Kaikkien aikojen kymmenen parasta elokuvaa

  • 19 396
  • 95

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Jatkoajassa on listattu parhaimpia levyjä ja parhaimpia kirjoja mutta useista hakuyrityksistä huolimatta en löytänyt erillistä ketjua parhaimmille elokuville, suosikki elokuville kylläkin mikä minusta on hiukan eri asia kuin kaikkien aikojen parhaimmat elokuvat joten on syytä avata ketju tästäkin aiheesta.

Pyrin tekemään omasta listastani mahdollisimman monipuolisen, joten siksi hyväksyn kultakin ohjaajalta vain ja ainoastaan yhden elokuvan koska muussa tapauksessa lista tulisi täytettyä muutaman ohjaajan tuotoksilla. Toinen ehto omalla kohdallani on se, muistikuvat elokuvasta ovat selkeät, joten siksi pudotan armotta pois sellaiset minuun vaikutuksen tehneet elokuvat jotka olen nähnyt vuosikymmeniä sitten. Kenties kyseiset elovat eivät enää tekisi minuun suuren suurta vaikutusta koska ikä tehnee tehtävänsä ja elokuva joka teininä tuntui hienolta ei kenties enää kaikilla mittareilla parhaimpien joukkoon kykene nousemaan. Pyrin myös valikoimaan listalle elokuvia eri genreistä, joten aivan fakkiutuneita ei olla yhteen tai kahteen genreen.

Listani kolme ensimmäistä elokuvaa ovat tämänhetkisessä paremmuusjärjestyksessä, sen sijaan loput elokuvista ovat täysin sekalaisessa järjestyksessä.

1. Seitsemän samuraita, Akira Kurosawa:

Olen nähnyt tämän Kurosawan mestariteoksen ties kuinka monta kertaa sitten 80-luvun alun jolloin näin sen teini-iän kynnyksellä ensimmäisen kerran. Elokuva on edelleen vangitseva ja sen hahmogalleria on loistava. Suurin tunneside kohdallani kohdistuu Mifunen hienosti näyttelemään ja perin inhimilliseen nuoreen samuraihin Kikuchiyoon. Elokuvan myötä hän kasvaa hahmona ja ihmisenä suunnattomasti ja loppunsa on kaikilla inhimillisillä mittareilla mitattuna traaginen ja koskettava. Mutta yhtäkaikki Kurosawan ote on loistava ja elokuvassa piirtyy esille kaikella tapaa ihmisten inhimillisyys sekä elämän kirjo kaikessa raadollisuudessaan.

2. Das Boot, Wolfgan Petersen:

Tämä loistava ja kaikella tapaa paras sukullusvenekuvaus on listani kakkonen ja minusta elokuvassa on tavoitettu todella mainiolla tavalla sukellusvenesodan epäinhimillisyys ja klaustrofobinen tunnelma mikä veneessä on syvyyspommien pudotessa ympärille ja vihollisen hävittäjien ja korvettien ahdistaessa merten sutta vääjäämättömällä tavalla antamatta lainkaan arvoa. Ja onhan tämä minusta paras sotaelokuvanakin siitä ei pääse mihinkään.

3. Kunnian polut, Stanley Kubric:

Todellinen mestarinäyte Kubrickilta ja kuuluu minusta sotaelokuvien parhaimmistoon ja samalla elokuvahistorian parhaimpien ja inhimillisesti katsoen traagisimpien elokuvien joukkoon. Kubrickin ote on hieno ja elokuvan pasifistinen sanoma tulee loistavalla tapaa esille vaikka sitä ei millään muotoa alleviivata tai painoteta. Kuvat ja sanat kertovan kaiken vääjäämättömällä tapaa.

Nykyaika, Charlie Chaplin:

Kenties tämä ei ole Chaplinin elokuvista koskettavin - ei siis vedä vertoja Chaplinin Pojalle - mutta ajankuvauksena todella loistava ja tavallaan sopiva tähän aikaan jota elämme, kuvaus ihmisestä tuotantokoneiston osana ja kuvaus siitä mikä pienen ihmisen arvo loppujen lopuksi on. Ja tässä elokuvassa Chaplin ensimmäistä kertaa lausuu ääneen sanat - laulun sanat. Chaplin on ja tulee olemaan räs elokuvahistorian suurimpia neroja!

Huuliharppu kostaja, Sergio Leone:

Maailmassa on lukematon joukko hienoja lännenelokuvia mutta yksikään niistä ei ole tähän mennessä ylittänyt Leonen mestariteoksen tasoa. Elokuva on kuvaus uudistuvasta lännestä, rautatien mullistavasta vaikutuksesta mutta samalla se on klassinen kuvaus kostosta ja sen oikeutuksesta mutta kaiken tämän Leone onnistuu kuvaamaan hienotunteisesti ja todella painokkaasti alleviivamatta mitään turhaan. Elokuvan musiikki - "harmonikka" - nostaa kylmät väreet selkäpiihin ja minusta se on kaikella tapaa eräs niistä tunnistettavimmista mutta samalla myös hienoimmista musiikeista elokuvahistoriassa. Yksinkertainen mutta todella kaunis!

Psyko, Alfred Hitchcock:

Minusta tämä elokuva on psykologisten trillereiden joukossa todellinen mestariteos ja tässä elokuvassa Hitchcock tavoittaa kaiken olellisen hyvin raadollisella tapaa. Elokuvassa Anthony Perkins teki Norman Batesina todella ikimuistoisen ja unohtumattoman roolityön, melkeinpä voisi kuvitella, että Perkins kasvoi kiinni Batesiin niin ettei enää kyennyt irrottamaan otetaan siitä jatkossa. Todella hieno elokuva ja kestää useamman katselukerran mainiosti.

Yksi lensi yli käenpesän, Milos Forman:

Ken Keseyn loistavaan romaaniin pohjautuva elokuva jossa Nicholson R.P McMurphynä tekee elämänsä parhaimman roolityön. Formannin kuvaus on inhimillinen ja koskettava ja jossa yksilö käy vastaan autoritääristä yhteiskuntaan jollainen suljettu mielisairaala tässä tapauksessa on mutta se kuinka Forman tämän kaiken kuvaa on hienoa ja kestää useammankin katselukerran. Mutta ei Nicholson ole elokuvan ainoa loistava hahmo vaan niitä on useita - lukematon joukko - aina osastonhoitaja Ratchedista (Louise Fletcher) alkaen.

Veteen piirretty viiva, Terrence Malick:

Runollinen kuvaus sodasta - taistelusta Tyynellä merellä japanilaisia vastaan - jossa Malick saavuttaa hienosti James Jonesin teoksen tason ja kenties jopa ylittää sen. Eräs parhaimmista sotaelokuvista, jossa luonto nousee sotaa ja ihmistä merkityksellisempään rooliin ja jonka rinnalla ihmisen pienuus käy ilmi. Elokuvassa on lukemattomia pieniä kohtauksia jotka tuntuvat perin vähäisiltä ja merkityksettömiltä mutta joiden sanoma on suuri. Alkuasukkaan kohtaaminen taisteluun mentäessä on tällainen, jossa sotaa käyvä maailma kohtaa ihmisen joka elää omassa maailmassaan ja jolle sota on tapahtumaketju joka on tunkeutunut hänen maailmaansa ja tuhoaa sitä julmalla tavalla. Mutta lopulta luonto vie aina voiton.

Come and see (Idi i smotri), Elem Klimov:

Tässä elokuvassa runollisuus on piilevää, sen sijaan sota on brutaalia ja raakaa ja epäinhimillistä - mutta kaiken takana piilee lopulta inhimillinen vivahde ja toive jostain paremmasta ja pysyvämmästä. Elem Klimov piirtää kuvansa kenties paikoin alleviivaten mutta elokuvassaan hän piirtää kuvan sodasta sellainesa jollaisena hän sen lapsuudessaan koki. Hän kasvoi Stalingradissa ja koki kaupungin tuhon ja tuskan. Elokuvan loppu on mieleenpainuva ja pysäyttävä.

Viimeinen listalleni nouseva elokuva poikkeaa sitten edellisistä jonkin verran ja moni on varmasti valmis kritisoimaan sitä miksi tällainnen elokuva pääsee listalleni mutta yksiselitteisesti haluan laajentaa katsontakantaa ja genrejä ja siksi Ridley Scottin Alien - kahdeksan matkustaja nousee listalleni.

Alien - kahdeksan matkustaja, Ridley Scott:

Tämä on toiminnallisemmiksi luonnehdittavimpien elokuvien parhaimmistoa, jollei jopa paras ja tässä scifi-kauhu-leffassa kaikki osuu minusta mitä parhaimmalla tapaa kohdilleen ja Scott on onnistunut luomaan elokuvan, joka oikeutetusti jää elokuvahistoriaan genrensä merkkiteoksena. Elokuvassa hyvinkin minimalistisin keinoin onnistutaan luomaan ympäristö jossa ihminen joutuu käymään taistelua tuntematonta vastaan ja jossa ennalta ei voi tietää sitä kuka lopulta on voittaja ja kuka voitettu - vai onko sellaista edes olemassa. Elokuva ei ole missään nimessä perinteinen taistelu pahaa vastaan vaan samalla myös kuvaus ihmisen mielestä eikä elokuva pääty lajityypilliseen voitontanssiin vaan taistelu hengissäpysymisestä jatkuu viimeisiin kuviin saakka.

vlad.
 

Kaulasuoja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kreikka
Hyviä leffoja on maailmassa paljon. Kaulasuojan valinnat ovat satunnaisessa järjestyksessä.

Casablanca. Klassikko. Ei esittelyjä kaipaa.
Kerro minulle, Zorbas. Samat sanat kuin edellisessä.
Forrest Gump. Leffa joka saa aina hyvälle tuulelle. Kestää useammankin katselukerran kevyesti.
Rocky IV. Kaikkien sankarielokuvien äiti, kruunaamaton kuningas ja isä. Ryssää turpaan.
Esa ja Vesa - auringonlaskun ratsastajat. Suomi-komedia, joka pääsee listalle Santeri Kinnusen roolisuorituksen takia.
Kuokkavieraat. Uudempaa tuotantoa. Vince Vaughn ja Owen Wilson hassuttelua. Hauska pätkä.
Rankka pari. Listalla on pakko olla yksi Hollywoodin Jackie Chan-leffa. Shanghai Noon voisi olla tämän tilalla myöskin. Lisäksi useat vanhemmat Chan-pätkät ovat loistavia.
Lain ulkopuolella. Suomi-draama. Säväytti jo ensimmäisellä katselukerralla.
Hurmaava joukkoitsemurha. Arto Paasilinnan romaanin filmatisointi. Hirtehishuumori jaksaa naurattaa monen katselukerran jälkeenkin.
Tuntematon sotilas. Legenda. Nimenomaan Edvin Laineen versio.
School of Rock. Jack Blackin huikea roolisuoritus ja hyvää musiikkia.
007 ja Kultasormi. Paras Bond-leffoista.

Pidempiä perusteluja en nyt laita.

Tuli näköjään yli kymmenen. No antaa olla.
Linkit menevät Kansallisen audiovisuaalisen arkiston ja Valtion elokuvatarkastamon ylläpitämän tietokannan verkkosivuille.

edit2: Koko ajan mieleen juolahtaa vieläkin parempia leffoja kuin mitä listalle tuli laitettua. Olisi pitänyt miettiä ajan kanssa, mutta ei jaksa korjailla tai lisäillä mitään.
 
Viimeksi muokattu:

Lunatico

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Täysin mahdoton naulata jotakin ykköseksi ja jättää joitain klassikoita top-10 ulkopuolelle. Melkein minun listassani nro 1 voisi olla nro 10 jne. Joten laitan listan pienillä kommenteilla ja lista EI ole parhausjärjestyksessä.

Terminator 2 - Yksi parhaimmista ellei paras jatko-osa mitä ikinä tehty. Iso-Arska Terminaattorin roolissa ja se nykyisen elämä sotkussa oleva silloinen nuori mies vetävät kyllä elämänsä roolit. Toki oikeastaan näyttelijäkaartista ei löydy heikkoa lenkkiä ei sitten millään. Elokuva on täydellinen.

Pulp Fiction - Täynnä Hollywood tähtiä, täyttä timanttia. Ensimmäisen kerran kun tämän näin niin en tajunnut koko elokuvaa, siis sitä kun mentiin takautuvasti jne. Tarantinon monesta huikeasta leffasta se kaikista paras.

Hohto - Huh huh. Todella piinaava ja pelottava kauhuelokuva. Jack Nicholson, voiko paremmin enää eläytyä rooliinsa? Ei voi. REDRUM!

Manaaja - Tämä aikoinaan ihmisten päät sekoittanut kauhuelokuva on todella piinaava ja ahdistava. Sen aikaisella teknologialla todella hyvin toteutettu ja kyllä, onnistuu pelottelemaan. Jos kauhuelokuva onnistuu tässä, silloin se on aina poikkeuksetta vähintään hyvä elokuva.

Yön Ritari - Jokeri. Tartteeko muuta sanoa? Jokainen joka on tämän elokuvan nähnyt ei ole voinut olla kiinnittämättä huomiota Jokeria esittäneen Heat Ledgerin roolityöhön, josta täysin ansaitusti Oscar. Toki tässä ei nyt etsitä sitä parasta roolia, mutta onhan tämä elokuva nyt jo pelkästään Ledgerin ansioita niin saatanan hyvä.

Inception - Tämä on ehkä yllätysvalinta minulta. Olen leffan nähnyt vain kerran, duunipaikan virkistyspäivänä ja teki kyllä niin hemmetin kovan vaikutuksen, että pakkohan tämä on tähän listaan laittaa. Myös tässä elokuvassa roolitukset jne ovat täysin kohdillaan, jokainen vetää huikealla tasolla ja elokuva aiheeltaankin on erittäin mielenkiintoinen, ja tarttuva. Kun aloitin tämän katsomisen, huomasin aika äkkiä, että olen niin syvällä tässä elokuvassa ettei tosikaan.

Forrest Gump - Tom Hanks. Piste. Tämä elokuva sai niin monta Oscaria puhumattakaan ehdokkuuksista, että olisi suorastaan röyhkeää jättää mainitsematta. Ensimmäisia omia elokuvia kun joululahjaksi tämän silloin aikonaan sain. Jäänyt mielensyövereihin iäksi.

Predator - Toinen Iso-Arskan elokuva joka saa tähän listaan maininnan. Huikea leffa ja tästä elokuvasta alkoi kova Predator-fanitus. Tiedän, olen ehkä liian nuorena "saanut" nähdä tämän, mutta toisaalta jättänyt lähtemättömän jäljen minuun.

Halloween 1 & 2 - Mainitsen nyt nämä kaksi elokuvaa yhdessä ja samassa, koska faktahan on se, että ykkönen jatkuu suoraan kakkosessa ja ovat näin suunniteltu samanlailla kuin QT:n Kill Billit. 1. osaa ja 2. osaa ei voi mielestäni oikeastaan laittaa paremmuus järjestykseen, ovat yhdessä yksi suuri kokonaisuus ja ovat ehdottomasti kauhun merkkipaaluja. Se musiikki...

Kill Bill vol. 1 & vol. 2 - No, pakkohan se on Tarantino fanina nostaa toinenkin leffa(t) eetteriin. Sama kuin Halloweenissa, ei voi sanoa kumpi parempi jne. Loistavaa tarkoituksella överiksi vedettyä verenroiskimista, Samurai meininkiä ja aivan huikeaa työskentelyä kaikilta näyttelijöiltä. Ehdottomia suosikkejani Tarantinon tuotannosta.
 

Mäntylä #18

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Panthers,
Huh äärimmäisen vaikea päättää juuri 10 mutt kokeillaan:

1. Hurricane - Yksinkertaisesti aivan loistava elokuva. Denzel Washington tekee yhden kaikkien aikojen parhaista roolisuorituksista.

Scarface
Star Wars trilogia - lasken vain yhdeksi leffaksi.
Hyvät, pahat ja rumat
Viimeinen Samurai
Batman Begins
Rita Hayworth - avain pakoon
Braveheart
Forrest Gump
Snatch - Hävyttömät

Loppuja en osaa laittaa tarkkaan järjestykseen mutta tuo on aika lähellä totuutta!
 

Räpylätassu

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Avalanche
Nämä eivät ole varmastikkaan maailman TOP 10 parasta elokuvaa, ainoastaan joitakin suosikkejani.

The Dark Knight - Heath Ledger ja yksi maailman parhaista roolisuorituksista. 2000-luvun paras toimintaelokuva.

The Godfather (osa I ja II) - Tarvitseeko edes sanoa mitään?

Kingdom of Heaven (director's cut) - Viihdyttävä elokuva. Ei muuta.

Titanic - Kaunis ja taianomainen

Silver Linings Playbook - Kenties ainut elokuva, jota katsoessani olen sekä nauranut, että itkenyt. Se joka ei pidä tästä elokuvasta, vihaa elämää.

Watchmen - This city is afraid of me, I've seen it's true face. The streets are extended gutters and the gutters are full of blood. But when the drains finally open, all the vermin will drown. The accumalated filth of all their sex and murder will form up around their wastes. And all the whores and politicans shout "Save us!" And I'll whisper "No..."

Ratatouille - Yksi parhaista animaatioista ikinä.

Leijonakuningas - Ja se paras animaatio ikinä. Kaunis, opettava, unohtumaton soundtrack. Vetoaa niin taaperoon kuin aikuiseen.
 

Cougar

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Detroit Red Wings
Ikävää, että oli vain 10, sillä voisin laittaa vaikka sata leffaa omaan listaani, mutta riittäköön nyt alkuun nämä ensimmäisinä mieleeni tulleet.

The Shawshank Redemption
Reservoir Dogs
Paths Of Glory
Unforgiven
Hannibal Rising
Maurice Richard
One Flew Over the Cuckoo's Nest
The Godfather
Alien
Gran Torino
The Sound of Music

ja kymmenet muut upeat leffat...
 

Espen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Old time hockey like Eddie Shore
Olen Sergio Leone -fani, joten hältä ympättiin mukaan useampi tekele. Muuten samaan tyliin kuin Vladilla, eli monelta huippuohjaajalta (Hitchcock, Chaplin ym.) vain yksi mukaan. Silti lista kasvoi 14:ta ja lisää tekisi mieli laittaa.

1.

Suuri gangsterisota (1984)

2-14 - ei paremmuusjärjestystä.

Hyvät, Pahat ja Rumat (1966)
Vain muutaman dollarin tähden (1965)
Huuliharppukostaja (1968)
Seitsemän Samuraita (1954)
Olkikoirat (1971)
Kellopeliappelsiini (1971)
Kunnian polut (1957)
Nykyaika(1936)
Takaikkuna (1954)
Kummisetä (1972)
Ilmestyskirja. Nyt (1979)
Taksikuski (1976)
Kauriinmetsästäjä (1978)


Kunniamainintoja:

Parhaat urheiluaiheiset elokuvat:

Lämäri (1977) - todella hyvä parodia Pohjois-Amerikan alemmista ammattilaisliigoista
Chariots of Fire (1981)
Kuin raivo härkä (1980)

Realistisin Vietnam-elokuva, vaikka ei paras:

Hamburger Hill (1987)

Laittaa waretukseen yllämainitut, jos ette ole vielä nähneet.
 
Viimeksi muokattu:

Seymon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Punakeltaiset och världens bästa Karlsson
Äkkiseltään mieleen tulevat kymmenen parasta elokuvaa ilman paremmuusjärjestystä ovat (ensin kotimaiset mainittuna).

Tuntematon Sotilas (Mollbergin versio)
Pohjanmaa
Täältä tullaan elämä
Pahuus (Ondskan)
Syvä joki
Rita Hayworth - Avain pakoon
American History X
Snatch
Pelastakaa sotamies Ryan
Terminator 2
 

Rocco

Jäsen
Ei missään järjestyksessä, vaan noin kymmenen parasta lyhyesti kirjattuna:

Pulp Fiction. Tarantinon dialogit, roolihahmot ja casting, mainio loikkiminen ajasta ja paikasta toiseen ovat tässä leffassa aivan uskomattoman onnistuneita. Reservoir Dogs aloitti tämän, mutta leffana se on hieman vaisumpi, vaikka siinä tuota hyvin rajallista roolihahmojen määrää ja tilaa käytetään hyväksi mahtavasti.

Star Wars. Leffana suosin enemmän Imperiumin vastaiskua, mutta Star Wars episode IV oli koko tarinan aloittaja. Se oli jotakin aivan uutta, aivan mahtavaa ja erilaista mitä aiemmin oli koettu.

12 apinaa. Hieman ahdistava tunnelma, silti leffahelmi vailla vertaa. Bruce Willis ja Brad Pitt tekevät kumpainenkin ehkä parhaat suorituksensa ikinä.

Fargo. Jälleen yksi oman alansa mestariteoksista. Leffa kertoo mainiosti yhden ihmisen arjen ongelmista, ja siihen nivoutuvat henkilöt ovat onnistuneet mahtavasti, etenkin Buscemi ja Stormare.

Das Boot. Katsoin tämän leffan directors cut -versiona muutama vuosi sitten, varmaan kymmenen vuoden tauon jälkeen. Katsoin ekan CD:n hievahtamatta, vaikka siinä ei ehdi tapahtumaan juuri mitään. Vain piinaavaa odotusta, sukellusveneen ihmisten ahdistumista ja pelkoa. Toisessa levyssä sitten alkoi tapahtumaan. Ikinä en voi unohtaa konepäällikön ilmeitä kun laiva uppoaa. Hienoa näyttelemistä!

Seitsemän samuraita. Vanha japanilainen klassikko. Ehdottomasti näkemisen arvoinen leffa kaikille, jotka leffoista väittävät tykkäävän.

Top Secret!. Slap-stick -komedioiden äiti, isä ja isoveli. Täynnä komiikkaa, joita löytää vielä vuosienkin jälkeen leffasta kaikkialta.
 

L. Paraske

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Suomi, Arttu Hyry, Hagaby Golf 2
Listaaminen on eräs lempipuuhistani, joten täältä pesee myös. Toisin kuin vlad avausviestissään, niin minä en näe eroa sillä onko kyseessä kymmenen suosikkileffaani vai kymmenen mielestäni maailman parasta elokuvaa. Suosikkini ovat mulle maailman parhaita elokuvia, joten ne listat olisivat kyllä tasantarkkaan samoja.

Kutakuinkin järjestyksessä:

Charles Chaplin: Kaupungin valot (1931)

Käsittämättömän hauska, sujuva ja ennen kaikkea koskettava elokuva. Chaplinin monista mestariteoksista itselle kaikkein mieluisin ja lähes täydellinen elokuva ilman mitään ylimääräistä tai puuttuvaa.

Alfred Hitchcock: Takaikkuna (1954)

Ensimmäistä kertaa näin tämän joskus 10-vuotiaana tv:stä ja olin jo silloin myyty. Erittäin hyvä esimerkki siitä, miten loistavalla ohjauksella pystytään tekemään keskinkertaisesta tarinasta unohtumaton. Elokuvan taikaa.

Wolfgang Petersen: Das Boot (1981)

Näkyy olevan monen muunkin listalla enkä yhtään ihmettele. Vaikea nimetä mitään muuta elokuvaa, joka vastaavalla tavalla onnistuisi imemään katsojaansa mukaan, ja parhaimmillaan/pahimmillaan sitä tuntee olevansa itsekin mukana sukellusveneen kurimuksessa miehistön osana. "Gut Johann... Sehr gut"

Roman Polanski: Chinatown (1974)

Pidän kovasti amerikkalaisista 40-50 -luvun tummasävyisistä rikoselokuvista, film noireista. Polanski teki oman film noirinsa vasta 70-luvulla leiskuvissa väreissä, mutta muuten varsin orjallisesti genren "sääntöjä" noudattaen. Tuloksena oli yksi maailman parhaita elokuvista. Jack Nicholson tekee kaikista loistorooleistaan omasta mielestäni parhaimman nimenomaan tässä leffassa J.J. Gittesinä, kovia kokevana yksityisetsivänä.

Jacques Tati: Playtime (1967)

Hieman Kaupungin valojen tapaan käsittämättömän sujuvasti eteenpäin soljuva ja visuaalisesti niin kaunis teos on Jacques Tatin omalaatuisista komedioista se kaikkein paras.

Terrence Malick: Onnellisten aika (1978)

Terrence Malickin toinen toistaan loistavammista elokuvista (ainoastaan viimeisin The Tree of Life ei samalla tavalla säväyttänyt) ehkä se kaikkein rakkain. Erittäin ärsyttävää, ettei tästä ole saatavilla eurooppalaisissa soittimissa toimivaa blu-rayta. Tämä kyllä teräväpiirtonsa ansaitsisi.

Francis Ford Coppola: Keskustelu (1974)

Kummisedät ovat upeita leffoja ja varmasti Ilmestyskirjallakin on ansionsa, mutta oma suosikkini Coppolan ohjauksista on 70-luvun paranoiatrillerien ykkönen, Keskustelu. Pieneltä tuntuvan aiheen ympärille rakentuva ja pikkuhiljaa kasvava tarina täydentyy ennen kaikkea Gene Hackmanin loistavalla roolisuorituksella.

Lawrence Kasdan: Sisärengas (1983)

Perusdraamaa parhaimmillaan ja ikuisen ystävyyden ylistämistä. Palaan aina katsomaan tätä kun elämä hiukan välillä potkii.

Mike Leigh: Salaisuuksia ja valheita (1996)

Brittidraama on meikäläisen yksi ehdottomia suosikkialueita ja tämä sitä parhaiten edustaa. Rumia ihmisiä ja sydäntälämmittäviä tarinoita ja ihmiskohtaloita.

Doug Liman: Swingers (1996)

Jotenkin vaan niin täydellisen viihdyttävä leffa ettei mitään rajaa. Järkytyin kun katsoin tämä leffan ydinkaksikon (Jon Favreau ja Vince Vaughn) muutaman vuoden takaisen Lomaterapiaa, joka oli kaikessa kammottavuudessaan aivan toista äärilaitaa kuin tämä mainion svengaava 90-lukulainen draamakomedia. "Vegas Baby, Vegas"
 

Swearengen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Fortress Europe, turvattomat tilat
Subjektiivinen lista näyttää juuri nyt tältä:


1. Clockwork Orange (Stanley Kubrick)

2. Godfather (Francis Ford Coppola)

3. Barry Lyndon (Kubrick)

4. Good, the Bad and the Ugly (Sergio Leone)

5. Dr. Strangelove (Kubrick)

6. One Flew Over the Cockoo's Nest (Milos Forman)

7. Wild Bunch (Sam Peckinpah)

8. Apocalypse Now (Coppola)

9. Treasure of the Sierra Madre (John Huston)

10. Goodfellas (Martin Scorsese)


Nämä nyt on näitä. Jos listaisin top-10 leffaa vaikka joka vuosi, niin lista tuskin olisi kertaakaan täysin sama, vaikka en olisi nähnyt yhtään uutta pätkää siinä välissä. Joku top 30 setti voisi samana pysyäkin, mutta sinne mahtuvien keskinäinen järjestys vain vaihtelisi.
 

Noitarumpu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
En ole mikään leffahullu, mutta laitanpa nyt mieleen tulevia, omia suosikkejani. Mitään paremmuusjärjestystä en laita.

Yksi lensi yli käenpesän.-aivan käsittämättömän hienoa näyttelijäsuoritusta
Matewan kuolemankaivos-mistähän tämän saisi ostaa?En löydä mistään.Tämä on ehkä paras leffa, jonka koskaan olen nähnyt.Perustuu tosielämään.
Takaikkuna TAI Vertigo-punainen kyynel, en osannut päättää!Ihokarvat nousee jo kirjoittaessa pystyyn, niin jänniä ovat.
American History X-jokaisen olisi tämä nähtävä ihmisyyden vuoksi.
Vihreä maili-rankka, mutta tunteisiin kovasti vaikuttava teos
LAINEEN Tuntematon!-klassinen huippu. Roolit kyllä onnistuneet täydellisesti.
Ihmeellinen on elämä-joulu ei ala ilman tätä, vaikka ois kuin paatoksellista:)
Schindlerin lista-pelastustarina, joka tehoaa aina
Syvä joki-pelottava elokuva. Sukurutsainen hullujen kuvaus ja mitä lie muuta kaikkea. Pitää otteessaan loppuun asti.
Kauas pilvet karkaavat-Kaurismäeltä olisi voinut laittaa monta muutakin leffaa. Jotain jännää noissa on, joka kiehtoo.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Vaikea heittää kymmentä parasta mutta arvotaan nyt sitten.

1. Braweheart
2. Tuntematon Sotilas...se vanha
3. Indiana Jones ja kadonneen aarteen metsästäjät
4. Terminator 2
5. Pulp Fiction
6. Amadeus
7. Rita Hayworth-Avain pakoon
8. Kummisetä 1 ja 2
9. Aliens
10. Hyvät, Pahat ja Rumat
 

Maynard

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Kärpät, Newcastle United
Loistava aihe, mutta aina yhtä vaikea. Oma ykkönen on selvä, loput vaihtelevat, eivätkä tässä missään järjestyksessä.

1. Epäillyt - The Usual Suspects
2.-10.
Fight Club
Star Wars V - Imperiumin vastaisku
Das Boot
LOTR - Sormuksen ritarit
Veteen piirretty viiva
Memento
Into the wild
Se7en
Braveheart

Pakko mainita myös ainakin seuraavat:
Takaikkuna
Closer
Snatch
12 apinaa
Eternal sunshine of the spotless mind
 

SamSal

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vilpas
Vaikeaa nimetä, mutta koitetaan.

-Pako Alcatrazista-
-Vankila elokuvat kiehtovat aina ja vaikka Rita Hayworth avain pakoon onkin kenties jopa parempi kuin Alcatraz niin tällä kertaa Clint vie pidemmän korren.

-Benjamin Buttonin ihmeellinen elämä-
-Liikutuin syvästi katsoessani elokuvaa. Loppu oli koskettava.

-Armoton-
-Clintiltä voisi valita melkein minkä tahansa elokuvan eikä kamalasti väärässä olisi, mutta omasta mielestäni Armoton on kuitenkin herran paras elokuva. Gene Hackmanin rooli ansaitsee myös erityismaininnan.

-Mafiaveljet-
-Mafia on kiehtonut aina ja häpeäkseni on tunnustettava että Kummisedät on katsomatta, mutta Goodfellas menee heittämällä omaan kärkikymmenikköön eikä vähiten Joe Pescin ansiosta.

-Tuntematon sotilas-
-Merkittävin suomalainen elokuva. Kumpi tahansa versio käy.

-Ace Ventura-
-Tämä elokuva tuli aivan puuntakaa. Kaverin kanssa tultiin intistä lomille eikä oikein jaksanut lähteä rilluttelemaan, niin mentiin leffaa vuokraamaan. Ei oikein löytynyt mitään mielenkiintoista ja kaveri nappasi sitten tuon että kai tuossa kerran pari nauraa saa. En tiedä oliko väsymys vai Carrey, mutta en muista nauraneeni yhtä paljon missään muussa elokuvassa.

-Papillon-
-Tarina vapaudesta ja ystävyydestä. Elokuva jonka katson tasaisin väliajoin. Kirja yksi parhaista minkä olen lukenut ja elokuvakin loistava.

-Forrest Gump-
- Aina vaan saa hyvälle tuulelle.

-Puhallus-
- Redford ja Newman parhaimmillaan. Vaikka tarina on kliseinen vanha konkari ja nuori oppipoika, sekä mahdoton keikka, niin tämänkin katsoo mielellään aina vaan uudestaan

-Terminator 2-
Elettiin vuotta 1991 ja ei ollut mitään internettejä ja muutenkaan 15vuotiaana ei paljon muu kun mopon ropaus kiinnostanut niin ei ollut mitään tietoa elokuvan juonesta. Arska kun paljastuikin ”hyvikseksi” niin ei meinannut penkillä pysyä. Muutenkin elokuva oli tehosteineen hieno ja kestää hyvin aikaa.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Listaaminen on eräs lempipuuhistani, joten täältä pesee myös. Toisin kuin vlad avausviestissään, niin minä en näe eroa sillä onko kyseessä kymmenen suosikkileffaani vai kymmenen mielestäni maailman parasta elokuvaa. Suosikkini ovat mulle maailman parhaita elokuvia, joten ne listat olisivat kyllä tasantarkkaan samoja.

Näen tässä omalla kohdallani hienoisen eron ja siksi korostin sitä, että nämä ovat mielestäni (tällä hetkellä) parhaimpia elokuvia - tosin sillä erotuksella, että hyväksyin vain yhden leffan per ohjaaja eli lista muuttuisi hiukan jos hyväksyisin useamman elokuvan kultakin ohjaajalta. Ja listani muuttuisi myös hiukan jos laskisin mukaan ne elokuvat jotka ovat aikoinaan tehneet minuun vaikutuksen mutta muistikuva itse elokuvista on enää hämärä ja utuinen. Tällöin esim. Chaplinilta saattaisi päästä useampikin elokuva listalleni samaten Kurosawalta - jonka kohdalla oli jo nyt suuri houkutus mainita yksi ylimääräinen elokuva ja se olisi ollut minuun suuren vaikutuksen tehnyt hyvin inhimillinen ja lämmin kuvaus erilaisista kulttuureista tulevista ihmisistä ja kuinka heidän välilleen kasvaa pyyteetön ystävyys ja lämminhenkinen toveruus, kyseinen elokuva on Derzu Uzala.

Elämäni aikana minulla on ollut ohikiitävän hetken kestäviä suosikkeja joita en kuitenkaan laske niin merkityksellisiksi elokuviksi omassa elämässäni että nostaisin ne parhaimpien elokuvien listalle, tällainen elokuva on ollut esim. Terminator 2. Elokuva on genressään hieno ja kunniakas mutta tästä huolimatta se ei nouse parhaimpien elokuvieni listalle vaikka aikanaan suosikkihini kuuluikin ja olen sen useamman kerran nähnyt, kuten myös Terminator ykkösen - joka sekin aikanaan kuului suosikkeihini. Mutta missään nimessä en kuvittele, että kumpikaan elokuvista olisi niin merkityksellinen minulle, että haluaisin nostaa ne kaikkien aikojen parhaimpien elokuvieni listalle. Ketjun listalla on oikeastaan vain ja ainoastaan yksi elokuva jonka nostin "yllätysvetona" listalle kunnioittaakseni toiminnallisempia elokuvia ja kyseistä genreä, kyseessä on Alien - kahdeksan matkustaja. Mikä tavallaan on minulle merkkipaalu genressään ja toimintaelokuvien (hyvin lavea määritelmä) genressä ja johon voidaan seuraajia verrata.

vlad.
 

mice

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Flames, Juventus, Parma
Mikään leffaguru en ole ja monet tietävät elokuvista selvästi allekirjoittanutta enemmän. Mutta listaanpa alle äkkiseltään mieleen tulevat 10 parasta leffaa:

Hohto - Onhan tämä Kubrickin leffa vaan sen luokan mestariteos, että kaikki muut kalpenevat
Mulholland Drive - Lynchin paras elokuva ja samalla leffa, jonka voi katsoa useamman kerran vaikka putkeen, eikä silti tylsistytä yhtään. Tämä ei ole liian hämärä, eikä mene överiksi (kuten uudemmat Lynchit)
Fight Club - Ensimmäinen katselukerta leffateatterissa sai melkein tippumaan tuolilta
The Others - Sama juttu. Tässä leffassa on tunnelmaa. On tämäkin tullut katsottua pariin kolmeen kertaan, mutta eihän ensimmäisen katselukerran tasolle pääse millään
Tanssii susien kanssa - Olen tainnut katsoa tämän vain yhden kerran ja siitä on aikaa, mutta uskalla silti nostaa listalle
Salaisuus pinnan alla - Ehkä hieman yllättävä veto, mutta onhan tämä vaan hieno elokuva ja sopivasti säikyttelevä. Turhan aliarvostettu
Eyes Wide Shut - Kilpailee jopa parhaan elokuvan tittelistä. Sopivan hämärä, muttei liian. Tiivistunnelmainen
Traffic - Hieno uudemman aikakauden leffa
Psycho - Vanhemmista tämä on ykkönen. Vielä kun lavasteet on nähnyt livenä, palautui tämä leffa hyvin mieleen
Pako Alcatrazista - Tämä leffa nousi vielä uusiin sfääreihin käytyäni Alcatrazissa paikan päällä. Parasta Clinttiä

Edit. Bubbling under: U-käännös helvettiin. Tätä en ole onnistunut löytämään mistään DVD:nä tai Blurayna, mutta tv:stä tuli ehkä pari vuotta sitten katsottua. Ja olipahan hyvä leffa.
 

Lunatico

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Pakko kyllä antaa parit shootoutit seuraaville leffoille:

Fight Club
Vihreä Maili
Saw
Paranormal Activity
Ace Ventura
Scarface
True Romance
Titanic
Tahraton Mieli
Training Day
Alien - Kahdeksas Matkustaja
Matrix


Siinä 12 leffaa jotka pitää ehdottomasti ujuttaa top-10 niiden jo aikaisempien valittujen kanssa, joten tehtävä mahdoton. Näitä listoja voisi jatkaa loputtomiin, niin paljon unohtumattomia elokuvia on vuosikymmenien aikana tullut.
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Kokeillaas..

Matrix
Psyko
Terminator 2
Pulp Fiction
Evil Dead
Pet Sematary
Dirty Harry
Star Wars
Avatar

Kymmenennen säästän.
 

Saasta

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Jaahast. No kaipa se on koitettava listata nyt sitten nämäkin. Lista sisältää aivan käsittämättömän määrän kauhuleffoja, mutta kun ne vaan sattuu olemaan mieleen niin minkäs teet. Kaikki ovat myös melko uusia. Jos haluaisi saada järkevän listan niin tämän pitäisi olla "kaikkien aikojen viisikymmentä tai sata parasta elokuvaa"-ketju. Kaipa tuossa ne tärkeimmät on kun ensimmäisenä aivot suoltivat nuo näppäimistölle. Järjestyksestä ei pysty sanomaan, koska jokainen on täydellinen leffa omassa tyylissään.

Full Metal Jacket (1987) (Stanley Kubrick)
Evil Dead (1981) (Sam Raimi)
Mad Max 2: The Road Warrior (1981) (George Miller)
Dawn of the Dead (1978) (George A. Romero)
Silence of the Lambs (1991) (Jonathan Demme)
The Exorcist (1973) (William Friedkin)
Total Recall (1990) (Paul Verhoeven)
Alien (1979) (Ridley Scott)
Pulp Fiction (1994) (Quentin Tarantino)
American Psycho (2000) (Mary Harron)
 

Jii

Jäsen
Suosikkijoukkue
musta & valkoinen
Kymmenen kärjessä satunnaisessa järjestyksessä:

Donnie Darko
Epäillyt
Terminator 2
Orpokoti
Das Boot
Kill Bill 1&2
Top Gun
Highlander
Memento
Holy Grail

Nämä elokuvat ovat säväyttäneetitseäni ja tehneet vaikutuksen. Osaan leffoista palaan vuosittain ja osa toimii täydellisesti vain kerran.
 

bluefox

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Kymmenen parasta satunnaisessa järjestyksessä:

Forrest Gump
Pulp Fiction
No country for old men
Inglorious bastards
Seven
Full metal jacket
Casino
Babel
Goodfellas
American beauty
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Saving Private Ryan

Pidän tätä edelleen ehkä parhaana sotakuvauksena, tai ainakin se oli aikanaan realistisin ja sai todella tuntemaan, että oli itse mukana Normandiassa. Luodit eivät vinkuneet eivätkä aseet rätisseet, ainoastaan napsahtelivat hiljaisen tappavina.

Miinusta USA-paatoksesta mutta siitä ei varmaan ikinä pääse kokonaan irti Hollywood-tuotantojen kohdalla.

Life Of Brian

Monty Python kuuluu omiin ikisuosikkeihini ja huumori putoaa koko ajan paremmin, kun yleissivistys iän myötä karttuu. Minä olen ymmärtänyt Brianin elämän parodiana uskonnoista ja uskovista. Myös Holy Grail olisi voinut olla tässä yhtä hyvin, mieletön komedia sekin.

Schindler's List

Erittäin vaikuttava elokuva jossa Liam Neeson esitää mielestäni uskottavasti Oscar Schindleriä, teollisuuspamppua joka pelastaa tuhansien juutalaisten hengen. Myös keskitysleirin johtaja, sadistinen Amon Goeth saa uskottavat kasvot. Myös mustavalkoinen kuva toimii hyvänä tehokeinona.

Lock, Stock and Two Smoking Barrels

Guy Ritchie kuuluu minun ehdottomiin suosikkiohjaajiini ja tämän leffan myötä tutustuin hänen tyyliinsä. Pidän suuresti hänen elokuviensa mustasta huumorista ja suoraan sanoen toivottomista, sekä sangen karismaattisista, päähenkilöistä.

Shawshank Redemption

Tunnelmaltaan aivan mieletön elokuva. Tässähän ei välttämättä juonellisesti tehdä mitään taikoja mutta käsittämättömän hienosti elokuva naulitsee sohvalle. Pitäisi kuulua jokaisen elokuvahyllyyn.

Braveheart

Pakko kai tämä on listata, kun se nuorempana kolahti jonnekin kovasti. Jälkikäteen ajateltuna (ja katsottuna) ei ole mikään erityinen mestariteos, vaan kovinkin tavanomainen ja jotenkin karikatyyrimäinen kuvaus Skotlannin kansallissankarista. William Wallacen tarinan huipennus on kuitenkin hieno.

The Great Escape

Minulla on surullisen iso aukko sivistyksessäni näiden vanhempien leffojen suhteen. Tämä on kuitenkin Steve McQueenin ylivoimaa ja hieno tarina sotavankien pakoretkestä. Tämäkin on elokuva, jossa jotenkin "less is more"-sanonta pitää kutinsa, eli on onnistuttu ilman näyttäviä erikoistehosteita.

The Dark Knight

Batman-fanina on nostettava listalle tämä elokuva. Heath Ledger on minusta ehkä kaikkien aikojen paras rosvo, mielettömän hieno tulkinta mielenvikaisesta ja epätasapainoisesta sarjamurhaajasta. Christian Bale tuo Batmaneihin minusta sitä oikeaa henkeä, synkää ja totista, sitä on Gotham.

Onhan näihin uusiin Batmaneihin yritetty upottaa sitten vaikka minkälaista yhteiskuntakritiikkiä, mutta onneksi se ei niin paljoa puske läpi, että haittaisi katsomista.

LOTR-trilogia

Nimenomaan trilogiana vaikuttava ja oli minun ensikosketukseni tuohon mainioon teokseen. Kirja on tässäkin tapauksessa parempi mutta hyväksyn Peter Jacksonin tulkinnat ja kuvakielen.

Star Wars-trilogia

Aikansa erikoistehosteiden ilotulitusta. Nostan tämän listalle kuitenkin siitä syystä, että normaalisti en todellakaan ole kiinnostunut tämän aihepiirin teoksista. Mielestäni kertoo kuitenkin tämän tarinan hyvyydestä, että minäkin katson elokuvat mielelläni ja pidän niistä paljon. Hyvät tarinathan eivät poistu koskaan muodista.

Mielellään olisi muitakin elokuvia laittanut mutta ehkä nämä ovat tällä hetkellä parhaat.

PS. Mikä sen vanhan elokuvan nimi on jossa ainakin Robert Redford järjestelee sopupelejä laukkakisoissa ja huijaa rahaa mafialta? Se kuuluisi tuolle listalle mutta kun en muista nimeä :)
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös