Juice Leskinen, 1950-2006

  • 31 846
  • 196

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Suomi, KTP
sopuli kirjoitti:
Vielä muistutuksena kaikille, että juurikin alkoi kahden tunnin mittainen muisto-ohjelma Juicesta Radio Helsingissä. Puikoissa Lasse Kurki ja Juicea runsaasti aikoinaan haastatellut Axa Sorjanen.

Harmin kana. Taitaa olla tungosta tuolle Radio Helsingin streamille. Eipä pääse kuuuntelemaan. :/
 

Pressiboxi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Palloseura
Hyvin toimii striimi ainakin täällä. Musiikillinen "IFK-Tappara" juuri käsittelyssä. Puhelimessa Iso-Hessu...
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Suomi, KTP
Pressiboxi kirjoitti:
Hyvin toimii striimi ainakin täällä. Musiikillinen "IFK-Tappara" juuri käsittelyssä. Puhelimessa Iso-Hessu...

Joo, kävihän se toimimaan täälläkin.
 

Realcowboy

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Uutisen kuultuani tuli monta asiaa mieleen etenkin ajalta, kun oma ikä alkoi ykkösellä. Napoleonin moposta lienevät ensimmäiset muistot Juicen tuotannosta.
Luokkakaveri piti yläasteella erinomaisen Juicea käsitelleen esitelmän, josta muistan vieläkin osia.
Joulu ei ala kunnolla, ennen kuin Sika on kuulunut radiosta.
Vanhemmat ihmiset ihmettelivät 1980, miten metsäherroista uskalletaan laulaa niin halventavasti kuin Ilomantsi-laulussa.
TM oli lainannut juuri ne sanat Ei elämästä selviä hengissa:stä, jotka allekirjoitan itsekin vahvasti.
Syksyn sävel ja Viidestoista yö säilynevät ajattomuudellaan Juicen tuotannosta kauimmin merkittävänä osana suomalaista kulttuuria.
 

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Eilen yritin kirjoittaa tähän ketjuun, mutta en kyennyt kuin lainaamaan sanat "ei elämästä selviä hengissä". Sen verran otti kipeää.

Näin Juicen ensimmäisen kerran Nokian Yhteiskoulun juhlasalissa, vuoden täytyy olla -74 (-73?) koska Marilyn oli jo ohjelmistossa. Alvari Tuohitorvi oli toinen esiintyjä.

Siitä lähtien hänen musiikkinsa on ollut osa manserokkia ja sitä mitä meikä kuuntelee. Parhaat kappaleet löytyvät minustakin ns. hittien ulkopuolelta. Esim. "Dokumentti" on aivan loistava samoin "Viimeinen Kylähullu".

Outo juttu, minusta namä RIP-ketjut ovat tähän asti olleet lähinnä lapsellisia mutta tähän on jotenkin pakko kirjoittaa.
 

Olkku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen mestarit 20-21
Kilgore Trout kirjoitti:
Outo juttu, minusta namä RIP-ketjut ovat tähän asti olleet lähinnä lapsellisia mutta tähän on jotenkin pakko kirjoittaa.

Saattaa johtua siitä, että tämä ei ole "perinteinen" R.I.P-ketju. Täällähän ihan oikeasti muistellaan, siteerataan ja keskustellaan. Eli tässä ketjussa on myös lukemista.
 

kritiikki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Itsekin olen sellaisessa iässä jossa mietiskelen rajan taakse siirtymistä.

Juice teki sen tavallaan järkeväksi jutuksi. Hoidosta tietoisella tavalla luopuminen on valinta joka on oikeus.

Vahvat kivuntunteet keuhkoista ovat laittaneet ajattelemaan elämää siltä kannalta että se on ohi muutamien räpeltämisten jälkeen.

Todellisuudessa kuoleminen on kivaa. Älkää kertoko sitä kuitenkaan nuorille.
 

Dennis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Jotenkin tuntuu uskomattomalta, että Juice on poissa. Ei sitä oikein pysty uskomaan, vaikka vakavat sairaudet olivat jo pitkään tiedossa. Omassa elämässäni on Juice ollut läsnä laulujensa kautta niin kauan kuin muistan. Maestro itse on nyt poissa, mutta hänen teoksensa tulevat elämään vielä pitkän tovin.

Parhaiten Juicesta on jäänyt mieleen musiikin lisäksi tämän nauttima varaukseton suosio "tavallisten" ihmisten keskuudessa. Osuin jokunen vuosi sitten samaan teatterinäytökseen Juicen kanssa. Suurin osa ihmisistä oli jo asettunut paikoilleen, kun hieman ennen esiripun nousua maestro itse saapui paikalle katsomaan näytöstä. Täysin spontaanisti yleisö repesi raikuviin aplodeihin huomattuaan, kuka se siellä kömpii omalle paikalleen.

Kepeät mullat Juice. Kerro yläkerrassa terveisiä tutuille ja pistäkäähän bändi pystyyn!
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Onhan tämä murheellinen ennenaikainen poismeno, vaikka ei kai yllättänyt ketään. Oma historiani "Juicen kanssa" alkoi koulultani 70-luvun puolivälissä, jossa Juice esiintyi Coitus Int.-bändinsä kanssa 70-luvun puolivälissä muutaman kerran. Kotona kuunneltiin äidiltä salaa 12-14 vuotiaina kaikkia siihen aikaan rohkeita "panomies"-biisejä ym. Juice oli aukaisemassa latua Suomi-rokille, jota sitten muiden oli helpompi hiihtää nimenomaan suomenkielellä.

R.I.P. suuri Juankosken poikamme, Viidestoista yö on nyt ja ikuisesti. - Johannes -
 

Gagne

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kaikenlaiset pörröiset maskotit, kahdella.
Cactus kirjoitti:
Hmmm, mielenkiintoista ottaa ote ja muuttaa sitä vähän suomihiphopin edustajalta. Tosin sopii hyvin ja näin voisin itsekin sanoa.

Niin... Voihan tämä olla taas koukunjakohonsyömistä, mutta... Muna vai kana?
 
Suosikkijoukkue
D-Kiekko, Teräs-Kiekko, Eka-Kiekko
Grand Slam-ajan puuhista Leskisen itse parhaiten tulen muistamaan, ne myös "Per Vers"- levyn ohella korkeimmalle arvostan.

Kaurismäen veljeksethän ovat taltioineet Leskistä useampaankiin elokuvaan:

- "Valehtelijassa" Leskinen esiintyy Grand Slamin kanssa tulkiten piisin "Mies joka rakastaa itseään"
- "Arvottomien" ääniraidalla kuullaan Leskisen itsensä laulama versio "Per Versistä" (alkuperäisen solistina Mikko Alatalo)
- "Saimaa-ilmiö" kokonaisuudessaan ja etenkin todella paskat spitaalisvitsinsä

Jos unohdettuja klassikoitaan muistelee, niin esiin nostaisin etenkin piisin "Outoon vaolon", jonka tulkitsee Jari Yliaho, löytyy muistaakseni levyltä Tauko II".
 

E

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
Elämä on suloista ja haikeaa, ja jos se vallan saa, se meidät luhistaa.
Ystävä kun poistuu joukostamme, hetken aikaa eksyneinä vaellamme.

R.I.P.
 

Marcelo Nyman

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Montreal, Calgary
Cactus kirjoitti:
Hmmm, mielenkiintoista ottaa ote ja muuttaa sitä vähän suomihiphopin edustajalta. Tosin sopii hyvin ja näin voisin itsekin sanoa.

Juice oli legenda jo eläessään ja nyt vielä enemmän. "Hyvää yötä vanha frendi näe parempia unia/ mä istun himas katselen vanhoi valokuvia/ muiston kansioon sun valokuvat kerään/ sä nukut vieläkin kun mä uuteen aamuun herään/"

R.I.P Juice

-Cactus-
Mielestäni se suomihipitihoppari kyllä alunperin muutti Juicen biisiä...
Mutta ei siitä sen enempää tässä ketjussa.
 

filmirulla

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Haikeaa!

Miten on mahdollista, että noinkin legendaarinen mies kuolee? No Juicen sairaus oli varmasti kivulias joten sen takia pystyn hyväksymään poismenon vaikka vaikeaa on. Eilen oli pakko hieman katsella vanhoja vinyyleitä joita on tullut hankittua mutta katsomiseksi jäi, kun ei levysoitin ole toiminnassa (harmittaa).

Muutaman hienon lausahduksen muistan Jucen sanoneen:

Juicelta oli koitettu ostaa hänen käsittämättömän hienoa Suomikitaraa pois johon Juice tokaisi, että eihän nyt sentään maatansa myy.

Keikoilla Juice sai yleisöstä kuulla jatkuvasti soita sitä soita tätä johon Juice näppärästi lausui, ettei hän mikään jukeboxi ole.

Näitä näppäriä heittoja on vaikka kuinka paljon joten näitä muistellessa tulee edes vähän parempi olo.
 

teemu73

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Sellainenkin muistikuva tuli, että ensimmäinen radiosta C-kasetille äänittämäni Juicen kappale on Eesti. Vedin sen 10-vuotiaana rockradion rokkimittarista keväällä 1984. Vanhempani kypsyivät täysin kun soitin tuota biisiä useita kertoja päivässä, ja kappale joutuikin meillä "soittokieltoon". Kyseinen oranssi Philipsin kasetti on yhä tallessa. Tästä se "fanitus" alkoi.
 

Miguel

Jäsen
Sen verran tämä uutinen pani vielä vipinää punttiin, että sain viimein pistettyä jo pitkään lainassa olleen Juice-DVD:n pyörimään. Eilisen ja tämän päivän aikana tuli katsottua koko viisituntinen materiaali, jossa oli haastattelua ja dokumenttia eri aikakausilta, iso liuta livetaltiointeja sekä muutama musiikkivideo.

Kuinka paljon mies muuttuikaan persoonana vuosien varrella. 1970-luvulla hän oli vielä ujonpuoleinen tyyppi, jota touhukkaat Rinne ja Alatalo hieman holhosivat. Juice ei vielä ollut kaksinen väittelijä, joten puolustukseksi tuli vain kömpelöitä perusteluja vaimealla muminalla. 80-luvulla hänellä oli jo rohkeutta ilmaista itseään, mutta ulosanti oli vielä hieman sekavaa, no, sellaista jota rokkarilta voi yleensä odottaa.

Viimeisten vuosien haastatteluissa puhetaito oli aivan eri tasolla. Juice ei kauan vastauksiaan miettinyt, vaan tiputteli nopeasti määrätietoisia lauseita, joissa oli paljon viisautta. Kumartelemattomasta haastateltavasta sai paljon irti. Toisaalta vuodet olivat tehneet taiteilijasta hieman liiankin itsetietoisen. Itsensä tituleeraaminen suomirockin parhaaksi oli vielä ihan asiallista ja tervettä itsetuntoa, mutta väite, että Ismo, Kauko ja muut legendat eivät olisi tehneet mitään mullistavaa ilman hänen esimerkkiään, oli hieman paksua.

Omasta kunnostaan hän ei kuitenkaan yrittänyt valehdella. Vanha mies totesi, että esimerkiksi rakkaus on hänelle sellainen voimavara, joka pitää hänet kasassa. "Ilman sitä murenen kuin voileipäkeksi krapulaisen sormissa."

Hieno puhuja, hieno kirjoittaja. Säveltäjänäkin pesee monet aikansa kilpakumppanit selvästi. Mustainen tavoin en erityisemmin innostu Marilyn- ja Jyrki-tyylin laulelmista, mutta Slamin ja Grand Slamin tuotantoihin mahtuu biisikaupalla helmiä. Voi kun olisi Juicea vielä lauluäänelläkin siunattu.
 

Arnold

Jäsen
Suosikkijoukkue
SM2013
Legenda on poissa. R.I.P.
 

-BR-

Jäsen
Suosikkijoukkue
HELSINGIN IFK, DEFC #1
Tulin eilen pikkujouluista yöbussilla, jossa minä ja moni muu alkoi laulamaan muutamaa Juicen kappaletta. Oli varmaankin aika kamalan kuuloista kun lauloimme vain pätkän sieltä toisen täältä kännipäissämme, mutta kertoo paljon siitä kuinka merkittävä mies Juice oli suomirokin maailmassa...
Annoimme lopuksi aplodit itsellemme, mutta ennenkaikkea Juicelle.

Lepää rauhassa.
 

Ferris

Jäsen
Näyttää herran poismeno herättäneen ihmiset ostamaan miehen levyjä, sillä ainakin CDON.comista paria levyä lukuun ottamatta on kaikki tuotokset väliaikaisesti loppu.
 

Le Banner

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK täältä ikuisuuteen! 106-105 NYR
Miguel kirjoitti:
Sen verran tämä uutinen pani vielä vipinää punttiin, että sain viimein pistettyä jo pitkään lainassa olleen Juice-DVD:n pyörimään. Eilisen ja tämän päivän aikana tuli katsottua koko viisituntinen materiaali, jossa oli haastattelua ja dokumenttia eri aikakausilta, iso liuta livetaltiointeja sekä muutama musiikkivideo..

Minä-sunnuntailapsi DVD on pyörinyt itsellänikin välillä koneessa ja täytyy vain ihmetellä yhä uudelleen Juicen sanavalmiutta ja terävyyttä jutuissaan.
Tälläkin levyllä osansa saavat poliisit,Hitler,Nykänen vanhoissa keikkatallenteissa.

Jotenkin mieleeni on jäänyt sellainenkin kun Juice lopetti keikkailun lähes kokonaan ja toimittaja kysyi oletko nyt todellakin lopettanut? Juice vastasi-En minä lopettanut, en vaan enää jatka.
 

Alkiolainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkue ja Jokerit
Muisto Juicesta

Allekirjoittaneen ollessa alle kouluikäinen - ihan 1980-luvun alussa - Suomi oli vielä maa, jossa pitkätukkaisia miehiä katsottiin enemmän tai vähemmän vinoon. Juice oli - tälläkin alalla - jonkin sortin uranuurtaja. Tukan leikkaus (äidin toimesta) ei ollut minulle mieleistä ja muistan lukuisia kertoja kiusoitelleen äitiäni "Juice Leskisen tukan" kasvattamisella...

Tänään olen kovaa vauhtia kaljuuntumassa ja Juicekin lähti kasvattamaan tukkaansa paremmille tantereille. Onneksi hienot biisit jäivät elämään. Kiitos siitä Juice ja lepäilehän rauhassa.
 

Nocturnal

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hifk
R.I.P Terävää mutta silti lämmintä sarkasmiasi kaivaten.
 

nuck

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vancouver Canucks, Abbotsford Canucks, Ilves
Kaikki tähdet näät kun katsot lehtiin eilisiin...

Juicen kuolema kosketti syvältä, joten kai tännekin voi jotain kirjoittaa.

Juice oli poikkeuksellisen lahjakas sanoittaja ja musiikintekijä, erinomainen kirjailija (palkittu 'Äeti' runokokoelma on edelleen ainoa runokokoelma, jonka olen jaksanut lukea kannesta kanteen useampaan kertaan) ja suuri persoona suomalaisessa kulttuurielämässä. Ilman Juicea suomalainen musiikki- ja kulttuurimaailma olisi paljon köyhempää.

Juice lepää nyt rauhassa ja ilman kipuja, mutta suuren taiteilijan musiikki jää elämään suomalaisten keskuuteen suurin sävelin. Minulle Juice on suurin suomalainen musiikintekijä ja en varmasti ole mielipiteeni kanssa yksin. Eilisestä lähtien taloudessamme on soitettu Juicen CD-levyjä, katsottu 'Minä sunnuntailapsi' DVD:tä ja muisteltu niitä monia hienoja hetkiä, joiden aikana Juicen levyt ovat soineet.

Ehkä hienoin muisto Juicen musiikista liittyy esikoisemme syntymään viisi vuotta sitten. Ajaessani vaimoni kanssa sairaalaan, laitoin Juicen musiikkia soimaan, palatessani sairaalasta kotiin, soitin kotimatkan Juicen musiikkia ja jatkoin samalla hyväksi havaitulla linjalla seuraavan yön ajatellen edessä olevaa muutosta elämässä. Loistavalle hetkelle löytyi koskettavaa musiikkia.

Suuri kiitos ja kumarrus Suurelle musiikintekijälle.

Syvä osanottoni Juhani Juice Leskisen omaisille ja lähipiirille.

"Ystävä kun poistuu joukostamme, hetken aikaa eksyneinä vaellamme..."

Edit: parsittu nimeä.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös