Kalamiehiä?

  • 504 928
  • 2 997
Suosikkijoukkue
Mestaruuden jälkeinen krapula 2022-
Kerran olen myös onnistunut kairalla katkomaan iskukoukun siiman ja saamaan kesäverkolla sitten saman hauen iskukoukusta verkkoo kiinni takertuneena.

Meikäläisellä kävi luokkaretkellä niin, että väsyttelin parin kilon haukea ja siima otti ja katkesi. Kala lähti lusikan kanssa kotia ja me lähdettiin laskemaan verkkoja. Aamulla käytiin verkot kokemassa ja sieltä löytyi myös tuo lusikka verkoista roikkumasta, haukea ei näkynyt.
 

SamSpade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ikurin Vire
a) Miten ja mitä lajia kalastat?
Pääsääntöisesti haukea. Heitellen, varusteina noin 2.80m vapa ja Abun hyrräkela 5500 ja 6500 pro rocket. Pääsääntöisesti isoilla vaapuilla tai noin 30g lusikoilla (crocodil, jurmo ym)
Satunnaisesti kokeitu meritaimenen kalastusta loppusyksystä, mutta heikoin tuloksin. Tähän pitää vielä paneutua syvällisemmin.

b) Ennätyskalasi/saaliisi?
Vajaa 8 kiloa on suurin, mutta tuota kymppikerhoon pääsemistähän tässä tavoitellaan.
Tämä oli erikoinen tapaus. Olimme syksyllä heitelleen parikymmentä minuuttia pientä meren lahtea ja kaveri totesi että alkaa käynnistämään venettä. Totesin että yksi heitto vielä. Heitin leikilläni edestä taaksepäin noin 7-8 metrin heiton ja aloin kelata. Sanoin kaverille että älä käynnistä vielä, uistin taisi jäädä puuhun kiinni. Luulin että uistin oli kiinni tukin- tai puun palassa kun tuntui että siellä on iso kuollut paino joka tulee. Vasta 4-5 metrin päässä veneestä sitten "heräsi eloon" ja veti kymmenkunta metriä siimaa. Parikymmentä minuutti väsytystä ja ennätyshaukeni ylös.
c) Mitä mieltä verkkokalastuksesta?
Bueno jos kalaa oikeasti halutaan hankkia ruokapöytään.
Joskus nuorena miehenä mökillä tuli harrastettua ajoittain. Saaliina lähinnä siikaa ja kuhaa.
d) Mitä mieltä catch&release -kalastuksesta?
Hyvä juttu ja harrastan itsekin. Haukien osalta. Jalokalat ja ahvenet ym päätyvät pannulle.

e) Erikoisin saaliisi?
205g räkäkiiski pohjaongella. Sekä virvelillä 28g lusikkaan kiinni ottanut 2,2kg säynävä. Kun sain kalan lähemmäksi luulin ensin meritaimeneksi kun pani hanttiin lujaa ja näin että hopeanväristä kylkeä näkyy. Kun sain sitten veneen viereen, piti hetki ihmetellä mikä piru tuo on. Yli vain yhdestä koukusta kiinni suupielestä joten ihmettelen että sain edes ylös. Punnitus ja takaisin kasvamaan.
 

Murkula

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkueet,Tappara,NY Rangers,Juniori- SaPKo
Tänään pääsisi ensimmäistä kertaa koittamaan josko kuha iskisi. Ei ole vielä varsinaisesti itselle se tähtiaika ja vesi alkaa olla sen lämpöistä, että ukkokuhat alkavat etsiskellä muhinointipaikkojaan. Jospa ne sen takia olisikin niin agressiivisisa, että murjoisivat minun kapuloita uhmakkaasti.Sellasta kuuden vavan vetämistä on tarkoitus harrasta- Haukia jos ei sivutuotoksena tule niin maailmankirjat on sekaisin. Itsehän olen vaan kuski kun tuo liikkuminen ei onnistu, mutta pääasia, että pääsee vähän pääkoppaa nollaamaan.
 

Murkula

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkueet,Tappara,NY Rangers,Juniori- SaPKo
Ei puraissut, neljä pientä haukea ja muutama tärppi. Oli ihan saatanan kylmä, tuuli ja satoi vettä. Koko päivän oli lämmin ja aurinko paistoi, mutta kun päästiin vesille niin alkoikin samalla secöndillä paska keli. Eipä siinä mitään, kalastaminen kelissä kuin kelissä on ajanvietteistä parasta.
Menetyksiäkin tuli kun lähtiessä jäi arskat lippiksen lipalle, niin tokihan ne onnistuin pudottamaan järveen lätsää korjatessa. Eikä se ole reissu eikä mikään ellei vähintään yhtä vaappua saa jäämään pohjaan.
 
a) Miten ja mitä lajia kalastat?
Talvet menee pilkkiessä ja isku-/madekoukkuja viritellen. Myös matikkapilkillä tulee käytyä, mikä on kyllä varsin mielenkiintoista ja hyvät paikat tietävälle myös antoisaa kalastusta. Kohdekalana talvisin kuitenkin yleensä ahven, vaikka joka vuosi tulee pohjoisessa jallitettua myös siikaa/taimenta/rautua. Avoveden aikana tulee heittokalastettua vähän kaikenlaista saalista ja tuulastusta pidän yhtenä mielenkiintoisimpana kalastuksen muotona. Vetouistelu ei kuitenkaan ole se mun juttu ja vaikka sitäkin tulee aina välillä kokeiltua, ennemmin lyön veneen parkkiin ja heittelen/pilkin veneestä. P-Norjassa tulee käytyä vähintään kerran vuodessa rautujahdissa ja tarttuupa sieltä aina toisinaan lohta/meritaimenta/merirautua mukaan, vaikken niistä niin pidäkään verrattuna tuohon punamahaiseen pohjoisen kuninkaaseen (okei, rautu ja merirautu ovat käytännössä sama kala). Noilla vesillä virveli ei juuri olekaan käytössä, vaan perhovehkeitä tulee käytettyä, tarkemmin mielellään pintureita jos kala on niistä yhtään kiinnostunut ja keli on siihen suotuisa . Syvänmeren kalastusta on tullut myös P-Norjassa harrastettua, mikä on kyllä jo pelkästään lajivalikoimansa ansiosta erittäin mielenkiintoista ja onhan siellä aina mahdollisuus saada niitä todellisia satojen kilojen mörköjä. Aiemmin tuo tuntui hyvinkin eksoottiselta hommalta, vaikka nyttemmin toki hissu&co on nostanut tuota buumia aivan eri sfääreihin ja kalastuspaikkoja tuntuu olevan useita joka kylässä. Hyvä näin.

b) Ennätyskalasi/saaliisi?
Paljon on painaviakin saaliita noussut veneeseen, mutta suhteellisesti suurin lienee hieman yli 2kg painanut puronieriä, millä irtosi kultainen kalastajan ansiomerkki. En ole mikään aktiivinen punnitsemaan kaloja enkä kuljeta vaakaa yleensä edes mukana, mutta toki joitain isomuksia tulee aina silloin tällöin punnittua. Viime talvena suurin ahven taisi painaa sen kilon verran. Yli 7kg kunigasrapu oli myös melko erikoinen tapaus aikoinaan, sekin ihan vapavälinein rannalta saatuna.

c) Mitä mieltä verkkokalastuksesta?
Harrastan sitä itse vain ja ainoastaan huoltokalastuksen merkeissä (viimeksi olen syönyt itse verkottamani kalan joskus yli 15v sitten), mutta nähdäkseni hyvä verkkokalastaja osaa pyytää myös kohtuudella ja käyttää saaliinsa hyvin. Verkkokalastajia, kuten muitakin, on niin moneen junaan, mutta periaatteessa mitään sitä vastaan ei ole, kunhan ymmärretään mitä tehdään. Kylällä asuva kalakauppias käy kesäisin usein kaupittelemassa valikoimaansa ja tietäen periaatteeni hän aina haukkuu, miten verkkomiehet taas hänelle "antoivat" puolen kilon meritaimenia, kun olivat vahingossa verkkoihin uineet. Sylettää joka kerta. Aika hyvin toki pienillä paikkakunnilla tiedetään, kuka verkkokalastaja noudattaa sääntöjä ja kuka ei, mutta mitään kukaan ei tunnu asialle tekevän. Viimeksi reilu viikko sitten kävi kauppias kaupittelemassa suurta uroslohta ja tämäkään ei ole kyllä mikään poikkeustapaus.

d) Mitä mieltä catch&release -kalastuksesta?
Erinomaisen hienoa toimintaa ja tätä harrastan itsekin. Olen lukenut statistiikkoja kalan selviytymisestä ja hauki onkin ainut kala minkä nostan vedestä, jos aion sen vapauttaa. Hyvin vähän riittää ymmärrystä tämän vastustajille.

e) Erikoisin saaliisi?
Jos yksi tarina pitää valita, niin kerran eräs sunnuntaikalastaja sai patoaltaalla istarikirren siimansa päähän, mutta kalastaessaan padon reunalla mies horjahti ja pudotti virvelin veteen. Mies lähti tästä kiukustuneena kävelemään autolleen ja vaikka kirjolohi oli ehtinyt viemään vapaa jo kymmeniä metrejä pois altaan reunasta, sain sen koukutettua isolla tobylla. Kelasin miehen virvelin rantaan ja väsytin sillä 2 kilon kirjolohen ja vein sekä kalan että virvelin miehelle, ennen kuin herra ehti kaasuttaa pois. Miehen lämpimät sanat naurattavat edelleen: "turha mitään palkkiota tästä oottaa".
 

Pottakameli

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
a) Miten ja mitä lajia kalastat?
Lähinnä uistelemalla, rannalta viskomalla, onkimalla ja todella harvoin perholla. Lajit voivat olla mitä vain.

b) Ennätyskalasi/saaliisi?

Ei kyllä mitään älyttömiä hirviöitä ole tullut saatua. kokeillaan mitä muistaa: Hauki 6,7 kg Ahven 1,2 kg, Siika 1,5 kg. Lahna 2,7 kg Taimen 2kg.

c) Mitä mieltä verkkokalastuksesta?

Ei tule harrastettua. Ei kyllä olisi mahdollisuuksia edes. Ei mitään vastaan jos hommat tehdään oikein.

d) Mitä mieltä catch&release -kalastuksesta?
Tätähän se usein on, ellei ruokakaloja hae.

e) Erikoisin saaliisi?

Ei kyllä ole kovin erikoisia saalita tullut. Lähinnä tulee mieleen, kun 300- 400g ahventa rantaan kelatessa muutaman kilon painoinen hauki halusi sen itselleen, eikä päästänyt rannassakaan irti.
 

Murkula

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkueet,Tappara,NY Rangers,Juniori- SaPKo
Miehen lämpimät sanat naurattavat edelleen: "turha mitään palkkiota tästä oottaa".

Vastasitko, että "en meinannu kyllä näitä kamoja ja kalaa sulle antaakaan, kunhan vaan näytin mitä sain"
 

Ankkakaani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Noniin, kalastuskausi vähän myöhään aloitettuna ja pari kertaa nyt käyty, kerran veneellä ja kerran pikkulammen rannalta heitellessä. Nyt on iskenyt armoton kalastusinto taas päälle pitkästä aikaa.

Onko palstalaisilla vinkkejä, kuinka pienestä mutapohjaisesta tekolammesta saisi hauet kiskaistua ylös? Lampi on kaivettu pieneen n. 3m levyiseen jokeen vuosikymmeniä sitten, joten vesi vaihtuu koko ajan. Lampi sijaitsee joen alkupuolella, jossa joki on kapea, mutta joki levenee sitten 50km eteenpäin kunnon joeksi, joka laskeutuu mereen, mutta samaksi joeksihan sitä ei luulisi enää siinä vaiheessa eikä uimalla kyllä pääse mitenkään tänne lammelle. Lampi on noin 50x75 metrin kokoinen. Pohja tosiaan on mutaa ja vesi sen väristä, enkä sinne kyllä uimaan menisi. Rehuja kasvaa paljon. Syvyydestä en osaa niin tarkkaan sanoa, mutta noin 1-2 metriä sanoisin. Syvimmässä kohdassa keskellä lampea voi mahdollisesti mennä kolmeen metriin asti. Legenda kertoo, että paikallinen maajussi olisi muinoin traktorinkin ajanut sinne pohjalle, mutta tiedä sitä sitten...

Lammesta löytyy varmasti ruutanaa, ahventa ja kivennuoliaisia enemmän kuin tarpeeksi ja ainakin ruutanat ovat kasvaneet hyvänkokoisiksi (jee). Kun kerran näitä kaloja löytyy, niin miksei löytyisi myös haukea?. Veljeni väittää nähneensä joskus, mutta varmaa havaintoa ei ole. Joskus on käsittääkseni sinne yritetty kirjolohta istuttaa, mutta ei tainnut onnistua se yritys. Erityisen paljon ei tuolla olla kalastettu, mutta nyt parin kesän aikana löytyi into, kun sattumalta alkoi ahvenia tulemaan hyvällä tahdilla. Veli alkoi niitä narraamaan viime kesänä jigillä ja itse kävin eilen kokeilemassa pienillä lipoilla ja lusikoilla. Hyvin tuli 10-25cm ahvenia.

Joskus pikkupoikana kävin erilaisilla krokotiililusikoilla heittelemässä, mutta eipä sieltä mitään ole tullut. Eilen kokeilin myös muutamalla, mutta ei iske ei. Vielä on pari paikkaa kokeilematta, jonne ajattelin tänään mennä. Nyt sitten kaivataan niitä vinkkejä. Minkälaisella viehetyypillä ja erityisesti minkä värisellä kannattaisi lähteä kokeilemaan? Ahvenet iskivät eilen kiinni kultaiseen ja keltamustaan lippaan sekä musta-valko-harmaaseen lusikkaan. Kovasti odottelen vinkkejänne ja olen päättänyt, että se haukikin sieltä on perkele nostettava joskus!
 

Nume

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, FC Bayern München, SoJy
Onkos kellään heittää vinkkiä muutamasta hyvästä heittohyrrästä? Sellaisesta oikeista hyvästä minkä voisin vaihtaa lippavapaan tai jigivapaankin?
Kyse on siis tollasesta kevyt hyrrästä, eikä mihinkään isoon vapaan tarkoitetusta. En tosin tiedä olisko mitään järkeä vaihtaa kun vavoissa nyt on hyvät avokelat. SIlloin, kun harvoin haukea heitän niin heitän aina hyrräkelalla, niin siksi voisi päivittää kevyetkin välineet samanlaisiksi.
Nuo hyvät hyrräkelat vaan tuppaa olemaan sen hintaisia, että samaan rahaan saa hyviä avokeloja 3 kappaletta.

Kyllähän kevyetkin heittohyrrät voivat pikkusen käydä liian raskaiksi ihan perus lippa-/ jigikalastukseen. Ensimmäisenä voidaan sulkea oikeastaan kaikki pyöreäpäiset hyrrät pois ja siirtyä ajattelemaan matalaproofilihyrriä ihan sen takia, että kela toimisi optimaalisesti myös pienemmille vieheille, mitä yleensä nyt lipat ja jigit ovat, viehesuositukset kun lähtevät keloissa 15 grammasta ylöspäin. Jos sinulla on laadukkaat haspelikelat, niin ehkäpä vaan nautit niillä kalastamisestaa, en nää niin suuria hyötyjä hyrrään vaihtamisesta, kuin taas hyrräkelalla hauenkalastuksessa on.

Jos kuitenkin vielä ajatus kutkuttaa, niin valitettavasti joudut panostaman sitten jo rahaakin sen parisen sataa euroa. Esimerkiksi Abun Revo-sarja ja Shimanon Chronarch-sarja ovat varteenotettavia vaihtoehtoja.
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
.

Joskus pikkupoikana kävin erilaisilla krokotiililusikoilla heittelemässä, mutta eipä sieltä mitään ole tullut. Eilen kokeilin myös muutamalla, mutta ei iske ei. Vielä on pari paikkaa kokeilematta, jonne ajattelin tänään mennä. Nyt sitten kaivataan niitä vinkkejä. Minkälaisella viehetyypillä ja erityisesti minkä värisellä kannattaisi lähteä kokeilemaan? Ahvenet iskivät eilen kiinni kultaiseen ja keltamustaan lippaan sekä musta-valko-harmaaseen lusikkaan. Kovasti odottelen vinkkejänne ja olen päättänyt, että se haukikin sieltä on perkele nostettava joskus!

Itse kokeilisin jotain kuparitaustaista tummaa Räsästä. Ennemmin isompaa kuin pienempää. Aika hitaasti kelattuna. Ehkä jollain popperillakin voisi tulla tulosta, tiedä häntä.

Tänä vuonna olleet hauet vähän nihkeässä, vasta neljä tullut ja kaikki ihan puikkareita. Torstaina lähtö Pohjois-Lappiin edessä, odotuksena enemmänkin maisemia kuin kaloja, siinä määrin aikaista on. Taitaa parhaat saalismahdollisuudet olla karaokessa. Pieni takaportti mahdolliseen Neidenin kopaisuun juhannuksena, sieltä voisi jotain tullakin.
 

Waqu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP ja Dallas Stars
a) Miten ja mitä lajia kalastat?
Uistelemassa tulee käytyä paljon, kun meri tuossa vieressä. Nakkelemassa myös tulee käytyä, yleensä huonoin tuloksin. Vene löytyy rannalta, joten pääsääntöisesti sillä, joskus satamassa laitureillakin. Kotiseudulla tulee kanssa uistelemassa käytyä päijänteellä, joka tutumpi paikka ja tulokset toistaiseksi parempia. Lajeina tietysti se hauki, joskin jalokalaan tulee pyrittyä yleensä, vesien lämmitessä kuhaa.
Keväällä ensimmäiset reissut tehdään rannoilta siikaongella, myös silakat kiinnostaisia, mutta ei ole tullut koitettua.

b) Ennätyskalasi/saaliisi?

Eipä mitään hirveän erikoista ole tullut saatua. 4,5kg hauki, 2,8kg taimen lapista, vajaa kilonen ahven, vajaa kahden kilon kuha ja 1,7kg siika. Isohko harjus myös lapista tuli, mutta ei kiloista muistikuvaa.

c) Mitä mieltä verkkokalastuksesta?

Joskus tullut päijänteellä isäukon kanssa tullut pidettyä, kalaisaa hommaa, mutta ei ole hirveän mielekästä hommaa. Lisäksi sitoo aikatauluja pirusti, kun sinne pitää päivittäin keretä

d) Mitä mieltä catch&release -kalastuksesta?
Tätä tulee harrastettua pienempien haukien kanssa paljon. Kalat otetaan syöntiin tai vapautetaan. Poikkeuksena toki jotkut katistkan särjet/ongitut särjet.

e) Erikoisin saaliisi?
Pilkillä, siis aivan peruspilkillä saatu hauki. Yläasteen pilkkikisoissa vielä tuli tuo 700g hauki, tällä vietiinkin isoin kala ja koko kilpailun voitto tuli myös tämän avulla.
Toinen erikoinen oli uistelemalla tullut lahna, joka oli kyljestä kiinni uistimessa.
 

Murkula

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkueet,Tappara,NY Rangers,Juniori- SaPKo
Jos kuitenkin vielä ajatus kutkuttaa, niin valitettavasti joudut panostaman sitten jo rahaakin sen parisen sataa euroa. Esimerkiksi Abun Revo-sarja ja Shimanon Chronarch-sarja ovat varteenotettavia vaihtoehtoja.

Jep, näillä jäljillä olin itsekin, ja miten sen nyt muotoilisi. Rahasta se ei jää kiinni, mutta en ajatellut mitään 500€ sijoittaa. Oletusarvoni on, että luokkaa 200-300€ pitäisi sellainen hyrräkelakin löytyä, millä kevyt jigi lentää ihan mallikkaasta.

Tai sitten kun lyö egejä tiskiin niin voi hommata tälläisen Daiwa T3 Air hyrräkela - Hyrräkelat - Kelat - Hong Kong Verkkokauppa ja jigi kyllä lentää. Mieluummin kuitenkin vippailen hyvillä haspeleilla kun sijotan tollasen määrän rahaa kohteeseen, jonka kalastukseen tuomasta lisäarvosta en ole edes ihan varma.
 

HTEspi

Jäsen
Tämän vuoden paras haukikeikka eilen. 13 m/s tuulessa Buster XL:llä parin suuren aukon yli taisteleminen tuotti mukavan tuloksen. Hauki oli todella kovalla tankkauksella, kolmeen mieheen viidessä tunnissa +60 haukea. Suurimmaksi jäi 6-7 kg kala, mutta yksi +metrikala pudotettiin spinneristä muutaman metrin päässä veneestä.

Spinnerit ja shadit olivat ylivoimaisia. Kaksi Snackbaitsin shadia pureskeltiin käyttökelvottomaksi. Lindyn spinnerbaitit olivat myös todella kovaa valuuttaa.
Päivän kohokohtana kaksi triplatärppiä, jokaisella veneessä olleella +3 kg hauet kiinni samaa aikaa.
Seuraavaa reissua odotellessa, torstaina jos töiden jälkeen pääsisi pistolle.
 

Murkula

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkueet,Tappara,NY Rangers,Juniori- SaPKo
T Hauki oli todella kovalla tankkauksella, kolmeen mieheen viidessä tunnissa +60 haukea. Suurimmaksi jäi 6-7 kg kala, mutta yksi +metrikala pudotettiin spinneristä muutaman metrin päässä veneestä.

Melkoinen ahminta on ollut käynnissä. Ei käy aika pitkäksi. Nyt me tarvitaan kuitenkin joku c&r vastustaja kertomaan, että kaikki pitää syödä mitä kalastaa.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
a) Miten ja mitä lajia kalastat?

Mökillä hankin ruokakalat verkoilla, virveliä tulee käytettyä jonkin verran ja talvella pilkin muutaman kerran.

b) Ennätyskalasi/saaliisi?


Ei mitään ihmeellistä, verkoista on tullut joku kolmekiloinen hauki ja lähes kiloinen ahven.

c) Mitä mieltä verkkokalastuksesta?


Kalastusmuoto ei mielestäni ole ratkaiseva vaan kalastajan asenne. Itse kalastan muutamalla verkolla, jotka ovat vedenlämmöstä riippuen vedessä 3 - 12 tuntia, tällöin kalat pääosin säilyvät hengissä. Mutta tiedän myös tapauksia, joissa verkot voivat olla viikonkin kokematta.

d) Mitä mieltä catch&release -kalastuksesta?
.
Vrt. edellinen vastaus. C&r kalastus on siinä mielessä moraalisesti ajatuksia herättävää, että siinä ihminen kiusaa omien mielihalujensa takia eläimiä, mutta näinhän ihminen elänkunnan kuninkaana toimii muutenkin. Ymmärrän c&r kalastuksen merkityksen esim. matkailuyrittäjille, enkä olisi sitä kieltämässä. Jasper Pääkkösen tekopyhyys vaan aiheuttaa nyppyjä.

e) Erikoisin saaliisi?

Ei ole tullut mainittavaa.
 

Jusu7

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
a) Miten ja mitä lajia kalastat?
Talvella pilkkimistä, kesäisin pääasiassa uistelua. Pari kertaa viime kesänä harjoittelin verkkojen kanssa ja tästä opettelusta täälläkin mainitsin ja jupinaa tuli.

b) Ennätyskalasi/saaliisi?
Ahven 1230 grammaa, hauki 6,8, kuha 4,7. Tuossapa mainittavimmat.

c) Mitä mieltä verkkokalastuksesta?
Mielestäni vastuullinen kalastus on on ok ja verkkokalastus siinä missä muutkin tavat. Verkkojen sijoittelu ja merkkaaminen ovat sitten niitä jotka pistävät ketuttamaan monesti. Väylille tai pienvenesatamien suilla vedetyt verkot ovat persiistä. Joskus on tullut uistimien mukana myös merkkaamattomia verkkoja. Muikkua olisi tarkoitus yrittää tulevana suvena.

d) Mitä mieltä catch&release -kalastuksesta?
Menee siinä missä muutkin tyylit, vastuullinen kalastus on ok.

e) Erikoisin saaliisi?
Edelliskesänä merkkaamaton katiska uistelun tuotteena. Verkonpainona ollutta narun päässä ollutta tiiliskeveä väsyttelin kerran hyvän aikaa isona kalana. Painouistimen koukussa oli kerran kyljestä lävistetty kuore. Nämä kaikki pohjoiselta Päijänteeltä.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Mä olen kateellinen näille kaikille yli kilon ahvenen vetäisseille... Eipä,ole tuollaista tullut koettua...
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
Melkoinen ahminta on ollut käynnissä. Ei käy aika pitkäksi. Nyt me tarvitaan kuitenkin joku c&r vastustaja kertomaan, että kaikki pitää syödä mitä kalastaa.

Ei kun pitää lopettaa sen jälkeen, kun kaikilla on ruokakalat, eli n. kolmen hauen jälkeen ;)
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki

Erskij

Jäsen
Suosikkijoukkue
Philadelphia Flyers, Tappara
a) Miten ja mitä lajia kalastat?
Kesäisin pääasiassa uistinta on tullut vedettyä. Virveliä tulee myös heiteltyä, mutta aika satunnaisesti. Hauet ja kuhat ovat yleisimpiä saaliita.

b) Ennätyskalasi/saaliisi?
Uistimeen tarttui viime kesänä 4,7 kilonen hauki ja ennätyskuha on puolestaan hieman vajaa 3 kg.

c) Mitä mieltä verkkokalastuksesta?
Pidän verkkokalastusta kelvollisena kalastusmuotona, vaikka itse en sitä harrastakkaan. Välillä uistinta vetäessä pistää verkonmerkit ärsyttämään..

d) Mitä mieltä catch&release -kalastuksesta?
Mielestäni jokainen tekee niin kuin parhaaksi näkee.

e) Erikoisin saaliisi?
Uistinta vetäessä muutama hauki on noussut veneeseen, niin että koukut ovat olleet hauen kyljessä kiinni suun sijaan.
 

HTEspi

Jäsen
Olen ymmärtänyt, että c&r kalastajia innostaa taistelu kalan kanssa ja kamppailun voitosta tuleva fiilis. Jos lähes jokaisella heitolla tulee kala, saako siitäkin samanlaisen fiiliksen?

Itselläni ainakaan ei ole kyse kamppailun voiton fiiliksestä. Toki siis hauen tärpistä ja väsytystapahtumasta saa aina hyvät fiilikset, mutta itse en näe tilannetta niinkään ihminen vs. kala -tyylisenä "taisteluna". Kun kohdalle osuu tuollaisia supertankkausreissuja, tulee hyvät fiilikset siitä, että tietää tehneensä oikeita valintoja: löytää tietynlaiset paikat, uistimet, uittonopeudet jne, josta hauki innostuu. Viime reissullakin heitimme alkupäivästä tunnin lähes tyhjää, mutta oikeanlaiset paikat löytäessämme kalaa tuli parhaillaan monella heitolla peräkkäin. Ja parhaat fiilikset saa siitä, kun pääse vapauttamaan suurkalan ja tietäen, että se jatkaa vedessä tärkeää työtään ja saattaa käydä uudestaan uistimeen, isompana. Ja tuollaisillakin reissuilla jokainen hauki saa aikaiseksi samat fiilikset, ei siihen kyllästy.

Ja kun paljon puhutaan tuosta C&R -kalastuksesta, sanottakoon, että jokainen hauki pääsi takaisin elementtiinsä. Aina puhutaan C&R:n eettisyydestä ja moraalista, niin millä tavalla kalan saaminen on eettisempää, jos pyyntitapahtuman lopuksi kala taotaan hengiltä? Kalan kärsimyksestä puhuttaessa, eikö kaikenlainen passiivikalastus C&R:n moraalista valittavien mielestä ns. turhaan pitkitettyä kärsimystä? Verkossa kala tukehtuu pikkuhiljaa hengiltä, iskukoukuissa ja pitkäsiimoissa kala saattaa virua vuorokauden koukku syvällä kurkussa.
Ja mainitaan nyt vielä, etten ole 100% C&R-kalastaja, pidän etenkin hauesta ja ahvenesta, mutta vielä enemmän pidän niiden kalastamisesta, jonka takia itse pyydetty kala ei ole tärkein raaka-aina keittiössäni.
 

Andi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, Tappara
Saattanut joskus tähänkin jo vastailla mutta näitä on aina kiva muistella.

a) Miten ja mitä lajia kalastat?
Pääasiassa verkoilla ja sitten yhdellä tai kahdella vavalla soutelemalla uistinta. Nuotalla tulee käytyä 5-10 kertaa vuodessa.

b) Ennätyskalasi/saaliisi?
Ahven 1,4 kg (verkko), Ahven 1,125kg uistimella, hauki 5,5kg uistimella, made n. 6kg (isäukon kanssa jo vuosia vuosia sitten)

c) Mitä mieltä verkkokalastuksesta?
En voisi kuvitella kesää tällä hetkellä ilman verkkokalastusta ja muikun syöntiä. Kannatan ehdottomasti.

d) Mitä mieltä catch&release -kalastuksesta?
Ehkä aavistuksen vastaan koska itse on tottunut syömään kalat, tai käyttämään muuten hyväksi. Toki jokainen on varmaan joskus päästellyt niitä karkuunkin.

e) Erikoisin saaliisi?
No tuo 1,4 kg ahven oli sikäli erikoinen viime vuonna että sen sain juurikin muikkuverkosta kun oli turpansa siihen sotkenut. Samoin joku uistimen päässä n. kilometrin matkan perässä vedetty salakka on ollut koominen näky.
 

Waqu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP ja Dallas Stars
Eilen tuli käytyä tuossa iltasella merellä heittelemässä. Tuossa lähellä on pari saarta, joiden välissä tullut käytyä välillä heittelemässä kun ihan ok paikka tuossa lähellä.
Kalaa ei tullut, lopuksi ajattelin, että kokeillaampa lotolla. Tyhjään oli edelleen ja naisystävälle sanoin "viimeinen heitto ja lähdetään". Nakkasin vielä saarista pois päin, kohti kulkuväylää matalaan kohtaan (n. 2m vettä) ja kiinni nasahti.
Sain väsyteltyä ja veneen viereen, mutta tokikin naisystävä sai nostettua kalan väärällä puolen haavia puoleen väliin ja tämä tippui veteen.

Kalasta vain kysyisin, että tuleeko jollekkin mieleen mikä voisi olla. Se oli varmasti särkikala, reilu 2kg jössikkä, tappeli vastaan niin pirusti, pullea kuin mikä ja malliltaan kuin lahna, mutta leveämpi, väriltään tumman ruskea ja suomut olivat isot.
Säyneksi oli liian tumma, ruutanaksi tai turvaksi iso? Maasto on tuossa kivistä, mutta humuspitoista.

Hiukan harmitti kun ei ylös tullut, ei tuolla kalalla mitään olisi tehnyt, mutta hauska se olisi ollut tunnistaa..
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös