Kenestä leivotaan kauden 2008-2009 maalikuningas?

  • 8 225
  • 29

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Kysymys on yksinkertainen. Mutta koska jotain alustusta pitänee ketjulle keksiä, niin kerrotaan kolme lähestystapaa maalikunkun kartoittamiseksi.

1. Historiallisanalyyttinen

Mestis-ajan maalikunkkulistausta tutkittaessa voi vetää muutaman selvän faktan:
- voittaja on aina ollut kotimainen pelaaja
- voittaja on aina ollut (ykköskentän) laitahyökkääjä

Kaikkein yleisimmin maalipörssin on voittanut kärkiseuran ykköskentän laita. Tämä on sikälikin loogista, että kärkiseura takoo paljon maaleja, on hyvä ylivoimalla ja tarjoilu pelaa. Tähän kategoriaan menee menneistä maalikunkuista Virpiö (TuTo), Vuorisalo (TuTo), Kuusisto (Sport), Pöllänen (KooKoo) ja Jämsä (Sport).

Toisena vaihtoehtona on jonkin (alemman) keskikastin ehdoton kärkihyökkääjä. Heillä peliaika ja -vastuu on lähes rajatonta ja tulosta syntyy sikälikin mukavasti. Historiasta tämän sakin sankareita ovat Makkonen (K-Vantaa), Kaartinen (Hokki) ja Vilen (Haukat).

2. Tilastotieteellinen

Tilastoista ei pysty varman päälle laskemaan kenenkään pelaajan maalimäärää, enkä ole sitä edes yrittänyt. Olen kuitenkin jo useamman vuoden ajan laskeskellut tietyn kaavan mukaan maalimääriä kaikille pelaajille. Tämä lähinnä siksi, että pystyisi vertailemaan eri joukkueiden hyökkäyskalustoja.

Korostan, että arvioiden ei ole varsinaisesti tarkoituskaan olla paikkansapitäviä yksilötasolla, vaan luotan siihen että ne toimivat kokonaisuutena. Ja korostan myös, että kaikki on laskettu samalla kaavalla: kolmen edelliskauden maalimäärät laskien, viime kautta painottaen ja sarjatasot huomioiden.

Ihan metsässä ei tämäkään ole ollut, vaikka sivutuote onkin. Esim. viime kaudella Vuorisalo taisi olla rankkauksen ykkönen ja oli lopulta oikeasti maalipörssin kakkonen.

Tällä kertaa kylmästi kaavoihin kangistettu kärkikymmenikkö olisi vahvasti ulkomaalaispainotteinen:

Koodi:
1. Markku Vuorisalo	24,2
2. Lou Dickenson	22,3
3. Markus Jämsä		19,8
4. Sean Collins		19,3
5. Tim Velemirovich	18,7
6. Tero Forsell		18,5
7. Mike Ramsay		18,3
8. Tuomas Nikoskelainen	18,0
9. Andy Contois		17,5
10.Justin Aikins	16,3

Ja näköjään siellä vielä Forssellkin kummittelee mukana. Saas ny nähä. Tässä kuitenkin vielä poimintoja joukkueittain:

Koodi:
HEKI:	
Tim Velemirovich	18,7
Esa Kivistö		 9,8
Ville Kiiskinen		 9,6
	
HOKKI:	
Janne Jokila		13,4
Kimmo Happo		10,3
	
JOKIPOJAT:	
Jani Keränen		15,3
Tapio Ahtonen		11,5
Matti Näätänen		11,1
Sami Puruskainen	 9,9
	
JUKURIT:	
Jussi-Mikko Makkonen	15,5
Kory Baker		13,8
Miikka Lindholm		 9,3
	
K-VANTAA:	
Jussi Haapasaari	11,8
Tomas Jasko		11,5
	
	
KOOKOO:	
Lou Dickenson		22,3
Mike Ramsay		18,3
Jesse Uronen		14,1
Samu Vilkman		13,1
Mikko Liukkonen		12,8
Henri Kivioja		10,6
Aapo Lampinen		 9,8
	
LEKI:	
Tommi Välimaa		12,3
Miikka Kuusela		 9,4
	
SAPKO:	
Andy Contois		17,5
Kalle Konsti		15,7
Mikko Silvennoinen	10,5
Topi Riutta		 9,0
	
SPORT:	
Markus Jämsä		19,8
Sean Collins		19,3
Tuomas Nikoskelainen	18,0
Justin Aikins		16,3
Antti Jaatinen		13,5
Paul Cabana		13,0
Juha Koivisto		12,5
Miro Laitinen		11,0
	
TITAANIT:	
Pietari Kolhonen	 7,9
Tuomas Tikkanen		 7,5
	
TUTO:	
Markku Vuorisalo	24,2
Tero Forsell		18,5
Jussi Tapio		11,5
Petteri Tasku		 9,4

3. Mutu

Kolmas tapa pohtia pulmaa on perinteinen musta tuntuu -metodi. Ainakin se on suosituin, mutta ehkä myös paras.

Itse sanoisin, että Vuorisalo (tai kukaan muukaan turkulainen) ei tänä vuonna kunniaa kahmi. Ei ainakaan, jos Forsell ei jatka.

Ykköskohdan kriteerit täyttäisivät parhaiten Jämsä ja Liukkonen. Molemmat saavat varmasti isot roolit ja ovat varmoja maalintekijöitä. Yhtä hyviä veikkauksia ovat myös Aikins ja Ramsaykin, mutta ulkomaalaisina pieniä arvoituksia.

Jukureita voi povailla kanssa kärkeen, mutta sieltä tuskin edes Baker pystyy nousemaan aivan terävimpään tehokärkeen. Jukureistahan ei kukaan ole vielä koskaan voittanut maalikuninkuutta.

Alemman kastin kärkihyökkääjistä Velemirovich ja Contois lienevät potentiaalisimmat "yllättäjäsuosikit". Kotimaiseksi haastajaksi tarjoan Hokin Jokilaa.

Tilastotieteellisestä katsauksesta poimisin esille Jämsän lisäksi Nikoskelaisen, joka on myös erittäin varma ja rutinoitunut maalintekijä. 20 maalin rajapyykki ei ole lainkaan mahdoton ylitettävä, vaikka kilpailua pelipaikoista riittääkin.

Mutta mutuksi tämä lopulta menee. Tässä vaiheessa kesää nimeäisin kovimmiksi suosikeiksi Jämsän ja Liukkosen. Ja heistä nostan edelle Liukkosen. Ei niinkään kotiinpäinvedon kunniaksi, vaan kuviteltujen roolitusten vuoksi. Vaikuttaa siltä, että Sportissa ykköskentän muodostavat kanadalaiset. Toki kakkonen ja YV tuovat nekin Jämsälle maaleja, mutta Luigi taitaa päästä KooKoossa kanukkien rinnalle ykköseen. Ja sen pitäisi tietää maaleja.
 

Wiipuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Hyvää pohdintaa jälleen Evertonilta. Itse lähestys asiaa aivan mutu-tuntumalla.

Veikkaan, että tulevalla kaudella mestiksen maalikuninkuuden nappaa KooKoon pelaaja samoin kuin myös pistepörssin voiton. Ehkä tässä veikkauksessa on hitusen verran kotiinpäin vetoa, mutta jos ei veikkaa niin ei voita.

KooKoon ykköskentällinen tulee todennäköisesti olemaan kokoonpanossa Mike Ramsay - Lou Dickenson - Mikko Liukkonen.

Lou Dickensonia kohtaa itselläni on kyllä todella kovat odotukset. Eräällä toisella jääkiekkosivustolla eräs New Yorkin lähellä Albanyssä asuva kirjoittaja mainitsi, että hän on Iowassa ollessaan nähnyt Dickensonin pelejä ja kyseinen henkilö vakuuttaa omalta osaltaan, että Dickenson tulee olemaan ensi kaudella mestiksen paras sentteri. Kyseessä on kuulemma aivan huikea pelaajaa ja tämän hankinnan myötä KooKoo ilmoittautui SM-liigan karsintoihin kertaheitolla mukaan.

Mike Ramsay ja Mikko Liukkonen ovat molemmat ennestään tuttuja pelaa suomalaisella jääkiekkoyleisölle.

Veikkaan, että pistepörssin voittaa Lou Dickenson ja maalipörssin voittaja on joko Mikko Liukkonen tai Lou Dickenson edellyttäen tietysti, että molemmat pysyvät terveinä koko kauden ilman, että joutuisivat olemaan pitkään sivussa.

Mikäli nyt tapahtuisi niinkin yllättävä käänne, että maalipörssin voitto lipuisi Kouvolan ulkopuolelle, niin siinä tapauksessa veikkaan maalipörssin voittajaksi joko Sean Collinsia tai Tuomas Nikoskelaista.
 

Nicotsein

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport, Pittsburgh Penguins (Geno <3)
Hienoa pohdintaa kyllä Evertonilta, loistavasti jaksaa mies panostaa tilastoihin ja muihin tietoihin.

Tosiaan, maalikuningasta haetaan.. Kyllähän ensimmäisinä tulee materiaalin kannalta mieleen KooKoo ja Sport. Lähinnä sillä logiikalla että kun tarjoilu toimii, niin limppua laitetaan häkkiin.

Dickenson ainakin Wiipurin mukaan on pelimies, joten miksei, voihan hänkin olla potentiaalinen maalikuningas. Ja Liukkonen on Liukkonen, osaa tehdä maaleja. Ja jos Dickenson osaa jakaa sitä kiekkoa niin niinkin voi käydä että Liukkonen hoitaa maalipörssin.

Taas jos vedetään kotiin päin, en usko että Collins voittaisi maalipörssiä. Collins itse maininnut että rakastaa antaa hyvän syötön kaverin lapaan, ja kuten nähty parissa Sportin harjoitusottelussa, niin myös asia on. Collinsilla on loistava pelisilmä, kunhan vain saadaan jalat toimimaan jne. Joten jos itse pitäisi veikata kotijoukkueesta, niin Cabana. Ei ole oma lempipelaaja, mutta jos tarjoilu pelaa niin kyllä kyseinen mies osaa maaleja tehdä! (olettaen että Sportin kakkosena olisi Cabana - Collins - Aikins, niin tarjoilu ainakin pelaisi!)
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Korostan vielä sitä, että puhtaat sentterit eivät ole perinteisesti parhaita maalitykkejä. Tältä pohjalta ainakin itse pudotin Collinsin ja Dickensonin omilta listoiltani.

Esim. viime kaudella TOP-20:ssa oli koko kauden keskellä pelanneista vain Filip Riska (14.) ja Tapio Ahtonen (18.). Lisäksi toki Nikoskelainen (4.), Nistas (7.) ja Hattunen (9.) pelasivat hekin osan kaudesta sentterinä.

Toissa kaudella Forsell ja Pellinen toki ahdistelivat ykkössijaa ja Makkosta, mutta 18 parhaasta hyökkääjästä 14 oli kuitenkin laitahyökkääjiä.
 

Fordél

Jäsen
Tilastoista ei pysty varman päälle laskemaan kenenkään pelaajan maalimäärää, enkä ole sitä edes yrittänyt. Olen kuitenkin jo useamman vuoden ajan laskeskellut tietyn kaavan mukaan maalimääriä kaikille pelaajille. Tämä lähinnä siksi, että pystyisi vertailemaan eri joukkueiden hyökkäyskalustoja.

Korostan, että arvioiden ei ole varsinaisesti tarkoituskaan olla paikkansapitäviä yksilötasolla, vaan luotan siihen että ne toimivat kokonaisuutena. Ja korostan myös, että kaikki on laskettu samalla kaavalla: kolmen edelliskauden maalimäärät laskien, viime kautta painottaen ja sarjatasot huomioiden.

Siis jos kenenkään pelaajan maalimäärää ei pysty varman päälle laskemaan eivätkä laskelmat ole yksilötasolla paikkansapitäviä niin mikä tässä sitten koko homman idea?

No eipä siinä mitään jos joku jaksaa näistä laskeskella, mutta itse en niistä kyllä mitään saa irti, koska muuttujia on niin karsea määrä, että tilastollisesti tuota asiaa ei voida mitenkään laskea. Sen sijaan voimme toiveita esittää ja katsoa kauden jälkeen kuka vastasi niihin ja kuka ei.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Siis jos kenenkään pelaajan maalimäärää ei pysty varman päälle laskemaan eivätkä laskelmat ole yksilötasolla paikkansapitäviä niin mikä tässä sitten koko homman idea?

Se, että KooKoo-hyökkääjien oletettu maalimäärä laskukaavan mukaan on 148,2. Kun taas Sportilla vastaava lukema on 164,3 ja Hokilla tällä hetkellä vain 67,5.

Kokonaisuutena nuo antavat uskoakseni aika hyvän kuvan joukkueiden tulivoimasta. Vaikka jonkun pelaana arvio heittäisi pieleen viidellä maalilla, niin joku toinen voi sen hyvinkin tasoittaa.
 

Tuusa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit
Vastaus avausviestin kysymykseen: Tero Kettunen, Jukurit.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Tulevan kauden maalikuninkuus on kahden kauppa. Sen vie joko Sportin Markus Jämsä tai KooKoon Mikko Liukkonen. Liukkoselle Kolek järjestää eniten ylivoimaa. Mikko pelaa sitä sekä hyökkääjänä että viivamiehenä. Suuren ylivoima-aikansa ansiosta Mikko lyö niukasti Markuksen maalikuninkuuskisassa.
 

jesse72

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, MP, E. Frankfurt, hyvä MJE!
Täältä eurot likoon Jesse Urosen ( KooKoo) puolesta. Suoraviivainen hyökkääjä laukoo yli 20 maalia, mikäli paikat kestää. Mutta, Jesse armahda meitä mikkeliläisiä, eiks je? Teet sitten vaikka Vaasassa muutaman enemmän..

Jukureista J-M Makkonen uhkunee näyttöhaluja ja Asplundin tarjoilusta on kiva maalata..
 

Orion Star

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport
Cabana. Jostain ihmeen syystä osaa laittaa kiekon reppuun.. ? Sitä taitoa ei ole kaikilla..
 

Riffsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Punamustat, Keltamustat, mitä näitä nyt on.
Jani Keränen, Jokipojat.

Säästeli viimekauden ja reenas lujaa - Nyt on maaleja varastossa tehtäväksi. Ennenakikkea tähän 30 maalin kauteen auttaa paljon se, että sentteri Tapio Ahtonen pysyy terveenä läpi kauden (jos ei sitten juuri ennen pleijareita taas joku aja polvella kylmäksi...)
 

Rud1us

Jäsen
Suosikkijoukkue
HeKi
5. Tim Velemirovich 18,7

Tim Velemirovic taitaa olla listalla täysin turhaan, sillä miestä ei tulla Mestiksessä näkemään missän nimessä ennen lokakuuta.

Maalipörssin voittajaksi veikkaan Antti Hölliä. Jos ei muuta, niin ainakin joukkueensa sisäisen maalipörssin voitto.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Tim Velemirovic taitaa olla listalla täysin turhaan, sillä miestä ei tulla Mestiksessä näkemään missän nimessä ennen lokakuuta.

Tuopas onkin mennyt minulta ohi. Onko kyseessä jostain vanhasta vammasta toipuminen, verotukselliset syyt vaiko joku muu häslinki, kuten taannoiset viisumivaikeudet Valko-Venäjälle?

No, ehtii sitä kyllä mätkiä maaleja vielä loppukaudenkin aikana, joten ilmaiseksi ei Höllillekään piikkipaikkaa vielä luvata.
 

Rud1us

Jäsen
Suosikkijoukkue
HeKi
Tuopas onkin mennyt minulta ohi. Onko kyseessä jostain vanhasta vammasta toipuminen, verotukselliset syyt vaiko joku muu häslinki, kuten taannoiset viisumivaikeudet Valko-Venäjälle?

No, ehtii sitä kyllä mätkiä maaleja vielä loppukaudenkin aikana, joten ilmaiseksi ei Höllillekään piikkipaikkaa vielä luvata.

Kuulemani mukaan kyseessä on aivotärähdys.
 

Hartiapankki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport ja kaikkinainen urheilu vaasalaisittain
Veikkaan että Jämsän rooli tulevalla kaudella on entistä enemmän maalipaikkojen järjestely mm. Nikoskelaiselle. Vaikka Sihvonen ei mikään täydellinen puukäsi olekaan, niin Jämsän harteille tulee tuossa ykköskentässä jäämään suurin vastuu pelinrakentelusta, ja sitä kautta tulevan kauden pisteet voisivat olla enemmänkin muotoa 15+35 "normaalin" 25+25 sijasta.

Eli Sportin osalta rahat kannattaa kyllä laittaa likoon Cabanan puolesta. Rooli on niin puhdas snaipperi kuin olla voi, lisäksi peliaikaa tulee roimasti ja ketjussa näyttäisi olevan aika taitavat äijät.
 

Juusonen

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, Ilves
KooKoon Henri Kivioja!

Nopeana ja taitavana pelaajana tekee 20 maalia, vahvuuksina rigtin puolinen kätisyys joten ylivoimalla tulee vastuuta ja tehoja!
 

Putte

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, Tommy Wingels, San Jose Sharks
KooKoon Henri Kivioja!

Nopeana ja taitavana pelaajana tekee 20 maalia, vahvuuksina rigtin puolinen kätisyys joten ylivoimalla tulee vastuuta ja tehoja!

Epäilen, että 20 maalia ei riitä maalipörssin voittoon. Jouni Virpiö (TuTo) voitti viime kaudella maalipörssin 29 maalilla. Veikkaisin, että ensi kaudellakin maalipörssin voittoon vaaditaan vähintään 25 maalia.

Maalipörssin voittaa KooKoon pelaaja joko Jesse Uronen tai Henri Kivioja.
 

jukkis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokipojat
Aina on vetästävä pikkasen kotiin päin, joten Matti Näätänenhän se maalikuninkuuden vie, osumia tullee olemaan noin 34. Uskokaa tai älkää...

Kaiken maailman ulkomaanelävät tilipussin hakijat jää vähintään 6-7 pörsää jälkeen. Uskokaa tai älkää tätäkään...
 

Makopide

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaPKo FOREVER, Liverpool
Kotiinpäin vedetään ja SaPKon Andy Contois yllättää ja voittaa koko helahoidon. Contois tykittää 28 maalia ja sillä voitetaan.
 

mendieta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Carlo Grünnin ja Juhani Tammisen FB-päivitykset
Huvittava ketju, kun kaikki veikkaa, että oman suosikin pelaaja voittaa. Voisi aikamoisella varmuudella todeta, että moni nimi tässä ketjussa ei löydy edes top 10-listasta.

Sportin parhaaksi maalintekijäksi veikkaan Paul Cabanaa. Mihin se sitten riittää on eri asia. Sport tullee jakamaan vastuuta laajasti, joten Cabanaa tuskin juhlitaan koko tilaston parhaana.
 

Fordél

Jäsen
Omat kaavailut ovat, että tuleva maalikuningas löytyy kolmikosta Jokila (Hokki), Cabana (Sport) ja Baker (Jukurit). KooKoolta en usko, että kolmikosta Ramsey, Dickenson ja Liukkonen kukaan voittaa tätä titteliä, sillä maalit jakautunevat melko tasan. Sportilla vähän sama "ongelma", joten Jokila ja Baker, jotka saavat omassa joukkueessaan paljon vastuuta, lienevät todennäköisempiä.

Summa summarum: vastaan, että voittaja on Jokila Hokista.

Mikä on muuten pääpalkinto?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös