun silmin Pori on vaikea paikka siksi, että Ässät on pienelle kaupungille todella iso juttu. Koko kaupunki hengittää menestyviä Ässiä ja sillä on oikeasti merkitystä, miten joukkue pelaa. Kaikkialla ei ole niin. Ja jo pelkästään se, että teillä on derbyt, tuo lisää tuulisuutta sille paikalle. Vituiksi menneillä paikallispeleillä valmentaja voi pelata itsensä kannattajien epäsuosioon ja paskaa sataa niskaan ja epäilijöiden joukko kasvaa. Tai enhän mä oikeasti tiedä, meneekö se näin, mutta siltä se ulkopuoliselle näyttää.
Toki ymmärrän taloudelliset realiteetit, mutta Ässät ei myöskään ole mikään työharjoittelupaikka. Liiga tarvitsee menestyvää Porin Ässiä, näin mä sen näen. Päävalmentajan pesti on seuran tärkein yksittäinen menestykseen vaikuttava tekijä ja se pitää tiedostaa ja siihen pitää panostaa. Urheilujohtaja on toki tärkeä pesti myös, mutta keskinkertaisellakin urheilujohtajalla voi menestyä, jos valmennus on timanttia.
Köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa, sanotaan ja se pitää kyllä paikkaansa. Hyvä valmentaja nostaa jokaisen pelaajan tekemistä ja huono latistaa, noin niin kuin kärjistäen. Jokainen pelaaja pelaa aina myös uransa jatkosta ja seurojen tehtävänä on myös palvella tässä tehtävässä parhaansa mukaan. Jos pelaajasta ei saada parasta potentiaalia irti, sillä on vaikutusta pelaajan uraan, pelaajan tekemiseen kentällä ja lopulta myös otteluiden lopputuloksiin, jos pelaajat tuskailevat kollektiivisesti alisuorittamisen kanssa. Toki pelaajalla itselläänkin on vastuuta omista toimistaan, mutta on paljon todennäköisempää, että kova vaatimustaso, oikeat harjoitteet ja pelin opiskeleminen hyvän valmennuksen alaisuudessa tekee pelaajasta paremman kuin jos pelaaja tekee itsenäisesti kaiken täydellisesti, mutta muussa jäädään vähän vajaaksi. Hyvässä valmennuksessa pelaajat ylittävät itsensä päivä toisensa jälkeen ja syntyy kehitystä. Se kantaa hedelmää pidemmällä tähtäimellä. Ja jos pelaajat tietävät kehittyvänsä ja viihtyvät seurassa, he jäävät mielellään seuraan jatkossakin eivätkä lähde heti, kun joku muu seura vain sattuu kysymään. Pienten resurssien taakse on turha mennä, jos jossain kohtaa selkeästi joku osuus sakkaa. Asenteella on merkitystä.
Vaikka Ässät on taloudellisesti pieni seura, se ei sitä ole henkisesti tai imagomerkitykseltään Liigalle. Ässät ei ole mikään kookoosportjukurit, vaan Porin Ässät. Valmentajan nimellä ei niinkään ole merkitystä, vaan sillä, että valmentaja peluuttaa sellaista lätkää kuin halutaan pelata, millainen ihminen hän on, onko kokemusta paineista, epäonnistumisista ja miten on ne käsitellyt ja herättääkö ko. valmentaja halun tullaa Ässiin pelaamaan. Taustatyöt pitää tehdä hyvin ja koko tiimin pitää muutenkin olla toisiaan täydentävä. Päävalmentaja on kuitenkin se, jonka pitää ottaa joukkue reppuselkään, kun tulee huonompi vaihe. Ja sellainen tulee kyllä yleensä joka jengille.
Yhdessäkään liigajengissä urheilujohtaja ei päätä päävalmentajaa yksin, mutta jokaisessa seurassa urheilujohtaja esittää hallitukselle oman ehdotuksensa tai useamman ehdokkaan ja se/ne sitten joko hyväksytään tai hylätään. UJ:n työnkuvaan kuuluu kartoittaa sopivat ehdokkaat ja tekee tarvittavat taustatyöt valintaa varten. Hallituksessa ei useinkaan ole oikeaa osaamista siihen työhön, joten vaikka paperilla hallitus päättäisikin päävalmentajasta, UJ:n rooli on yleensä todella ratkaisevan tärkeä. Jos UJ:ltä jää joku asia huomaamatta, ei sitä tietoa yleensä hallitukseltakaan löydy.