Jalkapallo – yleinen keskustelu

  • 1 102 337
  • 7 381

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Muuten ihan jees, mutta nykyinen malli missä esim. Ajaxin tai jonkun ruotsalaisen Malmö FF:n toiminta perustuu pitkälti siihen, että se kasvattaa pelaajia ja sitten myy niitä eteenpäin ei toimisi enää ollenkaan. Käytännössä siis kärsijöinä olisi juurikin kasvattajaseurat joiden malli on juuri perustunut siihen että kasvattaa hyviä pelaajia, jotka voi sitten myydä eteenpäin. Suurimmat seurat hyötyisivät, kun saisivat parhaat pelaajat vain älyttömillä palkoilla. Toki samalla hamstraus vähenisi, eli jotain hyvääkin.

Ei siis millään muotoa pienille mikään etu. Päinvastoin. Rikkaat rikastuisivat lisää ja muut jäisivät entistä enemmän jälkeen. Nyt esim. joku Borussia M tai Real Sociedad on voinut myydä sen oman tähtensä Bayerniin, Borussia Dortmundiin tai vaikka Realiin, niin että on saanut hyvän korvauksen ja voinut samalla sitten kehittää omaa toimintaansa. Ehkä jopa niin että ostanut taas joltain vähän pienemmältä sen pelaajan taas muutamalla miljoonalla->pienempi seura saanut omaan toimintaansa enemmän rahaa ja voinut nostaa omasta akatemiasta pelaajan.

Nyt siis isojen menot pienenisi, mutta tulot pysyisivät samoina. Keskisuurten menot pienenisivät, mutta tulot vielä enemmän ja sama sitten seuraavan portaan, jne. Eniten kärsisi sitten puhtaat kasvattiseurat tyyliin joku Brommapojkarna joka lähinnä vain myy pelaajia ja sillä rahoittaa toimintaansa.

edit: HJK:kin viime vuosien merkittävimmät tulot pl. Barcelona-peli ja Euro-taival on ollut juuri pelaajien myynneistä. Näiden avulla se on pystynyt nousemaan haastamaan Euro-pelipaikoista ja pääsi lohkovaiheeseenkin Euroliigassa. Ilman myyntejä olisi joukkue todennäköisesti jäänyt ulkopuolella. Samaan aikaan sitten joku Astana menee CL:n lohkovaiheeseen, koska sillä on rahakkaampi omistaja takana. Eli välttämättä tuloja ei suoraan tule enempää, mutta silti se voi ostaa pelaajia sinne miten tahtoo. Jatkossa se voisi ostaa vielä helpommin(isommilla palkoilla), mutta taas HJK ei saisi mistään lisätuloja.

Eli eniten suosisi juuri niitä seuroja joilla on jo isot tulot ja vielä suhteessa enemmän juuri näitä "oligarkki/Sugardaddy" joukkueita.
 
Viimeksi muokattu:

steepler

Jäsen
Suosikkijoukkue
chelsea, The Ohio State Buckeyes
Tuossa The Guardianin jutussa kerrotaan että ekonomisti Stefan Szymanskin laskelmien mukaan siirtokorvauksien virtaaminen pienille ei toimi, tai varmaan tarkoitetaan että siirtokorvaukset laajempana tulonjaon systeeminä ei toimi. Pitää muistaa että suurimmat potit taitavat liikua juurikin isojen välillä ja isotkin tekevät voittoja siirtokorvauksilla.

Enpä usko että isoimmat joukkueet ovat tätä mitenkään aktiivisesti ajamassa. Varsinkin tuo pelaajien rajoitettu määrä ja lainoista luopuminen olisivat mielestäni hyvin merkittäviä kysymyksiä, isojenkin pitäisi aika paljon tarkempi olla kenen kanssa sopimuksia tekee, esim. jos pelaaja otetaan niin pitäisi olla todella tarkoitus häntä peluuttaa tai ainakin pitää joukkueessa. Jos pelaaja floppaa niin häntä ei saa lainalla eikä edes myytyä vaan pitää joko koko sopimus yhteisymmärryksessä purkaa tai odottaa sopimuksen loppuun asti mutta silloinkin vie yhden paikan joukkueesta ja toisaalta jos on kovapalkkainen pelaaja niin sopimuksen purkuun ei välttämättä suostu joten hän on joukkueessa sopimuksne loppuun.

Mielestäni on ilmiselvää että suurempi osa kovimmista pelaajista tulisi saataville suuremmalle osalle joukkueita mitä nyt tulee, tai ainakin jos joku pienempi joukkue saa tehtyä sopimuksen niin heillä on myös varmuus että pelaaja saadaan sopimuksen loppuun pidettyä (poislukien ehkä viimeinen vuosi jolloin pelaaja voi ostaa itsensä ulos). Muutenkin se koko kulttuuri saattaisi muuttua niin että ei olisi enää vain ne muutamat joukkueet mihin kaikki kovimmat pelaajat menevät vaan oikeasti kova pelaaja saattaisi tehdä vähän pidempääkin uraa jossain pienemmässä joukkueessa.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Otin juuri uusintalukuun maailman parhaimman koskaan jalkapallosta kirjoitetun kirjan:

Why England Lose & Other Curious Football Phenomena Explained: Simon Kuper, Stefan Szymanski: 9780007301119: Amazon.com: Books

Siinä heti alkupuolella kerrotaan aidon tieteen ja tilastojen myötä mikä siirtokorvauksissa on vikana ja pureudutaan myös siihen miksi niin tapahtuu. Ei tarvitse spekuloida mitään, kun on kovaa faktaa pöydässä. Hyvää onnea tulla kertomaan miten asiat pitäisi hoitaa, jos ei noita kavereita usko.

Lyhyesti tyhmät managerit maksavat naurettavia summia pelaajista mitkä eivät ole sen arvoisia. Saattaa kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta niinhän tyhmyyskin on tyhmää.
 

disco-stu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JK Mylly
Lyhyesti tyhmät managerit maksavat naurettavia summia pelaajista mitkä eivät ole sen arvoisia. Saattaa kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta niinhän tyhmyyskin on tyhmää.
Juur'näin ja ne managerit tekee niin koska ne voi.

Kyllähän nykyään ollaan menossa ainakin teoreettisesti oikeaan suuntaan FFP-sääntöjen muodossa, kunhan niitä nyt sitten osataan vahtia ja kaikki porsaanreiät tukitaan. Eihän se mitään palkkakattoa vastaa, mutta suitsii edes hieman. En tiedä tarkemmin muista sarjoista, mutta Valioliigassahan on maksimirinki pelaavalla joukkueella on 25 ja niistä kahdeksan pitää olla apinasaarten "homegrown" -pelaajia. Toki tuostakin voisi rinkiä pienentää vaikka 20:n pelaajaan ja tosiaan rajoittaa lainasääntöä jotenkin asettamalla katon sopimuksen alaisten pelaajien määrälle.

Ei ole varmaan yksi tai kymmenen nuorta pelaajaa, joiden urat on käytännössä tuhoutunut noihin suurten seurojen lainaruletteihin ja reservipeleihin.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia

Captain K

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves
Mielenkiintoista juttua Mika Ojalalta iltapulussa että joissain Saksan kolmosliigan matseissa 30 tuhatta yleisöö ja stadikat viimeisen päälle kunnossa. Taisi mainita Dynamo Dresdenin, jolla kokemusta ylemmiltäkin sarjatasoilta ja ei vissiin ihan mikään pieni seura sakulassa. Hieno urheilukulttuuri kyllä kaiken kaikkiaan tuolla maassa, myös jääkiekon puolella kun katsomot täynnä.
 

Moto

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kakkosesta Ykköseen nousukarsinnan parit on arvottu ja siinä kävi niinkuin "pelkäsin". Honka kohtaa Pohjoislohkon voittajan (KPV tai YPA) ja GrIFK Itälohkonvoittajan (Klubi-04 tai Kultsu). Kohtuullisen "turha" joukkue siis tulee nousemaan tuosta jälkimmäisestä parista. No, Kultsu ei välttämättä, mutta oljenkorsi lohkovoittoon on aika ohkainen. Voi tietysti olla, että granilaiset vihdoin innostuisivat tulemaan katsomoon, jos joukkue nousisi. Nythän siellä on tehnyt tiukkaa saada edes kolminumeroisia lukuja.

KPV lienee suunnilleen ainoa Kakkosen joukkue, joka ehkä pystyy laittamaan Hongalle kapuloita rattaisiin, joten siinä mielessä tuo on ihan mielenkiintoinen pari - kunhan KPV ei nyt kompuroi viimeisillä kierroksilla. Pohjoislohkolle arvonnasta kuitenkin jäi mustapekka käteen.

Täytyy varmaan ainakin tuo Hongan kotimatsi käydä katsomassa, ellei samaan aikaan ole HIFK:n jonkun lajin (koti)peliä.
 

Moto

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kakkosesta Ykköseen nousukarsinnan parit on arvottu ja siinä kävi niinkuin "pelkäsin". Honka kohtaa Pohjoislohkon voittajan (KPV tai YPA) ja GrIFK Itälohkonvoittajan (Klubi-04 tai Kultsu).

Hongan vastustajaksi varmistui KPV. YPA hävisi tänään pelinsä ja KPV voitti. Klubi-04:n ja Kultsun kohtalo jäi viimeiselle kierrokselle. Ero on kaksi pistettä ensin mainitun hyväksi ja maaliero on niin Klubifarmilla niin paljon parempi, että Kultsu tarvitsee voiton ja Klubin pitää hävitä. Molemmat ratkaisumatsit pelataan Helsingissä ensi lauantaina. Klubi saa vieraakseen Sudet ja Kultsu vierailee Vuosaaressa. Antaako Kouvola vetoapua Lappeenrannalle?

Ykkösessä Kemillä on ruvennut köhimään pahemman kerran, sillä se hävisi tänään taas. EIF otti kotikentällään täyden pistepotin ja säilyminen on viittä vaille varmaa. Hyvässä syysvireessä oleva PK-35 on enää 2 pisteen päässä ja jos pelin vähemmän pelannut JJK voittaa seuraavan matsinsa, se on enää pisteen päässä paremmalla maalierolla.

E: JJK hävisi myöhäispelin AC Oululle eli ei kelvannut Kemin antama siima.
 
Viimeksi muokattu:

Ralph

Jäsen
Mistä tulee olettamus, ettei entistä joukkuetta vastaan tehtyä osumaa saisi jalkapallossa tuulettaa? En nyt tarkoita, että kaikkien pitäisi olla Emmanuel Adebayoreita, mutta näyttää aika tylsältä kun maalintekijä nostelee käsiä ylös "en tuuleta".
 
Suosikkijoukkue
Ässät ja Ärrät
Aika melkoista luettavaa on tuo FIFAn ranking lista. Se, että Suomi kohosi 28 pykälää sijalle 64 ei juuri yllättänyt, mutta top 10 on ihan erilainen kuin mitä olen tottunut näkemään. Argentiina on paalupaikalla, WALES sijalla kahdeksan. Brasilia pykälää parempana seitsemäntenä. Englanti vielä roikkuu kymmenentenä mukana, mutta mitä on tapahtunut Ranskassa ja Italiassa? Maat löytyvät sijoilta 22 (Ranska) ja 17 (Italia). Myös Ruotsissa on tapahtunut jotain kummallista. Maa on tällä hetkellä sijalla 45. Pohjoismaista edellä ovat Islanti (23.), Tanska (28.), ja Norja (34.).

Elämme mielenkiintoisia aikoja..
 

Captain K

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves
No FIFA-rankinghan nyt on täysi vitsi ja tuo pitäisi olla ihan yleisessä tiedossa jalkapalloihmisten keskuudessa. tuo Wales top-10:ssa kertoo jo kaiken oleellisen. Ja jossain vaiheessa kun tuota vilkaisin taisi Romaniakin olla silloin kymmenen sakissa tai siellä hujakoilla. Hohhoijaa..
 

KwutsNI

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
FIFA ranking toimii siten, että kun voitat pelin, saat pisteitä vastustajan rankingin mukaan. Tasapelistä saat puolet. Nämä pisteet sitten kerrotaan kertoimella, joka seuraa ottelun "merkityksestä". Eli karsintapelillä on tietty kerroin, harjoituspelillä omansa, luonnollisesti karsintapeliä pienempi. En käytä lukuja, koska en niitä muista, mutta jos oikein olen ymmärtänyt, voi olla arvokkaampaa voittaa Malta karsinnoissa kuin Italia harjoitusottelussa. Koska joukkueet pelaavat eri määrän otteluita, rankingia varten käytetään keskiarvoa.

Systeemin ongelma on se, että keskiarvoa ei painoteta, vaan se lasketaan suoraan. Seurauksena esim. ennen viime MM-kisoja Sveitsi nousi korkealle olemalla pelaamatta harjoituspelejä. Ranska puolestaan tällä hetkellä putoaa jatkuvasti alaspäin, koska se ei pelaa karsintoja. Ei juuri auta, vaikka se voittaisi joka pelin, sillä kilpailijoiden voitot Gibraltarista ovat rankingissa arvokkaampia, ne kun ovat karsintoja. Noin niin kuin vähän kärjistäen.
 

Anonyymi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, FC Barcelona
Mielenkiintoista. Coca-Cola astui esiin ja ilmoitti haluavansa Sepp Blatterin välitöntä eroamista, jonka jälkeen myös McDonalds ja Visa tekivät saman vaateen. Isot firmat kyseessä ja hienoa että Blatter saa nyt ihan oikeasti painetta ja asia nousee taas pinnalle.
 

Moto

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ykkösessä on mielenkiintoinen päivä. PK-35:n viimesunnuntaisen sulamisen jälkeen (2-0 johto EIF:istä muuttui tasapeliksi viimeisen kympin aikana) Kemi näyttäisi sittenkin selviävän nousutaistelun voittajana. Tänään Kemi kaatoi jumbo-VIFK:n vieraskentällä ja PK-35 pitää kiinni kakkospaikasta voitettuaan JJK:n vieraissa ja samalla tuhosi jyväskyläläisten nousuhaaveet. Viikon päästä kakkossijasta taistelevat PK-35 ja TPS kohtaavat Myyrmäessä. Jazz saattaa joutua katselemaan jo toisena vuonna peräkkäin vierestä kotijoukkueen nousujuhlia, kun se pelaa Kemiä vastaan. Ennen viimeistä kierrosta Kemi johtaa 2 pisteellä PK:ta ja TPS:ää, mutta on huomioitava, että sen maaliero on kolmikon huonoin. Niinpä tasapeli ei riitä, mikäli Myyrmäessä peli ei pääty tasan. Voi siis jälleen tulla piinaavat viimeiset sekunnit noususta taisteleville joukkueille.

Kakkosesta Ykköseen nousukarsinnassa pelit ovat ensimmäisen jakson jälkeen tilanteessa KPV-Honka 1-0 ja GrIFK-Klubi04 4-1. Kokkolassa siis pientä yllätystä ilmassa.

E: Karsinnan ensimmäisten osien lopputulokset:
KPV-Honka 1-0
GrIFK-Klubi-04 5-1
 
Viimeksi muokattu:

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Jos Albania voittaa tänään vieraskentällä Armenian, niin tuo reilun 2 miljoonan asukkaan maa Kreikan pohjoispuolelta pääsee mukaan EM-kisoihin ja tiputtaa Tanskan jatkokarsintoihin.

Paljon ns. erikoisia maita tulossa mukaan EM-kisoihin. Islanti, Wales, P-Irlanti, Albania, Slovakia..

Ruotsi ja Tanska pelannevat jatkokarsinnoissa, toivottavasti vastakkain.

Hollanti ei kisoihin päässe, sillä jos Turkki voittaa kotikentällään tiistaina ilman panosta pelaavan Islannin, niin se on siinä.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Kova pommi tuo Hollannin nyt jo ihan realistiselta näyttävä tippuminen olisi. Heillä homma ei ole enää omissa käsissä. Saavat sitten @V-G- ja palstan muut kovat Oranje-fanit katsoa paineettomasti ensi kesän kisoja, kun ei tarvitse jännittää oman suosikin kohtaloa ;)

Ei vaan, surkea tilanne että laajennettuihin kisoihin on menossa joukkueita kuten P-Irlanti, jippii, mutta Hollanti jäämässä rannalle.

Muutenhan usual suspects Saksa, Italia, Ranska... kaikki menossa kisoihin totuttuun tapaan.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Ei vaan, surkea tilanne että laajennettuihin kisoihin on menossa joukkueita kuten P-Irlanti, jippii, mutta Hollanti jäämässä rannalle.

Miksi siis Hollannilla pitäisi olla automaattinen kisapaikka? Jos ei taso riitä karsinnassa, niin kuitenkin pitäisi ilmeisesti jostain syystä saada pelata.

Siellä on paljon niitä Jari-nimisiä muksuja, mutta pelatakin pitäisi osata eikä niin, että vanhempien antama tyhmä nimi oikeuttaisi johonkin erikseen.
 

Aurinkotuuli

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK & useat muut punapaidat & Pallopojat
Kova pommi tuo Hollannin nyt jo ihan realistiselta näyttävä tippuminen olisi. Heillä homma ei ole enää omissa käsissä......Ei vaan, surkea tilanne että laajennettuihin kisoihin on menossa joukkueita kuten P-Irlanti, jippii, mutta Hollanti jäämässä rannalle......

Aina tapahtuu yllätyksiä MM- ja EM-karsinnoissa. Ellei näin olisi, miksi pelata koko karsintoja? Itse iloitsen siitä, että Brittein saarilta + Irlannin tasavallasta uhkaa mukaan päästä Skotlantia lukuun ottamatta koko pesue (Irlanti karsinnan kautta, toivon ma). Walesin pääsy kisoihin ensimmäisen kerran Ruotsin MM-kisojen 1958 jälkeen ilahduttaa erityisesti mieltä.

Jos Hollanti ei pärjää omassa karsintalohkossaan Turkille, on parasta antaa uuden sukupolven vallata joukkue sekä valmennus- että pelaajaosastolta.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Miksi siis Hollannilla pitäisi olla automaattinen kisapaikka? Jos ei taso riitä karsinnassa, niin kuitenkin pitäisi ilmeisesti jostain syystä saada pelata.

Siellä on paljon niitä Jari-nimisiä muksuja, mutta pelatakin pitäisi osata eikä niin, että vanhempien antama tyhmä nimi oikeuttaisi johonkin erikseen.

Ei tietenkään pitäisi olla kisapaikkaa, vaan ihan oikein menee, eli mikäli karsinnoissa ei pärjää, niin silloin jäädään tietysti rannalle.

Tämän myöntäminen ei kuitenkaan ole mielestäni ristiriidassa sen toteamuksen kanssa, että unkarit ja pirlannit eivät tuo kisoihin mitään.
 

Iker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tämän myöntäminen ei kuitenkaan ole mielestäni ristiriidassa sen toteamuksen kanssa, että unkarit ja pirlannit eivät tuo kisoihin mitään.
Täysi oikeus tuohon näkemykseesi tietenkin, minä puolestani näen niin että ennalta isot eivät kuitenkaan automaattisesti tuo kisoihin sen enempää kuin mahdolliset yllättäjät.

Onhan näitä nähty, että kisoissa italiat, ranskat tai jopa voittamattomat espanjat käyvät vetämässä alkulohkon mittaiset kisat täysin vihkoon, ja samalla kisojen ns. tarinoiksi nousevat lopulta jotkut kreikat tai costaricat.

Sitä en tiedä, onko Pohjois-Irlannista tai Unkarista tulevien kisojen yllättäjiksi, mutta mitenkään selvänä en pidä Hollannin pärjäämistä noita mainittuja paremmin varsinkin viime aikojen vireen huomioiden.

Siitä olen kuitenkin samaa mieltä, että mieluummin minäkin olisin ennalta miettien Hollannin sinne katseltavaksi ottanut, mutta eri mieltä siitä ettei nuo muut ns. heikommat maat toisi kisoihin mitään.
 

Vinyl

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aravirran kovuus
Tämän myöntäminen ei kuitenkaan ole mielestäni ristiriidassa sen toteamuksen kanssa, että unkarit ja pirlannit eivät tuo kisoihin mitään.

Mitään? Toiko 2002 MM-kisoihin Ranska jotain? Tulee vähän sellainen fiilis että et oikeastaan arvosta peliä ollenkaan vaan niitä nimiä jotka peliä pelaavat. Tietenkään Pohj.-Irlanti ei pelaa niinkuin Barcelona, Bayer Munchen tai Brasilia mutta aika ylimielistä väittää ettei se tuo kisoihin mitään.

(linkissä youtubeen ja siellä pohj.irlantilaiseen kannatuslauluun)
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Mitään? Toiko 2002 MM-kisoihin Ranska jotain? Tulee vähän sellainen fiilis että et oikeastaan arvosta peliä ollenkaan vaan niitä nimiä jotka peliä pelaavat. Tietenkään Pohj.-Irlanti ei pelaa niinkuin Barcelona, Bayer Munchen tai Brasilia mutta aika ylimielistä väittää ettei se tuo kisoihin mitään.

(linkissä youtubeen ja siellä pohj.irlantilaiseen kannatuslauluun)

Omalla tavallaan on mielestäni upeaa, että tulee uusia maita kisoihin. Oma suosikkini näistä lienee Islanti.

Kyse ei ole nyt kuin siitä, että ehdottomasti vastustan nyt alkavaa laajennettua, 24 joukkueen turnausta. 16 jengin turnaus oli paras mahdollinen paketti, neljä alkulohkon ja siitä kahdeksan parasta jatkoon. Mm-kisat ovat omalla tavallaan tietysti Se kaikkein kaunein ja suurin futistapahtuma, mutta pelin laatua ja turnauksen tasokkuutta ajatellen em-kisat ovat olleet omassa kategoriassaan.

Jos muutoksia oli pakko tehdä - mitä siis en kannata - niin ennemmin olisin pienentänyt joukkuemäärää, kuin ainakaan kasvattanut sitä.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
...
Onhan näitä nähty, että kisoissa italiat, ranskat tai jopa voittamattomat espanjat käyvät vetämässä alkulohkon mittaiset kisat täysin vihkoon, ja samalla kisojen ns. tarinoiksi nousevat lopulta jotkut kreikat tai costaricat...

Tästä on puhuttu palstalla ennenkin. Tottakai joku tai jotkin suurista floppaavat ja toki löytyy se joku musta hevonen, joka sykähdyttää.

Futiksessa vaan nämä yllättäjätä tuppaavat pelaamaan maksimissaan välierässä (Kreikka 2004 poikkeus), suuret maat ratkaisevat mestaruuden. Näin ensikin vuonna.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös