Kalamiehiä?

  • 504 888
  • 2 997
Kairijoki raportin perusteella nostanut tasoaan, kuulostaa ihan positiiviselta. -06 tuli tuota taimen-, puronieriä- ja tammukkasilppua, mutta isompaa taimenta ei juuri lainkaan. Pari nelivitosta istarilötköä.

Noh...voihan se olla niinkin että meidän porukalla on alhaisempi vaatimustaso. Mutta kyllä huomattavasti meikäläistä enemmän jokia nähnyt kalakaverikin piti paikasta.

Puronieriöitä piti tosiaan etukäteispuheiden perusteella riittämän. Kumma kyllä, itse taisin saada ainoastaan kaksi. Molemmat siinä 10 sentin mitoissa.

Epäselväksi meille jäi, oliko saamani mittakala istari vai luonnontuote. Juttusille tulleen luvalvojan/metsähallituksen miehen mukaan Kairilla ei rasvaeväleikkauksia tehdä ja istarit laitetaan veteen pyyntikokoisina, eli nykyään +50. Pohti itsekin, että voi olla aika vaikea erottaa istarit luonnotuotteista.

No, minulle aika samantekevää oliko saamani pullukka luonnon omaa tuotantoa vai ei, komea oli joka tapauksessa ja mukava sitä oli väsytellä.

Omissa papereissani Kairi kiilasi vaaksan verran Kuusingin edelle suosikkikalapaikastani puhuttaessa johtuen pitkältikin huomattavasti runsaammasta kalan tulosta ja tärppien/tapahtumien määrästä.

Tuo kyllä pätee edelleen, että silppua Kairilla piisaa...

Byvajet:ille: samaa mieltä ahvenen jaloudesta, mitä makuun tulee. Ehdotonta ruokapöydän eliittiä.
 

Cocktus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins, HPK
Juuri palasin Pohjois-Ruotsista. Sellaiset 21 km sai kävellä tieltä tunturilla, että päästiin mestoille jonne halusimme. Ketään muuta ei sitten näkynytkään sinä kolmena päivänä jolloin meillä oli leiri siellä pystyssä. Pientä taimenta saimme todella paljon ja muutamia 40-50 lötköjä. Reissun suurin oli 60 cm, jota sai kyllä jo vähän aikaa vemputtaa ylös koskesta.

Reissun alku- ja loppupäähän olimme varanneet majoitukset yhdeksi päiväksi eräältä mökiltä. Olihan se ekaa kertaa pohjoisessa kalastavalle hieman outoa vetää taimenta ja siikaa laiturilta. Oli kyllä huippureissu kun sai kerrankin yhdistää mukavat harrastukset eli vaelluksen ja kalastuksen. Ensi vuonna olisi mukava päästä uudestaan.
 
Kirjoittelin kaverilleni eilen oppejani kuhastelusta. Tassa editoituna parhaat palat.
Kiitoksia vinkeistä! Eilen nousi koskesta elämäni ensimmäinen kuha, 53 cm. Juurikin kelta-sini-puna jessellä taivaankannen ollessa saman värinen. Odottelin jotain vastaavaa makuelämystä kun tuoreen ahvenen kanssa, mutta eihän se miltään maistunut. Tai siis hyvää toki, muttei mitenkään sen erityisempää kuin kauppahallista haettuna. Voishan noita kuitenkin jatkossakin urheilumielessä yrittää narrailla ruuanhaun yhteydessä. Ihan ei kuitenkaan noi kaikuluotain-jutut ja kuuden vavan vedot vielä ymmärrykseen mahdu.

Sitten seuraavan reissun teemaksi elokuun puolella voisi ottaa sen ensimmäisen jalokalan :)
 

uljas

Jäsen
Suosikkijoukkue
Peliitat, (HeKi-vainaa), Tinatuopit
Tulihan eilispäivänä tutustuttua itselleni uuteen kalalajiin, säynävään. Saaressa sijaitsevan vuokramökin laguuni suorastaan kuhisi roiman kokoisista säynävistä. Virvelin kuvan perässä rynni lauma isoja punaeviä. Pannulle päätyi yksi päälle kilon yksilö. Enpä ole koskaan pientä säynävää kummempaa tavannut ja nyt näitä jättiläisiä parveili kaiken aikaa laiturilla nokan edessä. Kovastihan nuo ainakin vastaan laittavat, joten mukavaa haastetta paatuneemmallekin virvelöitsijälle.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Onko kenelläkään antaa mitään vinkkejä kampelan verkkokalastukseen littyen?

Mihin kannattaisi laskea?

Olen siis mökillä Turun saaristossa ja varsin kokenut kalamies, oli väline sitten mikä tahansa, verkoista perhosteluun..

Tuo kampela kuitenkin kutkuttaa, enkä ole onnistunut löytämään sopivia kohtia.

ps. kohtuullisen komea kala, jos tosiaan mato-ongella vedetty. linkki IL:n juttuun:Hirviöhauki nappasi mato-onkeen | Kotimaan uutiset | Iltalehti.fi
 

Gags

Jäsen
Suosikkijoukkue
Charlestown Chiefs
Eipä ole kampelaa kunnolla tullut Nauvon pohjoispuolelta ainakaan vuosiin. Pohjassahan nuo evästävät ja hiekkapohja on paras ottipaikka.
 

Rommeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Pale Knuckles - EASHL, Україна
Eipä ole kampelaa muutamaan vuoteen verkkoihin tarttunut, vaikka vielä vajaa 20 vuotta sitten noita tuli paljonkin. Liekö syynä lisääntynyt rehevöityminen, sillä seudulle on tullut pari kalankasvattamoa lisää. Toinen syy voisi tietenkin olla se, ettei viime vuosina ole tullut montaakaan kertaa laskettua verkkoja ulommas merelle. Paikkana Pyhäranta Rauman eteläpuolella.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Eipä ole kampelaa kunnolla tullut Nauvon pohjoispuolelta ainakaan vuosiin. Pohjassahan nuo evästävät ja hiekkapohja on paras ottipaikka.

Eipä ole kampelaa muutamaan vuoteen verkkoihin tarttunut, vaikka vielä vajaa 20 vuotta sitten noita tuli paljonkin...

Niinpä, tätähän tässä olen surkutellut.

Aikoinaan - 90-luvun lopussa isän kanssa - saatiin välillä jopa sellaisia kunnon "pommikoneita", hurjan kokoisia kampeloita, mutta nyt ei parista yrityksestä huolimatta (verkot laskettu tutuille pyyntipaikoille) ole tarttunut mitään...

Tosin samoilta alueilta Turun saaristosta mökkinaapuri kyllä sai parikin komeaa kampelaa jokin aika sitten, eli kyllä niitä siellä jossain pohjissa vielä möyryää.

Oma paikkakuntani siis Kustavi/Parainen, entiseltä nimeltään Iniö.

Kampela on oma suosikkiruokakalani, ohi kuhan jne, tuohon kun vääntää valkoviinikastikkeen ja uudet perunat, niin kampelahan suorastaan sulaa suuhun!!
 

faro

Jäsen
Eilen oli hauki hyvin syötillään.

Kahdella eri reissulla heittokalastuksella saaliina yhteensä 10 haukea. Otettavan kokoisia oli viisi kappaletta, loput päästettiin takaisin järveen kasvamaan. Tuntuu, että nyt vesien lämmettyä haukea on alkanut tulla paljon enemmän kuin kesäkuussa.

Ei muuta kuin haukipihvejä syömään.
 

Hartza

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
Vetouistelemalla kuudella vavalla ja kaikuluotaimella varustetulla veneellä! Kaksi vajaan kolmen kilon kuhaa peräkkäisinä iltoina. Toinen oli 65cm ja jälkimmäinen 62 cm.

Kuhafilettä tässä syödään kolmatta päivää peräkkäin siiklin kera. Kyllä on Suomen kesä parasta.
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
Ihan kiva viikko takana, sanotaanko että kerrankin Venäjällä suunnitelman muutokset ja yllätykset menivät lähes täysin positiiviseen suuntaan. Käsiin asti kuudessa päivässä 11 lohta ja 8 hengen ryhmälle yhteensä 113. Ihan helvetin hieno reissu ja upea kokemus. Nyt vielä viikoksi pienempiä, taimenia, kiusaamaan, ihan Suomen puolella.
 

fågel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport Vaasa
Ihan mielenkiinnosta kysyn, löytyykö palstalta yhtään Gaulan kävijää tältä vuodelta?
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
Ei kautta ilman ennätystä, perholla (tai millään muullakaan) siikaennätykseni lukemiin 1,9 kg. Eli ihan ei vielä kahen kilon siika. Tänää myös kauden eka 50 senttinen harjus.

Tuossa ylempänä lupailin viikkoa. Katsellaan nyt tässä pari päivää, ja sitten mahdollisesti joku viikon ex tempore -lohireissu Norjaan tai Suomen ruuhkajoille. Lakselvat nyt voi toki unohtaa, ehkä mahdollisesti muutkin laksit, saapa nähdä.
 

Jusu7

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Pari sivua takaperin tuli jaettua ensikokemuksia uudelta kesämökiltä ja tuolla nyt on reippaat kaksi viikkoa tullut lomaa vietettyä ja tämän työviikon jälkeen taas palattua, on ehkä ihan sopiva väli tässä tehdä välitinpäätöstä.

Käytössäni on ollut soutuvene sähköperämoottorilla ja tuo sopii uisteluhommiin järvellä oikein hyvin. Olen vedellyt kahdella vavalla vaikka telineessä olisi kolmannellekin tilaa. Ohjelmaa on riittänyt näilläkin.

Uistimien värillä näyttäisi olevan kovasti merkitystä lämpimän veden aikaan. Ruskeaselkäinen Merimetso(~9cm) on ollut ykköspeli. Ostin sen kaksi viikkoa sitten ja kunto on mennyt heikonlaiseksi, etukoukusta kaksi sakaraa liki suorina ja selässä paikattavia reikiä.

Saalista on tullut oikeastaan tasaiseen tahtiin. Haukia olen päästänyt ihan syömäkokoisistakin takaisin järveen koska kuhaa kuitenkin pääsääntöisesti haen ja olen saanutkin. Yksi alamittainen on sattunut nousemaan, muuten kokoluokka on ollut 1,5-2,5 kiloa. Haukien osalta haitari on ollut 0,7-5,2 kiloa. Lisäksi uistimiin on tarttunut muutama ihan kelpo ahven.

Aikaisemmin en ole kuulunut verkkokalastajien ystäviin mutta nyt on tullut otettua ensi kosketukset tähänkin lajiin koska mökin entinen omistaja jätti ihan kelpo verkkoja varastoon. 50 millisellä verkolla eka kokeilu antoi seitsemän lahnaa. Verkko ylös ja varaston seinälle perkuuseen ja kuivamaan. Toinen verkko tilalle kauemmas hieman syvempään veteen ja syvemmälle. Tuloksena 1230 grammainen komea ahven ja taas lahnoja jotka olivat pyörittäneet verkon todella pahasti sekaisin. Alapaula oli kiertänyt yläpaulan ympäri ja eikä toivoakaan saada lahnoja irti. Sanokaa vaan amatööriksi, sellainen toki olenkin verkkohommissa mutta ahvenen pelastin puukolla, lahnat ja verkko meni roskiin. Ihan jännää hommaa siis tuo verkkojen kanssa pelaaminen mutta nuo lahnat pistää harmittamaan, paskamaisia irrottaa ja vielä sotkevat verkot. Täytyy viikonloppuna taas yrittää eri paikasta.
 

MPN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Juuri kun "wanhan liiton werkostajat" ovat alkaneet vähentyä ja verkotus on pikkuhiljaa vaipumassa unholaan, on ikävää nähdä että uusia ihmisiä kiinnostuu tuosta ryöstökalastamisen kamalasta muodosta. Mutta toisaalta isommilla järvillä satunnainen mökkiverkostelija ei ole nyt niin kamala kuin nämä länsirannikolla vaikuttavat umpiluupäät, jotka ovat pitkälti vastuussa monen kalakannan heikkenemisestä.
 

Andi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, Tappara
Muikkua on verkoilla tullut nyt loma-aikaan pariin otteeseen kivasti. Kuun alkupuolella viikon välein 25kg ja 10kg muikkusaaliit. Kivastihan tuo on yksipuolistanut ruokavaliota mutta niin se kesällä kuuluukin. Isosilmäisemmillä verkoilla joitain hyvän kokoisia ahvenia mutta silti yllättävän vähän. Vielä kun nuotalle pääsisi kokeilemaan muikkua kesän ja syksyn aikana niin alkaisi kiintiö taas tulla täyteen. On muuten isoa muikkua ollut tarjolla, 20-22cm pituista. Voisi kuvankin ladata nettiin jossain vaiheessa jos jaksaa.

Järvi missä tulee kalasteltua on pieni, rantaviivaa n. 12km ja syvyyttä parhaimmillaan n. 15m.
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
Kohta taas mennään. Reilut 12 tuntia ja ollaan luvanmyyntipaikan kahviossa. Tänään/eilen virittelin viimeiset perhot, kohta pääsee vuoden huonoimmille yöunille.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Käsittämättömän hieno hauenkalastus-aamupäivä Iniössä, Turun saaristossa, viime lauantaina noin kello 9-12.

Koko ajan jatkuvalla syötöllä tärppiä oman mökkisaaremme karikolla, heti ekasta heitosta alkaen.

Mitään ihan hurjia monstereita ei tarttunut, kalojen painot 1,5 - 3,7 kg, mutta kyllähän noita kelpasi vieraille esitellä, kun olivat viime viikolla olleet ensin Itä-Suomessa jollain järvellä, eivätkä olleet edes nähneet kalaa.

Yli 10 haukea siis saaliina vajaassa kolmessa tunnissa, joista suurin osa päästettiin takaisin, kaksi parikiloista pidettiin ruokahaukina.

Haukien lisäksi tärppiä tuli säynävistä, pari kappaletta.

Uistimena valtaosan ajasta oranssi Lotto-uistin, säyneet kävivät mustankultaiseen Krokodileen.
 
Jihaa, eiliselle sattui vuoden tuottoisin kalareissu tähän mennessä. 15 kuha tärppiä joista 8 oli sen kokoisia että kehtasi fileeksi laittaa, yhteis painoltaan rapiat 15 kiloa. Alkuun ei juurikaan tapahtumia ollut, vaikka kokeilin varmaksi todettua Jesse vaappua värillä 29, mutta heti kun vaihtoi Bomberiin muikku värillä alkoi siimat kiristyä ja kalaa tulla tasaiseen tahtiin.
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
Johan tässä on kolme viikkoa tullut oltua kalareissun päällä. Nyt pitää ihan oikeesti rauhoittua tämän vuoden osalta. Lohia tälle kaudelle 15 kpl 10 kalastuspäivässä. Siikarekordi muuna mieleenpainuvana saaliina.

Mutta eilen tuossa heitettyäni kolmannen tyhjän luvan putkeen, sisältäen kolme karkuutusta, mietin, että ehkä tämä laji on muutakin kuin saadut kalat tilastoissa. Tai no olen sitä aina vähän miettinyt. Hienointa on saada se tärppi. Ja se tunne, että kala jää kiinni. Lisähienouksia tulee sitten, kun kala on oikeasti iso. On se vaan joka kerta vaikeaa lähteä pois joelta.
 

Hartza

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
Jihaa, eiliselle sattui vuoden tuottoisin kalareissu tähän mennessä. 15 kuha tärppiä joista 8 oli sen kokoisia että kehtasi fileeksi laittaa, yhteis painoltaan rapiat 15 kiloa. Alkuun ei juurikaan tapahtumia ollut, vaikka kokeilin varmaksi todettua Jesse vaappua värillä 29, mutta heti kun vaihtoi Bomberiin muikku värillä alkoi siimat kiristyä ja kalaa tulla tasaiseen tahtiin.

Mahtavaa! Missä kalastelit ja mihin kellonaikaan?
 
Mahtavaa! Missä kalastelit ja mihin kellonaikaan?

Kalastuspaikkana toimii pohjoinen kallavesi. Syönti ajoittui hieman 19 jälkeen kun aurinko alkoi laskemaan ja päättyi kuin seinään heti auringon mentyä pimentoon 23 jälkeen, vaikka jatkoinkin pari tuntia ei enää tärppejä tullut. Kaikki kalat tuli keskeltä selkää jossa pohjan syvyys vaihtelee 6 metristä 34 metriin, iskut tapahtui vettä ollessa 10-15 metriä.


Kovasti halajaisi mieli mennä kokeilemaan uudestaan samoille apajille, mutta ei tuolla omistamallani pikku veneellä ole juuri asiaa 7m/s puhaltaviin tyrskyihin.
 
Viimeksi muokattu:

Oijennus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Eilen tuli vedettyä iltapisto kuhaa ja saldona oli päälle 20 kuhaa, mutta ainoastaan kuusi oli mitat täyttäviä. Suhde oli siis huono. Tapahtumaa riitti kyllä ihan tarpeeksi. Onneksi oli käsipareja veneessä.

Nyt sitten perhostelemaan taimenia ensi yöksi.
 

Hartza

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
Kalastuspaikkana toimii pohjoinen kallavesi. Syönti ajoittui hieman 19 jälkeen kun aurinko alkoi laskemaan ja päättyi kuin seinään heti auringon mentyä pimentoon 23 jälkeen, vaikka jatkoinkin pari tuntia ei enää tärppejä tullut. Kaikki kalat tuli keskeltä selkää jossa pohjan syvyys vaihtelee 6 metristä 34 metriin, iskut tapahtui vettä ollessa 10-15 metriä.


Kovasti halajaisi mieli mennä kokeilemaan uudestaan samoille apajille, mutta ei tuolla omistamallani pikku veneellä ole juuri asiaa 7m/s puhaltaviin tyrskyihin.

Oliko uistimet pinnassa vai syvemmällä?

Itsekin jatkoin lomailua vielä alkuperäisen suunnittelman vastaisesti tällä viikolla, kun oli pakonomainen tarve päästä kuhastamaan Jyväskylän eteläpuolelle. Havainnot on siinä mielessä samat, että kalaa oli nimenomaan syvänteiden päällä ja nousivat lähemmäksi pintaa sitä mukaa, kun aurinko alkoi laskemaan. Jostain syystä tärpit olivat kuitenkin tiukassa. Yksi kuha kuitenkin saaliiksi 23.20 aikoihin, kun oli jo melko pimeätä.
 

Oijennus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Eilen tuli vedettyä iltapisto kuhaa ja saldona oli päälle 20 kuhaa, mutta ainoastaan kuusi oli mitat täyttäviä. Suhde oli siis huono. Tapahtumaa riitti kyllä ihan tarpeeksi. Onneksi oli käsipareja veneessä.

Nyt sitten perhostelemaan taimenia ensi yöksi.

Jälkimmäisestä operaatiosta ei tullut kyllä yhtään mitään. Oli kyllä kovasti odotettavissakin. Helle vienyt taimenia koskista järvien syvänteisiin, kun ei sitten mitään tapahtumaa missään vaiheessa. Täytyy vain toivoa, että nämä helteet eivät pilaan taimenen kutua. Vaikka vesi viileneekin, niin palaakohan taimenia enää joelle kutemaan? Varmaan osa, mutta varmasti osa myös jättää tänä vuonna kudun väliin.
Lisäksi jokien vedenpinta on todella alhaalla tällä hetkellä Keski-Suomessa.

Jonkun artikkelin mukaan liian korkea vedenlämpötila estää taimenella ruuansulatuksen ja tämän vuoksi taimenet eivät joessa liian korkean lämpötilan vuoksi enää pysty ruokailemaan. Ruokaa oli yöllä kyllä tarjolla, mutta ainoastaan säyneet ruokailivat. Hauskaahan se niitäkin on pintureilla narrata, mutta mutta...
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös