Kalamiehiä?

  • 504 901
  • 2 997

Surukuku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sanaan Sepot ja muut jemeniläiset kiekkoseurat
Noi viikset on aivan ehdottomia pelejä. Ei mene litkat sekaisin ja perukekin tuntuu kestävän hauen hampaat hyvin. Täytyy hommata rosterilankaa ja perukemateriaalia ja väännellä noita talvella urakalla.
Totta - sen verran yksinkertainen "konstruktio", että turhapa noita on enää valmiina ostaa, kun voi itsekin tehdä. Noihinhan voi halutessaan viritellä esim. tukevasta fluorocarbonista pituudeltaan erilaisia perukkeita, josko saisi kuhankin narrattua haukkaamaan (huoh), jos tuo mokoma vieroksuu vaijeriperukkeita.
 

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters
Oon käyttänyt noita Laikon viiksiä, eikä ole kuha vaijeria kammoksunut. Parhaiten on ottanut juuri noihin. Tuota vaijeria saa metritavarana ja holkkeja, joilla saa lenkit tehtyä, ettei tarvii solmia.
 

Murkula

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkueet,Tappara,NY Rangers,Juniori- SaPKo
Semmosta, tänään oli kisat. Lohta jahdattiin, mutta saatiin vaan kuha 51cm ja säyne 1,5kg. Nyt ollaan jo vodkanapsut napattu ja kuhajahdissa. 2 tullut 42 ja 47cm. Torstaina napsahti 13 kuhaa joista 9 45-50cm. Ilalla telttailemaan ja notskille on varattu leka Captain Morgania ja purkki hunajaa. Tätä on loma parhaimmillaan.
 

Surukuku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sanaan Sepot ja muut jemeniläiset kiekkoseurat
Käytiin emännän kanssa lillumassa tyynessä ja auringossa yhden pakan reunoilla kotilahdella jigien kanssa. Emäntä vei mua kuin mätää kukkoa - tulos 4-0 hänen hyväkseen, jossa mukana yksi 700 gr ahven, muut haukia.
... Torstaina napsahti 13 kuhaa joista 9 45-50cm. ...
Joopa-joo - pitänee ilmeisesti ajella vieläkin pidemmälle kalaan, ihan tonne @Murkulan aluevesille asti, josko edes näkis kuhan...
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen

Eetska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
On tullu käytyä pari kertaa nyt Sysmässä päin parilla metsälammella. Ensimmäisellä kerralla nousi 12 kappaletta 400-900gr ahvenia ja yksi 998gr ahven. Eli ei mennyt se kilo rikki....pah. Toisella reissulla otettiin sitten koko vuoden edestä munanmittasia haukia ja vain pari raitapaitaa.. kummasti se laji vaihtuu noin vain.
Parhaiten tuntui toimivan kupari mepsit, on ne vaan kovia. Myös spintuben heittoperho oli positiivinen yllätys. Torstsina olisi tarkotus lähteä emännän kanssa Evolle katsastamaan niemisjärvien saanti... olis mukava jokunen kirjolohi saada sieltä ylös. Evolla viimeksi käynyt 10v sitten, joten jännä nähdä mitä siellä odottaa...
 

olkikuukkeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Carolina Hurricanes, NHL:n suomalaiset
Ai täällä on ollut tällainen!

a) Miten ja mitä lajia kalastat?
Puhtaasti virvelillä ja kaikkia mahdollisia lajeja. Pääasiassa kuitenkin haukea, ahventa ja taimenta.

b) Ennätyskalasi/saaliisi?
Hauki 7,1kg, ahven 1,0kg, harjus 49cm/1kg, järvitaimen 63cm (3kg?), meritaimen 59cm, särki 350g.

c) Mitä mieltä verkkokalastuksesta?
Ei kait siinä, jos järki on matkassa. Itseäni ei kiinnosta lainkaan.

d) Mitä mieltä catch&release -kalastuksesta?
Kyllä tämän suhteen eettisiä kysymyksiä käy aika lailla säännöllisesti mielessä, lähinnä siltä kannalta, että onko cr-kalastus moraalitonta. Kyllähän kalan varmaan parempi olisi saada rauhassa elellä. Silti harrastuksen mukavuuden tähden kalastan "turhaan", jo useamman vuoden olen laskenut esim. isot hauet kaikki takaisin.

e) Erikoisin saaliisi?
Eipä näitä nyt ihan kummallisia ole. Kirjolohen olen saanut mereltä ja kerran samoilta jalansijoilta 9 haukea. Hauen mahasta on perattu esim. sorsa ja iso sammakko, kirjolohesta muovipussi.
 

Murkula

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkueet,Tappara,NY Rangers,Juniori- SaPKo
Sain sunnuntaina melkoisen saaliin. Vedettiin rauhassa ja näin että pinnassa kellui kuollut lintu. Oltiin jo hyvän matkaa ohi kun yksi plaanarin laukuri paukahti ja siina suoraksi. Sanoin kavereille, että taitaa olla isompi kuha. Hetki myöhemmin napsahti toinen siima auki ja sen totesin olevan pohjassa. Samassa nähtiin että lähti se vaakku surffaamaan vesiliirrossa. En normaalisti ota isoja kelkkoja vedessä mutta nyt tuolla rysässä oli kaksi toista kertaa vedessä olevaa käsin vuoltua vaappua ja painouistin niin sanoin että topataas koneet.
Päästin linnun luo niin huomasin, että siinähän mun kaksari on. Kaveri sanoi, että tuosta linnusta tää toinenkin siima tulee. Kun päästiin ihan viereen niin huomasin, että vaakulla oli Ottiviehe nokassa ja räpylässä ja mun uistimet siinä ympärillä olevassa siimatuhjossa. Ne eivät olleet jääneet siihen lintuun vaan linnusta lähti vielä 50m siimaa jonka toisessa päässä oli pohjassa kiinni oleva Bomber, ja tätä pitkin minun vaaput oli liukunut siihen lintuun.
Miksihän hemmetissä se ankka (jota en tunnistanut) oli syönyt sen oranssin ison vaapun ja miten kaikki tuo loppu oli päässyt syntymään. Luulen, että linnun tarttuessa joku on katkaissut siiman veneestä ja se Bomberi on vasta myöhemmin jäänyt siihen samaan.
Itselleni on joskus jäänyt lokkeja kiinni niin kyllä minä ne olen kelannut veneeseen ja pihdeillä irti. Tai pari kertaa olen joutunut tappamaan linnun. Tuo tosin taisi olla joku vesilintu.
 

Surukuku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sanaan Sepot ja muut jemeniläiset kiekkoseurat
Onpa kylla ollut hienoja iltoja vesillä ja kalassa. Ollaan vaimon kanssa vietetty jo useampana iltana sellaiset pari tuntia jiggailemassa meidän soutuveneellämme, jossa on vain sähkömoottori perässä. Ainoa hankaluus sillä veneellä on, että tahtoo paikat puutua, kun on käytännössä vain istuttava koko ajan virvelöitäessäkin. Toisaalta se on jotenkin "intiimimpää", jos ymmärrätte, mitä tarkoitan...

Saaliilla ei edelleenkään voi kehua, mutta kyllä tuollainenkin aika tyynellä aurinkoisella järvellä aina sohvalla löhöämisen voittaa - kuuluisan mestarin ja ajattelijan sanoin: "Kun ihminen nukkuu, sille ei tapahdu mitään. Mutta kun se ei nuku, se voi saada vaikka kalan."
 

Murkula

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkueet,Tappara,NY Rangers,Juniori- SaPKo
Toisaalta se on jotenkin "intiimimpää", jos ymmärrätte, mitä tarkoitan...

En muista kirjotinko tänne vai kerroinko hiljattain kaverille kun joskus silloisen tyttöystäväni kanssa meni ihan nussimiseksi koko uistelureissu. Kesken melkseen taimen iski kiinni. Voinpa kertoa, että siihen loppui samalla sekunnilla intiimiys.

Tänään oli vuorossa sellaista paskaa, että asensin "uuteen" veneeseen kaikuluotaimen ja plotterin. En meinannut saada ensin kaapeleita uitettua seinän välistä ja kun sain, niin liian lyhyet oli akulle menevät piuhat. Autosähkökaapelista kuorin sitten päistä tarpeeksi eli viisi karvaa, katkoin ylimääräiset ja eikun liittämään. Molempiin välille tietty sulakekotelot...Kun sain kaikki valmiiksi oli mennyt aloituksesa neljä tuntia ja painoin virtanamikkaa. Siinä vaiheessa kun kumpaankaan laitteeseen ei tullut älyä, olisi voinut heikompi jo murhata itsensä. Onneksi naapurissa on sähkömies joka marssi reippaasti mittareineen apuun ja siinä vähän aikaa mittailtuaan löytyi viatkin molemmista ja saatiin homma rokkaamaan. Ilta meni kumminkin vesillelaskun kannalta pitkäksi ja hörpättiin patiolla konjakit. Huomenna sitten paatti uimaan ja koevedolle.
Lauantaina on kylänmiesten kesken vuotuinen kisa ja saunailta.
 

Murkula

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkueet,Tappara,NY Rangers,Juniori- SaPKo
Huomenna sitten paatti uimaan ja koevedolle.
.

Vettä satoi kun Esterin perseestä koko päivän mutta kävin silti pudottamassa veneen vesille. Vielä kuudenkin aikaan satoi, mutta kaivoin sitten sadeasut esiin ja kävin vetämässä.
Ensimmäiseen varttiin iski 2 haukea, 20min ja 3. hauki. Siitä noin 25 ja 4. hauki. Sitten meni tovi, varmaan kolme varttia, ennenkuin seuraava hauki iski. Sitä kelatessa lähti yksi pikkuplaanari sukeltelemaan mutta kelasin silti ensin ottaneen kyytiin. Sukeltelevan plaanarin takaa pullahti pintaa sitten kuha, 3050g ja hyvä mieli. 5 haukea ja ihan reilu kuha parin tunnin vedolla niin en voi olla erityisen masentunut veneen koeuittoon.
 

HTEspi

Jäsen
Paras kuhakesä takana aikoihin. Appivanhemmat hommasivat kesämökin saaristosta ja ensi päivinä kävi selväksi, että kuhaa alueella on hyvin, vaikka alue ei mistään suunnasta katsottuna vaikuta kuhapaikalta. Muutama ensimmäinen reissu soutuveneellä pohjajigatenkin saaliit olivat hyviä. Kun parille reissulle nappasin mukaan kaiulla ja plotterilla varustetun isomman pulpparin, alkoi vertikaalijigaamalla välivedestä nousta nättiä kuhaa. Tosin +40 -senttisten kuhien suhde on edelleen todella surkea, kymmenestä kuhasta pari on yli 40 -senttistä. Tosin +40cm -kalat ovat usein olleet päälle 50.
Pari 40-senttistä kuhaa olen pannullekin ottanut, loput luonnollisesti takaisin.

Hieman asiaa sivuten, itselleni ei käsitys riitä, miksei kuhan alamittaa voida Saaristomerellä (ja muuallakin) nostaa porrastetusti 45 senttiin 2-3 vuoden aikana. Vaikka nyt muutama parempikin kala on noussut, on silti kalakanta kääpiöitynyttä ja kalat huomattavasti laihempia kuin ennen. Uskomatonta, miten ammattikalastusosasto pystyy omalla meuhkaamisellaan pitämään kiinni vanhoista tavoista, jotka ovat selkeästi todettu huonoiksi. Kuha kalastetaan pois ennen kutukypsyyttä ja suuret päätyvät edelleen harmittavan usein pannulle.Tämä tosin pätee lähes jokaisen petokalan kohdalla, mutta kuhan tilanne on ainakin täällä päin kaikista hälyttävin.

Muuta kalaa ei oikeastaan olekaan kesällä tullut kalastettua. Hauet ovat saaneet olla rauhassa, ahventa on jonkin verran tullut kuhan jigauksen sivutuotteena, mutta ei mitään mainittavan kokoista. Syksyä varten on toki ladattu pakit täyteen uusia haukiromuja, uusi jerkkivapa, pari uutta St.Croixin haukikeppiä ja läjä shadeja ja jerkkejä on tullut hankittua. Pari uistinlaukullista noita alkaa olemaan, mutta silti piti tänäänkin polkea kymmenisen kilometriä honkkariin hakemaan spessubusterit pois laarista. Merkillinen tapa tämä. Etenkin raskas hauenkalastus on tällä hetkella "in", joten uutuuksia valuu markkinoille jatkuvalla syötöllä. Lisäksi uistinkoko on kasvanut viimeisten vuosien aikana, joten kalustoltakin vaaditaan jo paljon enemmän: kevät tuli esimerkiksi paiskottua välillä jopa 40cm shadeja, jotka painavat lähemmäs 200 grammaa.

Onko muilla samanlaisia "oireita", eli kalustoa tuntuu kertyvät nurkat täyteen, vaikkei niitä "tarvitsisi"?
 

Surukuku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sanaan Sepot ja muut jemeniläiset kiekkoseurat
Paras kuhakesä takana aikoihin. ...
Noh, mulla tää kesä on mennyt ihan opetellessa uusia paikkoja eikä sellaista "kuhapaikkaa" lopultakaan löytynyt - saas nähdä nyt syksyllä, kun sen pitäisi olla varsinaista kuhan jigikalastussesonkia.
Onko muilla samanlaisia "oireita", eli kalustoa tuntuu kertyvät nurkat täyteen, vaikkei niitä "tarvitsisi"?
Viehevalikoimaa on tullut kartutettua etenkin syvännevaappujen osalta ihan kiitettävästi ja jigejä koko ajan lisää, kun nuo hauen perkeleet nykyisin katkovat pyrstöt tai veivät alkuun koko jigin ennen kuin varustin vehkeemme 0.6:n fluorocarbon-perukkeilla. Muu kalusto on pysynyt aika lailla ennallaan omalta osaltani, vaimolle tuli hankittua kunnon jiggausvehkeet entisten lähinnä UL-tason vehkeiden lisäksi. Toisaalta, ainahan sitä liian kanssa pärjää paremmin kuin puutteessa (heh) ja varmaankin tässä syksyllä tullee vielä hankittua joku keskiraskaan tason vapa ja kela, just in case...
Suur-haukea pyydetään suurilla vehkeillä, mutta näillä vesillä riittävät ihan hyvin hieman kevyemmätkin, kun tuo suur-hauki ei ole se varsinainen kalastamisen kohde.
 
Mukavia hetkiä tuli taas kesän mittaan vietettyä kalastuksen parissa. Ruotsiin lähdettiin metsästämään uusia kalavesiä ja niitä toden teolla löytyi. Kiirunasta nousi harjusta niin hyvin, ettei reissulla muuta tällä kertaa syötykään, kuin kalaa. Suurin perhotaimen oli yli 70cm ja harjus 52cm. Kaikki isomukset pääsivät luonnollisesti jatkamaan sukuaan.

Löytyipä sellainen haukipaikkakin Kiirunan pohjoisosista, etten ole aiemmin tavannut. Toki paikka oli sellainen, ettei siellä näkynyt mitään polkuja tai muitakaan ihmisen jättämiä jälkiä, mutta silti kalojen määrä oli jotain älytöntä. Niin älytöntä, ettei kukaan kaverikaan niitä "kalajuttuja" ole ilman kuva-/videomateriaalia uskonut. Kilometrin päästä tästä nousi +50cm harria ja hauet olivatkin kyllä melkoisen paksussa kunnossa. Kaikin puolin täydellinen reissu, niin ilmojen kuin kalantulonkin puolesta.
 

Särki

Jäsen
Minkäslaisia vinkkejä olisi antaa, arvon kalakaverit, kun pitäisi venettä päivittää vähän tukevampaan kapistukseen. Nykyinen tasaperäinen Maribell 4hv 2-tahti Yamahalla on sellainen lastulaineilla, että jotain pitäisi keksiä tilalle. Järvi jolla tuolla kalastetaan ei ole iso, eikä siirtymiä siis tarvitse tehdä. Uistelua 1-3 hengellä välineineen pitäisi sopia kyytiin.
Yksin tuolla nykyisellä veneellä on käytännössä mahdoton kalastaa ,jos vähänkin tuulee. Nokkaan jos tulee joku painoksi niin sitten meno on siedettävää ja vene pysyy joten kuten suunnassaan. Tilalle on ajateltu noin 4-4,5m pulpettivenettä, 10-20hv moottorilla. Nelitahti konehan olisi kova peli, mutta hinnat vaan nousevat äkkiä pilviin.
Mitenkäs tuon kokoluokan Terhi tai Suvi istuu kuvioon? Onko kokemuksia puolesta tai vastaan?
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
Minkäslaisia vinkkejä olisi antaa, arvon kalakaverit, kun pitäisi venettä päivittää vähän tukevampaan kapistukseen. Nykyinen tasaperäinen Maribell 4hv 2-tahti Yamahalla on sellainen lastulaineilla, että jotain pitäisi keksiä tilalle. Järvi jolla tuolla kalastetaan ei ole iso, eikä siirtymiä siis tarvitse tehdä. Uistelua 1-3 hengellä välineineen pitäisi sopia kyytiin.
Yksin tuolla nykyisellä veneellä on käytännössä mahdoton kalastaa ,jos vähänkin tuulee. Nokkaan jos tulee joku painoksi niin sitten meno on siedettävää ja vene pysyy joten kuten suunnassaan. Tilalle on ajateltu noin 4-4,5m pulpettivenettä, 10-20hv moottorilla. Nelitahti konehan olisi kova peli, mutta hinnat vaan nousevat äkkiä pilviin.
Mitenkäs tuon kokoluokan Terhi tai Suvi istuu kuvioon? Onko kokemuksia puolesta tai vastaan?

Sen vaan sanon, että älä vaan konetta lähde vaihtamaan. Jos on kakstahti-Yamahaan tottunut, niin siitä ei mene kuin huonommaksi. Veneestä en osaa sanoa sitten mitään, mutta perämoottoreista vielä sen verran, että jos täällä jollain vähän utuinen kuva perämoottoreista on, niin Honda on sellainen merkki, jota suosittelen joka tilanteessa välttämään, vaikka koittaisivat veneen mukana myydä. Otantaa nyt neljän koneen verran, ja kaikki ihan susia.
 

Murkula

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkueet,Tappara,NY Rangers,Juniori- SaPKo
. Veneestä en osaa sanoa sitten mitään, mutta perämoottoreista vielä sen verran, että jos täällä jollain vähän utuinen kuva perämoottoreista on, niin Honda on sellainen merkki, jota suosittelen joka tilanteessa välttämään, vaikka koittaisivat veneen mukana myydä.

Täältä varaukseton tuki väittämälle. Taitaa olla jopa kallein markkinoilla oleva ja itselläni on yksi susi ollut, ja sukulaismiehelle naapurissa toinen ja siinä kaikki Honda kokemukset. 2/2 paskasta vastaa suurinpiirtein 100% paskaa.
Itse ostin vastikään uuden 40 4T Yamahan, toisessa veneessä, Busterissa on 50 4T Yamaha, verkkoveneessä 25 4T Mercury. Aiemmin on ollut 2T Yamahaa ja 2T Mercuryä. Kaikkiin muihin moottoreihin olen ollut tyytyväinen, paitsi siihen perkeleen Hondaan. Se tosin oli/on 5HV. Sitten löytyy 6 HV Suzuki joka on toiminut moitteetta. Tuota uutta Jammua ostaessa annoin vaihdossa 15HV neluri Suzukin pois, sekin moottori oli hyvä. Sitten riippuu ihan budjetista, mutta ei hinnat ihan taivaisiin nouse uudessa neluri Suzukissa, Tohatsussa tai Mercuryssä. Jammu on vähän kalliimpi ja Honda kallein.

@HTEspi :n kysymykseen oireilusta on aika helppo vastata. -ON.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
Täältä varaukseton tuki väitäämälle. Taitaa olla jopa kallein markkinoilla oleva ja itselläni on yksi susi ollut, ja sukulaismiehelle naapurissa toinen ja siinä kaikki Honda kokemukset. 2/2 paskasta vastaa suurinpiirtein 100% paskaa.
Itse ostin vastikään uuden 40 4T Yamahan, toisessa veneessä, Busterissa on 50 4T Yamaha, verkkovenessä 25 4T Mercury. Aiemmin on ollut 2T Yamahaa ja 2T Mercuryä. Kaikkiin muihin moottoreihin olen ollut tyytyväinen, paitsi siihen perkeleen Hondaan. Se tosin oli/on 5HV. Sitten löytyy 6 HV Suzuki joka on toiminut moitteetta. Tuota uutta Jammua ostaessa annoin vaihdossa 15HV neluri Suzukin pois, sekin moottori oli hyvä. Sitten riippuu ihan budjetista, mutta ei hinnat ihan taivaisiin nouse uudessa neluri Suzukissa, Tohatsussa tai Mercuryssä. Jammu on vähän kalliimpi ja Honda kallein.

@HTEspi :n kysymykseen oireilusta on aika helppo vastata. -ON.

Joo siis on meillä yksi nelitahti-Jammukin, 50 hv. Sitten on 9.9- ja 5-heppaset. Hondaa löytyy samanmoiset. Sitten oli sellainen 2.3 Honda, mikä oli kyllä ihan totaalinen vitsi. Siis Hondan konettahan ei periaatteessa saisi nostaa, koska niitä ei saa kallistaa, koska niistä valuu öljyt. Ja sitten tapahtuu savuisia asioita, jonka jälkeen asiat lakkaavat tapahtumasta.

Aikanaan meillä oli 125 heppainen kaksitahti-Yamaha, mutta siitä en niin muista. Ja olisikohan ollut 20 heppainenkin joskus vanhassa Busterissa.
 

Murkula

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkueet,Tappara,NY Rangers,Juniori- SaPKo
Onkos porukka käynyt vielä kuhaa kalastamassa. Eilen tuli tutulta muutama kuvaviesti joissa oli hänen omien sanojensa mukaan "surkean kesän parhaat kuhat". Itse en ole käynyt reiluun viikkoon kalassa kun en ole ehtinyt. Tässä syksyä vasten alkaa omakotiasujalla iskemään kaikenlaista hommaa ja salibandy kausi kun alkaa niin seuran organisaattorina sitäkin puuhaa riittää. Vavat on siellä täydessä ojossa veneessä eikä hommaa ole lopeteltu. Nyt kun syksykin lähestyy niin uhkaavasti vaikuttaa siltä, että joudun syömään sanani ja lähtemään vielä kuitenkin järvärijahtiin.

Enon mökille Inarille olisi porukka menossa parin viikon päästä mutta sekin on jätettävä välistä työjuttujen takia.
 

Surukuku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sanaan Sepot ja muut jemeniläiset kiekkoseurat
Nonnih! Tuli syksy ja alkoivat ahvenet kerääntymään taas parviksi.
Muutaman sadan metrin päässä kotilaiturista on sellainen selkäpakka, jonka reunoilta on yritelty pitkin kesää, mutta vasta tänään alkoivat nuo rinteet tarjota saalista: suurin ahven oli hippasen alle kilon ja muitakin yli puolikiloisia tuli.
Vaimohan se taas näytti askelmerkit eli vaihtoi sellaisen viisi grammaisen 2,5-tuumaisen SINISEN jigin itselleen muka ihan huvikseen ja kohta oli 650-grammainen kyrmy siiman päässä. Minä en sinistä väriä ole käyttänyt kuin vaapuissa ja lusikoissa, mutta vaihdettavahan tuommoinen oli mullekini, kun tulos oli siinä nähtävissä - ja eipä aikaakaan, kun oli yli 950-grammainen veneessä. Ja mikä parasta, tärppejä tuli myös ihan mukavasti kalojen lisäksi eli sinne jäikin vielä jotakin...

Edit: Kuhaa on yritelty samoilta sijoilta, mutta kun ei niin ei - ei ilm. ainakaan sininen väri ole kuhalle...
 

Hartza

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
Nonnih! Tuli syksy ja alkoivat ahvenet kerääntymään taas parviksi.
Muutaman sadan metrin päässä kotilaiturista on sellainen selkäpakka, jonka reunoilta on yritelty pitkin kesää, mutta vasta tänään alkoivat nuo rinteet tarjota saalista: suurin ahven oli hippasen alle kilon ja muitakin yli puolikiloisia tuli.

Tätä on odotettu. Meilläkin on vedenalainen "luoto" lähistöllä, josta penkka syvänteeseen. Näihin aikoihin vesien viiletessä ahvenet parveutuvat juuri tuossa ja kaikukin sekoaa ja tulkitsee syvyyden väärin kalaparvien tiheydestä johtuen.

Nyt voisi harkita pientä jigitysteissua viikolla, kun ovat luvanneet loppuviikosta hyviä kelejä. Myös ahvenen vetouistelu tuolla paikalla näin alkusyksystä on toiminut hyvin. Siiman päähän pienempää papukaijaa lisäpainon kera ja johan alkaa vapa täriseen.
 

Hartza

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
Tätä on odotettu. Meilläkin on vedenalainen "luoto" lähistöllä, josta penkka syvänteeseen. Näihin aikoihin vesien viiletessä ahvenet parveutuvat juuri tuossa ja kaikukin sekoaa ja tulkitsee syvyyden väärin kalaparvien tiheydestä johtuen.

Nyt voisi harkita pientä jigitysteissua viikolla, kun ovat luvanneet loppuviikosta hyviä kelejä. Myös ahvenen vetouistelu tuolla paikalla näin alkusyksystä on toiminut hyvin. Siiman päähän pienempää papukaijaa lisäpainon kera ja johan alkaa vapa täriseen.

Torstaina tuli jigillä muutama hyvänkokoinen ahven tuosta penkasta ja ne päätyivätkin fileinä lautaselle. Eilen samasta paikasta ei ainuttakaan ahventa, vaikka kaiku ilmoitti runsaasta kalaparvesta. Vaihtelin jigin värejä käyden melkein kaikki variaatiot läpi, mutta ahventa ei vaan huvittanut kanssani humppaan ryhtyä.

Sen sijaan vaihtaessani täysin ärsykeltaiseen väriin alkoi tulla lähes jokaisella heitolla hauki. Kolmannen hauen jälkeen vaihdoin ärsykeltaisen pois, kun ei ollut hauki kohdekalana. Sinällään kuitenkin jännä oli huomata kuinka paljon jigin värillä voi oikeasti merkitystä saaliin määrään. Ärsykeltainen näyttää oikeasti toimivan haukeen ainakin näissä vesissä, kun muut värit saivat olla haueltakin rauhassa.

Vaikka ahventa ei näkynyt (ainakaan veneessä), oli muuten aivan mahtava syyskuun päivä. Kelit olivat kohdallaan, aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta ja sielu lepäsi järvellä luonnon keskellä. Tuollaisina päivinä ei haittaa, vaikka kala ei söisi lainkaan. Pintaveden lämpötila uskomattomat 17,2 astetta! Illalla lämmitin saunan ja kävin pariin otteeseen uimassa jo pimeän tultua. Kelluin selälläni järvessä ihastellen tähtitaivasta ja Otavan tähtikuviota. Rauhoittavampaa ja mukavampaa fiilistä voi vain harvoin kokea.
 

Surukuku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sanaan Sepot ja muut jemeniläiset kiekkoseurat
Torstaina tuli jigillä muutama hyvänkokoinen ahven tuosta penkasta ja ne päätyivätkin fileinä lautaselle. Eilen samasta paikasta ei ainuttakaan ahventa, vaikka kaiku ilmoitti runsaasta kalaparvesta. Vaihtelin jigin värejä käyden melkein kaikki variaatiot läpi, mutta ahventa ei vaan huvittanut kanssani humppaan ryhtyä.

Sen sijaan vaihtaessani täysin ärsykeltaiseen väriin alkoi tulla lähes jokaisella heitolla hauki. Kolmannen hauen jälkeen vaihdoin ärsykeltaisen pois, kun ei ollut hauki kohdekalana. Sinällään kuitenkin jännä oli huomata kuinka paljon jigin värillä voi oikeasti merkitystä saaliin määrään. Ärsykeltainen näyttää oikeasti toimivan haukeen ainakin näissä vesissä, kun muut värit saivat olla haueltakin rauhassa.

Vaikka ahventa ei näkynyt (ainakaan veneessä), oli muuten aivan mahtava syyskuun päivä. Kelit olivat kohdallaan, aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta ja sielu lepäsi järvellä luonnon keskellä. Tuollaisina päivinä ei haittaa, vaikka kala ei söisi lainkaan. Pintaveden lämpötila uskomattomat 17,2 astetta! Illalla lämmitin saunan ja kävin pariin otteeseen uimassa jo pimeän tultua. Kelluin selälläni järvessä ihastellen tähtitaivasta ja Otavan tähtikuviota. Rauhoittavampaa ja mukavampaa fiilistä voi vain harvoin kokea.

Vähän on samanlaisia kokemuksia tästä "meidän penkastamme" - viikko sitten tulivat ne isot ahvenet, tässä parina iltana on koko jäänyt alle puolen kilon, mutta kuitenkin ihan mukavia körmyjä. Tänään taas mennään, kun kelit ovat juuri sitä, mitä lainauksessa on todettu - kohdillaan...

Hauista (hauki-kaloista) puheen ollen, täällä meillä(-kin) näyttää olevan ärsykevärit poikaa - punaista/keltaista siiman päähän ja hauki käy kimppuun kuin yleinen syyttäjä. Tosin, perjantai-iltana tuli nähtyä semmoinenkin erikoisuus, että hauki seurasi ahven-jigiä, sitä sinistä siis, ja hyppäsi sen perään n. metrin korkeudelle. Siinä, kun pikkuveneen perässä istuskelin, niin kala kävi lähes silmieni korkeudella ja vajaan metrin etäisyydellä - hieno ja perin yllättävä näky!
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös