Hyvää Itsenäisyyspäivää kaikille!

  • 64 940
  • 507

kamik

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Aamupäivän aurinko kurkkii sinisellä taivaalla hiljalleen lipuvan valkoisen pilven takaa rapsakassa parinkympin pakkassäässä. Aamulla nostin siniristilipun tankoon, sytytin sinivalkean kynttilän ja kuuntelin Finlandian. Itsenäisyys on upea asia pienelle kansakunnalle. Oi jospa näin saisi aina olla ja vielä syntymättömät suomalaiset voisivat juhlistaa kukin ajallaan ja tavallaan vapaata ja itsenäistä Suomea.

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!
 

lemponen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Hyvää Itsenäisyyspäivää kaikille!
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Ukrainan Suomen-suurlähettiläs Olga Dibrova toivottaa Suomelle hyvää itsenäisyyspäivää ja kiittää siitä, että Suomi seisoo Ukrainan rinnalla. Sama vihollinenhan meillä on ja toivottavasti kaikki päättyy Ukrainankin kannalta hyvin.

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille tasapuolisesti! Olkaamme ylpeitä kansastamme.



 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Kun olemme saattaneet miltei kaikki veteraanimme maan poveen, voisi luulla, että itsenäisyyspäivämmekin saisi uutta sisältöä jostakin muusta kuin sodasta. Putin päätti toisin. Toivottavasti kuitenkaan ei synny enää lisää sotamuistoja seuraavan sadan vuoden aikana, vaan esitämme edelleenkin Tuntematonta sotilasta Laineen versiona itsenäisyyspäivänä.

Joten tässä on nyt sitten oma kontribuutioni siitä, miten patriootti viettää itsenäisyyspäiväänsä. Tavallisin menoin, lipun nostoineen, the Elokuvan ja puolustusvoimien marssin kera ja myös Linnan juhlineen kotikatsomossa. Mutta patriootti kuuntelee myös isänmaallista musiikkia. Tässä ehdotus illan musiikkimenyyksi:

Aloitamme keveästi, tunnelma muuttuu myös sen myötä, kun patrioottimme nauttii mannerheimviinoja. Käsi nousee lippaan ja ryhti pysyy jäykkänä kuin kovennettua seisoessa.

1) Silmien välliin. Tämä kepeä, usein väärinymmärretty ralli kertoo ytimekkäästi sen, mitä ajattelemme naapurin sotilaista. Itse asiassa, termiä silmien välliin ei tule tulkita militaristisesti, vaan pikemminkin chakra-filosofian pohjalta. Kolmas silmä avaa uuden maailman venäläisille, antaa heille tarvitsemansa näkökyvyn todellisuuteen.
2) Njet Molotov. Ralli kertoo sen, mitä Suomessa tiedettiin jo 1940-luvulla. Venäläisten tapa pravda-valehdella on ollut hyvin tuttua jo tuolloin. Laulun sanoma on ytimekäs: tänne ei ole tulemista ja täältä poistutaan vain arkuissa. Valheet eivät auta vihollisen asiaa.
3) Eldankajärven jää. Rintamaelämää kuvataan tässä kepeästi, sen moninaisia pikku vaikeuksia suorastaan lämmöllä. Toisaalta sodanjohto saa osansa ironiasta. Eräänlainen lystikäs hupailu vähän vanhemmista partiolaisista. Jos haluaa tietää, miltä sotilaselämä tuntui, ylittämätön teos.
4) Raatteen tiellä. Myöhempää lyriikkaa, jossa on mukana jo kommenttia nykyisyyteenkin. Tähdentää samalla itsenäisyyden merkitystä liittäen sen tuohon legendaariseen Raatteen tiehen. Vihollinen päätyi mottiin ja sen jälkeen isoisämme tekivät mitä sotilaan tuleekin viholliselle tehdä. Ukrainassa tehtiin vähän samaa sodan alussa.
5) Elämää juoksuhaudoissa. Ylittämätön klassikko jälleen rintamamiehen näkökulmasta. Mukana ylevää tunnelmaa ja perikansallista haikeutta. Tällaista oli myös sotilaan arki ja haaveet. Suureen tehtävään yhdistyivät pienet haaveet.
6) Erika. Saksalainen Wermachtin marssi, joka levisi ympäri maailmaa yleisinhimillisen sanomansa vuoksi. Suomessa sai nimen Kaarina. Rakkaus, jos jokin, antaa sotilaillekin voimaa taisteluun.

Patriootti siirtyy vähitellen kepeydestä kohti ylevyyttä.

7) Jääkärin marssi. Sibelius säveltäjänään tämä kuuluu toiseen osastoon: se sisältää voimakasta uhmaa ja päättäväisyyttä. Laulu rinnastuu jo aikaan ennen itsenäisyyttä, tarinan mukaan suomalaiset ovat sotilaita, jotka kulkevat kohti suur-Suomea, voittoisasti. Eipä ihme, että tätä marssia soitetaan monissa juhlatilaisuuksissa.
8) Sillanpään marssilaulu. Kyseessä on aika lempeä balladi sodasta. Sota tulee tavalliseen arkimaailmaan ja tuolloin miestenkin on tiedettävä velvollisuutensa ja jätettävä kotiaskareet. Tärkeämmät velvollisuudet kutsuvat.
9) Kauan on kärsitty. Kuvaa Suomea nykyäänkin, kärsimykset ovat toki eri mittasuhteissa. Tämä Suomen kaartin marssi luo kuvaa suomalaisista sotilaina, jotka marssivat taistoon missä milloinkin. Mutta jokaisen sotilaan rinnassa kuitenkin on kaipuu kotimaahansa.
10) Veteraanin iltahuuto. Laulu saa silmät kostumaan karkeiltakin kavereilta. Vahva kunnianosoitus niille, jotka taistelivat vapautemme puolesta, myös heille, jotka jäivät rajan taakse. Suomi on jotakin, mitä kannattaa puolustaa barbariaa vastaan.
11) Porilaisten marssi. Ei ole suunnattu raumalaisia vastaan, eikä edes urheilun puolesta. Vaan jälleen marssi korostaa suomalaisten mahtia sotilaskansana. Suomalaisiin erikoisuuksiin kuuluu, että laulua esitetään myös joulurauhan julistuksessa. Joskus sitä on ihmetelty, nyt taas ei niinkään.
12) Finlandia. Kavalkadin päättää luonnollisesti Sibeliuksen Finlandia. Jyhkeät sanat, täynnä toivoa, olemme karkottaneet yön uhan ja parempi huominen koittaa. Kenellekään ei jää epäselväksi, mistä se uhka taas tulikaan.

Onkin aika taas lipun laskun. Hiukan haparoivin ottein patrioottimme nojaa tankoon ja perheen avustuksella lipun lasku suoritetaan kunniakkaasti.

Luettuaan Uuno Kailaksen "Raja railona aukeaa", patrioottiemme siirtyy sohvaosastoon. Muut perheenjäsenet tietävät, että sankarimme nukahtaa sohvalle ja näkee unta seuraavasta itsenäisyyspäivästä. Maa on jälleen pelastettu!
 

Iisoppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, FC Lahti, Lahden Ahkera, LHS
Hyvää itsenäisyyspäivää!
Ja onnea 106-vuotiaalle Suomelle!
 

Liitteet

  • -6019143791010758949_121.jpg
    -6019143791010758949_121.jpg
    217,3 KB · kertaa luettu: 41

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Oi Suomi on
Oi Suomi on
Oi Suomi on niin ihana
On meillä sauna viina ja kirves
Oi Suomi on niin ihana
(Pohjoiskaarre)
Tämä lienee se suomiurheilun tunnetuin chäntti ja tätä ollaan vedetty yli 15 vuotta. Olisi mielenkiintoista joskus kuulla syntytarina.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
En ole Linnan juhlia hetkeen katsonut, mutta muistan taannoin jopa kliseeksi muodostuneen haastattelukysymyksen "Mitä sinulle merkitsee itsenäisyys?". Vastaukset olivat monenlaisia ja kenties itsekin olisin vielä pari vuotta sitten vastannut siihen jotenkin kryptisesti.

Nyt tilanne on toisin.

Itsenäisyys merkitsee hyvin suoraviivaisesti Suomen kansan vapautta Venäjän kahleista. Jumala ompi linnamme-virren säkeet pätevät edelleen.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Vaikka sankarillinen tammenlehväsukupolvi kohta keskuudestamme onkin poistunut, taistelevan Suomen aikakautta tule unohtaa. Menestyvä ja hyvinvoiva Suomi tuntee edelleen kiitollisuutta itsenäisyytemme puolesta taistelleita kohtaan.
 

penaz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toverit, Inter, Pohjoiskaarre
Tämä lienee se suomiurheilun tunnetuin chäntti ja tätä ollaan vedetty yli 15 vuotta. Olisi mielenkiintoista joskus kuulla syntytarina.
Tuossa YLE:n jutussa SMJK:n toiminnanjohtaja Jussi Hartikainen kertoo kannatuslaulun historiasta.

 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Itsenäisyyspäivä on edesmenneen pappani syntymäpäivä, joten jo sen takia päivällä on aina ollut mulle tärkeä merkitys. Ja ei ole parempaa näkyä kuin maailman kaunein lippu liehumassa kauniissa ja talvisessa maisemassa. Ihan kylmät väreet tulee. Hyvää syntymäpäivää Suomi ja pappa sinne jonnekin.
 

MegaForce

Jäsen
”Tässä maassa asuu kansaa erilaisista sukuperistä ja eri kielistä, ja he kantavat suonissaan erilaisten kansakuntien verta. Mutta se on sanottu, että kaikki, jotka tunnustavat tämän maan isänmaakseen ja rakastavat tätä sellaisena - kaikki, jotka tottelevat tämän maan lakia ja tekevät työtä tämän hyväksi - ovat yksi kansa” - Maamme kirja, Zacharias Topelius (1875)

Hyvää itsenäisyyspäivää!
 

peruspata

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Pesäkarhut, UP-V, FT Ulvila, Karhut
Ei tosiaan ole kauniimpaa näkymää kuin huoneen ikkunasta katsella tuossa taloyhtiömme pihalla liehuvaa Suomen lippua. Rakastan tätä maata.

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille palstalaisille ja miksipä ei vierailijana ketjua lukeville kanssa!
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
”Tässä maassa asuu kansaa erilaisista sukuperistä ja eri kielistä, ja he kantavat suonissaan erilaisten kansakuntien verta. Mutta se on sanottu, että kaikki, jotka tunnustavat tämän maan isänmaakseen ja rakastavat tätä sellaisena - kaikki, jotka tottelevat tämän maan lakia ja tekevät työtä tämän hyväksi - ovat yksi kansa” - Maamme kirja, Zacharias Topelius (1875)

Hyvää itsenäisyyspäivää!
Topeliuksen kaukaisena sukulaisena erittäin hieno lause. Ajankohtainen yhä 2023.
 

Ujcik#11

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Pittsburgh
Olen lukenut Mannerheimin päiväkäskyn ( talvisodan jälkeen maaliskuussa 1944) varmaan kymmeniä kertoja sekä kuunnellut sen niin monta kertaa. Mutta erityisesti tänään se menee väristen lävitseni.

Alla muutama kohta lainattuna.

Suomen kunniakkaan armeijan sotilaat!


Rauha on solmittu maamme ja Neuvosto-Venäjän välillä, ankara rauha, joka on Neuvosto-Venäjälle luovuttanut melkeinpä jokaisen taistelukentän, millä te olette vuodattaneet vertanne kaiken sen puolesta, mitä me pidämme kalliina ja pyhänä.


Te ette ole tahtoneet sotaa, te rakastitte rauhaa, työtä ja kehitystä, mutta teidät pakotettiin taisteluun, jossa olette tehneet suurtöitä, tekoja, jotka vuosisatoja tulevat loistamaan historian lehdillä.


Yli 15.000 teistä, jotka lähditte kentälle, ei enää näe kotejansa, ja kuinka monet ovatkaan ainiaaksi menettäneet työkykynsä. Mutta te olette myös jakaneet kovia iskuja, ja kun nyt parisataatuhatta vihollistamme lepää hangessa ja tuijottaa särkynein katsein tähtitaivaallemme, ei syy ole teidän. Te ette heitä vihanneet ja tahtoneet heille pahaa, vaan seurasitte sodan ankaraa lakia, tappaa tai kuolla itse.

Meillä on ylpeä tietoisuus siitä, että meillä on historiallinen tehtävä, jonka me edelleen täytämme; länsimaisen sivistyksen suojaaminen, joka vuosisatoja on ollut meidän perintömme, mutta me tiedämme myös, että olemme viimeistä penniä myöten maksaneet velan, mikä meillä siitä länteen on ollut.
 

KooMT

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, San Jose Sharks
Itsenäisyyspäivää! Vaikka sitä veteraaneja arvostaakin, niin yhden tutun kysymys "onko Suomen itsenäistymisestä tehty elokuvaa" sai itseni taas hämilleni kuinka päivän vietto muistuttaa sota-ajasta eikä kukaan muistele juurikaan mistä se itsenäisyys silloin aikanaan syntyi.
 
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille! Olen kirjoitellut tänne aikoinaan vähän toista tuhatta viestiä, 2015 jälkeen toinen viesti. Viime vuonna Joulupataan osallistuminen ja tänään täällä Oulussa katsottu itsenäisyyspäivän paraati sai tunteen, että taas pitää kirjoittaa.
Toivottavasti tämä päivä muistutti sen, että itsenäisyys ei ole ilmaiseksi saatu lahja, sen eteen on pitänyt tehdä töitä ja uhrauksia. Olen sitä ikäluokkaa, että isäni oli rintamalla talvi- ja jatkosodan, hänen koti oli äitini kanssa Viipurissa. Kaikki tietänee, miten tuon kaupungin kävi, kiitos perke.... kolhoosivaltion.

Näin Itsenäisyyspäivänä toivon, että te nuoremmat sukupolvet pidätte huolen siitä, että itärajan tuolla puolella tiedetään se, että tällä puolella odottaa sellainen itsenäinen ja vapaa kansa jota ette pysty lyömään.

Näin jääkiekkopalstalla kun ollaan, niin tiedoksi, Kärpät tulee vielä, ennemmin tai myöhemmin. Nyt näyttää, että myöhemmin.
 
Sotaveteraaneja on vuosi vuodelta vähemmän ja kohta ei enää ainoatakaan joka on todella mykistävä ajatus.

Arvostan kyseisiä herrasmiehiä ja naisia niin äärettömän paljon. Satoja kirjoja luettu, leffat katsottu, dokumentit. Ihan lapsuudesta asti tuo historia kulkenut mukana omassa elämässä.

Kaikille lajitovereille tasapuolisesti hyvää Itsenäisyyspäivää!
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös