Kalamiehiä?

  • 506 994
  • 3 008

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
... Mereillä tietyillä alueilla jossa on heikko taimen- tai lohikanta näen tuossa suuremman ongelman (vielä suurempi ongelma on tosin ammattikalastus)...

Mikä tahansa kalastusmuoto voi olla ongelma, jos homma tehdään väärin. Kuulin esimerkiksi kalastuskilpailusta, jossa oli nostettu useampi tonni lohta merestä.
 

MPN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Silmäkoko määrittelee aika paljon mitä verkkoon jää. Jos harrastusverkkokalastaja toimii oikein, verkot eivät tuhoa kalakantoja yhtää sen enempää kuin vapakalastus. Ainakin itsellä on tavoitteena nostaa eläviä kaloja verkosta, joten koen ne tarpeeksi usein. Tällöin kalan pystyy vapauttamaan siinä missä koukuun tarttuneenkin.

Mikä tahansa kalastusmuoto voi olla ongelma, jos homma tehdään väärin. Kuulin esimerkiksi kalastuskilpailusta, jossa oli nostettu useampi tonni lohta merestä.
Viestit yhdistetty yhdeksi lainaukseksi.

Niin, silmäkokohan määrittelee minkä kokoista kalaa ei pitäisi jäädä verkkoihin. Eli periaatteessa alamitan, mutta tarpeeksi isot jäävät sitten kiinni. Riittävän iso tietysti saattaa repiä verkot rikki tai katkaista vapakalastajan siiman. Järkevää olisi laittaa kaikkiin kalastusmuotoihin myös ylämitta, eli että ei oteta vaikkapa yli metrin lohia ylös, taikka yli 75cm taimenia. En ole kuullut että kalakantoja olisi tuhottu vapavälinein, ehkä jonkinlainen vaikutus "ammattimaisella uistelulla" saattaa olla. Monta hyvää jokea on pilattu verkoilla Suomessa, myös vesivoimalaitoksilla on noita pilattu. Järviä on kalastettu verkoilla lähes "tyhjäksi". Varsinkaan heittokalastuksella (virveli, perho ja vaikka onginta) ei ole käsittääkseni yhtään vesistöä pilattu Suomessa. Rokastajia en muuten luokittele kalastajiksi lainkaan, sillä on jonkin verran tehty tuhoja (ja tehdään vieläkin, terveisiä Aurajoen mulkeroille).

Suurin tuho ei kylläkään tapahdu harrastusverkottajien toimesta, vaan ammattilaisten. Myöskin iso ero on että missä paikassa tuota verkottamista harrastaa.
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
Jos sää piiskaat vapavälineillä jorpakkoo saman ajan, mitä verkko on siellä, niin mitäs luulet, kummalla tulee paremmin kalaa? Ja kun jotkut ei pane niitä kaloja takaisin järveen. Lohihommissa toki eri, eikä noita jokia saa edes verkottaa, muuta kuin Suomessa. Kyllähän vapavälineillä voi kiskoa ihan helvetisti enemmän kalaa, kuin sillä mökkiläisen siikaverkolla, mihin menee yössä 2-6 siikaa. Silti verkotus on jossain määrin perseestä. Siis jossain määrin, millä tarkoitan ammattikalastajia ja järven täyteen verkottavia "kotitarve"kusipäitä.

Mutta yhtälailla perseestä on nämä muovikassimiehet, jotka kyselee jälestäpäin, että olikos näillä tammukoilla alamittaa. En ala sen enempää moralisoida, mutta Suomessa asenteet kaloja ja kalakantoja kohtaan on täysin perseestä. Kettutyttöjäkään ei kiinnosta kalojen oikeudet. Kunnon maissa ei tarvitsisi edes käydä mitään verkko vs. virvelivääntöä. Ihan ensiksi pitäisi saada kalat MMM:n puolelta YM:n puolelle.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
... Silti verkotus on jossain määrin perseestä. Siis jossain määrin, millä tarkoitan ammattikalastajia ja järven täyteen verkottavia "kotitarve"kusipäitä...

Laittomuudet ja välipitämättömyys on aina perseestä, oli kyseessä mikä tahansa kalastusmuoto. Jos verkkokalastaja kalastaa kotitarpeiksi, se ei tee hänestä kusipäitä.

Kalastuksen suhteen voitaisiin tehdä monenlaista, mm. kieltää kalojen rääkkääminen c & r kalastuksella.
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
Laittomuudet ja välipitämättömyys on aina perseestä, oli kyseessä mikä tahansa kalastusmuoto. Jos verkkokalastaja kalastaa kotitarpeiksi, se ei tee hänestä kusipäitä.

Kalastuksen suhteen voitaisiin tehdä monenlaista, mm. kieltää kalojen rääkkääminen c & r kalastuksella.

Mitäs se c&k-kalastus on, jossei rääkkäämistä? Ja itse harrastan molempia. Mun puolesta voitaisiin vaikka kieltää kaikki kalastus Suomessa, ainakin muutamaksi vuodeksi. Joka on joskus lukenut vaikka pk.nettiä tietää, että tuosta c&r väännöstä ei saa keskustelua aikaan.

Kotitarvekalastus on terminä täysin aikansa elähtänyt, perseestä ja huono tekosyy muutoskyvyttömyydelle ja välinpitämättömyydelle. Lohta saa tiskiltä kärjistetysti vitosen kilo. Ei kenenkään hengissäpysyminen ole kalansaaliista kiinni. Se ei ole kotitarvekalastusta, jos tykkäät laskea järveen pari-kolme verkkoa, ja saat pari kuhaa, jotka sitten paistat. Mutta "ruoka pöytään perheelle perkele työ ukko..." (no okei nyt aloin liioitella, mutta ymmärtänet pointin)- mentaliteetilla toimiminen on sitä kuuluisaa kotitarvekalastusta.

Ja taas, en väitä enkä vihjaa, mutta voisin lähinnä kirjallisesti pohtia mahdollisuutta, että tätä koti"tarve"kalastusta esiintyy erityisesti Suomen pohjoisilla alueilla. Siis sitä on oikeasti vaikeaa kuvailla. Se on kuin jotain pyhää vihaa muualta tulevia kalarosvoja kohtaan. Ikiaikaiset oikeudet jne. Mutta minun kielitaitoni ei riitä tämän asian selvään ilmaisemiseen.

Mutta vain ammattikalastaja kalastaa tarpeeseen, ja ammattikalastajatkin tulisivat paremmin toimeen kalastusmatkailuyrittäjinä, mikä olisi myös kaloille parempi, mikä tuottaa ex-ammattikalastajille ja kalastusmatkailuyrittäjille enemmän asiakkaita ja paremman toimeentulon. Mökkiläinen ei kalasta "tarpeeseen".
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
Tässä on hyvä esimerkki "pääkkösläisestä" puusilmäisyydestä, jossa kaikki entinen on perseestä ja kaikkien pitää ryhtyä kalastusmatkailuyrittäjiksi.

Joo, enpä ole ennen noin pääkkösläisesti mistään maininnutkaan(mielestäni J.P.llä menee vähän yli tuo vouhotus). Tänään on sen verran väsynyt ja paska päivä, ettei jaksa hirveesti jäsennellä. Mutta se on silti ihan fakta, että Suomessa on penailtu kalastusasioissa yhtä pahasti, kuin Ilves-hockeyssa kaikissa mahdollisissa asioissa. Sanon vaan, että lohi on joessa 100 euroa kilo ja lihatiskillä vitosen.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...Sanon vaan, että lohi on joessa 100 euroa kilo ja lihatiskillä vitosen.

Juu, tästä aiheesta keskusteltiin Suomi-Areenassa, hintoja voi laskea monella tavalla. Kalastusta voitaisiin harjoittaa monella tasolla, valitettavasti vastakkainasettelu on sen verran rajua että sopua tuskin löytyy.

Minua vaan vituttaa, kun nuoret miehet käskevät isiensä perinteitä jatkavaa kalastajaa ryhtymään kalastusmatkailuyrittäjäksi. Minusta tällainen ajatus sisältää sellaisen määrän itsekkyyttä, että oksat pois.

Mitä, jos kiellettäisiin vapakalastus kokonaan Suomessa? Ryhtykööt harrastamaan kyykkää.
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Saanko yhä laskea silakkaverkon Turun saaristossa, vai pitääkö alkaa onkia yksitellen sillä silakka-ongella?

Jos laitetaan 2-3 ahvenverkkoa yöksi, niin tuolla saattaa hyvässä lykyssä saada juuri sen seuraavan päivän aterian. En ole koskaan mieltänyt tätä huonoksi tai kalakantaa romuttavaksi jutuksi, ylipäänsä suurin osa verkkokalastajista saaristossa kalastaa varmaan suht samoin periaattein.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...Samalla tavalla voitaisiin pitää ammattikalastajien asenteita itsekkäinä. Kalakannoista viis kunhan rahaa tulee, näin karrikoidusti. Sinulla on selvästi perinteinen vanhanaikainen ajattelutapa. Koska näin on aina tehty, niin niin tulee voida tehdä jatkossakin.

Kala on arvokkain vedessä. En minäkään tuota mölliä turhaan takaisin päästänyt. Jos jokainen tuolta kalansa nostaisi, ei siellä pian olisi kaloja ollenkaan... Siis ihan oikeasti...

Kuten sanoin, olin kuuntelemassa kalastuskeskustelua Suomi-Areenassa. Keskustelu oli täysin hedelmätöntä, koska kaikki osapuolet olivat kaivautuneina syvälle juoksuhautoihinsa niin Pääkkönen kuin porilainen ammattikalastaja Salokangas ja Tornio-Muoniojoki ry:n pj. Pääkkösen mukaan kaikki ammattikalastus pitäisi kieltää, Salokankaan mukaan kalaa riittää kuten ennenkin ja Tornio-Muoniojoki ry:n pj:n mukaan vain joessa pitäisi saada kalastaa. Tässä välissä MMM yrittää tasapainoilla ja saa vain paskaa niskaansa.

Pääkkönen käytti lopussa puheenvuoron, jossa hän kysyi yleisöltä, että kuinka moni ostaisi uhanalaista niskästä marketin tiskistä. Tässä vaiheessa minun teki mieli kysyä Pääkköseltä, että kuinka monesta uhanalaisia nisäkkäitä rääkkäävästä metsästäjästä tehdään televisio-ohjelmia. On varmaan selvää, etten pidä kauheasti kalojen rääkkäämisestä, sitähän c&r on.

Kalastuksesta on tullut harrastus-, jopa urheilumuoto. Nämä harrastajat haluvat aika voimakkaasti syrjäyttää vanhat kalastusmuodot, koska ne häiritsevät heidän harrastustaan. Toisaalta ammattikalastuksesta on tullut liian tehokasta, kalakannat eivät kestä sitä. Toivottavasti näihin löytyy tasapaino, jotta minäkin saan itse verkolla kalastaa ne ahvenet, hauet, ja siiat jotka syön, ilman että joku harrastekalastaja sitä paheksuu.
 

Andi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, Tappara
Meilläkin päin on verkkokalastettu pienellä järvellä aika monen talon ja mökkiläisen voimin vuosikymmeniä, ja pari-kolme nuottaakin on siellä uitettu. Ei ole kalakannat paljon kärsineet kuten taas tämän kesän muikkusaaliista huomasi. Nuottaaminen alkaa valitettavasti olemaan vaan katoavaa kansanperinnettä. Se on tietyllä lailla sääli, sillä luultavasti tuo nuotan veto on omiaan putsaamaan noita kutupaikkoja.

Yksi kalakanta on meiltä kyllä mennyt valitettavan huonoksi, ja syyllinen siihen on tässä. Siikoja tuo paholainen on verottanut ihan kunnolla. Eipä tule kuolleita kaloja lokeille viljeltyä. Supien ruoaksi sopivat parhaiten. Ennen vahva siikakanta("kahen kilon siikoja") vaihtui vuosien aikana ruipeloihin siikoihin, joita tuskin edes tapaa enää. Istuttaminenkaan ei oikein ota tuulta alleen.

Toki saahan sillä 35-45mm verkolla sitten tuota hyvän kokoista ahventa paistettavaksi.
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
Poimin nyt näitä huvikseni pk.netistä. Ensimmäisessä(viimeisimmässä) tosin trolli kävi lietsomassa.

http://www.perhokalastajat.net/keskustelu/viewtopic.php?f=97&t=54772

Tää alko kevyesti, mutta toisella sivulla mennään... http://www.perhokalastajat.net/keskustelu/viewtopic.php?f=97&t=52516

Tuossa aiemmin mainitsemaani penailua
http://www.perhokalastajat.net/keskustelu/viewtopic.php?f=97&t=53725

Tätä en jaksanut alkaa kahlaamaan, mutta muistaakseni tässäkin mennään jossain kohtia lujaa
http://www.perhokalastajat.net/keskustelu/viewtopic.php?f=1&t=5188&hilit=Catch

Tuosta
http://www.perhokalastajat.net/keskustelu/viewtopic.php?f=1&t=10346&hilit=Catch


Näköjään ylläpito siivonnut isommat meuhkaamiset pois, muistan kun tuolla oli kymmeniä suljettuja cr-meuhkauksia. No, oli siellä sentäs jotain. Ja mihinkään ei edetä. Nykyään oikein kukaan ei noihin vääntöihin enää lähde eikä aloita.

Edit: Eihän kolme ekaa linkkiä ohjaa sisäänkirjautumiseen?
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Minä kalastan paljon mökillä, mutta en ole tiennyt, että tämänkin harrastuksen voi ottaa noin tosissaan, siis mitä vähän noita Virvelin ^heittämiä linkkejä tuossa lueskelin. No mikä jottei, väännetäänhän mekin täällä palstalla jääkiekosta.

Kuitenkin on asia niin, etten mökillä kalastaessani ole edes tiennyt että pitää stressata jotain tuollaisia asioita. Me ollaan vedetty niin, että verkoista pikkuahvenet kasvamaan korkoa, silakat pannulle ja kiisket + särkikalat lokeille. Isomman kalan verkoista sitten ahven, siika, kampela (nam!) säästetään keittiöön, lahnat, säyneet sun muu rompe armottomasti linnuille.

Virvelöidessä, uistellessa, perhostaessa niin jonkun ruokakalan voi ottaa sieltä, toisen täältä, mutta jos ei huvita syödä kalaa, niin heitellään takaisin möljään.

Mikäs tässä nyt on niin vaikeaa.
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
Mikäs tässä nyt on niin vaikeaa.

Erittäin hyvin sanottu. Kun en itsekään ymmärrä mikä siinä on vaikeaa. Teikäläisen systeemi kuulostaa ainakin oikein hyvältä. Mutta kun kaikille ei mikään tässä maassa ole selkeää, helppoa eikä yksinkertaista, niin sitten pitää kärjistää ja kieltää. Itse en jaksa tehdä kalastusasioista mitään tähtitiedettä (kannattaa linkittämääni sivustoa selata enemmänkin, niin löytää "tähtitiedettä"). Minulle kalastus on elämys ja rauhan symboli, olkoonkin sitten "veriurheilua".

Myönnetään, en ihan vilpittömästi ajattele vain kalakantoja. Ajattelen omaa etuani, harrastusmahdollisuuksien ja säästöjen merkeissä. Tällä hetkellä mua ei haittaisi yhtään, että lohen-ja taimenenkalastus kiellettäisiin Suomessa pariksi vuodeksi kokonaan. Itse en kuitenkaan Suomesta lohta ongi, enkä taimentakaan Napapiirin eteläpuolelta. Särkikalat, ahven ja hauki, miksei kuhakin. Paljon mielekkäämpää on kalastaa haukia, kuin puolikuolleita lahnataimenia. Oikeastihan taimenen tilanne on paljon huonompi kuin lohen, mutta lohi ehkä vetoaa paremmin kansan syviin riveihin. Eihän koulussakaan opeteta erottamaan lohta taimenesta. Opettaja meni hiljaiseksi kun joskus yläkoulussa totesin kuvassa olevan taimenen. Sitten hän sanoi:"Meillä on täällä koulussa kaikki lohia."

Ja taimenen pelastamiseen ei minusta olisi niinkään dramaattisten muutosten tarve, kuin lohen. Koskien kunnostus, vaparajoitukset koskille, c&r-pakko, koski kiinni kuumalla ja reittivesiin verkkorajoitukset. Ja maatalouden/kaivosteollisuuden päästöt alas. Kenenkään ei tarvitse töitään lopettaa.

Mutta ei siinä, kotiasiat on kunnossa, tää on hieno laji ja pohjosessa on komeet maisemat. Nauttikaa kalahommista, mutta miettikää samalla sitä toista kalastajaa. Hullu saa olla, muttei tyhmä.
 
Mennäilta lähistöllä jokikalassa. Kalaa paljon näkyvillä, mutta kovasti passiivisia, seuraamisia mutta ei ensimmäistäkään tärppiä.

Mutta olipa kyllä alue päässyt siivottomaan kuntoon. Siimasotkuja, eväspaketteja, oluttölkkejä siellä täällä. Enempiä siivoilin pois, mutta kun kalastaakin piti. Jossain vaiheessa helmevään Räsäseen takertui siimasötös joka johti mato-onkiviritelmään, toinen koho-koukkukombinaatio riippui siiman pätkästä puussa. Ja olipa paikan päälle tultu vallan koko perheen voiminkin uittamaan mato-onkia, ilmeisemmin tovereita rajan takaa. Merkille pantavaa, etten ole tuollakaan joella koskaan valvojiin törmännyt, vaikka ainakin yksi ymmärrykseni mukaan asuu ihan nurkan takana.

Tuossa pari viikkoa sitten vähän vastaavaa arveluttavaa toimintaa Sysmän puoleisella Tainionvirralla, josta bongasimme kaksi isoa katiskaa voimalaitospadon edustalta koskesta, missä olivat ovelassa jemmassa.

Ei siinä. Helteet ohi, joten ehkä koskikalastus alkaa taas pian antamaan saalistakin. Aika monta tyhjää reissua tullut perätysten, eikä usitelutouhuissakaan ole sanottavammin onnistanut. Joku tuolla jo aimmein mainitsikin uistimeen tarraneen lahnan. Meilläkin taannoin samaisen lajin edustaja löytyi siiman päästä, ihan suusta Jesse-vaapun peräkoukkuihin napanneena.
 

Andi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, Tappara
Kuitenkin on asia niin, etten mökillä kalastaessani ole edes tiennyt että pitää stressata jotain tuollaisia asioita. Me ollaan vedetty niin, että verkoista pikkuahvenet kasvamaan korkoa, silakat pannulle ja kiisket + särkikalat lokeille. Isomman kalan verkoista sitten ahven, siika, kampela (nam!) säästetään keittiöön, lahnat, säyneet sun muu rompe armottomasti linnuille..
Mä oon tosiaan pyrkinyt tuon lokkilapamadon siikoihin ilmaantumisen jälkeen kyllä kaikin keinoin välttämään kalojen viskomista lokeille. Ei tuo loinen kalaa taida syömäkelvottomaksi tehdä tietääkseni, mutta mieluummin sitä verkoista löytäisi hieman paremman kokoista siikaa ja hieman enemmän kuin nykyisin.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Hölmö!! Kiiskestä saa parhaan kalaliemen, kiiskiuhan. Kannattaa pakastaa kalasoppaa varten.

Tosiaan kalastetaan vain mökillämme, joka sijaitsee Turun saaristossa, reilun 200km päässä Helsingistä. Enpä muista, että olisimme koskaan tuoneet kalaa tuolta mukanamme, se kala mitä on saatu, niin on syöty tuoreena paikan päällä. Jotain sieniä ja marjoja ollaan joskus tuotu pakkaseen.

Mä oon tosiaan pyrkinyt tuon lokkilapamadon siikoihin ilmaantumisen jälkeen kyllä kaikin keinoin välttämään kalojen viskomista lokeille. Ei tuo loinen kalaa taida syömäkelvottomaksi tehdä tietääkseni, mutta mieluummin sitä verkoista löytäisi hieman paremman kokoista siikaa ja hieman enemmän kuin nykyisin.

Mä kuulen tästä vasta ekaa kertaa. Ainoa tällainen kuulemani asia on se "haukirutto", jonka saastuttamia haukia ei kuulemma saisi lokeille jättää, vaan haudata maahan ja näin olemme myös toimineet.

Jos tuo on vakava asia, niin perkele sentään, kyllä mäkin voin tehdä samalla tavoin kuin sinä. Tosin meidän mökin lähistöllä ei juuri isosta siiasta ole pulaa ollut, itsekin sain yhdella verkolla viisi kappaletta viime yrittämällä.

Sen sijaan kampelaa ei juuri tule, mikä on todella surullista.

TosiFani: tuleeko siellä Vaasan lähellä kampelaa?
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Tosiaan kalastetaan vain mökillämme, joka sijaitsee Turun saaristossa, reilun 200km päässä Helsingistä. Enpä muista, että olisimme koskaan tuoneet kalaa tuolta mukanamme, se kala mitä on saatu, niin on syöty tuoreena paikan päällä. Jotain sieniä ja marjoja ollaan joskus tuotu pakkaseen...

...TosiFani: tuleeko siellä Vaasan lähellä kampelaa?

Kiiski kannattaa säästää kalalientä varten, tulee erittäin hyvä kalasopan pohja.

Ei tule kampelaa.
 

Andi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, Tappara
Mä kuulen tästä vasta ekaa kertaa. Ainoa tällainen kuulemani asia on se "haukirutto", jonka saastuttamia haukia ei kuulemma saisi lokeille jättää, vaan haudata maahan ja näin olemme myös toimineet.

Jos tuo on vakava asia, niin perkele sentään, kyllä mäkin voin tehdä samalla tavoin kuin sinä. Tosin meidän mökin lähistöllä ei juuri isosta siiasta ole pulaa ollut, itsekin sain yhdella verkolla viisi kappaletta viime yrittämällä.
Kyseessä on ilmeisesti aika viheliäinen otus kalan kannalta. Joitain vuosia sitten itsekin tuon havaitsin kun pitkästä aikaa järvestä siikoja sain. Sen esiintymisestä yleisemmin ei ole mitään tietoa itsellä, eikä siitä onko tuota järvissä sekä meressä, mutta luultavasti tuo on meillä yksi syy siihen että 80-90 lukujen runsaslukuinen ja hyvänkokoinen siikakanta on hävinnyt, ja nykyisin saattaa sattumalta saada siian tai pari mitkä eivät todellakaan ole koolla pilattuja. Itse olen saanut edellisen siian verkoista 3v sitten, serkku sai 2 kpl viime syksynä. Saa aikanaan nähdä onnistuuko viimeisten vuosien istutuksetkaan parantamaan tilannetta.
 

madeOFspade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
http://aijaa.com/Co5BP5

osaako kukaan sanoa mikä tuo patti hauen kyljessä mahtaa olla? Ei ollut mikään etana ainakaan...puukolla rapsutettiin pois ja oli kunnolla lihassa kiinni. En ole koskaan aikaisemmin nähnyt mitään vastaavaa.
Koska en tiennyt mikä on niin ei viittinyt tuota haukea laittaa ruuaksi vaan päätyi kompostiin...

(linkki vie aijaa.comiin ladattuun kuvaan hauesta)
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös