Kalamiehiä?

  • 504 875
  • 2 997

madeOFspade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Aikasessa olet ollut...täällä vielä selailtiin talviverkkoja joissa oli pari kuhaa 1,1 ja 1,5kg ja hauet 4,2 ; 3,4 ; 2,9 : 2,3 1,8 ja 1,2kg
Toinen kuha omaan pöytään, toinen isukille. Pieni hauki kissoille ja isommat jakoon naapureille ja työkavereille.

Aika usein vien hauet naapureille ikäjärjestyksessä vanhemmista nuorempiin, ellen sitten jaksa alkaa niitä palastella kissoille. Tykkäävät muuten tuosta hauesta kuin hupsu puurosta.

Joo täällä pääsee jo hyvin heittämään tuolla omalla vakipaikalla. Kohta alkaa vielä hauen syöntikin olemaan kohdallaan.

Etkö itse syö lainkaan haukea?
 

Murkula

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkueet,Tappara,NY Rangers,Juniori- SaPKo
Etkö itse syö lainkaan haukea?

Käytännössä en, ehkä noin kerran vuoteen jos käyn vanhemmilla syömässä ja ovat tehneet siitä jauhettuja pihvejä. Vanhemmatkaan eivät muussa muodossa syö haukea. Olen saanut ainakin kymmeneltä ihan oikealta kokilta tai kotikokilta maailman herkullisimpia haukireseptejä, mutta eihän se missään olosuhteissa vedä vertoja ahvenelle,kuhalle,muikulle tai matikalle.
Tämä minun hauen syömättömyys johtunee yksiselitteisesti "parempaan tottumisesta" koska suvussa on ollut niin vahva osaaminen kalastamiseen, että aina on saatu muutakin kalaa. Jotkut tykkäävät hauesta ja ihan mieluusti vien ne kalat niille ketkä niitä mielellään syö. Enkä todellakaan mitenkään ylenkatso hauensyöjiä. Kaveri on töissä kalatiskillä ja sanoi, ettei mikää muu kuin hauki, mene yhtä täydellisesti kaupaksi.

Talvisin syön pääasiassa kuhaa ja madetta, kun taas kesäisin lautanen täyttyy yleensä ahvenilla, kuhalla ja muikuilla. Kesäisin syön satunnaisesti punaista lihaa, talvella en kalasta sellaisissa vesissä joissa sitä edes olisi. Tämäkin saattaa nyt laantua kun tein vuodenvaihteessa periaatepäätöksen, että lopetan punalihaisen kalan kalastamisen vetouistelemalla, ellen ole napapiirin yläpuolella. Ts. se tarkoittaa Inaria jossa on enon mökki. En vedä enää järväriä ennen kuin / jos tilanne sen kalan suhteen joskus rauhoittuu ja nämä eväleikkaus-/ istutus-/elvytysasiat selviävät.

En muuten myöskään varsinaisesti kalasta haukia vaan ne tulee ihan muun kalastamisen sivutuotoksena. Joskus veteleen niitä tarkoituksella kissoille, koska syötän niitä mieluummin kuin purkkiruokaa ja kissat myös syövät mieluummin haukea kuin purkkiruokaa.
Ja teenhän minä satunnaisesti C&R reissuja merelle.
 

HTEspi

Jäsen
Oukhei, laita ihmeessä infoa miten kävi.

Unohdin täysin tämän. Tosiaan, maaliskuun alkupäivinä ekan kerran pääsin siikaongelle. Kova tuuli häiritsi parhailla paikoilla, joten pysyttelin suosiolla suojaisissa paikoissa. Pari pientä siikaa tuli, laskin takaisin, kun olivat sen verran heikosti kiinni ja väkäsettömillä koukuilla irrotus vaivatonta.

Haukikausikin saatiin avattua viikko sitten, eipä sieltäkään mitään mainittavaa ylös tullut. Söderjiggeniin muutama +/- parikiloinen patukka, jotka iloisesti jatkavat kudun odottelua. Peilityyni, auringonpaiste, laskeva vesi ja todella kirkas vesi eivät ihan parhaita olosuhteita luoneet, lisäksi osa paikoista oli vielä jäässä, jonka läpi Terhillä ei päässyt.
Perjantaina taas haukikeikka edessä. Yksi ensikertalainenkin mukana, todennäköisesti kyykyttää meitä "kokeneita" sinisellä krokotiililla.
 

HTEspi

Jäsen
Perjantaina taas haukikeikka edessä. Yksi ensikertalainenkin mukana, todennäköisesti kyykyttää meitä "kokeneita" sinisellä krokotiililla.

Narsistisesti lainasin itseäni. Hyvä keikka oli perjantaina, isompaakin kalaa liikkeellä. Suurimmaksi toki jäi vain vähän päälle kuuden kilon hauki, vaikka tarjolla oli pari kertaa +8kg kala, jotka kuitenkin saatiin sössittyä.
Pig Shadin luonnolliset värit ylivoimaisia koko päivän.

Keskiviikkona uusi yritys.
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
Lupasin olla kirjoittamatta tähän ketjuun, mutta taidan nyt kuitenkin rikkoa tuon lupauksen. Torstaina olisi tarkoitus lähteä pilkkireissulle pohjoiseen muutamaa kertaluokkaa Nässyä isommalla järvelle ja sen seudulle. Kertoillaan sitten ensi viikolla, tuliko onnistumisia.

Kohtahan ne on perhomessutkin.
 

Skeletor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, urheilullisesti avoin sarja
Näin kalastajana ja valvojana uusi kalastuslaki on aika perseestä: MMM - Kalastuslain kokonaisuudistus

Kalastaja pakotetaan ostamaan kalliimpi lupa, jossa on yhden vavan viehekalastuslupa samassa. Jos haluaa kalastaa enemmän kuin yhdellä vavalla, täytyy ostaa lisälupia paikallisesti. Tämä on ainoa hyvä asia. Paikalliset osakaskunnat saavat edelleen määrittää esim. moottoriuistelulupien hinnat. Toisaalta tulee kalliiksi, kun on pakotettu yhden vieheen lupa ja on tottunut kalastamaan usealla vavalla.

Mutta kun 65-vuotiaat ja vanhemmat ovat edelleen vapautettu tästä vuosimaksusta, niin pakkohan se on jostain takaisin ottaa. Tästä saavat 18-64 vuotiaat kärsiä. Kaikki eivät tosiaankaan tarvi tuota viehelupaa, vaan kalastavat vain passiivisilla pyydyksillä.

Omasta mielestäni kaikki yli 18-vuotiaat saisivat maksaa kalastuksesta vuosimaksun. Mikä ihmeen etu eläkeläisillä pitää olla ilmaiseen kalastukseen, kun ovat vielä suurin kalastajaryhmä? Eläkeläiset eivät todellakaan ole se köyhin kansanosa.

Valtio on tyhmä, kun ei tajua ottaa tässä tilanteessa rahaa sieltä, mistä sitä olisi saatavissa. Tuskin kovin moni eläkeläinen pitäisi edes vuosimaksua pahana. Tämä Lex Rinne on täysi fiasko sekä valtiontalouden että kalastajien kannalta.
 
Omasta mielestäni kaikki yli 18-vuotiaat saisivat maksaa kalastuksesta vuosimaksun. Mikä ihmeen etu eläkeläisillä pitää olla ilmaiseen kalastukseen, kun ovat vielä suurin kalastajaryhmä? Eläkeläiset eivät todellakaan ole se köyhin kansanosa.
Eläkeläisillä on vaikutusvaltaa, koska he käyvät äänestämässä. Siksi mm. eläkeläispuolue demareiden kannattaa nuoleskella härskisti vain omaa etuaan tavoittelevia eläkeläisiä tällaisilla.
 

Andi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, Tappara
Yksi ihmisiä hankala piirre tuossa kalastuslaissa taisi olla se, että ELY-keskus pystyy tarvittaessa antamaan kalastusoikeuden ammattikalastajalle, vaikka esim. kalastuskunta ei sitä antaisi? Sanasta sanaan en ole lakia lukenut mutta jos noin on niin saa nähdä tuleeko "kalabaliikkia". Tuosta huolimatta vastuu kalakantojen hoidosta on kuitenkin kalastuskunnalla... Korjatkoon joku jos olen tulkinnut väärin.

Siellä taisi myös olla jotain verkkorajoituksia ainakin määrien suhteen. Täytyy lueskella ennen kuin järvestä alkaa jäät lähtemään. Alkaa nimittäin pikkuhiljaa jo houkuttelemaan laskea verkkoja veteen. Viime vuonna tuli fiilisteltyä ihan kunnolla kun suurin yksittäinen muikkusaalis tuli koskaan (vajaa 30kg), Suurin yksittäinen ahven 1,4kg, muikkuverkolla vieläpä ja pari siikaa syksyllä, mitä niitäkään en ollut järvestä saanut n. viiteen vuoteen(ja nekin hirvipeijaisten krapulapäivänä). Ihan tässä nälkä alkaa tulla.
 

Unkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool FC
No mikä tuossa Kollajassa niin vituttaa? Eihän tuolla vihreiden videolla ollut mitään tekemistä Kollaja-hankkeen kanssa. Ja olisi nuo perhokalastuksenkin MM-kisat voitu pitää Pudasjärvellä vuonna 2017. Ja Kollaja-hankeen toteuttamisen jälkeenkin. Turhan herkkähipiäisiä ovat nuo perhokalastajat. Tekivät vaan kiusaa itselleen ja Iso-Syötteen matkailuyrittäjille turhalla kiukuttelullaan. Asioihin pitäisi perehytyä kunnolla, ennen kuin aletaan tehdä hätiköityjä päätöksiä. Mutta tuo fanaattisuus... se ei ole hyvä asia missään, ei edes kalastuksessa. Kaikilla jotka sähköä käyttävät, pitäisi oivaltaa myös kotimaisen vesivoiman tärkeys. Mutta ilmeisesti kaikki eivät käytä sähköä.
 

HTEspi

Jäsen
Kyllähän tuo Kollaja toteutuessaa olisi aivan käsittämätön hanke. Varsinainen paluu menneisyyteen. Suomessa 60% virtavesistä on jo valjastettu, loput voisi jättää rauhaan.
Kepulaisetkin ovat julkisuudessa pikkuhiljaa muuttaneet kantaansa Kollajasta, toivottavasti ei jää vain vaalikikkailuksi, vaan oikeasti järki voittaisi.
 
No mikä tuossa Kollajassa niin vituttaa?


Se, kuinka ympäristöarvoja ja yhteiskuntavastuuta mainospuheissaan korostavat metsäyhtiöt lobbaavat joen patoamista edellyttävän koskiensuojelulain purkamisen puolesta, ja etenkin se, kuinka en voi luottaa siihen etteivätkö koskiensuojelulakiin kajoamisen laajamittaisesta puoluerajat ylittävästä vastustuksesta* huolimatta Kokoomus ja SDP, joista jompikumpi saattaa tulevalla vaalikaudella olla tämän Keskustan johtaman hankkeen suhteen vaa'ankieliasemassa, olisi puolueina kuitenkin em. teollisuuden taskussa, ja siten tällä pöyristyttävällä hankkeella jopa mahdollisuus toteutua.

*
Ehdokkaat kautta puoluekentän: koskiensuojelulakia ei pidä avata

Viimeiset jäljellä olevat vapaasti virtaavat koskemme ovat kansallisaarteita

Kollajan tekoallashanke Pudasjärvellä on nostanut keskusteluun suomalaiselle virtavesiluonnolle tärkeän koskiensuojelulain avaamisen. Vesirakentaja Oy:n Voimaa Vedestä -raportin mukaan kaikista Suomen virtaavista vesistä on rakennettu jo peräti 60%. Koskiensuojelulaissa ovat suojattu mm. Kiutakönkään ja Kermankosken tapaiset kuuluisat matkailupaikat. Voimaa Vedestä -raportti listaa vesivoimatuotannon kannalta kiinnostavia koskia mm. Vuoksen, Kymijoen, Kokemäenjoen, Lapuanjoen, Perhonjoen, Oulujoen, Tornionjoen ja monen muun virran varrelta.

Koskiensuojelulain purkaminen avaisi Pandoran lippaan. Jos lakia muutetaan yhden yrityksen vuoksi, on pian rivissä iso joukko muitakin. Vesivoiman lisärakentamisella olisi suuria negatiivisia vaikutuksia virtavesiluontoon, kiinteistöjen arvoon, uhanalaisten lajien kantoihin, kalastusmatkailuun sekä paikalliskulttuuriin.

Tarvittava säätövoima on saatavilla pienemmillä ympäristövaikutuksilla

Vesivoimateollisuuden mukaan uutta vesivoimaa halutaan säätövoimaksi tuulivoimalle. Hannele Holttisen VTT:lle tekemien arvioiden mukaan Suomessa tarvittaisiin uutta säätövoimaa tuulivoiman lisärakentamisen myötä 160 MW. Tätä paljon suurempi määrä säätövoimaa on saatavilla lähes minimaalisilla ympäristövaikutuksilla esimerkiksi yhdistämällä Luoteis-Venäjän vesivoimaloita pohjoismaiseen säätösähkömarkkinaan ja parantamalla siirtoyhteyksiä Norjaan ja Ruotsiin. Myös kysyntäjoustoilla saadaan aikaan samanlaisia säätövaikutuksia.

Me allekirjoittaneet eduskuntavaaliehdokkaat kaikista puolueista vastustamme koskiensuojelulain avaamista. Se olisi liian suuri uhraus Suomen virtavesiluonnolle.

Asia on meille omantunnonkysymys eduskunnassa. Näin sen tulee olla myös kaikille muille mahdollisesti valittaville kansanedustajille, jos asia koskaan päätetään tuoda eduskunnan päätettäväksi.

Allekirjoittajat

Riku Eskelinen (kesk)
Pertti Salolainen (kok)
Ville Niinistö (vihr)
Timo Soini (ps)
Paavo Arhinmäki (vas)
Riitta Myller (sdp)
Eva Biaudet (rkp)
Pirkka Aalto (kd)
Johannes Kananen (kesk)
Timo Heinonen (kok)
Janne Heikkinen (kok)
Markku Saarikangas (ps)
Jukka Relander (vihr)
Mia Välimäki (kok)
Henrik Vuornos (kok)
Johanna Sumuvuori (vihr)
Antero Vartia (vihr)
Kari Tykkyläinen (ps)
Eeva-Maria Parkkinen (kesk)
Mikko Kärnä (kesk)
Sampo Terho (ps)
Mikkel Näkkäläjärvi (sdp)
Mikko Salmi (sdp)
Tytti Tuppurainen (sdp)
Pekka Haavisto (vihr)
Hanna Sarkkinen (vas)
Anne Berner (sit, kesk)
Terhi Peltokorpi (kesk)
Christina Dahlblom (rkp)
Emma Tcheng (rkp)
Petteri Orpo (kok)

En ole mikään fanaattinen luonnonsuojelija, vaan patojen varjossa kasvanut teknokraatti joka ymmärtää ja arvostaa teollisuushistoriaamme. Se kuinka joet aikoinaan valjastettiin myllyihin, ruukkeihin, puun uittoon ja sähkön tuotantoon on vähän kuussa käymiseen verrattava taidonnäyte ihmisen kyvykkyydestä ja suurelta osin sen vaurauden perusta jonka edeltävät sukupolvet päättäväisellä työllään meille mahdollistivat. Ilman tätä historiaa minä en olisi minä, eikä Suomi olisi Suomi. Tämä nimenomainen Kollaja-asia kuitenkin saa minut jopa raivon valtaan, mokoma "vittu että vituttaa" ei todellakaan riitä kuvaamaan sitä tunnetilaa jonka tämän asian pohtiminen saa aikaan.

Kyse on yksinkertaisesti siitä, että tämän hankkeen hyödyt eivät ole missään suhteessa haittoihin nähden. Jos olisin kiekkoleijona #79, sanoisin "MÄ HÄPEÄN!" Tämä on niitä kriittisiä kysymyksiä joiden vaikutukset jokaisen kaltaiseni suomalaisten enemmistöä edustavan tapaluonnonsuojelijan (vrt. tapauskovainen, "juu, kyllä Suomen luonto on minulle tärkeää ja haluan sen säilyttää, mutta enhän minä nyt sentään mikään luonnonsuojelija ole..") tulisi ymmärtää.


Eihän tuolla vihreiden videolla ollut mitään tekemistä Kollaja-hankkeen kanssa. Ja olisi nuo perhokalastuksenkin MM-kisat voitu pitää Pudasjärvellä vuonna 2017. Ja Kollaja-hankeen toteuttamisen jälkeenkin. Turhan herkkähipiäisiä ovat nuo perhokalastajat. Tekivät vaan kiusaa itselleen ja Iso-Syötteen matkailuyrittäjille turhalla kiukuttelullaan. Asioihin pitäisi perehytyä kunnolla, ennen kuin aletaan tehdä hätiköityjä päätöksiä.

Nimenomaan tämän kalastusasian osalta, joka on vain yksi syy vastustaa hanketta, mutta josta tässä ketjussa kai olisi lähinnä tarkoitus keskustella, video liittyy. Kyse on siitä edistyykö vahingossa lähes tuhoamiemme ja hitaasti kovan työn seurauksena elpyvien luonnonkalakantojen asia vai ottaako se takapakkia. Toki perhokalastuksen mm-kisojen peruuttaminen on asialla politikointia, ja sellaisenaan onkin järjestäjiltä ainoa oikea peliliike tähän kohtaan.

Kaikilla jotka sähköä käyttävät, pitäisi oivaltaa myös kotimaisen vesivoiman tärkeys. Mutta ilmeisesti kaikki eivät käytä sähköä.
On törkeää vihjailla koskiensuojelulain avaamisen vastustamisen liittyvän jotenkin vesivoiman tärkeyden ymmärryksen puutteeseen.

Niiden muutaman kymmenen megawatin tärkeys ei tässä tapauksessa ole mitenkään verrattavissa niiden asioiden tärkeyteen jota toisessa vaakakupissa on. Teollisuus tietenkin ajaa vain omaa taloudellista etuaan, se on heidän olemassaolonsa ainoa tarkoitus. Meidän muiden tehtävä on sitten asettaa rajat sille, missä määrin siihen voidaan valjastaa luontoamme. "Sähkön tärkeyteen" voidaan aina toki yksisilmäisesti vedota toinen vaakakuppi "unohtaen" kunnes viimeinenkin puu on kaadettu.
 

Unkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool FC
Niiden muutaman kymmenen megawatin tärkeys ei tässä tapauksessa ole mitenkään verrattavissa niiden asioiden tärkeyteen jota toisessa vaakakupissa on. Teollisuus tietenkin ajaa vain omaa taloudellista etuaan, se on heidän olemassaolonsa ainoa tarkoitus. Meidän muiden tehtävä on sitten asettaa rajat sille, missä määrin siihen voidaan valjastaa luontoamme. "Sähkön tärkeyteen" voidaan aina toki yksisilmäisesti vedota toinen vaakakuppi "unohtaen" kunnes viimeinenkin puu on kaadettu.

Tämä on ihan järkeenkäypää tekstiä. Toki on myös aikamoista yksisilmäisyyttä latoa asioita eri vaakakuppeihin tutustumatta hankkeen suunnitelmaan ja sen vaikutuksiin. Kannattaa ensin perehtyä tarkasti suunnitelmiin, minä ainakin olen yrittänyt niin tehdä, ja vasta sitten muodostaa käsitykseni hankkeesta. Kollaja-hankkeessa ei valjasteta yhtään koskea, kuten hanketta vastustavat väittää. Kaikenlaisia hankkeita vastustavat tahot käyttävät yleensä vastustamiseen asioiden vääristelyä ja suoranaista valehtelua. Se on totta, että varmasti hanketta ajava yhtiö ajaa sitä siksi, että saisi voittoa. Mutta se ei liene suuri synti vaan yleinen käytäntö. Tuokin on totta, että meidän tehtävä on yrittää asettaa rajoja sille, missä määrin luontoa voidaan hyödyntää yhteiskunnan tarpeisiin. Meillä on vain erilaisia käsityksiä näistä rajoista. Se on mielestäni surullista, että tällaista hyvää hanketta, joissa myös luontoarvot otetaan huomioon, vastustetaan näin fanaattisesti ja perehtymättä asioihin. Kyllä täällä pohjoisessa tarvittaisiin myös työpaikkoja. Yhteiskunnan hyvinvointi syntyy työtä tekemällä, ei perhovapaa viuhtomalla (se on toki hyvä harrastus).
 
Tämä on ihan järkeenkäypää tekstiä. Toki on myös aikamoista yksisilmäisyyttä latoa asioita eri vaakakuppeihin tutustumatta hankkeen suunnitelmaan ja sen vaikutuksiin. Kannattaa ensin perehtyä tarkasti suunnitelmiin, minä ainakin olen yrittänyt niin tehdä, ja vasta sitten muodostaa käsitykseni hankkeesta.
...
Se on mielestäni surullista, että tällaista hyvää hanketta, joissa myös luontoarvot otetaan huomioon, vastustetaan näin fanaattisesti ja perehtymättä asioihin.
Mitä hankkeen vaikutuksiin ja suunnitelmiin tulee, niin teollisuus teetätti hankkeestaan YVA:n (ympäristövaikutusten selvitysmenettely) vuonna 2009. YVA:n 34 lausunnosta 1 kpl ja 52 mielipitestä 1 kpl olivat myönteisiä. Yhteysviranomainen, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, totesi selvityksen puutteelliseksi etenkin näiden kala-asioiden osalta. PVO ei, ymmärrettävistä syistä, ole tainnut näitä lukuisia puutteellisia kohtia lisäselvittää.

ELY-keskuksen lausunto tässä (PDF, yhteenveto s. 58), tässä pääkohdat:
- Puutteita on erityisesti virtaamien pienentymisen sekä tulvien poisjäämisen pitkäaikaisvaikutusten arvioinnissa, uhanalaisten lajien ja luontotyyppien selvittämisessä sekä elinympäristömallinnuksen tulosten varmentamisessa ja johtopäätösten teossa.
- Erityisesti vaelluskaloille hankkeella voi olla vaikutuksia, joiden perusteella myös Pudasjärven järviryhmän yläpuolinen Iijoki olisi tullut sisällyttää arviointimenettelyyn selkeämmin ja ottaa huomioon hankkeen vaikutusalueen rajauksessa. Tältä osin arviointi on riittämätöntä.
- Suomen luontotyyppien tuoreessa (Raunio ym. 2008) uhanalaisuustarkastelussa Iijoki sisältyy erittäin suuriin jokiin, joita Suomessa on kaikkiaan kahdeksan. Koko maassa nämä on luokiteltu erittäin uhanalaisiksi, PohjoisSuomessa vaarantuneiksi. Jokiekosysteemin uhanalaisuutta ja jokseenkin luonnontilaisen jokikokonaisuuden merkitystä olisi tullut tarkastella 0- vaihtoehdon yhteydessä. Arvioinnissa olisi tullut analysoida luonnontilaisena säilyneen jokijakson merkitystä virtavesien luonnontilalle hankealueella ja jokiluonnolle laajemmin.
- Hankkeen vaikutusalueen jokiluonnon tulevaisuuden kehittämis- ja hyödyntämismahdollisuuksien pohdinta olisi kuulunut analyysin piiriin.
- Yhteysviranomainen toteaa vesistövaikutusten tarkastelun osittain puutteelliseksi.
- Vaikutuksia Livojoen hydrologisiin olosuhteisiin ja sitä kautta erityisesti joen ekologiaan on arvioitu riittämättömästi, samoin Mertajokeen kohdistuvat vaikutukset. Vaikutuksia Siuruanjoen vedenlaatuun ei ole perusteltu riittä- vällä tavalla, vaikutuksia olisi tullut pohtia etenkin alivirtaamatilanteissa.
- Ehdotus Oulujoen-Iijoen vesienhoitosuunnitelmaksi on ollut nähtävillä ja valtioneuvoston on tarkoitus hyväksyä se vuoden 2009 loppuun mennessä. Selostuksessa ei ole kriittisesti tarkasteltu sitä, miten Kollajan suunnitteluvaihtoehtojen toteuttaminen tulisi vaikuttamaan tavoitetilan saavuttamiseen tai sen säilyttämiseen. Tältä osin arviointi on riittämätön.
- Selostuksessa ei ole riittävästi otettu huomioon sitä, miten hajoavasta turpeesta puristuvat vedet vaikuttaisivat Kollajan tekoaltaan ja alapuolisen vesistön vedenlaatuun.
- Kalojen elinympäristömallinnuksen tuloksia ei ole varmennettu paikantamalla tutkittavalla alueella mallinnuksen kohteena olevia lajeja, joten mallinnuksen tuloksia ei voi pitää luotettavina.
- Mallinnuksen yhteydessä ei ole tarkasteltu lainkaan sitä, mitä virtaamien vähentyminen luonnonuomassa vaikuttaisi uoman tulevaan kehitykseen. Yhteysviranomainen katsoo, että virtaaman väheneminen luonnonuomassa ja erityisesti tulvien pienentyminen 400-500 m3 /s:llä (keskimääräisenä vuonna tulvan suuruudeksi jäänee 100-200 m3 /s) johtaisi väistämättä pitemmällä aikavälillä huomattaviin elinympäristömuutoksiin luonnonuomassa (liettyminen, umpeenkasvu jne.) ja vie sitä kautta perustan mallilaskelmien käyttämiseltä luonnonuoman tilanteen kuvaamisessa virtaamien leikkaamisen jälkeen.
- Arviointiselostuksessa mainitaan, etteivät Iijoen luonnonuomaan tulevat rakenteet estä kalojen liikkumista Iijoen yläosalle tai Livojoelle. Arviointi on puutteellinen ja johtopäätökset osin vääriä. Selostuksessa on tarkasteltu jonkin verran aikuisten kalojen nousua, mutta laskuvaellus ja mädin säilyvyysmahdollisuudet luonnonuomassa on käsitelty puutteellisesti. Määrälliset ja/tai prosentuaaliset arviot puuttuvat täysin. Arviointi on näiltä osin riittämä- töntä.
- Arviointiselostus ei anna riittävän seikkaperäistä kuvaa vaikutusalueen uhanalaisista luontotyypeistä ja hankkeen vaikutuksista niihin.

Ei minusta kuulosta oikein siltä, että luontoarvoja mitenkään kaksisesti otettaisiin huomioon, vaikka PVO kirkkain silmin näin väittää tekevänsä.

Kummasti muuten vielä helmikuussa internet archiven mukaan pystyssä ollut kollaja.fi on pudotettu netistä, ei kai vaan liittyisi mitenkään vaalien läheisyyteen. Julkisuus kun ei teollisuuden asiaa taida oikein edistää.
 

Krepo

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Málaga CF
Pilkkikausi saatu pakettiin. Tänä talvena tuli siirryttyä lähes ainoastaan tasapainolla onkimiseen. Aiemmnkin toki paljon puntaria oon käyttänyt, mutta enää ei vaan jaksa innostaa toukkien kanssa pelaaminen. Yhden purkin ostin koko talvena, toki jotai berkleyn muovisia oli aina taskussa. Ruokakalatkin sai sillointällöin joten siinä suhteessa ihan ok sesonki.

Vuoksen lupa on tullut hommattua tällekin vuodelle, ja muutama reissu jo tehtyäkkin isolle virralle. Eilis iltana ja tänä aamuna sai jo jotain siimanpäähänkin, mutta alamittaisia olivat taimenet. Muutaman vuoden jo tuolla käynyt ja vihdoin saa kalojakin siiman päähän tuolla. Ei ole helpoin paikka tuo vuoksi, paikallistuntemus on aika ehdoton juttu, tuli pari ekaa kautta pyydettyä lähes tyhjää, mitä nyt pohjan kiviä sai siiman päähän.

Kyykoskellakin olisi tarkoitus käydä tässä parin viikon sisään, mikäli autotiet koskille ovat kohtuullisessa kunnossa.
 

Unkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool FC
Tänään oli täällä Pudasjärvellä mahtavat pilkkikelit. Vuoden valosin päivä. Ahventa tuli pystypilkkiin kärpäsentoukkasyötillä niin paljon kuin vain viitsi nostella. Noin 30 kpl alle tunnissa tuli, pienehköjä enimmäkseen, mutta sekaan saattui yksi oikea kyrmyniska, varmaan jotain 800 g. En punninnut, mutta selkeästi oma enkka. Kahvinkeittoa ja makkaranpaistoa nuotiolla päälle, tosi upeeta.
 

Surukuku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sanaan Sepot ja muut jemeniläiset kiekkoseurat
Sattuipa tänään aamulla hieman erikoinen kalajuttu - siis pilkkimässä olimme vaimon kanssa.
Siinä aamun kääntyessä aamupäiväksi vaimon kelan räikkä pärähti vihaisesti ja aikansa vedeltyään hönkäisi, että iso haukl siiman päässä. Minä nostokoukkua hamuilemaan, kun siima napsahti poikki vaimean noitumisen säestyksellä enkä minä parantanut tilannetta ihmettelemällä, ettei antanut siimaa tarpeeksi.
Ahventen syönti oli vaisua, joten otin lopulta käyttöön ohuimman siimani ilman peruketta ja päähän pikkuruinen leech-tasuri. Aikani sitä huljuttelin n. neljässä metrissä, kun tärppi tömähti tukevasti enkä oikein uskaltanut 0,18 mm monofiilillä muuta kuin varovasti pumpata kalaa edes-takaisin. Lopulta avannon kautta näin kohtuu ison luupään leech huulikoruna. Vaimo sai ujutettua nostokoukun kiinni ja eikun ylös. Siinä kalaa ihaillessaan vaimo totesi, että pystypilkkiinkö tuo nappasi? Oli näet hauella vaimon aiemmin menettämä pystypilkki nätisti kiinni leuan toisella puolella...
Hauki painoi pikkuisen vajaa kaksi kiloa,
 
Se, kuinka ympäristöarvoja ja yhteiskuntavastuuta mainospuheissaan korostavat metsäyhtiöt lobbaavat joen patoamista edellyttävän koskiensuojelulain purkamisen puolesta, ja etenkin se, kuinka en voi luottaa siihen etteivätkö koskiensuojelulakiin kajoamisen laajamittaisesta puoluerajat ylittävästä vastustuksesta* huolimatta Kokoomus ja SDP, joista jompikumpi saattaa tulevalla vaalikaudella olla tämän Keskustan johtaman hankkeen suhteen vaa'ankieliasemassa, olisi puolueina kuitenkin em. teollisuuden taskussa, ja siten tällä pöyristyttävällä hankkeella jopa mahdollisuus toteutua.

Ei ole tässäkin ketjussa tarkoitus alkaa jauhaa samaa väsynyttä politiikkascheissea mitä kaikki muut ketjut näin vaalien alla pursuavat, mutta pakko kuitenkin pikkiriikkisen tarkentaa noita aiempia epäilyksiä. WWF selvitti, että SDP:kin on puolueena koskiensuojelulain avaamista vastaan. Kysely: Vain kolme puoluetta suojelisi Suomen viimeiset kosket - WWF
Kokoomus haluaisi purkaa lain, SDP, Vihreät ja Vasemmisto säilyttää, muut "empivät" kantaansa.
 

Bruno

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingfors IFK, NP#4, Україна
Pari keikkaa tänä vuonna heitetty tuohon Vantaanjoelle, mutta oli ns. munat pataan -reissuja. Viikonloppuna pitäisi käydä mökillä ja kokeilla järveltä huijata kuhaa. Joko joku on tänä vuonna kuhaa tavoitellut?
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
Lotterya odotellessa ei ole parempaakaan tekemistä, niin toteanpa vaan, että tänään oli ekaa kertaa testissä joululahjaa saatu Guidelinen tikku. Ihan pätevän oloinen kokonaisuus, heittäjän pätevyys muodostuu tässä tapauksessa rajoittavaksi tekijäksi. Kuten aika monessa muussakin tapauksessa. Ei tosin mun vanhassa yksikätisessä setissä, joka on aivan paska, jos pitäisi saada edes 20 metriä nakattua. Toki ihan hauska pienemmillä joilla, eikä saa kyllä mitenkään annettua lohnakkeelle liikaa painetta. Kunnon ruoppauskatkoja sillä vaan ei saa edes vavanmitan päähän, vaan joutuu heittämään perhoa kuin jotain moukaria. Siihen ei tosin tämä uusikaan pysty. Kai.
 
Kyykoskellakin olisi tarkoitus käydä tässä parin viikon sisään, mikäli autotiet koskille ovat kohtuullisessa kunnossa.

Joko kävit Kyykoskella? Kiinnostaisi tien kunto ja mahdollisesti muutkin meiningit, esim. näkyikö saalispäiväkirjassa puumerkkejä? Ajattelin, että ensi viikolla voisin käydä itsekin.

Vasta yksi kalareissu tälle kaudelle takana. Se olikin perin antoisa. Kirjolohet olivat aktiivisia ja kalastus meni vähän liiankin helpoksi. Kalakaverille ihan järjetön laiskan pulskea possukirre, suurin livenä näkemäni. Pieniä kävi ylhäällä varmaan parikymmentä. Perhonsidonnan vasta aloitettuani oli myös mukavaa saada kirre omalla sidoksella, taisipa itseasiassa olla ensimmäinen kirreni ylipäänsä perhovehkeilllä. No, tuon kyseessä olevan kohteen kanssa on vähän niin ja näin, harvoin tulee tyhjiä reissuja. Ihan kelpo kohde pahimman kalastushingun hetkelliseen taltuttamiseen.

Ensi viikon lopulla pitäisi sitten varmaan jo avata uistelukausikin Kymenvirralla. Myös Tainonvirtaa täytynee käydä samalla reissulla perhon kanssa koluamassa. Ajatukset kuitenkin jo vahvasti kesä-heinäkuun taitteessa, jolloin luvassa meikäläisen mittapuulla varsin mittava puolentoista viikon kalareissu pohjoiseen. Odotellessa voi sitten kokeilla näillä tutummilla vesistöillä...
 

Krepo

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Málaga CF
Joko kävit Kyykoskella? Kiinnostaisi tien kunto ja mahdollisesti muutkin meiningit, esim. näkyikö saalispäiväkirjassa puumerkkejä? Ajattelin, että ensi viikolla voisin käydä itsekin..

Juu, torstaina tuli käytyä. Sulunkoskelle menevä tie oli ihan ok kunnossa, kuoppia jonkun verran. Veden pinta oli todella korkealla, saunakosken ja kyykosken välillä olevien pitkospuiden allakin lainehti vesi. Veljen kanssa oltiin liikkeellä, eikä muita kalastajia näkynyt jotta rauhassa sai kalastella. Kovin montaa merkintää ei saalispäivälirjassa ollut tullut koko keväänä. Itselläni sattui olemaan taivaankappaleet oikeassa kulmassa, kun pari kontaktia kohdekalaankin oli päivän aikana.
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös