Kalamiehiä?

  • 503 634
  • 2 993

King Harvest

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Flyers, Seahawks, Die Mannschaft
E kirjoitti:
Kuitenkin esimerkiksi Vantaanjoen taimenkanta on vielä niin arka, että mielelläni antaisin sille mahdollisuudet toipua vaikka hauen kustannuksella, kanta on kuitenkin ollut joskus ennen joen patoamista vahva ja lähes kokonaan ihmisen tuhoama - alkuperäinen lohikantahan on jo käytännössä tuhottu ja Vantaaseen nousevat lohet ovat muistaakseni pääosin Nevan ja Ingarskilanjoen lohen istutuskantaa.

Nämä ovat aina niin ikäviä tapahtumia kun ihminen tuhoaa luontoa rahan takia. Ymmärrän kyllä että lohikalakantaa pitää suojella, mutta ehkä siihen pitäisi keksiä joku toinen tapa. Kaikkia haukia ei saa millään tapettua Vantaanjoesta kuitenkaan.

Yksi mahdollisuus olisi purkaa tuo pato ja museovoimalaitos ja palauttaa joki vanhaan asuunsa. Silloin kaloilla olisi kaksi väylää nousta nykyisen yhden sijaan.

Esimerkiksi kaikilla pohjoisen parhailla suurharjusvesistöillä on yksi yhteinen tekijä: niissä on myös erittäin vahva haukikanta. Hauet pitävät siellä harjusten määrän kurissa, jolloin kanta ei pääse kääpiöitymään, vaan ravintoa riittää hengissä selvinneille yksilöille hyvin, antaen harjuksille edellytykset kasvaa ennätyskokoisiksi. Näistä vesistöistä kun hävittäisi kaikki hauet, niin harjuskanta kääpiöityisi alta aikayksikön. Hauet kun kuuluvat tärkeänä osana ekosysteemiin. Siltikin jotkut valopäät tappavat pohjoisen vesilläkin kaikki saamansa hauet, ja polkevat johonkin suonsilmäkkeeseen samalla kiroten luupäät alimpaan helvettiin.
Saalista pitäisi osata arvostaa sen verran, että jos kala tapetaan, niin se käytetään myös ravinnoksi. Hauestakin saa oikein maukasta ruokaa, kun viitsii nähdä hetken vaivaa. Koittakaapa pyörittää ruodottomat ja nahattomat fileet jauho/pippuri/yrttiseoksessa, ja sitten vaan pannulle reilun rasvan kera.. Kyllä uppoaa.
Tästä olen täysin samaa mieltä kanssasi. En ole koskaan ymmärtänyt ihmisiä jotka tekevät noin ilman minkäänlaista tajua mitä tekevät. Tuo on täydellistä luonnon ja luonnonkappaleiden kunnioittamattomista ja suoraansanoen tyhmyyttä.
Hauestakin saa oikein maukasta ruokaa, kun viitsii nähdä hetken vaivaa. Koittakaapa pyörittää ruodottomat ja nahattomat fileet jauho/pippuri/yrttiseoksessa, ja sitten vaan pannulle reilun rasvan kera.. Kyllä uppoaa.
Hauesta todellakin saa maukasta ruokaa, onhan sitä tarjolla Michelin-ravintoloissakin. Se on vain viitselijäisyydestä kiinni.
 

E

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
Yksi mahdollisuus olisi purkaa tuo pato ja museovoimalaitos ja palauttaa joki vanhaan asuunsa. Silloin kaloilla olisi kaksi väylää nousta nykyisen yhden sijaan.
Tältä sivustolta löytää radiolähettimillä merkittyjen kalojen sijaintitietoja Vantaanjoessa ja kyllä tuo yksi haara tuntuu riittävän nousuun, vaikkakin useat kalat ensiksi pakkautuvat padon alle. Vanhiksesta voisi keskustella paljon muutenkin, mutta itse ehdottaisin koskeen täysrauhoitusta nousun ajaksi - aika pienellä alueella siellä on paljon isoja kaloja. Ja Wäinö on näköjään päätynyt pataan.

Lapin joissa, joissa on luonnolliset harjus- ja taimenkannat edelleen hengissä, hauet todellakin ovat hyvästä. Mutta mikäli kantaa yritetään elvyttää kuten esimerkiksi Vantaassa, vahva haukikanta ei ole kovinkaan hyvä asia. Toisaalta sitähän mieltä täällä melkein kaikki onkin.

On muuten erittäin mielenkiintoista, miten suuri makuero voi olla rasvaisia kaloja (silakka, muikku, taimen, harjus jne) syöneillä ja pääosin särkiä ja ahvenia ruoaksi käyttäneillä hauilla.
 

Rinksu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Hauesta todellakin saa maukasta ruokaa, onhan sitä tarjolla Michelin-ravintoloissakin. Se on vain viitselijäisyydestä kiinni.

Kyllähän hauestakin hyvää safkaa saa, jos vain aikansa jaksaa maustaa. Ei vain meikäläisen mielestä ole maultaan millään tavalla verrattavissa kuhaan, ahveneen tai jalokaloihin. Näistä saa ilman maustamistakin hyvää ruokaa.

Arvostan toki kalastusnäkökulmasta ja kyllähän se kymppikilon raja aina tekisi mieli puhkaista. Ja jokasyksyinen haukiuistelu täällä Valkeakoskella on jo kohta parinkymmenen vuoden ajan ollut se pakollinen uistelukisa, johon on täytynyt osallistua.

Haukien survomista milloin minnekäkin suonsilmäkkeisiin en ymmärrä minäkään. Tärkeä kalahan tuo on vesistöjen kannalta. Itse lasken aina takaisin, jos ei ole kalastuksessa pahasti vioittunut tai ruttoinen.

Pikkuhiljaa sitä pitäisi taas alkaa pistää venettä talviteloille, mutta tavoitteena olisi kyllä vielä jokunen kalareissu tehdä. Vesien kylmetessä on alkanut nyt taimenta nousta ja tuossa muutama kilon kieppeillä ollut lähti parilla reissulla mukaan. Ja merelle kyllä tekisi myöskin mieli mennä.
 

kamik

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Yleisesti ottaen en ymmärrä kalastajien tarvetta laittaa jokainen arvokalavesistöstä pyydystetty hauki puunoksalle kuivumaan ja haisemaan.

Siltikin jotkut valopäät tappavat pohjoisen vesilläkin kaikki saamansa hauet, ja polkevat johonkin suonsilmäkkeeseen samalla kiroten luupäät alimpaan helvettiin.

En tiedä viittaatko sivullekirjoittaneeseen, joka mainitsi ottavansa harri- ja taimenjoelta saamaltaan hauelta nirrin pois. OK, en todellakaan tapa joka haukea, joten pahoitteluni vahvasta liioittelusta.Täsmennän hieman kirjoitustani, ettei turhaan tule vääriä luuloja kanssakirjoittajille.

Porukalla kun kalastetaan, on "häpeä" saada hauki taimenen tai harrin pyynnissä. Jos havaitsen kalan olevan hauen, niin kaikin keinoin koitan saada sen irtoamaan, ettei tarvitsisi esitellä muille ei-toivottua saalista. Joskus joutuu "väsyttelemään" pitkäänkin ennen kuin kala irtoaa. Samoin toimivat kaverinikin. Ja jos hauki tarttuu liian hyvin kiinni, on se pakko tappaa ja ottaa eräksi, jollei muuta kalaa ole riittävästi. Helposti irroitettavat kalat pyrin päästämään takaisin mahdollisimman huomaamattomasti, ettei kaverit näe. Mihinkään suonsilmiin tai puunoksille en ole koskaan kalaa laittanut, enkä laita. Tosin joskus saatu hauki on irroituksen jälkeen "vahingossa" tipahtanut takaisin veteen, joskus jopa kuoliniskun saannin jälkeenkin. Siinäpä ravuille ruokaa. Likikään joka reissulla EI tarvitse edes koskea haukeen.

Mitään haukien joukkolahtaamista ei ainakaan allekirjoittaneen kalastusporukka harjoita, vaan syö joka reissulla haukeakin, jos sitä muiden nähden ylös saa. Perinteisiin kuuluu, että hauenpyytäjä valmistaa kalansa ruuaksi. "Parhaalta" taimenreissulta tarttui mukaan 7,5 kg haukifilettä. Ja kuten jo mainitsin, on pohjoisten jokien hauki hyvää ruokakalaa, jota syö mielellään, jos vain viitsii nähdä vaivan.
 
Suosikkijoukkue
Pelicans, All Blacks
En tiedä viittaatko sivullekirjoittaneeseen, joka mainitsi ottavansa harri- ja taimenjoelta saamaltaan hauelta nirrin pois. OK, en todellakaan tapa joka haukea, joten pahoitteluni vahvasta liioittelusta.Täsmennän hieman kirjoitustani, ettei turhaan tule vääriä luuloja kanssakirjoittajille.

Porukalla kun kalastetaan, on "häpeä" saada hauki taimenen tai harrin pyynnissä. Jos havaitsen kalan olevan hauen, niin kaikin keinoin koitan saada sen irtoamaan, ettei tarvitsisi esitellä muille ei-toivottua saalista. Joskus joutuu "väsyttelemään" pitkäänkin ennen kuin kala irtoaa. Samoin toimivat kaverinikin. Ja jos hauki tarttuu liian hyvin kiinni, on se pakko tappaa ja ottaa eräksi, jollei muuta kalaa ole riittävästi. Helposti irroitettavat kalat pyrin päästämään takaisin mahdollisimman huomaamattomasti, ettei kaverit näe.

Tarkoitus ei ollut viitata suorasti kehenkään palstalaiseen, vaan virtavesillämme harmittavan yleiseen tapaan heittää hauet kankaalle mätänemään. Hieman kyllä ihmettelen sinunkin/porukkasi halveksuntaa haukea kohtaan, vaikka kyseessä lieneekin ainakin osaksi ns. huumorijuttu. Tänäkin vuonna näin koskien rannalla/puissa roikkumassa ties kuinka monta hauenraatoa, tapa mitä en voi itse ymmärtää sitten millään.

Esimerkiksi kesällä kahlatessani Heijostenkoskien Myllykosken niskalle, tulvi nenääni karmea mädäntyneen raadon tuoksu. No, eikös vain niskan keskisaarekkeen puussa ollut parikiloinen mätä hauki haisemassa. Kyseinen kalastaja koki varmaan tehneensä suurenkin urotyön ripustaessaan hauen oksannokkaan kaiken kansan ihmeteltäväksi ja haisteltavaksi. Olisi edes vienyt siitä muijalleen kalan kotiin..

Itsellekin hauki on toki koskireissuilla usein epämieluisa saalis, yleensä kun luulee aluksi kyseessä olevan kookkaan taimenenen. Tänäkin vuonna "petyin" kerran, kun luulin Kautokeinoelvalta perhoon napannutta n.5kg haukea ensin taimeneksi. Onneksi oli sievästi leukapielistä kiinni, niin sai helposti vapautettua ilman, että olisi pitänyt tunkea käsiä hammasviidakkoon. Yleensähän 0,30mm ja sitä ohuemmilla siimoilla ilman peruketta ylössaatua haukea ei ole tarpeen tappaa, jos se ei ole tarkoituksena. Tuollainen siima nimittäin syvälle hauen hammaskalustoon joutuneena leikkautuu yleensä varsin nopeasti poikki. Leuan ympäristöstä kiinni olevan koukun taas saa irrotettua varsin helposti.
 

Thibauld

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gwinnett Gladiators, Lukko
a) Miten ja mitä lajia kalastat?

Perholla kalastetaan. Taimenta ja kirjolohta, viimeaikoina on keskitytty isosuubassiin ja juovabassiin.

b) Ennätyskalasi/saaliisi?

Ennatys lienee arviolta +6kg hauki joka tarrasi punamustaan marabou decieveriin jokunen vuosi sitten. Suurimman taistelun antoi 4.9kg juovabassi, joka vei jo reippaasti juoksusiimoille haukattuaan valkoiseen Clouser streameriin.

c) Mitä mieltä verkkokalastuksesta?

En osaa arvostaa ellei kyse ole hoitokalastuksesta. Jos joku nyt valttamatta sita haluaa harrastaa, niin ei kai sillekkaan sitten mitaan voi.

d) Mitä mieltä catch&release -kalastuksesta?

Hieno homma! Lahes kaikki kalani paastan vapaaksi joskus saatan vieda istarikirjon kotiin ateriaksi. Harvoin vien kotiin muita kuin kirjoja ellei jokin muu kala ole liian vahingoittunut vapaaksi pastettavaksi.

e) Erikoisin saaliisi?

Pariin otteeseen on kilpikonnan saanti ollut lahella mutta erikoisin rannalle saakka tullut saalis lienee simpukka, joka oli sulkenut kayttamani perhon sisalleen.
 

Abiel

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi
a) Miten ja mitä lajia kalastat?

Kalastan pääasiassa Lapin puroilla ja pienemmillä joilla. Harria, taimenta, tammukkaa. Kevyillä heittovehkeillä, pienillä lipoilla pääasiassa, satunnaisesti myös perholla. Lisäksi uistattelen mökkijärvellä (haukea ja isoa ahventa pääasiassa, taimen katosi kymmenen vuotta sitten). Satunnaisesti myös reissuja Jäämerelle.

b) Ennätyskalasi/saaliisi?

Varmaan joku 3-4 kilonen hauki. Hienompia saaliita kuitenkin 50 senttiset taimenet kairoista.

c) Mitä mieltä verkkokalastuksesta?

OK. Itse en pyydä, mutta olen useasti ollut esim. enoilleni kaverina laskemassa ja kokemassakin. Muikkua kalastetaan meidän mökkiperällä kovasti. Tuolla seudulla verkkokalastus on muutenkin itsestään selvyys, ollut mm. äitini kotipaikassa merkittävä leivän tuoja taloon, kesät talvet.

d) Mitä mieltä catch&release -kalastuksesta?

Naurettavaa pelleilyä. Just tätä luonnosta vieraantuneitten piipertäjien "erästelyä."

e) Erikoisin saaliisi?

Nuuskarasian kokonen meritähti Jäämereltä, Pohjois-Norjasta toissa kesänä.
 

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters
a) Miten ja mitä lajia kalastat?

Pääaiassa uistimella, joskus myös perholla. Kauniina kesäpäivänä käy mökkirannassa mato-onki. Ruokakalaa myös verkolla tai katiskalla. Talvella myös jonkin verran pilkillä. Varsin kaikkiruokainen olen kalastuksen suhteen.

b) Ennätyskalasi/saaliisi?

Suurin on 17,5 kilon merilohi Oulujoen suistosta Hartaanselältä. Mötkäle nasahti Joonas-vaappuun taimenen pyyntireissulla lokakuun lopussa -96. Kala oli ulkoasunsa perusteella aloittanut nousuvaelluksen yrityksensä jo kesä-heinäkuun aikana ja oli pikimusta ja syömättömyyttään laihtunut melko lailla. Aloittaessaan nousunsa oli painanut reilusti yli kahdenkympin. Annoin lähinnä nokian kumisaapasta muistuttaneen kalan rannalla päivystäville äijän käppyröille.

Parhaina lohivuosina meni kymppi rikki kaikkiaan 18 kertaa. Valitettavan monet olivat noita mustia talvikko-kojamoita, joista ei syötäväksi ollut. Suurin kirkas hopeakylkinen nousulohi painoi 12,8 kiloa. Parhaana saaliina pidän samasta paikasta soutaen uistellen saatua 7,9 kilon meritaimenta. Kala jurahti pohjaan heti tärpistä, eikä suostunut tulemaan tuntiin edes näytille. Kuvittelin siiman päässä olevan jonkun kymppikiloisen lohenkossin ja polttelin veneessä aivan rauhassa tupakkia ja kalan väsyttää itseään pohjassa, kunnes kala yhtäkkiä syöksyi pintaan ja teki komean loikan. Kirkas hopeanvärinen kylki sai vipinää veneeseen. Loikkansa jälkeen kala otti sellaiset syöksyt, etten ennen ole kokenut. Puolitoista tuntia soudeltiin pitkin Hartaanselkää, eikä kaverissa kummoisia väsymisen merkkejä näkynyt. Lähes kolme tuntia tärpistä ja sain koukattua kalan veneeseen.

c) Mitä mieltä verkkokalastuksesta?

Verkkokalastus on aivan ok, kunhan hommassa on järki mukana. Valitettavan paljon käytetään liian tiheäsilmäistä verkkoa paikoissa, johihin on istutettu poikasia kasvamaan. Alamittainen, rehulle maistuva istutuspoikanen ei ole kovin maittava saalis.

d) Mitä mieltä catch&release -kalastuksesta?

En harrasta. Alamittaiset ja rajoilla olevat päästän kyllä takaisin kasvamaan, mutta reilun kokoiset mittakalat lähtee mukaan. Mitä en syö itse, annan tuttaville tai naapureille. Kompostiin ei ole mennyt mitään.

e) Erikoisin saaliisi?

Mitään erityisen erikoista ei ole tullut. Erikoisimpana ehkä hauki, joka seurasi siiman päässä olevaa saman kokoista luupäätä. Molemmat tulivat veneen luokse aivan pinnassa peräkkäin ja pimeässä katselin ensin, että sieltä tulee yksi aivan saatanan pitkä kala. Veneen vieressä vapaana oleva siirtyi toisen rinnalle, josta nappasin sen haaviin. Toisen nostin siiman päässä suoraan veneeseen. Molemmat painoivat pikkuisen vajaan kolme kiloa ja olivat mätikaloja, joten mistään kutupariskunnasta ei ollut kyse.
 

Doaner

Jäsen
Suosikkijoukkue
Arizona Coyotes, Shane Doan
Tänään olin vesillä. Saaliina kaksi pientä haukea. Mutta ei vituta. Aurinko paistoi ja tuuli oli heikkoa, eväät ja kalakaveri kunnossa. Mikäs sen parempaa ajanvietettä vapaapäivälle.

Lukasin ennen reissua suomen haukiseuran sivuilta suuren järvihauen kalastus opasta. linkki . Vaan eipä pelittänyt kyseiset ohjeet, vaikka järven selkävesiä viipaloimme isoilla kapuloilla todella hiljaa ja ristiin rastiin.

Molemmat gäddat tulivat hieman yllättäen kaislikon reunasta (toinen suspi jigiin ja toinen 15cm nilsuun), sillä odotin että kuten yleensä syksyisin, vetouistelu olisi saalisvarmin kalastustapa.

Saa nähdä jäikö tämä vuoden viimeiseksi reissuksi. Sunnuntaina saattaisin vielä ehtiä järvelle, jos säät vaan sallivat.

Onkos muut jatkoaikalaiset olleet vesillä? Laittakaa ihmeessä jotain rapsaa kehiin!
 

Tpip

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, L'equip blaugrana, La Albiceleste, Raiders
Pääsiäisen aikoihin pisti taasen heittokalastuspörriäinen. Viimeiset ~10 vuotta ollaan menty abaut samalla kalustolla (tosin ul-vehkeet uusin viimevuonna), mutta nyt himottaisi hankkia uusi hyrrävapa. Nykyiseen ysijalkaiseen Abun Spectraan olen ollut tyytyväinen, mutta onhan tuo vähän pitkähkö veneessä. Viehepainosuositus taitaa tuossa mennä 40 grammaan asti, joka on meikäläisen haukipakille aivan sopiva - mieluiten perukkeeseen kiinnitän Kuusamon Puukalaa ja saman lafkan Räsästä, Rapalan Minnow Spoonia unohtamatta. Kelana toimii 5600c pro -dööri.

Uudelle tulokkaalle vaatimuksina ~7 jalkaa, kahden käden korkkikahva sekä selkeä jämäkkyys. Mitään ruoskaa en halua, leikkimistä varten on vanha ulvehkeiden yksiosinen, 4,5 jalkainen, Daiwa Eliminator. Eliminoi kenet vaan, kalastajan siis.

Vapojen kehitystä en juurikaan ole viimevuosina seurannut, joten kovin hyvää rajapintaa merkkeihin ja malleihin ole. Tässä illan aikana kun olen kalastusaiheisia foorumeita lueskellut, niin paljon on suositeltu Daiwan Vulcan XX:ää. Sinänsä varmaan olisi meikäläiselle oikein hyvä valinta, mutta tuo Daiwa vähän mietityttää, ei ole koskaan kuulunut meikäläisen suosikkimerkkeihin. Pääkäytössä itselläni on ollut nämä ~10 vuotta Abun pari vapaa, tuo Spectra ja sekä haspelissa kiinni 8 jalkainen BMS ja molemmista olen pitänyt. Toisaalta illan selailun perusteella, ei missään taidettu suositella Abun vapoja ja joitain malleja disautettiin melko kovasti. Ovatko ruottalaiset tipahtaneet kehityksen kärryiltä vai mitämitä?

Vinkkiä, neuvoa, kokemuksia ja näkemyksiä mielelläni otan vastaan.

Satasen hujakoilla on varmaan keppiin laittaa rahaa, mutta jos joku tikku on "ehdoton", niin jonkun verran voidaan hyvinkin mennä ylitse.
 

Potvin#29

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokipojat, KalPa, Hurtat
a) Miten ja mitä lajia kalastat?

Vedän uistinta ja harrastan heittokalastusta veneestä ja rannalta. Pääasiallisesti haen kuhaa vetouistelemalla/jiggailemalla, mutta myös isot hauet ja ahvenet ovat hakusessa. Norjassa tulee käytyä joka kesä tunturissa ja merellä kalastelemassa. Lohijokia on tullut hieman kierrettyä. Talvella pilkin ahventa ja jonkun verran matikkaa.

b) Ennätyskalasi/saaliisi?

Suurin kala taitaa olla 5,5 kiloinen turska ja ootto-ongella jäämerestä 5 kilon sei. Haukienkka on jäänyt 4,5 kiloon ja kuha alle kahteen kiloon. Joskus pilkillä napsahti kolmen kilon matikka ja siikaongella melkein 1,5 kg siika. Lohta kannattaa pyytää, tosin olen saanut vain tittejä ylös asti, taimen enkka on Ruunaan koskilta 2,6 kiloa.

c) Mitä mieltä verkkokalastuksesta?

Verkkokalastus on ihan ok, jos saalis on kalastuksessa se tärkein juttu. Kunhan vaan silmäkoot on vesistöjen ohjeiden mukaiset, eikä kaikkia kuhanpoikasia revitä vesistä pois. Lisäksi kuhien talvehtimismonttujen verkottaminen pitäisi jollain tavalla kieltää.

d) Mitä mieltä catch&release -kalastuksesta?

En harrasta, alamittaiset päästän pois. On varmaan perusteltu kalastusmuoto jossain kovan kalastuspaineen kohteena olevalla kalapaikalla. Niitä on varmaan tuolla maailmalla rutkasti. Kuitenkin kalastukseen mielestäni kuuluu, että kalaa otetaan myös ruokapöytään, tosin ei hirveesti yli omien tarpeiden.

e) Erikoisin saaliisi?

Jäämerestä on tullut vaikka mitä erikoisia kaloja ja muita olentoja. Kotkan edustalta sain Riskilän (sukeltajalintu) vetouistimella. Pari lokkia on myös tarttunut siiman päähän. Erikoisia tarinoita on kyllä rutkasti omituisesti saaduista kaloista ym ym.
__________________
 

akimoto

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Edmonton Oilers, JJK, Man C
a) Miten ja mitä lajia kalastat?

Pääasiassa perhokalastusta. Keväästä syksyyn menee siis perhoo viskoessa keski-suomessa ja marraskuun loppu menee joka vuosi merellä meritaimenta saalistaessa. Joka kesä on myös jo perinteeksi muodustunut reissu pohjoiseen viiden innokkaan kalamiehen voimin. Pari kertaa kesässä tulee myös käytyä Päijänteellä kuhaa uistelemassa. Kuhatulokset ovat todella surkeat, siinä on siis paljon kehitettävää.

b) Ennätyskalasi/saaliisi?

Suurin kala taitaa olla 5 kiloinen hauki virvelillä joskus nuorempana. Perholla ennätys on 52cm taimen.

c) Mitä mieltä verkkokalastuksesta?

En harrasta.

d) Mitä mieltä catch&release -kalastuksesta?

Hyvä asia. Tietysti istarikirjolohet otetaan pois jokia täyttämästä. Taimenet vapautan aina.

e) Erikoisin saaliisi?

Pienenä poikana sain vesimyyrän/rotan eräästä lammesta virvelillä. Selästä oli kiinni. Voin kertoa, että oli ruma ötökkä.

e: Kuvan lisäys. Kyseessähän oli ilmeisesti piisami. Jotkuthan saalistaa noita ihan toden teolla. Kuulemma saa hyviä turkkeja.
 

Focker

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Medveščak Zagreb, Alaska Aces
a) Miten ja mitä lajia kalastat?

Heittokalastusta. Pääasiassa kirjolohta ja kuhaa. Lusikat ja jigit eniten käytössä. Myös spinfluga on lähellä sydäntä.

b) Ennätyskalasi/saaliisi?

6.5 kg limatuubi. Kirjolohessa 2.5 kg ja kuha 3.7kg

c) Mitä mieltä verkkokalastuksesta?

pitäisi kieltää joissakin järvissä kokonaan.

d) Mitä mieltä catch&release -kalastuksesta?

Ihan ok. 50% menee takaisin.

e) Erikoisin saaliisi?

Niitä on tullut vaikka mitä. Esim. sukkahousut, sukat, housut, pari luuta/pääkalloa(eläinten) ja viime kesänä tuli 15 v vanha OP kultakortti, oli tiukan nahkaläpyskän sisällä ja hyvässä kunnossa.
 

Numero13

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
a) Miten ja mitä lajia kalastat?
Haukea heittokalastuksella ja veneellä uistelemalla.

b) Ennätyskalasi/saaliisi?
8kg Hauki ja lohta kalastaessa tärähti vapaan 8.5kg järväri. Kumpikin vetouistelussa saatu.

c) Mitä mieltä verkkokalastuksesta?
Voisi kieltää järvissä ja lammissa. Muualla ihan ok juttu.

d) Mitä mieltä catch&release -kalastuksesta?
Hyvä juttu, itse en kuitenkaan vapauta kuin alamittaiset.

e) Erikoisin saaliisi?
Varmaan särki joka nappasi melkeen oman kokoiseensa Rapalaan.
 

Edit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Frölunda
a) Miten ja mitä lajia kalastat?
Kuhan ja ahvenen jigaaminen, kuhan vetouistelu, ankeriaan onginta, harjuksen/siian/taimenen/raudun kalastus heittovälinein lapissa.

b) Ennätyskalasi/saaliisi?
10,2kg hauki, 5,95kg kuha.

c) Mitä mieltä verkkokalastuksesta?
Rajoituksia pitäisi asettaa moniin vesiin ja silmäkokoa nostaa. Aktiivikalastus kunniaan.

d) Mitä mieltä catch&release -kalastuksesta?
Perusteltu juttu Suomessa lisääntymättömien ja uhanalaisten lajien kohdalla, kuten karppi ja ankerias. Pääasiassa kuitenkin sitä mieltä, että kalat on luotu ravintoketjuun ja näin ollen ihmisen ravinnoksi.

e) Erikoisin saaliisi?
Ihmisen päänahan palanen jäi koukkuun hiuksineen päivineen kun välivedestä jysähti takilalla uitettuun vaappuun ruumis.
 

Focker

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Medveščak Zagreb, Alaska Aces
e) Erikoisin saaliisi?
Ihmisen päänahan palanen jäi koukkuun hiuksineen päivineen kun välivedestä jysähti takilalla uitettuun vaappuun ruumis.

Mites suhtauduit kun näit ruumiin, varmaan karmeaa. Oliko joutunut veteen itse vai oliko rikoksen uhri?
 
Suosikkijoukkue
Pata
Ketokaas mestarit mitä vapaa lähtis ostamaan seuraavaksi. Edellinen oli itselle todella hyvin sopinut Kunnan Queen vapa, 2,40m haspelihärpäke. Nyt tarvis keväisille haukivesille uus vapa hankkia n 100€ hintaan.
Ehdotuksia?
Kunnania ei varmaan enään mistään löydä.
 

E

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
Mä en noista vavoista oikeasti tiedä, mutta Shimanoista ei ole ollut pahaa sanottavaa koskaan - takuukin on toiminut. Tuolla satasella alkaa jo saada oikeasti vavankin. Toisaalta juuri aikaisemmin mainittua Daiwan Vulcan X (vai mikä se olikaan) on myös kehuttu paljon myös tuttujen joukossa. Ja Shakespearin Ambidexit on myös kehuttuja - kaverini suosikkivapa (lue pidemmälle). Suosittelisin menemään kauppaan ja kokeilemaan, yksikään nimekkäämpi firma ei olisi enää pystyssä, jos täyttä paskaa tuohon hintaan myisi.

Itselläni on yksi Kunnan Queen, mutta on hyrräversio. En oikein päässyt vavan kanssa sinuiksi ennen kuin se katkesi kärjestä ja poistin ensimmäisen siimarenkaan ja korvasin sen uudella kärkipalalla. Sen jälkeen se on ollut oikeasti ehkä paras hyrrävapani koskaan. Pituutta lähti ehkä 10cm pois, mutta vavan ominaisuudet parani omaan käteeni aivan järkyttävästi.

Vapa on mun mielestä hyvin henkilökohtainen - vähän kuin vaimo. Yksi tykkää kevyestä ja toinen... no vähemmän kevyestä - joku joustaa ja joku on jäykempi - joku tykkää kokotoimisesta, toinen taas siitä, että vain kärki joustaa. Mulla on oikeasti parhaan kalakaverini kanssa hyvin erilainen maku vavoista - minä pidän vähän kevyemmistä ja kaveri taas vetää silakatkin rautakangella.

Mutta jos oikeasti tykkäsit Kunnan Queenista, osta Shimanon (en ole varma oliko juuri Nexave, mutta sitä suosittelisin) 240' haukikeppi. Jää vielä rahaa kaljaankin, jos satasen nostat automaatista. Ja jos kysytään, että jäykempi vai kevyempi, valitse jäykempi. Kunnan Queen on kohtuullisen jäykkä ja (viimeistä väliä lukuun ottamatta) kokotoiminen vapa, mutta siis kärki oli liian heikko ja keyt minun makuuni. Shimano Nexavet on käsittääkseni oikeasti kokotoimisia.

En ota vastuuta siitä, jos et ole tyytyväinen, mutta tiedän erittäin monta, jotka ovat. En itse asiassa tiedä edes, tehdäänkö Nexavea enää tuossa kokoluokassa.
 

Siren

Jäsen
Suosikkijoukkue
Man City, Bolts
Ketokaas mestarit mitä vapaa lähtis ostamaan seuraavaksi. Edellinen oli itselle todella hyvin sopinut Kunnan Queen vapa, 2,40m haspelihärpäke. Nyt tarvis keväisille haukivesille uus vapa hankkia n 100€ hintaan.
Ehdotuksia?
Kunnania ei varmaan enään mistään löydä.

Itselläni on ollut 7,5 jalan(225cm) Shakespeare Ambidex titanium SP 9076, löytyy näemmä esim täältä: http://www.opm.fi/showpage.asp?id=5941 reilusti alle satasella, viehesuositus 20-60g.

Tanakka ja tartutusvoimainen keppi, olen tykännyt.
 

kamik

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ketokaas mestarit mitä vapaa lähtis ostamaan seuraavaksi. Edellinen oli itselle todella hyvin sopinut Kunnan Queen vapa, 2,40m haspelihärpäke. Nyt tarvis keväisille haukivesille uus vapa hankkia n 100€ hintaan.
Ehdotuksia?

Itse olen tykästynyt Shimanon vapoihin. Haukea tulee kalastettua vanhalla Shimano Solstace MH270-vavalla, mutta tuo taitaa olla jo pois markkinoilta. Toinen vähän kevyempi on Shimano Nexave, joka on käytössä joki- ja purokalastuksessa, jonka viehesuositus 10 - 30 g. Itse suosin puolitoimista vapaa, sillä nuo kokotoimiset tuntuvat liian löysiltä. Täältä voit katsella Shimanon tuotteita, toivottavasti löydät sopivan.
 
Suosikkijoukkue
Pata
Kiitoksia kiitosksia paljon, täytyypi maanantainalähteä kalakauppaan vapoja heilutteleman.
Nexavet Shakespearet heeilumaan vaan.
Niin, ja itse tykkään jäykästä(vavasta).
 
Kirjoitellaanpa tännekin kalastuskauden avaamisen kunniaksi. Lauantaina tuli tosiaan avattua kausi virvelin keralla Haihunkoskella. Helvetin kylmä oli ja saaliitta tuli jäätyä, kuten myös kalakaverien kävi. Mukavaa oli kuitenkin pitkästä aikaa vaappuja viskellä.

Harmillista ettei täällä lpr:n suunnilla noita koskikohteita ole, täytyy aina matkustaa vähintään simpeleelle/valkealaan saakka kun koskikalaan tekee mieli.

sitten nämä:

a) Miten ja mitä lajia kalastat?

Pääasiassa uistelemalla muutaman vavan kanssa. Ei varsinaista kohdelajia, joskin kuhaa olisi mukava oppia pyytämään. Haukea ja ahventa pääasiassa tulee Pien- saimaan vesistä ylös nosteltua. Heittokalastustakin tykkään lähinnä koskilla ja joskus mökillä harrastaa. Koskilla kohdelajit tietty jalompien lajien kastista, mutta kyllä ul- kamoilla on mukavaa vaikkapa haukeakin väsytellä. Sitten vielä mato- ongintaa pienissä määrin ja joskus harvemmin pilkintää.

b) Ennätyskalasi/saaliisi?

Hmm.. Aivan tarkkoja painoja ei ole tiedossa, koska ei tule useinkaan saaliita punnittua. Hauki- enkka lienee siellä 4kg:n paikkeilla, taimen n. 2kg, kuten myös noin parikiloinen säyne tuli viime kesänä eräältä pikkupurolta. Ahvenissa mennyt kilon raja niukasti rikki muutamaan otteeseen. Siinäpä tärkeimmät.

c) Mitä mieltä verkkokalastuksesta?

Itse en harrasta, olen kyllä ajatellut aloittaa. Mielestäni kuitenkin pysyttävä kohtuudessa ja muutenkin asia hieman kaksipiippuinen esim. juuri täällä saimaan vesistössä jo saimaan norpankin takia.

d) Mitä mieltä catch&release -kalastuksesta?

Kaksijakoinen suhtautuminen. Ei minulla mitään c&r kalastusta vastaan ole, mutta itse tulee useinmiten kiikutettua saaliit ruokapöytään asti. Kala on mielestäni älyttömän hyvää ja terveellsitäkin, joten kyllä ainakin jalokalat ja ahvenaiset, välistä hauetkin, päätyvät ravitsemus tarkoituksiin.

e) Erikoisin saaliisi?

Eipä ole mitään kovin erikoista tällä saralla. Pilkillä tuli pari kuukautta sitten naisten alushousut avannosta. Uistelemalla on noussut kaikenmoista sälää, ruosteinen virveli ja sen sellaista. Kovin erikoisia kalalajeja ei ole tullut saatua, mutta sampi olisi mukava joskin äärimmäisen epätodennäköinen saalis.

Parempia kalakelejä tässä jo odotellaan malttamattomina. Ja jäitten lähtöä tietysti. Sitten heti taas vene vesille. Kalastusta rentouttavampaa ja mukavampaa harrastusta en osaa kyllä ihan äkisti keksiä ja pikkupojasta asti olen kalavesillä rampannut, joskin teinivuosina oli harratuksessa jokusen vuoden tauko.

Onkos muuten muita Lappeenrantalaisia kalastuksen ystäviä täällä jatkoaikalaisten joukossa?
 

puuha-pete

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kerho, Minnesota, Hollanti
Mahtaako uskaltaa oikein ottaa edes kantaa, kun lueskelee noita Pietarin kalasaaliita. Mökillä on tullut virveliä heiteltyä ja mato-ongella istuttua. Katiska on järvessä aina kun sinne ehtii asettua ja kotopuolessa pienehkössä joessa. Kerran laitettiin vaarin kanssa verkot, ei laitettu sen jälkeen kun saatiin joku ihme lahnaparvi. Verkko oli melko repaleinen tämän jälkeen.

Erikoisimmat saaliit: Sorsa tuli kerran katiskassa, tämä oli siis joessa olevassa katiskassa, jossa oli hieman tyhjää pinnalla ja sinne oli jotenkin päässyt. Toisena kertana mökiltä lähdettäessä, huomattiin naapurin vajan vieressä olleessa katiskassa kaksi oravaa. Päästettiin ne pois ja hivenen pelästyin, kun orava pomppasi tuohon rintaan kiinni ja siitä pois. Terävät oli kynnet kun t-paidan läpi tarrasi.

Kolmantena sitten erikoinen tapahtuma nuoruudesta. Mentiin vaarin kanssa mato-ongelle aikaisin aamulla. Ei oikein siinä tärpännyt ja päätettiin lähteä hieman uistelemaan soutuveneen kanssa siihen lähistölle. No, kun oltiin palaamassa, huomasin jonkin esineen tulevan kohti venettä edestä päin. No, sitten se kääntyi 90 astetta noin viisi metriä ennen kohtaamista ja se olikin lasikuituinen? onkivapani, joka oli tipahtanut veteen ja sitä veti lahna! No, sitten siitä vain poimittiin vapa ja lahna kyytiin. Oli melko erikoinen tilanne.

Kerran sain virvelillä pienen ahvenen, oli jäänyt selkäevästään kiinni.

Eilen sain jonkin puolikiloisen hauen katiskasta, oli muuten taas hyvää kun paitettuna sen veti hetulaan.

Lisätään nyt vielä vaarin aikanaan saama 14 kiloinen hauki, jonka pää on trofeena kotopuolessa. Melko pelottavan näköinen ilmestys kun se siinä suu auki möllöttää.
 

Tpip

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, L'equip blaugrana, La Albiceleste, Raiders
Illat alkoivat venyä jo sen verran pitkiksi vapoja netissä selaillessa, että pakko oli vääntäytyä paikalliseen liikkeeseen heiluttemaan keppejä. Mielessäni olin rajannut vaihtoehdot oikeastaan kahteen ehdokkaaseen. Ehkä hieman seksikkäämpään ja enemmän tunteita herättävään Berkleyn Serie Oneen ja perustylsään Daiwan Vulcano XX:ään. Molemmista sattui onneksi löytymään oikeaa mallia paikallisesta liikkeestä. Muutamalla hetkauttamisella päädyin Daiwaan. Perusjämäkän oloinen keppi, sopivampi pituus (7' vs. Berkleytä saa vain 8 jalkaisena), sekä kestävämmän oloinen lakka pinnassa, Berkleystä se taisi puuttua kokonaan (Sinänsä ihan arvostettava piirre kepissä, mutta kun tuo kumminkin tulee olemaan käyttöesine, jonka kanssa pitää pystyä kohtuu helposti rymyämään). Kahva oli ainoa, mikä Berkleyssä oli selkeästi parempaa kuin Daiwassa. Toivottavasti tuohon hassuun takakahvaan tottuu. Pitänee ainakin piristää kepukkaa pyöräyttämällä pinkkiä harsoerkkaa tuohon välikohtaan.

Seuraavaksi pitänee lähettää kelat "viisivuotishuoltoon" ja toivottavasti sen jälkeen on jo Saimaa vähän enempi sula.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös