Huuhkajat matkalla Saksan EM-kisoihin 2024

  • 139 456
  • 1 078

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Ei Suomen taktiikka perustu tuuriin, vaan se perustuu päinvastoin todennäköisyyksiin. Suomi kokeili vierasottelussa Tanskaa vastaan lähteä hyökkäyskilpailuun ja siinä nähtiin sen kannattavuus. Jalkapallo on kuitenkin loppujen lopuksi matematiikkaa, jossa pitkällä aikavälillä pärjää parhaiten se, joka onnistuu maksimoimaan omat todennäköisyytensä.

Pelaajamateriaaliltaan selvästi huonomman joukkueen ei yleensä kannata lähteä hyökkäyskilpailuun parempaa joukkuetta vastaan, sillä se parempi joukkue onnistuu luomaan lähes poikkeuksetta enemmän ja parempia maalipaikkoja kuin huonompi. Silloin kun ottelun maalipaikat pidetään minimissä, niin yksittäisen maalipaikan ja/tai sattuman arvo korostuu, mikä on aina ennakolta heikomman joukkueen kannalta hyvä asia.
Tässä on olennainen futiksesta. Kyseessä on käytännöllinen tapa toteuttaa todennäköisyyksiä. Keskustelu Suomen pelitavasta on ollut Hodgsonin kauden jälkeen täysin samanlaista, on muodostunut kaksi leiriä, jotka eivät ymmärrä toisiaan.

Toista leiriä voi kutsua "futisromantikoiksi", toista "realisteiksi". Erilaisia painotuksia voidaan löytää, mutta teoreettinen pohja on silti sama. Olen täysin puolueellinen tässä kysymyksessä, haluan nähdä Suomen arvokisoissa, en jossitella joistakin maalipaikoista. Romantikkojen perusargumentti on aina sama, halutaan nähdä "hyökkäävämpää futista". Tästä on vaikea olla sinänsä erimieltä, toivoisimme varmaan kaikki, että Suomi pystyisi vielä joskus samaan kuin yli 20 vuotta sitten, jolloin Suomi haastoi Saksankin todella hyökkäävällä pelitavallaan.

Romantikot tuppaavat unohtamaan Muurisen hukatut mahdollisuudet ja sen, että silloinen Suomen taso oli hyvin paljon nykyistä korkeampi, pelaajastatuksien osalta. Meillä oli huippuluokan toppari, pelintekijä, maalintekijä ja maalivahti. Ja muita hyvän luokan pelaajia, Valioliigapelaajia oli useita. Pelaajakehitys on mennyt eteenpäin, mutta Suomi ei ole pysynyt muiden kyydissä. Meillä on tasan yksi huippupelaaja ja liuta hyviä pelaajia, mutta pelaajamateriaaliin emme voi nyt tukeutua.

Suomi kuuluu Euroopassa sijoille 20-30. Ja tähän on laskettu jo siis maajoukkueen suoritukset, jotka ovat olleet taas ylisuorittamista, pienen laskukauden jälkeen. Tästä ylöspäin voitaisiin teoriassa päästä pelitavan kehittämisellä täydelliseksi, niin että joukkue toimisi kuin ajatus yhdessä. Seuroissa nämä, mutta maajoukkueet eivät ihan tällaiseen pysty, ainakaan Suomen materiaalilla. Suomen materiaali on sellaista, että parhaimmillaan silläkin voidaan haastaa maailman huippu, jos huippu tulee matsiin heikosti motivoituneena. Vaikkapa harkkavoitto Ranskasta.

Yleensä Suomea kritisoidaan myös siitä, ettei se kykene voittamaan A-tason maita, toisin kuin muutamat muut samantasoiset joukkueet. Miksei Suomi kykene samaan kuin Skotlanti voittamalla Espanjan? Tasoero näilläkin melkoinen. Tai Pohjois-Makedonian saavutukset. Tai Kazakstan? No ei voita, koska Suomella on vakiintunut pelitapa, jossa puolustaminen hoidetaan viimeisen päälle. Tuollaista pelitapaa on yksinkertaisesti liian vaikea avata, jotta saataisiin lisää hyökkäyksiä. Tätähän Paxu tai Bakteeri kokeilivat, Taka-Backe oli täydellinen luuseri tässä asiassa.

Eli, Suomi voisi voittaa joskus maailman huipun. Tosi fantastista. Mutta silloin oltaisiin takaisin Paxun aikakaudessa. Luotettaisiin tuuriin, joskushan tuuri on niin hyvää, että huippukin kaatuu. Tuppaa vaan unohtumaan se, että siinä välissä on saatu turpaan heikoilta ja keskinkertaisilta joukkueilta, ja rutosti. Romantikkojen tapa nähdä maailmaa: yksi ranskavoitto karsinnoissa voittaa sen, että ollaan jatkuvasti jumbosijoilla karsinnoissa.

Tanskaa vastaan ensimmäisellä jaksolla nähtiin hieno idea vastahyökkäyksistä. Suomi tosiaan pystyi ajoittain pallokontrolliin ja kyttäsi hyvin vastahyökkäyspaikkoja. Materiaali ei vain riittänyt, vastassa olivat kuitenkin huipputopparit, jotka osaavat myös liikkua. Silti ensimmäinen jakso oli hienoa pelaamista Suomelta. Paineen alta tultiin todella taitavasti välillä, keskusta tukittiin ja tehtiin vain oikeita ratkaisuja. Joukkue ylitti itsensä. Esimerkiksi paineen purkaminen syötöillä on kehittynyt valtavasti Kanervan aikana. Enää ei tarvitse jokaisessa painetilanteessa tarvitse roiskia palloa katsomoon tai muualle.

Suomi ei voi saada vahvaa pallokontrollia huippuja vastaan, toisinkuin Litin aikoina välillä saatiin. Emme ole Pohjolan Portugali. Joten miten peli pitäisi avata? Tehdä nopeita kontrolloimattomia vahvasti miehitettyjä iskuja vastustajan puolelle? Mitä tapahtuu, kun menetetään pallo? (Belgiamatsi EM-kisoissa). Juostaan takaisin kuin päättömät kanat, ei kyetä järjestäytymään puolustukseen ja lopulta omissa soi. Kanervan aikana kuitenkin eilenkin Alho teki tyhmän kikan, mutta sekin kyettiin paikkaamaan. Suomi ei tehnyt matsissa virheen virhettä puolustamisessa. Tanskan maali oli huippusuoritus, jossa vain pieni viive reagoinnissa johti maalilaukaukseen. Mitä tuollaisesta enää voi sanoa, huippuliigoissakin tuollaista tapahtuu.

Jalkapallon lainalaisuuksiin kuuluu, että maalinteko on vaikeampaa kuin puolustaminen. Jos vastustaja tekee todennäköisesti kolme neljä maalia yhtä kahta vastaan, silloin on todella järkevää pohtia puolustuksen tiivistämistä. Sen Kanerva on tehnyt taas, on ihmeteltävän hyvin kyennyt uudistamaan puolustuksen, vaikka sieltä poistui EM-kisojen runkotopparit. Ollaan saatu jopa parempi toppari tilalle, Ivanov. Eikä Hoskonenkaan kovin huono ole. Näin pyrimme ehkäisemään vastustajan maalintekoa, koska meillä ei ole kykyä maalintekokilpailuun kovien maiden kanssa.

Ja kyse ei ole pelkästään kovista maista. Huononakin päivänä, kun ehkäisemme kasakkien hyökkäykset totaalisesti, niin saamme silti pari maalipaikkaa luoduksi. Ja kun on tasolle sopiva viimeistelijä, niin silläkin pärjätään. Maalintekokilpailussa todennäköisyytemme hävitä jopa huonoille maille tyyliin Espanja Skotlannille on ihan mahdollista. Jos vastustaja saa nolla maalipaikkaa, emme ainakaan häviä matsia.

Joten, tiedämme matematiikan osuuden futiksessa. Paljon kontrollia, paljon hyökkäyksiä, paljon paikkoja, muutama maali. Okei. Ranskalla nämä. Valitettavasti se menee niin, että jos Suomi lisäisi hyökkäyksiään ilman kontrollia, saataisiin toki maali pari enemmän. Mutta vastaavasti omissa soisi ja raskaasti. Eipä silti, olisi hyvä jos EM-kisoissa Suomi koittaisi avata peliään. Siellä ei ole mitään hävittävää. Näin karsinnoissa kuitenkin on ja siinä annan Kanervalle täyden työrauhan. Loistavaa työtä tähän saakka ainakin.
 
Viimeksi muokattu:

Jeffrey

Jäsen
Olihan tuo eilinen pettymys, ei siitä kahta sanaa. Valmiiksi jo raskas krapulapäivä takana, joten melkoisen tuskanen parituntinen stadikalla vietettiin.

Aikalailla kaikki täällä jo pelistä sanottu! Ehkä huomion arvoinen pointti tähän hyökkäävämpi vs. puolustavampi taktiikka keskusteluun on se, että Suomi alkoi häviämään pallonhallintaa vielä reilummin tunnin kohdalla tehtyihin hyökkäävämpiin vaihtoihin.

Tosiasia kuitenkin on se, että varsinkin keskikentän osalta näissä maaotteluissa mentiin hyvin kapealla rosterilla. Osaltaan täytyy kuitenkin olla ihan ylpeä siitä, että meidän topparit painivat siellä ihan maailmantähtien kanssa ja ihan meidän kotimaisen Veikkausliiga pelaajia vastaan.

Jälkiviisaus on aina helppoa, mutta näin jälkikäteen ehkä sitä olisi ennemmin käyttänyt vaihdot puolustajiin kuin hyökkääjiin. Tanskan maali tuli kuitenkin siitä puolustavan keskikentän puolustusalueella, josta pelaaja oli vaihdettu pois.

Jos rosteri on hieman vajaa niin U21 joukkueessa onkin sitten lukuisia todella mielenkiintoisia pelaajia. Itse olisin valmis nostamaan tuolta useamman pelaajan miehiin, mutta Kanerva taitaa haluta ajaa heitä sisään junnujen kautta. Toki tämä saattaisi tarkoittaa myös pelisysteemin muuttamista.
 

Knutsen

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Kings
Kisoihin pääseminen toista kerää putkeen olisi tuolla pelaajamateriaalilla ihan loistava suoritus. Ei se tasonnostaminen ole maailman kilpailuimmassa lajissa mikään nopea prosessi, vaan pienin askelin pitää kivuta lähemmäs sitä kärkeä. Nyt luodaan sitä pohjaa menestykselle ja toivottavasti saadaan mahdollisimman pian pelaajamateriaali sellaiselle tasolle, että kisapaikkaa voidaan ihan aidosti pitää jokaisiin karsintoihin lähdettäessä ihan minimisuorituksena. Sinne on kuitenkin vielä paljon matkaa, mutta suunta on kuitenkin onneksi oikea.
Itse kyllä näen, että jos arvonnassa ollaan kakkoskorissa ja ykkösestä tulee jengi vielä sieltä helpommasta päästä, niin kyllä sen kisapaikan pitää olla minimitavoite, eikä mikään hävittiin kelle pitikin toimi enää.
Eilen stadikalta kämpille jolkotellessa tuli kyllä niin vahvat Ahokkaan TPS vibat viime talvelta. Olisi se mukavaa, että edes yritettäisiin keksiä jotain hyökkäyspeliä kotikentällä ja varsinkin kun vastassa oli, ei mitenkään kovin hyvin karsinnoissa pelannut, Tanska. Jollen target pelaaminen oli ainakin niin heikkoa, että toivottavasti tätä ei enää yritetä ikinä. Sikäli olen samaa mieltä, että materiaali on kyllä paskaa, kun Rasmus Schullerin vaihto pois kentältä romahduttaa pelin noin pahasti. 0,09 xg täydellä stadikalla on kuitenkin aivan surkea esitys, vaikka vastassa olisi ollut Pelen Brasilia tai -04 Kreikka.
 

stiflat

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Rangers, HIFK
Kazakki-ottelusta jäi positiivisesti mieleen, että yleensähän näin käy Suomelle, kun tasaisessa pelissä vastustaja rankaisee sen kerran jostain ei-niin-ihmeellisestä tilanteesta ja vie pisteet, hyvä että nyt Suomella on tämä ote ennalta heikompien kanssa.

Sunnuntaina taas Tanska teki täysin saman Suomelle, suht tasaisesta nyhjäämisestä se rutinoituneempi joukkue kuitenkin vei ne pisteet.
 

Barney

Jäsen



Tuossa on muuten erinomainen Mika Nurmelan haastattelu, joka kannattaa kuunnella läpi. Nille, jotka eivät jaksa kuunnella, niin haastattelun keskeiset asiat vapaasti lainattuna:

- Kolme pistettä oli vähimmäistavoite tälle maaotteluikkunalle ja se saavutettiin. Tanskaa vastaan harmittaa ihan ottelun lopussa tullut maali, mutta juna puksuttaa edelleen aikataulussa.
- Kazakstania vastaan alusta aiheutti todella isoja ongelmia pallolliseen pelaamiseen, mutta samalla ottelussa tuli myös huolimattomuusvirheitä pallon kanssa, joita pitää jatkossa karsia.
- Tanskaa vastaan hyökkääminen oli vaikeaa, sillä usein jouduttiin lähtemään todella alhaalta pallon kanssa ja Tanskan vastaprässi oli todella hyvää.
- Molemmat ottelut etenivät pitkälti niin kuin valmennus oli etukäteen ajatellutkin ja kokonaisuutena ollaan tyytyväisenä tämän maaotteluikkunan suorituksiin.
- Joukkueen pallollista pelaamista halutaan kehittää, mutta se ei ole sellainen asia, mitä joukkueen valmennus pystyy Huuhkajissa ehkä kuitenkaan tekemään, sillä pelaajien laatu määrittää kuitenkin pitkälti sen, millaista pallollista pelaamista joukkue voi esittää.
- Huuhkajissa valmennuksella on tulosvastuu -> jokaiseen otteluun luodaan sellainen ottelusuunnitelma, mikä maksimoi todennäköisyyden saada ottelusta piste/pisteitä.
- Suomalaisen jalkapalloilun kannalta EM-kisapaikka on todella tärkeä asia -> tulos on tärkeämpää kuin se, monta maalipaikkaa luodaan esim. Tanskaa vastaan
- Pelisuunnitelma toimi suhteellisen hyvin Tanskaa vastaan. Pariin asiaan olisi pitänyt onnistua reagoimaan paremmin pelin aikana, mutta se on vaikeaa.
- Suomi sai Tanskaakin vastaan pelisuunnitelman mukaisesti todella hyviä tilanteenvaihtoja ja vastahyökkäyksiä, joista olisi voinut tehdä maalin, mutta niistä ei saatu luotua maalipaikkoja -> yksilöiden taso ei riittänyt Tanskan laadukasta puolustusta vastaan ja viimeiset ratkaisut pallon kanssa olivat heikkoja.
- Tanska ei onnistunut luomaan Suomea vastaan maalipaikkoja eikä päässyt kovin hyvin muodon sisään, joten he joutuivat turvautumaan pitkälti kaukolaukauksiin.
- Tietenkin valmennus myös haluaisi, että pelin kuva (Tanskaa vastaan) olisi erilainen, mutta pitää olla realisteja ja pelata koko karsintoja sarjana, eikä miettiä vain yksittäistä ottelua.
- Ottelusuunnitelmat tehdään yksittäisen vastustajan mukaan ja suunnitelmat molempiin peleihin oli hyvät eikä valmennus edelleenkään muuttaisi jälkikäteen kummankaan ottelun suunnitelmaa, vaan Tanskaa vastaan homma jäi enemmän kiinni suunnitelman toteutuksesta (maalipaikkojen vähyys johtui siis enemmän toteuttamisesta kuin itse suunnitelmasta).

Eipä tuossa mitään uutta ja mullistavaa tullut, mutta kiva huomata, että on itse aika samalla sivulla joukkueen valmennuksen kanssa. Lisäksi Nuren juttuja on aina kiva kuunnella.
 

Barney

Jäsen
Itse kyllä näen, että jos arvonnassa ollaan kakkoskorissa ja ykkösestä tulee jengi vielä sieltä helpommasta päästä, niin kyllä sen kisapaikan pitää olla minimitavoite, eikä mikään hävittiin kelle pitikin toimi enää.
Se Suomen kori on kuitenkin pitkälti määräytynyt noiden aiempien suoritusten perusteella, eikä käytettävissä olevan pelaajamateriaalin. Tietenkin itsekin olen todella pettynyt, jos Huuhkajat eivät ensi kesänä pelaa Saksassa, sillä olen jo monella tapaa alkanut valmistautumaan ensi kesän Saksan reissuun. Vaikka se on pettymys, niin siinä vaiheessa pitää kuitenkin ymmärtää se, että ei se ole mikään alisuorituminen joukkueelta.

Jos Suomi jää kisojen ulkopuolelle, niin varmasti jotkut käyvät taas vaatimaan Riveä ulos. Fakta on kuitenkin, että vaikka Suomi jäisi lohkossa kolmanneksi, niin se ylisuorittaisi karsinnoissa suhteessa pelaajamateriaaliin. Todennäköisyydet sille, että valmennusta vaihtamalla joukkueen suoritustaso nousee (tai pysyy edes nykyisellä tasolla) ovat todella pienet. Aika monta kaveria on käynyt omankin elämäni aikana tuossa pestissä koittamassa (ja vielä selvästi paremmilla pelaajilla), mutta nyt vasta on löytynyt sellainen valmennusporukka, joka on saanut nuo pelaajat ylisuorittamaan. Nykyinen staffi tekee suorastaan erinomaista työtä ja näillä suorituksilla he saavat jatkaa Huuhkajien perämisessä niin pitkään kuin vain itse haluavat.
 

Knutsen

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Kings
Se Suomen kori on kuitenkin pitkälti määräytynyt noiden aiempien suoritusten perusteella, eikä käytettävissä olevan pelaajamateriaalin. Tietenkin itsekin olen todella pettynyt, jos Huuhkajat eivät ensi kesänä pelaa Saksassa, sillä olen jo monella tapaa alkanut valmistautumaan ensi kesän Saksan reissuun. Vaikka se on pettymys, niin siinä vaiheessa pitää kuitenkin ymmärtää se, että ei se ole mikään alisuorituminen joukkueelta.

Jos Suomi jää kisojen ulkopuolelle, niin varmasti jotkut käyvät taas vaatimaan Riveä ulos. Fakta on kuitenkin, että vaikka Suomi jäisi lohkossa kolmanneksi, niin se ylisuorittaisi karsinnoissa suhteessa pelaajamateriaaliin.
En nyt ihan saa kiinni, että kun Suomi kuitenkin on lohkon kakkossijoitettu, niin mikä fakta se on, että kolmossija on ylisuoritus pelaajamateriaaliin?
 

Barney

Jäsen
En nyt ihan saa kiinni, että kun Suomi kuitenkin on lohkon kakkossijoitettu, niin mikä fakta se on, että kolmossija on ylisuoritus pelaajamateriaaliin?
Ei nuo korit muodostu sen mukaan kenellä on parhaat pelaajat, vaan sen mukaan, kuka on suoritunut lyhyellä aikavälillä ennen lohkoarvontaa parhaiten. Olihan siellä kakkoskorissa myös esimerkiksi Ranska ja Englanti, jotka ovat pelaajamateriaaliltaan ihan maailman absoluuttista kärkeä ja selvästi edellä esimerkiksi ykköskorin Unkaria.

Ei se Suomen pelaajamateriaalin taso ole yhtäkkiä pompannut mihinkään, vaikka Suomi on viime aikoina suoriutunut joukkueena selvästi paremmin kuin noilla yksilöillä voisi olettaa. Jos katsotaan puhtaasti pelaajien tasoa, niin seurajoukkuestatusten perusteella Suomi olisi juuri ja juuri neloskorin maa. Tuo kakkoskorin paikka näiden karsintojen arvontaan paransi tietenkin huomattavasti Suomen tilannetta, mutta ei se poista sitä tosiasiaa, että kolmoskorin Slovenialla on selvästi parempi pelaajamateriaali. Neloskoristakin olisi voinut tulla huonommalla tuurilla esimerkiksi Turkki tai vitoskorista Slovakia, jotka olisivat olleet selkeitä ennakkosuosikkeja sijoittumaan korkeammalle kuin kakkoskorin Suomi.

Tuoltahan on tämän hetken tuloksilla menossa jatkoon muun muassa D-lohkossa neloskorin Turkki ohi kakkoskorin Walesin ja kolmoskorin Armenian. Tai J-lohkossa vitoskorin Slovakia on menossa jatkoon ohi kakkoskorin Bosnian, kolmoskorin Islannin ja neloskorin Luxemburgin. Eivät nuo ole mitään yllätyksiä, joissa alemman korin joukkue on vastoin kaikkia todennäköisyyksiä menossa jatkoon, vaan Turkki ja Slovakia ovat noista arvontakoreistaan huolimatta omissa lohkoissaan pelaajamateriaalin osalta toiseksi parhaat joukkueet. He olivat vain alisuorittaneet suhteessa pelaajamateriaalin tasoon ennen näitä karsintoja, minkä takia he olivat joutuneet alhaisiin arvontakoreihin. Nyt he ovat palanneet sille tasolle, millä heidän noilla pelaajamateriaaleilla kuuluukin olla.
 

Hokipedia

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK, LA Kings, Underdog
En nyt ihan saa kiinni, että kun Suomi kuitenkin on lohkon kakkossijoitettu, niin mikä fakta se on, että kolmossija on ylisuoritus pelaajamateriaaliin?
Lyhytaikaisen suorittamisen perusteella määräytyvän "karsintakorin" sijaan kannattaa tutkia UEFA:n rankingia, joka antaa kuvaa paljon pidemmältä ajalta. Vai pidätkö ykköskorin Unkaria kovempana jenginä, kuin maailmanrankingissa kakkosena olevaa Ranskaa, joka kuitenkin lähti näihin karsintoihin kakkoskorista? Tai Suomea, Ranskaa ja Englantia samantasoisina?

UEFA:n rankingissa Suomen sijoitus on 28. Sitä vasten en siis myöskään allekirjoita sitä väitettä, että kolmossijoitus EM-karsintalohkossa olisi ylisuorittamista, kuten en myöskään sitä, että kolmossija olisi heikkoa suorittamista.

Kun kisoihin pääsee 24 maata, niin omassa karsintalohkossa sijoittuminen kolmanneksi ja niukasti kisojen ulkopuolelle jääminen olisi pidemmän ajan otannalla täysin odotettu ja realistinen tulos. Nelossija pettymys ja heikkoa suorittamista, kakkossija ja kisapaikka ylisuorittamista.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Näillä sivuilla se Rivekin välillä käy: The most valuable national teams

Suomen lohkon arvioidut pelaajien siirtoarvot euroissa:
10) Tanska 407,2 M
28) Slovenia 118,6 M
37) P-Irlanti 33,05 M
40) Finland 31,18 M
42) Kazakstan 27,93 M
San Marinon arvo ei tullut esiin, olisikohan kaljatuopin hinta liikaa?

Ei näillä numeroilla nyt millään Suomen jatkoonpääsyä kovin itsestäänselvyytenä voisi pitää. Luke maksaisi 2,5 Me, ei kovin paljoa hänkään. Esim. Höjberg ja Höjlund maksavat 45 Me. Slovenialla Oblak 35 Me.
 
Viimeksi muokattu:

Knutsen

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Kings
Näillä sivuilla se Rivekin välillä käy: The most valuable national teams

Suomen lohkon arvioidut pelaajien siirtoarvot euroissa:
10) Tanska 407,2 M
28) Slovenia 118,6 M
37) P-Irlanti 33,05 M
40) Finland 31,18 M
42) Kazakstan 27,93 M
San Marinon arvo ei tullut esiin, olisikohan kaljatuopin hinta liikaa?

Ei näillä numeroilla nyt millään Suomen jatkoonpääsyä kovin itsestäänselvyytenä voisi pitää. Luke maksaisi 2,5 Me, ei kovin paljoa hänkään. Esim. Höjberg ja Höjlund maksavat 45 Me. Slovenialla Oblak 35 Me.
Niin, tuo Luke on mielestäni mainio esimerkki miksi näissä TM arvoissa mennään metsään, jos yksin niitä tuijotetaan sokeasti. Jos Luke olisi ihan saman tasoinen, mutta kymmenen vuotta nuorempi, niin Suomen TM arvo olisi vähintään tuplat, vaikka joukkueen taso olisi silti ihan sama. En jaksa käydä katsomassa kuinka suuren osan Slovenian arvosta tulee Oblakista mutta veikkaan, että iso.
Toki 400 vs 30 kertoo selvästä erosta.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Lyhytaikaisen suorittamisen perusteella määräytyvän "karsintakorin" sijaan kannattaa tutkia UEFA:n rankingia, joka antaa kuvaa paljon pidemmältä ajalta. Vai pidätkö ykköskorin Unkaria kovempana jenginä, kuin maailmanrankingissa kakkosena olevaa Ranskaa, joka kuitenkin lähti näihin karsintoihin kakkoskorista? Tai Suomea, Ranskaa ja Englantia samantasoisina?

UEFA:n rankingissa Suomen sijoitus on 28. Sitä vasten en siis myöskään allekirjoita sitä väitettä, että kolmossijoitus EM-karsintalohkossa olisi ylisuorittamista, kuten en myöskään sitä, että kolmossija olisi heikkoa suorittamista.

Kun kisoihin pääsee 24 maata, niin omassa karsintalohkossa sijoittuminen kolmanneksi ja niukasti kisojen ulkopuolelle jääminen olisi pidemmän ajan otannalla täysin odotettu ja realistinen tulos. Nelossija pettymys ja heikkoa suorittamista, kakkossija ja kisapaikka ylisuorittamista.

Ei kakkossija olisi ylisuorittamista, vaan suurinpiirtein coin flip, kuten oli arvonnan jälkeen. Se, että hetkellinen ranking on tuo kertoo juuri siitä, että ollaan lähellä kisapaikka olevassa ryhmässä - eihän ranking 22 tai 23 myöskään tarkoita automaationa sitä, että kisapaikalta jääminen on joka yrittämällä alisuoritus.

Noilla kaikilla sijoilla kisapaikan tn on keskimäärin hyvin lähelle 50 % riippuen hieman lohkon muodostumisesta, eli nykyjärjestelmällä Suomen pitäisi tuolla sijalla ja pitkällä aikavälillä olla melko lailla joka toisissa kisoissa.
 

Barney

Jäsen
Niin, tuo Luke on mielestäni mainio esimerkki miksi näissä TM arvoissa mennään metsään, jos yksin niitä tuijotetaan sokeasti. Jos Luke olisi ihan saman tasoinen, mutta kymmenen vuotta nuorempi, niin Suomen TM arvo olisi vähintään tuplat, vaikka joukkueen taso olisi silti ihan sama. En jaksa käydä katsomassa kuinka suuren osan Slovenian arvosta tulee Oblakista mutta veikkaan, että iso.
Slovenialla on sen Oblakin lisäksi joukkueessa mm. Serie A:ssa viikoittain avauksessa pelaavat Lovric ja Bijol sekä Bundesliigan kärkijoukkue RB Leipzigin kärkipelaaja Sesko. Ihan hyvä runko, kun on tuon tason maalivahti, toppari, keskikenttäpelaaja ja kärki.

Suomella on top-5 sarjoissa vain Hradecky. Tänä kesänä joukkueen paras keskikenttäpelaaja siirtyi pois, kun ei mahtunut pelaamaan Skotlannissa. Ei siirtynyt mihinkään top-5 sarjaan, vaan Englannin kakkostasolle. Tänä kesänä meidän ykköstoppari siirtyi myös. Siirtyikö Bundesliigaan? Ei vaan Saksan kakkostasolle 2. Bundesliigaan. Jos otetaan vertailuna Sloveniaan nyt jokaiselta pelipaikalta paras pelaaja, niin se näyttää tältä:

Maalivahti: La Liga (Slovenia) - Bundesliiga (Suomi)
Toppari: Serie A (Slovenia) - 2. Bundesliiga (Suomi)
Keskikenttä: Serie A (Slovenia) - Championship (Suomi)
Hyökkääjä: Bundesliiga (Slovenia) - MLS (Suomi)

Pukin kohdalle olisi voinut laittaa myös Jollen, Antmanin tai Källmanin ja ero näyttäisi edelleen vähintään yhtä isolta. Toki on ihan ymmärrettävää, että Huuhkajien osalta välillä realismi hämärtyy, kun joku Hoskonen tai viimeksi Peltola näytti Tanskaa vastaan siltä, että voisi ihan hyvin pelata vakituisesti top-5 liigoissa. Seurajoukkueissa se meno ei kuitenkaan ole ihan samannäköistä, mikä vain alleviivaa sitä pointtia, että valmennus on onnistunut tehtävässään erinomaisesti, kun he saavat keskinkertaisista pelaajista irti paljon enemmän kuin näiden pelaajien seurajoukkuevalmentajat.
 

Kuuukko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Niin, tuo Luke on mielestäni mainio esimerkki miksi näissä TM arvoissa mennään metsään, jos yksin niitä tuijotetaan sokeasti. Jos Luke olisi ihan saman tasoinen, mutta kymmenen vuotta nuorempi, niin Suomen TM arvo olisi vähintään tuplat, vaikka joukkueen taso olisi silti ihan sama. En jaksa käydä katsomassa kuinka suuren osan Slovenian arvosta tulee Oblakista mutta veikkaan, että iso.
Toki 400 vs 30 kertoo selvästä erosta.
Ei TM arvoja ihan suoraan voi pitää tason mittarina (esim Norjalla kaksi arvokkainta pelaajaa yhteisarvolta 270M), mutta kyllähän tason laajuus noista ilmenee. Suomen arvokkain on Kamara (5,5M) ja Tanskalta löytyy 33 tuota arvokkaampaa pelaajaa (joista 19 vähintään tuplasti Glenin arvoinen). Seurajoukkuestatus toinen hyvä mittari, josta nähdään että Tanskalla pääasiassa top 5 liigojen pelaajista kyse, maustettuna Mestarien liigasta tutuilla RB Salzburgilla, Anderlechtillä, Benficalla, Bruggella.

Se on toki positiivista, että Suomen maajoukkueeseen vaaditaan jo pääasiassa Ruotsin liigaa kovempaa statusta ja hyviä nuoria pelaajia on paljon tulossa, mutta silti pääasiassa ollaan vielä Championship/Serie B/2. Bundes/Puola/MLS-tasolla. Jos kellään kenttäpelaajista ei taso riitä seurajoukkuetasolla vastustajan pelaajien tasolle, miten voitaisiin maajoukkueessa olettaa heidän pystyvän pelaavan kaunista ja hyökkäysvoittoista peliä?

2008 3-3 tasuria Saksaa vastaan muistelin ja sen otin verrokiksi seurajoukkuestatusten osalta:
Jääskeläinen (Bolton)
Kallio (Fulham)
Pasanen (Werder Bremen)
Hyypiä (Liverpool)
Lampi (Zurich)
Heikkinen (Rapid Wien)
Väyrynen (Heerenveen)
Kolkka (Nac Breda)
R. Eremenko (Dynamo Kiova)
Johansson (Hibernian)
Forssell (Hannover)
Sivussa mm. Moisander (Alkmaar) ja Tainio (Sunderland)
 

Barney

Jäsen
Eihän Kamara pelannut Rangersissa käytännössä ollenkaan vuodenvaihteen jälkeen. Olisi mukava kuulla syytä tähän.
Kamara pelasi todella huonon alkukauden ja Jack sekä Raskin yksinkertaisesti nousivat nokkimisjärjestyksessä hänen edelleen. Tämä oli toki win-win siirto ja nyt Kamaralla on vielä mahdollisuus nousta Leedsin kautta Valioliigaan. Paljon pitää kuitenkin parantaa viime kaudesta, jos mielii saada minuutteja Leedsissä. Näin jälkikäteen voi todeta, että kun olisi pari vuotta sitten siirtynyt, niin olisi ollut sauma päästä suoraan avauksen mieheksi Valioliigaan. Nyt pitäisi jostain löytää uudestaan se parin vuoden takainen taso.
 

Barney

Jäsen
Laitetaan tähän ketjuun, vaikka ei suoranaisesti Huuhkajien karsintoihin kuulukaan. Tänään alkaa siis 18:00 U21-maajoukkueen EM-karsinnat kotiottelulla Sveitsiä vastaan ja ottelu on nähtävissä Yle Areenasta. Karsintalohkon ennakkosuosikit ovat Sveitsi ja Romania, mutta Suomella on hyvä joukkue ja mahdollisuus haastaa noita maita lohkovoitosta (mitä kisapaikka käytännössä vaatii). Nyt se suurin kysymys on, että onnistuuko Lehkosuo banapallollaan saamaan tulosta aikaan vai ainoastaan väsyttämään kaikki pelejä seuraavat katsojat?

Huuhkajien kannalta siellä on myös tietenkin mielenkiintoisia nimiä. Maalissa aloittaa kaiken järjen mukaan Chelsean Lucas Bergström, josta monet kaavailee Hradeckyn korvaajaa Huuhkajiin. Chelsean kakkosmaalivahtina alkukauden olleella Bergströmillä ei pelituntumaa ole ihan hirveästi, mutta hän on päässyt kuitenkin treenaamaan kovalla tasolla alkusyksyn.

Toppariosastolta puuttuvat ennakolta ne kaksi kovinta nimeä, kun Matti Peltola oli Huuhkajien mukana ja Robin Tihi on loukkaantumisen takia sivussa. Tihin kohdalla jäädään odottamaan, että tuleeko hän pelaamaan joukkueessa myöhemminkään, kun siirtyi Qatariin. Toisena topparina kaiken järjen mukaan aloittaa hyvin Hongassa vastuuta saanut Ville Koski, jonka vierellä pelaa joko Norjan pääsarjassa jämäminuutteja saanut Miika Koskela tai KuPSissa vähän enemmän minuutteja saanut Tony Miettinen. Laitapakkiosastolla on mielenkiintoista nähdä, kuinka paljon vastuuta 18-vuotias Tomas Galvez saa jo vasemmalla vai luottaako valmennus vielä enemmän kokeneempaan Jussi Niskaan. Oikealla on myös ihan hyvin kilpailua, kun pelipaikasta taistelee Kemppainen, Wallius ja Ylitolva.

Keskikentälle toiseksi pohjapelaajaksi selkeä valinta on joukkueen kapteeni Santeri Väänänen, joka ihastutti viime kaudella europeleissä HJK:n paidassa ja on saanut tällä kaudella hyvin minuutteja Norjan pääsarjassa. Keskikentällä muut mielenkiintoiset nimet ovat kesken kauden AC Oulusta Portugalin liigaan siirtynyt Otso Liimatta ja Serie B:ssa pelaava Niklas Pyyhtiä. Todennäköisesti junnumaajoukkueiden luottoratsu Adam Marhiev tule myös saamaan minuutteja karsintojen aikana.

Laituriosastolla ikävä kyllä HJK:n Topi Keskinen on loukkaantumisten takia sivussa, mutta Huuhkajiinkin huudeltu Casper Terho aloittanee oikealla laidalla. Toiselle laidalle on vaihtoehtoina Eetu Mömmö, Juho Talvitie kuin myös vasta 18-vuotias Roni Hudd. Kärkeenkin on poikkeuksellisesti vaihtoehtoja, kun sinne on tarjolla niin Norjassa pelaava Agon Sadiku kuin Puolassa pelaava Kai Meriluoto.

Suomen avaus ehtikin tulla juuri, kun sain viestin valmiiksi eli näillä Suomi lähtee kaatamaan Sveitsiä:

Sadiku
Liimatta - Pyyhtiä - Terho
Väänänen - Marhiev
Galvez - Koski - Miettinen - Wallius
Bergström
 

Hokipedia

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK, LA Kings, Underdog
Ja kuinkas mones se Suomi on tässä oman lohkonsa osalta?
Toisena, perättäisillä sijoilla Slovenian kanssa UEFA:n rankingissa. Kertoo juuri realistista kuvaa siitä, kuinka tasaisesta lohkosta puhutaan.
 

Loorz15

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin Jokerit | Huuhkajat | Teuvo Teräväinen
Antman sivussa loppukarsinnat. Voi perseensuti. Iso syömähammas poissa karsintojen tärkeimmistä peleistä. No onneksi hyökkäyksessä on eniten leveyttä!
 

Tjapalala

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, FC Honka
Antman sivussa loppukarsinnat. Voi perseensuti. Iso syömähammas poissa karsintojen tärkeimmistä peleistä. No onneksi hyökkäyksessä on eniten leveyttä!
Iso menetys. Täytyy toivoa, että Håkans pysyy terveenä. Tuo hyökkäys on se missä leveyttä on eniten, mutta toki Antmanin menetys on iso. Ja hei ehkä tämä avaisi Terholle näytönpaikan.
 

Barney

Jäsen
Iso menetys. Täytyy toivoa, että Håkans pysyy terveenä. Tuo hyökkäys on se missä leveyttä on eniten, mutta toki Antmanin menetys on iso. Ja hei ehkä tämä avaisi Terholle näytönpaikan.
Ei tämän päivän näytöillä. Terho oli U21-joukkueen huonoin pelaaja hyökkäyssuuntaan ja aika hankala on nähdä hänen tuovan juurikaan mitään lisää joukkueeseen.

Antmanin loukkaantumisen myötä Suomen hyökkäyksestä lähti paljon kykyä kuljettaa ja haastaa vastustajan puolustajia 1vs1 tilanteissa. Se luonnollisin korvaaja olisi Otso Liimatta, jolla on paljon samoja ominaisuuksia kuin Antmanilla. Liimatalla on kuitenkin omat haasteensa vielä puolustamisen suhteen, mikä saattaa viivästyttää vielä hänen valintaansa. Onhan sinne hyökkäykseen toki myös Jenseniä ja Forssia vielä joukkueen ulkopuolelta, joten vaikka Antmanin puuttuminen on iso menetys, niin ei tämä mikään katastrofi kuitenkaan onneksi ole.
 

Knutsen

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Kings
Toisena, perättäisillä sijoilla Slovenian kanssa UEFA:n rankingissa. Kertoo juuri realistista kuvaa siitä, kuinka tasaisesta lohkosta puhutaan.
Niin, eli sekä pitemmän että lyhyemmän ajan rankingissa olemme lohkon kakkosia, mutta silti lohkossa kakkoseksi päätyminen on ylisuoritus?

Oma pointti alkujaan tähän keskusteluun oli se, että harmittaa tämä ”hävittiin kelle pitikin” -asenne. Jos pidemmällekin ajatellaan, niin eihän me voida ikinä mihinkään noustakaan, jos ei edes kotona yritetä isompia haastaa. En ole Riveä kenkimässä tai muuta, mutta ei mielestäni tarvitsisi kovinkaan kiihkeästi puolustella sitä, että saatiin Tanskaa vastaan yksi puolittainen paikka jonka Pukki ampui suoraan päin ainutta puolustajaa. Riven projektin valmiusaste on myös jo ylittänyt 100 prosenttia ja ihan silläkin meidän pitää luoda etua muihin maihin jotka eivät yhtä pitkällä ole, eikä tuijottaa vain niiden TM arvoja.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös