Kalamiehiä?

  • 507 051
  • 3 008

Numero13

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Kourujärven Ponnistus kirjoitti:
Noinhan siinä varmasti on käynyt. Käykö noin useinkin? Onko muille tultu palauttamaan uistimia?

Kuten ensimmäisestä viestistä "rivien välistä" pystyi huomaamaan, on minulle kerran se tuotu ihan omakätisesti. Eli edellisiltana uistimen vienyt hauki otti lähes samasta paikasta seuraavana iltana. Hieman ihmetytti, että onko tässä järvessä todella näin vähän haukia kun samoja pitää illasta toiseen väsytellä. Eikä luulisi kovinkaan käyvän syönti hauella mielessä pariin päivään, kun on ensin riuhtonut pari minuuttia uistimen nokassa. Liekö ärsytysmomentti kasvanut liian suureksi eikä yksinkertaisesti pystynyt vastustamaan rapalaa..
 

Kummeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Washington Capitals
Eikä luulisi kovinkaan käyvän syönti hauella mielessä pariin päivään, kun on ensin riuhtonut pari minuuttia uistimen nokassa.

Tuo mielestäni vain vahvistaa sitä ajatusta, että kalat eivät tunne kipua. Tuskin he ihan äkkiä söisivät mitään sen jälkeen, kun on ollut koukut suussa, jos se tekisi kipeää.
Tästähän oli joskus jossain Erässä juttua, mutta muistaakseni siinäkään ei päästy ihan selvyyteen siitä. Ainakin se sätkiminen viittaisi kipuun, mutta toisaalta kala saattaa vain pyristellä vastaan/itseään irti uistimesta.

Edellinen kalareissu jäi vähän laihaksi, kun kelit oli vähän mitä oli. Tänään taas uudelleen mökille ja katsotaan, jos olisi vähän vähemmän tuulta, niin voisi mennä haukia kiusaamaan.
 

Pottakameli

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Tuo mielestäni vain vahvistaa sitä ajatusta, että kalat eivät tunne kipua. Tuskin he ihan äkkiä söisivät mitään sen jälkeen, kun on ollut koukut suussa, jos se tekisi kipeää.

Kyllä kalat kipua tuntevat, tosin en osaa sanoa miten voimakkaasti. Kaloilla vammat paranee yllättävänkin nopeasti, mutta se ei tosin liity tähän mitenkään. Uskon että kalat ottavat vieheeseen vaikka suu olisikin kipeä, jos viehe vaan vituttaa tarpeeksi paljon. Pidemmällä aikavälillä viehe tietysti vaikeutta ravinnon hankintaa, tosin aika paljonhan se riippuu vieheen koosta ja paikasta missä se on kiinni.
 

TF-79

Jäsen
Suosikkijoukkue
TUTO. Pekka Virran nakkipiirakat.
Ärhäkällä tuulella ollessaan hauki saattaa iskeä hyvinkin pian uudestaan, vaikka edellisestä olisi jäänyt uistin kitusiin. Kerran olen perannut hauen, jolta löytyi mahasta kaksi jigiä ja kuparipystypilkki.
Hauesta puheen ollen, tämmöinen nousi toissa ehtoona.
 

Nume

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, FC Bayern München, SoJy
a) Pilkillä ja virvelillä sekä joskus perholla. Pääasiassa tykkään kalastaa koskilla, mutta myös heitteleminen järvillä sekä uisteleminen on todellakin siistiä myös! En malta odottaa, että järvi on taas sula. Kävin tänään katselemassa kalapaikkojen kuntoa, että joko pääsisi kalalle ja heti kun on vapaata ensi kerran niin kalalle suuntaan.

b) Näissä ei ole kehumista kalastusmäärään nähden. Joku 2,5kg:n hauki on suurin ja olen mä muutaman taimenen saanut. Tässä pelissä voitto ei ole tärkeintä!

c) Ihan ok! Ei ole multa pois, kunhan ei jokien tai koskien alajuoksuilta kalasteta tms. ryöstökalastusta harrasteta.

d) En ihan ymmärrä. Eiköhän se kala sen koukun siellä suupielissään tunne aika kivuliaasti. Oikeanlaiset vehkeet tuohon ainakin pitää olla ja väsytellä kala todella hyvin, eikä vaan kiskoa sitä rannalle. Niinku toivottavasti C&R-kalastajat tekeekin.

e) Kolmipiikki jollain yli 20gr:n lusikalla. Piikistä kiinni poikittain. :D

Miettikää sitä tunnetta ku kesällä auringonlaskun aikoihin olette järvellä vetämässä uistinta hyvän kaverin kanssa ja vesilinnut lentää ja Suomen luonto on kauneimillaan. Sitä taas odotan valtavasti! Ensi kesäksi ostan popperin, viime vuonna serkun popperia testailin ja oli kyllä todella siisti kun hauet iski uhmakkaasti, nyt keväällä se on vissiin aika hyvä kuulemma.
 

lautamies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Itäsuomalainen jääkiekko.
Jaa, onhan täällä vielä joku kalamieskin. Olin jo varma, että kaikki ovat lopettaneet, kun kukaan ei enää kirjoittele.

Pilkkikausi loppui, viimeinen reissu palmusunnuntaina, jäänpinta jo petti pahasti, mutta ahvenia kohtuullisesti pussiin. Muutenkin hyvä kausi saaliin osalta, parhaalla reissulla kolmisen viikoa sitten satuin paikkaan jossa iso ahven jahtasi kuoreparvea, saaliiksi ehdin saada 15kpl 300-500 grammaista ahventa ennenkuin parvi katosi, eipä kyllä ollut enemmästä väliäkään.

Nyt näyttää jäät sellaisilta, että heti vapun jälkeen on alettava suunnitella veneen vesille laskua ja lähdettävä yrittämään taimenen uistelua, jospa niitä joku löytyisi tuosta lähivesiltä.
Minähän olen melko uusi tuossa uisteluhommassa, mutta kesä 2009 oli sellainen, jolloin alkoi hiukan saalistakin tulla kuhan muodossa ja viime kesänä edelleen homma parani.
Kun vielä syksyllä muikkuverkoilla ollessa sain kokeneemmalta uistelijalta jokusia vinkkejä, niin uskon, että tulevana kesänä kokemus ja saalis paranee edelleen.

Ei muuta kuin: "Kireitä siimoja" kaikille!!
 

FinJeevel_86

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, NHL, Liigakarsinnat
Kyllä jäi taas pilkkikausi omalta osalta vajaaksi, kun vain kolme reissua tuli tehtyä. Viimeisin oli maaliskuun puolivälissä ja silloin alkoi syönti olla kohdallaan. Ensimmäiset reissut oli "turhia". Pientähän se ahven oli, mutta mukava siellä oli istua kun koko ajan oli tekemistä. No pitää varmaan jatkaa pilkkikautta sitten kesällä veneen reunalta :)
 

Kummeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Washington Capitals
En ole oikein pilkkimiehiä, enkä käynyt tänä talvena kertaakaan pilkillä. Nyt sen sijaan alkaa jäät lähtemään järvistä, joten ensi viikonloppuva voisi olla oiva aika aloittaa kalastuskausi keväthauen narraamisella kaislikosta.

Joko muut ovat saaneet kalaa avonaisesta järvestä?
 

Himari

Jäsen
Tänään olisi tarkoitus avata kalastuskausi Saimaalla. Koskaan aiemmin en ole näin aikasin keväällä kalassa ollut. Itse olen ajatellut, että hauki ei uistimesta kutuaikaan juurikaan välitä, ainakaan siis ravintomielessä. Mutta saa nyt nähdä, jos alueen mahdottoman suuresta haukikannasta jokunen edes nappaisi.
Pilkkihommat menikin tältä vuodelta melko ohi, vain kerran tuli käytyä.
 

Nume

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, FC Bayern München, SoJy
Kalalla käyty pienellä joella ja yhdellä suolammella. Ei yhtään havaintoa yhdestäkään kalasta, mutta mukavaa se oli! Rapalan popperia en saanut uimaan niin hyvin kuin pitäisi. Se popperimainen mulskahdus/*plop*-ääni jäi aika useasti vielä saamatta, mutta eiköhän se tekniikka tuolle kehity, muilla poppereilla ei vielä ole ollut samaa ongelmaa.

Tällä viikolla lähtenee jäät tästä meidän suurimmasta järvestä ja ensi viikonloppuna aloitellaan uistelukausi ja jospa tulisi enemmän kalaakin ja vesi nousisi sen verran, että saisi veneen vesille. Vesistöjen säännöstely on hanurista. :D

Kireitä siimoja kaikille! :)
 

tuplapukki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Viikonloppuna ensi kertaa uisteluhommissa. Muutama heitto ja 2,1 kg hauki ylös, ihan ok aloitus kesäkaudelle. Eilen olisi ollut oikein mukava ilma mut ei jaksanut krapuloissa vääntäytyä joen varteen, hiukan harmittaa näin jälkikäteen. No jos sitten ensi viikonloppuna uusiksi
 

Rolli92

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Onko tieto millaisessa tilanteessa on hauen syönti? Tässä ajattelin mennä kalalle heti, kun syönti täällä keskisuomessa alkaa.
Ruodot on jäljellä lautasella, se on tilanne hauen syönnin suhteen omalta osaltani. Hekoheko.

Kutu alkaa olla keskisuomessakin aikalailla ohi, onhan sielläkin jäät lähteneet ainakin viikko sitten, jos oikein oletan. Eli kyllä sen nyt pitäisi rantojen lähellä tankata vielä. Tai sitten ei ota millään kiinni, useimmiten näinpäin...
 

Nume

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, FC Bayern München, SoJy
Mitäs mieltä olette muutes tuosta kalastuksen lupaviidakosta? Itsekin nyt jouduin kolmet eri luvat ostamaan: Yleisen kalastuksenhoitomaksun, Läänikohtaisen viehekalastusluvan sekä Metsähallituksen vieheluvan. Mielestäni voisi laittaa koko Suomen yhteiseksi viehekalastuslupa alueeksi ja sen voisi halutessaan maksaa kalastuksenhoitomaksun yhteydessä. Aika monimutkainen systeemihän tämä on, vaikka ihan hyvin vielä onkin hanskassa pysynyt. Onneksi metsähallitus poisti läänirajat omalta luvaltaan ja alueena on koko Suomi.

Nythän tällä vaalikaudella vissiin tulee uudistus, joka kumoaa tämän vanhan mallin ja tulee tuollainen yhden luvan malli voimaan, ainakin itse olen vahvasti sen kannalla! Aika harvassa taitaa olla ne, jotka eivät ollenkaan kalasta läänikohtaisen viehekalastuslupien alueilla eli toisin sanoen järvillä, joissa ei ole istutettua kalaa, vaan ainoastaan istutusvesillä. Kalastuksenhoitomaksuhan pitää olla maksettu vaikka virkistyskalastuskohteissakin vaan kalastaa.

Toivottavasti meistä palstalaisistakin mahdollisimman moni on lupansa hoitanut kuntoon! :)
 

Rolli92

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Mitäs mieltä olette muutes tuosta kalastuksen lupaviidakosta? ...
Samaa mieltä tuosta koko suomen kattavasta yhtenäisluvasta. Itsellä tällä hetkellä kimurantisti vesialuuet siten, että kotivedet on eteläsuomen läänilupa alueella, mökki itäsuomen, ja kaverin mökki jossa myös tulee useampi kerta kesässä käytyä on länsisuomen puolella... Siitä sitten kolmet lääniluvat ja valtion kalastuksen hoitomaksu-> Yli satanen per vuosi. Ja päälle vielä satunnaiset uistelu ja istutusvesiluvat sekä mökkijärvelle muutamat verkko&katiskaluvat, jotka eivät tietysti katoa yhtenäislupa-mallinkaan myötä.
Muutenkin vapauttaisi kalastusta, ei tarvitsisi aina miettiä että onko tämä järvi nyt sen ja sen läänin puolella, voinko tässä vähän kauempana reissatessani käydä nyt muutaman tunnin heittelemässä rannassa, vai tarvitsenko taas jonkin läänin viikkoluvan. Ehdottomasti hieno homma jos saisivat tuon yhden luvan mallin läpi.
 
Lääniluvissahan taitaapi olla vaparajoituksena yksi vapa (+syvääjä/painouistin) per kalamies? 30e: n hintaan irtoaa tänne Pien- Saimaalle vuotuinen vaparajoitukseton lupa, tosin kalastusalue ei vissiinkään tällä luvalla suuren suuri.

Kalastuksenhoitomaksun ja tuon mainitun lisäksi joudun itse hankkimaan luvan vielä mökkivesille, missä varmasti tulee kesän mittaan jonkin verran kalasteltua. Satunnaiset koskireissut päälle niin kyllähän näihin lupiin ja kesässä uppoamaan euron jos toisenkin.

Kalavehkeet olleet valmiina jo viikkoja ja polte uisteluhommiin olisi kova. Vene vain pitäisi jollain konstilla saada mahdollisimman pian siirrettyä uuteen satamaan.

Yksi koskireissu tehtynä ilman saalista ja saaliitta jäin myös ollessani toissapäivänä heittelemässä Saimaan rannalta. Varmasti saaliista alkaa siunaantua jahka uisteluhommat saa aluilleen, eipä oikein muutenkaan suuremmin iske heittely pl. koskikalastus.

Ensi viikolla vene varmasti jo vesillä ja pääsee yrittämään uusia ennätyksiä.
 

Kulkija

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Itsellä alkoi kalastuskausi menneellä viikolla. Alle tunti paikalla ja ylös nousi pälle 4 kiloinen hauki. Ei ollenkaan huono alku tälle kesälle siis. Mikäli täällä turkulaisia/lähitienoolla asuvia on niin missäs olette käyneet kalassa sitten, jos saa kysyä?
 

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters
Mitäs mieltä olette muutes tuosta kalastuksen lupaviidakosta? Itsekin nyt jouduin kolmet eri luvat ostamaan: Yleisen kalastuksenhoitomaksun, Läänikohtaisen viehekalastusluvan sekä Metsähallituksen vieheluvan.
Oletkos tullut hankkineeksi turhan luvan? Läänikohtaisella vieheluvalla saa kalastaa myös valtion vesillä lukuunottamatta lohi- ja siikapitoisia virtavesiä seka virkistyskalastuskohteita. Jos taas kalastat pelkästään metsähallituksen viehelupa-alueilla, on läänikohtainen lupa turha, koska sinulla on vesialueen omistajan lupa. Kalastukseen tarvitaan joko läänikohtainen tai vesialueen omistajan lupa, ei koskaan molempia.

Mielestäni voisi laittaa koko Suomen yhteiseksi viehekalastuslupa alueeksi ja sen voisi halutessaan maksaa kalastuksenhoitomaksun yhteydessä. Aika monimutkainen systeemihän tämä on, vaikka ihan hyvin vielä onkin hanskassa pysynyt. Onneksi metsähallitus poisti läänirajat omalta luvaltaan ja alueena on koko Suomi.
Koko maan kattava lupa olisi tietenkin selkein ratkaisu. Käytäntö on vain osoittanut, että palvelujen parantuessa myös hinnat nousevat. Toisekseen läänikohtaisten lupien tuotto käytetään kyseisien läänin kalavesien hoitoon.

Nythän tällä vaalikaudella vissiin tulee uudistus, joka kumoaa tämän vanhan mallin ja tulee tuollainen yhden luvan malli voimaan, ainakin itse olen vahvasti sen kannalla! Aika harvassa taitaa olla ne, jotka eivät ollenkaan kalasta läänikohtaisen viehekalastuslupien alueilla eli toisin sanoen järvillä, joissa ei ole istutettua kalaa, vaan ainoastaan istutusvesillä. Kalastuksenhoitomaksuhan pitää olla maksettu vaikka virkistyskalastuskohteissakin vaan kalastaa.

Toivottavasti meistä palstalaisistakin mahdollisimman moni on lupansa hoitanut kuntoon! :)
Yhden luvan malli on hyvä uudistus, jos se ei samalla nosta lupien hintoja. Oman käsitykseni mukaan aika harva kalastaja joutuu tällä hetkellä hankkimaan useampaa läänikohtaista lupaa. Suurin osa kalastaa kuitenkin lähivesillään. Mielestäni ongelma koskee tällä hetkellä lähinnä mökkiläisiä, joiden mökki on eri läänissä missä asuvat vakituisesti. Mökkiläisetkin kalastavat pääsääntöisesti lähivesillään, jolloin usein on järkevämpää hankkia lupa vesialueen omistajalta, jolloin voi kalastaa halvemmalla ja ilman yhden vavan rajoituksia. Esim. oman kalastuskuntani vuosilupa viiden vavan rajoituksella maksaa paikallisille ja mökkiläisille, joten eipä ole käynyt mielessäkään lähteä uistelemaan yhdellä vavalla läänikohtaisella luvalla. Paljon paikasta toiseen liikkuvia vetouistelijoita ja koskilla kulkevia urheilukalastajia valtakunnallinen lupa ei auttaisi mitenkään, kuten ei tällä hetkellä läänikohtainenkaan.

Osaltaan toimiva malli saattaisi olla se, että toisen läänikohtaisen luvan saisi edullisemmin, esimerkiksi puoleen hintaan. Tällöin yhden läänin alueella kalastaville ei tulisi lisäkustannuksia ja useamman läänin alueella kalastavat saisivat helpotusta.
 

Nume

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, FC Bayern München, SoJy
Oletkos tullut hankkineeksi turhan luvan? Läänikohtaisella vieheluvalla saa kalastaa myös valtion vesillä lukuunottamatta lohi- ja siikapitoisia virtavesiä seka virkistyskalastuskohteita. Jos taas kalastat pelkästään metsähallituksen viehelupa-alueilla, on läänikohtainen lupa turha, koska sinulla on vesialueen omistajan lupa. Kalastukseen tarvitaan joko läänikohtainen tai vesialueen omistajan lupa, ei koskaan molempia.

Metsähallituksen lupa on noita pienimpiä, luonnotilassa olevia jokia varten, läänikohtaisella kun ei saa kalastaa noissa lohi- ja siikapitoisissa virtavesissä. Täällä Kainuussa jokia on melko paljon, joissa on harjusta, sekä ylempänä Lapissa on myös tammukkaa. Valtio omistaa suurimman osan noista vesistöistä, joten siksi tuo lupa. :)
 

Voittaja

Jäsen
Nuo luvat on kyllä vähän hanurista, tai ei siis itse luvat vaan miten ne on pilkottu. Minkähänlaisen luvan sitä joutuu ostamaan kesällä kun tulee vierailtua Suomessa noin viikon reissu? Tosin kalastettua ei tule varmaan kuin pari päivää mökillä uistelemalla, mutta kyllähän siihenkin pitää jokin lupa hankkia. On vaan vähän turhauttavaa hankkia lupa niitä paria päivää varten mitä yleensäkin tulee Suomessa vuoden aikana oltua, mutta kyllähän sitä mielellään maksaa kun rahat mennee kjuitenkin hyvään tarkoitukseen.
 

Mäntylä #18

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Panthers,
Täälläkin avattiin uistelukausi viime viikonloppuna. Sää oli loistava ja 6kg hauki nousi myös veneeseen joten hienosti alkoi tämä kevät!
 
Suosikkijoukkue
Sydämellä pelaavat
Täällä aloitettiin kalakesä. Uistelemaan oli tarkoitus mennä, mutta uistinpakit oli toisen veneen keulassa mikä ei ole vielä järvellä. Ei muuta kun jigit kantoon ja kohti yhtä Suomen parhaista jiggausjoista. Saaliiksi tuli reilu kilonen kuha ja 7 n. 1,5 kg säynävää. Ei kuha vielä oikein tarrannut jigiin, mutta pari viikkoa eteenpäin niin pääsee tuohon tunti/15 kuhaa tahtiin.
 

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters
Metsähallituksen lupa on noita pienimpiä, luonnotilassa olevia jokia varten, läänikohtaisella kun ei saa kalastaa noissa lohi- ja siikapitoisissa virtavesissä. Täällä Kainuussa jokia on melko paljon, joissa on harjusta, sekä ylempänä Lapissa on myös tammukkaa. Valtio omistaa suurimman osan noista vesistöistä, joten siksi tuo lupa. :)
Miksi läänilupa, jos kerran kalastelet noita pikkujokia? Läänikohtaista lupaa ei edelleenkään tarvita, jos on vesialueen omistajan lupa (tässä tapauksessa Metsähallituksen viehelupa).

Koko viehelupa, oli se sitten läänikohtainen tai valtakunnallinen, ei mielestäni hyödytä aktiivikalastajia oikeastaan mitenkään. Luvasta hyötyvät lähinnä mökkirannasta heittelijät ja retkeilijät, jotka haluavat nakella reitin varrelle osuviin lämpäreisiin. Aktiivikalastajista tulee mieleen ainoastaan järvillä kiertelevät jigaajat ja heittokalastajat. Loput tarvitsevat yleensä vesialueen omistajan luvan vaparajoitusten tai virtavesien takia. Itselläni ei ole koskaan ollut läänikohtaista lupaa, koska harrastan pelkästään vetouistelua ja koskikalastusta. Satunnaiset jigausreissut hoituu samalla vesialueen omistajan luvalla kuin uistelukin.

Nuo luvat on kyllä vähän hanurista, tai ei siis itse luvat vaan miten ne on pilkottu. Minkähänlaisen luvan sitä joutuu ostamaan kesällä kun tulee vierailtua Suomessa noin viikon reissu? Tosin kalastettua ei tule varmaan kuin pari päivää mökillä uistelemalla, mutta kyllähän siihenkin pitää jokin lupa hankkia. On vaan vähän turhauttavaa hankkia lupa niitä paria päivää varten mitä yleensäkin tulee Suomessa vuoden aikana oltua, mutta kyllähän sitä mielellään maksaa kun rahat mennee kjuitenkin hyvään tarkoitukseen.
Valtion kalastuksenhoitomaksun ja läänikohtaisen vieheluvan voi kummankin lunastaa vuodeksi tai seitsemäksi päiväksi. Kumpainenkin kustantaa seitsemän euroa viikon pätkälle. Lisää tietoa luvista löytyy http://kalastusluvat.net/tietoa_kalastusluvista/. Tuolta ne saa myös vaivattomasti hankittua, toimituskuluja tosin menee kolme euroja. Ilman lisäkuluja hoituu myös http://www.mmm.fi/fi/index/etusivu/kalastus_riista_porot/vapaa_ajankalastus/kalastusmaksut.html.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös