Kaatuuko KHL kuluvan kauden jälkeen Venäjän talousongelmiin?

  • 140 259
  • 551

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
...
Mutta todellisessa ongelmassa ovat ne kolmannen ja neljännen ketjun pelaajat, joiden palkka ei merkittävän suuri välttämättä ole ja jotka eivät ole haalineet omaisuuksia sukanvarteen - heille maksamattomat palkat tuottavat todellisen akuutin ongelman, eikä välttämättä kukaan osaa sanoa milloin he palkkansa saavat vai saavatko laisinkaan. En pitäisi mahdottomana sitä, että joitain palkkoja jäisi lopullisesti maksamatta...

Minä pidän jo varsin selvänä, että osa vanhoista palkoista eri puolilla KHL:ää jää kokonaan maksamatta, vaikka varmasti niitä luvataan maksettaviksi vielä koko vuoden 2015 ajan.

Isoin juttu lienee se, että käytännössähän nuo rahat pyörivät joko suoraan tai ainakin hyvin läheltä eri alue- ja paikallishallintojen käsiä ja houkutus on varmasti suuri jättää rahat maksamatta. Yksi keino saada palkat maksettua on se, että Venäjän keskushallinto todella kiinnostuisi asiasta niin paljon, että mahtikäskyllään ja toimenpiteillään pakottaisivat sitä kautta palkat maksuun... mutta riittääkö KHL:llä kuitenkaan tarpeeksi tärkeyttä, jotta näin toimittaisiin.. en osaa sanoa.
 

sekolust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Lostedt, Ben-Amor
Eiköhän nuo menneet Tuukka ja Hopea-Jukkaa katsomaan, kun lippu ja edestakainen junalippu kustansi 20 euroa (n 1600 ruplaa), tuskinpa noista Jokerit hirveästi tienasivat ja saaneet uusia kausikorttilaisia.

Juurikin tuossa kirjoitin, että syyt tulla hallille voivat olla jossain muualla kuin pelkästään Jokereissa. Tarkoituksella mainitsin myös vastustajan pelaajat esille. Tuotahan markkinoitiinkin ihan Tuukan nimellä ja vähän plagioitiin naapurin huomiota saanutta mainosta. Rahasta en myöskään tainnut mitään tuossa mainita, kunhan nostin esille asian kun näkyvyydestä puhuttiin.
 

ilu

Jäsen
Ketjunkin voisi avata aiheesta, mutta näkisin että ainut vaihtoehto jossa Jokerit voitaisiin sijoittaa Suomen alasarjoihin on, että toiminnalle ei löydy kunnollista vetäjää/rahoittajaa. Siis jos Hjalliksen huumori on loppunut ja tilalle ei löydy jotain Marko Sjöblomin kaltaista ukkoa, niin vain siinä tapauksessa. Muuten uskon kyllä että Liiga ottaa avosylin vastaan.

Eikös täälläkin ole kärkkäästi arvosteltu Liigan "kabinettipäätöksiä" ja vaadittu sarjapaikan ansaitsemista puhtaasti urheilullista polkua pitkin? Tässähän olisi nyt hyvä paikka elää tuon mantran mukaisesti :)

Mutta vähän vakavammin, Jokereiden tilanne ja tulevaisuus ei tällä hetkellä ole Harkimon käsissä, nimellisestä omistajuudesta huolimatta. Areena ja seura ovat niin elimellisesti toisiinsa sidottuja, että KHL:n kaatuminen kyllä muodostaa synkkiä pilviä Pasilan taivaalle. Kaiken kaikkiaan tilanne on erittäin kimurantti, enkä pitäisi nyky-Jokereiden olemassaolon jatkumistakaan ihan kiveen kirjoitettuna. Sääli.
 

JuiWSH

Jäsen
Olen täysin samaa mieltä siitä, että KHL on pelillisesti eritasoa kuin Liiga. Ja olen itsekin seurannut Jokereiden matkaa kiinnostuneena enkä halua ottaa Jokereilta mitään pois. Hienosti ovat pärjänneet ja kehittäneet toimintaansa sekä tarjonnut suomalaiselle kiekkoyleisölle huippukiekkoa! En myöskään kiistä, etteikö Suomi-kiekossa olisi ongelmia - Mm.yleisömäärät, kiinnostavuus, markkinointi, sarjajärjestelmät ym.

Peli itsessään on hienompaa kuin Liigassa. Mutta, pointtini onkin se, että Liiga on hieman tukevammalla tukijalla kuin KHL. Kyllä Liigaakin saa kehitettyä jos olisi miljoonia ylimääräisenä. KHL on vain lähinnä rahalla rakennettu kupla, joka odottaa puhkeamistaan. Siitä en pidä. Rahalla saa, mutta miten käy, kun se käy vähiin.
No nyt ymmärrän viestiäsi paremmin. Alunperin tulkitsin tuon jonkinlaisena vihana Jokereita tai KHL:ää kohtaan. Joo, siis onhan se ihan selvää, että KHL:n toiminta ei ole terveellä tai "reilulla" pohjalla. Jos KHL kaatuaa, tai se lakkaa nykyisessä muodossaan ison rahan liigana, tulee se varmasti vaikuttamaan jollakin tasolla muidenkin liigojen palkkoihin ja pelilliseen antiin. Jos KHL ei pysty enään tarjoamaan sitä rahaa tai kilpailutasoa mitä KHL:n pelaajat haluavat, tulevat nämä miehet mitä todennäköisimmin hakemaan työtä muusta sarjasta. Huippupelaajille tämä tarkoittaa NHL:ää, jonka seurauksena alempien ketjujen kavereita ruvetaan potkimaan pihalle ja myös huippupelaajien palkat laskevat (todennäköisesti), koska samalle pelipaikalle on tarjolla useampia samantasoisia pelaajia; pelaavat joutuvat tarjouskilpailuun, koska tarvitsevat työpaikan, mutta jos pyytää liikaa on jonossa varmasti joku muu samantasoinen kaveri, joka pelaa halvemmalla.

Enkä itsekään kannata KHL:n rakennetta. Toki NHL:ssä, Liigassa ja varmaan kaikissa muissakin sarjoissa on joukkueita jotka tekevät tappiota, mutta on kaksi eri asiaa jääkö joukkue vaiko koko sarja miinuksen puolelle. Esimerkiksi NHL:ssähän moni joukkue tekee tappiota, mutta jos suhteutetaan tappiot esimerkiksi pelaajien palkkoihin, ei se enään näytäkään niin pahalta. Jos joukkue tekee 4 miljoonaa dollaria tappiota vuosittain, ja pelaajien palkoissa on kiinni 60-70 miljoonaa, on se hiukan erilainen tilanne kuin joukkueen, joka pyörii 20 miljoonan palkkakustannuksilla. Suurin asia on varmaan kuitenkin se, että NHL kokonaisuudessaan, liigana, tekee voittoa. KHL:ssä on se hienoa, että se tuo kilpailua kiekkoiluun, mutta ongelmana juurikin tuo rakenne, jonka seurauksena kilpailu ei ole aivan tervettä, vaan sarja vääristää kilpailua. Tästä siis esimerkkinä pelaajien palkat; on helpompi vaatia NHL:ssä joukkueelta suurempaa palkkaa, koska samalle paikalle ei ole välttämättä tyrkyllä samantasoista korvaajaa, ja voi heilutella KHL-korttia.

Jokerit on mediaseksikäs vain ja ainoastaan yleisömäärien takia, mutta yleisöähän heidän peleissään on käynyt lähinnä tappiolla myytävien naurettavien lippujenhintojen vuoksi. Ihan ovelaa tietyllä tapaa, mutta ei ollenkaan pitkäjänteistä kuten ei ole koko KHL:nkään toiminta ja nyt kun ruplalla menee heikosti niin totuus tulee esiin. Jossain vaiheessa Jokereillakin tulee seinä vastaan ja Rotenberg ei pysty tai jaksa pumppaamaan lisää rahaa Jokereihin.
Jokerit on mediaseksikäs koska se pärjää ja osaa markkinoida oikein. Liiga on sen sijaan laskenut mielenkiintoaan, ainakin omissa silmissäni, erinäisten sääntö-, sopimus- ja toimintatapojen vuoksi. Jokerit ja KHL ovat muun muassa onnistuneet pelaaman täydellisesti yhteen Viasatin kautta, jonka ansiosta voin itse katsoa niin Jokereita kuin NHL:ääkin saman kanavapaketin kautta. Liiga sen sijaan haluaa pompotella eri kanavien/kanavapakettien välillä. Myös Liigan erilaiset kabinettipäätökset ja case-Peltoset vievät koko sarjalta uskottavuuden, sekä täten myös mielenkiinnon.

Liiga on hyvä tuote. Sillä on perinteet, sillä on tarinat, sillä on joukkueet täynnä pelaajia, jotka pelaavat rahan lisäksi myös logolle. KHL:n joukkueet ja pelaajat eivät täytä mitään näistä kriteereistä, jotka ovat olennaisia paikallisuuden ja hienon urheilukulttuurin peruspilareita.
Liigalla on toki hyvät perinteet ja tarinat, mutta ne eivät paljon lohduta jos taso ei pelillisesti miellytä. Ylipäätään tunnelma hallissa, jossa on 1000 katsojaa, on tuskin aivan päätä huimaava. Esimerkiksi SHL on nostanut tasoaan vaikka pyöriikin terveellä rahoituksella. Liiga sen sijaan junnaa paikoillaan tai jopa laskee tasollisesti.

Sen haluaisin tietää mistä repäisit tuon "pelaavat rahan lisäksi myös logolle". Jos vaikkapa koko ikänsä Turussa asunut, TPS:ää kannattanut ja TPS:ssä pelannut kaveri vaihdetaan SaiPaan koska ei sovi kokoonpanoon tai budjettiin, joko tasonsa tai liian suuren palkkansa puolesta, niin luuletko tämän yhtäkkiä pelaavan SaiPan logolle? Tämä ei ole enään sitä jääkiekkoa, missä seurat kasaavat joukkueensa kotikaupungin pojista, vaan tämä on bisnestä. Muun muassa monet näistä "oman seuran kasvateistakin" ovat lähtöisin aivan jostain muualta kuin nykyisestä Liiga-seurastaan, vaikka junioreita ovatkin.
 

Pratu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
En usko KHL:n kokonaan kaatuvan, mutta pahasti osumaa se ottaa Venäjän talouden ja poliittisten ongelmien takia. Käsillä on "nyt tai ei koskaan"-sauma laittaa pystyyn se eurooppalainen pääsarja.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
KHL:n kriisikokouksessa ilmeisesti päätettiin, että palkat maksetaan edelleenkin ruplissa, ilman sitomista ulkomaisiin valuuttoihin... tämä lienee syytä ottaa huomioon jatkossa, kun mietitään KHL:n houkuttelevuutta.
 

aquanqua

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
"Enää kuukauden palkat maksamatta"... ei kuulosta hyvältä nuo viivästykset palkanmaksussa. Ilmeisesti ongelma on myös se, että ei ole vahvaa, organisoitunutta pelaajayhdistystä ajamassa pelaajien etuja vaan pelaajat ovat omillaan ongelmiensa kanssa.

“It’s not good here right now,” Glass told thn.com in a telephone interview. “Guys are looking to get out. I’m not trying to expose the league, but none of this is right and the players are getting hosed right now and there’s no representation here. Everything had been fair up until about last season and things seem to be falling apart right now. And the ruble is making it tenfold because everyone is starting to panic.”

http://www.thehockeynews.com/blog/khler-jeff-glass-players-are-getting-hosed-right-now/

Toivottavasti kriisistä(?) opitaan, ongelmakohdat tunnistetaan, niihin puututaan ja toimintaa kehitetään ammattimaisemmaksi. Mitä enemmän ulkomailla on rahakkaita pelipaikkoja suomalaisille, sen parempi.
 
Viimeksi muokattu:

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Ei voi, @Cobol on näin määrännyt, pelaaja-agentit ovat tätä surkeutta julistaneet ja Kummola on mahtikäskyllään tämän vahvistanut.

Olin siis väärässä. Täytyy katsoa jatkossa kenen puheiseen luottaa :) Kun asia kerran näin on, miten helvetissä löytyy niin tyhmiä pelaajia ja agentteja etteivät ole sitoneet palkkoja dollariin mennessään pelaamaan maahan, joka hyökkäsi puoli vuotta aikaisemmin Ukrainaan ja joutui sen jälkeen länsimaiden pakotteiden kohteeksi?

Ja sanon tämän sillä, että itse suojasin saatavia vaikka Venäjä ei sotaa käynyt eikä mitään pakotteita ollut. Tosin asiakashan ne maksoi loppuhinnassa, mutta suojasin silti ja kyse ei ollut lähellekään samoista summista kuin KHL-pelaajilla eikä summat olleet kokonaisliikevaihdosta kuin 4-5 prosenttia.
 
Viimeksi muokattu:

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
"Enää kuukauden palkat maksamatta"... ei kuulosta hyvältä nuo viivästykset palkanmaksussa. Ilmeisesti ongelma on myös se, että ei ole vahvaa, organisoitunutta pelaajayhdistystä ajamassa pelaajien etuja vaan pelaajat ovat omillaan ongelmiensa kanssa.

Ymmärtääkseni pelaajayhdistys on lähinnä vitsi - oliko se vuosi pari sitten jolloin vitsailtiin, että ainoa pelaajayhdistykseltä saatava hyöty on lippalakki ja siltä se tällä hetkellä näyttääkin. No lämmittäähän se lippalakki hiukan pakkasella, ja jos on piippalakki niin sitäkin enemmän...

vlad.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Ainakin Ilari Melartin mukaan palkat on voinut jo täksi kaudeksi sitoa dollariin.

http://m.iltasanomat.fi/jaakiekko/art-1418879992666.html

Niin, siis jos saa palkkaa ollenkaan, eikä joudu tekemään hyväntekeväisyystyötä... mutta itse ymmärsin tämänpäiväisen uutisen niin, ettei jatkossakaan automaationa sidota palkkoja seurojen kanssa mihinkään ulkomaalaiseen valuuttaan. Mikäli pelaaja itse haluaa, voi hän ja agenttinsa tehdä omia järjestelyitään.

Toki voi olla, että ymmärsin väärin, mutta kyseessähän on Venäjä, joten ymmärrettävää, että tilanne on sekava.

Olin siis väärässä. Täytyy katsoa jatkossa kenen puheiseen luottaa :) Kun asia kerran näin on, miten helvetissä löytyy niin tyhmiä pelaajia ja agentteja etteivät ole sitoneet palkkoja dollariin mennessään pelaamaan maahan, joka hyökkäsi puoli vuotta aikaisemmin Ukrainaan ja joutui sen jälkeen länsimaiden pakotteiden kohteeksi?....

Tämä on kieltämättä outoa.. olisiko kyse sitten vain ahneudesta, tiedä häntä.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Tämä on kieltämättä outoa.. olisiko kyse sitten vain ahneudesta, tiedä häntä.

Käväisin saunassa Bossen jälkeen ja mieleen tuli, että eihän se näin voi mennä. Agentit osaavat rahankäsittelyn. Ei ne ole tyhmiä. Joten puhdas arvaus: palkka on rupilina esim 50 000 000 ruplaa, mutta dollareihin sidottuina ruplina se olisikin vain esim 39 000 000 ruplaa. Joku tällainen juttu täytyy olla taustalla. Muussa tapauksessa...
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Käväisin saunassa Bossen jälkeen ja mieleen tuli, että eihän se näin voi mennä. Agentit osaavat rahankäsittelyn. Ei ne ole tyhmiä. Joten puhdas arvaus: palkka on rupilina esim 50 000 000 ruplaa, mutta dollareihin sidottuina ruplina se olisikin vain esim 39 000 000 ruplaa. Joku tällainen juttu täytyy olla taustalla.

Jotain tällaista arvioisin minäkin... olitko sinä vai joku toinen joka aiemmin ketjussa mielestäni ihan asiallisesti myös arveli, että tuskinpa pankit olisivat millään marginaalisella tuotolla alkaneet takailemaan näitä pelaajien mahdollisia ruplatuloja, vaan olisivat vaatineet isoa siivua liksoista: olihan Venäjä jo tuolloin päätynyt kurimukseen ja laittomasti Euroopassa sotaa käyvä valtio.
 

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
KHL:n kriisikokouksessa ilmeisesti päätettiin, että palkat maksetaan edelleenkin ruplissa, ilman sitomista ulkomaisiin valuuttoihin... tämä lienee syytä ottaa huomioon jatkossa, kun mietitään KHL:n houkuttelevuutta.

Näinhän se näköjään tulee olemaan jatkossakin, eli eipäs noissa valuuttahommassa siis siltä osin enää väännettävää taida olla mihinkään suuntaan...

Kaikista muista asiaan liittyvästä voi tietysti vääntää vaikka hamaan tappiin asti.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Joo, kirjoitin siitä koska on kokemusta. Pankit laskevat näissä tapauksissa riskitason koko ajalta ja sellainen 8 kk on pitkä aika. Maksaa. Mulla on kokemusta valuuttasuojauksista myös muuta kautta. Tänään tuli ystävällinen ilmoitus, että ruplan osalta vakuudet on jatkossa 600 prosenttia. En sillä kauppaa käy vaan ilmoitus tulee kaikille asiakkaille, mutta tämä niille jotka luulevat, että pelaajat voisivat tuosta vaan suojata palkkansa vaikkapa futuurilla. Ja siihen sitten riskejä liittyykin.
 
Viimeksi muokattu:

ipaz

Jäsen
Oskar Osalalta mielenkiintoinen kommentti: nautitaan nyt täysillä niin kauan kun tää KHL on pystyssä. En ole koskaan ajatellut että tää mikään ikuinen sarja olisi". Tai siis jotain tuonnepäin Osala MTV3:n haastattelussa kertoi. Jos ja kun tilanne Venäjällä jatkuu näin, että ruplan kurssi on alhaalla, niin näemme keväällä ja kesällä ulkomaisten pelaajien joukkopaon KHL:stä. NLA, SHL ja Liiga kiittävät.
 

YamahaGPR

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Nyt on kriisi päällä ja ajatukset synkkiä. Oma fiilikseni on, että mitään dramaattista ei ensi kaudelle tapahdu ja muutokset joukkueissa, samoin kuin palkoissa marginaalisia.

Perustelut: KHL on Putinille tärkeä venäjän mahdin mittari ja jos se luhistuu niin tämä olisi arvovallallisesti isku vastoin Putinin kasvoja. Eiköhän hänen lähipiiri pidä sirkuksen rokkaamassa!
 

retro

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Joo, kirjoitin siitä koska on kokemusta. Pankit laskevat näissä tapauksissa riskitason koko ajalta ja sellainen 8 kk on pitkä aika. Maksaa. Mulla on kokemusta valuuttasuojauksista myös muuta kautta. Tänään tuli ystävällinen ilmoitus, että ruplan osalta vakuudet on jatkossa 600 prosenttia. En sillä kauppaa käy vaan ilmoitus tulee kaikille asiakkaille, mutta tämä niille jotka luulevat, että pelaajat voisivat tuosta vaan suojata palkkansa vaikkapa futuurilla. Ja siihen sitten riskejä liittyykin.

No niin kuin kirjoitin aiemmin, niin pelaajien osalta on se riski, että välttämättä ei saakkaan koko kauden palkkaa. Muuten mitä riskiä näet siinä, että myy esim 100 000e arvosta ruplaa lyhyeksi? Varsinkaan seuran puolelta ei ole mikään paha nakki.

edit: niinkuin Melart haastattelussa sanoi, niin sopimus olisi ollut helppo sitoa dollareihin, mutta pelaajat ovat sen verran pelureita, että pikavoitto kiinnostaa. Samalla tavalla tänä vuonna NHL:ssä pelanneet ovat tehneet kivat voitot kun eivät ole sitoneet palkkaa euroihin.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
...

Perustelut: KHL on Putinille tärkeä venäjän mahdin mittari ja jos se luhistuu niin tämä olisi arvovallallisesti isku vastoin Putinin kasvoja. Eiköhän hänen lähipiiri pidä sirkuksen rokkaamassa!

Voit olla oikeassakin, kyse on pitkälti juuri siitä, että kenen rahoja ja missä määriin sirkuksen ylläpitoo tulevaisuudessa laitetaan. Venäjä on Putinin ja Johan Bäckmanin - kannattaa ehdottomasti käydä lukemassa desanttimme uusi postaus venäläisten onnen päivistä!! - vakuutteluista huolimatta menossa konkurssiin, joka osattiin ennustaa jo ennen mitään kriisejä ja Krimin valtauksia. Kriisi on vain nopeuttanut aikataulua.

Putinin läheisille oligarkeille tämä asettaa paineita, nyt pitää osallistua talkoisiin myös omilla rahoilla. Jokerien ei anneta kaatua, sillä se on kaikista KHL:n länsisuuntauksen jengeistä se propaganda-arvoltaan isoin. Sanon tämän suurella kunnioituksella sekä Jokereita että suomalaista jääkiekkoa kohtaan: onhan tässä kyse ihan eri tason timantista, kuin joku slovanbratislava tai muovinen Lev Praha.

Sen sijaan vähin äänin voi useampi venäläisseura jo laittaa lipun luukulle. Slovan Bratislavan melkeinpä kannattaisi vain laittaa pillit pussiin koska rahoitus, Lev Praha on lopullisesti haudattu, ongelmia Riikassa ja Donetskissa ei ole enää edes hallia.
 

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Tulee aika usein juteltua tuon yhden agenttien kanssa toimivan henkilön kanssa, joka samassa rakennuksessa muissa töissä on, ja hän sanoi jo aikoja sitten, ettei ole koskaan kuullut keneltäkään esim. NHL:ssä olevista palkkarästeistä tai ylipäätään mistään ongelmista palkoissa. Jos seuralta loppuu rahat, niin loppuu sitten seuran toimintakin sillä tasolla. Siellä palkat ovat varmasti vielä isommat, joten jos joku haluaa välttämättä KHL:ää änäriin (tai muihin sarjoihin) verrata, niin raha-asiat varmaan pitäisi ensin laittaa kuntoon.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Nyt on kriisi päällä ja ajatukset synkkiä. Oma fiilikseni on, että mitään dramaattista ei ensi kaudelle tapahdu ja muutokset joukkueissa, samoin kuin palkoissa marginaalisia.

Perustelut: KHL on Putinille tärkeä venäjän mahdin mittari ja jos se luhistuu niin tämä olisi arvovallallisesti isku vastoin Putinin kasvoja. Eiköhän hänen lähipiiri pidä sirkuksen rokkaamassa!

Tarkastelisin asiaa kahdesta näkökulmasta - Jokereiden kannalta välttämättä mitään todella dramaattista ei ensi kaudelle tapahdu, olettaen, että Rotenberg rahoittaa joukkuetta jotakuinkin avokätisesti (eli budjetti on suunnilleen samaa luokkaa). Sen sijaan KHL:n suhteen en ole läheskään yhtä varma, muutokset voivat olla dramaattisiakin - tai sellaisena pidän muutoksia joiden seurauksena useampi seura poistuisi lyhyessä ajassa liigan kartalta. Ja jos pelaajia ei saada vakuutettua jatkossa siitä, että palkat tulevat ajallaan ja että ne ovat riittävän suuret (mitä epäilen osalla seuroista), niin olettaisin, että hyvin moni ykköskorin pelaaja alkaa miettiä vakavasti toista vaihtoehtoa liigaksi jossa pelata jatkossa ja jos liigasta poistuu lyhyessä ajassa jopa kymmeniä ykköskorin pelaajia niin tällä on suurikin vaikutus liigan arvoon sarjana - etenkin kun tilanne on mitä suurimmalla todennäköisyydellä se, että tilalle ei tule yhtä hyviä korvaavia pelaajia vaan se ykköskorin pelaaja voidaankin korvata kakkoskorin paikallisella pelaajalla, mikä ei voi olla vaikuttamatta pelin tasoon ja laatuun. Paljon uskottavuuteen vaikuttaa myös se kuinka pitkään ne todelliset huiput, lähinnä Kovaltshuk ja Radulov liigaa haluavat pelata vai ryhtyvätkö hekin katsastamaan seuraa toisesta liigasta - NHL?

Ja vaikka liiga on tärkeä Venäjälle monellakin tapaa, voi olla, että tilanne vajaassa vuodessa muuttuu niin paljon, että hyväntahtoisuutta miljoonien lappamiseen kuolevaan liigaan ei löydykään - etenkin alueilla tämä voi koitua ongelmaksi jos/kun talouskriisi jatkuu vielä kauankin aikaa. (Putinin toiveita kahdesta vuodesta talouden jaloilleen pääsemiseksi en ota todesta, ja vaikka pääsisikin, voi kaksi vuotta olla KHL:n kannalta liian pitkä aika). Eli oma suhtautumiseni KHL:n vakaaseen tulevaan ei todellakaan ole vakaalla pohjalla, tällä hetkellä KHL kamppailee olemassa olonsa puolesta, eikä ole mahdotonta vaikka ketjun "ennuste" kävisi toteen.

vlad.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
No niin kuin kirjoitin aiemmin, niin pelaajien osalta on se riski, että välttämättä ei saakkaan koko kauden palkkaa. Muuten mitä riskiä näet siinä, että myy esim 100 000e arvosta ruplaa lyhyeksi?

Lyhyesti: saman riskin kuin muussakin johdannaiskaupassa. Siinä on yleensä neljä tekijää. Ostaja, myyjä, välittäjä ja vakuudet. Nopea arvonmuutos voi aiheuttaa isot tappiot ja vakuuksia voi joutua toimittamaan lisää. Tuolla 100k positiolla vakuuksien määrän pitää olla tällä hetkellä ruplan osalta yhteensä vähintään 600k ja ja tässä tapauksessa esimerkiksi hetkellinen 20-25 prosentin päivänousu voi aiheuttaa ns. margin callin. Siinä positio suljetaan ja myydään tappiolla asiakkaan laskuun koska vakuudet eivät enää kata position riskiä eikä asiakas esimerkiksi ehtinyt lisätä vakuuksiaan. Kyse ei välttämättä aina ole jonkun ennalta määrätyn stopparin pitämisestä vaan vakuuksien määrästä kokonaisuudessaan. Jos ajatellaan pelkästään stopparia, se voi olla esimerkiksi 15 prosenttia. OK, rupla nousi 16 prosenttia ja automaattinen stoppari stop loss sulki position. Tappiota 15 prosenttia. Rupla palasi 15 minuutin päästä samaan arvoon kuin aiemmin, mutta stopparin sujettua position se oli siinä ja tappiota tuli se 15 prosenttia ja esimerkissä 15k. Välittäjä voi myös tehdä konkurssin tai toimia muuten omaksi edukseen kyseenalaisesti asiakkaiden varat vaarantaen tai epärehellisesti jolloin osa tai kaikki asiakkaan vakuudet menetetään. Eräs julkisestikin tunnettu suomalainen henkilö hävisi miljoonia euroja tästä syystä. Riita on käsittelyssä eri oikeusasteissa. Olen käynyt aiheesta hänen kanssaan useamman keskustelun ja hämmästellyt sitä, kuinka omaksi edukseen, asiakkaan etua vastaan tai jopa epärehellisesti arvostettukin välittäjä voi toimia.

Tästäkin voi perustaa ketjun vapaan puolelle jos asia kiinnostaa enemmän. Tämän enempää en tässä ketjussa asiaa kommentoi.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös