Israel vs. Palestiina – aina sattuu ja tapahtuu

  • 408 047
  • 3 359

Tuamas

Jäsen
Mitä pitäisi tehdä? Olla vastaamatta mitenkään ja antaa Hamasin juhlia onnistunutta joukkoteurastusta ja rakettien ampumista Israeliin? Luuletko, ettei Hamas saa tuollaisella yli 1000 ihmistä vaatineella iskujen sarjalla lisää jäseniä? Tuolla ei oikeasti ole yhtään hyvää vaihtoehtoa. Tulitaukokin antaa vaan Hamasille lisää aikaa hankkia raketteja Iranista ja muista Israelia vihaavista maista. Tulkoon Hamas esiin koloistaan ja taistelkoon mies miestä vastaan ja ampukoot rakettinsa muualta kuin asutusten vierestä, niin päästään reiluun sotaan.

Terrorismi on alivoimaisen toimijan keino, silloin kun poliittinen reitti on ummessa tai sillä ei saada toimijoiden mielestä riittäviä lopputuloksia.

Neuvottelupöytä on lopulta ainoa paikka jossa tämä kriisi voidaan jossain kohtaa ratkaista, mutta sitä nyt ei ole nähtävissä lähivuosina ja sama kierre jatkuu.

Hamas ja muut Israelin tuhoamiseen pyrkivät terroristijärjestöt tekevät iskuja siviilikohteisiin (koska ne ovat sotilaskohteita helpompia ja niistä saa isomman näkyvyyden), Israel tekee kostoiskuja ja välissä siirtokunnat levittyvät entistä laajemmalle ja terrorismi kerää lisää kannatusta sekä toimijoita.

Itse muistan Pohjois-Irlannin tilanteen, kun tuli asuttua britanniassa ja lentokentillä tuli usein nähtyä poliisit rynnäkkökiväärien kanssa.
Kuitenkin liki 30 vuotta Britannia oli käytännössä jatkuvassa terrorismin vastaisessa sodassa, jossa IRA kumppaneineen kävi terrorismin keinoin taistelua niin Pohjois-Irlannissa kuin Englannissakin. Kohteet olivat usein myös siviilejä tai poliittisia ja terroristijärjestöt saivat aseapua sekä taloudellista tukea ulkomailta.

Silloinkin vasta neuvottelupöydän kautta saatiin ratkaisut, ennen kaikkea Pohjois-Irlannissa tasa-arvoisempi asema unionistien/tasavaltalaisten ja nationalistien/lojalistien välillä, sen myöntäminen että Irlannillakin on syytä olla vaikutusvaltaa alueella, kauppaa helpotettiin jne. ja siitäkin meni 13 vuotta ensimmäisestä isommasta sopimuksesta lopulliseen rauhansopimukseen vuonna 1998.

Ohessa tutun kuuloista tekstiä vuodelta 1996, kun IRA päätti vielä 2 vuotta ennen lopullista rauhaa tehostaa vaatimuksiaan useammalla isolla pommi-iskulla Englannissa

 
Viimeksi muokattu:

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Offtopic:
Itse muistan Pohjois-Irlannin tilanteen, kun tuli asuttua britanniassa ja lentokentillä tuli usein nähtyä poliisit rynnäkkökiväärien kanssa. ... Silloinkin vasta neuvottelupöydän kautta saatiin ratkaisut ... ja siitäkin meni 13 vuotta ensimmäisestä isommasta sopimuksesta lopulliseen rauhansopimukseen vuonna 1998.
Näinkin, mutta toisaalta toissavuonna Irlannissa käydessä on pakko sanoa se, ettei Pohjois-Irlanti ehkä vieläkään ole maailman stabiileimpia osia. Suorasta terrorismista on kyllä päästy eroon, mutta kipinä siellä tuntuu edelleen kytevän. Sitten taas itse itselleni vastaten, niin jos rauha siellä pysyy, niin hiljalleen sen viimeisenkin kipinän uskoisin sammuvan.
 

otus

Jäsen
Suosikkijoukkue
لօҟҽɾìէ

NY TIMESIN mukaan videolla näkyvä ammus räjähti todennäköisesti Gazan ja Israelin rajan tuntumassa noin kolmen kilometrin päässä sairaalasta. Ammus laukaistiin mahdollisesti Israelin puolelta eikä Gazasta, kuten on väitetty, NY Times kertoo.

Analyysissä käytettiin al-Jazeeran videon lisäksi viittä videota, jotka oli kuvattu samaan aikaan eri suunnista. Ammukseen saatin näin näkymä pohjoisesta, etelästä, idästä ja lännestä. Satelliittikuvia apunaan käyttäen lehti määritteli, että ammus laukaistiin Nahal Ozin kaupungista Israelista hetki ennen kuin gazalaisen sairaalan pihamaalla räjähti.
 

Sj991

Jäsen
Olemme sen verran etuoikeutettuja, ettei tällaisia hypoteettisia tilanteita tarvitse miettiä, kun Suomen valtiolla ei ole vyöllä miljoonien ihmisten sortoa vuosikymmenten ajan. Israelin valtion vertaaminen Suomeen on suoranainen loukkaus.
En viestissäni meinannut että Israel ja Suomi olisivat samanlaisia maita. Vaan että todennäköisesti Suomikin päättäisi vastaavassa tilanteessa suojella omien sotilaiden henkeä ensisijaisesti.

Mitä tulee jostain syystä edelleen toistuvaan vaaliargumenttiin, niin gazalaiset eivät äänestäneet viimeisimmissä vaaleissa vuonna 2007 7.10.2023 terrori-iskusta, minkä lisäksi puolet nykyisestä väestöstä ei ollut edes syntynyt ja vielä pienempi osa oli äänioikeutettuja. Vaikka äänestys olisi 6.10. ollut iskusta Israeliin, niin se ei silti oikeuttaisi kohdistamaan toimia siviiliväestöä kohtaan.
Totta eivät gazalaiset vuonna 2007 äänestäneet 7.10.2023 terrori-iskusta, mutta he äänestivät silloin valtaan porukan joka halusi tappaa kaikki juutalaiset. Ja on niillä vieläkin kohtuullinen kannatus.
Ja tuossahan on sama juttu kuin aina jokaisen maan kohdalla. Koko kansa kärsii joidenkin muiden omien kansalaisten tekemistä päätöksistä. Eikä se ole heille yhtään reilua.
Suosittelen tätä Lähi-idän instituutin tekstiä, niin ei tarvitse kuvitella tai leikkiä nykyisen tilanteen syntyneen jostain tyhjiöstä:

Niin ihan molemmin puolin ei tämä missään tyhjiössä ole syntynyt.
 

redpecka

Jäsen
Minä ehdotin rauhan saamiseksi make love, not war. Siis ristiin. Sillä sellaiset ihmiset, joilla on vanhempi molemmilta puolilta tuntuvat olevan ainoa ratkaisu vihanpidon lopettamiseen koska kykenevät funtsimaan muutakin kuin ikuista kostoa.

Seka-avioliitot taitavat olla kumminkin aika harvinaisia. Suomessakin esimerkiksi pienessä juutalaisyhteisössä haetaan ensisijaisesti omia. Kun perheitä perustetaan.

En tiedä millainen se meininki jerusalemien ytimessä on, ehkä se sukupolvien viha ja kostonkierre on jotain mitä ei kymmenen ahtisaartakaan sovitettua saisi.

Eli seka-avioliittoja. Tavalla tai toisella. Minun ehdotukseni. En tarvitse nobelia. Antakaa se kaikille niille uma-ihmisille, jotka tajuavat ja kykenevät vaikuttamaan. Tulevaisuudessa, 45-145 vuoden haarukalla vaikka näin alkuun. Tehkää se lapsi nyt ja antakaa sen sivistyä. Käydä kouluja. Lopettaa sota.
 

Jupa

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Lupaan lukea jatkossa kaikki pelikiellot tarkemmin, ymmärtäen oikeusmurhan vaarat ja riskit.

Sain viikon pelikiellon varmasti provosoivasta viestinnästäni. Mutta kun palaamme itse sisällön ajankohtaan ja lähteille: tuohon aikaan kuulimme mm. kotimaisissa medioissa vielä väitteitä, että ’Israel iski sairaalaan, 500+ kuoli’.

Ymmärrän senkin ettei moderaattoreilla ole aikaa ja energiaa seurailla kaikkien sotien taustoja ja faktatarkistella esim. tämän sotauutisoinnin todellisuutta.

Yleisesti kehotan ihan kaikkia meitä tutustumaan muihin lähteisiin. Jos seuraat Ukrainan tai Israelin kriisiä esim. kotimaisen median kautta, ikävä kyllä sinulla ei ole edes alkeellisinta mahdollisuutta muodostaa objektiivista mielipidettä koko asiasta.

Kannattaa etsiä monipuolisesti parempia lähteitä molempien sodan osapuolten luotettavimpien raportoijien puolelta. Mediatalot harvemmin ovat näitä ja saat lähes aina todella yksiulotteisen kuvan tilanteesta, jos ainoastaan näitä seurailet.

Täytyy näemmä jättää kommentointi Jatkoajalla tämän sodan osalta tähän ettei pauku pelikieltoja.

Kivaa viikonloppua kaikille!
 

Mazaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Karsinnat
Samaan aikaan siviilit tulisi voida päästää pois Gazasta, mihin heillä ei toistaiseksi ole ollut kunnollista mahdollisuutta.
Ei kunnollista mahdollisuutta? Mihin tämä perustuu?

YK:n mukaan noin 1,4 miljoonaa ihmistä, eli noin 60% väestöstä, on lähtenyt suuntaamaan pois Gazasta.
 

V-G-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна | is
YK:n mukaan noin 1,4 miljoonaa ihmistä, eli noin 60% väestöstä, on lähtenyt suuntaamaan pois Gazasta.
Hmm. Lähdettä tälle? Itse olen nähnyt uutisen, että 1,4 miljoonaa gazalaista on joutunut jättämään kotinsa Israelin hyökkäysten alettua.
 

hooceebruins

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boston Bruins, Janette Lepistö
Alkaa olla Gazassa ilmeisesti sellainen kriisi, että iso osa länsimaistakin jo haluaa tulitaukoa. Pitäisi saada kunnolla kriisiapua alueelle, kun nyt on paikalle päässyt vain rajoitetusti rekkakuljetukset. Mitään varmaahan ei voi tietää, mutta kuolleiden siviilien määrä on useissa tuhansissa (7000 on jokin julkisuudessa ollut luku).
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Israelin asevoimien tiedottaja Daniel Hagarin mukaan lauantain vastaisen yön iskuissa on saanut surmansa useita Hamasin.
 

LOFIN

Jäsen
Suosikkijoukkue
1922
Mitään varmaahan ei voi tietää, mutta kuolleiden siviilien määrä on useissa tuhansissa (7000 on jokin julkisuudessa ollut luku).
Niin, Hamasin mukaan. Nämä myös kertoivat sairaalaräjähdyksessä kuolleen 500 ihmistä, kun länsimaalaiset tiedustelupalvelut ilmoittivat pari päivää myöhemmin että kuolleet laskettiin parissakymmenessä.
 

hooceebruins

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boston Bruins, Janette Lepistö
Niin, Hamasin mukaan. Nämä myös kertoivat sairaalaräjähdyksessä kuolleen 500 ihmistä, kun länsimaalaiset tiedustelupalvelut ilmoittivat pari päivää myöhemmin että kuolleet laskettiin parissakymmenessä.
Niin, mitään varmaa ei ole, niin kuin sanoin.
 

MegaForce

Jäsen
Samaan aikaan siviilit tulisi voida päästää pois Gazasta, mihin heillä ei toistaiseksi ole ollut kunnollista mahdollisuutta.
Iso vastuu tässä on Egyptillä ja muilla alueen arabivaltioilla. Voisivat osoittaa sitä solidaarisuutta gazalaisia kohtaan, josta kuitenkin paljon meuhkaavat. Mutta mitä nämä valtiot ovat todellisuudessa tehneet gazalaisten hyväksi?
 
Viimeksi muokattu:

otus

Jäsen
Suosikkijoukkue
لօҟҽɾìէ
Mielenkiinnolla seuraan millaisen pakolaisaallon tämä konflikti Eurooppaan laukaisee. Siinä saattaa Ukraina joksikin aikaa unohtua ja siitähän Putin pitäisi.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ihan Gazan naapurissa sijaitsevalla yli sadan miljoonan asukkaan Egyptillä voisi olettaa olevan resursseja (intressejä?) Gazan alueen vakauden ja hyvinvoinnin edistämiseksi.
 

Dino

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Ihan Gazan naapurissa sijaitsevalla yli sadan miljoonan asukkaan Egyptillä voisi olettaa olevan resursseja (intressejä?) Gazan alueen vakauden ja hyvinvoinnin edistämiseksi.
Arabimaathan pumppasivat tuonne vuosikausia rahaa, ja ne taisi hävitä alueen olojen parantamisen sijasta näiden ääriryhmien perseilyn rahoittamiseen, niin aika moni arabimaa taisi lopulta kyllästyä tuohon ja ovat livenneet Israelin vastaisesta rintamasta. Näennäisesti ovat edelleen palestiinalaisten puolella mutta aika moni maa on heidän välistestä sopimuksesta huolimatta tunnustanut Israelin ja lämmitellyt jopa välejään Israelin kanssa. Minun näkemykseni on, että palestiinalaiset ovat isolta osin itse hölmöilleet suhteensa arabimaihin, ja he ovat myös itse aika pitkälti syypäitä siihen, miksi Gaza on edelleen lähes asuinkelvoton perläpi ja lännestä valuvat avustukset menee olojen parantamisen sijasta aseisiin, jolla Hamas ylläpitää ja ruokkii tätä järjetöntä kostonkierrettä.
 

Kälvis

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Mielenkiinnolla seuraan millaisen pakolaisaallon tämä konflikti Eurooppaan laukaisee. Siinä saattaa Ukraina joksikin aikaa unohtua ja siitähän Putin pitäisi.
Saattaa tulla terrorismiaaltokin. Euroopassa on suuri muslimiväestö ja varmasti monella sympatiat ovat Hamasin puolella.
 

hulkster19

Jäsen
Suosikkijoukkue
Washington Capitals, SaiPa
Niin, Hamasin mukaan. Nämä myös kertoivat sairaalaräjähdyksessä kuolleen 500 ihmistä, kun länsimaalaiset tiedustelupalvelut ilmoittivat pari päivää myöhemmin että kuolleet laskettiin parissakymmenessä.
No nyt kiinnostaisi kuulla lähde tälle. Jos 100-300 menee sinusta paristakymmenestä, niin suosittelen paluuta peruskoulun penkille. Vai eikö jenkkien tiedustelua lasketa länsimaiseksi?


Luultavasti noissa Gazan terveysviranomaisten luvuissa on ilmaa, ei siinä. Mutta siitä ei ole epäilystäkään, että siviilejä on noissa pommituksissa kuollut valtavan paljon, ja alueella on ihan aito hätä. Ihmetyttää siis tuollainen lukujen vääristely alakanttiinkin.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Arabimaathan pumppasivat tuonne vuosikausia rahaa, ja ne taisi hävitä alueen olojen parantamisen sijasta näiden ääriryhmien perseilyn rahoittamiseen, niin aika moni arabimaa taisi lopulta kyllästyä tuohon ja ovat livenneet Israelin vastaisesta rintamasta.
Niinpä, melko uskottavien raporttien perusteella Israel joutui pyytämään muutama vuosi sitten Qatarilta apua Hamasin hallinnon rahoittamiseksi Gazassa.
 

mutina

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Chicago Blackhawks, Fife Flyers
Seka-avioliitot taitavat olla kumminkin aika harvinaisia. Suomessakin esimerkiksi pienessä juutalaisyhteisössä haetaan ensisijaisesti omia. Kun perheitä perustetaan.
Tämä ei suoraan liity asiaan, mutta kun luin väitteen aamulla jäin sitä kovasti epäilemään. Sattumalta pääsin tunti sitten keskustelemaan Helsingin juutalaisen seurakunnan edustajan kanssa. Suomen juutalaisissa on muutama perhe, jotka ovat avioituneet oman yhteisön kesken. Käytännössä kaikki avioliitot Suomessa ovat seka-avioliittoja.
 

redpecka

Jäsen
Tämä ei suoraan liity asiaan, mutta kun luin väitteen aamulla jäin sitä kovasti epäilemään. Sattumalta pääsin tunti sitten keskustelemaan Helsingin juutalaisen seurakunnan edustajan kanssa. Suomen juutalaisissa on muutama perhe, jotka ovat avioituneet oman yhteisön kesken. Käytännössä kaikki avioliitot Suomessa ovat seka-avioliittoja.
Minulla on sitten vanhaa tietoa 90-luvulta, tai ainakin juutalaisyhteisön kertomaa kuinka ainakin haluttaisiin pitää yhtä, mutta käytännössä mahdotonta kun piirit niin pienet. Seka-avioliitosta suomalaisen kristityn kanssa on tietty vielä pitkä matka siihen, että vastakappaleeksi löytyisi joku palestiinalainen.
 

teroz

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, KPU, Eno Jets & Jan Lundell
Lavrov on ennättänyt kertoa, että Israelin pommitukset ovat vastoin kansainvälisiä sopimuksia. On kyllä paksua soopaa tuosta suunnalta.

Egyptin presidentti taas varoittaa, että on viritetty aikapommi, jossa koko lähi-itä voi räjähtää - totta, helvetin huono tilanne.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös