JYPin taloustilanne

  • 724 434
  • 2 905

Kobe

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
RuuhkaTukka kirjoitti:
Mitä tulee Mosabackan epäilyihin uuden hallin kannattavuudesta, ajattelisin ikuisena optimistina potentiaalia olevan vielä runsaasti käyttämättä. Tämä potentiaali tosin jää ikuisesti käyttämättä ilman suurempaa ja parempaa hallia. Toisaalta Mosabackan sanoihin sisältyy myös viisas varovaisuus. Uusi halli on suuri investointi, johon aina sisältyy suuria riskejä.


Uuteen halliin nyt tarvittaisiin joku ulkopuolinen rahoittaja, koska sekä JYP että Jyväskylän kaupunki ovat persaukisia. Muutenkin tämä uusi halli tuntuu todella kaukaiselta ajatukselta.

Eikös muutama vuosi sitten liikkunut todella villi huhu siitä että joku suuri lääkefirma on tulossa JYPin taustajoukkoihin ja että pian Jyväskylään nousisi uusi ja uljas "Orion-areena" tms. (tähän roppakaupalla hymiöitä)
 

Kulttimörkö

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP ja maajoukkueet
Heitetään tämä tänne kun se tähän ketjuun paremmin sopii...
Siniviiva kirjoitti:
Niin, sinä taas olet aika ajoin muistanut myös tuoda tätä positiivista tilinpäätöstä esille, ikäänkuin mestaruutena.

Toinen puoli asiassa on, että tilikauden voiton kustannuksella olisi voitu satsata kunnon vahvistukseen, luvattuun Immosen korvaajaan näin aluksi. Lisäksi olisi saatu katu-uskottavuutta myöhempiin sponsoreihin, jotka nyt taitavat jäädä harkitsevalle kannalle kun kilpailullinen menestys jää talouden jalkoihin. Tuetaanko menestystä vai taloutta? Mikä on sponsorin imago tässä?
Positiviinen tilinpäätöshän olisi JYPille kuin mestaruus. Kuten tiedetään, JYPin omistajilla alkaa hiljalleen rahakirstu tyhjenemään kun rahaa on organisaatioon laitettu. Ei se kirstu pohjaton ole kuitenkaan, joten positiivinen tilinpäätös olisi erittäin tärkeää. Se antaa myös uskoa tulevaisuuteen. Jos hyvä talouden hoitaminen jatkuu niin ei tässä tarvitse pitkään odottaa kun JYPillä on varaa ostaa niitä valmiitakin pelimiehiä. Maltti on valttia tässäkin tapauksessa.

Mitä tuohon toiseen tulee niin riskin JYPin johto joutui ottamaan kummassakin tapauksessa eli joko olla aktiivinen siirtomarkkinoilla tai sitten toivoa parasta ja mennä näillä. Molemmilla tavoilla oli mahdollisuus onnistua tai epäonnistua. Nythän emme vielä tiedä kun kausi on kesken. Se on kuitenkin varmaa kumman ratkaisun johto valitsi ja myös tämän ratkaisun tausta. Missio 2007 maali on ensi kaudella. Tästä kaudesta säästetään hieman ensi kautta varten johon panostetaan jonkin verran normaalia enemmän pelaajabudjettiin. Kumpi olisi parempi, joko kaksi kohtalaista kautta tai sitten yksi hieman heikompi ja toinen menestyksekkäämpi kausi? Se on taas ihan jokaisen mielipide kumpi on parempi. Eihän sitä vielä tiedä yhtään miten tämä kausi päättyy urheilullisesti. Saattaa loppua lyhyeen tai kestää jonkin verran pidempääkin.

Joka tapauksessa urheilubisnes nykyään menee bisneksen ehdoilla ja urheilullinen menestys tulee hieman perässä. Surullista, mutta totta.

Mitä Immosen korvaajaan tulee (tämä tulee nyt väärään ketjuun, mutta kun ei viitsi pilkkoa...Tsori nyt vaan) niin mielestäni se on nyt hommattu. Tämän kaverin nimi on Jesse Niinimäki. Mikään Immosen klooni ei ole kyseessä vaan Jesse on jossain parempi Jarkko ja jossain huonompi.
 

Siniviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, sympatiat JYP
Pakkipari kirjoitti:
Mitä Immosen korvaajaan tulee (tämä tulee nyt väärään ketjuun, mutta kun ei viitsi pilkkoa...Tsori nyt vaan) niin mielestäni se on nyt hommattu. Tämän kaverin nimi on Jesse Niinimäki. Mikään Immosen klooni ei ole kyseessä vaan Jesse on jossain parempi Jarkko ja jossain huonompi.
Voidaan varauksin hyväksyä, jos jatkaa JYPissä. Epäilen.
 

Naughty_S

Jäsen
Kaksi kiinnostavaa asiaa.

1) Taloudellinen tulos
Ainakin ulkoisten tunnusmerkkien perusteella (ihan ok yleisökeskiarvo, todella halpa joukkue, millään NHL-korvauksilla en ala spekuloimaan..) JYP voisi saada viivan alle ihan siedettävän tuloksen. Vai? Tietääkö joku? Ei kai tästä kaudesta ainakaan pahasti voi tulla takkiin, vaikka vedettäisiin taas sama sääleistä ulos -kuvio..?

2) Ensi kauden pelaajabudjetti
Ponto kirjoitti:
Eikä auta vaikka, joku tarjoaisi kunnon pelimiestä tänne.. Sillä rahaahan ei JYP:llä varmasti ole kilpailla muiden seurojen kanssa laatupelimiehistä.
Alexandre kirjoitti:
saa Seppänen olla melkoinen Fakiiri jos saa
ensikaudelle kovemman rosterin kuin tälläkaudella on ollut,VALITETTAVASTI.
Yllä vain pari esimerkkiä. Pelaajaspekulaatiot-ketjussa kun lähes kaikki paitsi sivullekirjoittanut tuntuvat jo tietävän, minkälaisella budjetilla niitä ensi kauden äijiä metsästetään. Eli kertokaa nyt tyhmemmällekin, mikä on tilanne esim. sponsorihillojen kohdalla? Paljonko budjetti nousee? Vai pelataanko mitaleistakin liigan pienimmällä budjetilla? Näin voisi ainakin em. ketjun viestien perusteella luulla.
 

Groove Armada

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Starkin noutopihan parakki
1 000 000 lisää niin ollaan mestaruustaistossa mukana..

Vai onko joku joskus voittanut mestaruuden pienellä budjetilla?
 

Hack

Jäsen
Groove Armada kirjoitti:
1 000 000 lisää niin ollaan mestaruustaistossa mukana..

Vai onko joku joskus voittanut mestaruuden pienellä budjetilla?

Eihän meidän tavoitteena olekaan mestaruus? Mitalipeleihin pääseminen kyllä silti edellyttää reilusti yli miljoonan budjettia mielestäni. Tai sitten muut joukkueet saavat tehdä hukkahankintoja.

Mitenkäs muuten, paljon JYP saa ylimääräisiä korvauksia Immosesta, kun hän ei ole näyttäytynyt Rangerssien kokoonpanossa?
 

Köpi

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Buffalo Sabres, Green Bay Packers
Hack kirjoitti:
Mitenkäs muuten, paljon JYP saa ylimääräisiä korvauksia Immosesta, kun hän ei ole näyttäytynyt Rangerssien kokoonpanossa?

Muistaakseni reilut 100 000 euroa pitää Rangersin JYPille maksaa tästä kun Immoselle ei tule 30 peliä Rangers-paidassa tällä kaudella.

Nykyistä pelaajabudjettia olisi kasvatettava sen 2-3 laatupelaajan verran, jos halutaan uskottavasti tapella edes kuuden joukkoon pääsemisestä. Eli puhutaan n.200 000 eurosta.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
Naughty_S kirjoitti:
2) Ensi kauden pelaajabudjetti
Eli kertokaa nyt tyhmemmällekin, mikä on tilanne esim. sponsorihillojen kohdalla? Paljonko budjetti nousee? Vai pelataanko mitaleistakin liigan pienimmällä budjetilla? Näin voisi ainakin em. ketjun viestien perusteella luulla.
Yhden uuden sponssin nimen tiedän, mutta nimeä minulla ei ole valitettavasti lupa kertoa. Panostus Jyväskylän mittakaavassa välillä kohtalainen-merkittävä, jos olen ymmärtänyt asian oikein.

Pelaajabudjetista. Kauppalehti tietää kertoa uuteen pelaajakyselyyn viitaten, että suomalaisten pelaajien palkat ovat nousseet keskimäärin 3,3 prosenttia per kausi, vuodesta 1999 lähtien 21,4 prosenttia. Vuonna 2000 (ja taisi olla myös sitä edellisellä kaudella?) JYPin pelaajabudjetti oli erään nettilähteen mukaan 840 000 euroa ja nyt se heiluu muistaakseni 940 000 kieppeillä? Eli jotta pelaajabudjetti olisi pysynyt edes ns. yleisen kehityksen mukana, sen pitäisi olla lähes 100 000 euroa nykyistä euromäärää suurempi.

JYP on siis repinyt nykyisestä kalustostaan irti kaiken ja vähän enemmänkin. Kaiken järjen mukaan pelaajabudjetissa pitäisi (ja täytyy) olla kasvunvaraa, sillä tuskinpa pelaajapalkkiot tulevat ainakaan laskemaan. Eli 100 000 euroa lisää, ja ollaan normitilanteessa. Nokitetaan vielä 100 000 eurolla, ja ollaan askeleen lähempänä liigan keskikastia.

Tämän vuoden tilinpäätös tullee vihdoin olemaan positiivinen, sillä parista pelaajahankinnasta (Wirll, Niinimäki) huolimatta yli budjetoidun noussut katsojamäärä, playoffs-paikka sekä yllä mainittu voitto Immos-lotosta tuovat kaivatun plus-merkin tilinpäätökseen. Harmi, että jäähalli on niin p*ska, mikä rajoittaa talouspuolen kasvua merkittäväst tulevaisuutta ajatellen. Kaupungin talous on mikä on, ja ymmärrettävästi lätkäbusiness ei ole kaupunginisien suurin huolenaihe. Mutta silti jostain on kaivettu lähes 4 miljoonaa euroa kulttuuripääkaupunkihankkeelle...jahas, taitaa olla paras lopettaa...
 
Viimeksi muokattu:

Köpi

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Buffalo Sabres, Green Bay Packers
Huerzo kirjoitti:
JYPin pelaajabudjetti oli erään nettilähteen mukaan 840 000 euroa ja nyt se heiluu muistaakseni 940 000 kieppeillä? Eli jotta pelaajabudjetti olisi pysynyt edes ns. yleisen kehityksen mukana, sen pitäisi olla lähes 100 000 euroa nykyistä euromäärää suurempi.

Jos Veikkaajan liigaliitettä ennen kauden alkua on uskominen, niin JYP maksaa tällä kaudella palkkoja pelaajilleen vain 850 000 euroa. Virallisesti, mutta tuossa on laskettu ilmeisesti vielä mukaan Immosen aiheuttamat kulut..

Mutta kuten ylempänä sanoin, jos tuo on tämän hetken todellinen luku, siihen pitäisi saada 2-3 laatupelaajan palkka lisää, eli jos kyse on kotimaisista pelaajista, niin puhutaan n.200 000 eurosta.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
Köpi kirjoitti:
Jos Veikkaajan liigaliitettä ennen kauden alkua on uskominen, niin JYP maksaa tällä kaudella palkkoja pelaajilleen vain 850 000 euroa. Virallisesti, mutta tuossa on laskettu ilmeisesti vielä mukaan Immosen aiheuttamat kulut...
Laskin perinteisesti epävirallisen Liigan laihialaispalkinnon saajan, ja tällä kaudella se oli SaiPa katkaisten JYPin useamman vuoden kiinnityksen tähän talouspiireissä himottuun pyttyyn. Taulukossa sijoitus laihialaispalkinto -kisassa, joukkue sekä yhden pisteen hinta euroissa.
10. Blues......25 000 €
9. HIFK........23 148 €
5. HPK.........14 902 €
4. Ilves........14 130 €
14. Jokerit.....33 333 €
2. JYP..........10 361 €
11. KalPa.......26 125 €
8. Kärpät......18 033 €
12. Lukko.......30 847 €
6. Pelicans....14 925 €
1. SaiPa........10 361 € (kts. edit)
7. Tappara....16 176 €
13. TPS..........31 250 €
3. Ässät.......11 340 €
Lukemat on laskettu sen pelaajabudjetin mukaan, jonka joukkueet ovat ilmoittaneet. Todellisista, toteutuneista lukemista voidaan esittää vain arvailuja. JYPin osalta pelaajabudjettiin jäi todennäköisesti "ilmaa". SaiPalle kuitenkin palkinnoksi perinteinen soikeaksi venytetty euron kolikko...

Lisäksi huomautan, että tämä on vain yksi tapa tarkastella joukkueiden menestystä - mutta esimerkiksi Tappara ja Kärpät ovat näyttäneet, että menestyminen ja järjettömän suuret pelaajapalkkiot eivät kulje (välttämättä) käsi kädessä, vaan rahalla voi hankkia myös aidosti laatua. Ja toisaalta - KalPa on tämän kauden osalta toiminut toisenlaisena esimerkkinä, eli halvan mutta kilpailukykyisen joukkueen kokoaminen ja valmentaminen on taitolaji.

Näiden lukemien valossa uskon hyvin Jukka Seppästä, joka sanoi Jääkiekkolehden viime numerossa: "olisimme voineet käyttää puolet enemmän rahaa ja urheilullinen menestys olisi ollut sama". Vaikea viime vuosien suoritusta on parantaa, kun sitä tutkaillaan kylmästi talouden näkökulmasta.

EDIT: UL:n mukaan SaiPan pelaajabudjetti oli 900 000 €
 
Viimeksi muokattu:

jukiapina

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP valitettavasti
"Näiden lukemien valossa uskon hyvin Jukka Seppästä, joka sanoi Jääkiekkolehden viime numerossa: "olisimme voineet käyttää puolet enemmän rahaa ja urheilullinen menestys olisi ollut sama". Vaikea viime vuosien suoritusta on parantaa, kun sitä tutkaillaan kylmästi talouden näkökulmasta."

Miten niin urheilullinen menestys olisi ollut sama. Mitä olisikaan voinut tapahtua jos esm. Lawson olisi ollut kunnon pelimies ja Immoselle oltaisiin saatu oikeasti vastaava pelaaja.

Mielestäni noilla eväillä jyp olisi voinut kääntää itsensä 6:n joukkoon, kun muistellaan sitä maalinteon tuskaa tämän kauden loppu puolella.
 

Köpi

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Buffalo Sabres, Green Bay Packers
jukiapina kirjoitti:
"Näiden lukemien valossa uskon hyvin Jukka Seppästä, joka sanoi Jääkiekkolehden viime numerossa: "olisimme voineet käyttää puolet enemmän rahaa ja urheilullinen menestys olisi ollut sama". Vaikea viime vuosien suoritusta on parantaa, kun sitä tutkaillaan kylmästi talouden näkökulmasta."

Miten niin urheilullinen menestys olisi ollut sama. Mitä olisikaan voinut tapahtua jos esm. Lawson olisi ollut kunnon pelimies ja Immoselle oltaisiin saatu oikeasti vastaava pelaaja.

Mielestäni noilla eväillä jyp olisi voinut kääntää itsensä 6:n joukkoon, kun muistellaan sitä maalinteon tuskaa tämän kauden loppu puolella.

Tuo Seppäsen lausahdus ei kuvaa pelkästään tätä kautta vaan koko tätä OY-aikaa. Ainakin näin tuon ymmärtää kun lukee tuon koko jutun eikä tarraudu tuohon yhteen lauseeseen.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
Köpi kirjoitti:
Tuo Seppäsen lausahdus ei kuvaa pelkästään tätä kautta vaan koko tätä OY-aikaa. Ainakin näin tuon ymmärtää kun lukee tuon koko jutun eikä tarraudu tuohon yhteen lauseeseen.
Tätä juurikin hain. Se postauksen viimeinen kappale kannattaa lukea: "vaikea viime vuosien suoritusta on parantaa, kun sitä tutkaillaan kylmästi talouden näkökulmasta". Eli varmasti urheilullisessa mielessä lisäeurojen iskeminen laajempaan/nimekkäämpään pelaajamateriaaliin olisi saattanut tuoda parempaa urheilullista menestystä. Sen sijaan talousvaikutukset kokonaisuudessaan olisivat saattaneet olla nykyistä huonompia. Yep, konditionaali on päivän sana. Ainoa varmuus tuossa olisi ollut joka tapauksessa kulujen lisääntyminen pelaajapalkkioiden ym. verran.

Toivottavasti ensi kauteen voidaan kuitenkin lähteä hieman nimekkäämmällä sakilla kuin tähän kauteen, sillä pian käy kuin hölmöläisten hevoselle: kuoli juuri kun oppi olemaan syömättä. On syytä olla huolissaan, kun jopa HPK:n pelaajabudjetilla (liigan keskitasoa) voisi värvätä lähes kaksi joukkueellista JYP-pelureita...
 

Leiska

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, SuKiKa
Suuret sukelsivat, pienet porskuttavat.

Näin uutisoi päivän Keskisuomalainen uutisessa, joka löytyy ainakin lehden nettiversiosta.

Seuraavassa muutamia lainauksia ko. jutusta:

JYP on pärjännyt taloudellisesti aikaisempia kausia paremmin. JYP:n otteluita kävi runkosarjassa katsomassa 106 620 ihmistä eli keskimäärin 3 808 per ottelu. Lisäystä viime kauteen tuli 86 katsojaa ottelua kohden.

- Määrä olisi ollut korkeampi ilman loppukauden ailahtelevia pelejä. Ja yli kymmenen kertaa jouduimme myymään ei oota ihmisille, jotka olisivat halunneet istumaan, JYP:n toimitusjohtaja Jukka Seppänen selvittää.
JYP:n kausi on budjetoitu kahdeksannen sijan mukaan. Tavoite siis vaatii Bluesin voittamista tiistaina ja selviytymistä puolivälieriin.

- Puolivälieriin pääsemisellä on merkitystä, sillä playoff-potti kasvaa sijoituksen mukaan, Seppänen huomauttaa.

JYP sijoittui runkosarjassa yhdeksänneksi ja yhdeksänneksi se jääkin, jos joukkue häviää Bluesille tiistaina. Yhdeksäs sija on pudotuspelien lipputuloja jaettaessa kolmen prosentin arvoinen. Aikaisempien kausien perusteella yhden prosentin arvo on vastannut noin 15 000 euron nettotuottoa. Tänä vuonna playoff-tuotto jää pienemmäksi, koska Jokerit ei ole pudotuspeleissä mukana ja TPS putosi jatkosta eilen.

Tiistai 30 000 euron arvoinen

Bluesin voittaminen merkitsisi JYP:lle taloudellisesti noin 30 000 euron lisäpottia ja ainakin kahta kotiottelua lisää. Jos JYP voittaa Bluesin, sijoittuu joukkue vähintään kahdeksanneksi, jolloin playoff-tuotosta saa viiden prosentin siivun. Puolivälierissä vastaan asettuisi Oulun Kärpät.

- Vaikka pudotuspeleistä lipputulot menevät liigalle, jää kotiotteluiden oheismyynti meille. Jokainen euro on tärkeä, vaikka eihän meillä oheismyynnissä isoja summia liiku. Jossain Hartwall-Areenalla oheismyynti tuottaa varmaan enemmän kuin meillä lipunmyynti, Seppänen murjaisee.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
Kuten useampi jyväskyläläinen on varmaan lukenut, niin tj Seppänen on ollut Suur-Jyväskylän Lehden haastattelussa. Tärkeimmät pointit haastattelussa ovat talousnäkökulmasta maininnat pelaajabudjetin lievästä kasvusta sekä taloudellisen tuloksen pyörimisestä nollan tai lievän plussan läheisyydessä. Positiivisia asioita molemmat.

Tulevaisuuden haasteet nähdään luonnollisesti jäähalliongelmissa sekä modernisti sanottuna yhteistyökumppaneiden haalimisessa. Tuskin olen väärässä, jos väitän näiden kahden tekijän olevan yhteydessä toisiinsa. Eli jos JYP haluaa saada tulevaisuudessa Jyväskylän vankasta kasvusta isomman palasen, täytyy löytää konstit kohentaa jäähallitilannetta. Pelkät pehmeät päätypenkit eivät anna tarpeeksi vastinetta kalliimmille lipuille. Lisäksi tulevassa "suurjaossa" JYPin asema pääsarjaseurana saattaa olla juuri jäähallitilanteen vuoksi vaakalaudalla, sillä nykyisistä SM-liigan jäähalleista Hippos on huonoimmassa kunnossa (taannoinen Jääkiekkolehden arvio).

Uuden, Espoon LA-areenan kaltainen halli maksoi aikanaan n. 17 miljoonaa euroa, joten Jyväskylässä tarvitaan toden teolla luovia ratkaisuja (talouspuolella), jos rapistuvan Hippoksen korvaajaksi on tarkoitus saada nykyaikainen jäähalli/monitoimiareena. Kaupungin talouden tila on mikä on, joten yksityistä rahaa tarvittaisiin isompi kauhallinen...
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
Siirsin pelaajaspekulaatiot -keskustelusta quoten tänne talouspalstalle, ok?
kimmo kirjoitti:
Eikös nuo velat nyt ala olla jo maksettu. Ja vaikkei oliskaan, sillä riskinotolla on edes mahdollisuus kehittyä. Menestys tuo sponsoreita ja katsojia sekä parempia pelaajia, sekä rahaa.
Tuo kuulostaa kovin tutulta kuviolta...veikkaan, että tuota konseptia on aika moni joukkue yrittänyt viime vuosina. Moni maakuntien pesisjoukkueista on luottanut tuohon malliin, ja jälki ei ole kaunista katseltavaa. Veikkaan, että myöskin nykyinen JYP maksaa (maksoi) niitä velkoja, johon edelliset yltiöoptimistit pistivät nimensä alle.
kimmo kirjoitti:
Sitäpaitsi, riski johonkin velkakierteeseen ja mutasarjaan joutumiseen on todella pieni vaikka vähän taloudellisesti riskejä ottaisikin. Tuota viimeistä asiaa on suurenneltu mielestäni tälläkin palstalla, että pari taloudellista riskihankintaa ajaisi muka joukkueen konkurssiin ja kakkosdivariin. Tuohan ei pidä ollenkaan paikkaansa. Parhaimmillaanhan pari riskinottoa toisi tulevaisuuden jota ei tällä hetkellä ole edes näköpiirissä.
Nyt tilanne on varmasti suotuisampi riskien ottamiseen, kun talouspuoli on hoidettu ilman konkursseja kuntoon. JYP on siitä harvinainen jääkiekkoseura, että taseisiin ei pitäisi olla piilotettuna enronmaisia kiemuroita esimerkiksi pelaajaoikeuksien muodossa. Mutta lukkomaisiin tappioihin ei meillä ole varaa, sillä tuleva liigan "uusjako" tarkastelee liigan pienimpiä seuroja varmasti tarkalla silmällä. Kriteereistä talouden tasapaino on varmasti yksi merkittävimpiä kriteereitä (toki urheilullisen menestyksen ohella), kun seuroja jaetaan A- ja B-liigaan.

Kuten ylempänä on mainittu, on JYPin käyttämä jäähalli suurin rajoite seuran kehittymisessä. Eli tulopuolella rajoitin hakkaa vastaan jo kovinkin nopeasti menestyksen osuessa kohdalle sekä lippu- että oheismyyntituloissa hallin vanhanaikaisuuden vuoksi. Edes täysosumakauden tullen ei tulopuolelle kerry välttämättä plussaa riittävästi kattamaan hankintojen aiheuttamia kuluja - nyt JYP pelasi keskinkertaisen kauden ~3 800 yleisökeskiarvolla, joten hallin täyttöaste on jo nyt melko korkea 87%.

Periaatteessa nykyinen kitkuttelulinja voi olla tähän aikaan se sopivin linjaus talouden näkökulmasta - sanotaan 400 000 euroa kalliimpi joukkue (kaksi isoa pelaajahankintaa) sijoilla 4-5 ei paranna taloutta piirun vertaa ilman huomattavasti parantunutta tehoa yritysmyynnin puolella (aitiot, missä olette!) - kun nousevat katsojamäärät oheismyynteineen eivät riitä kuitenkaan kattamaan lisäkuluja. Toki pääsylippujen ja kausikorttien hintaa voisi nostaa, mutta se onkin jo toisen keskustelun paikka.

Suurin riippakivi kehityksessä on tällä hetkellä vanhanaikainen jäähalli, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Mistä meille oma Hjallis Salonoja?
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Hyviä aivoituksia Huerzolta.

Herää vaan ajatus, että mikä on se mahdollinen katsojapotentiaali jyväskylässä? Meinaan muutama aitio ei voi yksin kyllä olla avain vauraammille päiville.

Se/ne mesenaatit on kyllä löydyttävä sieltä keski-suomen perukoilta, tuskinpa muuta tietä rahoituksen saamiseen ja uuteen halliin on.

Tulee myös mieleen, että millä suunnalla jyväskylässä se uuden hallin paikka olisi? Toisaalta jos Hippos sijaintina olisi ihanteellinen, onko asemakaavassa vielä kerrospinta-alaa jäljellä? onko tätä tutkittu? Jos rakenteet hallissa on kunnossa, sitä voi aina korottaa eli rakentaa sinne parven ja välitasanteelle niitä aitioita, voisi olla halvempi tie, kun rakentaa kokonaan uutta.

Joka tapauksessa sieltä jyväskylästä pitäisi löytyä se topparoikka, joka suunnittelee ja myy ideansa ensin yksityiselle puolelle, jos tämä rahoituspuoli olisi prosentuaalisesti kohdallaan, voisi julkinenkin rahoittaja siihen jollain summalla osallistuakin, mutta pääosa rahasta olisi ensin kerättävä, ennenkuin mennään lakki kourassa kaupungin-ja valtion apuja kyselemään. Tuossa tilanteessa painoarvoa jo toisi työllistävät sun muut yleishyödylliset argumentit, jotta ns. yhteiskuntakin näkisi siinä sponssattavaa.

Eli suunnitelmat edes olisi hyvä olla olemassa, jotta joku niitä voisi lähteä viemään eteenpäin.

Tuon mittaluokan urakkaan pitäisi sieltä löytyä myös yhteistyökykyä esim. sinne D-kiekon suuntaan ja päinvastoin, eli tuskin heillä paljoaakaan siihen olisi sijoittaa, mutta mitä laajemmat sidosryhmät asiaa rummuttaa, sitä paremmin se huutavan ääni korvessa kuuluu.

Miettimisen arvoista olisi myös olisiko jonkun muun lajiryhmittymän/mien kanssa olevaa synergiaetua asiassa, siis ketkä muut hyötyisivät uudesta/parannellusta hallista ja saattaisivat olla mukana toteuttamassa sitä.

Tuo hallin parantelu on vähän pulmallinen asia, kaupungin ollessa omistaja, mutta voisihan ajatella uudessa tilanteessa jonkinlaista jäähalli osakeyhtiötä, jossa kaupunki olisi yhtenä omistajana mukana. Tälläisistä kaupunki+yksityiset yritykset osakeyhtiöistä on olemassa ainakin esimerkkejä rakentamisen puolelta, esim adc oy arabianrannan rakennuttajana helsingissä ja tuntuu tuo ainakin toimivan.

Että tässäpä paikallisille puuhamiehille ajateltavaa. Kannattaa muistaa, että peukaloita pyörittelemällä tulos on yhtä huono kun jypillä taas tänäkin keväänä, jos ei koita ei voi voittaa!

Edittinä tähän vielä lisäisin, että jos tämä halli-asia on se viisastenkivi, se voi olla vain pitkäntähtäimen ratkaisu, niin paljon siinä olisi tehtävää. Edeltävänäkin aikana on jotakin linjauksia tehtävä, joko jatkaa köyhäilemällä ja nähdä hallin vanhuus esteenä menestymiselle, tai pyrkiä terävöittämään ja taas pikkuisen parempaan menestykseen halliratkaisuja odotellessa, kynnettävää sarkaa on vielä varmasti nykytilanteessakin. Ainakin kykenevään scouttaukseen pitäisi löytyä rahaa, ettei viime kausien kaltaiset "vahvistukset" estä sitä pikkuisen parempaa menestystä osaltaan. Samoin tietotaitoa kasvattaa niistä lahjakkuuksista huippuja sarjajyrien sijaan voisi katsastaa niiltä suunnilta, jotka asiassa ovat onnistuneet, sillä juniori menestyksellä jypin kyllä pitäisi kyetä tuottamaan ihan huippujakin sm liigaan, tuskin se menestys pelkkää hyvää valmennusta on.
 
Viimeksi muokattu:

er_bai_wu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, LOFC, JJK, NYR, S.S. Lazio, v. Sacher-Masoch
JypFabu kirjoitti:
Tulee myös mieleen, että millä suunnalla jyväskylässä se uuden hallin paikka olisi? Toisaalta jos Hippos sijaintina olisi ihanteellinen, onko asemakaavassa vielä kerrospinta-alaa jäljellä? onko tätä tutkittu? Jos rakenteet hallissa on kunnossa, sitä voi aina korottaa eli rakentaa sinne parven ja välitasanteelle niitä aitioita, voisi olla halvempi tie, kun rakentaa kokonaan uutta.

Färjestadhan ratkaisi oman halliongelmansa juurikin näin, ja loppu on historiaa; täältä hieman mielenkiintoista faktaa asiasta:

http://www.lofbergslilaarena.se/

http://www.farjestadsbk.se/

Hippoksen ongelma taas on se, että käsittääkseni hallin kattorakenteet ja oikeastaan kaikki muukin estää kaikenlaisen järkevän (lue: ratkaisevasti hallia parantavat) toimenpiteet. Tai ainakin hallin modernisointi maksaisi liikaa suhteessa vaikka ihan uuteenkin halliin. Tämä ei ole ihme, koska koko hallihan on kompromissi siitä, mitä sen alunperin piti olla. Huonosti tehty, huonosti toimiva.

edit. Tuo linkki ei taida toimia, mutta seuran sivuilta pääsee "Arenan"-osiosta hallin kotisivuille.

edit2: Ei näköjään toimi tuotakaan kautta, sivut ilmeisesti alhaalla.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
JypFabu kirjoitti:
Tuo hallin parantelu on vähän pulmallinen asia, kaupungin ollessa omistaja, mutta voisihan ajatella uudessa tilanteessa jonkinlaista jäähalli osakeyhtiötä, jossa kaupunki olisi yhtenä omistajana mukana.
Ehkäpä nykyversiosta käänteinen malli tulisi kyseeseen, eli kunta/kaupunki vuokraa yksityiseltä taholta halliaikaa omiin/yhteiskunnan tarpeisiin. Jos siis kaupunki on niin rahaton, että ajanmukaiseen halliin ei löydy rahoja. Tietenkin ikiwanha suunnitelma Kulttuuri/Konserttitalon ja jäähallin yhdistämisestä monitoimiareenaksi olisi paljon fiksumpi veto (jos isoja rakennuksia on tarkoitus rakentaa). Nykyisen jäähallin kiinteistön voisi myydä suhteellisen läheltä keskustaa hyvällä rahalla vaikkapa toimitiloiksi, ja siirtää uusi pytinki kaupungin keskustasta sivummalle parempien liikenneyhteyksien ääreen. Ei kuitenkaan niin korpeen kuin Elysee-areena Turussa...
JypFabu kirjoitti:
...joko jatkaa köyhäilemällä ja nähdä hallin vanhuus esteenä menestymiselle, tai pyrkiä terävöittämään ja taas pikkuisen parempaan menestykseen halliratkaisuja odotellessa
Olet ehdottomasti oikeassa siinä, että yrittämistä ei saa lopettaa. Tarkoituksena ei ollut teilata tulevaisuutta luuvitosella lattiaan, vaan kuvata miksei "kimmon" kuvaama sinänsä looginen (ja usein puhuttu) yhtälö toimi nykytilanteessa. Tuskinpa tj Seppänen piruuttaan pitää JYPiä "köyhyysloukussa", vaan nykyiseen tilanteeseen on hyvät syynsä. Talouden pykälät ovat kuin painovoima - aikansa voi hyppiä sitä vastaan, mutta lopulta sen voimaan on valitettavasti alistuttava.
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Näinhän tuo paljolti lienee, kuin sanot.

Tuo kunnan/kaupungin, jypin ja mahdollisten sidosryhmien (sponsorit, kulttuuriväki, tapahtumajärjestäjät, mahdollinen muu urheilukäyttö, liikuntatutkimus jne.) yhteinen osakeyhtiö saattaisi jyväskylän tapauksessa olla se toimivin sapluuna, siellä kun yhtä suur-rahoittajaa tuskin löytyy.

Jonkun tahon pitäisi vaan aikaansaada se pro halli osakeyhtio ja sen yhteinen agenda. Kova työ siinä on mutta liekö mahdoton?

Totta myös tuo, mitä Seppäsestä sanot, siksipä, kun jypin tj:n työpanos luonnollisesti menee jypin kehittämiseen, tuo hallihanke pitäisi kulkea ihan omana työryhmänään, eli löytyykö sieltä jyväskylästä joku muukin kuin Seppänen asiaa eteenpäin viemään? Olisi varmaan välttämättömyys, jotta asia voisi millään tasolla syntyä.
 

Mosabacka

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Huerzo kirjoitti:
Tietenkin ikiwanha suunnitelma Kulttuuri/Konserttitalon ja jäähallin yhdistämisestä monitoimiareenaksi olisi paljon fiksumpi veto.

Ensiksi suuret kiitokset Huerzolle viime päivien kahdesta ansiokkaista viesteistä tähän ketjuun.

Sitten tuohon kultturin, konserttien ja jääkiekon yhdistämiseen. Olisi se vain veikeätä, että JYPin pukukoppien yläpuolella kulkisi käytävä, jonka ovien takaa kuuluisi klassisen musiikin harjoittelua. Parkkipaikalla tapaisivat aamuharjoituksiin menevät ykkösviulisti ja ykkössentteri, puhumattakaan kontrabasisteista ja Wallinheimosta.

Ja kun tähän ajatusleikittelyyn lähdettiin, niin vaikka olen sen aikaisemminkin sanonut ja tiedän ajatuksen olevan aivan järjetön, niin ainoa instanssi, millä oikeasti on varaa rakentaa Jyväskylään jäähalli yhteistyössä muiden tahojen kanssa, on kaupunkiseurakunta. Että ei muuta kuin yhdistetty seurakunta-, kulttuuri- ja jäähallitalo. Diakonissat, papit, orkesterihemmot sun muut runoilijat samoista ovista kulkemaan leveäharteisten pojannulkkien kanssa. No ehkä tämä meni liian pitkälle. Unohtakaa tuo kirkon sotkeminen tähän. Tosin pienillä paikkakunnilla seurakuntien ja urheiluseurojen yhteistyöstä on syntynyt esimerkiksi seurakuntataloja, joissa on hyvä liikuntasali urheilua varten.

Huerzon tärkein pointti JYPin pidemmän ajan ongelmakohdasta eli riittämättömästä hallista on jo kasvanut todelliseksi ongelmaksi, kun a-junioreista ei pystytä nostamaan suoraan pelaajia liigaan ja toisaalta se, että pelkästään mestiksessä käyneillä omilla junioreilla ei voi pärjätä postmodernin pärskeiden muuttamassa Sm-liigassa. Uusi halli tarkoittaa enemmän rahaa, jolloin JYPin on mahdollista hankkia jokunen parempi pelimies. Eikä Jyväskylään tarvitse rakentaa edes mitään Länsi-Auto Areenan tapaista, vaan sellainen 6000 yleisökapasiteetin tönö olisi poikaa. Jos en nyt väärin muista, niin Hippokselle mahtuu sellaiset 4500 katsojaa ja 1500 katsojan tuomat lisätulot yhdestäkin täydestä ottelusta olisi jo hieman suurempaa kuin kirkon kolehtitulot. Puhumattakaan siitä, että uuden hallin tuomat palvelut nostaisivat lippujen hintaa, jolloin pienemmälläkin määrällä katsojia saisi saman tulovirran nykyiseen Hippoksen latomeininkiin verrattuna.

The Second Hornankattila agenda.
 

Mosabacka

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Tuli vain mieleen noista sponsorituloista, että tässä ketjussa jo aikaisemmin on tullut esille, että Keski-Suomen talousalueelta on vaikea löytää suuria sponsoreita, niin miksi JYP ei yritä hankkia globaaleilta markkinoilta tulovirtaa? Minulle ainakin kelpaisi, että JYPin selkämyksessä lukisi Asics tai Tommy Hilfiger, jos tekstien tuomilla rahoilla pelaajien selässä lukisi jotain muuta kuin "....nen". Tai vaikka McDonald´s. Ja toisaalta JYP voisi lähteä hankkimaan sponsoreita myös röyhkeämmin "muiden" alueilta. Törkeästi vaan soittelemaan kaikenmaailman ydinvoimayhtiöihin sun muihin Seitsemän päivää -lehtien johtoportaisiin. Miten olisi Biltema ja Ikea tai Hennes & Mauritz. Sopimukseen voisi tehdä pykälän, että JYPissä pelaa aina joku lupaava ruotsalainen.

Toisaalta uskon, että JYPin ja tämänhetkisten sponsorien yhteistyötä voisi kehittää eteenpäin siten, että käytänteet hyödyttävät kumpaakin osapuolta nykyistä tehokkaammin. JYPin ainoana tavoitteena ei voi olla se, että kassaan saadaan muutama euro lisää, vaan yhteistyökuvion pitää olla myös JYPin puolelta intohimoisempi. Yhteistyökuvion pitää tuoda JYPin pelaajia mahdollisille katsojaryhmille tutuksi, herättää kiinnostusta, s-a-a-d-a yleisö Hippokselle katsomaan peliä, ostamaan fanituotteita (fanituotteista voi saada ihan kipeästi rahaa, tarvitaan vain laadukkaita ja ostettavia tuotteita) ja puhumaan JYPistä kahvipöydissä. Toinen tärkeä puoli on se, että pidetään huolta siitä, että sidosryhmä eli yritys tai firma, minkä kanssa yhteistyötä rakennetaan, hyötyy JYPin tuomasta positiivisesta imagosta siten, että siitä on taloudellistakin hyötyä. Toisin sanoen sponsorointi ei tapahdu vain muodon vuoksi. Näin siis paikallisten yritysten kanssa. Jos joku Shell tai Microsoft laittaisi JYPiin rahaa, niin niiden ei tarvitsekaan hyötyä mitään.
 

Kulttimörkö

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP ja maajoukkueet
Mosabacka kirjoitti:
Toisaalta uskon, että JYPin ja tämänhetkisten sponsorien yhteistyötä voisi kehittää eteenpäin siten, että käytänteet hyödyttävät kumpaakin osapuolta nykyistä tehokkaammin.
Idea erinomainen. Sen verran kuitenkin tiedän näistä jutuista (en paljoa, mutta jotain sieltä ja lisää täältä), että yhteistyökumppanit seuroille eivät tue hyvää hyvyyttään urheilua niin kuin joskus ennen. Nykyään muut organisaatiot ostavat mainostilaa ja palveluita. Ei pelkästään toista. Palvelut tarkoittavat tässä yhteydessä sitä, että seura järjestää sponsorille tilaisuuden jossa tämä sponsori voi kestitä esimerkiksi omia työntekijöitään tai omia asiakkaitaan. Tässä vaiheessa kuvioon tulevat jäähalli ja sen palvelut. Kun Jyväskylässä ei ole tarpeeksi hyvää hallia aitioineen niin keskikoista isommat yritykset suuntaavat yleensä katseensa toisiin joukkueisiin joilla on mahdollisuus tarjota parempia palveluita. Aitiot ovat siinä mielessä erittäin tärkeitä ja kun niihin ei ole mahdollisuutta niin samalla omat aseet yhteistyökumppaneiden metsästämisessä ovat aika heppoiset. Valitettavaa, mutta totta.

Niin ja tuo Biltema, minkä mainitsit, on kuitenkin varmaan ihan potentiaalinen yhteistyökumppani kun tänne liikkeenkin perustivat. Tuskin kuitenkaan tulevat mukaan jotain pientä laitamainosta/paitamainosta isommalla tarjouksella mukaan. Tämä siis ihan spekulaationa.

Edit: Tahtoo siis sanoa, jotta uusi halli tarvitaan jotta JYPin pystyisi nostamaan taloutensa ylempään keskitasoon liigan sisällä.
 

Naughty_S

Jäsen
Valtakunnalliset sponsorit

Mosabackalta ihan hyvä pointti, joka toivottavasti on noteerattu Voionmaankadulla. Siis valtakunnalliset sponsorit.
Jos todella on niin, että Seppäsen ja muun tiimin aseilla ei saada maakunnan isoja yrityksiä vähän eri tahdilla mukaan (vrt. talousalue ja sponsoritulot), niin ehdottomasti panokset ns. valtakunnallisen sponsoroinnin suuntaan.
Jos muita seuroja katsoo, niin tämähän on jo melkoinen trendi.
Reiskan autokorjaamon on jo ajat sitten korvannut paidan liepeessä joku valtakunnallinen toimija, joka haluaa ennen kaikkea SM-liiganäkyvyyttä eikä pelkkää paikallisnäkyvyyttä.
Esim. Suomeen kovalla vauhdilla rantautuvat (ja mielellään nopeasti levittäytyvät) kauppaketjut olisivat sopiva "kohde".
 

McWerkko

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Mosabacka kirjoitti:
Miten olisi Biltema ja Ikea tai Hennes & Mauritz. Sopimukseen voisi tehdä pykälän, että JYPissä pelaa aina joku lupaava ruotsalainen.

Itse pidän kohtuullisen todennäköisenä, että Biltema on JYP:n sponsori ensi kaudella. On hieman taustatietoakin tuon arvelun pohjaksi, mutta ei siitä nyt sen enempää. Neuvotteluja on joka tapauksessa käyty.

Bilteman puolelta lopullinen päätös tehdään Ruotsissa, mutta en usko tuon olevan ongelma. Käykääs vaikka katsomassa Ilveksen, Tapparan tai TPS:n yhteistyökumppaneita, tai katsokaa mikä iso mainos siellä Hakametsässä on keskialueella. Eli siis Biltema sponsoroi jääkiekkoa usealla sellaisella paikkakunnalla, jossa sillä on myymälä (aikaisemmin ollut myös Helsingissä, mutta mainoksen hinta nousi liian korkeaksi)
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös